Gość: 100%olsztyniak IP: 2.25.197.* 10.06.11, 18:10 Dobrze by bylo jak by na tej tabliczce byla krotka wzmianka o artyscie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olsztyniak Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.06.11, 18:32 Dunikowski nie chciał, aby na pomniku pojawił się jakiś napis. Więcej o tym w... kolejnej DEBACIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.ip.netia.com.pl 10.06.11, 18:49 Masz rację. Umieszczanie napisu na pomniku jest profanacją dzieła Dunikowskiego. Ale czy ten fakt ma jakieś znaczenie dla ludzi pokroju Szmita? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100%olsztyniak Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: 2.25.197.* 10.06.11, 19:08 W bylym Karl Marx Stadt (teraz chyba Chemnitz)stoi monument Karola Marxa i nikt a wrecz przeciwnie nie mysli zeby go usunac.Jest on jednym z rozpoznawalnych symboli miasta.W Olsztynie przeszkadza niektorym pomnik znanego polskiego artysty na ktorym tylko wyryte sa jakies wizerunki zolnierzy i militarii wojskowych .I to ma byc powodem tego calego cyrku i tych wszystkich "debat"nad tym pomnikiem.Dobrze ze pomnik w ogole nie zniknal czy poszedl na smietnik bo w olsztynskim ciemnogrodziewie nie byloby to wcale takie dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urbi Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.06.11, 21:58 Stuprocentowy daleko stąd siedzisz i nic a nic już nie kapujesz. To akurat ciemnogrodzianie bronili i bronią pomnika: jakieś tam Święte Warmie, SARPy, młodzieżówka z FRO i inne takie Wontrobce. Biedaku - tyś się zupełnie pogubił! Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach 10.06.11, 23:09 Gość portalu: mix napisał(a): Masz rację. Umieszczanie napisu na pomniku jest profanacją dzieła Dunikowskiego. Ale tabliczka obok pomnika już mogłaby chyba zadowolić wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.ip.netia.com.pl 11.06.11, 11:56 Nie mam nic przeciwko tabliczce obok pomnika. Wykazało by to zdolność autorów pomysłu chociaż do odrobiny myślenia oprócz prezentowanego barbarzyństwa i chęci burzenia wszystkiego, co zastali za życia. Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach 11.06.11, 15:38 Gość portalu: mix napisał(a): > Nie mam nic przeciwko tabliczce obok pomnika. Wykazało by to zdolność autorów p > omysłu chociaż do odrobiny myślenia oprócz prezentowanego barbarzyństwa i chęci > burzenia wszystkiego, co zastali za życia. Burzenie stanowczo wykluczam o czym wspominałem już na tym forum. Tabliczka obok załatwia obie kwestie - informacyjną i nie szpeci dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.ip.netia.com.pl 11.06.11, 23:00 W zupełności z Tobą się zgadzam i w tej kwestii wcale nie polemizuję. Uwaga o ew. zdolności do samodzielnego pozytywnego myślenia skierowana była do autorów tego barbarzyńskiego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 20:58 ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek polska gramatyka trudny byc IP: 151.152.101.* 10.06.11, 18:51 Miejmy nadzie, ze napis bedzie poprawny gramatycznie (w odroznieniu od tytulu artykulu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot z wm.pl Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.06.11, 19:29 Na szubienicy to powinien zawisnąć autor artykułu:-)) On na jednym pylonie a na drugim pomysłodawca przyczepiania czegokolwiek do pomnika!!! Co za durny pomysł? Kto to wymyślił? Jakiś pisowiec? Co to za mania tłumaczenia zgodnie z "polityką historyczną", głupiemu "przypadkowemu społeczeństwu" wszystkiego co związane z Polską Ludową. W telewizji publicznej swego czasu głupkowatym oglądaczom "Czterech pancernych i psa" tłumaczyli, dlaczego Janek znalazł się na Syberii i że w "Stawce większej niż życie" Centrala znajduje się Moskwie! Tak jakby średnio inteligentny szympans tego nie wiedział. Czekam, aż zaczną tłumaczyć Jamesa Bonda. Może prof. Achremczyk przywiesi sobie na plecach tablicę z informacją dlaczego nie został szefem olsztyńskiej Delegatury IPN?????? Wracając do tablicy, bo pewnie i tak oszołomstwo przeforsuje ten kretyński pomysł, to proponuję napis mniej więcej takiej treści: "Pomnik dłuta Xawerego Dunikowskiego, największego polskiego rzeźbiarza XX wieku, więżnia nazistowskiego obozu koncentracyjnego w Auschwitz. Pomnik jest wyrazem wdzięczności mieszkańców Regionu Armii Czerwonej za zdobycie i przekazanie Państwu Polskiemu poludniowej części dawnych Prus Wschodnich, których sami w życiu byśmy nie zdobyli" Koniec, kropka. Wolna Republika Warmii i Mazur!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 do kota z wm.pl 10.06.11, 19:55 Bardzo dobry napis, ale niekompletny. PO słowach....których sami w życiu byśmy nie zdobyli... trzeba dodać: i za zabór wschodnich terenów Polski już w 1939 w porozumieniu z faszystami, których sami byśmy nigdy nie oddali.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot z wm.pl Re: do kota z wm.pl IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.06.11, 22:07 Może być ewa :-) Ważne by chociaż w niewielkim stopniu oddawał prawdę historyczną a nie jakąś pokręconą mitologię bogoojczyźnianą. A prawda jest taka, że sovieci zabrali nam siłą kawał Państwa ale mieli na tyle przyzwoitości, że dali nam coś w zamian. A mogli nie dać. Wtedy Polska by wyglądała jak Księstwo Warszawskie:-(( A na naszych Ziemiach zachodnich rozciągałoby się DDR! Stalin budował sobie imperium kosztem naszych Kresów wschodnich, pozwolili mu na to zachodni alianci, zresztą anglicy już od 1919r. postulowali naszą wschodnią granicę na Bugu czyli tzw. Linia Lorda Curzona. Inna sprawą jest to, że gdyby te tereny zostały przy Polsce po 1989r. mielibyśmy wariant bałkański i raczej krwawe rozwiązanie. Jak krwawe to pokazuje już Rzeź na Wołyniu brrrrrrrrrr. Ciekawe jest to, że mało kto nie ma pretensji do Białorusinów , Litwinów ani Ukraińców. A przecież jak pokazuje historia byli oni bardzo zadowoleni z tego, że ich państwa terytorialnie się rozrosły naszym kosztem. Komunizm się skończył a oni uważają te ziemie za swoje i też ich nam nie oddadzą!!! Dlatego powinnismy się cieszyć z tego co mamy i że nas do końca sovieci nie wycyckali. Inną zupełnie sprawą jest nasze podejście do sprawy jako mieszkańców tych ziem. Nie wiem jak Ty ale ja się tu urodziłem i chociaż moja rodzina w połowie została wygnana z Wołynia nie czuję żadnego sentymentu do tych ziem, zwłaszcza, że z opowieści rodzinnych mojej mamy wiem, że nienawiść Ukraińców do Polaków była... dosłownie mordercza. Moją rodzinną ziemią jest Warmia i Olsztyn i ja inaczej patrzę na rolę ACz i Rosji w tym co się stało po 1945r.. Ponieważ staram się widzieć sedno sprawy, istotę mojej egzystencji w Olsztynie także w kontekście historycznym. Moje doświadczenie życiowe i wiedza historyczna mówi mi, że bez dobrej woli Rosjan i tego zbrodniarza Stalina, by nas tu dzisiaj nie było. To jego sołdaci zdobywali ten teren, gineli TU i jak przyszedł czas to stąd wycofali się. A, że przy okazji trochę zrabowali i spalili? No cóż czasy wojenne "to nie je bajka". Ważne , że ziemia jest nasza. Nie ma komunizmu a Warmia i Mazury są nasze. To jest ważne a nie dawne Kresy, ktore jak mówią Czesi" to se juz ne wrati" Dlatego też z mojego punktu widzenia ale jestem przekonany, że i wielu olsztyniaków, ten pomnik powinien istnieć w tej samej nie zmienionej formie i przypominać nam o historii i skąd i dlaczego się tutaj wzieliśmy. Tablica będzie kolejnym pisowskim rodzajem tłumaczenia wg założeń jedynie słusznej polityki historycznej. Wolna Republika Warmii i Mazur!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Re: do kota z wm.pl 11.06.11, 08:12 Bardzo ciekawe podejście: ..."A przecież jak pokazuje historia byli oni bardzo zadowoleni z tego, że ich państwa terytorialnie się rozrosły naszym kosztem"... - czy jest jakaś literatura nt. "państw terytorialnych" na naszych kresach, bo jakoś nie znalazłam niczego o państwowości Ukrainy czy Białorusi (jakieś granice, ustrój, wojsko, gospodarka. waluta itd)??? Poza tym - Rosja łaskawie dała nam trochę terenów na zachodzie, ale nie "ze swojego" , tylko z cudzego (dawanie z cudzego jest stałą cechą komunistów, lewaków itd). A czytając ciebie podziwiam naszych przodków, którzy mieli śmiałość mieć państwo ( i to duże państwo!) i walczyć o nie, a nie cieszyć się z ochłapów! Ja wiem, że napisanie czegoś na pomniku z sierpem i młotem wymaga niezłej intelektualnej gimnastyki - jak chwalić zaborców sporej części państwa omijając niewygodne wątki. Pracuj nad tym dalej. Napisz, że w ogóle żyjemy dzięki Armii Czerwonej - Ziuganow cię pochwali i tak zdobędziesz przyjaciela.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot z wm.pl Re: do ewy IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 11:38 Ależ droga ewo, z trzech wymienionych istniejących państw jedynie Białorusini nie posiadali większych aspiracji narodowych! Litwini je mieli i to olbrzymie zwlaszcza, że ich państwowość była stosunkowo długa. I trochę się kompromitujesz lub celowo zapominasz, że mieli swoje państwo, rząd , walutę i byli uznanym podmiotem prawa międzynarodowego chociażby w dwudziestoleciu miedzywojennym a na dodatek uważali, że Polska okupuje część ich kraju! Zapytaj więc Litwina czy zechce laskawie zwrócić nam Wilno i wileńszczyznę, bo przecież sovietów już na Litwie nie ma. Wiesz co Ci odpowie? Wal się Lachu! Ukraińcy owszem swojej państwowości w rozumieniu nowoczesnego państwa nie mieli ale jeśli znasz historię to powinnaś wiedzieć, że zawsze się buntowali przeciwko polskiej, katolickiej dominacji a od końca XIX w. ich ruch narodowy a wręcz nacjonalistyczny obejmował olbrzymie kręgi społeczne, ukształtował się odrębny język literacki ukraiński i to wszystko miało swoją emanację w różnych ruchach politycznych i militarnych. Nie wiesz czy celowo pomijasz w swoich wyobrażeniach historycznych takie postacie jak Stepan Bandera, Andrij Melnyk i wiele, wiele innych, które tworzyły takie organiazacje jak chociażby UPA OUN. Co ciekawsze wielu badaczy twierdzi, że nacjonaliści ukraińscy brali przykład a wręcz kopiowali działalność i ideologię polskich nacjonalistów. Ich jedynym, nadrzędnym celem tak jak i naszych narodowców było wywalczenie niepodległości dla swojego państwa. Nam się udało im jeszcze wtedy nie!!! I to jest różnica. Ale ich dążenia pozostały i w trakcie II wojny św. ten ruch wzmocnił się i objął całą jak to oni nazywają zachodnią Ukrainę. Byli tak radykalni , że nie cofnęli się przed czystką etniczną-ludobójstwem na Polakach zamieszkujących Kresy! I czy Ty ewo w swojej naiwności uważasz, że hasło Lachiv rezat' wynikało z czystej satysfakcji mordowania? Być może w wielu wypadkach taki atawizm zwierzęcy miał miejsce ale głównym był cel polityczny usunięcia fizycznego Polaków z tej ziemi i to definitywnie. Jak wszyscy narodowcy chcieli państwa jednolitego etnicznie i tego dokonali!!!! Ci, którzy nie zostali wymordowani pierwszym transportem uciekli do Polski. Oczywiście jak wszyscy walnięci nacjonaliści, którzy walczą zbrojnie, używają terroru itp. nie zdawali sobie sprawy, że wszystkie te działania można o kant dupy rozbić jeśli nie ma sprzyjającej koninktury międzynarodowej, tak i Ukraińcy doczekali się swojej niezawisłej państwowości dopiero wtedy kiedy taka międzynarodowa sytuacja polityczna zaistniała. Czyli jak widzisz takie aspiracje wśród szerokich mas ukraińców istniały i nie masz racji twierdząc, że musieli mieć swoje państwo by móc mieć jakiekolwiek pretensje do Kresów! Twój sposób myślenia, chociaż się do tego nie przyznasz bliższy jest raczej imperialnemu myśleniu rosyjskiemu czy nawet sovieckiemu!!!Bo odbierając innym narodom prawa do samostanowienia nie zauważasz, że My również byliśmy w podobnej sytuacj przez cały XIX wiek i kawałem XX!!! Też byliśmy częścią Imperim Rosyjskiego Cesarstwa Niemieckiego czy Austriackiego i też mieliśmy aspiracje niepodległościowe a nie mieliśmy żadnych narzędzi by sobie samemu wywalczyć tą wolność!! I teraz zapytaj Ukraińców czy Ci oddadzą Lwów? Każą Ci spadać na drzewo!!! A przecież komunistów już nie ma, Związek Radziecki nie istnieje przecież mogliby nam oddać chociaż kawałek. Nawet Białorusini poślą Cię na drzewo jak upomnisz się o Grodno> Więc rola sovietów jest w tych całych rozważaniach o zabraniu części Polski, zaborach całkowicie wyolbrzymiona!!! Nikt z beneficjentów tego zaboru, a jak wykazałem powyżej nie są nimi już sovieci nie ma zamiaru niczego zwracać, traktując jak odwiecznie swoje, ba nikt z nich nie protestował gdy Stalin ich tymi ziemiami obdarowywał!!! Stalin budował sobie Imperium Czy Piłsudski będąc na jego miejscu mając takie możliwości robiłby coś innego? Ależ oczywiście, że nie!. Robiłby dokładnie to samo!!! Czemu dał wielokrotnie przykłady! I na koniec Twoje podejście do Olsztyna i ziem zachodnich jako ochłapu!!!!!! Gratuluję! Przez takich jak ty przez wiele lat na tych ziemiach utrzymywał się stan tymczasowości, ludzie nie chcieli się zakorzenić, związać na dobre i na złe z tą ziemią! Nie stworzyliśmy lokalnego patriotyzmu, społeczeństwa obywatelskiego, lojalności regionalnej mieszkańców a do władzy wybieramy karierowiczów a nie ludzi, którzy chcą działać na rzecz mieszkańców i miasta. Dopiero od niedawna zaczyna się coś dziać w tej kwestii, zauważamy, że jesteśmy w jakiś sposób wyjątkowi, że różnorodność naszego pochodzenia, kultury jest atutem a nie przekleństwem. I że historia w końcu ukształtowała nas w odmienny sposób niż to miało miejsce w tzw. centralnej Polsce. Jesteśmy inni i nasza historia jako populacji ale też poszczególne losy są inne ! Nie można więc na historię Olsztyna po wojnie patrzeć z punktu widzenia chłopa z małopolski czy Radomia czy nawet histeryka z IPN. Z tego punktu widzenia rola A Cz i postanowień wielkiej Trojki jest też odmienna!! Ci sami możni świata, którzy naszym rodzicom odebrali jeden dom, dali im dom w innym miejscu. I ten dom jest naszym domem i przyszłych pokoleń. Dopiero jak to zrozumiemy staniemy się prawdziwym społeczeństwem lokalnym a tak Twoją Oficerską nadal wszyscy będą mieli w dupie:-( I co Ty mi tu imputujesz z tym Ziuganowem? Chcesz mnie obrazić?Udało Ci się!!! Odpowiem ci więc tak, jak na to zasługujesz: Wal się i spadaj na drzewo!!! Wolna Republika Warmii i Mazur!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewa1-23 Re: do ewy 11.06.11, 13:15 Tragedia! Rozpaczliwe bzdury, brak argumentów, chamstwo. Tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot z z wm.pl Re: do ewy IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 17:08 Na chamstwo ,nawet jeśli jest zakamuflowane, zawsze odpowiadam tym samym. A jeśli mój post zawierał mało argumentów to twoja pisanina to bełkot prawicowego oszołoma:-)) Jesteś takim, jak to określił poeta "wierszem idioty odbitym na powielaczu", klepiesz farmazony jak z biuletynu IPNu! I ktoś taki mówi o braku argumentów? Wolna Republika Warmii i Mazur!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz. Re: do ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 19:32 Podoba mi się to co napisał "kot z wm.pl ". Podzielam jego pogląd na sprawę odzyskania ziem zachodnich i zachodniej części Prus, jak również może dla wielu przykre ale nieodwracalną utrata ziem na wschodzie. Rosja nie ma nica do naszej granicy wschodnie gdyż te ziemie należą w chwili obecnej do innych niepodległych państw których niezawisłość i niepodległość Polska uznała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do lewego Re: do ewy IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 20:30 Możemy mówić o "ziemiach" tych czy tamtych, ale czym są ziemie bez ludzi i czym są ludzie wyrwani ze swej ziemi? Ruscy dali - pewnie, że dali. Zaczęli dawać już w 1939. Za ziemię na Kresach miejsca w kołchozach i łagrach na Syberii i w Kazachstanie. Jak to jest, ze niektórzy nie potrafią się pozbyć służalczego stosunku do Ruskich, na zasadzie: oni cię w d... nakopią, a ty ich jeszcze po rękach całować będziesz. Tu żadnego "odzyskiwania" nie było - to kolejny komunistyczny mit. Dostaliśmy kradzione za kradzione, a próbujemy cięgle udowodnić że to nasze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz. Re: do lewego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 20:46 Kosy na sztorc i na Moskala. Może odzyskasz to co utracone na wschodzie. Moja rodzina pochodzi z dawnych kresów ale walczyć nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Judasz. Re: do kota z wm.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 21:12 ewa1-23 napisała: > A czytając ciebie podziwiam naszych przodków, którzy mieli śmiałość mieć państw > o ( i to duże państwo!) i walczyć o nie, a nie cieszyć się z ochłapów Ale to przecież Polacy roztrwonili to duże państwo i doprowadzili do blisko 200 letniego niebytu na mapach Europy. I jakoś nikt na zachodzie tym się nie przejmował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: casius Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach" IP: *.adsl.wanadoo.nl 10.06.11, 22:21 Szanowny Panie Prezydencie, Zamiast tablicy "tłumaczącej" historię pomnika proponuję umieścić na ratusz tablicę upamiętniającą Pana głupie decyzje dotyczące przekształcenia Olsztyna, naszego kochanego miasta, w betonową stolicę Warmii i Mazur. I zdjęcie z profilu żeby każdy wiedział o kogo chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100%olsztyniak Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: 2.25.197.* 10.06.11, 22:27 Glupi to jestes ty,mieszkajacy jak Kononowicz w drewnianej chatce a udajacy mieszkanca Olsztyna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: casius Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.adsl.wanadoo.nl 10.06.11, 22:55 Niestety, wbrew Twoim przypuszczeniom nie mieszkam w drewnianej chatce a Olsztyniakiem jestem od urodzenia. Prawidłowy rozwój i kultywowanie tradycji miasta jest dla mnie ważne. Jak widać, w przeciwieństwie do Ciebie, który wyrwał się skądś tam do miasta w celu poszukiwania pracy. Jeśli nie jesteś prawdziwym lokalnym patriotą to tego nie zrozumiesz. A Twoje uwagi dotyczące tego, że jestem głupi pozostawiam do oceny innych czytelników i komentujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100%olsztyniak Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: 2.25.197.* 10.06.11, 23:10 takich "olsztyniakow" z elblongowa i innych podobnych dziur mamy tu na peczki.Olsztyn to nie Syberia czy bialoruska wies ze ludzie mieszkaja tu w drewnianych chatach.Moze tak jest w twoim elblongu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 09:31 Gdzieś Ty był jak rozum rozdawali. 100% robisz z siebie idiotę. Lansujesz te swoje teorie o drewnianych chatkach, a to właśnie w tobie siedzi typowy zakompleksiony wieśniak. Śmiejesz się z mieszkańców Elbląga, którzy jakoby emigrowali do Olsztyna, a sam harujesz w Wielkiej Brytanii. Trochę konsekwencji bałwanku. I naprawdę polecam przenosiny do Rosji. Tam, wśród betonowych prospektów odnajdziesz drugi dom. A jeśli na razie nie jest to możliwe, osiedl się w Warszawie. Tam też znajdziesz namiastkę tego, czego szukasz. Wyjdzie to na zdrowie tobie i nam, bo nie będziemy musieli czytać twoich bredni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.06.11, 23:07 proponuję starą dobrą maksymę: "Armia Radziecka z Tobą od dziecka" Odpowiedz Link Zgłoś
mike.recz Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach 11.06.11, 16:49 Gość portalu: olo napisał(a): > proponuję starą dobrą maksymę: "Armia Radziecka z Tobą od dziecka" I ten napis poza Polakami urodzonymi po 1994 roku byłby jak najbardziej historycznie prawdziwy.;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allensteiner Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.06.11, 23:09 Oto propozycja tekstu: "Panie J. S. i inni - odchrzańcie się od dzieła Dunikowskiego" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spik Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.adsl.wanadoo.nl 10.06.11, 23:12 zgadzam się w 100%... Odpowiedz Link Zgłoś
swiniara Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach 11.06.11, 07:19 Najpierw dobrze byłoby posprzątać ten chlew spod pomnika w postaci wymiocin, szkła butelkowego i innych śmieci. Wiadomo, najlepiej byłoby nie śmiecić, ale to już jakby poza zasięgiem szanownego państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pionier zza Buga "Za Wasza wolnosc i nasza" IP: *.wbp.olsztyn.pl 11.06.11, 09:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.11, 11:17 Nie szpecić pomnika propagandą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 11:43 Owszem - jak to ktoś powiedział "od naszych czynów zdecydowanie bardziej niebezpieczne są próby ich interpretacji". Planowanie w tym miejscu jakichś tablic napis "pachnie" mi myśleniem typu: "co autor chciał powiedziedzieć" albo: "co powinniśmy myśleć patrząc na dzieło". Podejście godne czasów KOMUNY. Żyjemy podobno w czasach wolności, więc każdy może sobie o tym pomniku myśleć to, co uważa. Przecz z szyldzikami i etykietkami! Chyba, że ktoś bardzo pragnie kolejnej DRAKI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. bla, bla, bla IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.11, 13:11 Tekst proponuje umieścić w przewodniku z wyraźnym znaczeniem autora słów, po latach nabierzemy do nich i do autora właściwej perspektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 15:26 Momentami odnoszę wrażenie, że ci sami, którzy za komuny ten pomnik stawiali, teraz próbują obmyślać na nim napisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot z wm.pl Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach" IP: *.olsztyn.vectranet.pl 11.06.11, 22:52 I o to Judaszu wlaśnie chodzi! Sporo ludzi jak widać żyje baaardzo dawną świetnością i jakby nie zauważa, że mocarstwem byliśmy setki lat temu!Wtedy to my rozdawaliśmy karty ale od jakiś 300 lat jesteśmy jedynie blotką w talii kart, którą trzymają obecni możni tego świata. Jak im przyszło do głowy by nas wymazać z mapy świata to sobie wymazali, jak im przyszło do główek by pozwolić nam poegzystować jako państwu niepodległemu to dali nam taką szansę! Jak trzeba było nas poświęcić w 1939r. to nas poświęcili ,jak w 1945 w ich interesie leżalo zostawić nas w strefie wpływów Stalina to zrobili to bez wahania! Tak wygląda geopolityka a tu biedni ludzie, których myślenie o kraju zatrzymało się w okresie Jagiellonów , piepszą coś o wielkim państwie ale robią przy okazji z siebie cierpiętników, wiecznych nieudaczników, ciągle skrzywdzonych. No to nieźle trzeba mieć zryte pod beretem:-( Za cholerę nie mogę ich zrozumieć .!!! Gdy zakończyła się II WŚ mój ojciec miał 12 lat i nie miał już obojga rodzicow, moja mama była półsierotą i uciekała z babcią z Wołynia! Czy ja zieję jadem do Ukraińców czy Niemców???Czy nienawiść przesłania mi oczy jak co poniektórym na tym forum? Całe życie obwiniali ruskich za to, że ich wyrzucili z domu nie dostrzegając, że przepędzali ich pospołu z Ukraińcami, Litwinami. Banderowcy , szaulisi chociaż byli antykomunistami nie zaprotestowali i czerpali korzyści z faktu tej wielkiej wędrówki ludów a dzisiaj uważaja Kresy IIRP za swoje i im należne. Natomiast nasze pochlipujące pierdoły i mazgaje rozpatrują czy to moralne mieszkać na ziemi, którą dal nam Stalin? Gamonie i tyle. Rozmowa z nimi to jak samobiczowanie. Ludzie bez jaj, ikry z małym rozumkiem ograniczającym percepcję rzeczywistości do bogoojczyźnianych mitów z Naszego Dziennika czy innych badziewiastych biluletynów IPNu! Szkoda czasu na rozmowę z nimi. Wolna Republika Warmii i Mazur!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cycek Frycek Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.olsztyn.mm.pl 12.06.11, 07:58 Postawienie jakiejkolwiek tablicy na tym pomniku jest naruszeniem prawa autorskiego, konkretnie art. 16 w zw. z 78, poprzez naruszenie prawa twórcy do integralności dzieła. Jeżeli nasze miasto stać na zadośćuczynienie na rzecz krewnych Xawerego Dunikowskiego, to proszę bardzo. Przyklejajcie tam nawet reklamę McDonaldsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xawery Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.11, 11:08 decydenci od zabytków niech pamiętają, że integralną częścią pomnika jest plac przed tymze pomnikiem, wzniesiony w tym czasie co pomnik z takiego samego materiału i wg. projektu autora pomnika, to plac wraz z pomnikiem zamykają przestrzen urbanistyczną na osi ulicy prostopadłej do pomnika, ponadto plac tworzyl otwartą przestrzeń przed monumentem, którą dzisiaj mu zabrano na parking!! I proszę mi niczego nie wieszać..!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100%olsztyniak Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: 2.25.198.* 12.06.11, 12:24 Szmit ma obok(Glowackiego)drugi plac,ktory teraz zamieniony bedzie na wiejski pasnik.Niech tam modli sie do tego kamienia a Plac Dunikowskiego wraz z pomnikiem zostawi w spokoju!.Zgadzam sie z przedmowca ze samochody z tego placu powinny zniknac a sam plac powrocic do pierwotnego wygladu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Re: Napisz tekst, która zawiśnie na "szubienicach IP: *.ip.netia.com.pl 12.06.11, 12:50 Gość portalu: 100%olsztyniak napisał(a): > Zgadzam sie z przedmowca ze samochody z tego placu powinny > zniknac a sam plac powrocic do pierwotnego wygladu Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.S. Chichot historii. Już za kilka dni... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.11, 09:04 ... w "Debacie" cd. najnowszych dziejów pomnika i placu Dunikowskiego, artykuł autorstwa R. Bętkowskiego. A czy zwróciliście uwagę, na ten chichot historii. Otóż na Pl. Solidarności wznoszone są żelbetonowe mury niczym ten berliński :( Odpowiedz Link Zgłoś