cirano 04.11.08, 07:54 I to podwójna, jedyna zresztą z Polski jaką świat poważnie traktuje, była osobą nadzwyczaj skromną i jedyną ktorej, jak mawiał Einstein, sława nie zepsuła. I to by miała być Polka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rzewuski1 Re: Noblistka 04.11.08, 09:15 była oiczywiscie Niemka o slaskich korzeniach he he Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Noblistka 04.11.08, 09:21 nazwisko Sklodowska wskazuje na niemieckie korzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Noblistka 04.11.08, 09:33 zgadza sie czy ta pani znała jezyk polski? he he w domu po niemiecku mówiła jako jezykiem domowym he he Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Noblistka 04.11.08, 18:25 rzewuski1 napisał: > zgadza sie > czy ta pani znała jezyk polski? > he he > w domu po niemiecku mówiła > jako jezykiem domowym > he he A od kiedy język jest wykładnikiem narodości?;) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Noblistka 04.11.08, 18:38 panie rico nie udawaj pan głupszego niż pan jest Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Noblistka 04.11.08, 19:47 rzewuski1 napisał: > panie rico nie udawaj pan głupszego niż pan jest Dlaczego,a jest język wykładnikiem narodowości? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Noblistka 04.11.08, 19:56 a czy ja napisałem ze jest a czy nazwisko jest wykładnikiem narodowości? nawet jak jest polskie he he czytaj pan ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Noblistka 04.11.08, 20:45 rzewuski1 napisał: > a czy ja napisałem ze jest > a czy nazwisko jest wykładnikiem narodowości? > nawet jak jest polskie > he he > czytaj pan ze zrozumieniem A gdzie ja pisałem o nazwisku?;) To jest właśnie - czytanie zrozumieniem -,jak się je ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Noblistka 04.11.08, 20:54 a gdzie ja pisałem ze pan pisał o nazwisku? panie rico Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Noblistka 04.11.08, 20:59 rzewuski1 napisał: > a gdzie ja pisałem ze pan pisał o nazwisku? > panie rico Podobno Pan potrafi ze zrozumieniem czytać;) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Noblistka 04.11.08, 21:06 nie potrafi pan czytać ze zrozumieniem tylko zadawać pytania które wydają się panu mądre a wcale nie są Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Noblistka 04.11.08, 21:11 rzewuski1 napisał: > nie potrafi pan czytać ze zrozumieniem > tylko zadawać pytania które wydają się panu mądre > a wcale nie są Tak,pytania,na które Pan nie potrafi odpowiedzieć:) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Noblistka 04.11.08, 21:14 panie rico odpowiedz jest oczywista pytanie jest tylko jedno co pan chciał udowodnić tym pytaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Noblistka 04.11.08, 21:29 Więc jeszcze raz,czy język jest wykładnikiem narodości?:) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Noblistka 04.11.08, 21:31 panie rico panie nie jest tutaj egzaminatorem niech pan powie o co panu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Noblistka 04.11.08, 21:34 rzewuski1 napisał: > panie rico panie nie jest tutaj egzaminatorem > niech pan powie o co panu chodzi? A skąd Pan to wie?;) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Noblistka 04.11.08, 21:47 może pan jest ,nie wiem co pan tam sobie myśli i gdzie pan jest może w szpitalu dla wariatów no to może być pan egzaminatorem a może nawet Napoleonem albo kimś co śni śni się panu w najgorszych koszmarach Polakiem Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Noblistka 04.11.08, 22:00 Nie byłoby dla mnie koszmarem być Polakiem,ludzie,jak każdy inny,jednak koszmarem dla pana jest odpowiedzieć na pytanie : "czy język jest wykładnią języka?":) Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Noblistka 04.11.08, 17:17 > Niemka o slaskich korzeniach To byla Slazaczka-Niemka. A "korzenie" miala zydowskie. Kaj problym ? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Noblistka 04.11.08, 09:36 a tak z ciekawości co wskazuje na niemieckie pochodzenie nazwiska Skłodowski ? Odpowiedz Link Zgłoś
zwisik Rzewuś! 04.11.08, 11:18 Bo ma końcówkę taką samą jak nazwisko Balleścika:) Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Rzewuś! 04.11.08, 11:41 > Bo ma końcówkę taką samą jak nazwisko Balleścika:) jeżeli to jest dowód to naprawdę bardzo wielu Polaków ma pochodzenie niemieckie łącznie z braćmi Kaczyńskimi ja na szczęście nie Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Rzewuś! 04.11.08, 12:24 Rzewus, Rzewus, to ze Kaczki od Niemcow pochodzom to juz downo my wyjasniyli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czitelnik Re: Rzewuś! IP: *.ispgateway.de 04.11.08, 14:09 ballest napisał: > Rzewus, Rzewus, to ze Kaczki od Niemcow pochodzom to juz downo my > wyjasniyli! A to abo Henryk Pajak, Jerzy R. Nowak czy inszy "profesur" o Kalksteinach szkryflou?:))) Dodej jeszcze Bubla i spolke i mosz couko kompanija do obalania mitow w stezeniu jakie lubisz. Wiysz co balest, czynsto cuzamyn do jednego wora ciepiesz Zydow niemieckich (i wszelkich Zydow aszkenazyjskich z Ojropy Wschodniej o nazwiskach -stein, -berg, -baum) z Niymcami de ius sanguinis. Po prowdzie to jo nie wierza w prawo krwi, ale mosz wybor. Poloki przywlaszczyli sobie ino tych Zydow kere byli spolonizowane lepi jak Niymce bo sprzed kolonizacyji z XIII w. Kaczki sa tatarskie, ino sie zeuropeizowaly:) Kaczka po tatarsku:) Pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Noblistka 04.11.08, 12:21 rzewuski1 napisał: > a tak z ciekawości co wskazuje na niemieckie pochodzenie nazwiska Skłodowski ? Nie mom czasu sprawdzic, ale przypuszczom, ze tak jak na przyklad z Jacimirskim, ktory wlasciwie Niemcem byl i sie Mysner zwou, a jak dostou wies o nazwie Jacmierz to zmienil swoje miano na Jacimirski. Tak samo moglo byc z Sklodowskimi, napewno jak nazwisko wskazuje byli szlachcicami a swoje nazwisko dostali byc moze po wsi o nazwie sklody. To se dou napewno sprawdzic, ale to zrobiam na wieczor! Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Noblistka 04.11.08, 15:45 Boua skromnom, fajnom kobiytkom. Podejrzywom besto, że niy miała czasu zarazić sie polskościom i pociongła na Francja jeszcze w moralnie dziewiczym stanie. Take Polki bardzo lubia Odpowiedz Link Zgłoś
zwisik Cyrkuś! 04.11.08, 15:58 Jeszcze niedawno gustowałeś w Rumunkach! Erotoman jesteś, cycóś?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Cyrkuś! 04.11.08, 16:04 zwisik napisał: > Jeszcze niedawno gustowałeś w Rumunkach! Erotoman jesteś, cycóś?:)) Niee. Zbyt poważny. A Rumunki fajne babki Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Nie zmieniejcie tematu, ;) 04.11.08, 16:34 Sytuacja zaczynou se wyjasniac;) www.gimzareby.neostrada.pl/curie.htm Zacznym po kolei cytowac, zeby sie zrobiouo jasniej jesli o pochodzenie Sklodowskich chodzi! "Fragment z książki pt. Maria Curie str. 15 napisanej przez Ewę Curie, córkę Marii Skłodowskiej Curie: Skłodowscy pochodzili z drobnej szlachty, niegdyś zresztą dość zamożnej, potem w początkach XIX w., zubożałej. Ich gniazdem rodowym były Skłody" No juz pierwsze przypuszczenie sie sprawdzilo, tera dalej: "Kolebka naszej rodziny jest wieś Skłody, położona na starym Mazowszu, w parafii Zarębskiej /Zaręby Kościelne/, powiecie Ostrowskim, który przed wojną należał do gubernii, a obecnie do Województwa Białostockiego. Jest to wieś obszerna, złożona z trzech części, noszących nazwy: Skłody Piotrowice, Skłody Średnie i Skłody Stachy. Była ona od wieków w posiadaniu drobnych właścicieli, przeważnie Skłodowskich, z których jedni, jak my, mieli przydomek Paluchów, drudzy Biskupów, trzeci Marczaków, inni jeszcze Balcerów, Maciejaków, Fonfarów. Ci wszyscy pieczętowali się herbem Dołęga." Przypuszczom, ze ich prawdziwym nazwiskiem Balcer, albo Fonfar bylo! Sklodowski to szlacheckie po Sklodach, wsi ltorej zostali wlascicielami. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Nie zmieniejcie tematu, ;) 04.11.08, 16:38 nadal nie wyjasniłes dlaczego nazwiko Skłodowski brzmi z niemiecka? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 16:58 Jeszcze raz do Rzewusia, piszam calkiem pomalu! Nazwiska na - ..ski, lub - ... cki sa nazwiskami szlacheckymi, tkzw. wtornymi nadanymi przy wejsciu w stan szlachecki, dostowalo sie te nazwiska po czynnnosci jakie sie wykonywalo, na przyklad: kowal- Kowalski, albo zostawialo sie stara czesc i dodawalo cki, na przyklad: Korn - Kornecki, lub tak jak z Mysnerem czy Balcerami Mysnery zostali wlascicielami Jacmierza i zwali sie Jacimierskimi a Balcerowie zostali wlascicielami Sklodow i zwali sie Sklodowski. Mozna by ich tez nazwac Balcerowski, albo jak nie byli szlachta to Balcerowicz. Tak wiec nazwiska na ski wskazuja, ze byc moze byli szlachta, a jak byli szlachta, to jest prawie pewne, ze byli z rodu niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 17:19 panie Ballest pisał pan ze brzmi to nazwisko z niemiecka ski to jest niemiecka nazwa? skad przypuszczenie ze Balcer? jak córka pisze wyraznie ", z których jedni, jak my, mieli przydomek Paluchów, " Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 17:23 poza tym nazwisko Balcer pochodzi z imienia Baltazar www.balcerzak.priv.pl/joomla//index.php?option=com_content&task=view&id=86&Itemid=2 Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 17:25 mam rozumieć ze Skłodowscy pochodzą z Babilonu he he Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 17:35 jezeli masz ballest "przewaga" to wytlumacz dlaczego "Skłody" maja pochodzenie niemieckie Odpowiedz Link Zgłoś
westbrompton Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 17:40 może ta stronka pozwoli wyjaśnić Ballestowi genotypy,haplotypy itp www.gimzareby.neostrada.pl/curie.htm Odpowiedz Link Zgłoś
westbrompton Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 17:44 albo ta: www.zareby-kosc.pl/historia/piotrowice.html Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 17:51 to dowód Prusacy,poddani Zakonu Szpitala Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie a wiec niemieckość udowodniona he he Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 17:41 rzewuski1 napisał: > mam rozumieć ze Skłodowscy pochodzą z Babilonu tak bo w tekscie pisze wyraznie: - Mój pradziad, Urban Skłodowski objąwszy dziedzictwo mieszkał w nim i po staremu gospodarzył. - Sadze ze niemieccy Zydzi Sklodowscy sa krewnymi Urbana Zapraszam na forum antyhitlerowskie: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=49089 Odpowiedz Link Zgłoś
zwisik Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 18:01 Balleściku sympatyczny! Kręcisz, jak zakręcony koń, pod zakręconą górę:)) Niemiecka szlachta nazwisko zaczynała od "von":). Czy według Ciebie polska szlachta, jest jedynie słusznego, niemieckiego pochodzenia?? Ale, jajcarz jesteś Balleściku:)) Odpowiedz Link Zgłoś
westbrompton Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 19:13 Niemieckie >von< nie ma znaczenia ponieważ Ballest wyjaśniał,że Niemcy przyjmowali nazwiska od nazw miejscowości ,które otrzymywali od polskich władców w zamian za służbe...czy jakoś tak (polonizacja Niemców dokonywała się expressowo) kurcze jeszcze ballestowym adwokatem nie byłem;0,czy >ballestologia< to byłby wdzięczny kierunek specjalizacji:)? oraz gdyby dało się ustalić jakimś cudem ,że daleki średniowieczny przodek Skłodowskich przybył do Polski z dalekiej Nadrenii, to co miałoby to właściwie oznaczać?jakie to ma znaczenie?czy wywołałoby to skandal i przewrót kopernikański?i co to mogłoby oznaczać dla M.Skłodowskiej i jej rodziny?dlaczego Niemcy przed wiekami tak bardzo kochali dawną Polskę?dlaczego >niemieckim przybłyndom< tak desperacko zależało aby stać się polskim autochtonem juz w następnym pokoleniu i zatrzeć za sobą wszelkie ślady >niemieckości<? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 19:40 Niemcy to robia do dzis, asymiluja sie w ciagu jednego pokolenia. Oczywiscia ta asymilacja w Sredniowieczu nie byla taka szybka, bo ich bylo tak duzo, ze wiekszosc z nich do 16 wieku jezykiem polskim nie wladala, przyklad Kopernigka jest tego najlepszym dowodem, tak samo ksiegi miaszczanskie takich miast jak Krakow, Poznan, Lublin, Sandomierz czy Lwow. Na wsi ale sie szybko poddali asymilacji. Nazwiska w Polsce co ja wiem , to tak naprawde powstaly dopiero w czasie rozbiorow , a przed rozbiorami, to byly tylko szlachcice nazwiskami obdarzeni, wlasnie tymi na ..cki, czy ..ski. Odpowiedz Link Zgłoś
westbrompton Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 20:26 > Niemcy to robia do dzis, asymiluja sie w ciagu jednego pokolenia. > Oczywiscia ta asymilacja w Sredniowieczu nie byla taka szybka, bo ich bylo tak > duzo, ze wiekszosc z nich do 16 wieku jezykiem polskim nie wladala, przyklad > Kopernigka jest tego najlepszym dowodem, tak samo ksiegi miaszczanskie takich > miast jak Krakow, Poznan, Lublin, Sandomierz czy Lwow. > Na wsi ale sie szybko poddali asymilacji. Już pisałeś o tym,pamiętam.O szybkiej asymilacji Niemców w Polsce.Ale dlaczego tak się działo?I jakie to ma obecnie znaczenie? Ty jednak na pierwsze pytanie nigdy nie udzielisz naturalnej odpowiedzi czyli: >bo dobrze żyło się Niemcom razem z Polakami<;) Jedyny sensowny wniosek jaki miałby płynąć z takich rozważań nigdy nie pada.Wszystko kończy się na odkryciu,ze Zawisza Czarny był Niemcem i koniec. Drugie moje pytanie > jakie to ma obecnie znaczenie?<.Żadnego.Z tego co widze i słyszę bajtle śląskie,niemieckie,polskie i wszelkie nie interesują się takimi "pierdołami" jak historia. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 20:49 westbrompton napisał: ale dlaczego tak się działo?I jakie to ma obecnie znaczenie? -Niemcy nie sa nacjonalistami typu polskiego, ktorzy czuja sie przez wieki Polakami nawet w USA, - dlatego szybko sa zwiazani z nowa ojczyzna.Obecnie to ma tylko historycznie znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 22:11 > Nazwiska w Polsce co ja wiem , to tak naprawde powstaly dopiero w czasie > rozbiorow , a przed rozbiorami, to byly tylko szlachcice nazwiskami obdarzeni, > wlasnie tymi na ..cki, czy ..ski. Balciu, sprawdź sobie dla własnej edukacji takie pojęcia jak nobilitacja, Liber chamorum, oraz dowiedz się czegoś o etymologii takich nazwisk jak Słowacki czy Wiśniowiecki:) Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 04.11.08, 22:16 Skąd pochodzą regionalnie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 05.11.08, 06:09 To czymu linkow nie podosz? Wiysz Barto, czymu wos nie ceniam i uwazom za gorolskiich blaznow z bardzo niklom wiedzom? Wytlumaczam ci tera! - roznica miedzy nami jest taka, ze jou zawsze dokladnie Wom wszystko wytuplikujam a Wy tylko retoryczne dowody mocie, czytej luftblazy robicie: Tu kolejny przyklad o Podkarpaciu: "Z początkiem lat dwudziestych Przemysław Dąbkowski zaczął prowadzić badania nad dziejami ziemi sanockiej. Na przestrzeni kilkunastu lat opublikował szereg prac naukowych, w których interesująco przedstawił, panujące tam w średniowieczu, stosunki społeczne, gospodarcze i polityczne. W pierwszej, większej monografii pt. Stosunki narodowościowe ziemi sanockiej w XV stuleciu zastanawiał się nad pochodzeniem i rolą członków poszczególnych grup społecznych - z wyłączeniem ludności autochtonicznej - zamieszkujących w XV w. ziemię sanocką. Za najliczniejszą i najbardziej wpływową grupę ludności napływowej uznał Niemców. “Dość spojrzeć na mapy tej ziemi - pisał - i odczytać nazwy niektórych miejscowości, aby poznać, jak znaczną rolę odegrał ten żywioł […] Niemcy mieszkali w miastach i wsiach. Zajmowali się rzemiosłem, handlem, uprawą roli, służyli w wojsku, odprawiali nabożeństwa. Przybywali na ziemię sanocką z Niemiec, z zachodnich regionów Polski np. z Krakowa oraz z północno-zachodnich Węgier. Najwięcej ludności niemieckiej było w miastach, przeważnie osadzonych na prawie niemieckim. Dość znaczna była liczba Niemców w Sanoku […] miał tam swą siedzibę (1425-1553) sąd wyższy prawa niemieckiego, który był ośrodkiem niemieckości w tym mieście […] " Odpowiedz Link Zgłoś
ballest C.d.o Niemcach w Polsce 05.11.08, 06:12 "że duże znaczenie Niemcy mieli w Krośnie, w którym gromadzili się ich duchowni, bogaci kupcy, prowadzący ożywiony handel z sąsiednimi Węgrami, Śląskiem. W XV w. sprawowali oni niemal wszystkie urzędy miejskie, zasiadali w radzie i ławie miejskiej. Przez całe to stulecie dokumenty miejskie wystawiane były także w języku niemieckim. Wielu Niemców mieszkało w mniejszych miastach, w szczególności w Dynowie, Tyrawie, Krościenku, Brzozowie [21]. Część z nich przebywała we wsiach a prawie niemieckim. " --------------- "W ocenie Dąbkowskiego ważną rolę odegrali niemieccy przybysze w kształtowaniu miejscowego stanu szlacheckiego. “Cały szereg rodzin szlacheckich polskich - pisał - wywodzi swój początek z Niemiec […] Osoby pochodzące ze szlachty niemieckiej, nie zamknięte murami miejskimi, podległe prawu ziemskiemu, uległy pod wpływem otoczenia polonizacji o wiele szybciej niż Niemcy mieszkający w miastach” [22]. Przemysław Dąbkowski wymienił zasłużonych dla ziemi sanockiej przedstawicieli tej nacji i ich osiągnięcia [23]." Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Skond sie wziona Polska szlachta 05.11.08, 06:16 "W ocenie Dąbkowskiego ważną rolę odegrali niemieccy przybysze w kształtowaniu miejscowego stanu szlacheckiego. “Cały szereg rodzin szlacheckich polskich - pisał - wywodzi swój początek z Niemiec.." -- "Niemieckie pochodzenie nie było również u szlachty przeszkodą piastowania urzędów […] Jeżeli zdarzało się, że narodowość wywierała wpływ ograniczający pod względem prawnym, to jedynie tylko w łączności z odrębnym stanem lub wyznaniem religijnym” [25]." -- "W kolejnej pracy, zatytułowanej Fryderyk Jacimirski, miecznik sanocki. Studium historyczno-obyczajowe z XV wieku Dąbkowski ujawnił zamiłowanie do badania dziejów rodzin szlacheckich. Rozpoczął ją od opisu rodzinnej miejscowości swojego bohatera. “Na pogórzu karpackim - pisał - wśród łagodnych wzgórz, pokrytych gęstymi dziewiczymi lasami, poprzecinanymi niewielkimi wprawdzie, lecz bystrymi potokami, leżał Jaćmierz, siedziba pana miecznika. Niezbyt obfite przekazały nam źródła o niej wiadomości. Początkowo nazywana wsią (villa), od roku 1457 podniesiona do godności miasteczka (oppidum), zatrzymała ten tytuł do końca naszego okresu [do schyłku XV w. - R.N.]. Jak długo Jaćmierz była wsią, jego ludność, pochodzenia prawdopodobnie węgierskiego, po części może wołoskiego lub ruskiego, zajmowała się prawie wyłącznie rolnictwem. Od chwili przekształcenia w miasteczko napłynęło tam sporo Niemców, którzy w połowie XV w. stanowili ponad połowę mieszkańców […] Z czasem część z nich zajęła się rzemiosłem i handlem. W miasteczku, posiadającym już w tym czasie dwa przedmieścia, wyróżniało się kilka znaczniejszych budowli, w tym kościół, plebania i obwarowany dwór miecznika […] lasów było w okolicy pod dostatkiem. Zalegały one zwartą przestrzeń między Jaćmierzem a Zarszynem i Wzdowem. Obszerne łąki i pastwiska nadawały się do hodowli bydła. Ziemia nie była zbyt urodzajna […] W połowie XV w. Jaćmierz liczył około 300 mieszkańców […] W 1468 r. przedstawiał wartość około 1500 grzywien” [32]. Rozpoczynając rys życia Fryderyka Jacimirskiego autor zaznaczył, że nie doszedł on do wielkich godności, gdyż do końca życia piastował tylko dość skromny w hierarchii ziemskiej urząd miecznika sanockiego. Podkreślił jego niemieckie pochodzenie [33], a jednocześnie stwierdził, że był typowym przedstawicielem ówczesnego “społeczeństwa szlacheckiego”. Łączył w sobie cechujące szlachtę polską “przymioty i wady” www.kulturaihistoria.umcs.lublin.pl/archives/134 WSZYSTKO JASNE, ? Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Skond sie wziona Polska szlachta 05.11.08, 06:19 Fryderyk Jacimirski "....Podał, że był synem Fryderyka Myssnara, który w nagrodę za zasługi otrzymał od króla Władysława Jagiełły 6 listopada 1390 r. wieś Jaćmierz (ibidem, s. 68)." ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cirano Re: Skond sie wziona Polska szlachta 05.11.08, 10:08 Wedug skromnego stanu moji wiedzy, Ballest mo juzaś recht. Prawdopodobne niymiecke gyny Pani Skłodowskij niy wygasły i kozały ji być takom jako była. Fajnom, robotnom, skromnom kobiytkom. Dobre, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
zwisik Balleściku! 05.11.08, 11:06 Masz rację! Polska przyjmowała niemieckich emigrantów uciekających z niemieckiego brudu, ciemnoty i zacofania! Jednak większość Niemców zasiliła chłopstwo nie szlachtę! Nic dziwnego, że Niemcy błyskawicznie się asymilowali! Po prostu chcieli przyłączyć się do wyższej kultury!! Wielka szkoda, że przywieźli ze sobą mnóstwo barbarzyńskich zwyczajów, między innymi sranie na żerdzi:(( Odpowiedz Link Zgłoś
zwisik Balleściku! 05.11.08, 11:18 Żebyś nie miał wątplwości co do różnicy i klasy kultur, to daję przykład Witta Stwosza! W Polsce tak wielki artysta był szanowany, mógł tu żyć i tworzyć otoczony powszechnym poważaniem!!! Co zaoferowali wielkiemu artyście Niemcy??? Oj, Niemcy, to była dzicz dopiero! Odpowiedz Link Zgłoś
rico-chorzow Re: Balleściku! 05.11.08, 15:31 zwisik napisał: > Masz rację! Polska przyjmowała niemieckich emigrantów uciekających z > niemieckiego brudu, ciemnoty i zacofania! Jednak większość Niemców zasiliła > chłopstwo nie szlachtę! Nic dziwnego, że Niemcy błyskawicznie się asymilowali! > Po prostu chcieli przyłączyć się do wyższej kultury!! Wielka szkoda, że > przywieźli ze sobą mnóstwo barbarzyńskich zwyczajów, między innymi sranie na > żerdzi:(( Pan zadziwia wiedzą i ..... to wszystkich,to aż lgota i ligota hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Pochodzenie Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 20:53 Czyli można stąd wywieźć wniosek, że obecni Polacy w znacznym stopniu są też potomkami Niemców, czyż nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
rzewuski1 Re: Pochodzenie Polaków 06.11.08, 20:54 ość portalu: ? napisał(a): > Czyli można stąd wywieźć wniosek, że obecni Polacy w znacznym stopniu są też po > tomkami Niemców, czyż nie tak? oczywiscie jaksies 90 % z niemieckich rodów pochodzi reszta od wikingów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Pochodzenie Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 20:58 No właśnie, czytając Ballesta, można dojść do wniosku, że nie sposób rzucić kamieniem, by nie trafił w Niemca. Wg niego było ich ogrom w dawnej Polsce. Stąd wniosek, że w krwi Polaka płynie w znacznej mierze krew niemiecka, jest tak oczywisty, jak to, ze po dniu zapada noc. Reszta to jak piszesz potomkowie wschodnich Germanów, Gotów i Wandalów :). Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 05.11.08, 11:24 ballest napisał: > To czymu linkow nie podosz? > Wiysz Barto, czymu wos nie ceniam i uwazom za gorolskiich blaznow z > bardzo niklom wiedzom? > Wytlumaczam ci tera! - roznica miedzy nami jest taka, ze jou zawsze > dokladnie Wom wszystko wytuplikujam a Wy tylko retoryczne dowody > mocie, czytej luftblazy robicie Balciu, po co mam wklejać cokolwiek, skoro i tak nie przeczytasz. A sam wklejasz po raz setny rzeczy, które już 99 razy wcześniej Ci wytłumaczono, na czym polegają. Te poniżej o ziemi sanockiej też już dawno zostały skomentowane, że dowodzą czegoś dokładnie przeciwnego, niż sobie wyobrażasz:) Przykład Wołczyna z sąsiedniego wątku jest wystarczająco dobitny. A poza tym, jeżeli idzie o rzecz elementarne, to jak wiesz, to po co mam wklejać, a jak nie wiesz, to szkoda gadać:) a poza tym wierzę w Twoją biegłość w używaniu Google i Wiki. Odpowiedz Link Zgłoś
ballest Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 05.11.08, 12:24 Przyklad Wolczyna jest dobitny, pokazuje wasza retoryczna wiedze, bo na razie nie widzialem ani jednego linku, ze miasto to lokowano na prawie polskim. Od roku czekom na WASZE linki w tej sprawie, ale nie doczekou uech se nic oprocz RETORYCZNEGO BELKOTU! Barto, jesli ta wiedza mosz, to czymu sie z nia nie podzielisz i udowodnisz ballestowi, ze nie mou racji! Tak samo jest ze Sklodowska, jej rodzina jest tak jak uech przypuszczou szlachta ze sklodow, i napewno sie nie pomylam, jak powiem, ze to byl niemiecki rod! Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 05.11.08, 12:34 ballest napisał: > Przyklad Wolczyna jest dobitny, pokazuje wasza retoryczna wiedze, bo > na razie nie widzialem ani jednego linku, ze miasto to lokowano na > prawie polskim. Po co linki, skoro Bolek opisał Ci precyzyjnie treść dokumentu znajdującego się w archiwach, z dokładnymi namiarami? Przejedź się do Wrocławia, a uwierzysz:) Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Kto czytac umiy mou zawsze przewaga 05.11.08, 17:52 bartoszcze napisał: > Po co linki, --- powyzej sam ballest napisal, ze do polskiej habilitacji wystarczy Internet-Anschluss Zapraszam na forum antyhitlerowskie: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=49089 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zocha Re: Noblistka IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.08, 18:46 dejcie pokoj tyj fracuskiej uczonej o"krysztalowej"moralnosci,hehe Odpowiedz Link Zgłoś