Dodaj do ulubionych

Upior w Katowicach

02.12.06, 15:18
Czesc!

Doprawdy, dziwny ten stwor stojacy na rondzie w Katowicach. Ma on oddawac
hold tzw. "powstancom".

Maj. Mielzynski, dowodca III "postania", sluzac podczas I WS jako oficer w
wojsku niemieckim opowiadal sie za niezaleznym krolestwem Polski u boku
Niemiec. Na tron faworyzowal jednego z przedstawicieli rodu von Hohenzollern.
Po wojnie napisal ksiazke, w ktorej mowi´, ze tzw. III "powstanie" bylo
zainicjowane, sfinansowane i przeprowadzone przez kola "nie slaskie".

Mysle, ze jednoznaczniej nie mozna sie wypowiedziec.

Mielzynski spedzil II WS na garnuszku swojego przyjaciela, oficera Wehrmachtu
w Warszawie i Wiedniu, gdzie tez zmarl.

Straszacy w Katowicach "pomnik" zostal "podarowany" Slazakom przez miasto
stoleczne W-we. Postawiony zostal on w miescie, ktore w 83% opowiedzialo sie
za przynaleznoscia do Niemiec i ktore nigdy nie zostalo zdobyte
przez "powstancow". Jak by tego nie bylo dosc, to odlany zostal ten "pomnik"
w Gliwicach, przy pomocy niemieckiej technologii w hucie, gdzie wczesniej
produkowano "Eisernes Kreuz"/"Zelazny krzyz".

Nie bylo by lepiej, przekazac ten stwor na zlom i za otrzymane pieniadze
wesprzec ubogich, a na miejsce "skrzydel" przywrocic stary Park Zamkowy z
swiatynia dumania i pomnikiem grafa von Tiele-Winckler, z plyta
upamietniajaca koszmar wojny domowej z ponad 3000 zabitymi Francuzami,
Niemcami, Polakami i Wlochami?

Nie wiem jak Wy, ale ja odczuwam wielki niesmak.

Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: ugu ugu to rzygaj...to jedyne, co szlezjery potrafią.... IP: *.chello.pl 02.12.06, 16:47
      • Gość: xXx Re: to rzygaj...to jedyne, co szlezjery potrafią. IP: 87.162.199.* 02.12.06, 16:59
        gorolu,w twoim jezyku to mowi sie:wymiotuj,zwracaj Buhaha
        • Gość: ugu ugu szlezjery ludzkim jezykiem mówic nie potrafią IP: *.chello.pl 02.12.06, 17:02
          w związku z tym twoja uwaga, slonski ciulu,jest po pierwsze nielogiczna, po
          drugie bezprzedmiotowa
          • oberschlesier1921 ugu, jak wabi sie twoj starzik? 02.12.06, 17:09
            oran guthan?

buahahahaaaaaaaa!

wypad na forum sosnowiec.
            • Gość: ugu ugu na forum sosnowiec napiszę, co umie twoja baba IP: *.chello.pl 02.12.06, 17:11
              tobą zajmuję się na silesianie...hahaha
        • oberschlesier1921 Re: to rzygaj...to jedyne, co szlezjery potrafią. 02.12.06, 17:07
          dobre x-man, dobre, buahahahaaaa!
    • oberschlesier1921 swete slowa - chrisraf! 02.12.06, 16:53
      wreszczie slonzak o tych samych pogladach co ja.
      ten pomnik to, pomnik upokorzenia slazakow, nie oddaje on nikomu holdu, jest
      symbolem prl-lowskiej propagandy, symbolem okupacji i polonizacji slska.
      pisalem juz kiedys na ten temat na silesianie, nalezaloby go albo przetopic,
      albo sprzedac, a jezeli jest ktos komu na nim zalezy, przniesc do warszawy, zeby
      warszawiacy wracajacy z kosciolow po niedzielnych mszach, mogli pod niem kwiaty
      skladac.
      ten pomnik nie tylko nas rani ale i szpeci nowopowstajace oblicze nowoczesnych
      katowic.
      niepoto place podatki (ktore czesciowo ida przez unie do polski) zeby budowac
      architektoniczny chaos - taleze, polkole i skrzydla.

gruß
      • Gość: metternich podaj numer konta, zwrócę ci twój zasrany podatekl IP: *.chello.pl 02.12.06, 16:58
        przestań tylko zasmradzać naszą ojczystą ziemię...
        • oberschlesier1921 Re: podaj numer konta, zwrócę ci twój zasrany pod 02.12.06, 17:20
          ugu, co tak niki zmieniosz?, gupio ci tera?, mosz rozszczepiono osobowosc?,
          czy wstydzisz sie ze twoj starzik oran guthan sie zwie.

idz stond synek, nie widzisz ze cie tu nikt nielubi?!

i co to mo znaczyc "nasza ojczyzne" twoja ojczyzna zaczyno sie za myslowicami,
          andreich, czerwone zaglembie.
          a podatki z ktorych budowane sa nowe katowice placa chetnie i mom z czego, ino
          nie lubia jak je gorole rozkradajom i z nich jakies prl-lowskie pomniki restaurujom.

dzieki za twoja jalmuzna, ale za twoje zlotowki kup sie lepi flaszka denaturatu
          i sie z twoimi bajtlami lozrec.
          • Gość: metternich głupi byleś, głupi jestes, głupi zostaniesz IP: *.chello.pl 02.12.06, 17:24
            a tu jest Polska, chocby tysiac takich paciuloków jak ty wypisywało głupoty po
            różnych silesianach. a to,że ty mnie nie lubisz, to bardzo dobrze, gdybys mnie
            lubił z ostudy napiłbym sie tej twojej ulubionej bryny...
            • Gość: :o Re: głupi byleś, głupi jestes, głupi zostaniesz IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.06, 20:53
              Gość portalu: metternich napisał(a):
              > a tu jest Polska,...

teraz tak, ale co czyni ciebie tak pewnym, ze za 20 lat tez tak bedzie? twoje
              pobozne zyczenie?
              • Gość: metternich a ty uważasz,że nie będzie... IP: *.chello.pl 02.12.06, 21:03
                czyli podajesz w wątpliwość- inaczej negujesz- integralność terytorium państwa
                polskiego jak tez istniejace w Europie granice państwowe. czy w niemieckim
                prawie karnym tego rodzaju postępowanie jest dozwolone? bo w polskim nie jest
                • Gość: :) Re: a ty uważasz,że nie będzie... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.06, 21:06
                  synek, nie klamajmy sobie w kieszen!

czyzbys uwazal, ze zajecie wschodniego gornego Slaska z Kattowitz w 1921 bylo
                  legalne? czyzby jakiegos Polaka ta nielegalnosc interesowala?
                  • Gość: Franzin Re: a ty uważasz,że nie będzie... IP: 213.227.103.* 02.12.06, 21:31
                    Prawda jest,ze do dzis nie podpisano traktatu pokojowego z Niemcami. Powojenne
                    umowy podpisane przez Niemcy i Polske okreslily i zaakceptowaly przebieg obecnej
                    granicy.
    • Gość: ugu ugu własnie ktoś taki potrzebny jest twojej babie... IP: *.chello.pl 02.12.06, 17:29
      przy tobie się nudzi...hahaha
      • oberschlesier1921 Re: własnie ktoś taki potrzebny jest twojej babie 03.12.06, 03:13
        jak cie tak czytom, to wydaje mi sie ze wosz prezydent miol racja wysylajon
        takich jak ty na afganistanski front, przynami pora oszolomow zaliczy gleba.
        mom nadzieja ze slonzoki nie glosili sie do walki o wolny afganistan w imieniu
        allaha za 1000 zl. miesiecznie.

juz lepi walic nadgodziny na halembie, mniej ryzykowne, nawet jak gorol majster
        czujniki gazu poprzestawio. :)
        • Gość: ugu ugu najgorszy los to czytać silesiana IP: *.chello.pl 03.12.06, 08:35
          nawet za 1ooo zł miesięcznie nie zgodza sie na tako robota, no chyba po to żeby
          zaoszczędzic na środkach na przeczyszczenie. twoja godka to durchfall murowany
    • franzin1 Re: Upior w Katowicach 02.12.06, 22:15
      Niewiele brakowalo a pomnik ten mogl stac sie przyczyna tragedii. Zly stan
      techniczny konstrukcji stelaza wewnetrznego - olbrzymia korozja- zwlaszcza
      skrzydla poludniowego grozil przewroceniem. Skrzydlo doslownie "lopotalo" na
      silnym wietrze.
      • Gość: Wasz Marjanek Re: Upior w Katowicach IP: *.dip.t-dialin.net 02.12.06, 22:55
        To moze istnieje szansa, ze przy wiekszym wietrze pomnik poleci tam skad
        przylecial - do Warsiawki !
        Oby jak najszybciej !
        Pyrsk!
        Wasz Marjanek
        • Gość: kazio kutz na strazy swej stać będę... IP: *.chello.pl 02.12.06, 23:04
          i szlezjerom pomnika ruszyć nie pozwolę...a ju na pewno nie takiemu wypierdkowi
          jak ty, waschmarjanek...hahaha
          • Gość: :) Re: na strazy swej stać będę... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.06, 23:40
            ty, polak maly!
            a co z odpowiedzia na moje pytanie:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=639&w=53251460&a=53266824 ?
          • Gość: Wasz Marjanek Re: na strazy swej stać będę... IP: *.dip.t-dialin.net 03.12.06, 07:18
            Widze ze robisz postepy. Znowu nowy pseudonim okupacyjny ! Ale jestes - ze
            wzgledu na wyjatkowo prymitywny styl twych wypocin - do rozpoznania. A wiec,
            pograj lepiej na chello - albo na noszonym w spodniach flecie - moze cie to
            zaspokoi. A nas na forum -wyzwoli od przynajmniej jednego polskiego debila.
            Pyrsk !
            Wasz Marjanek
            • Gość: metternich wyzwolic cię , waschmarjanek, może tylko smierć IP: *.chello.pl 03.12.06, 08:46
              skrajna głupota, bedąca następstwem nieodwracalnych zmian w mózgu, jest
              nieuleczalna; ale nie martw się, po wyzwoleniu Ślaska spod polskiej okupacji
              jest szansa na to,ze prapraprawnuk Gorzelika jako pierwszy prezydent Republika
              Silesiana nazwie szalet dworcowy w Chebziu twoim imieniem jako bohatera walk
              narodowowyzwoleńczych o ślaskość Slaska!
      • oberschlesier1921 Re: Upior w Katowicach 03.12.06, 02:12
        szkoda ze nie wylopotowalo do warszawy moze by jakiemus przyglupowi leb
        lodpierodlilo
    • chrisraf Re: Upior w Katowicach/Szkoly 03.12.06, 23:39
      Zastanawiam sie czy sa nauczyciele uczacy swoich uczniow calej historii tych
      trzech skrzydel.

Czy znacie Wy odwaznych pedagodow?

Pozdrowienia
      • Gość: . Re: Upior w Katowicach/Szkoly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 12:20
        czy jak piszesz "cala historia" to masz na mysli takze brak wkladu panstwa
        polskiego w I i II powstanie oraz negatywny stosunek do rozpoczecia trzeciego?
        czy jestes dosc odwazny zeby to przyznac, czy tez pozostaniesz w swoim tabu?
        • chrisraf Re: Upior w Katowicach/Szkoly 04.12.06, 12:57
          Mysle o CALEJ HISTORII, bez tabu. Ze Niemcy nie byli swieci, nie ma co owijac w
          bawelne. To samo tyczy strony polskiej.

Kazda ze stron miala swoje racje. Nie mozna jednak nie wygodnych spraw
          przemilczec. Dziesiatki lat to robiono. Dlugo nie wolno mozna bylo na te tematy
          rozmawiac. Tutaj na Gornym Slasku, gdzie wydarzyla sie tragedia wojny domowej
          jest na czasie, by nazwac to, co sie stalo po imieniu. Nienawisc dzielila nie
          tylko grupy polityczne. Ona dzielila kolegow, przyjaciol i rodziny. Tego
          doznala tez moja rodzina. Nienawisc ta pozostawila gleboka blizne w swiadomosci
          Slazakow. Brak akceptacji ze strony polskiej, ze Gorny Slask jest ojczyzna
          wielu Niemcow nie pomaga.

Brak wspolnych miejsc pamieci tych okrotnych czasow, bezkrytyczne obejscie z
          wlasna przeszloscia i chec wymazania calego niemieckiego wkladu w kulture,
          nauke, przemysl nie jest chlubna karta.
          Do zmiany tego stanu tego nalezy duzo odwagi cywilnej.

Pozdrowienia
          • cirano Re: Upior w Katowicach/Szkoly 04.12.06, 14:57
            Pomnik służy też bardzo dobrze jako punkt znaczenia swoich rejonów przez pieski.
            Rolę tą spełnia bez zarzutu i to chyba jedyne jego, w tej chwili zadanie.
            Ślązacy posyłają w jego stronę epitety w rodzaju - Ku...stwo!
            Pamiętam jak go odsłaniali, jaka to była pompa z nagonką we wszystkich zakładach.
            Mie tam niy boło!
            • cirano Re: Upior w Katowicach/Szkoly 04.12.06, 15:36
              Kiedyś - to pewnik, porządny podmuch z zachodu go przewróci, ten, hmmmm pomnik
              • Gość: endriu Re: Upior w Katowicach/Szkoly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 16:12
                na prawdę dasz radę tak pierdnąć?
                • pit-zeolit Re: Upior w Katowicach/Szkoly 04.12.06, 16:17
                  Gość portalu: endriu napisał(a):

> na prawdę dasz radę tak pierdnąć?

Po birze i wurście z aldika to jest możliwe.
            • Gość: . Re: Upior w Katowicach/Szkoly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.06, 17:03
              cirano napisał:

> Ślązacy posyłają w jego stronę epitety w rodzaju - Ku...stwo!

jawohl, absolutnie wszyscy, a nawet wiecej niz wszyscy, co cirano i ballest
              robia to po 50 razy dziennie:))
    • Gość: benny Re: Upior w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 15:52
      Jak już poklepaliście sie po plecach to powiedz, czemu chcesz się rządzić w nie
      swoim domu. Mnie ten pomnik bardzo sie podoba i jest na miejscu tym co powinien.
      • pit-zeolit Re: Upior w Katowicach 04.12.06, 16:04
        Gość portalu: benny napisał(a):

> Jak już poklepaliście sie po plecach to powiedz, czemu chcesz się rządzić w
        nie
        >
        > swoim domu. Mnie ten pomnik bardzo sie podoba i jest na miejscu tym co
        powinien

Jakich "plecach" Benny ?, jak się już poklepali to raczej po "koniach".
        Mnie także się ten pomnik podoba i myślę, że obok niego powinien stanąć pomnik
        Dmowskiego.
        • Gość: benny Re: Upior w Katowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.12.06, 16:07
          Otóż to, a w tym miejscu powinny się spotykać młode pary wyznając sobie miłość.
          Dla szlyzjerskich łbów jest to jednak za trudne do zrozumienia:)
          • pit-zeolit Re: Upior w Katowicach 04.12.06, 16:12

> Otóż to, a w tym miejscu powinny się spotykać młode pary wyznając sobie
            miłość.
            >
            > Dla szlyzjerskich łbów jest to jednak za trudne do zrozumienia:)

Jeden szlyzjer nawet chciał sobie strzelić w czerep w ramach protestu przeciwko
            temu pomnikowi. Ale mioł tak twardy łeb, że kula się mu od czaszkl się odbiła,
            w Fakcie o tym pisali.

Pozdr.

Pit
      • chrisraf Re: Upior w Katowicach 04.12.06, 23:04

> Jak już poklepaliście sie po plecach to powiedz, czemu chcesz się rządzić w
        nie
        >
        > swoim domu. Mnie ten pomnik bardzo sie podoba i jest na miejscu tym co
        powinien
        > .

Czesc Benny!

Opisalem ten "pomnik" tak, jak ja go widze i co bym proponowal. Zwroc uwage, ze
        to byla wspolna tragedia. Malo sie o tym w Polsce mowi, ale Gorny Slask byl
        jednym z powodow hekatomby, jaka byla II WS.

Czy chce rzadzic w obcym domu? Moja cala rodzina pochodzi z Gornego Slaska. Od
        pokolen tutaj mieszkalismy w zgodzie z Polakami, Niemcami, Wegrami, Czechami,
        sasiadami wyznania mojzeszowego, Synti i Romami. Rok 1921 pozostawil glebokie
        blizny. Nienawisc zatrowala cale rodziny, takze moja. Jedni opowiadali sie za
        Polska, inni za Rzesza. Ja jestem urodzony w Katowicach i tu bije czesc mojego
        serca.

Pozdrowienia
        • bartoszcze Re: Upior w Katowicach 04.12.06, 23:50
          chrisraf napisał:

> Opisalem ten "pomnik" tak, jak ja go widze i co bym proponowal. Zwroc uwage, ze
          > to byla wspolna tragedia. Malo sie o tym w Polsce mowi, ale Gorny Slask byl
          > jednym z powodow hekatomby, jaka byla II WS.

Nawet jeżeli - choć to IMHO ryzykowna teza - to co ma do tego pomnik?

> Czy chce rzadzic w obcym domu? Moja cala rodzina pochodzi z Gornego Slaska. Od
          > pokolen tutaj mieszkalismy w zgodzie z Polakami, Niemcami, Wegrami, Czechami,
          > sasiadami wyznania mojzeszowego, Synti i Romami. Rok 1921 pozostawil glebokie
          > blizny. Nienawisc zatrowala cale rodziny, takze moja. Jedni opowiadali sie za
          > Polska, inni za Rzesza. Ja jestem urodzony w Katowicach i tu bije czesc mojego
          > serca.
          >
          Dlaczego akurat 1921?
          • chrisraf Re: Upior w Katowicach 05.12.06, 00:07
            Czesc Bartoszu!

>
            > > Opisalem ten "pomnik" tak, jak ja go widze i co bym proponowal. Zwroc uwa
            > ge, ze
            > > to byla wspolna tragedia. Malo sie o tym w Polsce mowi, ale Gorny Slask b
            > yl
            > > jednym z powodow hekatomby, jaka byla II WS.
            >
            > Nawet jeżeli - choć to IMHO ryzykowna teza - to co ma do tego pomnik?

Zaproponowalem na miejscu pomnika umiescic plyty upamietniajace ofiary tamtego
            czasu, czyli Francuzow, Niemcow, Polakow i Wlochow.
            1921 byl dla Slazakow poczatkiem konca, ktorego kulminacja miala miejsce 1939-
            1947.

Pozdrowienia
    • sss9 Re: Upior w głowach 04.12.06, 16:02
      cześć!

doprawdy nie spodziewałem się usankcjonowania przez was procederu cokolwiek
      barbarzyńskiego jakim jest burzenie pomników. nieważne jakich, komu
      poświęconych, ale jednak będących świadectwem historii (prawdziwej czy
      fałszywej) i czasów w których żyli nasi przodkowie.

przeto wierzę, że nie dostrzegę już waszych skamlań o pomniki od dawna
      nieistniejące, a stawiane jeszcze "za Niemca", nie przeczytam już waszych żalów
      nad tym, że gdzieś, komuś nie podobał się jakiś obelisk, pomnik czy tablica
      upamiętniająca niemieckie "ofiary" i zniszczył je.

rozwalamy i zachęcamy do tego. kto komu więcej rozpieprzy ten górą. :D

czołem barbarzyńcy.
      • Gość: Byno Re: Upior w głowach IP: *.dip.t-dialin.net 04.12.06, 16:07
        przy dynkmalach Wolodi i Feliksa tyz byly protesty z twojej strony?
        • sss9 Re: Upior w głowach 04.12.06, 16:16
          napisałem - to nie ma znaczenia. można "zły" pomnik przenieść gdzieś, gdzie nie
          będzie kłuć w oczy. "odwet" brany na pomniku, to trochę jak masturbacja, ale
          skoro tak ją lubicie, to rozumiem wasze ciągoty. :)
          • chrisraf Re: Upior w głowach 10.12.06, 22:16
            Czesc SSS9!

Czy proponowana plyta upamietniajaca wszystkie ofiary (Francozow, Polakow,
            Niemcow i Wlochow) jest tez masturbacja?

Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka