Dodaj do ulubionych

Miło nam poinformować, że rusza projekt "Spinacz"

15.04.09, 13:52
Projekt "Spinacz" to kampania promująca działalność gospodarczą zakładaną przez studentów i doktorantów na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim wOlsztynie. Przy realizacji projektu będą z nami współpracować, w roli ekspertów, wybitne postacie olsztyńskiej ekonomi tj. prof.Mirosław Gornowicz czy prorektor UWM Szczepan Figiel.

Zapraszamy do słuchania Radia Planeta FM i UWM FM, gdzie w specjalnych programach eksperci pomogą pokonać trudności związanymi z zakładaniem przedsiębiorczości. Wszystkim zainteresowanym proponujemy również bezpośrednie, co miesięczne, spotkania z ekspertami w klubie AGROS, gdzie podyskutujemy o przedsiębiorczości przy wspólnym, darmowym lunchu.

Zapraszamy też do udziału w konkursie na najlepszy biznesplan, w którym do wygrania czeka 10tys.zł i laptop. Jeśli masz pomysł na biznes, a nie posiadasz środków na rozkręcenie swojej działalności weź udział i wygraj.

Pierwsze spotkanie odbędzie się 20 maja o godzinie 14.00 w klubie AGROS na Kortowie.
Wszystkie szczegóły na stronie www.projektspinacz.pl

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Europejskiego.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joasia Re: Miło nam poinformować, że rusza projekt "Spin IP: 94.254.220.* 15.04.09, 14:43
      Szkoda, ze ograniczacie sie do studentow...mam wrazenie ,że w tym
      miescie tylko studenci maja dobrze- wszedzie znizki, rabaty tylko
      dla studentow...a inni mlodzi ludzie to co??
      • Gość: Dyrektor Instytucj Re: Miło nam poinformować, że rusza projekt "Spin IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.04.09, 17:40
        Joasiu dla innych też mamy. Ogłosiliśmy to wcześniej, tak by od każdego wg
        możliwości(i poziomu świadomości) i każdemu wg potrzeb (świadomych)zaproponować
        udział w budowaniu przyszłości. Żeby nie być gołosłowną zacytuję: "Serdecznie
        zapraszamy na UROCZYSTE OTWARCIE OLSZTYŃSKIEGO CENTRUM WOLONTARIATU "SPINACZ" 2
        kwietnia 2009 r. (czwartek), godz. 12.30 - 15.00, w siedzibie Olsztyńskiego
        Centrum Organizacji Pozarządowych, ul. T. Szewczenki 1.". Więcej o proponowanej
        formie współpracy dla szukających zatrudnienia znajdziesz na stronie:
        www.ocop.olsztyn.pl. Zapraszamy do pracy.
    • Gość: ciężkokapujący Uffff! Kamień spadł mi z serca IP: *.olsztyn.mm.pl 15.04.09, 16:03
      A już myślałem, że to kolejny wynalazek IPN, czyli TW "Spinacz"... Wybaczcie,
      ale cóż innego może w Polsce przyjść do głowy człowiekowi ciężko kapującemu, po
      tak długotrwałej publicznej indoktrynacji.
    • Gość: MorfMan Re: Miło nam poinformować, że rusza projekt "Spin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.09, 16:25
      Miasto niby akademickie a nikt tu do tej pory nie wspierał studentów. Władza
      klepała swoich żywicieli biznesmenów po pleckach a młodych mieli w ... (tam
      gdzie podobno u murzyna najciemniej). Nie wiem czy projekt coś zmieni (zepnie)
      ale jest to z pewnością pierwsza świeczka w tej ... (tam gdzie podobno u murzyna
      najciemniej).
      Popieram!!!
    • Gość: * Student nie student, niech się nie nadyma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 21:16
      Spinacz i tak nie będzie w stanie skorygować wielu obowiązujących bzdur a co
      najwyżej ułatwi je w pewnym stopniu pokonać. Student czy doktorant i tak będzie
      musiał dublować ponoszone obciążenia dotychczas płacąc obligatoryjnie tzw.
      zdrowotne ponad 200 zł. Jest to tylko jeden z przykładów konsekwencji
      uruchomienia działalności gospodarczej. Dotyczy to również uruchomiających
      działalność gospodarczą w ramach tzw działalności dodatkowej poza stałym
      miejscem pracy.

Pomijam już fakt, że w porównaniu do możliwości telefonicznego zarejestrowania
      działalności w Anglii w Polsce wg. aktualnego stanu (mimo wielu zapowiedzi)
      nadal trzeba pokonywać himalaje admnistracjne. Gdyby tego było komuś mało, to
      oprócz nieustannego podwyższania opłat na rzecz ZUS dodatkowo co kilka lat GUS
      zmienia swój system rejestracji REGON, dla którego zestawu kwitów tzw. człowiek
      z ulicy samodzielnie nie będzie w stanie wypełnić bez sięgania do zmieniającej
      się klasyfikacji PKD.

Osobiście traktuję to, jako próbę podjęcia kolejnego HALO wobec braku
      jakiejkolwiek korelacji w działaniach administracyjnych poszczególnych urzędów
      państwowych.

W moim odczuciu jest to na pewno problem do zwalczenia przez grono zebranych
      fachowców zarówno z zakresu działalności gospodarczej jak i pracowników
      reprezentujących w sposób świadomy obowiązki spoczywające na tych urzędach, ale
      skoro Komisja Palikota została sprowadzona do przysłowiowego parteru, nie mogę
      tego typu inicjatywy potraktować inaczej, jak "pomoc sąsiedzką" w dobrym wydaniu.

Będąc jednak realistą mam tylko jedno pytanie, ile czasu ktoś działając z dobrej
      woli może poświęcać swój czas za frico dla innych?

A sama rejestracja jest zaledwie wstępnym elementem do państwowego
      uszczęśliwiania przedsiębiorców rozpoczynających działalność gospodarczą.

Życzę powodzenia, ale według mojego rozeznania wszystkie przedsięwzięcia zarówno
      administracyjne jak i fundacyjne zakończyły się tym, czym się zakończyły.

Do końca roku 1997 zarejestrowało się ok. 35 tys przedsiębiorców w oparciu o
      ustawę o działalności gospodarczej z roku 1998. Można więc statystycznie
      przyjąć, że przynajmniej co czwarty Olsztyniak miał własną firmę. Jeżeli tak
      było rzeczywiście, to skąd w mieście było takie bezrobocie???

Pomysł jest dobry, ale fatalizm obowiązującego prawa rozkłada na łopatki nawet
      najbardziej obiecujące pomysły i przedsięwzięcia.

Mam gorącą prośbę do inicjatorów tego pomysłu. Jestem pełen uznania, ale na
      miłość boską z byle jakiego kościoła, nie wpuszczajcie ludzi w maliny a
      szczególnie młodych, pełnych ambicji i werwy!!!

Nie bez kozery w rankingu przyjazności podatkowej zajęliśmy 141 miejsce w
      świecie a w UE wyprzedziliśmy... Romunię. Wśród 141 państw cieszących się
      największą wolnością gospodarczą zajęliśmy 69 miejsce. Jednym z podstawowych
      warunków rozwoju gospodarczego jest komunikacja np. telefoniczna, gdzie w
      zajętym 59 miejscu wyprzedza nas np. Timor Wschodni. Cały kraj budował swoją
      stolicę tylko po to, by zajęła 35 miejsce wśród najdroższych miast świata -
      doskonały asumpt dla ekonomistów analizujących funkcjonowanie systemu
      gospodarczego. Myślę, że w tej kwestii nie powinno zabraknąć wsparcia dr Janusza
      Cichonia. Tym bardziej, że otrzymaliśmy czwarte miejsce za rozwarstwianie
      społeczne. W całym cywilizowanym świecie przepaść między biednymi a bogatymi
      jest większa tylko w Meksyku, Turcji i USA.

W warunkach podsumowania możemy zwrócić uwagę na to, że w tym kraju kaczej
      szczęsliwości:
      - mieliśmy najwyższe bezrobocie i tylko dzięki emigrantom możemy zawdzięczać już
      tylko najwię\kszą liczbą bezrobotnych po 55 roku życia,
      - zajmujemy ostatnie miejsce w kategorii "wolność mediów", co akurat w Olsztynie
      nie powinno nikogo dziwić,
      - oddajemy do żłobków i przedszkoli zaledwie 2 % dzieci w porównaniu do 98 % w
      Belgii. Nie dziwię się, że Tuskowy MEN chce poprawić tę statystykę posyłając
      6-latków do szkół, z którymi też nie jest wcale tak kolorowo.

Może jestem w błędzie, ale w warunkach olsztyńskich - z braku miejscowego rynku
      a więc i kasy - podejmowanie działalności gospodarczej ma sens, o ile będzie
      ukierunkowana na rynki zewnętrzne. Jest np. w Olsztynie firma informatyczna
      realizująca specjalistyczny serwis informatyczny dla firmy z Austrii. I na bazie
      tego rodzaju zapotrzebowania można konstruować własne firmy. W przeciwnym bądź
      razie lepiej być hydraulikiem we Francji, uprawiaczem tulipanów w Holandii czy
      podrzucaczem cegiełek w Danii.
      • Gość: proletariusz A czy Pan Prezydent już został poinformowany? IP: *.olsztyn.mm.pl 15.04.09, 21:43
        Jest to wprawdzie kamień milowy, a nie Kamień Pomorski, ale warto podzielić się
        wiedzą.
    • Gość: Sebastian Re: Miło nam poinformować, że rusza projekt "Spin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 22:28
      Studenci są kiepskimi biznesmenami, zwyczajnie nie mają czasu i tu nawet Spinacz
      nie pomoże

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka