Dodaj do ulubionych

Śpiewać każdy może - Butka Suflera

IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.06.03, 23:02
jeju , jacy oni są fajni, a jak śpiewaja - słuchajcie !!!
nie znam tytułu!

Jeśli już wychodząc z cienia
Coś w człowieku sie zmienia
I powraca znów na słoneczny ląd
Oto znowu dni ruszyły
Serce bije mocno szybko
i nie rzucam ciągle słowa - slowa sens
tylko znowu
biec przez tłoczne chcę ulice
zwykłym życiem sie zachwycę
bo widziałem jak wygląda
jak wygląda mroczny brzeg.

Tylko w porze wieczornej
ruszam koniem szalonym
na wyprawę sie wypuszczę
gdzie bywałem już
mmmmmm mmmmmmmm mmmmmmmmm

resztę trzeba nucić
Obserwuj wątek
    • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 10.06.03, 23:06
      ten fart - jest na szczęście, a może prowokacyjnie

a łyżka powiedziała - nie takie błędy się popełnia
      • Gość: lustro Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: 213.76.143.* 11.06.03, 07:40
        Co Wy z tą łyżką? To widelec już nic nie mówi? ;o) :)))
        • Gość: ak Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.vit.de / 172.16.2.* 11.06.03, 11:48
          Gość portalu: lustro napisał(a):

> Co Wy z tą łyżką? To widelec już nic nie mówi? ;o) :)))

Rąbnij w stół, a nożyce się odezwą. Jeszcze żyje, ale co to za życie...
          Rita, co nowego śpiewają wróbelki na krakowskim rynku ?
          A co do Budki Suflera, to była taka płytka pod tytułem "Cisza" - to tak jak
          ostatnio tutaj.
          • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.kprm.gov.pl 11.06.03, 12:44
            Gość portalu: ak napisał(a):

>"Cisza" - to tak jak ostatnio tutaj.<

Bo Ciebie nie było. Dobrze, że już jesteś
            :)))
            • Gość: ak Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.vit.de / 172.16.2.* 11.06.03, 13:28
              Gość portalu: Andulka napisał(a):

> Gość portalu: ak napisał(a):
              >
              > >"Cisza" - to tak jak ostatnio tutaj.<
              >
              > Bo Ciebie nie było. Dobrze, że już jesteś
              > :)))

Hej Andulka, miło Cię "słyszeć". Jakoś się dowlokłem, ździebełko niedospany, bo
              od niedzieli wszystkiego razem 4,5 godziny, ale do weekendu się odrestauruję i
              też pośpiewam. Teraz ostatnie minuty przed pc-tem i na parę dobrych godzin
              znikam. Zazdroszczę Wam i lipcowego spotkania i czerwcowego spływu. Dobrze
              macie :)
              • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.kprm.gov.pl 11.06.03, 13:33
                No to papatki. Wracaj do formy i do nas.
                :)))

P.S.
                Nie przyjedziesz na zjazd? Coraz mniej nas jest :(((
              • Gość: lustro Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: 213.76.143.* 11.06.03, 14:39
                Gość portalu: ak napisał(a):

(...) Zazdroszczę Wam i lipcowego spotkania i czerwcowego spływu. Dobrze
                > macie :)
                Nie zazdraszczaj tylko "kompinuj" czas i przyjeżdżaj. Jakiś pershing załatwiać,
                mmm? Zawsze to szybciej. :))))
                • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 11.06.03, 23:22
                  ale mamy fanklub Budki Suflera - bardzo sie cieszę, razem będzie weselej
                  a przy muzyce lepiej sie rozmawia
                  tą piosenkę ciszę znam bardzo dobrze, może ją ktoś zaśpiewa ?

Tą też pewnie pamiętacie ?

A po nocy przychodzi dzień
                  A po burzy spokój
                  Nagle ptaki budza mnie
                  Tłukąc się do okien
                  Znowu, w drogę, w drogę trzeba iść
                  W życie sie zanurzyć
                  Chociaż w ręce jeszcze tkwi
                  Lekko zwiędła róza
                  A po nocy przychodzi dzień
                  ......................

Andulko - nie mów , że nie pamiętasz tych piosenek ?
                  ak - ostatnio , mam czas tylko ogladać okolice Krakowa nocą - w dzień za duże
                  upały

a łyżka powiedziała lustro, że being je tylko zupki, dlatego toleruje tylko
                  łyżkę
                  • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.chello.pl 11.06.03, 23:30
                    Zawsze lubiłam Budke ale tekstów nie znam na pamięć i nie analizuję. Ich muzyka
                    i głos Cugowskiego jakimś cudem mnie nie nużą mimo, że w gruncie rzeczy ich
                    piosenki, zwłaszcza z ostatnich trzech płyt, maja bardzo podobną linię
                    melodyczną i niemal identyczną aranżację.
                    Czytałam gdzieś, że Marek Raduli odchodzi od grupy. Miał zagrać jeszcze na
                    koncertach promujących ostatnią płytę (to było chyba ze trzy miesiące temu).
                    Szkoda. A rzeczywiście odszedł? Mają nowego gitarzystę? Koncertują? Ktos wie?
                    • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 23:20
                      Andulko, ja to mam sentyment do Budki, bo z kolei perkusista Tomek Żeliszewski
                      grał w tenisa jako młodzik i spotykaliśmy się na turniejach. Póżniej znikł i
                      znależliśmy go na okładce płyty.
                      Co nie zmienia, że ich piosenki są świetne , jak się tak dokładnie wsłuchać
                      Jutro cd
                      • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 13.06.03, 23:31
                        A pamietacie ten utwór ?

Za ostatni grosz, kupie dziś
                        chociaż cień tamtych dni
                        Za ostatni grosz, wino z zielonych lat
                        chcę znów pić

Ciekawe , czy tu chodzi o wino - patykiem pisane ?
                        • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.chello.pl 14.06.03, 10:33
                          Myślę, że o Ciociosan. Oktrutnie modne było za naszych zielonych czasów. I co
                          więcej - wśród ówczesnej młodzieży uchodziło z wykwintne a jego picie - za
                          eleganckie , chi, chi
                          • bpkw Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera 14.06.03, 16:46

> Myślę, że o Ciociosan. Oktrutnie modne było za naszych zielonych czasów. I co
                            > więcej - wśród ówczesnej młodzieży uchodziło z wykwintne a jego picie - za
                            > eleganckie , chi, chi

Mam bardzo przykre wspomnienia związane z ciociosanem. Na imprezie w
                            akademiku "fikołek" w składzie : ciociosan, spirytus i dodoni / pamiętacie co
                            to było ? / znokautował mnie już w trzecim starciu. Chyba za dużo było tam
                            dodoni ...
                            • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.chello.pl 14.06.03, 16:57
                              bpkw, Ty w sobotę o tej porze w domu???
                              Pozdrowienia dla połówki :)))
                              • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Cisza jak ta IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 21:45
                                na życzenie ak - puszczam piosenkę bardzo znaną i piękną:

Sza , cicho sza, czas na ciszę
                                Już oddech jej coraz bliżej
                                Tego naprawdę ci bark,
                                Ona jedna prawdziwy ma smak
                                Cisza jak ta, mm

Sza , cicho sza, zbliż sie do niej
                                Gra, ledwie drga blady promień
                                Podejdż i zanurz sie w nią
                                Kryształową i czystą jej toń
                                Zanurz do dna , mmm .......

Bliżej i bliżej i bliżej i bliżej masz do niej
                                Ciszej i ciszej i ciszej i ciszej co dnia

• bpkw Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera 14.06.03, 22:03

> bpkw, Ty w sobotę o tej porze w domu???
                                > Pozdrowienia dla połówki :)))

Sie porobiło. Mieliśmy iść na imieniny Jolanty i dlatego jesteśmy w Olsztynie.
                                Niestety, połowicę po południu zwaliło z nóg chyba jakieś zatrucie. Musiałem
                                jechać sam. To bardzo przykre, kiedy tak siedzisz wśród przyjaciół i wznosisz
                                toasty sokiem pomarańczowym. Wytzrymałem tylko trzy godziny. A oni tam walczą
                                dalej i to nie sokiem pomarańczowym...
                                • mika_1 Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera 14.06.03, 22:04
                                  No tak... Największe Twoje zmartwienie to to, że sokiem pomarańczowym... A to, że żona chora to juz nie takie wielekie zmierwienie...??????
                                  Pogratulować takiego męza;))))))))))
                                  • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 22:16
                                    popatrz mika - jak mężczyżni udają niewiniątka - skrzydełka im tylko dodać ;-)
                                    • bpkw Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera 14.06.03, 22:21
                                      Gość portalu: rita napisał(a):

> popatrz mika - jak mężczyżni udają niewiniątka - skrzydełka im tylko dodać ;-)

Nie jesteśmy niewiniątkami. Stwórca nas powołał po to, abyście na ziemi poznały
                                      przedsmak raju.
                                  • bpkw Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera 14.06.03, 22:17
                                    mika_1 napisała:

Pogratulować takiego męza;

Dziękuję za szczere gratulacje w imieniu mojej Pani Małżonki. Ona wie, że na
                                    takie gratulacje zasługuje i ja jej zdanie podzielam w całej rozciągłości.
                                    Poza tym na imieniny jeżdzimy zawsze razem a dzisiaj pojechałem tylko dlatego,
                                    że były już przygotowane kwiaty i prezent. To było wyrażne życzenie Pani T.
                                    • mika_1 Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera 14.06.03, 22:21
                                      Ok - zyczenie życzeniem, ale powiedziałeś jej, że na tej imprezie najbardziej brakowalo Ci wódy, a nie zony??????????? Pewnie by się ucieszyłą;))))) :PPPP
                                      • bpkw Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera 14.06.03, 22:33
                                        mika_1 napisała:

...ale powiedziałeś jej, że na tej imprezie najbardziej brakowalo Ci wódy, a
                                        nie zony????

Jesteś w wielkim błędzie. Pojechałem tam na wyraźne życzenie żony. Wbrew temu
                                        co Ci się wydaje zone bardzo kocham. I kolejna prawda jest taka, że nie lubię
                                        siedzieć w towarzystwie "konsumującym" , gdy ja jestem " abstynentem".
                                        • mika_1 Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera 14.06.03, 22:34
                                          Mnie się tam może wydawać, co chce... Ja się tylko zastanwaim nad tym co czytam;))))))))))))))))))))))
                                • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.chello.pl 14.06.03, 22:21
                                  bpkw napisał:

>
                                  To bardzo przykre, kiedy tak siedzisz wśród przyjaciół i wznosisz
                                  > toasty sokiem pomarańczowym. Wytzrymałem tylko trzy godziny. A oni tam walczą
                                  > dalej i to nie sokiem pomarańczowym...

Nie rozumiem.... Taksówki wynaleziono już jakiś czas temu...
                                  • bpkw Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera 14.06.03, 22:28
                                    >
                                    > Nie rozumiem.... Taksówki wynaleziono już jakiś czas temu...

Ja jechałem tam tylko na chwilę, bez zamiaru konsumowania napojów "wyskokowych".

• Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 22:31
                                      dziewczyny- przecież nie zabawił na imieninach długo , śpieszył się bpkw na
                                      forum - taka jest prawda - prawda ?
                                    • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.chello.pl 14.06.03, 22:31
                                      Na imieniny? Bez zamiaru konsumowania napojów procentowych? No coś Ty...
                                      • bpkw Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera 14.06.03, 22:37

> Na imieniny? Bez zamiaru konsumowania napojów procentowych? No coś Ty...

Nie mogę nadążyć z odpowiedzią na Wasze posty. Każda moja riposta jest deczko
                                        spóźniona. Nec Hercule contra plures.
                                        • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.chello.pl 14.06.03, 23:04
                                          Najprostsze rozwiązanie - idź spać, jako i ja idę. Rozum mnie boli a jutro
                                          balanga całodniowa. Mysze pokimać. Papatki wszystkim. A do snu puszczę sobie
                                          jedną z moich ulubionych piosemek Budki - "Ratujmy co się da" w wersji
                                          akustycznej (jest lepsza niż pierwotna, tamta miała zbyt "blaszane" brzmienie)
                                          • bpkw Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera 14.06.03, 23:19
                                            Dobranoc Andulko. Niech szybko minie ten ból głowy. Podobno najskuteczniejszym
                                            sposobem na całkowite wyzbycie się bólu głowy jest jej amputacja.
                                            • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Ratujmy co się da IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.06.03, 23:29
                                              A teraz na życzenie Andulki , jak wstanie sobie raniutko zaśpiewa :

Za horyzontem wielka korona gór
                                              Na karoserii różowieje kurz
                                              Odsuwasz dach, w rękę łapiesz wiatr
                                              Powiedz prawdę, ile lat mnie kochasz

Droga ucieka, noga już ciężka jest
                                              Opór decha i z oczu znika sen
                                              Będzie nam najbliższych czasem brak
                                              Spalone mosty to nalepszy w życiu start

Ratujmy co się da
                                              Obróćmy jeszcze raz
                                              Kalejdoskop
                                              • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Ratujmy co się da IP: *.chello.pl 14.06.03, 23:46
                                                rita, Ty to z pamięci, czy masz kajet z tekstami Budki? Piekna melodia i tekst
                                                też, prawda? Puściłam płytę od początku a przecież wybierałam się spać. Ale
                                                miałam wredny dzień i muszę sie odstresować...
    • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.chello.pl 14.06.03, 23:25
      Odpaliłam sobie "Akustycznie". Bosiu, jakie tam sa śliczne piosenki i jak
      dobrze zaaranżowane: "Cisza", "Ratujmy co się da", "I tylko gwaizda - blask jej
      znikomy", "Z dalekich wypraw", "Noc", Jest taki samotny dom", "Memu miastu do
      widzenia", "Martwe morze", "Nowa wieża Babel". Tylko jednej piosenki z tej
      płyty nie lubię, i nigdy nie lubiłam "Radio taxi" - złe wspomnienia :(
      • bpkw Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera 14.06.03, 23:31

Tylko jednej piosenki z tej płyty nie lubię, i nigdy nie lubiłam "Radio
        taxi" - złe wspomnienia :(

A mi proponowałaś w dniu dzisiejszym właśnie jazdę taksówką. Myślisz, że ja nie
        mam innych złych wspomnień ?. Jeszcze mi brak tylko "taksówkowych".

A łyżka na to : łyżka , łyżce lupus est.
        • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.chello.pl 14.06.03, 23:33
          coś kombinujesz...
          • bpkw Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera 14.06.03, 23:38

> coś kombinujesz...

Nieeeeeee, absolutnie.
            • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.chello.pl 14.06.03, 23:44
              Kombinujesz, jak koń pod górę ;)))
              Czy Pani T. już lepiej?
              • bpkw Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera 14.06.03, 23:53

> Kombinujesz, jak koń pod górę ;)))
                > Czy Pani T. już lepiej?

Gorączka minęła. Jest osłabiona i śpi. Pilnowałem, żeby piła dużo wody
                niegazowanej.

Jeśli chodzi o tę pierwszą sprawę to Ci jeszcze raz przypominam, że to Ty
                proponowałaś mi jazdę na imieniny taksówką, mimo że sama masz złe doświadczenia
                z Radio-Taxi.
                • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.chello.pl 15.06.03, 00:02
                  bpkw napisał:

>masz złe doświadczeniaz Radio-Taxi. <
                  Ale tylko z piosenką (złe wspomnienia gwoli ścisłości). A taksówki na telefon
                  bardzo lubię. Zdecydowanie bardziej niż piechotę, tramwaj czy autobus.
                  Wygodniejsci od taksówek są tylko kierowcy, którzy mnie wożą, na przykład mój
                  były połówek (świetny kierowca) czy inni fatyganci. Ogólnie baaardzo lubię być
                  wożoną a nie ja musze mieć oczy dookoła głowy, cztery nogi i sześć rąk ;)))
                  • bpkw Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera 15.06.03, 00:15

> bpkw napisał:
                    >
                    > >masz złe doświadczeniaz Radio-Taxi. <
                    > Ale tylko z piosenką (złe wspomnienia gwoli ścisłości).

A ja sobie wyobrażałem Bóg wie co. Że będą mnie panie taksówkarki molestować a
                    może nawet...nie, aż strach pomyśleć.
                    • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 15.06.03, 21:37
                      donoszę - Okudżawa w pr II , relacja z koncertu w Krakowie na którym bylismy -
                      ogladam !!!!!
                      brzoza - oglądaj teraz
                      • brzoza2 Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera 16.06.03, 07:35
                        Żałuję ogromnie, ale wczoraj wybyłam a domu. A dzis juz po.... Okudżawie.
                        Oczywiście tym koncertowym w radiu, bo pozostaja płyty i wspomnienia.
                        <<<~~~~~~~~~~~>>>
                        • Gość: ak Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.06.03, 22:05
                          Bulat byl dobry, ale wreacajac do tematu - dla mnie
                          tekstem ba miare naszych czsow jest ten :

Swiat sie wokól nas wciaz mniejszy staje, kontynenty na
                          odleglosc dloni sa
                          Samoloty jak z dziecinnych bajek ponad glowa coraz
                          szybciej niebo tna,
                          Ludzie wciaz wedruja wielkim glosnym stadem, z
                          pomieszania mowy slychac jeden glos
                          Zbudowano druga, wieksza wieze babel, kto pamieta tamtej,
                          pierwszej wiezy los
                          Swiat sie kurczy jak przekluty balon, czlowiek tez maleje
                          szybko razem z nim
                          Przerazony swa niewielka skala coraz bardziej samotnieje
                          w tlumie tym
                          Stad ucieczki nieprzytomne pusta droga, jakby gdzies cos
                          za zakretem bylo tam
                          I te wiersze napisane dla nikogo, i te plótna pelne
                          nostalgicznych plam,
                          Wieza Babel - piekny choc nieludzki lad,
                          Wieza Babel czy to postep, czy to blad,
                          Wieza Babel - coraz trudniej uciec stad
                          • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 16.06.03, 22:52
                            fajną piosenką jest też "Martwe morze"
                            a tekścik taki:

Dokąd plyniesz, bracie dokąd gnasz? Po co tak zabijać się ?
                            W jednym punkcie przeciez w końcu trwasz, tylko czas do przodu mknie
                            Tak przemijasz w miejscu, spalasz się jak pustynny w słońcu głaz.
                            Wszelki ruch to tylko pozór jest, tylko mknie do przodu czas.

To twój los, zatrzymany w biegu kadr.
                            Martwe morze stoi wokół nas i nadziei brak na wiatr.

Świat dokoła kłębi się jak rój, ta gorączka wiecznie trwa.
                            Świat wiruje, zjada ogon swój, tylko czas do przodu gna.

Jeśli pośród naszych gwiezdnych dróg, pośród nieskończonych tras
                            Gdzieś istnieje jeden wieczny Bóg, to na imie ma on: czas.

To twój los , zatrzymany w biegu kadr.
                            Martwe morze stoi wokół nas i nadziei brak na wiatr

Słowa są wspaniałe - można by je zadedykować - ciekawe czy znajdzie się jakiś
                            chętny
                            • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 22:14
                              a jeszcze lepsza jest ta :
                              " To nie tak miało być, zupełnie nie tak
                              Cały świat miał być nasz, tylko go brać
                              Świat poszedł swoją drogą, zostawił nas
                              Coraz rzadziej się śnią tęczowe mosty.

To nie tak mialo być, zupełnie nie tak
                              Ty i ja jedno drzewo, jedna w nas krew
                              Ty w końcu poszłaś swoją drogą, ja inną drogę znam
                              Czy się spełnią, czy nie, jeden Bóg tylko wie

Może spotkamy się, tam gdzie trafi każdy z nas
                              Tam gdzie życie będzie snem
                              Może spotkamy się, tam gdzie w miejscu stoi czas
                              Za sto lat, za rok, za dzień

To nie tak miało być, zupełnie nie tak
                              My i Wy, mur bez skazy, kryształ i stal
                              Przemalowani, podzieleni na dobrych i złych
                              Na siebie warcząc jak psy, żyjemy tak wiele dni

Może spotkamy się....
                              Może spotkamy się żeby śpiewać, żeby grać
                              Tam gdzie każdy sobą jest
                              Może spotkamy się, tam gdzie w miejscu stoi czas

Ja idę swoją drogą, ty swoje drogi miej
                              Czy skrzyżują się ze sobą, jeden Bóg tylko wie

A więc rękę mi daj i spotkajmy kiedyś się
                              Tam gdzie każdy sobą jest
                              I zobaczysz będzie czas, żeby śpiewać, żeby grać

i milczenie
                              • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.chello.pl 19.06.03, 22:24
                                rita, coś optymistycznego proszę...
                                • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 19.06.03, 22:49
                                  nie da się jeszcze jak widzisz - jestem jak pogoda, może chcesz- bo do tanga
                                  trzeba dwojga ?
                                  • Gość: jd Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.acn.waw.pl 19.06.03, 22:55
                                    Taka pogoda nie może być dopełniana smędzeniem. Wszyscy balują, święci w niebie.
                                    • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Butka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 20.06.03, 22:59
                                      na życzenie jd
                                      Ta niedziela jest jak film
                                      Tani, klasy "B"
                                      Facet się pałęta w nim
                                      W nieciekawym tle
                                      Scenarzysta forsę wziął
                                      Potem zaczął pić
                                      I z dialogów wyszło dno
                                      Zero, czyli nic

Wszyscy święci balują w niebie
                                      Złoty sypie się kurz
                                      A ja włóczę się znów bez Ciebie
                                      I do piekła mam tuż

Tak bym chciał Cię spotkać raz
                                      W ten jedyny dzień
                                      Lub o tydzień cofnąć czas
                                      Ale nie da się
                                      Chociaż samotności smak
                                      Aż do bólu znam
                                      Kiedy innych nadziei brak
                                      Trudno, co mi tam
                                      • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.06.03, 22:45
                                        a teraz Sen o dolinie:

Znowu w życiu mi nie wyszło
                                        Uciec pragnę w wielki sen
                                        Na dno tamtej mej doliny
                                        Gdzie sprzed dni doganiam dzień
                                        W tamten czas lub jego cień

Znowu obłok ten różowy
                                        Pod nim dom i tamta sień
                                        Wszystko w białej tej dolinie
                                        Gdzie sprzed dni doganiam dzień
                                        Jeszcze głębiej zapaść w sen

Późno, późno, ... późno jest
                                        Sam wiem, że zbyt późno jest
                                        By zaczynać wszystko znów

Znowu szarych dni pagóry
                                        Znów codziennych rzeczy las
                                        Wolę swoją snów dolinę
                                        Obok której płynie czas
                                        Szuka jej kto był tu raz.
                                        • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.chello.pl 21.06.03, 22:51
                                          rita - mówiłam, coś optymistycznego. W końcu za parę dni zobaczysz Olsztyn. A
                                          właściwie gdzie będziesz mieszkać ?
                                          • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może - Budka Suflera IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 21.06.03, 22:55
                                            Budka nie ma piosenek optymistycznych

nie wiem gdzie będę mieszkać, bo jeszcze nie wiem na ile dni jadę, powinnam
                                            wiedzieć coś już w tym tygodniu - wiem , trzeba zarezerwować hotel - poczekamy
                                            na brzozę, powinna być w poniedziałek
                                            • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 22:51
                                              Nie potrzeba mi zakrętów dróg i morza łez
                                              Tylko pozwól nam dotykiem drżącym dłonie spleść
                                              Nie potrzeba mi niewiary i udręki snu
                                              Pozwól tylko czuć jak przy mnie chwilą stoisz znów
                                              Nie potrzeba już niepokój mierzyć sercem wprost
                                              Wszystko jedno mi ja każdy, byle z tobą los

Tylko jeden, jeden raz
                                              Pośród wiosny twoich warg
                                              Pozwól spaść i niech się świat
                                              Nagłym świtem skończy w nas

Nie potrzeba nam zakrętów dróg i morza łez
                                              Tylko pozwól mi w dotyku prawdy głowę wznieść

Tylko jeden...

Chociaż raz, jeden raz
                                              Chociaż raz, jeden raz

Tylko jeden...

Tylko jeden, jeden raz
                                              Niech w nas dzikie wino gra
                                              Ponad dachem ziemi, hen
                                              Tak łaskawie jak się da

• Gość: jd Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.acn.waw.pl 23.06.03, 23:07
                                                Teksty Budki chyba wcale nie są pesymistyczne. Szczerze mówiąc one są nieco
                                                pozerskie, ale to w ogóle nie przeszkadza w ich słuchaniu z muzyką.
                                                • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 23:08
                                                  to jakie masz teraz życzenie ?
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.acn.waw.pl 23.06.03, 23:09
                                                    Budka z Izą, ale poczytam już jutro.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 23:33
                                                    Izę - zostawiam tobie , teraz jeszcze Budka, a ty ją przepleciesz między
                                                    Budką

Czasem myślę że mi szczęścia brak
                                                    Wszystko jakoś się układa tak
                                                    Życie obok ciągle mija mnie
                                                    Jakby dziwną prowadziło grę

Inni głową dotykają chmur
                                                    Mają jakiś patent, jakiś wzór
                                                    Albo z nieba usłyszeli głos
                                                    I wystarcza im na piękny los

Coś było wiem, spóźniłem się
                                                    Gdzieś czekał ktoś, nie ma go

Przegrywać czasem to normalna rzecz
                                                    Upadać nisko by się wyżej wznieść
                                                    I czasem gdy zaboli cię
                                                    Nie wstydzić się swych własnych łez
                                                    To także zwykła, normalna rzecz

Wciąż się zrywa cienka krucha nić
                                                    Ludzie mówią swoją szansę chwyć
                                                    Więc na oślep znowu rzucam się
                                                    Tylko pustkę tak jak zawsze tnę

• Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.kprm.gov.pl 24.06.03, 12:35
                                                  Teksty Budce piszą chyba głównie Mogielnicki i Olewicz, czasem Żelichowski i
                                                  zawsze "duszeszczipatielnyje". Innym wykonawcom czasem na wesoło piszą a Budce
                                                  nie. Chociaż ogólnie, mało który tekst piosenki jest wesoły..... Na ogół
                                                  jakieś dramaty miłosne albo inne górnolotne "zaangażowane".
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.acn.waw.pl 24.06.03, 22:20
                                                    Są też teksty, by tak rzec, metalowo-glebowe: "Czas ołowiu" w wykonaniu
                                                    niezapomnianego Felicjana A.
                                                    Sa również w optymistycznych rytmach babiego lata (wiadomo co - Urszula
                                                    Chełmońska).

Wszystkie moją uwagi są, wbrew może pozorom, szczerą pochwałą Budki.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 24.06.03, 22:26
                                                    a co oznacza wyraz metalowo- glebowe ?
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.chello.pl 24.06.03, 22:56
                                                    Gość portalu: jd napisał(a):

>Urszula Chełmońska<
                                                    Nie może być! Babcia mojego byłego jest z domu Chełmońska, chi, chi. Z TYCH
                                                    Chełmońskich :)))

>Wszystkie moją uwagi są, wbrew może pozorom, szczerą pochwałą Budki.<
                                                    Też lubię. Bardzo :)))
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.acn.waw.pl 24.06.03, 23:09
                                                    Rita, metalowo-glebowy jest metal tak ciężki, że wciskajacy w glebę i
                                                    pozbawiony drobiny choćby energii "ku górze", albo gleba tak nieprzenikliwa i
                                                    bierna jak metal.
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 22:28
                                                    to chyba nie dotyczy Budki
                                                    Jedno trzeba przyznać, że utwory Budki są inne od innych utworów innych
                                                    wykonawców. Są takie specyficzne w swoim rodzaju. Można je słuchać w radosnym i
                                                    smutnym nastroju. Maja jakąś magię odreagowania psychicznego. Dla naszego
                                                    pokolenia to jest chyba wstęp do metalu.

metal glebowy - świetne określenie
                                                  • Gość: jd Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.acn.waw.pl 25.06.03, 22:54
                                                    Metalowa gleba też jest nieźle.
                                                  • Gość: Andulka Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.chello.pl 25.06.03, 22:55
                                                    Są inne, ale z czasem widzę, że strrrasznie podobne. Eee, i tak lubię
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 25.06.03, 23:00
                                                    a kiedy będą piosenki Izy Trojanowskiej ?
                                                  • Gość: rita Re: Śpiewać każdy może -czekając na brzozę IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 22:14
                                                    jeszcze trochę pośpiewm, nie zanudzam ?

Szarość dnia, wczorajszy dzień
                                                    Jak w hotelu się znalazłem, co się stało? Bez pytania wiem

Drżenie rąk, poranny strach
                                                    To jest kara, obowiązek, może zwyczaj, ja już nie wiem sam

Tysiąc obietnic minionych
                                                    Sto, sto różnych spraw nie skończonych

Słabość precz, robić to chcę
                                                    Dla was wszystkich, dla muzyki, za pieniądze. Musi udać się

Hałas tłumu, krew żywiej tętni
                                                    Inne sprawy są obojętne
                                                    Tak, czy tak dogram to do końca

Wszyscy wyjść. Cisza w krąg
                                                    To mój azyl, ma modlitwa, garderoba. Czy już wszyscy są

Tak wiele chwil najważniejszych
                                                    Cały, cały mój zgiełk najwierniejszy

Kochana ma, wiedzieć chcę
                                                    Jak mam szukać i co robić, by na górze móc utrzymać się
                                                    Hałas tłumu ...dogram to do końca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka