Dodaj do ulubionych

Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi...

IP: *.tkk.pl 14.02.07, 22:06
Słuszny wyrok..........brawo !!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi... IP: *.ast.ima.pl 14.02.07, 22:08
      Bardzo mądra decyzja sądu.
      • Gość: . samosądy, nowe polskie prawo IP: *.jjs.pl 14.02.07, 22:48
        jak mąż zabije żonę za zabranie dziecka lub zdradę to dobrze czy źle ?
        • gs-arts.net Re: samosądy, nowe polskie prawo 14.02.07, 23:36
          cos mi sie tez tak wydaje....
          • Gość: murof Re: samosądy, nowe polskie prawo IP: *.broker.com.pl 15.02.07, 00:28
            gs-arts.net napisała:

> cos mi sie tez tak wydaje....

Gratuluje głupoty

Przecież oskarżony wcale nie został uniewinniony ! Nikt też nie pochwala tego co
            zrobił, a karę dostał adekwatną do WSZIYSTKICH okoliczności zajścia- 2 lata w
            zawieszeniu
            • monela Czyli mozna zabijac bezkarnie 15.02.07, 00:45
              Do czego to doszlo.
              • Gość: lojer Zawsze można było- w odpowiednich okolicznościach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 00:54
                Np. w obronie konieczniej, lub w "stanie wyższej konieczności" (bardzo szerokie
                pojecie, pod które można podciągnąć prawie wszystko). W/g mnie wyrok
                sprawiedliwy.
                • Gość: murof proponuję wziąć lekcje czytania ze zrozumieniem IP: *.broker.com.pl 15.02.07, 01:31
                  monela napisała:

> Do czego to doszlo.

Jeszcze raz powtarzam, bo widzę że niektórzy mają pewne problemy z czytaniem tekstów

TEN CZłOWIEK ZOSTAł UZNANY ZA WINNEGO ! Został ukarany karą pozbawienia wolności
                  ( tyle że w zawieszeniu) !

Naprawdę nie wiem w czym problem - nikt tutaj nie mówi, że koleś zrobił dobrze,
                  nikt nie pochwala tego co zrobił, a o karze zadecydowały OKOLICZNOśCI zajścia
                  • monela proponuję pojac, ze zabil czlowieka 15.02.07, 01:48
                    bo chyba nie dociera to co do niektorych. Nie zabil psa czy kota, tylko zabil
                    czlowieka i jest na wolnosci. To jasne, ze jest cos nie tak. Kto inny dostaje
                    dozywocie za takie przestepstwo.
                    • Gość: murof z pewnością rodzina zabitego... IP: *.broker.com.pl 15.02.07, 02:14
                      ... która ten maltretował przez lata podziela twoje zdanie o jego
                      człowieczeństwie ;)
              • Gość: ? Re: Czyli mozna zabijac bezkarnie IP: 216.32.66.* 15.02.07, 02:25
                Niestety nie można, bo człowiek dostał wyrok. Jednak jego zawieszenie to już
                krok we właściwym kierunku. Każde prawo, które służy za parasol ochronny dla
                przestępców jest głupie i złe. Osobiście widzę same zalety w samoobronie
                polegającej na zabiciu napastnika bo taka samoobrona jest najbardziej skuteczna
                a o to właśnie chodzi. Próby ograniczania przestępczości poprzez zaostrzanie kar
                są skazane na niepowodzenie, natomiast sama świadomość, że każda próba
                bandytyzmu, kradzieży itp. może skończyć się tragicznie na pewno zniechęciłaby
                niejednego delikwenta.
    • Gość: krycha Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi... IP: *.tkdami.net 14.02.07, 22:10
      popieram wyrok sądu,pijak nadal gnębiłby rodzinę.
    • Gość: tk-w Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.aster.pl 14.02.07, 22:11
      Już gdzieś to pisałem, ale się powtórzę:
      Chociaż przeciwny byłem łagodzeniu kar w takich sytuacjach, zmieniłem zdanie i
      również uważam ten wyrok za słuszny.
      • Gość: oni Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: *.wzserwis.pl 14.02.07, 23:03
        Szkoda tylko tych 6 miechów w areszcie bez potrzeby, mi by nerwy puściły
        znacznie szybciej
    • ravendom Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię 14.02.07, 22:11
      Gościom z Włodowa pewnie spodobał sie najbardziej.
      • Gość: riv Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: *.is.net.pl 14.02.07, 22:23
        Wyrok jest sluszny, ale pomyslcie co teraz zacznie sie dziac. Ludzie zauwaza, ze
        mozna praktycznie bezkarnie zabijac pijakow. Oby to tylko nie skonczylo sie fala
        morderstw. Oczywiscie jest to odrobine przebarwione, ale zawsze istnieje takie
        ryzyko.
        • Gość: eva Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: *.gorzow.mm.pl 15.02.07, 00:31
          a ja mam nadzieję, że może skutek będzie odwrotny - może jakaś osoba znęcająca
          się nad rodziną, w chwili przytomności się przestraszy i nieco pohamuje?
        • Gość: Miś To nie pierwszy taki przypadek IP: *.ext.ti.com 15.02.07, 00:59
          Gość portalu: riv napisał(a):
          > Wyrok jest sluszny, ale pomyslcie co teraz zacznie sie dziac. Ludzie zauwaza,
          > ze mozna praktycznie bezkarnie zabijac pijakow.

Normalny człowiek nie zabija dla przyjemności. Znam przypadek gdy policja
          znalazła osiłka pijaka zabitego przed jego drzwiami. Terroryzował on wszystkich
          przez wiele lat. Więzienie nie pomagało. Policja napisała, że zmarł wskutek
          tego, że sam się poranił. Nie było śledztwa. Wszyscy odetchnęli z ulgą, że
          skończył się horror.
        • Gość: ? Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: 216.32.66.* 15.02.07, 01:49
          A co się tak boisz o los pijaków? Boisz się że twoja rodzina też w końcu nie
          wytrzyma?
      • bystra2000 Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię 14.02.07, 22:24
        Brawo sąd !!!!
    • Gość: gostek Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.torun.mm.pl 14.02.07, 22:23
      Niezależnie od wysokości kary pozostanie pytanie czy można było uniknąć tej
      śmierci i tego oskarżenia przez działanie prewencyjne np.leczenie odwykowe
      ofiary,ew. jego eksmisję.
      • Gość: realista Śnisz, czy w bajki wierzysz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 00:57
        > Niezależnie od wysokości kary pozostanie pytanie czy można było uniknąć tej
        > śmierci i tego oskarżenia przez działanie prewencyjne np.leczenie odwykowe
        > ofiary,ew. jego eksmisję.

Nie, nie można było! Ani w tym przypadku, ani w żadnym innym. Obudź się, to
        pogadamy.
      • Gość: profes79 Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: 81.144.141.* 15.02.07, 02:28
        Tak, mozna bylo. POdobnie jak we Wlodowie. Tylko ze Jasniepanstwu POlicjantom
        musialoby sie chciec ruszyc dup.ki z cieplego komisariatu.
        Wyrok sprawiedliwy - nie wiem czy sobie zdajecie sprawe, ale taki wyrok bedzie
        widnial w aktach skazanego - wszedzie gdzie potrzebne zaswiadczenie o
        niekaralnosci bedzie mial wypis - skazany z art. par. Myslisz ze beda chcieli
        sluchac jego wyjasnien? Zamyka mu to droge do wielu zawodow.
        Wszystkim tym ktorzy piep.rza glupoty zycze - nie czlonka rodziny, ale chociaz
        sasiada-alkoholika. NIech zamieni ich zycie w gehenne i niech POlicja im powie,
        ze nie przyjada bo i tak nic mu nie zrobia.
        Mam nadzieje, ze wreszcie zaczna zapadac normalne wyroki w sprawach zwiazanych
        z obrona konieczna. Teraz czekam na drugi krok - wyj.nie z pracy calej komendy
        w Nowym Miescie.
    • Gość: qwerty [...] IP: *.idealan.pl 14.02.07, 22:25
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Jerry Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 22:27
      Niesamowite. Jest jeszcze w tym kraju sprawiedliwość, choć patrząc na
      poczynania naszych polityków PIS myślałem, że tylko prawo jest wążne a nie
      sprawiedliwość. Szkoda człowieka, który bedzie miał wyrzuty sumienia do końca
      życia, że zabił kanalię...Teraz przydałoby się zająć policjantami, według
      których dopiero zabójstwo jest powodem przyjazdu.
    • Gość: warmiaczka Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 22:40
      Drugie Włodowo - i dobrze, że prawo obroniło tego człowieka.
      • Gość: piłkarz nie widzicie czegoś IP: 213.199.198.* 14.02.07, 22:55
        Mianowicie standardowego zachowania psiarstwa w tej sytuacji. Pijak jest w domu
        i może robić co chce, włącznie z narażaniem zdrowia lub życia innych? Co,
        jaśnie pan pies nie chciał pofatygować się i wykonać swojej roboty? Szmaty!
        Powiem wam ja mam wujka alkoholika, jak wypije też się awanturuje a co psy
        robią kiedy są wzywane? Zamiast zabrać go na dołek biorą go DO MNIE, a raczej
        mojej mamy ponieważ nie chce im sie wypisywać protokołu zatrzymania w tak
        błachej sprawie!!! Tamten widocznie nie miał krewnych bliżej.
    • Gość: Refy Rolak Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 22:52
      A gdyby tak trzeźwą teściową, ale też w afekcie? Bedzie delikatny zawias?
    • Gość: wlodek31 Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 22:54
      Za współudział w zabójstwie powinni odpowiadać policjanci którzy nie
      dopełnili czynności służbowych poprzez nie podjęcie uzasadnionej interwencji.
      Powinni być bezwględnie wydaleni ze służby.
    • Gość: polonus Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.static.wiline.com 14.02.07, 22:58
      sluszny wyrok...., szkolda tylko , ze bedzie musial zycz z tym obcizaeniem.
      brawo sedzia, brawo prokurator, brawo obronca.
    • Gość: joanna Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.acn.waw.pl 14.02.07, 23:01
      bardzo madra sedzina zycze jej duzo zdrowia jestem pod wrazeniem
    • Gość: alma wiem cos o takich alkoholikach. Wyrok sluszny. IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 14.02.07, 23:27
      W koncu! Brawo za trzezwe podejscie do sprawy.
      Oby jeszcze "takie" wyroki dawano za odstrzelenie bandziora we wlasnym domu..
      • Gość: lojer Za obronę konieczną nie ma wyroku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 01:01
        > Oby jeszcze "takie" wyroki dawano za odstrzelenie bandziora we wlasnym domu..

Wolałbym nie. Narazie za obronę konieczną nie ma wyroku. Wbrew pozorom prawo w
        tym zakresie mamy niezłe (po 1997 roku) i nie byłbym za jakimś "grzebaniem"
        przy obronie koniecznej, bo możnaby niechcący "przefajnować".
    • Gość: traktor Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.gemini.net.pl 14.02.07, 23:27
      panie Jacku, pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego. bardzo sie ciesze, ze sad
      wydal lagodny dla Pana wyrok . dobrze wiem jak jest zyc w takim domu i uwazam ze
      jesli zrobil Pan to, co Pan zrobil - musial byc ku temu powod. prosze nie myslec
      o tym za duzo, po prostu robic dalej swoje - tym razem w spokoju.
    • avadoro ZNOWU Dobre Miasto 14.02.07, 23:42
      Ta sama komenda w Dobrym Mieście nie zareagowała przed linczem we Włodowie. Tylko że tamci policjanci mają sprawę karną, a w tym wypadku?
    • Gość: szczuply Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 23:43
      a moze z drugiej strony... on byl wlascicielem mieszkania i na jego smierci
      zyslay osoby ktore bronily tego co zabił.......
      • Gość: gruby Wyobraź sobie, że nie każdy jest płatnym mordercą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 01:04
        Pewnie nie mieści ci się to w głowie, ale nie każdy jest skłonny zabić
        drugiego "dla kasy". Wbrew pozorom takich ludzi jest mały procent
        społeczeństwa. Mniej kretyńskich filmów i gier komputerowych, dzieciaku!
    • Gość: edi a policjanci nie trafią na ławę oskarżonych? IP: *.betanet.pl 15.02.07, 00:11
      no tak... policjanci wykonywali tylko rozkazy przełożonych... na ulicy pijaka od
      razu trzask na izbę - ale w "domu" jest on król
      • suniemie.lk Skandal, zabił człowieka i nic! 15.02.07, 00:48
        powinien dostać przynajmniej 5-10 lat, może być w zawiasach, ale wyrok powinien
        być.

Przecież to nie był nawet wypadek, np. samochodowy, gdzie ludzie dostają wyroki.
        A tak co, teraz kierowca z wypadku tez bedzie uniewinniony?
        • Gość: Amorek Żartujesz, prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 01:07
          Powiedz, że tak, zanim uznam cię za kompletnego idiotę :D
    • Gość: Tomasz Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: *.oc3.tsk.pl 15.02.07, 00:44
      Zycie w rodzinie w której jest alkoholik jest gorsze niz 20 lat w wiezieniu lub
      wiecej. Praktycznie to juz nie jest zycie. Oprocz bratowej wszystie osoby
      wystepujace w rodzinnej tragedii postapily wslasciwie. Oby wiecej takich
      przypadkow :)
    • Gość: człowiek Nareszcie prawo i sprawiedliwość! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 00:51
      Prawo dla zwykłych ludzi. W zgodzie z życiem, a więc sprawiedliwe. Nie obchodzą
      mnie opinie lewaków; dla mnie i dla większości ludzi (tych normalnych) życie
      starego alkoholika-sadysty nie jest więcej warte niż życie wsciekłego psa.
    • Gość: Sany Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: 82.139.53.* 15.02.07, 01:06
      W pijanym kraju bycie alkoholikiem może być karane śmiercią z ręki zięcia.
      Ciekawe, ile setek i czego pani sędzia Kotfica walnęła przed sprawą.
      Słuszny wyrok, brawo, brawo!
      Ja stąd spadam, a wy, moraliści oraliści, potopcie się nawzajem w szambie.
      • Gość: dziadu To spadaj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 01:09
        > Ja stąd spadam

I dobrze! Nikt cię tu nie chce :D
      • Gość: szymon Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: 213.199.219.* 15.02.07, 03:02
        też tak myślę.
        niestety nastała era samosądów. :(
    • Gość: traian Słuszny wyrok IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.02.07, 01:25
      Życie pod jednym dachem z alkocholikiem prowadzi do najgorszych patologii,
      potrafi doprowadzić do nerwic, prób samobójczych, tak jak tą matkę, przepełnić
      goryczą i niechęcią do ludzi... "Człowiek", który jest odpowiedzialny za coś
      takiego nie zasługuje na nic lepszego niż bycie zabitym przez członka swojej
      rodziny. Szkoda tylko, że system do tego dopuścił zamiast odseparować tego
      pijaka od społeczeństwa.
    • Gość: Prokurator z JG Krok do przodu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.02.07, 01:29
      Mam nadzieję, że ten wyrok to krok do przodu w polskim Sądownictwie, który w
      niedalekiej przyszłości przyniesie zmiany w Prawie Karnym. W chwili obecnej
      zapisy w KK dotyczące obrony koniecznej są bardzo niekorzystne dla ofiary, a
      działanie w afekcie rzadko jest brane pod uwagę w trakcie czynności procesowych.
      Moim skromnym zdaniem każda obrona jest działaniem w afekcie gdyż w chwili
      zagrożenia życia lub zdrowia, czy nawet własnego mienia, każdy człowiek ma prawo
      do obrony tych wartości, a że działanie w takim wypadku jest czysto impulsywne i
      chwilowe chwytamy się środków jakie mamy w danym momencie pod ręką. KAŻDY
      CZŁOWIEK MUSI MIEĆ PRAWO DO OBRONY ŻYCIA, ZDROWIA I MIENIA, swojego i swoich
      bliskich. Dlatego Polacy walczmy o zmianę w KK, żeby nie było tak, że złodzieja,
      który wam podprowadza auto z garażu walniecie młotkiem w łeb i jemu się umrze
      przypadkiem, a WY będziecie sądzeni o zabójstwo (w afekcie jak się prokurator
      zlituje). Każdego może to spotkać !!!
      • monela zabicie czlowieka musi byc ukarane 15.02.07, 02:22
        W jakim afekcie? Wyszedl na pare godzin z domu, mial czas do zastanowienia sie,
        przemyslal to sobie i postanowil wrocic aby go udusic. Po co wogole wracal do
        domu tescia? Co on ma wogole do szukania w domu tescia? Chlop dorosly, zalozyl
        sobie rodzine to niech sie wynosi, a tescia zostawi w spokoju na stare lata.
        Facet mlody i silny dusi starego czlowieka, ktory nie ma szans ratunku. A sad
        jeszcze sie lituje nad zabojca i traktuje go jak ofiare.
      • Gość: Uchachany po pachi Re: Krok do przodu IP: *.olsztyn.mm.pl 17.02.07, 17:38
        > Moim skromnym zdaniem każda obrona jest działaniem
        > w afekcie

nie wiem jak pan panie "prokuratorze" rozumie "afekt", ale
        w 148 par4 znamieniem jest zachowanie "pod wpływem silnego
        wzburzenia usprawiedliwionego okolicznosciami". A to troche
        zawęża możliwe sytuacje, w których człowiek działa jedynie
        "impulsywnie"...

"Impulsywnie" to może zareagować kierowca, jak mu ktoś przed
        maskę wybiegnie. Czy tez będzie wtedy działał w "afekcie"?

Konstrukcja obrony koniecznej w polskim k.k. jest dobra. Problem
        jest jedynie (jak widac na załączonym obrazku...) z poprawnym
        rozumieniem przepisów przez prowadzących postępowania przygotowawcze,
        którzy z "ostrożności" wnioskują od razu o tymczasowe aresztowanie,
        zamiast postępowanie umarzać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka