aniam15 23.02.05, 16:42 Gdzie w Olsztynie (lub w okolicach Olsztyna) można zjeść "KARTACZE" (inaczej Cepeliny, duże pyzy z mięsem). Czy ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mniam Re: KARTACZE W OLSZTYNIE IP: *.uwm.edu.pl 24.02.05, 10:21 niezle kartacze mozna kupic w sklepach, ale niestety mrozonki, i trzeba je najpierw ugotowac, okrasic, a potem sama przyjemnosc, zjesc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Re: KARTACZE W OLSZTYNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 12:55 Niestety nigdzie nie można zjeść smacznych Pyz z mięsem, czyli kartaczy. Najbliżej dobre robia w Gołdapi i Białymstoku. W kartaczach ważne jest i zniemniaki i mięso. I nie dajmy sie zwieść niektórym mrożonkom na których jest napisane PYZY Z MIĘSEM, a w srodku jest ugotowane, zmielone mięso jak do pierogów. Ziemniaku musza byc w proporcji 1/3 gotowanych + 2/3 surowych tarkowanych, a mięso musi być surowe, dobrze doprawione, z dużą iliścią majranku, cebulki i niektórzy mówią że czosnku ( na Litwie ). Moja Babcia ( z Wilna ) , kiedyś takie robiła, Mama też, ale obie nie żyją i obecnie dobre jem wtedy jak jestem w Białymstoku, tam na ulicy Mickiewicza na górce po lewej stronie jadąc od miasta jest taka buda!!! Coś wspaniałego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiesa Re: KARTACZE W OLSZTYNIE IP: *.olsztyn.mm.pl 26.02.05, 13:37 dobre są w Wilnie - śmietana i skwarki - ech! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Halina Re: KARTACZE W OLSZTYNIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 18:25 Ja wole z tłuszczykiem, skwarkami i cebulką. Bardzo dobre są też odsmażone w dniu nastepnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Kartacze IP: *.olsztyn.vectranet.pl 27.03.15, 14:11 Pyzy z miesem to nie kartacze, cepeliny to również nie kartacze ! Odpowiedz Link Zgłoś