Dodaj do ulubionych

Województwo Elbląskie

IP: *.elblag.vectranet.pl 30.09.12, 16:31
Czemu nic z tym nie robimy? Przecież od 1999 roku jesteśmy niezadowoleni z tego w jakim województwie jesteśmy. Czy naprawdę nie da się nic z tym zrobić? Na pewno się da! Macie jakieś propozycje?
Obserwuj wątek
    • dioskorides Re: Województwo Elbląskie 01.10.12, 11:32
      A co ci da województwo Elbląskie?
    • Gość: 6h Re: Województwo Elbląskie IP: *.wmbp.edu.pl 01.10.12, 13:55
      tu inna propozycja elblaska

www.portel.pl/artykul.php3?i=60380
      jesli to co mysle (po komentrzach) to niezla
      • Gość: i-wojewodztwo Re: Województwo Elbląskie IP: *.swiatowid.elblag.pl 01.10.12, 14:47
        oby nie bylo cos takiego
        www.portel.pl/artykul.php3?i=60356&sort=asc&ns=1
        jak dzialajacy Zaklad Ubezpieczen Spolecznych, bo mialo byc zdalne zalatwianie podwladnych platnikow
        a JeZUS elektroniczny tylko z nazwy jakis,
        • Gość: taksietworzypozycj Re: Województwo Elbląskie IP: *.wmbp.edu.pl 02.10.12, 12:58
          portel sie cos ostatnio zacina
          www.portel.pl/artykul.php3?i=60396
          ale moze by tak:
          najlepiej zaczynac od czegos co mozna wcisnac, dlatego jestem za tym zeby zakupic dwuplatowce z plozami do ladowania na wodzie takie latajace i nie ma problemu z ladowaniem na pasach startowych w malych miejscowosciach jeziornych i stawowych, rozwiniemy lotnictwo polskie...choc ludzi nie stac w kryzysie na latanie, ale chociaz sobie popatrzą na trasy śródrzecznych linii powietrznych
          • Gość: p.s Re: Województwo Elbląskie IP: *.wmbp.edu.pl 02.10.12, 12:59
            weszlo
            poki co nie zeszlo
            • Gość: p.sii Re: Województwo Elbląskie IP: *.wmbp.edu.pl 02.10.12, 16:17
              i fajnie bo jakby ktos inny sie wpisal dobrze wiedziec na co idzie kaska
              • Gość: p.s3 Re: Województwo Elbląskie IP: *.wmbp.edu.pl 02.10.12, 16:19
                poki jeszcze tych nowych chociaz 3 trybun nie ma w miescie
    • Gość: ej Re: Województwo Elbląskie IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.12, 20:45
      Na początek "Wolne Miasto Elbląg"!
      • Gość: allensteiner Re: Województwo Elbląskie IP: *.olsztyn.vectranet.pl 03.10.12, 10:22
        Wiele miast nie wykorzystało swej "wojewódzkości". A miały na to 23 lata. Niestety, jeżeli się coś dziwnego nie wydarzy - Elbląg pozostanie dalekim przedmieściem Gdańska. Na przedmieście Olsztyna za duży i za daleko.
        • Gość: barnaba Re: Województwo Elbląskie IP: *.xdsl.centertel.pl 03.10.12, 16:42
          Elbląg nie miał i nie ma szczęścia do włodarzy.Ci z przełomu wieków mieli podaną na tacy dwuwładzę z Olsztynem czyli de facto nadal jakieś atrybuty wojewódzkości.Przez prywatę,brak lobbingu czy liczenie na korektę granic i przyłączenie do Pomorskiego,skazali miasto na zaściankowość.
        • regres159 do allesteinera 03.10.12, 18:30
          Ale Elbląg wykorzystał swoją wojewodzkość,elblaskie było o wiele do przodu w stosunku do zasciankowego olsztyńskiego i co?Ano olsztyn miał większe przebicie w wawie,tutaj nie liczył się rachunek ekonomiczny tylko kolesiowsie uklady na szczeblu centralnym,olsztyniacy do tej pory boją się odłaczenia Elblaga i przyłaczenia do małej ojczyzny,kto uważa inaczej-jest głupcem,nie mam racji panie Lorenc?
          • Gość: . Re: do allesteinera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.12, 15:53
            W czym byliście do przodu? W liczbie teatrów, kin, filharmonii, wyższych uczelni, liczbie mieszkańców, dochodzie na jednego mieszkańca? Proszę o konkrety. A, już wiem! Byliście do przodu w liczbie dresów przypadających na jednego mieszkańca (wszak były słynne zakłady dziewiarskie Truso), turbin okrętowych (tu mam na myśli nieodżałowany Zamech) i stękających, skrzypiących tramwajów.
            Nawiasem mówiąc kiedy byliście województwem nie potrafiliście skanalizować odległego o 20 kilometrów Suchacza. Wypoczywaliście i kąpaliście się w gnojówce, a dzisiaj ta gnojówka pozostała na poziomie mentalnym.
            • Gość: Leon Re: do allesteinera IP: *.xdsl.centertel.pl 04.10.12, 17:38
              to Ty?
            • executioner Re: do allesteinera 24.10.12, 10:44
              Tyś z Olsztyna, prawda?
              :)
          • Gość: allensteiner Re: do allesteinera IP: *.olsztyn.vectranet.pl 04.10.12, 18:06
            regres159 napisał: nie liczył się rachunek ekonomiczny tylko kolesiowsie uklady na sz
            > czeblu centralnym

Przepraszam cię, że załatwiłem kolesiowskie układy Olsztynowi. Ale czemu ty ich nie załatwiłeś Elblągowi?
            • Gość: alfik45 Re: do allesteinera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 23:36
              zróbmy coś
    • Gość: 100%olsztyniak Re: Województwo Elbląskie IP: 2.30.116.* 04.10.12, 19:54
      Elblag nigdy nie powinien byc miastem wojewodzkim bo na to nie zasluguje.Elblag nie ma predyspozycji do bycia miastem wojewodzkim.Niewielkie miasto liczace zaledwie ponad 100 tys.mieszkancow z powiatem okolo 180 tys.(tyle co Olsztyn!)lezace peryferyjnie, niedaleko Trojmiasta .Bez wiekszego przemyslu ,wiekszych uczelnii wyzszych,instytucji kulturalnych(jeden teatr utworzony w roku 1952 przez Teatr Jaracza w Olsztynie),sportu,oddzialow firm itd.Wysokie bezrobocie , niska atrakcyjnosc miasta oraz zle nim zarzadzanie tylko to potwierdza.Miastami wojewodzkimi powinny zostac takie miasta jak Czestochowa,Bielsko-Biala,Radom czy Koszalin albo nawet Kalisz ale nie miasta takie jak Elblag.Pozostaje wystawic wlodarzom Elblaga pomnik dla Gierka za 25 lat "woyefockosci" i drugi dla Buzka ze przylaczyl Elblag do Olsztyna
      • Gość: madd Re: Województwo Elbląskie IP: *.dynamic.chello.pl 04.10.12, 22:03
        Zawsze mnie fascynuje czemu wszyscy z Elbląga tak pragną przyłączenia do Pomorskiego? Przecież w pomorskim każde miasto oprócz Gdańska dostaje po tyłku. Cała kasa, cały splendor spływa na Gdańsk, drugiej Gdyni zostaje niewiele co. Elbląg tam by został zdegradowany do pozycji np Słupska czy Wy tego nie rozumiecie? W W-M jesteście drugim co do wielkości miastem i duże profity z tego w postaci np dotacji unijnych.
        • Gość: elblażanka Re: Województwo Elbląskie IP: *.elblag.vectranet.pl 04.10.12, 22:43
          Co tu komentowac ? ;/
          • Gość: ix Re: Województwo Elbląskie IP: *.centertel.pl 04.10.12, 23:19
            Sie pegeerusow nazlazilo...
            • Gość: moreno Re: Województwo Elbląskie IP: *.olsztyn.mm.pl 05.10.12, 13:33
              Elbląg ogląda "M jak miłość" i nie myje rąk przed grą w bierki...
              • Gość: umieszcz Re: Województwo Elbląskie IP: *.wmbp.edu.pl 13.10.12, 13:34
                A Olsztyn zeby byl pod specjalnym nadzorem umiejscowiono w akademii policyjnej 8 .
                Chcieli byc oryginalni nie robiac kopi i wtedy glowny bohater , niejaki INSERT pomylil sie z DELETE...................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
        • executioner Re: Województwo Elbląskie 24.10.12, 10:50
          Gość portalu: madd napisał(a):

> Zawsze mnie fascynuje czemu wszyscy z Elbląga
          > tak pragną przyłączenia do Pomorskiego?

Bo my z Pomorza są.
          Wy Białorusini tego nie łapiecie...

˙
          • regres159 do excountiera 27.10.12, 16:37
            Chyba koleś

nie znasz historii-bo tam jest nasze miejsce,wyobrażasz sobie Olsztyn bez Dobrego Miasta,Barczewa itp?My nie mamy Krynicy Morskiej,i co,mamy się z tego cieszyć,chciałbym jeszcze dodać
          • mobydickzolsztyna Jestem przyjemnie zaskoczony 01.02.13, 16:17
            > Gość portalu: madd napisał(a):
            > Bo my z Pomorza .
            > Wy Białorusini tego nie łapiecie...

Dla mnie to sensacja historyczna.
            Czy reprezentujecie jakąś nieznaną, istotnej liczebności, elbląską enklawę polskości w niemieckim morzu etnicznym?
            Czy też jesteście polskojęzycznymi Niemcami, którzy zdecydowali się pozostać w Heimacie pomimo umowy Gierek-Brandt?

Ja Wam zazdroszczę. Groby moich dziadków i pradziadków pozostały w Wilnie. Dość trudno w jeden dzień jechać na Ich groby i wrócić. A Wy pieszym spacerkiem. Zazdroszczę Wam, żeście nie napływowi!

Do tej pory bylem przekonany, że po wypchnięciu Niemców my wszyscy tu napłynęliśmy (także na ogół wypchnięci z innych ziem) taką etniczną mieszanką.
            Czy w Ełku, czy w Giżycku, czy we Fromborku, czy w Elblągu, czy w Olsztynie - wszystko jedno - etniczna mieszanka oderwana od korzeni, od grobów przodków.

Jako już dojrzały, płonę wstydem na wspomnienie naszych szczeniackich wrzasków "Szwaby, Szwaby" na sam widok odmiennie upiętych włosów starszych Pań.
            Pokolenie starsze od nas, nie lepsze - widząc książeczki do nabożeństwa pisane dawną POLSZCZYZNĄ, ale jakąś dziwną, nieczytelną dla napływowych czcionką, także coś mruczało o "Szwabach".

Pewnie wasi Rodzice słyszeli od napływowych te paskudne słowo. Bo Wy NIE napływowi?
            Napisałeś przecież "... my z Pomorza są"
            "", a nie "STALIŚMY SIĘ z Pomorza".

Bo ja tylko STAŁEM SIĘ Olsztyniakiem, z łaski Bożej "Warmiakiem".
            Zazdroszczę Wam, Elblążanie z dziada pradziada, ja z rodziny miotanej przez Historię
            • mobydickzolsztyna pomylka 01.02.13, 16:21
              słowa "my z Pomorza są" napisał oczywiście executioner, a nie madd.
              Takie są skutki bezmyślnego operowania blokami.
              Przepraszam.
              • regres159 Re: pomylka 14.02.13, 17:31
                Moby,nie tylko Twoje korzenie są z Wilna,chociaż ja urodziłem się już tutaj,to moja mama pochodzi z podwileńskiego Czarnego Boru,a śp.tata spod Lidy,ale nie o to chodzi,kto skąd pochodzi,tylko kim się czuje:)Ja nie widzę absolutnie żadnego związku Elbląga z Warmią,oprócz tego że,ta kraina, leży bardzo blisko mojego miasta. Elbląg był samodzielnym,wolnym i hanzeatyckim miastem,współzałożycielem Związku Pruskiego,dzięki to któremu Elblag,Toruń i Gdańsk,oraz Księstwo Biskupie znalazły się pod polską jurysdykcją,serdecznie pozdrawiam.
                • warmjak @Regres: Adoptowane "zobowiązania"? 14.02.13, 20:26
                  Jeżeli tylko "poczujemy się" (choćby i bezpodstawnie, ale co tam!):
                  - Ty Tutsi
                  - a ja Hutu
                  to mamy psi OBOWIĄZEK napieprzać się?

Te NAZWY, do których "poczujemy się" narzucają nam jakieś historyczne zobowiązania, płynące z sensów tych nazw?
                  Takie pęta mamy sami na siebie narzucać?
                  Wybacz, ale ja nie będę zbyt serio traktował świeżuteńkich "tradycji" tak swojej "olsztyńskości", jak i twojej "elbląskości".
                  Ja rozumiem interesy (i od dawna szanowałem Wasze prawa do dbania o nie), ale powoływanie się na nasze "tradycje", gdy nie tak daleko jeszcze żyją ci, którzy chętnie by wykopsali mnie z Olsztyna, a Ciebie z Elbląga - to jednak czysta kpina.

Takie rozmowy powinny owocować jakąś nauką dla uczestników.
                  Coś tam wiem o pewnych tradycjach polskości na Warmii,
                  ale o podobnych tradycjach w Elblągu i okolicach, to ani dudu,
                  a to przecież byłoby znacznie ciekawsze od zupełnie zbędnego użerania się w alfikowym stylu.

PS
                  Jestem dalej Moby, ale używam krótszego nicka, gdy piszę (z trudem) na smartfonie.
                  • regres159 Re: @Regres: Adoptowane "zobowiązania"? 16.02.13, 15:53
                    Ja tu się wysilam,no nie ,ręce opadają.,to chyba nie moby:(
                    • mobydickzolsztyna Re: @Regres: Adoptowane "zobowiązania"? 16.02.13, 21:38
                      Jednak Moby!

A wysilać się, to ja się wysilałem, gdy pisałem na smartfonie.
                      Czyjeś poglądy osobliwe dla konkretnego Odbiorcy są, zgodnie ze swa nazwą, osobliwymi dla konkretnego odbiorcy.
                      Są też takowi, dla Których nie są one osobliwymi.
                      Na ogół, w obecnych czasach, Ludzie o zróżnicowanych poglądach strasznie sobą nawzajem gardzą.
                      Życie jest brutalne, ale i urozmaicone.
                      Ukłony!
            • executioner Re: Jestem przyjemnie zaskoczony 08.03.13, 09:43
              mobydickzolsztyna napisał:

> Zazdroszczę Wam, Elblążanie z dziada pradziada (...)

Cóż... czytać nie potrafisz ze zrozumieniem.
              Napisałem (ja, executioner) "Bo my z Pomorza są".
              Nie pisałem "Elblążanie z dziada pradziada".
              Dla ciebie może to jest to samo, ale to nie jest funkcja.
              • warmjak Re: Jestem przyjemnie zaskoczony 09.03.13, 11:51
                No to całe szczęście, żeście tylko z Pomorza, a nie np ze Śląska, w powojennej migracji w Elblągu osiedlili, bo na skutek aspiracji przyłączeniowych byłaby to masakra dla mapy Polski.

Możecie również być wdzięczni mnie za nie podważanie stabilności europejskiej i brak moich pomysłów na połączenie szlamowo-bagiennego z moją rodzimą Wileńszczyzną.

PS
                To wszystko oczywiście tylko słowne igraszki.
      • Gość: elblążanin Re: Województwo Elbląskie IP: *.elblag.vectranet.pl 07.10.12, 11:28
        Nie okłamujmy się. Bez Elbląga nie ma Olsztyna. To naszym kosztem wszystko zdobyliście...
        • Gość: barnaba Re: Województwo Elbląskie IP: *.xdsl.centertel.pl 07.10.12, 19:17
          Dlatego trzeba się chłopkom ze wsi postawić i wyrwać co się da pod groźbą wyjścia z tego układu.Ale do tego potrzebni są lokalni przywódcy a nie administratorzy.
        • mobydickzolsztyna Re: Województwo Elbląskie 07.10.12, 22:28
          Gość portalu: elblążanin napisał(a):
          > Nie okłamujmy się. Bez Elbląga nie ma Olsztyna.

Jacyś niegrzeczni "goście", będąc w gościnie na forum Elbląga zachowali się niegrzecznie.
          Zasługują na potępienie, ale nie warto wobec nich wytaczać wątpliwych argumentów.
          Prawie od urodzenia mieszkałem w województwie olsztyńskim, jednym z siedemnastu, bez Elbląga i Ełku. Możliwość swego istnienia województwo te udowadniało swoim istnieniem.

Serdecznie Wam życzę spełnienia się postulatów Większości mieszkańców waszego Miasta.
          Jeśli miałbym wybierać między przyjaznym sąsiedztwem ze sporym miastem w sąsiednim województwie, a wysłuchiwaniem frustracji miasta będącego "przymusowym" sąsiadem w ramach jednego województwa - to wiadomo, co bym wolał!

PS
          okresowe fale agresji wzajemnej (olsztyńskich pacanów u Was, elbląskich pacanów u nas) uważam za niekulturalne szukanie chamskiej "rozrywki", gdy innej jakoś brak.
          • regres159 Re: Województwo Elbląskie 11.10.12, 16:25
            Moby,czy Ty nie zdajesz sobie sprawy z tego,że Olsztyn jest za slaby ekonomicznie,by tworzyć samodzielnie województwo,bez Elbląga?Piszę to bez żadnej złośliwości do Twojej osoby,tylko opieram się na faktach,wystarczy wyjechać za rogatki Twojego Olsztyna,by zobaczyć całą prawdę o tym województwie,Olsztyn tak naprawdę rozwija się dzięki "kroplówce"z UE,JAKO MIASTO WOJEWÓDZKIE Z TZW.SCIANY WSCHODNIEJ MA SZERSZY DOSTĘP DO FUNDUSZY UNUJNYCH,KTORE KIEDYŚ SIĘ SKOŃCZĄ,jak się skończą to kroplówki nowej już nie będzie,to miasto jest typową pijawką dla reszty województwa,przez co stary,hanzeatycki Elbląg jest spychany na margines i się kurczy,nie tak miało być,ale za dużo się rozpisuję,zresztą Twoje wpisy wskazują,że jesteś człowiekiem inteligentnym,więc wybacz,ale prawda jest jedna,czasami bolesna.
            • alfik45 Re: Województwo Elbląskie 12.10.12, 17:24
              Elblag do Pomorza,precz z burakami z łolsztyna.
            • mobydickzolsztyna Re: Województwo Elbląskie 12.10.12, 21:37
              regres159 napisał:
              > Olsztyn jest za slaby ekonomicznie,by tworzyć samodzielnie województwo,bez Elbląga

Przecież wyraźnie napisałem:
              > mieszkałem w województwie olsztyńskim, jednym z siedemnastu, bez Elbląga
              > i Ełku. Możliwość swego istnienia województwo te udowadniało swoim istnieniem.

Nie ma sprawy "czy mógłby tworzyć samodzielne województwo bez Elbląga", ale po prostu, przez dziesiątki lat, w praktyce - tworzył je!

alfik45 napisał:
              > precz z burakami z łolsztyna.

Pozdrawiam Elblążan, cale szczęście, że prymitywne chamstwo to tylko marginalny problem u Was (jak i u Nas)
              • Gość: barnaba Re: Województwo Elbląskie IP: *.xdsl.centertel.pl 13.10.12, 19:40
                Nic z tego Moby.Za komuny wszystko było postawione do góry nogami,,nikt sobie głowy nie zawracał tym czy jakieś województwo jest wystarczająco silne ekonomicznie,czy nie.Mieliście z racji swojej słabości iść pod Białystok,przez jakieś chore regionalne dogaduchy wyszło jak wyszło.
                • regres159 do barnaby 14.10.12, 11:45
                  No właśnie z ust mi to wyjąłeś,w dawnym olsztyńskim były same pipidówki,teraz mają nas i jeszcze 50 tysięczny Ełk,który tak naprawdę nie znosi olsztyńskiego władania.
              • regres159 Re: Województwo Elbląskie 14.10.12, 11:51
                Moby nie przejmuj się burakami,ale jeszcze raz powtórzę-jesteś człowiekiem inteligentnym,a prawda czasami boli-Olsztyn zawsze wlókł się w ogonku,i dalej to robi, i to,że zbudujecie u siebie tramwaj,tak naprawdę niczego nie zmieni-województwo jest w stanie agonalnym,a Olsztyn nie będzie metropolią,bo jest malutki.
                • Gość: Mobik Re: Województwo Elbląskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.12, 19:56
                  Ale gaducha. No i kto lepszy. Durnie.
                • cornelius-ltd Re: Województwo Elbląskie 21.10.12, 10:27
                  Lepiej brzmi "Ksiezstwo Elblaskie"...
                  Moja babcia mowila o takim belkocie,jak tu powyzej:"zes...la sie bieda i placze"...
    • Gość: 100%olsztyniak Re: Województwo Elbląskie IP: 2.25.215.* 18.10.12, 15:28
      Bylem wczoraj w tym waszym elblongowie.Miasto male , kameralne i bardzo zaniedbane.Pila zrobila na mnie lepsze wrazenie
      • Gość: barnaba Re: Województwo Elbląskie IP: *.xdsl.centertel.pl 18.10.12, 21:21
        Pastwiska obkoszone?
        • alfik45 Re: Województwo Elbląskie 21.10.12, 14:06
          Elblag do Pomorza,won z olsztyńskim buractwem.
      • Gość: turysta Re: Województwo Elbląskie IP: *.play-internet.pl 24.10.12, 15:37
        Fakt, Piła sprawia lepsze wrażenie niż Olsztyn.
        • Gość: alff Re: Województwo Elbląskie IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.02.13, 19:23
          Olsztyn to największe zadupie na świecie
          • regres159 Re: Województwo Elbląskie 08.03.13, 16:46
            Może kedys powstanie,ale chyba już się tego nie doczekam:(
            • Gość: ej Re: Województwo Elbląskie IP: *.adsl.inetia.pl 16.03.13, 19:47
              Wolę mieszkać w piątym mieście na Pomorzu niż w drugim najbiedniejszego województwa. Ludzie z Pomorza są bardziej otwarci, życzliwi, mili i ogólnie mniej złośliwi niż olsztyniaki. Oczywiście nie ma też co porównywać Gdańska z Olsztynem (w piłce nożnej "ekstraklasa" z III ligą).
              Jeszcze zdanie do tego buraka, który coś tam nabazgrał o dużym bezrobociu w Elblagu i ogólnie, że gospodarczo "Elbląg słabo". Otóż człeku, odkoąd jesteśmy w tym biednym województwie, to też czujemy skutki tej biedy (bezrobocie wzrosło w Elblągu po powstaniu tego województwa). Przecież to wina "rządzących" województwem - w Elblągu ich nie ma...
              • warmjak Kilka spraw oczywistych 17.03.13, 09:09
                Oczywista jest wielka różnica między pomorskim, a warmińsko-mazurskim. Tak to po prostu jest, że jeden jest wyższy, a drugi niższy, jeden brunet, drugi blondyn itd. Tak to jest i tyle. Kwestia warunków naturalnych i historii.

Pewne jest, że warmińsko-mazurskie jest biorcą "janosikowego", a pomorskie prawdopodobnie dawcą.
                Elbląg ma historycznego pecha, że najpierw połechtalo jego ambicje pobycie sobie stolicą województwa, a potem szokujący upadek na samo dno, "pod dominację" uważanego za gorszego.

Nie istnieją ŻADNE decyzje władz, które by w Nikogo nie uderzały i nie były przez Niego przyjmowane jako skrajna głupota.
                OSOBLIWE bywa tylko kompletnie błędne adresowanie swych pretensji.

Miałem w życiu podobny atak głupoty, gdy we wściekłości na coś, czy kogoś, nie miałem w tym momencie znaleźć innego ujścia dla niej, niż oprzeć się rękoma o ścianę i z całej siły ją kopać (a byłem w sandałach!).
                Podobnie idiotyczne jest teraz wasze "kopanie w Olsztyniaków".
                Irytacja jest zrozumiała ale jej adres absurdalny.

Oczywiste jest też, że obelgi pod adresem sąsiadów, nie będących przecież sprawcami waszego "nieszczęścia", bawienie się z nim w szczeniackie przechwałki "kto ma więcej metrów chodnika itp" - powodują dokładnie tak samo głupią reakcję.

Głupole są WSZĘDZIE, więc dlaczego miałoby ich nie być w Olsztynie?
                Okazja do "bijatyki na pyski" ściąga ich na forum z całego Olsztyna, stąd wasze mylne wrażenie nadreprezentacji idiotów w Olsztynie.

Od lat Wam powtarzam:
                - życzę Wam prawa do Wolności i "samostanowienia". Wolę życzliwego Sąsiada niż wściekłego "Sublokatora". Życzę powodzenia w staraniach o zmianę przynależności waszego Miasta. Gotów jestem podpisywać wasze petycje tego dotyczące, ale nie oczekujcie ode mnie więcej, bo CZEGO? Wspólnego szturmu na Warszawę? - gdy nawet Olsztyńskim władzom mogę tylko "nafiukać" - choćby w sprawie haniebnych "szubienic chwały sovieta i jego polskiego podnóżka".
                • regres159 Do warmjaka 17.03.13, 13:22
                  Ale wojewodztwo elblaskie zostało utworzone za Gierka,co wtedy mielismy do gadania?Chyba jednak to dobrze dla Elblaga-miasto mogło sie wypromowac i zaistnieć,województwo miało dobre notowania,w przeciwienstwie do sasiadującego od wschodu.Cóż,tam gdzie się zaczyna Polska,tam kończy się sens i logika i teren historycznie jak i gospodarczo ze sobą zintegrowany,zostaje rozbity i podzielony pomiędzy dwa,nowe ,wielkie regiony,pech,że Olsztyn nie mógł sam zaistnieć ,bo był za słabym ośrodkiem,aby zarządzać ponad milionowym obszarem,więc kto?Ano silny,uprzemysłowiony ośrodek z masą "czerwonych",to tak w wielkim skrócie.Co pozostało z tego osrodka?Każdy widzi,a wasze warmińsko-mazurskie ciagnie się cały czas na szarym końcu,mimo doczepienia do niego mojego Elbląga-wyssanego i niszczonego,więc nie dziw się,że my Elblążanie nie lubimy Olsztyna.Ja wiem,ze u was tez jest bieda,a ludzie ze "stolicy"roznoszą ulotki po Elblągu ,pomyśl sobie jak to będzie za parę lat,kiedy zostanie zlikwidowane warm-maz-czeka was los gorszy od tego,jaki spotkał moje miasto.
                  • warmjak Od warmjaka 17.03.13, 18:06
                    Pisałem w poprzednim post'cie o bezsensowności użerania się z upierdliwymi brzdącami.
                    Ja Wam serdecznie życzę życia tam, gdzie sobie chcecie, w czym niestety nie mogę Wam pomóc,
                    a na to znowu podrywa się jakiś upierdliwy dzieciak ze stałą litanią "a u nas to każdy ma więcej par majtek niż u was, aha! a mój brat jest duży i ciebie nabije, aha!" i temu podobne idiotyzmy!

Mam w zadku wojewódzkość wszelaką, a dookoła Olsztyna w szczególności.
                    W sercu noszę Olsztyn takim, jakim był z ludnością 80-tysięczną.

Bez obcych mi kompletnie blokowych suburbii, zamieszkałych przez przypływy już grubo powojenne, uciekające już nie przed sovietem, a przed wiejskimi warunkami bytowania.

Ja pragnę niemozliwego, bo dawnego Olsztyna, najlepiej bez urzędów ŻADNYCH.
                    Ani wojewódzkich, ani powiatowych, ani gminnych.
                    Jeśli miałem z nimi do czynienia, to było to dla mnie bardziej upierdliwe, niż mieć do czynienia z tobą.

Pozdrawiam Ludzi z Elbląga.
                    • Gość: ej Re: Od warmjaka IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.13, 19:16
                      Wracaj na forum swojego miasta. Moja krytyka olsztyniaków odnosi się do troli na naszym forum, którzy zawsze złośliwie muszą być tutaj "aktywni" (to nie dotyczy ciebie). Mam też przykłady aroganckich, olsztyńskich urzędasów (przecież to nie tylko opinia Elblążan, ale wielu mieszkańców tego województwa)
                    • regres159 Do warmjaka 18.03.13, 20:13
                      Ale ja nie jestem wcale upierdliwy,tylko stwierdzam fakt,że województwo warminsko-mazurskie czeka rychły upadek,chyba że zmienią się ludzie przy wojewódzkich korytach i zaczną patrzeć na ogół,nie na swoje portfele i rodzinki,a tobie,warmjaku,życzę wszystkiego dobrego:)
                    • presti-digitator Re: Od warmjaka 20.03.13, 19:31
                      A może przeprowadzisz się do Elbląga?
                      • warmjak Re: Od warmjaka 21.03.13, 15:36
                        Dwa razy byłem w Elblągu. Po kilka godzin tylko. W okolicach centrum. Suburbia w całej Polsce są identyczne i paskudne, ale centrum MA "te coś", co do mojego serca przemawia.
                        Poza tym, gdy czekałem z przyjaciółmi na wyrok w sprawie moich kolegów (chuderlaków zresztą), którzy "pobili" w Kwidzyniu ZOMO-wców, smoki po 150 kilo
                        - zrobiliśmy na skwerku przy sądzie "kabarecik" z Fedorowiczem w roli głównej.
                        Nikt z przechodniów nie ściągnął nam glin na głowy!
                        W Wilnie, w Toruniu, w Elblągu MÓGŁBYM mieszkać.
                        Ale już dożyję w Olsztynie. Choć raczej mam go w oczach szeroko zamkniętych, pod powiekami - jakim BYŁ. Nie chcę widzieć jego pstrokacenia.
                        • regres159 Re: Od warmjaka 22.03.13, 21:07
                          Moby,jesteś fajnym gościem,tak na marginesie,to Kwidzyn,nie Kwidzyń:)Ja w stanie wojennym byłem akurat żołnierzykiem,tu ,na miejscu i musiałem chodzić z milicjantami na wspólne patrole,na których,cichaczem, wypuszczałem z nyski potencjalnych klientów wytrzeźwiałki:)Stan wojenny dla mnie,wówczas dwudziestolatka,był wielkim ciosem,nie mogłem patrzeć na te komunistyczno-trepowskie gęby,wszystko się we mnie gotowało,ba, byłem świadkiem pogrzebu czterech młodych,niewinnych żołnierzy,wysłanych czołgiem do gdańskiej rafinerii(z całym pułkiem),w celu pacyfikacji strajku.Załoga tego czołgu utonęła w rzece Linawie,w miejscowości Stare Babki,pomiędzy Nowym Dworem Gd.a Gdańskiem-pech chcial,że na moście,na drodze numer siedem,zablokowała się gasienica-nie mieli szans,czołg przewrócił się wieżyczką do dołu:(Bardzo smutne było to,że szef kompanijny miał żal,że maszyna po kapitalnym remoncie, z nowiutkim wukaemem,została zniszczona,tego nie można skomentować,cóż...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka