Dodaj do ulubionych

Watykan chce przygotować katalog grzechów

• Gość: michor Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.merrid.com.pl 19.01.07, 09:25
      stuknijmy sie wszyscy w łeb, zarówno czarni, czerwoni , biali i inni, zamiast
      pierdołami zajmijmy się lepiejjak pomóc tym co klepią biedę-renty po 500zł, itp.
    • Gość: barto2005 Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 19.01.07, 09:30
      Manipulacja!!! - chodzi pewnie oto z których trzeba sie spowiadac a ktore
      grzechy są lekkie i nie trzeba sie spowiadac - tylko wystarczy wyznanie
      grzechów w trakcie mszy!!!
      Koszmar!
    • normalkk Watykan uzurpuje sobie prawo... 19.01.07, 09:36
      Watykan uzurpuje sobie prawo do stanowienia tego co jest dobre i złe? Myślalem,
      że "katalog grzechów" został dany Mojzeszowi na górze Synaj, no ale jak widać
      nie, bo Watykac wymysla cos nowego. To jak to bedzie wygladalo? Cos co do tej
      pory nie bylo grzechem nagle stanie sie grzechem, a to co wczesniej bylo teraz
      juz nie bedzie? To jest mozliwe tylko w katolicyzmie! Paranoja... Przeciez
      przedewszystkim sumienie czlowieka decyduje czy cos jest grzechem czy nie...
    • Gość: Spowiedź to Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:40
      Spowiedź to archaizm! Nikt nie powinien znać rzeczy, które go nie dotyczą. Po
      za tym nieuczciwi księża też mogą donosić, na policję czy politykom, a że
      donosili to widać, słychać i czuć ... Bóg jest ponad hierarchią i nie potrzeba
      do kontaktu z nim pośredników. Po za tym kler związany z Rydzykiem jest dla
      mnie osobiście totalnie niewiarygodny ...
    • m.lisowski biorę komunię bez spowiedzi :))) 19.01.07, 09:41
      bo mi smakuje :)..to lepsze niz 5 przykazań koscielnych, a na łeb już bije 10
      przykazań. To jest chore! Jaka wiara?? Jak ktoś kto pod przykryciem poboznego
      kapłana jest wyrafinowanym biznesmenem, świnią i cwaniakiem nie lepszym od
      polityka, stukającym panny jak pierwszy lepszy chłop z podwórka, stawaijący
      sobie baze za XXXX $, taki ktoś ma mi robić wielką łaskę, że mnie rozgrzeszy??????

spadajcie matoły, nie jesteście moim bogiem (np. Glemp, hłe, hłe... pajacyna
      biedny)...
    • alz777 złe przykłady 19.01.07, 09:41
      złe przykl ady podano w tej wiadomości - powinno byc : grzechem jest np.
      wyłudzanie przez kosciół subwencji na budowe swiatymi opatrzności bożej,
      zawłaszczanie gruntów i budynków miejskich, tolerowanie radia maryja, buta
      kleru. Prawdziwi chrześcijanie juz dawno pzrestali potrzebować kościoł
      katolicki., który z chrzescijanstwem ma tyle wspólnego co krzesło z krzesłem
      elektrycznym. pa czułko pozdrawiam
      • Gość: Rybka Spowiedź umożliwia kontrolę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:43
        Spowiedź to archaizm! Nikt nie powinien znać rzeczy, które go nie dotyczą. Po
        za tym nieuczciwi księża też mogą donosić, na policję czy politykom, a że
        donosili to widać, słychać i czuć ... Bóg jest ponad hierarchią i nie potrzeba
        do kontaktu z nim pośredników. Po za tym kler związany z Rydzykiem jest dla
        mnie osobiście totalnie niewiarygodny ...
    • Gość: ka2 głupia katolicka hypokryzja IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.07, 09:45
      szkoda gadać... pewnie wikekszość stojących w tych kolejkach do konfesjonału
      "baranów bożych" nawet sobie nie zadała pytania "po co?" i "dlaczego?"
      Bee... bbeee....
      - Rozgrzeszenia dajom!
      - Za darmo?!
      - no jo!
      - Panie! Weź pan dwa dla mnie!
    • antymoher5 Watykan chce przygotować katalog grzechów 19.01.07, 09:46
      Mam nadzieję,że pierwszy grzech to przynależność do pisu i słuchanie ojca
      dyrektora
    • Gość: joj donos IP: *.tpnet.pl 19.01.07, 09:57
      Jak to jest, że ludzie donoszą na samych siebie?
    • Gość: miś pytajcie katolików nie Polaków IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.01.07, 09:59
      nie każdy polak to katolik znajacy sie na grzechach, więc te wasze procenty to nic nie wykazują.
    • Gość: Nerevarine Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:02
      Chore
    • renebenay Katolog z S.A Watykan..... 19.01.07, 10:02
      Dzieki Bogu jestem ateista a zona z katolicyzmu przeszla do ewangelikow a dzieci
      oblewaja wszystkie wiary,sekty i zabobony,tak to wszystko dzieki Bogu.
    • maruda.r Nihil novi 19.01.07, 10:05
      - Istniały już takie katalogi, gdzie każdemu grzechowi była dodatkowo przypisana
      odpowiednia pokuta. Krążyły wśród księży, ale raczej na obszarze diecezji - mówi
      o. Wojciech Jędrzejewski, dominikanin. - Choć od dawna istnieje pokusa, by
      wprowadzić taki katalog, to Watykan nigdy nie wydawał takich rzeczy - dodaje.

Odpowiednia pokuta? A więc cena, nie uwzględniająca wszystkich za i przeciw
      postępku. W istocie pomysł jest formą powrotu do praktyk płatnych odpustów,
      które stały się przyczyną rozłamu w kościele. Grzech będzie miał swoją cenę -
      tyle, że wirtualną, a nie materialną.

Bardzo interesujący jest ranking spowiedników, który świadczy o tym, że spowiedź
      jest dość luzacko traktowana przez wiernych. Przez wieki nie zmieniła się
      postawa wobec grzechu, który można odkupić po możliwie najniższej cenie.
      Zaskakujące jest infantylne podejście (kościoła i samych wiernych) do tej
      kwestii - katechizacja 9-letnich dzieci przystępujących do pierwszej komunii
      kładzie nacisk na uwarunkowanie relacji petenta i urzędnika. Urzędnik,
      katechizując, określa listę przewin i formę i ich załatwienia. W efekcie
      otrzymujemy petenta, który nie frasuje się własnymi niegodziwościami, bo ma od
      tego urzędnika. Spotkałem się z następującą realizacją tej zależności. Kiedyś,
      na imprezie firmowej, wzorcowy mąż, ojciec i uczestnik procesji, zbałamucił
      koleżankę. Rano poszedł do spowiedzi i następnie do komunii. Wrócił do domu i
      żony z czystym, jak nowonarodzone dziecię, sumieniem. Nie jest tematem
      ewentualnej polemiki jego hipokryzja, ale istnienie mechanizmu, który go tak
      uwarunkował, że on owej sprzeczności nie dostrzega. Wszak zlecił załatwienie
      sprawy urzędnikowi...

Swego czasu relacja urzędnik-petent otrzymała nawet stosowną formę - kartki do
      spowiedzi, czyli czegoś w rodzaju podania. Brakowało na niej tylko znaku opłaty
      skarbowej.

Pomysł spowiedzi przez internet był już chyba rozważany - zaznaczamy ile i
      czego, a program zadaje ileś zdrowasiek. W przypadku cięższych przewin brakuje
      już tylko przetargu bądź zapytania ofertowego do spowiedników.

• Gość: jjjupiter Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.stk.vectranet.pl 19.01.07, 10:09
      Dziwie sie ze jeszcze ktos chodzi i truje do ucha
    • premier_hiacynt_wielki Grzech 1. pycha 2. gigantomania 3.chec wzbogacenia 19.01.07, 10:10
      sie za kazda cene 4. chec posiadania wplywow 5. brak misji w szerzeniu religii -
      misji szeroko rozumianej a nie misji jako dbania o swoje dobra \

To grzechy glowne kosciola katolickiego w Polsce - na swiecie podobnie jest w
      ameryce poludniowej, w innych panstwach bywa roznie
    • Gość: atokilomasoniko Ja myślałem ,że Bóg widzi wszystko i jest wszędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:15
      I widzi każdy mój ruch .
    • Gość: m1337 Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:22
      czarne zboczone postacie powinny ustalic katalog wyłącznie dla własnych
      grzeszków a owieczki same doskonale dadzą sobie radę bo nikt inny nie jest tak
      zakłamany i grzeszny jak oni sami
    • Gość: fhf Niech zaczna od swoich-hipokryci z Watykanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:24
      j/w.
    • Gość: Dzyndzello No to jak? Zmiana religii? IP: *.rtk.net.pl 19.01.07, 10:38
      Katalog grzechów, heh, co za pomysły mają Ci "władcy" kościoła, za niedługo
      wyjdzie ustawa, że 25% swojego dochodu musisz przeznaczyć na kościół... Już
      chyba muzułmanie nie mają aż tak źle w głowie ;)
    • pj.pj Watykan chce przygotować katalog grzechów 19.01.07, 10:47
      Samo wymyślenie pojęcia grzechu było błędem, ponieważ nie jest ono
      konieczne do rozróżnienia między dobrem a złem, a tylko mąci ludziom
      w głowach i z drobiazgów robi problemy.
    • Gość: drako Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:54
      Proponowałbym opracować taryfikator i pobierać stosowne opłaty.
      Człowiek nie jest maszyną,jak można uznać za grzech to że ktoś się
      trochę "poobijał" w pracy lub złamał nieznacznie przepisy drogowe.To jakiś
      absurd.
      Proponuję :"kto jest bez winy niech pierwszy Rzuci kamieniem".
    • Gość: nobo zawsze mozna zmienic wiare ;) IP: *.feather.net 19.01.07, 10:55
      mozna wierzyc np. w horoskopy. Podobno mozna tez nie wierzyc, ale ja w to nie
      wierze. Jesli nie w Boga, to w jakas rzecz, sile, nauke itd.
    • Gość: shimon33 Re: Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: 80.48.86.* 19.01.07, 10:57
      hehehe, to się uśmiałem :)
    • monster1972 to po co ludzim klechy? zajrzą sobie w tabelke i.. 19.01.07, 10:59
      pozamiatane:)

oj zabawne te gusełka.. zabawne

ateista
    • Gość: Hmmm Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.resetnet.pl 19.01.07, 11:10
      A co jest złego w mieszkaniu z dziewczyną? Czy ktoś z wyjątkiem księdza widzi tu
      grzech? Swoją drogą nie wiem dlaczego religia katolicka stara się pozbawić ludzi
      seksualności

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka