Dodaj do ulubionych

Mam prosbe do Was

14.07.06, 06:56
Czy moze mi ktos z Was pomoc i przetlumaczyc zamieszczony ponizej tekst ?.
Bardzo proszę i z gory dziekuje.

nach meinen Ermittlungen besitzen Sie die Staatsangehorigkeit nicht. Ich
beabsichtige daher, Iher Antrag abzulehnen. Ein Ablehnungsbescheid wird Ihnen
erst erteilt, wenn Sie die fallige Verfahrensgebuhr gezahlt haben. Nach
Eingang der Zahlung werde ich Ihnen den Bescheid ubersenden. Er wird
ausfuhrlich begrundet werden und Sie konnen dann gegen ihn auch rechtlich
vorgehen, wenn Sie meine Entscheidung fur falsch halten.
FUR DIE ABLEHNUNG WIRD EINE GEBUHR VON 18,
Obserwuj wątek
    • Gość: ?????? Re: Mam prosbe do Was IP: *.paged.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.06, 08:44
      Przykro mi nie znam niemieckiego
    • Gość: hansi mueller ja znam bardzo dobrze, ale mi się n ie chce IP: *.chello.pl 14.07.06, 08:49
      • volker5 Re: ja znam bardzo dobrze, ale mi się n ie chce 14.07.06, 08:57
        bardzo prosze - chocby po lebkach.
        • rico-chorzow Volker5, 14.07.06, 09:25
          nie zmieściłeś się w ramach niemieckij biurokracji,nie jesteś Niemcem,w końcu
          nic złego.
      • Gość: hansi mueller Re: ja znam bardzo dobrze j. rosyjski IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:16
    • braid Re: Mam prosbe do Was 14.07.06, 09:23

mniej wiecej tak to leci:

" w/g moich reszerszy nie posiada pan Obywatelstwa .( w domysle praw do tego o
      ktorym jest korespondencja)
      W zwiazku z tym zamierzam panskie podanie odrzucic.
      Pismo / dokument motywujacy odmowe ...wystawie jednak dopiero po
      uiszczeniu oplaty za procedure (reszerszy)
      Po tym jak pieniadze wplynely na moje konto dokument zostanie panu przeslany
      W dokumencie beda zawarte dokladne powody odmowy ,
      przeciw ktorym moze sie pan nie zgodzic i prawnie odwolac
      o ile uwaza pan moja decyzje za niezgodna z faktami.
      PISEMNA POSWIADCZENIE ODMOWY KOSZTUJE 18 EUR.
      WYSTAWIENIE POSWIADCZENIA NASTAPI DOPIERO PO TYM
      KIEDY CALA SUMA JAKO PRZEDPLATA WPLYNIE NA MOJE KONTO.
      W przypadku jesli zdecyduje sie pan nie uiszczac oplaty
      i nie skontaktuje sie ze mna , sprawa panska nie bede sie wiecej zajmowal
      Takie rozwiazanie nie pociaga za soba zadnych kosztow .

Nie profesionalnie ..ale chyba sie domyslisz o co biega ;)

• rico-chorzow Re: Mam prosbe do Was 14.07.06, 09:28
        braid napisał:

w/g moich reszerszy

Potrafi Pan to na polski przetłumaczyć?
        • braid Re: Mam prosbe do Was 14.07.06, 09:37

ja wiem ze rico tico inakszi

zamiast pierdziec w stolek mogles tlumaczyc

ale jako absolwentowi hilfki pomogam ci:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=382&w=20649299&a=20949064
          • volker5 Re: Mam prosbe do Was 14.07.06, 09:42
            braid napisał:

>
            > ja wiem ze rico tico inakszi
            >
            > zamiast pierdziec w stolek mogles tlumaczyc
            >
            > ale jako absolwentowi hilfki pomogam ci:
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=382&w=20649299&a=20949064

Bardzo dziekuje Ci braid. Twoje tlumaczenie jest wystarczajace =wszystko
            zrozumialem

dzieki i pozdrawiam
            • william_blake volker5 ,a jakie papiery wyslales ? 19.07.06, 16:39
              ile czekales ,dej znac.
              i co najwazniejsze bedziesz sie odwolywol ?
              • volker5 Re: volker5 ,a jakie papiery wyslales ? 20.07.06, 07:07
                william_blake napisał:

> ile czekales ,dej znac.
                > i co najwazniejsze bedziesz sie odwolywol ?

Czekalem 3 lata. Dokumenty ktore wyslalem to:oczywiscie wypelniony wniosek,
                wszystkie akty urodzenia, ślubu, zgonu poczawszy od dziadka (niemieckie
                oryginaly)skonczywszy na sobie. Do tego dolaczylem: Bescheinigung der Deutschen
                Dienststelle (WASt) in Berlin,
                Benachrichtigung über den Tod bei der Wehrmacht. (Original), Familienstammbuch
                (Original) z wpisem :Staatsangehörigkeit - Geb.Reichsdeutscher, Sommelbuch
                (Oryginal), Soldbuch (Original),Arischer Absammung (Original).

Co do odwołania. Mysle teraz zaplacic wspomniana sume (18 e), aby otrzymac
                uzasadnienie. Mysle ze powinienem sie odwolac, zobacze jednak wpierw jak
                uzasadnia swa decyzje.
                • william_blake Re: volker5 ,a jakie papiery wyslales ? 20.07.06, 07:56
                  no widzisz ricus pocyganil i dostol .A My uczciwie z dobrymi papierami i nic :-(
                  • volker5 Re: volker5 ,a jakie papiery wyslales ? 20.07.06, 08:48
                    A co ty masz tesz klopoty z potwierdzeniem obywatelstwa?
                  • rico-chorzow Re: volker5 ,a jakie papiery wyslales ? 20.07.06, 09:13
                    william_blake napisał:

> no widzisz ricus pocyganil i dostol .A My uczciwie z dobrymi papierami i nic :-
                    > (

Willi,siy szkryfo - pocyganiou :-)
                • rico-chorzow Volker,przejdź na prywatną pocztę. 20.07.06, 09:16
                  • Gość: metternich czemu na prywatną?? IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:26
                    chetnie się dowiemy, jak oszukałeś niemiecki rząd, to może byc pasjonujaca
                    lektura...!!!
                    • rico-chorzow Re: czemu na prywatną?? 20.07.06, 09:34
                      Gość portalu: metternich napisał(a):

> chetnie się dowiemy, jak oszukałeś niemiecki rząd, to może byc pasjonujaca
                      > lektura...!!!

Lekturą pasjonującom,jest polska historia,jakby salon krzywych luster.
                      • Gość: metternich co ma polska historia do tego, jak IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:42
                        szlezjerzy oszukują niemieckie władze...a może ten dziadzio esesman to też
                        wytwór twojej wyobraźni...są tacy, co mówią że był lokajem Korfantego...
                        • rico-chorzow Re: co ma polska historia do tego, jak 20.07.06, 09:46

> szlezjerzy oszukują niemieckie władze...a może ten dziadzio esesman to też
                          > wytwór twojej wyobraźni...są tacy, co mówią że był lokajem Korfantego...

Pan sobie w tej wypowiedzi sam przeczy:)
                          • Gość: metternich Re: co ma polska historia do tego, jak IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:49
                            ja sobie wcale nie przeczę....mój dziadek był w NKWD a ojciec w UB..
                            • volker5 Re: co ma polska historia do tego, jak 20.07.06, 09:50

> ja sobie wcale nie przeczę....mój dziadek był w NKWD a ojciec w UB..

i co jestes z tego dumny hhehe
                              • Gość: metternich Re: co ma polska historia do tego, jak IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:52
                                oczywiście
                                • volker5 Re: co ma polska historia do tego, jak 20.07.06, 09:57

> oczywiście

No to wspolczuje przodkow oprawcow
                                  • Gość: metternich ja jestem dumny z moich przodków.... IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:07
                                    ...prawdziwych budowniczych PRL-u
                                    • Gość: metternich ja w PZPR nie byłem, w odróżnieniu od ciebie IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:10
                                      • Gość: metternich byłem w PPR... IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:12
                                        • Gość: gość z zaświatów Mój dziadek też był w NKWD... IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:23
                                    • volker5 Re: ja jestem dumny z moich przodków.... 20.07.06, 10:12

> ...prawdziwych budowniczych PRL-u

No masz z czego, fakt hheheee. Mam dla ciebie zla wiadomosc. Prezes TVP wycofal
                                      na zawsze z ramowek telewizji publicznej filmy ktorymi cie pojono od malego -
                                      Klosa i 4 pancernych. teraz pozostana ci alternatywy i 40 latek hhehe. Bedziesz
                                      mogl wspominac PRL ale nie przyjazn polsko radziecka
                                      • Gość: metternich Re: ja jestem dumny z moich przodków.... IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:15
                                        dla mnie to smutna wiadomość....ale moi pięlęgniarze załatwią mi te filmy na
                                        DVD...
                              • Gość: waschmarjanek szlezjerzy tak udaja kogoś innego, że sami juz IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:52
                                nie wiedza , kim są...
                                • Gość: waschmarjanek Re: szlezjerzy tak udaja kogoś innego, że sami ju IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:53
                                  • Gość: waschmarjanek Coś się zacięło w mojej komóreczce..... IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:55
                  • volker5 Re: Volker,przejdź na prywatną pocztę. 20.07.06, 09:49
                    No przeszlem rico i nic.
                    • Gość: metternich to jest właśnie rico...NIC IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:50
                    • rico-chorzow Re: Volker,przejdź na prywatną pocztę. 20.07.06, 10:15
                      volker5 napisał:

> No przeszlem rico i nic.

Nic,bo nie mam nic w poczcie prywatnej.
                      • volker5 rico sprawdz poczte 20.07.06, 10:35
                • braid Re: volker5 ,a jakie papiery wyslales ? 20.07.06, 09:24
                  volker5 napisał:

> william_blake napisał:
                  >
                  > > ile czekales ,dej znac.
                  > > i co najwazniejsze bedziesz sie odwolywol ?
                  >
                  > Czekalem 3 lata. Dokumenty ktore wyslalem to:oczywiscie wypelniony wniosek,
                  > wszystkie akty urodzenia, ślubu, zgonu poczawszy od dziadka (niemieckie
                  > oryginaly)skonczywszy na sobie. Do tego dolaczylem: Bescheinigung der
                  Deutschen
                  >
                  > Dienststelle (WASt) in Berlin,
                  > Benachrichtigung über den Tod bei der Wehrmacht. (Original), Familienstammbuch
                  > (Original) z wpisem :Staatsangehörigkeit - Geb.Reichsdeutscher, Sommelbuch
                  > (Oryginal), Soldbuch (Original),Arischer Absammung (Original).
                  >
                  > Co do odwołania. Mysle teraz zaplacic wspomniana sume (18 e), aby otrzymac
                  > uzasadnienie. Mysle ze powinienem sie odwolac, zobacze jednak wpierw jak
                  > uzasadnia swa decyzje.

Metoda " na zniechecenie"
                  slusznie ... zaplac , odczekaj na pisemna odpowiedz i odwolanie..
                  ale koniecznie z adwokatem zajmujacym sie sprawami obywatelstwa.
                  Inny tylko poudaje ze sie zabiera ...zgarnie pieniadze i sprawa uschnie.

Facet zajmujacy sie Twoja sprawa ..jak dla mnie zbyt wiele "straszyl"
                  finansami ..zeby zniechecic ..choc to tylöko 18 euro ....i oczywiscie odrazu
                  zaproponowal ze nic nie zaplacisz jak zrezygnujesz...
                  To taki "odpowiedni czlowiek na odpowiednim miejscu"
                  dopiero odwolanie i ewentualna sprawa sadowa spowoduje ze zajma sie tym inne
                  osoby. Nie ryzygnuj i nie daj sie zniechecic.

"Arischer Absammung (Original)" rany Julek ...mam nadzieje ze w oryginale pisma
                  nie zapomniales "t" ;))))))))) No chyba ze to wlasnie byl koronny argument ;)

Odwoluj sie ..koniecznie z opieka prawna ... inaczej rozmawiaja z adwokatami.
                  Powodzenia.

• Gość: metternich Jestes niemieckim rewizjonistą? IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:51
                    Dlaczego szwabie pomagasz oszukiwać niemieckie urzędy?
                    • Gość: metternich rób tak dalej, szybciej zamkna to forum!!! IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:54
                      • Gość: metternich Coś się zacięło w mojej komóreczce..... IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:57
                        pamagitje tawariści pażałsta.......
                    • volker5 Re: Jestes niemieckim rewizjonistą? 20.07.06, 09:58

> Dlaczego szwabie pomagasz oszukiwać niemieckie urzędy?

wiesz szkoda mi cie chlopie.
                      • Gość: metternich niech pan lepiej żałuje swego kolegę IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:06
                        szlezjera, który udaje moje wpisy...to świadczy o poziomie umysłowym tych
                        ludzi.debil na debilu i debilem pogania...
                        • Gość: metternich Re: niech pan lepiej żałuje swego kolegę IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:11
                          odwołuje każde moje słowo....wybaczcie ale za godzinę mam terapię
                          elektrowstrząsową....troche mi się w głowie pomieszało
                          • Gość: metternich to dobrze,może tam oduczą cie udawać innych IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:18
                            na forum silesiana...chociaz tobie juz chyba żadna terapia nie pomoże...
                            • Gość: metternich przepraszam....miałem zwarcie...stara aparatura IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:21
                              • Gość: metternich Re: przepraszam....miałem zwarcie...stara aparatu IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:28
                                Ten pielęgniarz to świntuszek....ale zna się na rzeczy....a teraz wazelina i
                                mogę dalej pisać...było bosko...lepiej niż z moją gumową laleczką...
                  • volker5 Re: volker5 ,a jakie papiery wyslales ? 20.07.06, 09:55
                    braid napisał:

>
                    > Metoda " na zniechecenie"
                    > slusznie ... zaplac , odczekaj na pisemna odpowiedz i odwolanie..
                    > ale koniecznie z adwokatem zajmujacym sie sprawami obywatelstwa.
                    > Inny tylko poudaje ze sie zabiera ...zgarnie pieniadze i sprawa uschnie.
                    >
                    > Facet zajmujacy sie Twoja sprawa ..jak dla mnie zbyt wiele "straszyl"
                    > finansami ..zeby zniechecic ..choc to tylöko 18 euro ....i oczywiscie odrazu
                    > zaproponowal ze nic nie zaplacisz jak zrezygnujesz...
                    > To taki "odpowiedni czlowiek na odpowiednim miejscu"
                    > dopiero odwolanie i ewentualna sprawa sadowa spowoduje ze zajma sie tym inne
                    > osoby. Nie ryzygnuj i nie daj sie zniechecic.
                    >
                    >
                    > "Arischer Absammung (Original)" rany Julek ...mam nadzieje ze w oryginale
                    pisma
                    >
                    > nie zapomniales "t" ;))))))))) No chyba ze to wlasnie byl koronny argument ;)
                    >
                    >
                    > Odwoluj sie ..koniecznie z opieka prawna ... inaczej rozmawiaja z adwokatami.
                    > Powodzenia.
                    >

Dzieki braid. Oczywiscie ze nie zapomnialem w oryginale t, tu faktycznie
                    szczelilem byka hhehe. Jeszcze raz dzieki za rade. Nie wiem tylko skad zalatwic
                    adwokata ktory ta sprawa zajalby sie w sposob profesjonalny.

P.S.

Zawsze mialem pod gorke hhehe urodzony w czepku inaczej. Myslalem ze paiery mam
                    dobre i ze wszystko z nich jasno wynika a tu taka jazda - szkoda slow hhhe.

Pozdrawiam serdecznie

V.R
                    • Gość: metternich braid to prawdziwy szlezjer..... IP: *.chello.pl 20.07.06, 09:59
                      • volker5 Re: braid to prawdziwy szlezjer..... 20.07.06, 10:01
                        Braid to życzliwy czlowiek. Teraz takich nie wielu.
                        • Gość: metternich Re: braid to prawdziwy szlyzjer..... IP: *.chello.pl 20.07.06, 10:04
                          ...i pomaga prawdziwym Niemcom....Adolf byłby z was dumny...
          • rico-chorzow Re: Mam prosbe do Was 14.07.06, 09:43
            braid napisał:

>
            > ja wiem ze rico tico inakszi
            >
            > zamiast pierdziec w stolek mogles tlumaczyc
            >
            > ale jako absolwentowi hilfki pomogam ci:
            > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=382&w=20649299&a=20949064

Może Pan napisze ten wpis w polskiej składni,może też być niemiecka.
            • Gość: van deer Re: Mam prosbe do Was IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.07.06, 12:02
              Przynajmniej pomogl dowiedziec sie facetowi, ze zaszczyt jednak go nie kopnie,
              tylko po kiego czorta, pytam, w przykladzie zastosowania tego slowa podlinkowal
              i zareklamowal nam "magic bullshit"? :)
            • Gość: harc mistrz Re: Mam prosbe do Was IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 23:17
              Rico - nic nie zrobi "za friko"!!!
              (Ha-Ka-Pe)
              ...
              - HE, HE, HE!!!
              Materialista, a może (Nie daj, Boże!)... marksista (???)
      • Gość: max Re: Mam prosbe do Was IP: 70.159.21.* 16.07.06, 14:31
        Co to jest za polskie slowo "reszerszy"?
        Przyznam sie, ze nie znam.
        • Gość: hansi mueller to IP: *.chello.pl 16.07.06, 14:32
          • Gość: hansi mueller jest okreslenie szlezjera , ktory nie jest IP: *.chello.pl 16.07.06, 14:33
            tania prostytutką, bo daje Turkom za darmo
            • Gość: max Kto to jest szlezjer komuchu? IP: 70.159.21.* 16.07.06, 14:34
              • Gość: hansi mueller to ktoś, kto udaje Niemca IP: *.chello.pl 16.07.06, 14:36
                ale stać go tylko na najtańsze prostytutki
                • Gość: max Nie jestem Niemcem ani Slazakiem komuchu! IP: 70.159.21.* 16.07.06, 14:38
                • Gość: max Komuszek klamczuszek IP: 70.159.21.* 16.07.06, 14:38
    • Gość: gość Gorole w RFN (braid) tez maja niemiecki pass IP: *.edgemobile.net 16.07.06, 19:30
    • oppelner_os Re: Gorole w RFN (braid) tez maja niemiecki pass 16.07.06, 20:47
      Masz recht Willi:)
      • Gość: hansi mueller Willi ist nicht da... IP: *.chello.pl 16.07.06, 23:07
        i chwała Bogu...wreszcie jakiś porządek nastaje na tym forum...
        • oppelner_os Cos mowiles spamerze? 16.07.06, 23:13
          • Gość: hansi mueller Gute Nacht,mein braver Kerl! hahaha IP: *.chello.pl 16.07.06, 23:16
            • oppelner_os do forumowegp spamera 16.07.06, 23:33
              Chciales konkretnie cos powiedziec, czy tak sobie baka pusciles?
              • Gość: Kartofel Wlkp owczarki niemieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:42
                Volker5,wpisz sobie,że członkiem waszej rodziny jest owczarek niemiecki,wabi
                się Hermann(taki bajer,po niemiecki,w urzędzie przychylniej popatrzą
                się),regularnie spożywa z wami posiłki przy stole.Jak nie chce przy stole,to wy
                idziecie do jego budy.Może choć dostaniesz paszport DDR.Upokarzaj się dalej
                zakompleksieńcu.
                • herman28 Re: owczarki niemieckie 02.08.06, 12:16
                  Gość portalu: Kartofel Wlkp napisał(a):

> Volker5,wpisz sobie,że członkiem waszej rodziny jest owczarek niemiecki,wabi
                  > się Hermann(taki bajer,po niemiecki,w urzędzie przychylniej popatrzą
                  > się),regularnie spożywa z wami posiłki przy stole.Jak nie chce przy stole,to
                  wy
                  >
                  > idziecie do jego budy.Może choć dostaniesz paszport DDR.Upokarzaj się dalej
                  > zakompleksieńcu.

Te masz cos do mnie dziadowski cudoku ?.
                  • Gość: Kartofel Wlkp Re: owczarki niemieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 23:55
                    Mam.Z waszymi kompleksami powinniście się leczyć.My Wielkopolanie mamy swoją
                    dumę,a wy macie nawyk włazidupstwa względem Niemców.Tfu,wstyd,ale
                    degeneracja ! Dla was włazidupstwo jest czymś dobrym ! Dobrzy też w tym
                    jesteście.
                    • herman28 Re: owczarki niemieckie 03.08.06, 06:31
                      Gość portalu: Kartofel Wlkp napisał(a):

> Mam.Z waszymi kompleksami powinniście się leczyć.My Wielkopolanie mamy swoją
                      > dumę,a wy macie nawyk włazidupstwa względem Niemców.Tfu,wstyd,ale
                      > degeneracja ! Dla was włazidupstwo jest czymś dobrym ! Dobrzy też w tym
                      > jesteście.

Juz ci pisalem zakalo ze Sremia, ze wy pyry jestescie dziady jakich nie
                      uswiadczysz nawet na scianie wschodniej. Twoj dziadowski belkot powoduje u mnie
                      odruchy wymiotne wiec skoncz pi.............c.

Co do kompleksow hhehhe. Kompleksy ????. Czlowieku piszesz o sobie?. O dawien
                      dawna wszystkim wchodzicie do d...y bez mydla, a wszyscy i tak maja was gleboko
                      gdzies hhehe.
                      • Gość: Kartofel Wlkp Re: owczarki niemieckie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.06, 17:20
                        My Wielkopolanie pokazaliśmy,że potrafimy pracować i bić się jak trzeba,Prusacy
                        o tym wiedzieli.Nie potrzebujamy włazić w tyłek Niemcom jak wy,nieudacznicy z
                        niemieckim paszportem.
                        • Gość: Hans von Kluge Re: owczarki niemieckie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.06, 17:46
                          Smierdzisz dziadem na kilometr. Tacy jak ty to moim przodkom dupy podmywali.
                          Zawsze bedziecie dziadami, lompami, zlodziejami, pijakami i zgnilizna europy.
                          Wy - europejska stonka kartoflana jestescie jak liszaj na pysku. Nikt was nie
                          szanuje i nie traktuje powaznie. Zawsze sie z was nasmiewano i ignorowano.
                          Zawsze was ustawiano jak tylko bylo wygodnie. totalne europejskie dno pfuj.
                          Mongoly przy was to szlachetni i pomyslowi ludzie.
                          • Gość: WIS nie sraj herman IP: *.adsl.inetia.pl 03.08.06, 17:51
                            wiesz ze twoja babka nosila rusko-kalmuckie nasienie.jestes efektem rusko-
                            kalmuckich zabaw z niemrami na slasku po wojnie.Ponoc wszystkie frele byly choc
                            raz wziete przez dzicz zza urala.przyjrzyj sie w lustro masz lekko skosne oczy
                            zauwaz to.Twoje geny i inteligencja jest azjatycka i nie zal mi ciebie kalmuku.
                            • Gość: Hans von Kluge Re: nie sraj herman IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.06, 18:05
                              Czegos chciol sciero dziadowska?. Nie belkocz bo i tak twoj belkot nic nie
                              znaczy. Nigdy wasze dziadowskie jeki nie byly sluchane to i teraz nie beda. Won
                              kargule syny.
    • sloneczko1 do volker5 03.08.06, 22:44
      Nie jest wcale rzadkością, iż człowiek urodzony i wychowany w Polsce otrzymuje
      w pewnym momencie niemiecki paszport. Nabywa wtedy również prawo do
      zamieszkania w Niemczech. Może cieszyć się wszystkimi przywilejami z tym
      związanymi. Staje się Niemcem oczywiście oficjalnie, a nie pod względem
      mentalności, wychowania czy kultury. Jest to możliwe z powodów historycznych.
      Posiadanie niemieckiego przodka w rodowodzie może być według niemieckiego prawa
      jednym z powodów do otrzymania potwierdzenia posiadania niemieckiego
      obywatelstwa. Fakt posiadania takiego przodka nie zawsze jest jasny nawet dla
      samego zainteresowanego. A warto zajrzeć w swoją historię. Opłaci się to przede
      wszystkim rodowitym mieszkańcom dzisiejszych terenów Polski, które na długo
      przed II wojną światową znajdowały się we władaniu i na obszarze państwa
      niemieckiego, albo ich potomkom, którzy dzisiaj niekoniecznie zamieszkują te
      same tereny. Chodzi tu przede wszystkim o Śląsk, Pomorze i Prusy Wschodnie
      (Mazury). Czasem wystarczy bowiem do stwierdzenia niemieckiego obywatelstwa
      fakt, że jeden z naszych przodków urodził się, przebywał na tych terenach i
      traktowany był jak obywatel Niemiec. A że przed wiekami nie rozróżniano tak
      ściśle jak dzisiaj przynależności do danego narodu i państwa, to wszyscy,
      którzy zamieszkiwali dane państwo niejako automatycznie stawali się jego
      oficjalnymi obywatelami.

Dzisiaj takie samo prawo mają ich potomkowie, czyli my.

Jedno jest pewne: przez uzyskanie niemieckiego obywatelstwa nabywa się
      wszystkie prawa i przywileje (obowiązki także) pełnoprawnego obywatela Niemiec,
      co nie do pomyślenia byłoby w wypadku posiadania wyłącznie obywatelstwa
      polskiego. Chodzi tu m.in o otwarcie rynku pracy, o standard życia, wyższe
      zarobki i o zabezpieczenia socjalne, które stoją z pewnością na wyższym
      poziomie niż w Polsce, a nie przysługują obywatelom Rzeczypospolitej Polskiej
      zamieszkałym nawet na stałe na terenie Niemiec.

2. Sposoby uzyskania niemieckiego obywatelstwa

Prawo niemieckie zna dwa główne sposoby uzyskania niemieckiego obywatelstwa:

- przyznanie niemieckiego obywatelstwa przez tzw. „Einbürgerung”

Takie rozwiązanie dotyczy kogoś, kto sam nigdy nie posiadał niemieckiego
      obywatelstwa i nie może wykazać się posiadaniem niemieckich przodków, ale przez
      scisłe kontakty z narodem niemieckim poczuwa się do bycia jednym z członków
      tego narodu. Należy dodać, że dotyczy takie rozwiązanie obywateli polskich,
      którzy niekoniecznie posiadają miejsce stałego zameldowania i miejsce
      rzeczywistego przebywania na terenie Niemiec. Mogą być także brani pod uwagę
      obywatele polscy zameldowani i przebywający na terenie Rzeczypospolitej
      Polskiej. W takim wypadku stosuje się jednak rygorystyczne procesy sprawdzające
      nie tylko osobiste kontakty i więzi z narodem niemieckim, ale także bierze się
      pod uwagę korzyści jakie płynąć mogą z przyjęcia danego wnioskodawcy do grona
      członków narodu niemieckiego. Takie rozwiązanie wchodzi również w grę w wypadku
      obywateli polskich, którzy przez dłuższy okres przebywają i są zameldowani na
      terenie Republiki Federalnej Niemiec (np. z powodu małżeństwa z obywatelem
      niemieckim – wcale nierzadko spotyka się w Niemczech dwupaństwowców z polskim i
      niemieckim obywatelstwem oraz ich małżonka, który posiada wyłącznie
      obywatelstwo polskie). Jeśli jednak złożony zostanie wniosek o
      przyzanie „Einbuergerung”, to i tak w pierwszej kolejności zostanie sprawdzone,
      czy nie można by w danym przypadku stwierdzić posiadania już przez wnioskodawcę
      obywatelstwa niemieckiego „odziedziczonego” po niemieckich przodkach.
      Niemieckie obywatelstwo stwiedza się wtedy, a nie je przyznaje.

- stwierdzenie posiadania niemieckiego obywatelstwa

Takie rozwiązanie stosuję się w wypadku posiadania niemieckiego obywatelstwa
      przez urodzenie z niemieckich przodków albo ich potomków.

Konstytucja niemiecka mówi wyraźnie w Art. 116, 1, że „Niemcem w rozumieniu tej
      ustawy zasadniczej jest – zastrzegając sobie inne regulacje prawne – ten, kto
      niemieckie obywatelstwo posiada albo jako uciekinier albo wypędzony narodowości
      niemieckiej lub jako jego współmałżonek albo potomek znalazł przyjęcie na
      obszarze Rzeszy Niemieckiej według stanu z 31.12.1937.”[1]

Przepis ów stwierdza zatem, że kto posiada przodków, których niemieckie
      obywatelstwo lub zamieszkanie na terenie Rzeszy Niemieckiej sprzed 31.12.1937
      da się udokumentować i udowodnić ma prawo starać się o stwierdzenia posiadania
      niemieckiego obywatelstwa. Ogólnie można jednak stwierdzić, że wszyscy, którzy
      zamieszkiwali przed 31.12.1937 na terenie Niemiec znajdywali się niejako
      automatycznie w posiadaniu niemieckiego obywatelstwa. Niekoniecznie musiałoby
      zostać owo nabycie urzędowo potwierdzone. W tamtych czasach nie przykładano
      bowiem tak wielkiej wagi do dokumentowania swego obywatelstwa, a było ogólnie
      przyjętą zasadą, że posiada się obywatelstwo kraju, w którym się mieszka. Na
      takiej zasadzie wszyscy, którzy przed końcem 1937 roku mieszkali na terenach
      nalężących do Niemiec (a dzisiaj leżących w Polsce jak np. Mazury, Śląsk,
      Pomorze, Wielkopolska) mieliby dzisiaj prawo (niezależnie czy czuli się
      Polakami czy Niemcami) do stwierdzenia ich niemieckiego obywatelstwa. Ich
      potomkowie zaś analogicznie również. Taka procedura prowadzona jest właśnie w
      wypadku stwierdzenia obywatelstwa.

Stwierdzenie obywatelstwa jest zatem powierdzeniem faktu, że wnioskodawca od
      dnia narodzin posiadał niemieckie obywatelstwo, gdyż miał niemieckich przodków
      (co wcześniej nie zostało np. urzędowo potwierdzone, gdyż wnioskodawca urodził
      się w Polsce z obywateli polskich, którzy np. nigdy nie występowali o
      stwierdzenie niemieckiego obywatelstwa chociaż mieliby do niego prawo, bo ich
      przodkowie mieszkali na terenie Niemiec i na tej podstawie mieli prawo do
      niemieckiego obywatelstwa).

O ile do stwierdzenia niemieckiego obywatelstwa posiada się konstytucyjnie
      przyznane prawo (naturalnie jeśli ma się rzeczywiście niemieckich przodków), o
      tyle do przyznania nie ma się żadnego prawa i jest ono stosowane po dokładnym
      rozważeniu wszystkich korzyści, które owo przyznanie niosłoby ze sobą dla
      państwa niemieckiego.
      • rheinlander Re: do volker5 04.08.06, 07:02
        Sloneczko - wypadaloby, abys podal(a) autora lub link tego poematu, bo autor (
        republika.pl/sozpol_de/niem_ob.htm )moze sie bardzo zdenerwowac iz
        przywlaszczasz sobie jego wypociny. Jesli zas chodzi o sam Twoj post - Co
        Volker5 ma z niego wywnioskowac?.
        • sloneczko1 Re: do volker5 05.08.06, 00:44
          www.hanysoland.fora.pl/viewtopic.php?t=1045
          to było do niego a nie do Ciebie
          • herman28 Re: do volker5 05.08.06, 09:50
            sloneczko1 napisała:

> www.hanysoland.fora.pl/viewtopic.php?t=1045
            > to było do niego a nie do Ciebie

Sloneczko - co mo piernik do wiatraka?. przeszrajbowol zes czyjs poemat a
            Volkerowi to i tak nic nie do. Z tego co zech czytol to Volker wi jakie trza
            spelniac warunki aby dostoc Staat ino problym mo z udowodnieniem pochodzynia.
            • sloneczko1 Re: do volker5 05.08.06, 10:49
              khe,khe,khe asz sie kawom zaksztusiyłach jak przeczytałach co sam
              piszesz --jakby wiedzioł to by niy mioł problymu żodnego;)-----
              • sloneczko1 do było do Hermanna 28 05.08.06, 10:50
                jeszcze jestym pod wrażyniym tyj wypowiedzi....................khe,khe,khe....
                • herman28 Re: do było do Hermanna 28 05.08.06, 11:20
                  sloneczko1 napisała:

> jeszcze jestym pod wrażyniym tyj wypowiedzi....................khe,khe,khe....

Uwazej cobys nie popuscila w gacie, bo se kichy nasiejesz do pieruna.
              • herman28 Re: do volker5 05.08.06, 11:19
                sloneczko1 napisała:

> khe,khe,khe asz sie kawom zaksztusiyłach jak przeczytałach co sam
                > piszesz --jakby wiedzioł to by niy mioł problymu żodnego;)-----

Jakby nie wiedzoil jak sie starac to by nie wypisywol wniosku. Problym taki
                jaki mo Volker to sprawa nie przwidywalna. Mozesz miec jasne papiry i itd. ale
                nigdy ni mosz pywnosci czy Opa abo Urgrossvater za swojego zycia czegos
                nienawywijali. To co zes sloneczko wypisala napewno ni pomoze Volkerowi.

• herman28 Re: do volker5 05.08.06, 12:51
                  Sloneczko chyba zaszlo hhehhehe abo?
                  • sloneczko1 Re: do hermana 28 05.08.06, 20:53
                    a co? chciołbyś żeby zaszło?
                    khe,khee--jeszcze mi sie szczuko--
                    przeca może sie zapisać do Polonii i tam miyszkać i robić;) mało tam takich?
                    • herman28 Re: do hermana 28 06.08.06, 07:44
                      sloneczko1 napisała:

> a co? chciołbyś żeby zaszło?
                      > khe,khee--jeszcze mi sie szczuko--
                      > przeca może sie zapisać do Polonii i tam miyszkać i robić;) mało tam takich?

Ja u mnie w Koblenz to ty sie nie przemeczasz. Ostatnio swiecisz licho i przez
                      to jest nom trocha zimno . Postarej sie bo srednia to 25 stopni w polednie, a
                      wieczorym 15.
                      • sloneczko1 Re: do hermana 28 06.08.06, 14:27
                        postarom sie,postarom---co prowda nigdy niy zwiedzałach Koblenz ale już tam
                        przejyżdżałach pociongiym wzdłuż Renu i naprawde tam ślicznie jest :)
                        • herman28 Re: do hermana 28 07.08.06, 15:36
                          sloneczko1 napisała:

> postarom sie,postarom---co prowda nigdy niy zwiedzałach Koblenz ale już tam
                          > przejyżdżałach pociongiym wzdłuż Renu i naprawde tam ślicznie jest :)

Ja mosz recht calo nadrenia jest przesliczna. Ja sie tu czuje najlepiej (kiedys
                          mieszkalem w Zaglebiu Rury i w Bawarii)i nie zmieniłbym tego landu za żadne
                          skarby. Jesli zas chodzi o sam Koblenz to jest to jedno z najpiekniejszych
                          miast w Niemczech.

de.wikipedia.org/wiki/Bild:Koblenz_deutsches_Eck_nacht.jpg
                          de.wikipedia.org/wiki/Bild:Deutsches_Eck.jpg
                          de.wikipedia.org/wiki/Bild:Luftbild_Schloss_Koblenz.jpg
                          www.trekearth.com/gallery/Europe/Germany/West/Rheinland-Pfalz/photo416412.htm
                          www.trekearth.com/gallery/Europe/Germany/West/Rheinland-Pfalz/photo392677.htm
                          www.trekearth.com/gallery/Europe/Germany/West/Rheinland-Pfalz/photo381855.htm
                          www.trekearth.com/gallery/Europe/Germany/West/Rheinland-Pfalz/photo312295.htm
                          www.meinestadt.de/rheinland-pfalz/bilder/pix?id=30058
                          www.meinestadt.de/rheinland-pfalz/bilder/pix?id=18600
                          www.meinestadt.de/rheinland-pfalz/bilder/pix?id=666
                          www.trekearth.com/gallery/Europe/Germany/West/Rheinland-Pfalz/photo249192.htm
                          www.trekearth.com/gallery/Europe/Germany/West/Rheinland-Pfalz/photo226452.htm
                          www.trekearth.com/gallery/Europe/Germany/West/Rheinland-Pfalz/photo184269.htm
                          www.trekearth.com/gallery/Europe/Germany/West/Rheinland-Pfalz/photo145213.htm
                          www.trekearth.com/gallery/Europe/Germany/West/Rheinland-Pfalz/photo50232.htm
                          www.trekearth.com/gallery/Europe/Germany/West/Rheinland-Pfalz/photo24814.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka