Dodaj do ulubionych

Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską?

30.07.06, 14:26
Przypadkowo trafiłem na to forum i dzięki niemu uświadomiłem sobie,żę
rzeczywiście istnieje problem osób, którym wydaje się, że są "narodowości
śląskiej". Ciekawy jestem kim są takie osoby.
O jednej już co nieco wiem z tego postu:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10650&w=4150785&a=4391643
Niejaki Andrzej Urbanowicz, który podał podczas spisu powszechnego narodowość
śląską, urodził się w Wilnie, rodzina jego ojca pochodzi ze Żmudzi. Z innych
źródeł wiem też, że jest buddystą i narkomanem(ciekawe czego się nałykał gdy
wypełniał ankietę).
Proszę inne osoby, które deklarowały podczas spisu narodowość śląska o kilka
słów o sobie, bo mnie to naprawdę b. zaciekawiło.

pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • duschek Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 14:30
      Kolego narodowosc Slonska nie jest zadnym problemem,moze dla polakow ?
      Ale dla nich wszystko jest problemem.dlatego w polsce jest tak a nie inaczej.
      Poogladaj sobie Czeskie i Slowackie strony z miejszosciami narodowymi to
      znajdziesz Slonzokow obok Czechow ,Niemcow i Polakow !
      W Czechach w sklad panstwa wchodza Czesi ,Morawianie i Slonzoki i to majom w
      Herbie !

tosz pyrsk

willi2
      • tbb1 Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 14:47
        Nie zupełnie o taką odpowiedź mi chodziło, raczej chciałbym wiedzieć w jakim
        wieku są osoby deklarujące „narodowość śląską”, jakie mają wykształcenie, gdzie
        pracują itd., chociaż ten post też co nieco mówi o jego autorze:
        1)jest to osoba pisząca słowo „polak” z małej litery, więc próbująca mnie nie
        wiadomo z jakiego powodu obrazić .
        2)pisze „narodowość Slonska” z wielkiej litery, choć jest to przymiotnik.
        3)Czyli jest to osoba agresywna i słabo wykształcona.
        Proszę o wypowiedzi innych osób, może tym razem bardziej merytoryczne.
        • duschek Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 14:52
          Co za bezsens :)
          A kim jest ten Polak ? w jakim przedziale wieku i z jakim wyksztalceniem ?
          Wystarczy przejzec angielskie ksiegi kryminalne aby sie dowiedziec.

Kolego ty sam obraziles Slonzokow piszac ,ze sa problemem.
        • rico-chorzow Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 14:54
          Osoba deklarująca - narodowość śląską - jest Slązakiem.
        • Gość: Adek dlaczego Ślązak? IP: *.bethere.co.uk 31.07.06, 01:28
          > raczej chciałbym wiedzieć w jakim
          > wieku są osoby deklarujące „narodowość śląską”, jakie mają wykształ
          > cenie, gdzie
          > pracują itd.

21 lat, student politologi. Ślązak. Nie Polak.

Dlaczego nie Polak?
          Bo przez 653 lata Ślązk nie należał do Polski, bo moim jezykiem ojczystym jest
          śląski, który dość znacznie różni się od polskiego, bo Polacy mordowali Ślązaków
          w obozach po II wś, bo tzw.Powstania Śląskie to była bratobójcza wojna
          domowa("polski zryw narodowy" jak mówią podręczniki, czyli nie śląski), bo
          śląski ruch narodowy istnieje od XIXw, bo zakazywano Górnoślązakom używania
          swojego języka w szkołach, bo sprowadzano urzędników i nauczycieli z
          Polski,tymsamym dyskryminując Ślązaków, bo zawsze w mojej rodzinie istniała
          silna tożsamość śląska. Wystarczy Ci , czy wymieniac dalej? Gdybyś poznał
          historię tego regionu to nie pisał byś bzdur w stylu "wymyślili sobie
          narodowość, bo restrukturyzacja górnictwa się nie udała".
      • grba Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 16:14
        W Czechach raj...
        W 1991 40 tysięcy Ślązaków.
        W 2001 10 tysięcy Ślązaków.
        Następny spis w 2011...
        • Gość: George Hedgehog Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 30.07.06, 16:19
          Coz, wiele rzeczy przemija.Np. w spoleczenstwie polskim zanika znajomosc laciny...
          ----
          Lingua Latina Domino Grbae discenda est
          • grba Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 16:22
            Jesteś pewien, że napisałeś poprawnie zdanie w sygnaturce?
            • Gość: George Hedgehog Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 30.07.06, 16:25
              Jesli ma pan jakies uwagi do mojej sygnaturki, to prosze uzasadnic.

-----
        • arnold7 Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 16:19
          A Polakow zapewne przybylo:)
    • arnold7 Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 15:00
      A panu sie wydaje, ze jakiej jest narodowosci - "narodowosci polskiej" moze?
      • tbb1 Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 15:06
        Tak mi się właśnie wydaje :-).Wyobraź sobie,że parę dni temu wróciłem z
        Chorwacji i wszystkim pogranicznikom, którym pokazywałem swój paszport też tak
        się wydawało - Czechom, Węgrom, Serbom i Chorwatom.
        • arnold7 Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 15:28
          To pan myli obywatelstwo z narodowoscia. Taki Olisadebe chyba tez ma polski
          paszport.
          • tbb1 Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 16:04
            Doskonale wiem co to jest narodowość herr arnold i wiem, że narodowość nie może
            powstać w ciągu 3 lat tylko dlatego, że kilku komuchów i UW-oli w sejmie
            wymyśliło sobie, że mniejszości narodowe mogą wchodzić do sejmu bez osiągnięcia
            5% progu wyborczego a UE chojnie sponsoruje stowarzyszenia mniejszości z
            pieniędzy polskiego podatnika.
            Narodowość nie może powstać nawet z powodu nieudolnie przeprowadzonej
            restrukturyzacji przemysłu ciężkiego i słusznego poczucia krzywdy tysięcy ludzi,
            bo ta restrukturyzacja przeprowadzona była pod dyktando UE aby chronić miejsca
            pracy górników w zagłębiu Ruhry. Tej samej UE, która teraz tak sprytnie
            wykorzystuje słuszne niezadowolenie ludzi na śląsku.
            • Gość: George Hedgehog "chojnie" ? IP: *.embc.org.uk / 213.249.155.* 30.07.06, 16:08
              > 5% progu wyborczego a UE chojnie
              Co to znaczy "chojnie" ?
              ----
            • Gość: info Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.06, 16:08
              - czyli Slazacy to polacy?

- czyli ziemie zachodnie odwiecznie polskie?

- a tak wlasciwie po tak dlugich zaborach nie mozna juz mowic o czyms takim,
              jak narodowosci polskiej!!!

• arnold7 Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 16:12
              Ciekawe, bo osobiscie nie znam nikogo deklarujacego narodowosc slaska, kto
              dotkniety bylby restrukturyzcja przemyslu ciezkiego, a co do tych 3 lat to jest
              to kompletna bzdura, bo slaski ruch narodowy powstal juz w XIX wieku.
              • Gość: polak PL Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 16:35
                Uznaję odrębność języka śląskiego, prawo Ślązaków do uważania siebie za naród
                (mogą poczuć się Ślązakami również przybysze).

Jednak ciekawym problemem jest, jak dzisiaj postrzega siebie większość Ślązaków
                (tych rdzennych i tych napływowych - zasymilowanych ze śląskością)

Na forum (które ostatnio obserwowałem) pojawia się niewielka grupka tych samych
                ludzi, o specyficznych poglądach.
                Kaczyńscy w polskim internecie są najbardziej wyśmiewanymi obywatelami RP, ale w
                wyborach wygrali.
              • tbb1 Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 16:57
                herr arnold, a skąd tak właściwie piszesz? Ponieważ nie używasz polskich znaków
                diakrytycznych można sądzić, że piszesz i innego "lepszego" kraju, jak to
                stwierdziłeś w jednym z założonych przez Ciebie tematów.
                To tłumaczy dlaczego nie znasz nikogo dotkniętego restrukturyzacją - w tym
                reichu jesteś kompletnie oderwany od śląskiej rzeczywistości, za to udzieliła Ci
                się teutońska buta.
                • Gość: hehe Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 16:58
                  Wiekszosc ludzi piszacych z Polski nie uzywa polskich znakow:-)
                • arnold7 Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 17:55
                  tbb1 napisał:

> herr arnold, a skąd tak właściwie piszesz? Ponieważ nie używasz polskich znaków
                  > diakrytycznych można sądzić, że piszesz i innego "lepszego" kraju, jak to
                  > stwierdziłeś w jednym z założonych przez Ciebie tematów.
                  > To tłumaczy dlaczego nie znasz nikogo dotkniętego restrukturyzacją - w tym
                  > reichu jesteś kompletnie oderwany od śląskiej rzeczywistości, za to udzieliła C
                  > i
                  > się teutońska buta.

Jest pan w bledzie, mieszkam od dziecka w Katowicach i nie mam zamiaru wyjezdzac
                  na stale ze Slaska ani do Polski, ani do Niemiec.
                  • sss9 Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 17:57
                    arnold7 napisał:

> Jest pan w bledzie, mieszkam od dziecka w Katowicach i nie mam zamiaru wyjezdza
                    > c
                    > na stale ze Slaska ani do Polski, ani do Niemiec.

tak to jest, kiedy kontakt z rzeczywistością został przerwany. :)
                    • rico-chorzow Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 18:18
                      sss9 napisał:

> tak to jest, kiedy kontakt z rzeczywistością został przerwany. :)

Albo się ma zepsuty komputer,jak Pan.
            • erwinek_3 Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 20:14
              tbb1 napisał:

> Doskonale wiem co to jest narodowość herr arnold i wiem, że narodowość nie może
              > powstać w ciągu 3 lat tylko dlatego, że kilku komuchów i UW-oli w sejmie
              > wymyśliło sobie, że mniejszości narodowe mogą wchodzić do sejmu bez osiągnięcia
              > 5% progu wyborczego

O ile mi wiadomo to ordynacja wyborcza, która wprowadzała 5% próg wyborczy oraz
              zwolnienie z niego dla mniejszości narodowych uchwalona została przez większość
              posłów. Sejm uchwalający taką ordynację wybrany został w 1991 r. UW-ole i
              komuchy nie stanowiły w nim większości.

> a UE chojnie sponsoruje stowarzyszenia mniejszości z
              > pieniędzy polskiego podatnika.

Pieniądze śląskiego podatnika też są wydawane nie zawsze z jego wolą.

> Narodowość nie może powstać nawet z powodu nieudolnie przeprowadzonej
              > restrukturyzacji przemysłu ciężkiego i słusznego poczucia krzywdy tysięcy ludzi
              > bo ta restrukturyzacja przeprowadzona była pod dyktando UE aby chronić miejsca
              > pracy górników w zagłębiu Ruhry. Tej samej UE, która teraz tak sprytnie
              > wykorzystuje słuszne niezadowolenie ludzi na śląsku.

Ale narodowość może powstać np. z poczucia odrębnej historii.
    • peacock79 Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 30.07.06, 18:58
      Jeśli problem istnienia mojej osoby naprawdę tak doskwiera autorowi tego
      nieudolnie prowokującego posta to deklaruję uczynić wszystko,by ulżyć jego
      cierpieniu.By przekonać go,że Ślązacy to nie żadne agresywne mityczne stwory
      tylko kilkusettysięczny naród żyjący w Czechach,Niemczech i Polsce zapraszam
      autora posta osobiście na piwo.Jeśli naprawdę ma ochotę mnie poznać niech
      zostawi na forum swój prywatny e-mail lub numer telefonu,byśmy mogli ustalić
      szczegóły spotkania.Gwarantuję,że jak każdy Ślązak nie gryzę!
      • placidus do tbb1;grba i innych Polaków 30.07.06, 19:16
        Kążda mniejszość narodowa składa się z pełnego przedziału społecznego.Po drugie
        w kraju demokratycznym mniejszość narodową należy akceptować i zauważać ( czego
        w Polsce nie widać ). Po trzecie w historii jasno wynika , że Ślązacy stanowią
        odrębny zbiór społeczny z własną historią , tradycją i kulturą.
        Z powyższych informacji wynika , że każdy cywilizowany człowiek powinien
        akceptować i szanować mniejszości narodowe. Natomiast piszący na Silesianie
        Polacy nasmiewają się i nie szanują mniejszości. Niech założą forum np
        Polonicum. Zapewniam ja nie będę pisał na nim i ośmieszał narodu Polskiego. Co
        kraj to obyczaj.
      • tbb1 Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 30.07.06, 20:40
        Mi naprawdę nic nie doskwiera. Bardzo lubię i szanuję Ślązaków, z kilkoma razem
        pracuję. Są uczciwi, rzelni i pracowici, na pewno w jakis sposób różnią się od
        Polaków z innych regionów Polski. Są bardzo przywiązani do swojej ojcowizny -
        gdy ludzie, którzy przyjechali z innych regionów Polski mówili, że są u siebie w
        naszym mieście oni mówiąc "u siebie" mieli zawsze na myśli Śląsk. Ale to wcale
        nie znaczy, że są odrębnym narodem. Nie ma takiego nawet najbardziej "śląskiego"
        miasta, gdzie liczna mieszkańców deklarujących "narodowość śląską"
        przekroczyłaby choćby 10%.
        Nie wszyscy Ślązacy są działaczami RAŚ.
        • Gość: !!! Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.06, 21:41
          pomysl o milionach wypedzonych przez was polakow Slazakow
        • placidus do tbb1 30.07.06, 22:00
          No nareszcie ludzki głos. Wszystko co piszesz cacy . Jednak mam małe
          spostrzeżenie - o byciu narodem lub nie. Nie świadczy o tym liczba
          mieszkańców danego miasta określających się jako ten lub inny naród. Zawsze o
          tym świadczy samookreślenie sie grupy ludzi za którymi idzie historia ,
          tradycja , kultura. Nie można ignorować tego faktu Choćby był to najmniejszy
          naród świata - nadal jest narodem. Poziom panstwa w którym się on znajduje
          pozwala lub nie na jego byt , samookreslenie , traktowanie na równych prawach.
        • peacock79 Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 31.07.06, 11:36
          10 procent ludzi świadomych swojej tożsamości to niezły wynik biorąc pod uwagę
          80 lat brutalnej,bezwzględnej polonizacji prowadzonej przez rząd w Warszawie.
          "Bardzo lubię i szanuję Ślązaków, z kilkoma razem pracuję. Są uczciwi, rzelni i
          pracowici" - to samo wielu kolonizatorów protekcjonalnie mówiło o swoich
          niewolnikach. Tyle,że w tym wypadku to Ślązacy zawsze cywilizacyjnie górowali
          nad Polokami. Jak rozumiem problemem jest to,że mieszkańcy "Katangi" wreszcie
          zaczęli mówić o tym kim są i jakie są ich potrzeby zamiast tylko zdobywać
          sympatię kolonizatorów ciężką pracą?
          • tbb1 Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 31.07.06, 12:23
            Wcale nie zamierzałem być protekcjonalny, to Ty jesteś jakiś dziwnie podejrzliwy
            i przewrażliwiony. Gdybym pisał o Ślązakach źle, powiedziałbyś "no tak Polacy
            nas nie lubią, mają do nas uprzedzenia i nas wyzyskują", jak napisałem dobrze to
            piszesz, że jestem protekcjonalny.
            Co do Ślązaków "świadomych swojej tożsamości" to zetknąłem sie z kilkoma na tym
            forum i wcale nie jestem już o nich tak dobrego zdania jak o reszcie Ślązaków.
            Są to typy, które cieszą się z hitlerowskiej pacyfikacji Warszawy i z uznaniem
            wypowiadają się o Auschwitz, poza tym nienawidzą wszystkiego co Polskie, a
            kochają wszystko co Niemieckie z wujkiem Adolfem włącznie. Pocieszające jest to,
            że właściwie takich to można spotkać w każdym polskim mieście, mają ogolone
            głowy, witają się "Sieg Heil" i po 16-17 lat( na szczęscie później z tego
            wyrastają). Ludzie Ci cały czas próbują prowokować spory Polaków ze Śląska z
            Polakami z innych rejonów, chcą żeby Polacy byli jak najgorszego zdania o
            Ślązakach. Na pewno to im się nie uda - ja zawsze będę pamiętał, że górnicy w 81
            upomnieli sie o pałowanych stoczniowców i robotników z ursusa i zapłacili za to
            najwyższą cenę.
            Co do zaproszenia na piwo to chwilowo nie mogę skorzystać, bo nie jestem na
            Śląsku, ale jak będe to sie odezwę.
            • Gość: Adek Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka IP: *.bethere.co.uk 31.07.06, 23:00
              No patrz, a ja jestem studentem politologi, nie cieszę się z hitlerowskiej
              pacyfikacji Wa-wy, nie wypowiadam sie z uznaniem o Auschwitz, nie nienawidze
              wszystkiego co Polskie, nie kocham wszystkiego co niemiecki, nie mam ogolonej
              głowy a mimo wszystko uważam się za Górnoślązaka, nie czuję się Polakiem ani
              Niemcem i chcę autonomii g.śląska.
        • peacock79 Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 31.07.06, 11:40
          A jeśli chcesz richtig poznać osobiście taki dziw natury jak świadomy swej
          tożsamości Śloonzok to ponawiom moje zaproszenie na piwo. Jak sie nie boisz to
          do prawdziwej śloonskij knajpy kaj bydziesz mógł sie napatrzeć na tylu
          zwolenników autonomii,na ilu bydziesz chcioł. Pisołeś,że interesują Cie
          Śloonzoki świadome swojej tożsamości,więc licza,że nie odmówisz. Naprowdy nic
          Ci nie grozi,som pisołeś,że my so fajne,rzetelne,robotne,tela,że dodatkowo
          jeszcze świadome swoji tożsamości.
          • tbb1 Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 31.07.06, 12:43
            A może Ty bys się wybrał do mnie na piwo?
            Przekonałbyś się, że jestem normalnym facetem, który się utrzymuje z własnej
            pracy a nie kolonizatorem żyjącym z wyzysku Ślązaków i że wcale nie dojeżdżam do
            pracy w lektyce niesionej przez 4 Ślązaków.
            • peacock79 Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 31.07.06, 23:21
              Nigdy żech nic takigo nie napisoł. Myśla że jest z Ciebie,chopie,cołkiem
              normalny Polok,kery ino mo lekki kompleks na tle narodowym,pewnie jak sie okoże
              cołkiem fajny Polok.Chętnie do Ciebie na piwo pojada,ino mi napisz z jakigo
              miasta żeś jest? Szkoda, że Ty nie chcesz wybrać sie do typowo śloonskigo
              szynku i poznać wiencyj Śloonzoków świadomych swoji tożsamości, takich jak jo,
              ale przeca Cie nie zmusza. Pozdrawiom. :)
              • tbb1 Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 01.08.06, 19:19
                Jestem z Warszawy. Jeżeli masz ochotę wpaść na piwo to pisz na adres:
                tbb1@gazeta.pl.
                • Gość: Gucio Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 21:17
                  A ja mogę wpaść?
    • peacock79 Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 30.07.06, 19:00
      Jeśli problem istnienia mojej osoby naprawdę tak doskwiera autorowi tego
      nieudolnie prowokującego posta to deklaruję uczynić wszystko,by ulżyć jego
      cierpieniu.By przekonać go,że Ślązacy to nie żadne agresywne mityczne stwory o
      skłonnościach do środków narkotycznych, tylko kilkusettysięczny naród żyjący w
      Czechach,Niemczech i Polsce zapraszam autora posta osobiście na piwo.Jeśli
      naprawdę ma ochotę mnie poznać niech zostawi na forum swój prywatny e-mail lub
      numer telefonu,byśmy mogli ustalić szczegóły spotkania.Gwarantuję,że jak każdy
      Ślązak nie gryzę!
      • grba Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 30.07.06, 19:37
        W Niemczech? Naród śląski w Niemczech?
        • placidus Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 30.07.06, 19:58
          Grba jak piszesz w ten sposób o Ślazakach to znaczy , że nie masz pojęcia o
          historii ani o strukturze państwa niemieckiego. Cóz wszystko co nowe ma
          rozwijać - w twoim przypadku - oby.
        • rico-chorzow Re: Chopie,mosz okazjo poznać Śloonzoka 30.07.06, 20:06
          grba napisał:

> W Niemczech? Naród śląski w Niemczech?

Nie,obecni "Slązacy" spod Lwowa,czy Kijowa z ukraińskimi korzeniami zwącymi się
          -Polak-.
    • placidus Do grba 30.07.06, 20:07
      Jak by było Ci za łatwo to mam pytania
      1 Od kiedy mówi sie o państwie Niemickim ?
      2 Jaką strukturę ma panstwo niemieckie ?
      3 Czy Ślask był w ramach tego państwa ?
      4 Kim są Bawarczycy ?
      Może teraz pytania ktore wcześniej zadałeś będą nieco ....inne?
    • rico-chorzow Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? 30.07.06, 20:26
      Glos w tym temacie zabral rowniez Andrzej Urbanowicz:
      Lata temu, w Nowym Jorku, zdarzało mi się odwiedzać tamtejszy Instytut
      Piłsudskiego. W połowie lat osiemdziesiątych słuchałem tam cyklu odczytów
      historyka Andrzeja Sulimy Kamińskiego, profesora Uniwersytetu Jagiellońskiego
      i
      któregoś z uniwersytetów amerykańskich. Jego rozważania obejmowały okres od
      połowy XIX stulecia aż po okres najnowszy. Jedno ze spotkań poświęcone
      było w całości stosunkom polsko-ukraińskim. Profesor nie ograniczał się do
      stereotypów. Korzystając z dotąd przemilczanych lub nie znanych dokumentów,
      relacjonował te trudne a przecież tak bliskie związki.
      Mówił o polskim lekceważeniu Ukraińców, o polskiej dyskryminacji ich
      narodowych
      dążeń, o polskich pacyfikacjach ukraińskich wsi w okresie międzywojennym.
      Na tym tle zupełnie inaczej przedstawiał się ukraiński odwet w latach
      czterdziestych. Było to bolesne, ale szczere i odważne spojrzenie na fakty.
      Dlatego dzisiaj podobnie odczuwam to, co powiedział Jacek Kuroń w związku
      z Cmentarzem Orląt we Lwowie ("Rozumiem protest Ukraińców",
      G.W. 23.05.2002). Ale nie o tym chcę mówić. Po zakończeniu prelekcji
      podniosła
      się sympatyczna starsza pani, z wyglądu typowa przedstawicielka polskiej
      inteligencji, i spokojnie, bez żadnej agresji, ni to zapytała, ni
      stwierdziła: "Panie profesorze, ale czy ten język ukraiński w ogóle
      istnieje, przecież to mieszanina rosyjskiego i polskiego?"
      Ponieważ urodziłem się w Wilnie ą rodzina mojego ojca pochodzi ze
      Zrnudzi, czuję się po trosze Litwinem a w każdym razie bliskim sympatykiem
      "Litwy, ojczyzny mojej". Cieszyłem się oczywiście, kiedy w 1989 proklamowano
      tam niepodległość. "O, taką (tu gest Kozakiewicza) będziecie mieli
      niepodiegłość", rzucił mi ze złością pewien aktor z Warszawy .
      Takich i podobnych zdarzeń mógłbym przytaczać bez liku. Nie wydaje mi się,
      aby te postawy były odosobnione czy wyjątkowe. Nie wiem doprawdy czy Polacy
      wyssali antysemityzm z mlekiem matki, ale wydaje mi się pewne, że spora część
      statystycznych Polaków czuje lekceważenie i niechęć do wszystkiego, co nie
      jest
      "czysto polskie". Potwierdzeniem tego jest niedawny Spis Powszechny. To co
      działo się na Sląsku jest parodią demokratycznego spisu bez uprzedzeń. Kiedy
      po
      raz pierwszy - aby się umówić - zawitał a do mnie pani rachmistrz spisowa,
      gos-
      ciłem przyjaciela, rodowitego Ślązaka. Zartując, zapytaliśmy jak to będzie z
      na-
      rodowością śląską. Bez żenady pani rachmistrz odpowiedziała, że zalecenia są
      ta-
      kie, aby dopuścić do takiego wpisu tylko wtedy, gdy ktoś będzie się upierał.
      I
      rzeczywiście. Gdy odwiedziła mnie po raz drugi, na pytanie o narodowość
      podaję "śląska". "Niechże się Pan nie wygłupia" - usłyszałem. "Proszę pisać
      śląska", powtórzyłem, co niechętnie zostało zapisane. W takiej sytuacji
      naprawdę nie ma pewności, czy moja ankieta nie zostanie zmieniona,
      sfałszowana, przecież to tak łatwo, nikt niczego nie musiał podpisywać. I nie
      jest to odosobniony przypadek, w wielu okręgach spisowych - jak słyszę od
      znajo-
      mych- w ogóle zabraniano wpisywania narodowości śląskiej. Po co zatem ta cała
      komedia, na którą wydano miliony złotych?
      Nie wierzę temu Spisowi, nie wierzę w rzetelność - przynajmniej niektórych
      - komisarzy spisowych na Śląsku. Sam siebie pytam, jak to się dzieje, że
      ja, polskojęzyczny, wypędzony z dawnych Kresów, ni stąd, ni zowąd - jak by
      się mogło wydawać - deklaruję narodowość śląską. Ale, dlaczego nie? Na jakiej
      zasadzie ja, niegdyś ochrzczony, miałbym być określany jako katolik, skoro
      nim nie jestem? W sprawach religii, narodowości, partii, stowarzyszeń a także
      tak prostych rzeczy jak wybór przyjaciół odpowiadamy sarni przed Bogiem, albo
      własnym sumieniem, czyli poczuciem osobistej sluszności. Niekoniecznie musimy
      się oglądać na miejsce swego urodzenia. Niekoniecznie musimy myśleć o języku.
      W polskiej historii, także w historii kultury jest wiele. przypadków, kiedy
      ro-
      dowici Niemcy, Ukraińcy, Litwini a także Ślązacy określali swą narodowość jako
      polską. Oczywiście, uważano to za rzecz naturalną, bo pod spodem - jak ten
      gaz-
      da z Zakopanego, który uważał, że Pan Jezus był Góralem - jest
      przeświadczenie,
      że to jedyna właściwa narodowość.
      Nawet nie będę mówił, z czego to się bierze. Ale mamy też takie przypadki,
      kiedy
      wielki pisarz Korzeniowski, znany jest na całym świecie pod innym imieniem i
      nikt nie ma wątpliwości co do jego przynależności narodowej, mimo polskiego
      pochodzenia. Albo wielki poeta Oskar Miłosz, stryj noblisty, który W ogóle
      nie
      znając języka litewskiego określił się jako Litwin i był litewskim dyplomatą.
      Poczucie wspólności z jakąś grupą narodową nie jest sprawą związaną z jakimiś
      do
      kumentami, językiem czy rodzicami. Jest fragmentem naszego życia.
      W wolnym I demokratycznym społeczeństwie, w którym kazdy ma prawo okreslac
      swoje związki do granicy określonej przez prawo.
      Sprawa narodowości śląskiej.
      Bezstronna, ponad pięćdziesięcioletnia obserwacja Ślązaków utwierdza mnie w
      przeświadczeniu, że mają prawo określać się nie jako Polacy, nie jako Niemcy,
      lecz jako Ślązacy. Są istotnie odrębną grupą narodowościową, właśnie ze sobą,
      ze Ślązakami odczuwającą więź narodową.
      Przez lata nie wolno było o tym mówić, ba, nawet myśleć. Ale dzisiaj -
      nadszedł
      ten czas - można. I nie chodzi tutaj o żaden separatyzm, odrywanie Sląska od
      ma-
      cierzy i inne temu podobne bzdury. Tak czy inaczej, dzisiaj Ślązacy na
      Śląsku są w mniejszości. Ale to nie oznacza, że nie mają praw.
      Przez lata obserwuję jak Śląsk, ten piękny i potencjalnie bogaty kraj ,jak
      mało
      który dewastowany przez wojny i powojnia, jest traktowany jak kolonia, którą
      bezlitośnie eksploatuje się. Czy Warszawa ("cały naród buduje swoją stolicę")
      pamięta, czy w ogole wie, ze w duzym stopniu odbudowana została śląskimi
      cegła-
      mi? Nie tylko ze śląskich gruzowisk, ale i z rozwalonych zdrowych budynków?
      Czy
      pamiętamy o tym,że przez kilka powojennych lat górnicy Slązacy musieli
      pracować
      za darmo? Gdzie była wtedy ich polska narodowoŚĆ? Ze Śląska regularnie wyciska
      się ostatnie soki. Nawet Śląskiej Kasie Chorych próbowano onegdaj urwać nie
      swoje pieniądze. W ostateczności Śląskowi rzuca się jakieś ochłapy.
      Jest we mnie głęboka niezgoda na taki stan rzeczy, Nie identyfikuję się z
      tym,
      bez względu na to, kim byli moi rodzice, Tym wszystkim, którzy mówią o
      odpowiedzialności za cały kraj, odpowiadam: zgoda, jest taka
      odpowiedzialność,
      ale ma ona swoje granice. Z naszych podatków ma być utrzymywana administracja
      i
      opieka społeczna ale to nie oznacza, że mamy wyciągnąć z kieszeni wszystkie
      nasze pieniądze i oddać pierwszej lepszej osobie na ulicy tylko z tego
      powodu,
      że ma ona ich mniej niż my. Im region będzie bogatszy, tym bogatszy będzie
      cały
      kraj. Śląsk nie bogaci się niczyim kosztem. Sam - w postaci dewastacji
      środowiska i chorób zawodowych - ponosi te koszty. Jestem najgłębiej
      przekonany, że obecność grupy narodowej bez reszty identyfikującej się
      z miejscem, w którym żyje, jest dla Śląska dobra. I co tu dużo mówić, mnie
      osobiście bliższy jest "tutaj" Śląsk niż "tam" Polska.

Andrzej Urbanowicz
    • Gość: autor Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? IP: 199.253.99.* 30.07.06, 21:08
      Slazakiem
      • Gość: Aborygyn Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.06, 21:35

A tak gynau, Goornoszloonzoukym! Jak Jo.
        • Gość: autor Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? IP: 199.253.99.* 30.07.06, 21:43
          so oder so...egal
        • Gość: szelan Re: Kim jest osoba deklarująca narodowość śląską? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 18:49
          Czytam, czytam i dochodzę do wniosku, że aby uchronić narodowość śląską przed jej przeciwnikami, jedynym wyjściem będzie udokumentowanie tego. Najlepszym sposobem będzie chyba ustanowienie Śląska (nie woj. ale regionu) regionem autonomicznym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka