Gość: marcelin Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować o... IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.10, 19:13 cytuję,post poniżej: "Na tym forum zabiera głos wile ludzi którzy uważają że Olsztyn jest najpiękniejszym, najlepiej położonym miastem na świecie. Proponuję zejść z obłoków na ziemię i zastanowić się jak rozwiązać podstawowe problemy mieszkańców Olsztyna." kolego, ten zarzut jest kompletnie bezzasadny, czego Ty chcesz? Żeby tu żyli ludzie którzy nienawidzą tego miasta, czy tacy co je kochają ? zastanów się co piszesz nim klikniesz publikuj :) I zacznij choćby lubić miasto w którym mieszkasz, może zmieni się na lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Apropo lotnisk marcelin IP: 91.104.105.* 10.02.10, 20:34 Lotnisko w Szymanach nie jest najlepsza lokalizacja ale tez nie jest ona zla,w kiepskim stanie bo w kiepskim ale jest tam juz jakas infrastruktura.Pewnie ze lepsze byly by Gryzliny albo Olsztynek ale tam potrzeba by bylo budowac cala infrastrukture od podstaw a na to nie ma tyle pieniedzy.Jest przeznaczone na ten cel 37mln euro z RPO i drugie tyle daje inwestor plus sa zarezerwowane pieniadze na zakup szynobusow i remont linii kolejowej Olsztyn-Szczytno.I to starczy na port lotniczy i terminal odpowiedni dla naszych wymogow.Niestety w naszym wojewodztwie nikt z olsztynskich politykow specialnie tym sie nie interesuje bo ich wzrok siega tylko 100 metrow od ratusza.Od 12 lat(ostatnia reforma administracyjna) Olsztyn i cale nasze wojewodztwo sa niewolnikiem Elblaga i nie zdziwilbym sie jak by to przepadlo bo ludzie z Elblaga ,ktorych pelno w zarzadzie wojewodztwa trzymaja na tym lape.Piszesz ze rosnie konkurencja dla Szyman w postaci Modlina .Modlin to lotnisko podwarszawskie a Warszawa oddalona jest od naszego miasta o 220km do Szyman jest ponad 50 km.a dojazd zajmuje mniej wiecej tyle czasu co z Dworca Centralnego autobusem na Okecie.Co do lotniska Stanstead to procz niego Londyn posiada jeszcze 4 inne z jednym z najwiekszych lotnisk na swiecie Heathrow.Autostrady nie mamy i w najblizszej przyszlosci miec nie bedziemy(nie wiem co robia w Warszawie nasi parlamentarzysci?)ale jak dobrze wszystko pojdzie to za kilka lat bedziemy miec dobra S?16plus trzeba przyspieszyc budowe S22?(moze pomylilem nazwe)Olsztynek-Olsztyn.I bedzie cool.Jestescie mlodzi wiec spozytkujcie wasza energie na rozwoju tego miasta ,zeby bylo prawdziwym motorem napedowym tego regionu a nie tylko z nazwy.Mniej o parkach i kwiatkach(tak idea miasta ogrodu fajna ale...)a wiecej o inwestycjach i rozwoju przez "R" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruzekklaus Re: Apropo lotnisk marcelin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.10, 23:07 a propo lotniska taniej budować od podstaw niż remontować ruinę Policzysz kasę która pójdzie na Szymany i zobaczysz nowe lotnisko, a w Szymanach to zawsze będzie lotnisko dla Ostrołęki i Mrągowa a nie Olsztyna i Ostródy(o Iławie nie wspomnę)16-ką dojadę z ławy do Olsztyna szybciej niż z Mrągowa do Szyman Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Re: Apropo lotnisk marcelin 10.02.10, 23:29 Gość portalu: gruzekklaus napisał(a): > a propo lotniska > taniej budować od podstaw niż remontować ruinę > Policzysz kasę która pójdzie na Szymany i zobaczysz nowe lotnisko, a w Szymanac > h > to zawsze będzie lotnisko dla Ostrołęki i Mrągowa a nie Olsztyna i Ostródy(o > Iławie nie wspomnę)16-ką dojadę z ławy do Olsztyna szybciej niż z Mrągowa do Sz > yman= ===================================================================== Im więcej miast będzie korzystać z lotniska tym lepiej. Więcej samolotów będzie lądować i startować,koszty eksploatacji w przeliczeniu na pasażera będą niższe. Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 10.02.10, 21:37 Gość portalu: marcelin napisał(a): > Proponuję zejść z obłoków na ziemię i zastanowić się jak rozwiązać podstawowe > problemy mieszkańców Olsztyna." > > kolego, ten zarzut jest kompletnie bezzasadny, czego Ty chcesz? > Żeby tu żyli ludzie którzy nienawidzą tego miasta, czy tacy co je kochają ? > zastanów się co piszesz nim klikniesz publikuj :) > I zacznij choćby lubić miasto w którym mieszkasz, może zmieni się na lepsze. ===================================================================== Przez 30 lat pracowałem w warszawskiej firmie. Miałem wielu dobrych pracowników z Olsztyna i okolic. Wyjechali z Warmii nie dlatego, że im się miasto nie podobało tylko dlatego że tu nie mogli znaleźć pracy lub proponowano im bardzo marne zarobki. Do życia bezwzględnie potrzeba: 1. powietrza 2. zdrowia 3. pieniędzy Na Warmii:-powietrze jest bardzo dobre -młodzi ludzie na zdrowie raczej nie narzekają, -przyzwoitych pieniędzy brak zarobić niema gdzie Punkt 3. powinien dominować przy podejmowaniu działań. Olsztynianie będą to miasto bardzo kochać jak znajdą nieźle płatną pracę. Nie będzie im przeszkadzać brak wieżowca, nowej hali czy stadionu. A problem braku miejsc pracy na w tym wątku jest przemilczany, tak jakby był nieważny. A tak naprawdę jest on najważniejszy. Lotnisko, i dobre drogi są bezwzględnie potrzebne. To powinno zachęcić biznesmenów do inwestowanie w regionie. Od 4lat mieszkam w Olsztynie i bardzo lubię to miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
spacz Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 10.02.10, 23:01 ot48 napisał: > Punkt 3. powinien dominować przy podejmowaniu działań. > Olsztynianie będą to miasto bardzo kochać jak znajdą nieźle płatną > pracę. Nie będzie im przeszkadzać brak wieżowca, nowej hali czy stadionu. > A problem braku miejsc pracy na w tym wątku jest przemilczany, tak jakby był > nieważny. A tak naprawdę jest on najważniejszy. > Lotnisko, i dobre drogi są bezwzględnie potrzebne. To powinno zachęcić > biznesmenów do inwestowanie w regionie. Dodałbym tylko, że "problem braku"(...)"nie będzie przeszkadzał", bo jak ludzie będą mieli pracę i kasę to i braków nie będzie takich. Jak wiecej osob bedzie stac na bilet do kina, aquaparku, na mecz (albo czestsze ich kupno) to wszystkie te miejsca powstana. Wystarczy ze wladze nie beda przeszkadzac lub - i tu chyba wieksza szansa - planowana stopa zwrotu z inwestycji bedzie tak wysoka ze zacznie sie oplacac dawac lapowki zeby zainwestowac. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 11.02.10, 08:54 Olsztyn nie opracował oferty inwestycyjnej, w przeciwieństwie np. do Dobrego Miasta, w którym ożyła Warfama, pojawiły się DFM i jest planowane centrum logistyczne Netii. Bo w Olsztynie najważniejsze są przepychanki na stanowiskach władzy, a nie jakaś tam praca dla mieszkańców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodi Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować o... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.02.10, 23:30 co za pytanie!? chleb albo głód i nędza? metropolia i rozwój czy zacofanie? metropolia i rozwój czy zalew chińczyków, którzy kupią dom w którym mieszkasz? jeżeli ktoś będzie szukał głuszy to ją znajdzie w Borach Tucholskich, ale nie w mieście, to jest mniasto i tu ludzie chcą żyć i zarabiać inaczej wyjadą i będą płacić podatki tam gdzie jest praca! a tu będzie ogród, który zarośnie, bo nikogo nie będzie stać na jego utrzymanie przecież miasto występowało do Grzesia Schetyny do PO o to żeby było metropolią! to już chyba zdecydowane i niech nasi włódaże pokażą mieszkańcom gdzie zmieżamy, a "inni" poszukiwacze głuszy i spokoju niech sie przeniosą do fajnych spokojnych miasteczek jak Dobre MIasto, Barczewo, Bartoszyce, Pisz, Szczytno, Wielbark,gdzie nie ma pracy i wszyscy żyją z przemytu i kradzieży, taka jest rzeczywistość! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranov Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 15:32 Gość portalu: bodi napisał(a): > co za pytanie!? > chleb albo głód i nędza? > metropolia i rozwój czy zacofanie? > metropolia i rozwój czy zalew chińczyków, którzy kupią dom w którym > mieszkasz? niestety widzisz to tylko na zasadzie czarne-białe, ale rozwoju nie uzasadniasz. Czym dla ciebie jest rozwój? Czy rozwój to tylko powiększenie miasta do rangi metropolii, zwiększenie populacji i powierzchni? Różnie można rozumieć rozwój. FRO nie uznaje rozwoju "na ilość", tylko na "jakość". Rozwijać to nie znaczy powiększać, rozwijać może oznaczać polepszać itd. więc nie zestawiaj tylko tak ogólnego określenia "rozwój" z zastojem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ranov Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 15:38 ^^ rozwój nie musi być rzeczą dobrą- rozwój może być szkodliwy- jak w przypadku suburbanizacji- rozwój przedmieść powoduje umieranie i zaniedbywanie centrum, korki, problemy z infrastrukturą. ciekawy artykuł: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,7548337,Czy_groza_nam_miasta_widma_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plum marcelinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.10, 14:20 ..swą "miłość" do miasta raczej czynami wyrażam niż werbalizując swe emocje na łamach gazety. owe "publikuj" jest raczej dla ciebie i Fro... bo wam to jest potrzebne do istnienia, nie mnie. jeśli przedwyborcza lista 10 życzeń jest wyznacznikiem przywiązania do miejsca naszego zamieszkania, to trudno. nie planami a pracą od podstaw powinniśmy ratować Olsztyn. pozbierajmy smieci a będzie go widać. Nie ma planów zagospodarowania, spójnej strategii ekonomicznej, współpracy z sąsiadami. trzeba marzyć, koniecznie, ale bez populizmu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcelin Re: marcelinie IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 15:31 he, he dyskusja zrobiła się bardzo ciekawa i kulturalna :) mnóstwo ciekawych opinii, np użytkownika masuren. Nie martwcie się o jakiekolwiek upolitycznienie FRO, to nam na pewno nie grozi, a jeśli chodzi o wyrażanie pracą miłości do miasta którego brak zarzuca mi plum to niech wejdzie choćby na bloga mojego projektu "olsztyn-tożsamość" gdzie od kilku lat dokumentuję architekturę Olsztyna w bardzo dokładnych rysunkach i zobaczy czym zajmuje się marcelin. ps. w tym roku jest plan zrobić kolejne 20 rysunków,pracuję właśnie nad książką - przewodnikiem po ikonach olsztyńskiej architektury i urbanistyki. Także spoko, marcelin dzielnie pracuje dla Olsztyna ( nie tylko jako fro) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcelin dokumentacja miasta IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 15:32 zapomniałam o linku olsztyn-tozsamosc.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Re: dokumentacja miasta 11.02.10, 16:20 Po zamieszkaniu w Olsztynie szukałem w internecie ciekawych stron poświęconych Olsztynowi. Trafiłem na "Olsztyn-Tożsamość" i adres ten przesłałem do znajomych zamieszkałych w Warszawie i kilku miastach na Mazowszu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcelin wizja bipolarna IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.10, 16:54 bardzo mi miło :) w tym roku postaram się zrobić lepsze graficznie rysunki i wynaleźć jakieś ciekawe miejsca. cała akcja z opisami mieszkańców będzie właśnie w książce, pod każdym rysunkiem będzie opis architekta plus opis mieszkańca.( krytyczny, wizyjny, nostalgiczny). taki konglomerat opinii, tak jak w tym wątku- mam nadzieje pokaże wieloznaczność ,wielowątkowość tego miasta z problemem definiowania wspólnej tożsamości. ...to jest duuuży temat, ale ciekawi mnie czy kiedykolwiek, my współcześni w końcu dojdziemy do wspólnej konkluzji jaki czym jest olsztyn i dalej czy zgodzimy się na jakąś wspólną wizję rozwoju. hmm ciekawe czy to w ogóle jest możliwe? czy da się stworzyć naturalną wizję rozwoju, która będzie wynikała ze wszystkich naturalnych procesów jakim był poddawany olsztyn i reprezentowała większość jego społeczeństwa? czy można tę wizję, jak kampanię marketingową wykreować i realizować? Odpowiedz Link Zgłoś
mirxx Re: wizja bipolarna 12.02.10, 00:34 >to jest duuuży temat, ale ciekawi mnie czy kiedykolwiek, my >współcześni w końcu dojdziemy do wspólnej konkluzji jaki czym jest >olsztyn i dalej czy zgodzimy się na jakąś wspólną wizję rozwoju. pytanie warte rozważenia najpierw we własnym fro-gronie, bo nawet tak skromny artykuł i wątek na forum uwidacznia, że inicjatorom/- rkom prowadzenia debaty na ten temat nie udało się porozumieć i ustalić jednolitej wersji... no, i może ktoś zacząłby na poważnie rozważać autentyczne włączenie możliwie szerokich mas mieszkańców w te dysputy, bo na razie wygląda na to, że wizja ratuszowa z którą mało kto chce się utoższamiać, jest przeciwstawiana fro-wizją, z którą z kolei mało kto mógł się utożsamić... przywykło się nawoływać (poniekąd słusznie) do braku konsultacji i marazmu społeczeństwa, ale jakoś nikt z narzekających nie kwapi do podjęcia trudu zastosowania w praktyce wymarzonego systemu partycypacyjnego. ale oczywiście publicznie oddanego głosu na FRO nie cofam:) & dalszego powodzenia życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlasu Re: wizja bipolarna IP: *.olsztyn.mm.pl 12.02.10, 12:14 Po to, żeby stworzyć "naturalną wizję rozwoju, która będzie wynikała ze wszystkich naturalnych procesów, jakim był poddawany Olsztyn" (ja bym jeszcze dodała "jakim JEST poddawany Olsztyn") trzeba te procesy widzieć, zdefiniować i nazwać. Nie mówię o urbanistyce, bo na tym się nie znam. Chodzi mi raczej o zauważenie jakie jest społeczeństwo, co mieszkańców dzieli a co łączy. Już w tej dyskusji ktoś podkreślił opozycję między "miejscowymi od dawna" i "uciekinierami z Warszawy", pisząc, że ci drudzy chcą nam tu narzucać jakieś swoje (w domyśle obce, wrogie a w każdym razie nie nasze) pomysły. A takich podziałów jest znacznie więcej. Są rdzenni mieszkańcy Olsztyna czy szerzej mówiąc Warmii, są tacy, którzy dobrowolnie tu przyjechali po wojnie, są tacy, których osiedlono tu przymusowo, tacy, którzy migrują ze wsi, tacy, którzy migrują z innych większych miast, tacy, którzy przybywają za chlebem i tacy, którzy uciekają przed zgiełkiem "metropolii" (cudzysłów dlatego, że póki co prawdziwych metropolii w Polsce moim zdaniem brak). Tacy, którzy się z Olsztynem utożsamiają i tacy, dla których jest on złem koniecznym. I każda z tych grup ma inne tło kulturowe, społeczne, inną mentalność, inne potrzeby i inne pomysły. No i jeszcze zapomniałam o Kortowie, które niestety istnieje w pewnym sensie poza miastem, choć ostatnio coś na szczęście się w tym względzie zmienia. Ta różnorodność, to oczywiście bariera, społeczeństwo nie jest jednorodne, trudniej wyznaczać jeden, wspólny dla wszystkich szlak, ale jednocześnie jest to ogromny potencjał, tylko póki co nikt nie wie, jak go wykorzystać. Dlatego takieinicjatywy jak Twoja, czyli próba definiowania tożsamości miasta wydają mi się niezwykle ciekawe i ważne. Powodzenia:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: obcy w "swoim "miescie IP: 91.104.126.* 12.02.10, 18:44 Kochani co Wy mozecie wiedziec na temat tozsamosci Olsztyna skoro spora grupa z Was piszacych tu w tym watku mieszka w Olsztynie od kilku czy max20 lat.Edico,yadol i moze jeszcze kilku innych forumowiczow moze tu podyskutowac bo znaja Olsztyn od podszewki ale (przepraszam)Wy?.Przemiany jakie zachodzily czy zachodza w tym miescie ja i moja rodzina widzielismy i obserwowalismy na wlasne oczy.Moja babcia jako mloda kobieta przyjechala do Olsztyna krotko po II WS zastajac jeszcze opuszczone ,zaplombowane mieszkania ,ktore kiedys nalezaly do obywateli pochodzenia niemieckiego .Duzo opowiadala mi jak wygladal w tamtych czasach Olsztyn i jacy ludzie tu mieszkali.Moja pamiec jako osoby juz nie mlodej ale i nie tak starej siega roku 78 kiedy w Olsztynie odbyly sie Dozynki Centralne,ktore to oprocz Plebiscytu i budowy OZOS przyczynily sie do najwiekszego rozkwitu miasta.Pamietam jak ludzie(mieszkancy) cieszyli sie wtedy z nadchodzacych zmian,wszyscy byli dumni ze Olsztyn zmienia sie i rozkwita .Nie bylo wtedy zadnych jalowych dyskusji jak teraz jak ma wygladac miasto czy slynne juz olsztynskie "a po co ?" ,"a na co?" "bedzie nie rentowy"Pamietam jak stawiano pierwszy blok na Nagorkach w roku 79 mieszkancy wtedy mowili z duma "Drugi Olsztyn","Nowy Olsztyn,duze miasto"Kto z Was pamieta jak w latach 80-tych stalo sie w kolejce czasami i godzine po "Dziennik Pojezierza"?Pamietam jak dzis artykul z tej gazety z roku 1985 kiedy Olsztynowi stuknelo 150 tys.i porownywania z innymi miastami.Olsztyn 150 tys.,Rzeszow 150 tys.Torun 180 tys.Bielsko- Biala 172 tys.i prognoza Gazety."W najgorszym wypadku w roku 2000 Olsztyn bedzie liczyl 180tys. a przewidywana liczba mieszkancow to ponad200tys.Tak pisaly wtedy gazety,bloki rosly ,miasto rozrastalo sie a ludzie cieszyli sie .Dzisiaj Olsztyn to(tak nie boje sie tego powiedziec glosno)to grajdolek zamieszkany w duzej czesci przez wiejskich emigrantow,ktorzy nie wniesli w rozwoj miasta nic ciekawego a wrecz odwrotnie ,zamieszkalych przez ludzi pasywnych z mentalnoscia chlopa panszczyznianego,ktorzy zawsze beda dawcami a nigdy nie beda niczego wspoltworzyc.Rodzynki(niestety) takie jak przesympatyczna forumowiczka "marcelin",ktora wybrala Olsztyn na miejsce swojego zamieszkania i jej koledzy z FRO to tylko kropla w morzu potrzeb ludzkiego kapitalu jaki potrzebuje Olsztyn.Kochani,tak po ludzku bez zawisci a z lekka zazdroscia stac nas na to zeby wyprzedzic Torun,Bialystok czy Rzeszow.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlasu obcy w "swoim" miescie IP: *.olsztyn.mm.pl 12.02.10, 20:24 Drogi światowy, czasami z zewnątrz widać lepiej:). Ja też należę do grupy, która twoim zdaniem mieszka w Olsztynie zbyt króko, żeby się na jego temat wypowiadać. Ale moja przewaga nad "rdzennymi mieszkańcami" polega na tym, że ja Olsztyn wybrałam świadomie, a nie zostałam na niego skazana z racji urodzenia. Zresztą sam jesteś olsztyniakiem w pierwszym lub drugim pokoleniu. Co to znaczy wobec kilku wieków historii tego miasta i kształtowania jego tożsamości? Owszem, masz wspomnienia, których ja nie mam. Masz babcię, która opowiadała ci o powojennym Olsztynie. Czy to znaczy, że jestem mieszkanką drugiej kategorii i nie powinnam brać udziału w dyskusji? Tożsamość tych ziem to nie tylko to, co działo się krótko po wojnie. To też lata znacznie wcześniejsze (Prusowie, Kopernik i niemieckość Olsztyna) i znacznie późniejsze, w tym napływ nowych mieszkańców w ostatnich latach. Dlatego też nie zabraniaj mi, proszę, wypowiadać się na tematy, które mnie dotyczą. Olsztyn interesuje mnie właśnie dlatego, że go wybrałam, obchodzi mnie miejsce w którym mieszkam, obserwuję co się tu dzieje i widzę, że zmieniać i rozwijać miasto, które nazwałeś "grajdołem", chcą właśnie ci nowi napływowi. Sam to zresztą zauważasz w swoim poście, pisząc: "spora grupa z Was piszacych tu w tym watku mieszka w Olsztynie od kilku czy max 20 lat". Tak się składa, że to właśnie te osoby są najbardziej zainteresowane tym, co się dzieje w tym mieście, dokąd ono zmierza. Być może dlatego, że są to ludzie, którzy mają jakieś porównanie, mieszkali w innych, często większych miastach i są - aż strach pomyśleć - być może NAWET odrobinę bardziej "światowe". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: obcy w "swoim" miescie IP: 91.104.126.* 12.02.10, 20:55 "Skazana z racji urodzenia"Bardzo trafne okreslenie!Czasami zartujac pytam swoja babcie czemu wybrala wlasnie Olsztyn?(ten grajdol,moje ukochane miasto ale grajdol .Czy musi nim byc?)Jestem chyba za stary (a moze nie ?moze bardziej sentymentalny?)zeby zmieniac miejsce zamieszkania a za mlody zeby usiasc na tylku i nic nie robic,tylko patrzec jak Olsztyn umiera.Byc moze nie zrozumialas mnie do konca albo ja nie jasno sie wyrazilem ale wlasnie Olsztyn takich ludzi jak Ty potrzebuje,takich mlodych gniewnych,mlodych wilczkow,olsztynian,dumnych olsztynian,ktorym wlasnie taki osobnik jak ja "pojedzie po ambicji"ze Olsztyn to wies ,ze lepszy jest Bialystok,Kielce czy Rzeszow a Wy zamiast nawsadzac mnie pokazecie ze "a takiego wala"i na tym to wszystko polega.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlasu Re: obcy w "swoim" miescie IP: *.olsztyn.mm.pl 12.02.10, 21:02 Uśmiałam się. Młodym wilczkiem, to nikt mnie jeszcze nie nazywał. Raczej dojrzałą wilczycą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Re: wizja bipolarna 12.02.10, 21:27 A czy nie jest to tak,że jest pewna grupa mieszkańców, której wydaje się, że coś zmienią, że mają jakiś wpływ na to co się dzieje w Olsztynie. A tak naprawdę, karty rozdaje kto inny. I śmieje się z nas, że tracimy cenny czas, który można by wykorzystać bardziej pożytecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlasu Re: wizja bipolarna IP: *.olsztyn.mm.pl 12.02.10, 21:34 Z pewnością tak jest. Z moich obserwacji i prostej arytmetyki wynika, że w Olsztynie istnieje niezwykle silne lobby urzędnicze. W tym małym, jak na stolicę województwa, mieście urzędują trzy szczeble administracji terenowej - Ratusz, Starostwo i Urząd Wojewódzki. Policz urzędników, dodaj ich rodziny i totumfackich. Wciśnij równa się. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować o... 12.02.10, 20:52 Czy kiedyś Olsztyn dorówna. ???????????????????????????????????? www.aerialphotoimage.com/panoramas/GreaterVancouver/OlympicVillageVancouver.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcelin Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować o... IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.10, 23:39 no, nic dodać nic ująć, racja, racja, racja. Trafnie i mądrze piszecie forumowicze. Pozostaje mi zakasać rękawy nad robieniem książki, zrobić to na jak najbardziej światowym poziomie,żeby nie było wiochy :) i liczyć na spotkanie z Wami przy okazji wystaw, debat i konsultacyjnych spotkań. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiatowy Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: 91.104.82.* 13.02.10, 16:54 I JEDNO I DRUGIE! Spelnic marzenie o metropolii i pielegnowac ogrod! Kieszonkowa metropolia-miasto ogrod,innej alternatywy dobrej dla Olsztyna nie widze Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 14.02.10, 11:14 A tam srutu tutu o lotniskach i innych takich prowincjonalnych dyrdymałach,podczas gdy miasto nie ceni talentów. Powinny się pojawiać artystyczne murale,powinno się odnawiać stare kamienice. Niestety, mamy tępych urzędników. Najpiękniejszy budynek przy pl. Bema zaraz runie, bo konserwatorzy zabytków są tępi, jak to urzędnicy.Przyczepią się do jakiegoś detalu wewnątrz,wg nich nie wolno unowocześniać wnętrza, i wstrzymują odnawianie, tym samym doprowadzają zabytki do ruiny.Kompleks prowincji polega na wymyślaniu jakichś niebywałych rzeczy,konieczne olbrzymich, które nigdy nie powstaną, bo nie mają sensu. Olsztyn to martwe ulice, martwa artystyczność, martwa intelektualność. Rządzą urzędnicy w wiochowymi kompleksami. Drogowcy nastawiali wstrętnych żółtych słupków i płotków,co rujnuje widok miasta - jest to ohydne. Nie ma pieniędzy? Ależ są. To tylko urzędnicze głowy są puste, napełnione tymi żółtymi słupkami i mrzonkami o niebotycznycm wieżowcu czy wymrzonionym lotnisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanna Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.olsztyn.mm.pl 14.02.10, 13:38 tebejot jesteś bałwan. Żeby odnawiać budynki i zeby rozwijała się kultura musi powstać dobra infrastruktura transportowa(lotnisko, drogi). Inaczej nie pojawią się inwestorzy, których brak bardzo w naszym regionie. Jak się nie pojawią nie b wpływów do budżetu a jak nie będzie wpływów to nie ma co mysleć o rozwoju kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 14.02.10, 15:49 Ty to jesteś dopiero bałwan. Do dbania o budynki lotnisko nie jest potrzebne. Jesteś bałwan, bo odwracasz proporcje: tylko tam, gdzie istnieje infrastruktura dla ludzi kultury, prężne wydawnictwa, prężne galerie,prężny teatr, prężna filharmonia, tylko tam miasto się rozwija. To kultura napędza gospodarkę, a nie odwrotnie, Zakuj to sobie, zanim się odezwiesz. Z miasta, gdzie kultura jest duszona, ludzie kultury uciekają.A nikt nie przybywa do miasta, gdzie duszą kulturę!!! Uciekają też utalentowani młodzi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanna Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.olsztyn.mm.pl 14.02.10, 16:25 człowieku jakie ty masz wykształcenie ? Najpierw zaspokaja się najniższe potrzeby a dopiero potem potrzeby wyższego rzędu. Krótko mówiąc najpierw trzeba miec co do gara włozyc ( czyli gdzieś pracować) a dopiero potem można rozwijac się duchowo. Nikt przy zdrowych zmysłach nie zrobi odwrotnie. Do dbania o budynki potrzebne jst lotnisko bo przyciągnie inwestorów a wraz z tym będą wpływy z podatków do budżetu miasta. Z pustego salomon nie odnowi budynków. Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 14.02.10, 16:52 Nie ośmieszaj się pytaniem o moje wykształcenie. Mędrkujesz i tyle. W uniwersyteckim mieście nikt przy zdrowych zmysłach nie neguje tego, co ja mówię. I będę tu do usioru mówić o kulturze, którą miasto dusi. Miasto dobrze wie, jakie mam wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanna Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.olsztyn.mm.pl 14.02.10, 17:35 nie wiem kto ty jesteś, a oceniam cie po tym co piszesz, stąd moje pytanie o wykształcenie. Tu występujesz jako tebojot. Nic mi to nie mówi. Może wytłumaczysz mi dlaczego tyle młodych , wykształconych osób wyjechało z kraju jak tylko otworzyły sie zagraniczne rynki pracy dla Polaków. Wyjechali za kulturą, która nie mogła zaspokoić ich potrzeb duchowych czy za chlebem. Pół Nagorek też wyjechało na wyspy, na pewno nie w poszukiwaniu kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 14.02.10, 17:57 czytaj, co piszę, to zrozumiesz.w Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanna Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.olsztyn.mm.pl 14.02.10, 18:52 i zabrakło argumentów...akurat twoje wywody rozumiem ale się z nimi nie zgadzam, stąd ta moja polemika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor! autor! Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.02.10, 02:14 ...bo na Nagórkach to większość z dawnego SP 25 to panki, dyskomany i menele, hehehe ;-) Byłem na Wyspach i pojechałem tam również za kulturą. Nie można? I pojadę tam jeszcze raz. A tobie "sanno" polecam zapoznać się z literaturą Warmii i Mazur to będziesz wiedziała kim jest "tebejot" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 14.02.10, 20:06 tebejoot napisała: > Do dbania o budynki lotnisko nie jest potrzebne. J > esteś bałwan, bo odwracasz proporcje: tylko tam, gdzie istnieje infrastruktura > dla ludzi kultury, prężne wydawnictwa, prężne galerie,prężny teatr, prężna filh > armonia, tylko tam miasto się rozwija. To kultura napędza gospodarkę, a nie od > wrotnie, Zakuj to sobie, zanim się odezwiesz. Z miasta, gdzie kultura jest dusz > ona, ludzie kultury uciekają.A nikt nie przybywa do miasta, gdzie duszą kulturę > !!! Uciekają też utalentowani młodzi ludzie. ==================================================================== Najpierw trzeba stworzyć warunki aby mieszkańcy Olsztyna poczuli się dobrze w tym mieście. Może to nastąpić dopiero po poprawie sytuacji materialnej mieszkańców. A w drugim, trzecim pokoleniu zechcą uczestniczyć w wydarzeniach kulturalnych, wydawać pieniądze na kulturę. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że kultura napędza gospodarkę. W praktyce jest odwrotnie, To kraje o wysoko rozwiniętej gospodarce stać na rozwój kultury na "masową" skalę. Przez wiele lat mieszkałem w Warszawie i okolicy. Znałem wielu "uciekinierów " z Warmii, na moje pytanie dlaczego wyjechali, odpowiedź była jedna, za pracą za pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanna Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.olsztyn.mm.pl 14.02.10, 20:08 dokładnie jest taka kolejność ot48 :) Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować o... 14.02.10, 23:01 Ratusz proponuje stworzenie z Olsztyna miasta-ogrodu. Jednocześnie zastrzega.Cytat z artykułu: "Warunkiem realizacji takiej wizji jest uruchomienie aktywności społecznej. Ten ogród musi mieć gospodarza. Dlatego przełamanie niechęci mieszkańców Olsztyna do uczestnictwa we wszystkich sprawach miasta to jeden z fundamentów powodzenia realizacji tej idei." I to założenie z góry skazuje pomysł na niepowodzenie. Niby dlaczego stosunek obywateli ma się zmienić. Przecież Ratusz nie potrafi rozwiązać podstawowych problemów dla mieszkańców. A tak naprawdę to 95% obywateli nie lubi pracować za bóg zapłać. A na razie proponuję wysłuchać: www.youtube.com/watch?v=wpcj2Ye15L0 Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 15.02.10, 08:17 Polecieli do Londynu, aby co, żreć i wydalać? Bo tam rozdają forsę? Część tych wydala wala się tam po trawnikach. Życie bez uczestnictwa w kulturze nie jest pełnym życiem. Rozwój miasta jest tożsamy z rozwojem kultury. Np. zamiast wieszać tandetne reklamy, Olsztyn powinien zmawiać u plastyków artystyczny mural art. Nawet w Bielsku Leon Tarasewicz stworzył mural art zamiast tandetnej reklamy. Dziś w Olsztynie Kopernik nie miałby żadnych szans - taka jest sytuacja, czy to w kulturze, czy w nauce. Ludzie twórczy tu nie mają szans.Że kultura napędza gospodarkę, odkryto dawno temu w cywilizowanych krajach - to zdanie ekonomistów, a nie moje. No tak, tylko że ja żyję w innej Polsce, nie tej z jedyną potrzebą plebejską, żreć i wydalać, a dopiero w trzecim pokoleniu, itd. Ile już mamy tych pokoleń z hasłem żreć i wydalać? Cosik za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 15.02.10, 16:12 tebejoot napisała: > Polecieli do Londynu, aby co, żreć i wydalać? Bo tam rozdają forsę? Część tych > wydala wala się tam po trawnikach. > .............................................................. > No tak, tylko że ja żyję w innej Polsce, nie tej z jedyną potrzebą > plebejską, żreć i wydalać, a dopiero w trzecim pokoleniu, itd. Ile już mamy > tych pokoleń z hasłem żreć i wydalać? Cosik za dużo. ===================================================================== Kultury, do której się tak często "tebejoot" odwołuje, nie widać w jego wypowiedziach. Proponuję wysłuchać Wojciecha Młynarskiego co ma do powiedzenia w tym temacie: www.youtube.com/watch?v=fV10J6kg7MY Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 15.02.10, 16:46 Młynarski już był. Kobiety teraz mówią i niekoniecznie są miłe, zwłaszcza dla dusicieli kultury. Nie będę miła dla dusicieli kultury.Miło już było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanna Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.olsztyn.mm.pl 15.02.10, 18:13 sądząc po wypowiedzi tebejot myślałam, że to facet. Tu nie musi być miło, wystarczy kultura języka Pani Tebejot, z którą jest Pani na bakier. Posiada Pani jakąś księżycową wiedzę ekonomiczną. Koniunkturę na rynku napędzają inwestycje w przemyśle, budownictwie itp. Inwestycje w kulturze są bardzo ważne ale na istotny wzrost gospodarczy mają wpływ kluczowe gałęzie przemysłu. Jak Pani sądzi czy jeżeli w domowym budżecie kołderka będzie za krótka to znajdą się pieniądze na kulturę? Wątpię. I wcale nie wynika to z braku tego typu potrzeb. Dopóki będzie rynek pracodawcy ( a taki jest w naszym regionie) a nie rynek pracownika to ludzie będą zajmować się jak Pani to nazywa: żarciem i wydalaniem ( o tym już mówił J.Englert ale z większą kulturą wypowiedzi).Żeby był rynek pracownika trzeba zadbać o nowe miejsca pracy w pierwszej kolejności a do tego potrzebne jest lotnisko i drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 15.02.10, 18:39 Nie. Sloderdijk twierdzi: to kultura napędza gospodarkę, i ja mu wierzę. Lotniska to taka bajka prowincjonalna. O tym się od 20 lat miło się dyrdymali,czy to w Olsztynie, czy Białymstoku. Jak trzeba coś konkretnego zrobić, to zaraz szumnie lotniska wyskakują.I tak będą wyskakiwać przez następne 50 lat. A kamienica przy pl. Bema zdechnie - to trzeba zrobić, tu i teraz. Nie mówię o inwestycjach w kulturze, tylko o obecności artystów, talentów, a talenty nie rodzą się dowolnie - teraz się rodzą.I trzeba umożliwić im normalne życie, obecność, poprzez dzieło, tu i teraz, a nie tak, jak obecnie: uważać za natrętów i czekać, aż wymrą. W normalnym państwie biznesmeni są zobowiązani do odpisów na rzecz kultury, u nas - nie. Pieniądze idą z ratusza - nie idą, bo się zatkało.Tak to jest, kiedy mamy jeden państwowy mecenat, narowisty. Nie ma innych arterii do funkcjonowania kultury, do jej finansowania. Ja wiem, co mówię. Proszę mi nie wypominać braku kultury języka. To nie jest argument. Odpowiedz Link Zgłoś
ot48 Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 15.02.10, 20:24 tebejoot napisała: W normalnym państwie biznesmeni są zobowiązani do odpisów na rzecz kultury, > u nas - nie. Pieniądze idą z ratusza - nie idą, bo się zatkało.Tak to jest, ki > edy mamy jeden państwowy mecenat, narowisty. Nie ma innych arterii do funkcjono > wania kultury, do jej finansowania. Ja wiem, co mówię. Proszę mi nie wypominać > braku kultury języka. To nie jest argument. ==================================================================== I ma Pani rację że na kulturę łoży tylko państwo. Brak jest prywatnego mecenatu i nikt go do tego zmusić nie może. A to wynika ze słabości naszej gospodarki. U nas rodzima gospodarka się nie rozwija, ją się wręcz likwiduje. Wszystkie nowe firmy funkcjonują na bazie kapitału zagranicznego. Są to przeważnie montownie, oparte na zagranicznych technologiach. Wykorzystują względnie tanią siłę roboczą. Olsztyn /Warmia / ma to nieszczęście, że i te firmy omijają region, a może mamy słabych urzędników którzy nie potrafią upomnieć się o swoje. www.youtube.com/watch?v=YnUBgzGQhkg ================================================================ Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 16.02.10, 08:05 Moje proste pytanie brzmi, skoro ktoś tu mówi że kultura może będzie w trzecim pokoleniu, a na razie liczy się brzuch: to po co mamy armię urzędników od spraw kultury? No po co? Po co mamy armię urzędników od spraw kultury w ratuszu, przy marszałku, przy wojewodzie? No po co?!!! Mój postulat brzmi (skoro tu w wielkim marzeniu wciąż występuje nieuchwytne lotnisko):skrzyknijmy się i wybudujmy to lotnisko w czynie społecznym. Pisząc o czynie, nie liczę specjalnie na poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanna Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.olsztyn.mm.pl 16.02.10, 18:25 jak zasili Pani swoją osobą armię bezrobotnych i będzie Pani szukać pracy w wieku 50+ albo Pani dzieci będą na Pani garnuszku to być może zrozumie Pani sens dyskusji o drogach i lotnisku. Nie bez powodu Region Warmińsko-Mazurski został uznany za najbiedniejszy region w UE !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tebejoot Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować 17.02.10, 10:06 Sanno, słuchaj, przestań pitolić. Jedna z moich córek nie żyje, a druga jest chora na straszne SM. Ja wiem, co to jest bezrobocie i co to jest selekcja chorych, kiedy tych się leczy, a tamtych nie. Ja wiem, o czym mówię i o czym piszę. Mimo to nie wyobrażam sobie życia bez kultury,i robię, co w mej mocy, aby Polska, a w tym Olsztyn, nie stawały się dziurami z wielkimi marzeniami o lotniskach i z sypiącymi się kamienicami, słowem - nie chcę żyć w obskurnych warunkach. Nie chcę żyć w sytuacji krańcowego lekceważenia twórców. Wiem, że jestem znienawidzona nie tylko w Olsztynie,ale i tak będę robić swoje. Jednak mam też sporo osób, które mnie cenią, a to już coś. Twórcom nie potrzeba wielkich sum. Urzędnicy od spraw kultury skąpią tych drobnych sum i przyczyniają się do tego, że Olsztyn staje się zdechły, a twórcy zdychają z głodu, a są to twórcy światowego formatu. Przy czym ta armia urzędników od spraw kultury przyczynia się do tej zdechłości olsztyńskiej kultury. Chyba tu zacznę pisać listy otwarte do naszego prezydenta, żeby przestał pogłębiać kulturową zdechłość Olsztyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanna Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.olsztyn.mm.pl 17.02.10, 20:08 Szczerze współczuję. To, że inaczej postrzegamy priorytety tego miasta w niczym nie przeszkadza, żeby każdy robił to co uważa za słuszne. Ważne, że wogóle masz chęć i siły o coś walczyć, bo niestety większość mieszkańców zajęta jest tylko osobistymi sprawami. Miałam prosty przykład, gdy chodziło o zadbanie rozwoju osiedla, na którym mieszkam. Oczywiście ludzie dostrzegają pewne braki na osiedlu ale chętnych już do działania niestety nie było, poza niewielka garstką osób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zygzak (FRO) Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: 83.19.115.* 23.02.10, 11:14 Zapewnienie podstaw bytowych, zgodnych z piramidą Masłowa - do tego ukierunkowała się dyskusja. Argumentacja ta nie trzyma się kupy, bo piramida Masłowa nie może być wyznacznikiem budowy miasta. Przykład? - całkowite zaspokojenie potrzeb niższego rzędu jest niemożliwe - zawsze będą osoby głodne, zawsze będą bezrobotni - jest tak z różnych względów. Czy oznacza to że zasoby powinny być kierowane schodkowo? - oczywiście że nie. FRO nie oferuje obietnic, ale stara się pokazać jak należy ukierunkowywać dostępne zasoby. Tzn - jeśli polityka miejska mówi o mieście ogrodzie, przyjaznej przestrzeni to przejście przy Alfie nie powinno być zamknięte. Jeśli miasto mówi o tym jak jego tożsamość jest ważna i jak istotne są nasze walory krajobazu to nie powinno niszczyć mostu na jeziorze Długim. To jest dzień powszedni Olsztyna - mówić jedno, robić co innego. Potrzeby infrastrukturalne - oczywista oczywistość, ale czy rzeczywiście lepiej mieć autostradę pod miasto za 10 mld, czy lepiej drogę ekspresową za 5mld i lotnisko za drugie 5mld? Skoro wszyscy są zgodni że najważniejsza jest obwodnica która ma odciążyć od samochodów centrum miasta to czemu realizuje się np. plany poszerzenia ul. Pieniężnego? Apel FRO pokazuje że w budowie lepszej jakości życia najważniejsza jest konsekwencja, a ona nie jest możliwa bez wspólnej wizji (ogólnego poczucia kierunku) wśród mieszkańcó miasta - innaczej będzie podlegała tymczasowym gestom polityków i ich hasłom wymyślanym z dnia na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klozetko Re: Spełnić marzenie o metropolii czy pielęgnować IP: *.centertel.pl 11.11.10, 15:24 już jest lepiej finanse.wp.pl/gid,12840786,galeria.html?T%5Bpage%5D=5 Odpowiedz Link Zgłoś