Gość: szary IP: *.tkk.pl 14.02.07, 22:06 Słuszny wyrok..........brawo !!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marcin Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi... IP: *.ast.ima.pl 14.02.07, 22:08 Bardzo mądra decyzja sądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . samosądy, nowe polskie prawo IP: *.jjs.pl 14.02.07, 22:48 jak mąż zabije żonę za zabranie dziecka lub zdradę to dobrze czy źle ? Odpowiedz Link Zgłoś
gs-arts.net Re: samosądy, nowe polskie prawo 14.02.07, 23:36 cos mi sie tez tak wydaje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murof Re: samosądy, nowe polskie prawo IP: *.broker.com.pl 15.02.07, 00:28 gs-arts.net napisała: > cos mi sie tez tak wydaje.... Gratuluje głupoty Przecież oskarżony wcale nie został uniewinniony ! Nikt też nie pochwala tego co zrobił, a karę dostał adekwatną do WSZIYSTKICH okoliczności zajścia- 2 lata w zawieszeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lojer Zawsze można było- w odpowiednich okolicznościach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 00:54 Np. w obronie konieczniej, lub w "stanie wyższej konieczności" (bardzo szerokie pojecie, pod które można podciągnąć prawie wszystko). W/g mnie wyrok sprawiedliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murof proponuję wziąć lekcje czytania ze zrozumieniem IP: *.broker.com.pl 15.02.07, 01:31 monela napisała: > Do czego to doszlo. Jeszcze raz powtarzam, bo widzę że niektórzy mają pewne problemy z czytaniem tekstów TEN CZłOWIEK ZOSTAł UZNANY ZA WINNEGO ! Został ukarany karą pozbawienia wolności ( tyle że w zawieszeniu) ! Naprawdę nie wiem w czym problem - nikt tutaj nie mówi, że koleś zrobił dobrze, nikt nie pochwala tego co zrobił, a o karze zadecydowały OKOLICZNOśCI zajścia Odpowiedz Link Zgłoś
monela proponuję pojac, ze zabil czlowieka 15.02.07, 01:48 bo chyba nie dociera to co do niektorych. Nie zabil psa czy kota, tylko zabil czlowieka i jest na wolnosci. To jasne, ze jest cos nie tak. Kto inny dostaje dozywocie za takie przestepstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: murof z pewnością rodzina zabitego... IP: *.broker.com.pl 15.02.07, 02:14 ... która ten maltretował przez lata podziela twoje zdanie o jego człowieczeństwie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Czyli mozna zabijac bezkarnie IP: 216.32.66.* 15.02.07, 02:25 Niestety nie można, bo człowiek dostał wyrok. Jednak jego zawieszenie to już krok we właściwym kierunku. Każde prawo, które służy za parasol ochronny dla przestępców jest głupie i złe. Osobiście widzę same zalety w samoobronie polegającej na zabiciu napastnika bo taka samoobrona jest najbardziej skuteczna a o to właśnie chodzi. Próby ograniczania przestępczości poprzez zaostrzanie kar są skazane na niepowodzenie, natomiast sama świadomość, że każda próba bandytyzmu, kradzieży itp. może skończyć się tragicznie na pewno zniechęciłaby niejednego delikwenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krycha Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi... IP: *.tkdami.net 14.02.07, 22:10 popieram wyrok sądu,pijak nadal gnębiłby rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tk-w Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.aster.pl 14.02.07, 22:11 Już gdzieś to pisałem, ale się powtórzę: Chociaż przeciwny byłem łagodzeniu kar w takich sytuacjach, zmieniłem zdanie i również uważam ten wyrok za słuszny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oni Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: *.wzserwis.pl 14.02.07, 23:03 Szkoda tylko tych 6 miechów w areszcie bez potrzeby, mi by nerwy puściły znacznie szybciej Odpowiedz Link Zgłoś
ravendom Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię 14.02.07, 22:11 Gościom z Włodowa pewnie spodobał sie najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riv Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: *.is.net.pl 14.02.07, 22:23 Wyrok jest sluszny, ale pomyslcie co teraz zacznie sie dziac. Ludzie zauwaza, ze mozna praktycznie bezkarnie zabijac pijakow. Oby to tylko nie skonczylo sie fala morderstw. Oczywiscie jest to odrobine przebarwione, ale zawsze istnieje takie ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eva Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: *.gorzow.mm.pl 15.02.07, 00:31 a ja mam nadzieję, że może skutek będzie odwrotny - może jakaś osoba znęcająca się nad rodziną, w chwili przytomności się przestraszy i nieco pohamuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś To nie pierwszy taki przypadek IP: *.ext.ti.com 15.02.07, 00:59 Gość portalu: riv napisał(a): > Wyrok jest sluszny, ale pomyslcie co teraz zacznie sie dziac. Ludzie zauwaza, > ze mozna praktycznie bezkarnie zabijac pijakow. Normalny człowiek nie zabija dla przyjemności. Znam przypadek gdy policja znalazła osiłka pijaka zabitego przed jego drzwiami. Terroryzował on wszystkich przez wiele lat. Więzienie nie pomagało. Policja napisała, że zmarł wskutek tego, że sam się poranił. Nie było śledztwa. Wszyscy odetchnęli z ulgą, że skończył się horror. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: 216.32.66.* 15.02.07, 01:49 A co się tak boisz o los pijaków? Boisz się że twoja rodzina też w końcu nie wytrzyma? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra2000 Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię 14.02.07, 22:24 Brawo sąd !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gostek Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.torun.mm.pl 14.02.07, 22:23 Niezależnie od wysokości kary pozostanie pytanie czy można było uniknąć tej śmierci i tego oskarżenia przez działanie prewencyjne np.leczenie odwykowe ofiary,ew. jego eksmisję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Śnisz, czy w bajki wierzysz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 00:57 > Niezależnie od wysokości kary pozostanie pytanie czy można było uniknąć tej > śmierci i tego oskarżenia przez działanie prewencyjne np.leczenie odwykowe > ofiary,ew. jego eksmisję. Nie, nie można było! Ani w tym przypadku, ani w żadnym innym. Obudź się, to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: 81.144.141.* 15.02.07, 02:28 Tak, mozna bylo. POdobnie jak we Wlodowie. Tylko ze Jasniepanstwu POlicjantom musialoby sie chciec ruszyc dup.ki z cieplego komisariatu. Wyrok sprawiedliwy - nie wiem czy sobie zdajecie sprawe, ale taki wyrok bedzie widnial w aktach skazanego - wszedzie gdzie potrzebne zaswiadczenie o niekaralnosci bedzie mial wypis - skazany z art. par. Myslisz ze beda chcieli sluchac jego wyjasnien? Zamyka mu to droge do wielu zawodow. Wszystkim tym ktorzy piep.rza glupoty zycze - nie czlonka rodziny, ale chociaz sasiada-alkoholika. NIech zamieni ich zycie w gehenne i niech POlicja im powie, ze nie przyjada bo i tak nic mu nie zrobia. Mam nadzieje, ze wreszcie zaczna zapadac normalne wyroki w sprawach zwiazanych z obrona konieczna. Teraz czekam na drugi krok - wyj.nie z pracy calej komendy w Nowym Miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty [...] IP: *.idealan.pl 14.02.07, 22:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 22:27 Niesamowite. Jest jeszcze w tym kraju sprawiedliwość, choć patrząc na poczynania naszych polityków PIS myślałem, że tylko prawo jest wążne a nie sprawiedliwość. Szkoda człowieka, który bedzie miał wyrzuty sumienia do końca życia, że zabił kanalię...Teraz przydałoby się zająć policjantami, według których dopiero zabójstwo jest powodem przyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warmiaczka Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 22:40 Drugie Włodowo - i dobrze, że prawo obroniło tego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piłkarz nie widzicie czegoś IP: 213.199.198.* 14.02.07, 22:55 Mianowicie standardowego zachowania psiarstwa w tej sytuacji. Pijak jest w domu i może robić co chce, włącznie z narażaniem zdrowia lub życia innych? Co, jaśnie pan pies nie chciał pofatygować się i wykonać swojej roboty? Szmaty! Powiem wam ja mam wujka alkoholika, jak wypije też się awanturuje a co psy robią kiedy są wzywane? Zamiast zabrać go na dołek biorą go DO MNIE, a raczej mojej mamy ponieważ nie chce im sie wypisywać protokołu zatrzymania w tak błachej sprawie!!! Tamten widocznie nie miał krewnych bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Refy Rolak Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 22:52 A gdyby tak trzeźwą teściową, ale też w afekcie? Bedzie delikatny zawias? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wlodek31 Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.07, 22:54 Za współudział w zabójstwie powinni odpowiadać policjanci którzy nie dopełnili czynności służbowych poprzez nie podjęcie uzasadnionej interwencji. Powinni być bezwględnie wydaleni ze służby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonus Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.static.wiline.com 14.02.07, 22:58 sluszny wyrok...., szkolda tylko , ze bedzie musial zycz z tym obcizaeniem. brawo sedzia, brawo prokurator, brawo obronca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.acn.waw.pl 14.02.07, 23:01 bardzo madra sedzina zycze jej duzo zdrowia jestem pod wrazeniem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alma wiem cos o takich alkoholikach. Wyrok sluszny. IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 14.02.07, 23:27 W koncu! Brawo za trzezwe podejscie do sprawy. Oby jeszcze "takie" wyroki dawano za odstrzelenie bandziora we wlasnym domu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lojer Za obronę konieczną nie ma wyroku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 01:01 > Oby jeszcze "takie" wyroki dawano za odstrzelenie bandziora we wlasnym domu.. Wolałbym nie. Narazie za obronę konieczną nie ma wyroku. Wbrew pozorom prawo w tym zakresie mamy niezłe (po 1997 roku) i nie byłbym za jakimś "grzebaniem" przy obronie koniecznej, bo możnaby niechcący "przefajnować". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traktor Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: *.gemini.net.pl 14.02.07, 23:27 panie Jacku, pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego. bardzo sie ciesze, ze sad wydal lagodny dla Pana wyrok . dobrze wiem jak jest zyc w takim domu i uwazam ze jesli zrobil Pan to, co Pan zrobil - musial byc ku temu powod. prosze nie myslec o tym za duzo, po prostu robic dalej swoje - tym razem w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
avadoro ZNOWU Dobre Miasto 14.02.07, 23:42 Ta sama komenda w Dobrym Mieście nie zareagowała przed linczem we Włodowie. Tylko że tamci policjanci mają sprawę karną, a w tym wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczuply Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 23:43 a moze z drugiej strony... on byl wlascicielem mieszkania i na jego smierci zyslay osoby ktore bronily tego co zabił....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Wyobraź sobie, że nie każdy jest płatnym mordercą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 01:04 Pewnie nie mieści ci się to w głowie, ale nie każdy jest skłonny zabić drugiego "dla kasy". Wbrew pozorom takich ludzi jest mały procent społeczeństwa. Mniej kretyńskich filmów i gier komputerowych, dzieciaku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi a policjanci nie trafią na ławę oskarżonych? IP: *.betanet.pl 15.02.07, 00:11 no tak... policjanci wykonywali tylko rozkazy przełożonych... na ulicy pijaka od razu trzask na izbę - ale w "domu" jest on król Odpowiedz Link Zgłoś
suniemie.lk Skandal, zabił człowieka i nic! 15.02.07, 00:48 powinien dostać przynajmniej 5-10 lat, może być w zawiasach, ale wyrok powinien być. Przecież to nie był nawet wypadek, np. samochodowy, gdzie ludzie dostają wyroki. A tak co, teraz kierowca z wypadku tez bedzie uniewinniony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amorek Żartujesz, prawda? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 01:07 Powiedz, że tak, zanim uznam cię za kompletnego idiotę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: *.oc3.tsk.pl 15.02.07, 00:44 Zycie w rodzinie w której jest alkoholik jest gorsze niz 20 lat w wiezieniu lub wiecej. Praktycznie to juz nie jest zycie. Oprocz bratowej wszystie osoby wystepujace w rodzinnej tragedii postapily wslasciwie. Oby wiecej takich przypadkow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek Nareszcie prawo i sprawiedliwość! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 00:51 Prawo dla zwykłych ludzi. W zgodzie z życiem, a więc sprawiedliwe. Nie obchodzą mnie opinie lewaków; dla mnie i dla większości ludzi (tych normalnych) życie starego alkoholika-sadysty nie jest więcej warte niż życie wsciekłego psa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sany Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do więzi.. IP: 82.139.53.* 15.02.07, 01:06 W pijanym kraju bycie alkoholikiem może być karane śmiercią z ręki zięcia. Ciekawe, ile setek i czego pani sędzia Kotfica walnęła przed sprawą. Słuszny wyrok, brawo, brawo! Ja stąd spadam, a wy, moraliści oraliści, potopcie się nawzajem w szambie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadu To spadaj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.07, 01:09 > Ja stąd spadam I dobrze! Nikt cię tu nie chce :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Re: Olsztyn: zabił teścia, ale nie pójdzie do wię IP: 213.199.219.* 15.02.07, 03:02 też tak myślę. niestety nastała era samosądów. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: traian Słuszny wyrok IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.02.07, 01:25 Życie pod jednym dachem z alkocholikiem prowadzi do najgorszych patologii, potrafi doprowadzić do nerwic, prób samobójczych, tak jak tą matkę, przepełnić goryczą i niechęcią do ludzi... "Człowiek", który jest odpowiedzialny za coś takiego nie zasługuje na nic lepszego niż bycie zabitym przez członka swojej rodziny. Szkoda tylko, że system do tego dopuścił zamiast odseparować tego pijaka od społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prokurator z JG Krok do przodu IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.02.07, 01:29 Mam nadzieję, że ten wyrok to krok do przodu w polskim Sądownictwie, który w niedalekiej przyszłości przyniesie zmiany w Prawie Karnym. W chwili obecnej zapisy w KK dotyczące obrony koniecznej są bardzo niekorzystne dla ofiary, a działanie w afekcie rzadko jest brane pod uwagę w trakcie czynności procesowych. Moim skromnym zdaniem każda obrona jest działaniem w afekcie gdyż w chwili zagrożenia życia lub zdrowia, czy nawet własnego mienia, każdy człowiek ma prawo do obrony tych wartości, a że działanie w takim wypadku jest czysto impulsywne i chwilowe chwytamy się środków jakie mamy w danym momencie pod ręką. KAŻDY CZŁOWIEK MUSI MIEĆ PRAWO DO OBRONY ŻYCIA, ZDROWIA I MIENIA, swojego i swoich bliskich. Dlatego Polacy walczmy o zmianę w KK, żeby nie było tak, że złodzieja, który wam podprowadza auto z garażu walniecie młotkiem w łeb i jemu się umrze przypadkiem, a WY będziecie sądzeni o zabójstwo (w afekcie jak się prokurator zlituje). Każdego może to spotkać !!! Odpowiedz Link Zgłoś
monela zabicie czlowieka musi byc ukarane 15.02.07, 02:22 W jakim afekcie? Wyszedl na pare godzin z domu, mial czas do zastanowienia sie, przemyslal to sobie i postanowil wrocic aby go udusic. Po co wogole wracal do domu tescia? Co on ma wogole do szukania w domu tescia? Chlop dorosly, zalozyl sobie rodzine to niech sie wynosi, a tescia zostawi w spokoju na stare lata. Facet mlody i silny dusi starego czlowieka, ktory nie ma szans ratunku. A sad jeszcze sie lituje nad zabojca i traktuje go jak ofiare. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uchachany po pachi Re: Krok do przodu IP: *.olsztyn.mm.pl 17.02.07, 17:38 > Moim skromnym zdaniem każda obrona jest działaniem > w afekcie nie wiem jak pan panie "prokuratorze" rozumie "afekt", ale w 148 par4 znamieniem jest zachowanie "pod wpływem silnego wzburzenia usprawiedliwionego okolicznosciami". A to troche zawęża możliwe sytuacje, w których człowiek działa jedynie "impulsywnie"... "Impulsywnie" to może zareagować kierowca, jak mu ktoś przed maskę wybiegnie. Czy tez będzie wtedy działał w "afekcie"? Konstrukcja obrony koniecznej w polskim k.k. jest dobra. Problem jest jedynie (jak widac na załączonym obrazku...) z poprawnym rozumieniem przepisów przez prowadzących postępowania przygotowawcze, którzy z "ostrożności" wnioskują od razu o tymczasowe aresztowanie, zamiast postępowanie umarzać. Odpowiedz Link Zgłoś