Dodaj do ulubionych

Olsztyn jest piękny cz.95

08.02.05, 19:14
Olsztynie szlachetny
Wywież chorągiew swą
Każ jej na wietrze wiać
Olsztyn musi wiecznie trwać.

Zapraszam do gorącego serca Olsztyna Pieknego
-18 stopni było. Ale za to jakie słońce.
A w słońcu jeziora Długie
www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=14&ido=7
i Ukiel
Obserwuj wątek
    • Gość: sud Re: Olsztyn jest piękny cz.95 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 19:15
      Za długo pisałem i teraz już nikt nie przeczyta. To się czasowo zgraliśmy.
    • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 08.02.05, 19:15
      witaj sud, czy mozesz przeniść wpis na tą część ?
      • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 08.02.05, 19:19
        gdybym wiedziała , że jesteś na lini to założyłbyś wątek - przepraszam - ja
        zdobędę seteczkę w następnej części przeznaczę go dla Ciebie
        • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 08.02.05, 19:32
          pozwole sobie zamieścić wpis suda z poprzedniej części

W lustrze, w lustrze. W jeziora tafli się nie odbija, bo pokryte śniegiem :)
          www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=12&ido=42&idz=4809
          A wrócę jeszcze na moment do kanałów, podziemii, itp. O ile dobrze pamiętam, to
          letnia powieść w odcinkach zamieszczana w olsztyńskiej GW kończyła się w jakichś
          tunelach wychodzących przy moście Jana. Zapewne to fikcja literacka.
          Ale może w amfiteatrze coś wykopią. W budynku koło zamku odkryli jakieś
          średniowieczne fundamenty i przemianowali budynek na strażnicę.
          • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 08.02.05, 21:16
            www.moje-fotografie.olsztyn.pl/index.php?idd=12&ido=42&idz=4809
            Cały okaz naszego mola. Ciekawe czy juz został zakończony remont. Jak pisali w
            gazecie plaża jest zamknięta na kłódkę.
            Jest to miejsce , w którym powinno tętnić zycie nawet w zimie.
            Tak sud , tam gdzies w okolicach Anfiteatru powinny być podziemia, możnaby
            nawet je zrobić :)
    • Gość: Audi 2 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.05, 19:34
      Przydrozne drzewa ... Wyciac !!!
      • Gość: sud Re: Olsztyn jest piękny cz.95 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 19:42
        Sorry. Sam się wytnij.
        Rita. Wcale nie pretenduję do seteczek. Zostawiam je aktywniejszym osobom.
        • Gość: bęc Re: Olsztyn jest piękny cz.95 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 19:58
          W imię Olsztyna pieknego! Po seteczce chlup, siekiery w dłoń, i rąb!
          • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 08.02.05, 20:14
            Drzewo to drzewo, to natura , piękna natura i trzeba je chronić. Od tego sa
            odpowiednie władze i konserwatorzy zasobów naturalnych.
            Co od nas oczekujecie - jakiejś akcji ?
            • being28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 08.02.05, 21:33
              Uwaga, naprawialem dzis linię produkcyjna, nie moge powiedziec nazwy, ale byl w
              miejscowosci Tymbark:) Uwaga na sliwki:)
              PS: W planach Zywiec!
              • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 09.02.05, 07:04
                Olstyn nocny jeszcze mrozny...
                ale juz zapowiadane jest ocieplenie,
                moze dzisiejszy wieczor?
                :-)
                • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.95 09.02.05, 07:26
                  A mówiłam, że w lustrze ;) :)

-11 stopni, słoneczna poświata rozmazuje się na lekki pomarańcz, słońce
                  nieśmiało zaczyna się wysuwać zza budynku, dym z kominów pędzi nie wiadomo
                  gdzie :)
                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 09.02.05, 08:05
                    Witam..:-)
                    u mnie w zasięgu wzroku..fragmencik blokowiska, boisko...
                    ALE...
                    oko cieszy fragmencik brzozowego lasu...
                    dzisiaj bez czapek puszystych..
                    normalnie..mróz taki...a Cóś sprawiło ciepłego,
                    że im te czapki roztopił...
                    no i promyczki słoneczka docierają..:-)
                    ech..życie..:-)))))
                    • yoanna Re: Olsztyn jest piękny cz.95 09.02.05, 08:25
                      Witam :)
                      na południu -17C ... i mrozik trzyma nadal :))
                      Jest nadzieja na poprawę ..bo słoneczko się skarada :))
                      Miłego dnia :)
                      • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 09.02.05, 19:18
                        witam forumowiczów Olsztyna i nie tylko
                        dobry wieczór
                        cos bardzo zimno dziś
                        ale jutro będzie lepiej, idzie odwilż
                        • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 09.02.05, 22:07
                          Olsztyńskie chodniki zamieniły się w groźne ślizgawki. Upadają na nich i młodzi
                          i starzy. Codziennie co najmniej 30 osób z urazami nóg, rąk, głów zgłasza się
                          do ambulatorium chirurgicznego przy ul. Mariańskiej
                          ho, ho uwazajcie ;))))
                          • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 07:24
                            Uważamy, albo staramy się uważać :) Dziś t y l k o -7 :)
                          • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 07:24
                            Dzis,
                            gdy na zamarzniete chodniki
                            spadnie zapowiadany deszcz
                            moze byc wesolo...
                            • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 10:38
                              Z tymi chdnikami to nie przelewki. Moja babcia (ma osteoporozę) poślizgnęła się
                              na lodzie i ma zwichnięty nadgarstek i kostkę, i stluczone kolano:(
                              Being dzisiaj siedzi w biurze. I dobrze, bo jak jeździł do Tymbarka to tylko
                              marzł.
                              Remont u nas trwa, na elektrycznym palniku spaliłam juz dwa garnki:/
                              Trzymajcie się ciepło, pomyślecie, że w Krakowie zimniej:)
                              • muraszka1 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 10:53
                                Teraz mamy w Olsztynie -5 oC.
                                A mialam garnki dla Was,
                                juz oddalam,bo ciasno w kuchni ;-)
                                Przykro mi z powodu Babci.
                                • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 11:18
                                  A u nas -9'C. Ale ja siedzę w domku:)
                                  Dziękuję za ofertę garnków i wyrazy współczucia.
                                  A może powiesz mi co na obiad zrobić?:) Mam jeden palnik, który grzeje się
                                  koszmarnie długo, a potem ma tendencje do spalania. Więc ziemniaki z jakimś
                                  mięsem odpadają. To musi być coś na jeden garnek:)
                                  Ale ja mam problemy:)
                                • brzoza Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 11:19
                                  Witam Piękny Olsztyn:-)))
                                  Inka, jak sie czuje Babcia?
                                  Pewna moja znajoma polecała wszystkim opatentowany przez siebie pomysł: w taka
                                  slizgawkowa pogode nie wychodzila z domu bez.... pokaznego woreczka z sola.
                                  Wczesniej nosila piasek, ale szybko sie skonczyl. No wiec szla ona sobie
                                  chodnikiem, a jesli trafila na oblodzony jego fragment, to posypywala z tego
                                  woreczka sola, chwilke czekala i szla zadowolona z siebie dalej.
                                  Niestety, po,ysl jedynie dla tych, ktorzy maja duzo czasu...
                                  Pozdrawiam:-))
                                  • brzoza Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 11:30
                                    Inka, proponuje potrawe na winie, czyli co się nawinie pod reke lub co jest w
                                    lodowce.
                                    Potrzebny jest: garnek (jeden masz!), woda (pewnie tez się znajdzie), sol,
                                    pieprz, jakas vegeta, a pozniej to już tylko pelna fantazja. Może to być na
                                    przykład gesta zupa gulaszowa (potrzebna jakas konserwa) z makaronem i z
                                    warzywami (do wyboru: papryka, cebula, czosnek, por, pieczarki, fasolka,
                                    groszek itd., oczywiście mrozone mogą być także) – wszystko się razem gotuje,
                                    a potem doprawia do smaku. I ryzyko przypalenia nieduze pod warunkiem, ze
                                    będzie się mieszalo co jakis czas.
                                    Zamiast makaronu mogą być ziemniaki w kostke, albo drobne kasze jeczmienne, a
                                    zamiast konserwy (to jest patent turystyczny) wszystko inne wedliniarskie, z
                                    parowkami na czele (nie wszyscy lubia, wiem). Do tej kitochy można na koncu
                                    dodac koncentrat pomidorowy, ktory zaostrzy smak i ewentualnie zniweluje
                                    przypalenizne.... zartowalam oczywiście, bo nic nie ma prawa się przypalic.
                                    Przepis sprawdzony w warunkach przetrwania, to znaczy pod namiotem i w trakcie
                                    rolicznych remontow!
                                    POzdrowka:-)))
                                    • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 12:02
                                      Babcia zdrowieje, twarda jest, ponoc do lekarza nie chciała jechać. Dziękuję.
                                      Dzięki tez za potrawę, zaraz obejrzę wnętrze lodówki pod jej kątem:) Tylko
                                      pytanie - czy makaron można gotować w tym samym garnku co całą resztę, czy
                                      trzeba oddzielnie i potem dodać?
                                      • spinkaa Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 12:27
                                        Makaron sie wrzuca do gara mniej więcej w połowie gotowania warzyw. I nie ma
                                        sie co bac tej makaronowej wody, ktora zazwyczaj sie odlewa, bo trujaca ona nie
                                        ejst, a w tym wypadku zagesci nieco zupke. Oczywiscie, jak zaznaczylam, jest to
                                        wariant traperski, przy maksymalnym wykorzystaniu wkladu zywieniowego, a
                                        minimalnym zuzyciu wody do zmywania.

Jakby co - smacznego:-)))

PS - tylko zeby potem nie bylo na mnie!
                                        • being28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 17:12
                                          Dziekuje wszystkim. Czuje sie, na razie, dobrze po "obiedzie". Na szczescie mam
                                          kilka konserw i paczke sucharow na czarna godzine:) Damy rade!!!
                                          • Gość: sud Re: Olsztyn jest piękny cz.95 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 20:09
                                            Na stronie głównej GW pod jednym z artykułów o tym, że w jednej z dzielnic
                                            Berlina można płacić lokalną walutą - berlinerami znalazł się m.in. odnośnik do
                                            takiej strony www.ziebiceszenborn.republika.pl/monety.html Jak pamiętam z
                                            którejś wizyt w naszym zamkowym muzeum (a może gdzieś indziej to widziałem?), w
                                            Olsztynie przed wojną wydawano olsztyńskie marki.
                                            • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 20:30
                                              witam
                                              Takie monety kupiłam sobie na Zamku w Olsztynie. Do tej pory je mam i czekają u
                                              mnie do wręczenia brzozie i jd. Bicie monet w samym środeczku Zamku - nawet
                                              ładnie pakują je w takie ozdobne torebki.

Wspaniały objad ugotowali beingowie, a ja ciągle na pizzy.
                                              Nastał okres tajenia śniegu. Wprawdzie śnieg będzie jeszcze padał wielkimi
                                              płatami, ale rozpłynie się jednak szybko, zostawiając po sobie tylko nieco
                                              wilgoci. Świat zielony znowu będzie dostępny i zapraszał do wycieczek. Nastanie
                                              piekny okres Olsztyna pięknego.
                                              • ktos2104 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 10.02.05, 22:28
                                                witam..:)
                                                i ja też chyba troszeczkę na to czekam Rito...:-)
                                                albo zima albo wiosna..
                                                i lato... zawsze mi go mało...:-)
                                                a nie jakies roztopy..brrr
                                                Inka..jakby Ci bardzo dokuczało juz to gotowanie...
                                                w takich warunkach..
                                                wyobraź sobie lato..namiocik..jeziorko...
                                                (zajrzyj na stronkę Suda..w letniej scenerii..koniecznie..
                                                bo w zimowej pięknie..do podziwiania..
                                                a w letniej..do korzystania...:))))
                                                u mnie już po remoncie..
                                                uff..jakby normalnieje wszystko nieco...:)
                                                • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 07:09
                                                  Witam w mokrym Olsztynie,
                                                  cos pada, mzawka jakas,
                                                  robi sie breja....
                                                  • muraszka1 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 07:13
                                                    Po wczorajszym sloneczku ani sladu.
                                                    Chmurki, buro,ponuro.
                                                    Ale wiosna niedaleko.
                                                    Ciekawe jakie macie plany na sobote i niedziele?
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 07:21
                                                    Plany. W niedzielę pewnie spacer jak nie ze znajomymi to sama, szkoda siedzieć
                                                    w domu :)
                                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 07:40
                                                    Sobota poranne prace,
                                                    wieczorem siatkowka,
                                                    po siatkowce Kotwica,
                                                    poszantujemy chwilke.
                                                    W niedziele mysle ze poranny spacer,
                                                    (mysle lustro ze sie dogadamy)
                                                    potem mecz AZS-u,
                                                    potem...
                                                  • Gość: dziura Re: Olsztyn jest piękny cz.95 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 08:49
                                                    Olsztyn to Dziura i nawet zdjęcia kiepskie tu wychodzą......
                                                  • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 10:43
                                                    Malkontentom mówię głośne NIE!
                                                    Te monety z zamku to i ja kojarzę, kiedyś były takie otwarte niedziele w Muzeum
                                                    na Zamku, zdaje się, że można było samemu wybić monetę, ale czy o tej samej
                                                    mówimy to nie wiem.
                                                    Niestety opcja z wyobrażaniem sobie, że jestem na biwaku nad jeziorem odpada,
                                                    bo z kranu leci tak lodowata woda, jak nigdy w lecie w jeziorach. A wczoraj
                                                    myłam głowę w misce z wodą z czajnika. Dziewczyny - polecam - nie dość, że
                                                    gimnastyka pierwsza klasa, to się włosy miękkie robią:)))
                                                    Trzymajcie się, w Krakowie odwilż!
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 13:07
                                                    Inka, hmm, ciekawy pomysł :)
                                                    Zyszek, może się dogadamy :)

Zdjęcia brzydkieee?? A widziałaś/łeś fotki Detritusa lub Suda ? :)
                                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 13:20
                                                    Maruda jakis,
                                                    albo nie ta noga wstal dzis z rana...
                                                    W Olsztynie deszczyk,
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 14:55
                                                    był deszczyk...?
                                                    nie zauważyłam..
                                                    rany...znaczy sie było duzo biegania...
                                                    i wzburzony tłum ludzi...
                                                    złe zdjecia???to może ktosik nie potrafił ich dobrze zrobić..:-)
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 19:42
                                                    witam Olsztyn
                                                    Zaczynamy tajeć, odwilż nagły, spadek ciżnienia i podwójna kawa.
                                                    Wieczorkiem może tym razem koniaczek - co Wy na to ?
                                                  • muraszka1 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 20:00
                                                    Rita,masz racje ,po tym bigosiku i na ten niz.
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 20:10
                                                    Nie ma jak dobre jedzenie i cos mocniejszego - dobra płytka i jestem w Olsztynie
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 20:44
                                                    Olsztyńscy handlowcy przygotowali się do święta Walentynek sumiennie. Gadżety
                                                    nie są oryginalne, trudno doszukać się w nich smaku, ale może na tym polega
                                                    kiczowaty urok walentynek. Klasycznym upominkiem jest maskotka albo kubek z
                                                    serduszkami, ale warto bardziej się wysilić i znaleźć coś, co nie tylko spodoba
                                                    się kochanej osobie, ale będzie do niej idealnie pasowało.

A jak Wy sie przygotowujecie ?
                                                  • being28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 21:28
                                                    My idziemy na basen, na caly dzien. Bedzie fajnie:)
                                                  • muraszka1 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 21:31
                                                    Ale bedziesz glodny po basenie!
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 21:38
                                                    tak, Muraszka, przyjedż do Krakowa beingom ugotować ;)))))
                                                  • being28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 21:42
                                                    Obok jest Geant, pojde na kurczaka za 7zl:) Nie pierwszy jego zywot, ale zawsze
                                                    cos:) Damy relacje jak wrocimy. Tam jest 768m slizgawek!!! Nie wiem czy
                                                    przezyje tyle atrakcji. I umyc sie mozna zawsze.
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 21:54
                                                    to może weżmiecie ze sobą żaglówki olsztyńskie , jahty i kajaczki ?
                                                    Zapytajcie sie czy czasmi nie ma rowerków wodnych
                                                    Nie ma jak młoda werwa :)
                                                    powodzenia
                                                  • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 21:56
                                                    My to jacyś mało romantyczni jesteśmy:) Żadnych serduszek, kubeczków (chociaż
                                                    na kartkę po cichu liczę;)), ale mamy zamiar się wymoczyć w Parku Wodnym, sobie
                                                    jeziora powspominamy. Tylko nie wiem jak to przeżyję, jak byliśmy w takim parku
                                                    w basenie to being właził za mną do tej zjeżdżalnianej rury i straszył. A tu te
                                                    rury idą w setki metrów!
                                                    Dzięki za wsparcie i propozycje obiadowe:)))
                                                    PS: Widzieliśmy dziś Małkowskiego w tv!!
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 11.02.05, 22:10
                                                    No to bawcie sie dobrze. Weżcie ze sobą koce i piseczek , zeby odpocząć na
                                                    brzegu. Jutro zresztą cały dzień chlapa będzie , odwilż jak się patrzy, na
                                                    basen kajakiem dopłyniecie.
                                                    Inka , a nie pomylił Ci sie Majchrowski z Małkowskim, obydwoje z jednej partii.
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 12.02.05, 00:44
                                                    popływajcie też za mnie...
                                                    bo nie mogę nadążyć ze wszystkim...:-)
                                                    pozdrówcie smoka...:-)
                                                    ale Being..Ty kurczaka będziesz wcinał...??
                                                    po tym basenie...:-)?
                                                    a myślałam..że Inkę...;p
                                                    no..ale może to się kurczak teraz nazywa..:-)))))
                                                  • muraszka1 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 12.02.05, 07:10
                                                    Nad Olsztynem wstalo sloneczko.
                                                    Jest teraz -4 oC.
                                                  • Gość: dziura Re: Olsztyn jest piękny cz.95 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 07:44
                                                    Kurcze wpadłem dzis autem w dziurę, zatrzeslo strasznie a potem w ta dziure
                                                    wpadła mi rękawica....czy to znak? Czy Olsztyn to dziura?
                                                  • bpkw Re: Olsztyn jest piękny cz.95 12.02.05, 10:40
                                                    Gość portalu: dziura napisał(a):

> Kurcze wpadłem dzis autem w dziurę, zatrzeslo strasznie a potem w ta dziure
                                                    > wpadła mi rękawica....czy to znak? Czy Olsztyn to dziura?

Raczej swidczy to o tym, ze jestes od rana rozkojarzony. Czesc naszych ulic to
                                                    oczywiscie jeden wielki koszmar, ale za rekawice sam/a odpowiadasz. Uwazaj na
                                                    jutrzejsza niedziele ; feralna trzynastka moze spowodowac, ze sam wpadniesz do
                                                    jakiejs dziury... :)))
                                                  • brzoza Re: Olsztyn jest piękny cz.95 12.02.05, 19:09
                                                    Aaale się chwalicie - zapewniam, ze dziury w jezdniach to nie tylko olsztyńska
                                                    specjalnosc...
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 12.02.05, 20:43
                                                    witam
                                                    bpkw, jaki piekny wpis, podniosłeś rękawiczkę :)śliczne to było :)
                                                    Dziury są wszędzie, jechałam samochodę i dokładnie patrzyłam , by nie wpaść w
                                                    dziurę, dziura na dziurze po tych zimowych roztopach. Chlapa wcalej
                                                    rozciąglości. Uwazać trzeba, by z dachu nie spadła lawina. Tyle nam sie sniegu
                                                    nazbierało, ze potrwa trochę jego rozpuszczanie. Ale rano była szklaneczka.
                                                  • muraszka1 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 12.02.05, 21:23
                                                    Wieczor, a wlasciwie noc w Olsztynie wietrzna,slotna.
                                                    Wieje deszczem i sniegiem na przemian.
                                                    Ciekawe czy Zbyszek i Lustereczkoo jutro pojda na spacer?
                                                  • bpkw Re: Olsztyn jest piękny cz.95 12.02.05, 21:33
                                                    Po wpisach Rity i Brzozy nalezy wnioskowac, ze Olsztyn dolaczyl nareszcie do
                                                    Krakowa i Warszawy. Mam na mysli jakosc nawierzchni ulic... :))))))))))
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 12.02.05, 21:42
                                                    zgadza się, tyle pieniędzy idzie z Unii na drogi a tu takie fatalne. Ale czy
                                                    zauważyliście jakie obwodnice budują na poludniu kraju. Szkoda , ze w Olsztynie
                                                    nie budują tylko tną drzewa.
                                                    A Olsztyniacy powinni spacerować, najgorzej to siedzieć w domu.
                                                  • muraszka1 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 12.02.05, 21:46
                                                    Spacerowac,o nie!
                                                    Dzisiaj juz nie wysadze nawet nosa.
                                                  • being28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 13.02.05, 16:09
                                                    Jaka pogoda w OL? Bylismy w parku wodnym, 4 godziny. Ledwo chodzimy. Relacja
                                                    bedzie pozniej. Jak dotrwam:) Bylo rewelacyjnie, ale po prostu nie mam sil...
                                                  • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 13.02.05, 16:49
                                                    Bożesz ty mój! Co robiliśmy (oprócz pływania) - bicze wodne; masaże wodą;
                                                    jakuzzi solakowe chyba z 10 razy; zjeżdżlnie 5 rodzajów being (ja 3, bo się
                                                    bałam); dzika rzeka (czyli coś na kształt tego jak się czują skarpetki w
                                                    pralce) ze 20 razy, bo ciężko się z tego wykaraskać; skałki wspinaczkowe; sauna
                                                    sucha raz, sauna z parą wodną po dwa razy i uwaga uwaga - SOLARIUM. Pierwszy
                                                    raz w życiu się tak opalałam, being zresztą też, leżeliśmy sobie obok siebie, a
                                                    ja się śmiałam, że mam faceta co chodzi do solarium.
                                                    Ledwię zipię, ale było super!!
                                                  • being28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 13.02.05, 18:52
                                                    Odpoczlem żem troche:) Było naprawde super. Szkoda, ze w Olsztynie tak kiepsko
                                                    ida sprawy aquaparku:( I mamy tylko 1 basen. W Krakowie jest park wodny. Fajna
                                                    lokalizacja, na wzgorku, widac centrum, kopce itp. przez wielkie okna. Na
                                                    zewnatrz ludzie chodza ubrani w kurtki zimowe, czapki, a po drugiej stronie
                                                    siedzisz sie w jacuzzi:) Park jest naprawde duzy, ogromna szatnia, wszystko na
                                                    karty czipowe. W samym parku baseny dla dzieci, scianki do wspinaczki - jak sie
                                                    nie uda to wpadasz do wody, tory do plywania, bicze wodne wszelikch rodzajow -
                                                    z gory, z dolu, z boku. A takze rzeka!!! Kształt 8, z jednym wejsciem. Jak sie
                                                    raz wejdzie to wyjsc nie mozna. Po prad nie przejdziesz, nie przeplyniesz, po
                                                    prostu wciaga. Widzialem wiele prob wyrwania sie z nurtu. Widoki jak na
                                                    filmach - reka powoli puszcza sciane, palec po palcu i znowu runda z nurtem
                                                    wody. Naprawde fajna sprawa. Jacuzzi w kilku punktach, moze z 7 malych basenow?
                                                    Ale najwieksza frajda sa zjezdzlanie. Ponad 700m w 4 zewnetrznych i 2
                                                    wewnetrznych. Sa rozne poziomy trudnosci. Ja niestety zawsze sie zatrzymywalem
                                                    gdzies po srodku i mialem kolopot:) Ciekawaostka sa zegary wyswietljace czas
                                                    przejazdu. Mozna sie porwnac z innymi i poprawic swoj rekord. Najgorsze jest
                                                    wejscie kilka pieter do wlotu slizgawki:( W jednej ze zjezdzalni sa efekty
                                                    dzwiekowe i swietlne - fajna sprawa. W najdluzszej rurze jedzie sie ponad
                                                    minute!!! Ale rewelacja jest zjezdzlania w srodku. Krotki rozped i po prostu
                                                    spadasz w dol, troche rury, rozped i kilka metrow slizgasz sie po wodzie - taka
                                                    jest predkosc!!! Smierc jezdzi szybko!!!

Dodatkowe atrakcje centrum to sauna - 3 sale, 2 mokre i jedna sucha, oraz
                                                    solarium. Fajna sprawa, polecam dla kazdego. Solarium to dla witaminy D, ale
                                                    sauny to wspaniala sprawa!!!

Teraz wegetujemy, 4 godziny w wodzie. Moze kiedys w Olsztynie beda takie zabawy?
                                                  • szymon.pytlik Re: Olsztyn jest piękny cz.95 13.02.05, 18:43
                                                    Owszem, buduje się obwodnice na południu, ale zapewniam, że to nie jest reguła.
                                                    W innych częściach kraju też się buduje, a na południu wcale nie wszędzie...
                                                    tylko niektóre miasta "wpadają" na ten "genialny" pomysł. Pozdrowienia dla
                                                    Olsztyna z Rybnika:) (U nas budują 3 część obwodnicy)
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 13.02.05, 19:38
                                                    Pozdrowienia dla Rybnika oczywiscie:-)
                                                    Being..pozdrowiliście..smoka w Aquaparku??
                                                    Zazdroszczę...fajnie tam macie...:-)
                                                    byłam latem..:-)
                                                    U nas pięknie zimowo...
                                                    Dosypało sporo śniegu, wiatru nie ma, mrozik leciutki...
                                                    miły wieczorny spacerek...:-)
                                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 13.02.05, 20:28
                                                    Witam wieczorowa pora!
                                                    Spacerek byl oczywiscie...
                                                    Las sliczny,
                                                    snieg mokry,
                                                    w lesie slizko...
                                                    wialo tak ze suchej gazety nie dawalo sie rozpalic,
                                                    ale ognisko bylo,
                                                    co prawda z trudem ale sie rozpalilo...
                                                    Poszlismy z Jakubowa do rezerwatu Redykajny,
                                                    potem ognisko na cyplu jez, Dlugiego,
                                                    i powrot wzdluz Lyny do Jakubowa.
                                                    Jakies balwany staly przy sciezkach,
                                                    i balwanice powstawaly na naszych oczach...
                                                    lustro nawet marchewke zaniosla do lasu,
                                                    zeby jej balwaniatko mialo czym oddychac,
                                                    pewnie jakis zajac sie zainteresuje!
                                                    W lesie Walentego ani Walentyny nie znalezlismy,
                                                    chociaz to bylo naszym zamiarem...
                                                    ale jutro?
                                                    kto wie?

• rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 13.02.05, 20:49
                                                    dzień dobry Olsztynie
                                                    Being z Inką tak narobili smaku na kapiel, że zaraz sobie puszczę wody do
                                                    wanny, następnie pójdę pod prysznic i wysusze sie suszarką ;))))))
                                                    Poważnie mówiąc to musimy sie kiedyś wszyscy razem tam wybrać - koniecznie !
                                                    Witam również Rybnik i resztę wspaniałego towarzystwa. Oj, słyszałam, ze pogoda
                                                    u was nie na spacery, zawieje , śniezyce kiedy w Krakowie prawie pierwszy dzień
                                                    wiosny.
                                                    Co do obwodnic, to trudno mówić o obwodnicach wokół Olsztyna , kiedy wszystkie
                                                    drogi powinny prowadzić do Olsztyna :)
                                                    A teraz uwaga !
                                                    W Olsztynie 19-latki i starsi z roczników 1982-1985, którzy nie stanęli jeszcze
                                                    przed komisją, będą się meldować w siedzibie komisji poborowej przy ul.
                                                    Konopnej 2 na Dajtkach. Na pierwszy ogień pójdą dziewczyny - absolwentki szkół
                                                    medycznych i weterynaryjnych. Po nich do poboru będą stawiać się mężczyźni.
                                                    Komisja będzie działać do końca kwietnia.
                                                    Panowie chować sie ;)

• zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 13.02.05, 20:52
                                                    ja sie nie chowalem,
                                                    i co swoje osdspiewalem
                                                    ;p
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 13.02.05, 20:57
                                                    kurcze fajnie macie z tymi wycieczkami
                                                    Jutro Walentynki, czy coś nam na Olsztynie narysujesz zbyszku ?
                                                  • being28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 13.02.05, 21:04
                                                    Rita, sa bilety rodzinne na 4 osoby, mozemy sie zalapac:) Bylo naprawde
                                                    super!!! Ale wegetujemy i jutro bedzie ciezko.
                                                  • rita100 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 13.02.05, 21:14
                                                    being - musimy wspólnie odbyć tą kąpiel, słyszałam o tym parku ale sama jeszcze
                                                    nie byłam, bo nawet nie wiem gdzie jest, ale się umówimy kiedyś.
                                                    A tymczasem zobaczcie , że warto jutro 14 lutego nie przestrzegać kodeksu
                                                    drogowego
                                                    Olsztyńscy policjanci będą upominać pieszych i kierowców... walentynkami
                                                    Hej, kto najwięcej nazbiera walantynek od Policji ??????

• zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 14.02.05, 07:13
                                                    Jak milo smakuje poranna herbata
                                                    z porannym pysznym serniczkiem...
                                                    dosiadacie sie?
                                                  • lustroo Re: Olsztyn jest piękny cz.95 14.02.05, 07:24
                                                    Mniam, ale na pewno już zjadłaeś. Niech Ci idzie na zdrowie :)

A na spacerze fajnie było, duzo śniegu i kiełbaski cieplejsze niż od płomyka
                                                    zapalniczki ;) i jakieś dziecko się ucieszyło. Oooooooo bałwan, oooojej
                                                    prawdziwa marchewka :) I pan po lesie biegał w rajstopach ;P
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 14.02.05, 07:49
                                                    ooo???ile atrakcji w tym lesie..:-))))
                                                    ja też bym chciała....:-)))
                                                    Zbychu..no nie badź taki..
                                                    podziel się serniczkiem...;)
                                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 14.02.05, 08:00
                                                    i tak wsrod przyjaciol wielu
                                                    wroble sernik zjadly!
                                                    ;p
                                                  • ktos2104 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 14.02.05, 08:18
                                                    no cóż..to po imprezce...:-)
                                                    biegnę do pracy...:-)
                                                    bawcie się dobrze...:-)
                                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 14.02.05, 08:26
                                                    tylko z powodu braku sernika ma sie zakonczyc impreza?
                                                    trzeba pomyslec o nastepnej!
                                                    Noooo doooobra....
                                                    do roboty...
                                                    pod nieustajacym haslem:
                                                    Olsztyn jest piekny!
                                                  • inka28 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 14.02.05, 13:05
                                                    do roboty...
                                                    A u mnie panowie fachowcy właśnie popijają kawę, którą im zrobiłam (żałowali,
                                                    że rozpuszczalna, nie zwykła). Mają przerwę w: zapychaniu zlewu i wanny
                                                    tynkiem, niezamykaniu drzwi od mieszkania, wyrywania rur ze ścian, spawania
                                                    czegoś, że iskierki lecą i produkowaniu dziwnego pyłu, zapachu i hałasu - czyli
                                                    wymiany instalacji gazowej:) Podobno w garsonierach nie można mieć kuchenke z 4
                                                    palnikami i piekarnikiem, ale Polka potrafi:) Obejrzałam sobie plan ze
                                                    spółdzielni naszego mieszkania i tam są 4 palniki (o piekarniku nie ma mowy).
                                                    Więc z panem fachowcem ustaliłam, że na planie kuchenka taka jaką mamy może być
                                                    i mam się tej wersji trzymać w razie kontroli. Jak kuchenka będzie szczelna, to
                                                    się może udać!
                                                    A ile sprzątania mnie czeka!
                                                    Pozdrawiam, kończą pić kawę, idę nadzorować:)
                                                  • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny cz.95 14.02.05, 13:18
                                                    a za mna dzis chodzi od rana
                                                    jedna z piosenek z sobotniej imprezy w Kotwicy:
                                                    ..."w malej kapliczce mowilas mi,
                                                    w malej kapliczce z oltarzem,
                                                    ze nie rozdzieli nas juz nic,
                                                    ze zawsze bedziemy razem..."
                                                    Dzieki narozny!
                                                    tak jakos na dzisiejszy temat...
                                                  • yoanna Re: Olsztyn jest piękny cz.95 14.02.05, 13:21
                                                    zbyszek07 napisał:

>w malej kapliczce mowilas mi,
                                                    > w malej kapliczce z oltarzem,
                                                    >
                                                    jeśli dzisiaj tak się uczepiło....
                                                    pewnikiem kapliczkę trzeba przemysleć :))))
    • Gość: przyjezdny Najpierw szufla! IP: *.uwm.edu.pl 14.02.05, 18:40
      Może mieszkańcy Olsztyna, zamiast zachwycać się lirycznie swoim miastem, wezmą
      się lepiej za szpadel i łopatę? Deptakiem (reprezentacyjnym chyba?) przejść nie
      można inaczej jak po kostki w lodowej griazi, ulice przypominają ujścia
      lodowców. Czy naprawdę nie dotarł tu jeszcze wynalazek piaskarki? Czy może
      tutejsi, wśród poetyckich uniesień, tak już oderwali się od rzeczywistości, że
      nie przeszkadzają im chodniki rodem ze Ściany Wschodniej?
      • zbyszek07 Re: Najpierw szufla! 14.02.05, 18:42
        ten problem nie dotyczy tylko Olsztyna.
        • muraszka1 Re: Najpierw szufla! 14.02.05, 19:28
          Przyjezdny ,witam Cie,przepraszam za zime.
          Ale zamiast siedziec przy klawiaturce ,
          to tez wez lopate.Ja swoje odsniezylam.
          • rita100 Re: Olsztyn jest piękny 14.02.05, 20:27
            Dziś z okazji pięknego świeta Walentynek niosę Wam serce na dłoni, żebyście
            wiedzieli, ze i nam starszym takie serce daje uśmiech na zmęczonych życiem
            twarzach. Zrobię sobie dzień pieknych widoków olsztyńskich zawartych w zdjęcich
            na stronie suda i innych. Taka sobie uczta dla ducha i wzroku. Serniczek miałam
            wczoraj, ale i dzis z przyjemnością skosztuję.
            Inka , jak już zrobisz kuchnię to kup sobie ksiązeczkę kucharską - Stoliczku
            nakryj się.
            Widze siebie jak rzeke
            widzę siebie jak płynę przez rzeke
            wszystko co mam to życia dar
            płynę przez czas

znów w trójce świetną piosenkę słyszałam
            pozdrawiam
            • being28 Re: Olsztyn jest piękny 14.02.05, 20:47
              Inka dobrze gotuje biorac pod uwage warunki. Ksiazke juz ma:) Walentynki i po
              walentynjach:) Niedlugo kolejne swieta - Dzien Kobiet, potem Wielkanoc.
              Komercja goni komercje. Moze bin Laden ma racje?
              • rita100 Re: Olsztyn jest piękny 14.02.05, 21:00
                www.tamilosc.prv.pl/
                no to pod to swięto :)
                Na zdrowie :)
                • rita100 Re: Olsztyn jest piękny 14.02.05, 21:52
                  Dyń, dyń, dyń - usłyszałem, gdy wracałem w weekendowy wieczór ul. Bałtycką do
                  domu. Czy to sanki Królowej Śniegu lub zaprzęg św. Mikołaja? Nie, to z
                  naprzeciwka nadjechała pługosolarka, walcząc zaciekle z zamarzającym na jezdni
                  deszczem. Ale co to za dźwięk głuchych dzwoneczków?

Po chwili znałem już odpowiedź. Gdy zrównaliśmy się, znów się rozległ: to
                  karoseria mojej skody dźwięczała bombardowana bryłkami soli. Zamiast posypywać
                  jezdnię ziarenkami soli, pługosolarka szerokim gestem częstowała i ulicę, i
                  auta zaparkowane rzędem wzdłuż Bałtyckiej, skawalonymi bryłkami.
                  • Gość: Ed Re: Olsztyn jest piękny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 14.02.05, 23:55
                    Mimo tych niedogodności, wyobraźnia nakazuje mi złożyć głębokie ukłony
                    Walentynkowe, co zresztą czynię z wielką przyjemnością :)

pzdr.
                • ktos2104 Re: Olsztyn jest piękny 14.02.05, 22:10
                  miła stronka..:-)
                  szkoda tylko..
                  że nie każdemu dane jest przeżyc taką właśnie miłość..:-)
                  w tle puściłam moje balladki Scorpionsów...
                  to tak..żeby coś miłego było..:-)

tak jakos się rozkleiłam..po tym telefonie Yoanno..
                  ale do góry główka, jestem z Tobą..:-)
                  poczta strajkuje..mam nadzieje chwilowo..:-)
                  będę wytrwała..:-)
                  • Gość: Ed Re: Olsztyn jest piękny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.02.05, 00:00
                    "...miej serce i patrz w serce..."

Ktoś inny z kolei powiedział "życie jest piękne, ale trzeba umieć żyć".
                    Przyjmij - chyba można to już nazwać aforyzmami - jako dedykację przynajmniej
                    na ten walentynkowy dzień.

pzdr.
                    • ktos2104 Re: Olsztyn jest piękny 15.02.05, 00:20
                      dziękuję..Ed:-)
                      chyba po dzisiejszej dawce nastrojów..
                      nizowo- wyzowych..
                      bardzo mi to było potrzebne..:-)
                      chociaż jestem z tych chcących ŻYĆ..:-)
                      całą sobą..:-)
                      • zbyszek07 Re: Olsztyn jest piękny 15.02.05, 07:15
                        zycie to jest najpiekniejsze co sie nam moglo przytrafic,
                        a jak z tego daru kozystamy to juz zalezy od nas
                        i od okolicznosci.
                        • ktos2104 Re: Olsztyn jest piękny 15.02.05, 07:51
                          ooo..tak Zbyszku..prawda..:-)
                          bo jaki by nie był powód do łez..
                          w końcu i tak trzeba wytrzec nos...:-)
                          (nie pamiętam..czyje..:)
                          I..to zycie usmiecha się do nas...
                          tylko my musimy pierwsi się uśmiechnąć no niego..:-)
                        • brzoza Re: Olsztyn jest piękny 15.02.05, 08:43
                          zbyszek07 napisał:
                          > zycie to jest najpiekniejsze co sie nam moglo przytrafic,

Absolutnie prawda:-)szkoda tylko, ze jest jednorazowego uzytku...
                          Ale jesli - tak, jak dzis - przez okno przebija sloneczko, dodajac energii i
                          optymizmu, to wcale sie o tym nie mysli.
                          Pozdrawiam PIekny Olsztyn:-)))
                        • Gość: Ed Re: Olsztyn jest piękny IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 15.02.05, 15:54
                          Są jednak tacy Zbyszku, że usilnie chcą nam trochę czoła przychmurzyć :(
                          serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2552693.html
                          ks.sejm.gov.pl/proc4/opisy/3180.htm
                          Mam jednak nadzieję, że przyslowiowej stopy wody nie zabraknie :)
                  • yoanna Re: Olsztyn jest piękny 15.02.05, 08:21
                    ktos2104 napisała:

tak jakos się rozkleiłam..po tym telefonie Yoanno..
                    > ale do góry główka, jestem z Tobą..:-)
                    > poczta strajkuje..mam nadzieje chwilowo..:-)
                    > będę wytrwała..:-)

Liczę na Twoją wytrwałość :)))
                    Na moją chyba też powinnam...
                    pozdrawiam :)
                    • ktos2104 Re: Olsztyn jest piękny 15.02.05, 08:26
                      ooo..no i dzionek dobrze się zaczął..:-)
                      mam cichutką nadzieję..:-)
                      • lustroo Re: Olsztyn jest piękny 15.02.05, 09:10
                        Wesoło nie jest, ale cóż... takie okoliczności... Pozdrówka
    • Gość: * Re: Fiu, fiuuuuu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.05, 14:53
      Pięęękna strona. Serdeczne gratulacje dla autora podpisującego się literkami
      TS. Naprawdę duży wkład pracy i wspaniałe efekty.

Życzę dalszej owocnej pracy w tym zakresie.

Pozdrawiam
      • zbyszek07 Re: Fiu, fiuuuuu 15.02.05, 15:56
        Bylem dzis w schronisku na Towarowej...
        nie jest to budujacy widok...
        troche kojazy mi sie z pokladem statku z rozbitkami...
        ale mile jest to ze Ci co tam sa pomagaja innym,
        w miare mozliwosci,
        a te sa bardziej niz skromne.
        • rita100 Re:Olsztyn jest piękny 15.02.05, 19:33
          Zbyszku Twoja kolej, zakładania wątku
          Takie widoki schroniskowe nie nalezą do przyjemności, ale świat jest jaki jest,
          dobrze, że są schroniska
          Dziękuję Ed za wstapienie z serduszkiem
          Co to nie wymyślą poslowie, podatek od sportu i obowiązkowe ubezpieczenie ?
          Czyli przed wejściem na plażę ędziemy musieli się ubezpieczyć i na rowerek
          wodny też ?
          • rita100 Re:Olsztyn jest piękny 15.02.05, 22:28
            Muzeum Warmii i Mazur. W tym roku obchodzi swoje 60-lecie
            Ciekawe jakie zbiory będą wystawiane ?
            I gdzie ono sie mieści ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka