Gość: alfik IP: *.elb.vectranet.pl 24.02.06, 18:44 Wejdż na elbląska stronkę,pod ten watek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Allenstein Re: Elbląg do Pomorza IP: *.ds.pg.gda.pl 24.02.06, 19:25 ..jestem bardziej zwiazany z Olsztynem -ale jak najbardziej popieram Wasze [Elblaskie] dazenia zmiany granic i przylaczenia Elblaga do woj.Pomorskiego!!! Elblag jest historycznie, kulturowo i funkcjonalnie zwiazany z Pomorzem.... ale nie piszcie na forum takich bzdur, ze Elblag ma utworzyc woj.Warminskie - Elblag to nie Warmia!!! Elblag to West-Preussen [lub Prusy-Krolewskie]... nie rozumiem tez wypowiedzi o przylaczeniu miasta Braniewo [Brunsberg] do Pomorza... Braniewo to historyczna stolica Warmii -wiec jak mozna przylaczyc do Pomorza? jednak Elblag powinien powrocic do Pomorza... nalezy zlikwidowac idiotyczna centralizacje administracyjno-decyzyjna w Polsce!!! Polska jest najbardziej patologicznie scentralizowanym krajem EU !!.. nalezy powolac samorzadowe wojewodztwa [a w przypadku Slaska i Pomorza autonomiczne!!] z wlasnym parlamentem, budzetem, prawodawstwem, i samorzadowe decydujace o sobie gminy !!!.. Wolnosc zamiast cenzury i centralizacji !!!.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ol4 Re: Elbląg do Pomorza IP: *.eranet.pl 25.02.06, 01:22 Eh madralo... Decentralizacji nie oglasza sie centralnie. Decentralizacja jest wynikiem ksztaltowania procesow panstwowotworczych. Ale na politechnice o tym pewnie nie ucza. A co do elblonka - temat stary, offowy, niemodny i wogole nuda. Pies ich ganial z tymi ich aspiracjami:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikto Re: Elbląg do Pomorza IP: 212.2.170.* 25.02.06, 09:37 Wladze w Olsztynie mysla tak samo, wiec dlatego wlasnie Elblag do Pomorza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elbląg do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 25.02.06, 09:54 Sam jestes nudny i niemadry,jak sie odlaczymy to nie bedziecie mieli kogo wysysac. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Re: Elbląg do Pomorza 25.02.06, 14:25 Jeszcze im Ełk pozostanie o ile Białystok się o niego nie upomni :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Elbląg do Pomorza IP: *.olsztyn.mm.pl 25.02.06, 14:58 Prosze bardzo, województwo warmińsko-mazurskie bez powiatów elbląskiego, braniewskiego, m.elblag i elckiego nadal będzie miało ok. 1,1 mln ludności, czyli więcej niz województwa lubuskie i opolskie...niewiele mniej niż podlaskie (które ma ok. 1,2mln). Może tak byłoby nam wszystkim lepiej? Nie wiem tylko czy mieszkancy powiatów braniewskiego i ełckiego chcą się od naszego województwa odłączyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bagiennapijawka Re: Elbląg do Pomorza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 12:43 Ol4 nie gadaj z tymi dziwolągami )))) P.S. Nekroskop, nie obrażaj się - nie Ciebie mam tu na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elbląg do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 25.02.06, 15:22 Bagienna pijawko,watek ktory przepisalem na elblaskiej stronce,jest zywcem zerzniety z Dziennika Elblaskiego,mutacji waszej Gazety Olsztynskiej,to nie moje slowa,ale redaktora. Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Elbląg do Pomorza 25.02.06, 09:57 > [a w przypadku Slaska i Pomorza autonomiczne!!] Taaaa i co jeszcze? Ty nam Polski nie rozbijaj, dobrze jest jak jest. Wystarczy zmienić ekipę rządzącą na ludzi kompetentnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allenstein Re: Elbląg do Pomorza IP: *.ds.pg.gda.pl 25.02.06, 11:38 same zmiany ekip w Warszaffce NIC nie zmiania... potrzeba radykalnych zmian przesuwajacych sile decyzyjna z Cetrum [Warszawa] do Regionow !!! a autonomia wojewodztw [Pomorze i Slask], ktore ze wzgledow: historycznych [zawsze byly to osobne ksiestwa lub wojewodztwa o mniejszej lub wiekszej autonomii -niewazne czy podporzadkowane akurat Polsce, Niemcom, czy Czechom], narodowych [te akurat wojewodztwa zamieszkuja glownie Kaschubi i Slazacy] oraz kulturowych i funkcjonalnych... wracajac do Elblaga - dazenia jego mieszkancow sa jak najbardziej uzasadnione - i wlasnie o to miedzy innymi chodzi w decentralizacji- zeby wojewodztwa lub gminy nie byly zniewalane i wykorzystywane przez centralnych decydentow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nikto Re: Elbląg do Pomorza IP: 212.2.170.* 25.02.06, 12:34 Republika Federala Polski. To marzenie, ale bardzo pomogloby zrownowazeniu rozwojowi regionow. Dosc juz tej powojennej zmasowanej odbudowy Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allenstein Re: Elbląg do Pomorza IP: *.ds.pg.gda.pl 25.02.06, 16:45 tak, Republika Federalna Polski to marzenie wielu pozytywnie przyszlosciowo myslacych mlodych ludzi, chccacych rozwoju regionow i zakonczyc partyjne uklady i hegemonie Warszaffki... -------------------------------------------------------------------------------- Chcialbym wyjasnic niektore kwestie poruszane na forum olsztynskim lub elblaskim -sorry, jesli uznacie, ze sie wymadrzam- ale zajmuje sie akurat historia miast i chcialbym sie tylko podzielic posiadanymi info: 1) wschodnia granica Warmii [ktos napisal, ze przebiga wedlug biegu rzeki Pasleki] - czesciowo jest to prawda, Pasleka jest wschodnia granica Warmii, ale tylko do dzisiejszego Jez.Pierzchalskiego -potem granica odbija na zachod i dobiega do wod Zalewu Wislanego pomiedzy Tolkmickiem a Fromborgiem -nie ma watpliwosci, ze Braniewo [Brunsberg] to historyczna stolica Warmii... 2) miasto Paslek [ktos napisal, ze przed 1 rozbiorem nalezalo do Prus Krolewskich i do Rzeczpospolitej] -niestety calkowita nieprawda -Paslek [Preussisch Holland] zawsze nalezal do Prus-Wschodnich [Ost-Preussen], interesujacy Nas fragment wschodniej granicy Prus-Krolewskich przebiegala +/- w/g linii Tolkmicko -Jez.Druzno -miasto Dzierzgon -Jez.Dzierzgon... a wiec Elblag to Prusy-Krolewskie, ale Paslek to Prusy-Wschodnie... 3) kierunku ciazenia funkcjonalno-ekonomiczno-kulturowego miast [ktos napisal, ze w orbicie 'wplywow' Elblaga znajduja sie Paslek, Braniewo, Ostroda, Ilawa]... trudno mowic o Elblagu jako osrodku wytwarzania zaleznosci regionalnej w stosunku do tych miast, bo Elblag sam znjaduje sie w orbicie wplywow Gdanska, Ilawa to miasto na pograniczu 'wplywow' Gdansk/Olsztyn, Ostroda do Olsztyna, jedynie Paslek znajduje sie w 'orbicie' Elblaga... ale ze wzgledow historyczno-kulturowych pozostawilbym jednak Paslek w woj.Warminsko- Mazurskim i oparl przyszla zmiane granicy wojewodztw/regionow na historycznej granicy Ost- i West- Preussen [Prus-Wschodnich i Prus-Krolewskich]... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elbląg do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 25.02.06, 17:31 Tereny historycznej Warmii,to powiaty braniewski,lidzbarski i olsztyński,oczywiście w przyblizeniu.A tak geograficznie ,to kraina leżąca w dorzeczu Łyny i Pasłęki. Odpowiedz Link Zgłoś
ol4 Re: Elbląg do Pomorza 25.02.06, 22:19 faktycznie zlot dziwolągow na tym watku ty allenstein nie pierdziel bajek tylko sie wez za ksiazki bo cie z akademika wyrzuca i bedziesz musial u babci na stancji mieszkac Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: Elbląg do Pomorza 26.02.06, 00:03 Pewnikiem u słynnej "pani Marysi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GUTEK DO OL4 IP: *.softel.elblag.pl 26.02.06, 04:46 Jak bede w najblizszym czasie u mamy w Olsztynie,to normalnie musimy sie umowic na jakis browar.Chetnie sobie z Toba podyskutuje o Olsztynie i Elblagu.POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Allenstein Re: Elblag do Pomorza IP: *.ds.pg.gda.pl 27.02.06, 10:45 Elblag nigdy nie nalezal do Pomorza -znajdowal sie w West-Preussen [lub jesli wolicie Prusy-Krolewskie].. do Pomorza nie nalezal nawet Gdansk, ktory zawsze byl hanseatycka republika miejska pozostajaca pod mniejsza lub wieksza zaleznoscia ze strony Niemiec lub Polski [i przez kilka lat Francji]... historyczne Pomorze rozciaga sie +/- od Leborka do Stralsund [land Vorpommern w Niemczech], a hisroryczna stolica Pomorza to Stettin [Szczecin]... ale OK - biorac pod uwage, ze prawie cala ludnosc obecnej polnoscnej Polski, to przesiedlency z roznych regionow dawnej Polski, wiec nie sa zwiazani z tymi ziemiami- bardzo trudno wytlumaczyc takie historyczne niescislosci i zmienic zakorzenione w umyslach nazewnictwo.. w takim razie proponowalbym, zeby jesli juz nie nazwy- to chociaz granice dzisiejszych wojewodztw/regionow oprzec na granicach historycznych -a wiec OK- Elblag do Pomorza :) Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Elblag do Pomorza 27.02.06, 17:31 Jest to żenująca wojna głupców o własne ambicje nie mające nic wspólnego ze świadomo.ścią realu. Nie dość, że niczemu to nie służy, to jeszcze wbrew pozorom nie daje żadnego ujścia wąskim horyzontom zaściankowej megalomanii prezentowanym urojeniom. Jeszcze nie tak dawno aflik walczył o zrobienie z Elbląga największego portu dla kajaków pływających po Bałtyku. Z Hamburga dla kajaków pozostały wspomnienia żałosnego dramaturgicznie spektaklu. Ponieważ "od nienawiści do miłości jest jeden krok", latem chce płynąc z Ostródy zacumować w Elblągu - tylko aflik na milość boską powiedz gdzie? A to, czy Elbląg będzie należał do Pomorza, Kaliningradu czy Gorzowa Wielkopolskiego obchodzi mnie jeszcze mniej, niż porost owczej wełny na pampasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elblag do Pomorza IP: *.elb.vectranet.pl 27.02.06, 20:28 A tak w ogole ,to wytlumacz mi ,oco tobie wlaściwie chodzi,chyba dales sobie" po kanalach". Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Elbing do Pomorza :)) 01.03.06, 01:35 Wiadomo - aflikowa tradycja i spuścizna "od zawsze" :)) prusa.strefa.pl/nertiks/papaausai/taautaskarti/tentiska.html Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Elbing do Pomorza :)) 02.03.06, 11:19 Dla tego, że fakty przeczą urojeniom i ambicjom? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Elbing do Pomorza :)) 02.03.06, 12:12 Jakie fakty? W jakim języku sa te nazwy? Bo to raczej nie niemiecki! Zaraz odpiszesz, że są to nazwy pruskie albo jaćwiezkie, a ja odpowiem, tych ludów już nie ma na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
mobydickzolsztyna Re: Elbing do Pomorza :)) 02.03.06, 14:56 koczisss napisał: > a ja odpowiem, tych ludów już nie ma na świecie! Ciekawe, że wątek aż do Prusów popłynął. Poczuwam się do jakiegoś tam "osobistego związku" z TYM już tematem. Kiedyś, parę lat temu uświadomiłem sobie znienacka, że za tych Ludzi nie ma się kto pomodlić, tak jak i za tych, którzy z lodowcami się borykali. Nawet za takich, prawie wytłuczonych Indian - jest komu się modlić, została garstka. Za Prusów - NIE. Jakoś ostro i boleśnie to odczułem. Teraz ja TU, na Ich ziemi, mieszkam. Czy to do CZEGOŚ zobowiązuje? Oczywiście wyciągnęłem z tego osobiste konsekwencje. Trafiła się teraz okazja, aby zapytać - czy jestem w tym "dziele" sam? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Elbing do Pomorza :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.06, 15:01 koczisss napisał: > Zaraz odpiszesz, że są to nazwy pruskie albo jaćwiezkie, a ja odpowiem, tych > ludów już nie ma na świecie! Bo Bóg tak chciał, by jego wyznawcy dokonali takiego dzieła? Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Elbing do Pomorza :)) 02.03.06, 15:53 To już nie moja wina i nie moje zmartwienie. Zrobili to Krzyżacy jak już coś, a nie Polacy! I po co nazywać miejscowości po prusku? Skoro tych ludzi nie ma, a miasta w większości powstaly po ich wyginięciu? I co to za głupie granice? Że niby wirtualne Prusy się odrodziły? Nie mylić z Prusami Wschodnimi, tymi niemieckimi! Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Elbing do Pomorza :)) 03.03.06, 23:07 koczisss napisał: > To już nie moja wina i nie moje zmartwienie. Zrobili to Krzyżacy jak już coś, > a nie Polacy! > > I po co nazywać miejscowości po prusku? Skoro tych ludzi nie ma, a miasta w > większości powstaly po ich wyginięciu? > I co to za głupie granice? > Że niby wirtualne Prusy się odrodziły? > Nie mylić z Prusami Wschodnimi, tymi niemieckimi! Chociaż by po to, by pamiętać, co niesie za sobą katolicyzm niezależnie od jego wydania krzyżackiego czy bardziej "boskiego" papieskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
generallo Elbing nach Pommern 11.03.06, 22:24 jak już zaczynasz pisać po niemiecku to pisz do końca zdania(patrz pow.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elbing do Pomorza :)) IP: *.elb.vectranet.pl 03.03.06, 15:55 edico,jakoś nie wychodzi tobie twoj nick"pomorzanin",jestes po prostu za glupi. Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Jak piłeś, to nie jedź :)) 03.03.06, 22:56 Używanie klawiatury też daruj sobie na bardziej odpowiednie okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Jak piłeś, to nie jedź :)) IP: *.elb.vectranet.pl 04.03.06, 09:58 Nie zmienilem zdania o tobie... Odpowiedz Link Zgłoś
edico Re: Jak piłeś, to nie jedź :)) 04.03.06, 10:21 A jakie ktoś może mieć zdanie będąc napędzany wszystkim, co się nawinie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Elbląg do Pomorza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 15:26 Białoruś chce mieć dostęp do morza :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alfik Re: Elbląg do Pomorza? IP: *.elb.vectranet.pl 08.03.06, 16:16 A co ma piernik do wiatraka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Elbląg do Pomorza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 16:26 Tyle samo, co wiatrak do piernika. Odwaga ogłoszenia chęci budowy rzeczywistości po przez własne fobie mijające się z realizmem może co najwyżej ponapędzać przez jakiś ten Twój wiatrak. Odpowiedz Link Zgłoś
999s Re: Elbląg do Pomorza 11.03.06, 22:14 Ciekawe kto musiałby się bardziej liczyć z Elblągiem Gdańsk (szerzej Trójmiasto) czy o wiele mniejszy Olsztyn? Ale cóż jak dla mnie cały ten Elbląg jesli sobie życzy może spłynąć do morza. Tylko niech Elbląg sie nie robi na port w Rotterdamie.Ach Pomorze i morze moje miłe. Pod wzgledem admonistracyjnym było w obrębie Prus Królewskich. Nie Pomorza. Odpowiedz Link Zgłoś