Gość: michor Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.merrid.com.pl 19.01.07, 09:25 stuknijmy sie wszyscy w łeb, zarówno czarni, czerwoni , biali i inni, zamiast pierdołami zajmijmy się lepiejjak pomóc tym co klepią biedę-renty po 500zł, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barto2005 Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.szpitaljp2.krakow.pl 19.01.07, 09:30 Manipulacja!!! - chodzi pewnie oto z których trzeba sie spowiadac a ktore grzechy są lekkie i nie trzeba sie spowiadac - tylko wystarczy wyznanie grzechów w trakcie mszy!!! Koszmar! Odpowiedz Link Zgłoś
normalkk Watykan uzurpuje sobie prawo... 19.01.07, 09:36 Watykan uzurpuje sobie prawo do stanowienia tego co jest dobre i złe? Myślalem, że "katalog grzechów" został dany Mojzeszowi na górze Synaj, no ale jak widać nie, bo Watykac wymysla cos nowego. To jak to bedzie wygladalo? Cos co do tej pory nie bylo grzechem nagle stanie sie grzechem, a to co wczesniej bylo teraz juz nie bedzie? To jest mozliwe tylko w katolicyzmie! Paranoja... Przeciez przedewszystkim sumienie czlowieka decyduje czy cos jest grzechem czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spowiedź to Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:40 Spowiedź to archaizm! Nikt nie powinien znać rzeczy, które go nie dotyczą. Po za tym nieuczciwi księża też mogą donosić, na policję czy politykom, a że donosili to widać, słychać i czuć ... Bóg jest ponad hierarchią i nie potrzeba do kontaktu z nim pośredników. Po za tym kler związany z Rydzykiem jest dla mnie osobiście totalnie niewiarygodny ... Odpowiedz Link Zgłoś
m.lisowski biorę komunię bez spowiedzi :))) 19.01.07, 09:41 bo mi smakuje :)..to lepsze niz 5 przykazań koscielnych, a na łeb już bije 10 przykazań. To jest chore! Jaka wiara?? Jak ktoś kto pod przykryciem poboznego kapłana jest wyrafinowanym biznesmenem, świnią i cwaniakiem nie lepszym od polityka, stukającym panny jak pierwszy lepszy chłop z podwórka, stawaijący sobie baze za XXXX $, taki ktoś ma mi robić wielką łaskę, że mnie rozgrzeszy?????? spadajcie matoły, nie jesteście moim bogiem (np. Glemp, hłe, hłe... pajacyna biedny)... Odpowiedz Link Zgłoś
alz777 złe przykłady 19.01.07, 09:41 złe przykl ady podano w tej wiadomości - powinno byc : grzechem jest np. wyłudzanie przez kosciół subwencji na budowe swiatymi opatrzności bożej, zawłaszczanie gruntów i budynków miejskich, tolerowanie radia maryja, buta kleru. Prawdziwi chrześcijanie juz dawno pzrestali potrzebować kościoł katolicki., który z chrzescijanstwem ma tyle wspólnego co krzesło z krzesłem elektrycznym. pa czułko pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Spowiedź umożliwia kontrolę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 09:43 Spowiedź to archaizm! Nikt nie powinien znać rzeczy, które go nie dotyczą. Po za tym nieuczciwi księża też mogą donosić, na policję czy politykom, a że donosili to widać, słychać i czuć ... Bóg jest ponad hierarchią i nie potrzeba do kontaktu z nim pośredników. Po za tym kler związany z Rydzykiem jest dla mnie osobiście totalnie niewiarygodny ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka2 głupia katolicka hypokryzja IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.07, 09:45 szkoda gadać... pewnie wikekszość stojących w tych kolejkach do konfesjonału "baranów bożych" nawet sobie nie zadała pytania "po co?" i "dlaczego?" Bee... bbeee.... - Rozgrzeszenia dajom! - Za darmo?! - no jo! - Panie! Weź pan dwa dla mnie! Odpowiedz Link Zgłoś
antymoher5 Watykan chce przygotować katalog grzechów 19.01.07, 09:46 Mam nadzieję,że pierwszy grzech to przynależność do pisu i słuchanie ojca dyrektora Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joj donos IP: *.tpnet.pl 19.01.07, 09:57 Jak to jest, że ludzie donoszą na samych siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miś pytajcie katolików nie Polaków IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.01.07, 09:59 nie każdy polak to katolik znajacy sie na grzechach, więc te wasze procenty to nic nie wykazują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nerevarine Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:02 Chore Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Katolog z S.A Watykan..... 19.01.07, 10:02 Dzieki Bogu jestem ateista a zona z katolicyzmu przeszla do ewangelikow a dzieci oblewaja wszystkie wiary,sekty i zabobony,tak to wszystko dzieki Bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Nihil novi 19.01.07, 10:05 - Istniały już takie katalogi, gdzie każdemu grzechowi była dodatkowo przypisana odpowiednia pokuta. Krążyły wśród księży, ale raczej na obszarze diecezji - mówi o. Wojciech Jędrzejewski, dominikanin. - Choć od dawna istnieje pokusa, by wprowadzić taki katalog, to Watykan nigdy nie wydawał takich rzeczy - dodaje. *************************************** Odpowiednia pokuta? A więc cena, nie uwzględniająca wszystkich za i przeciw postępku. W istocie pomysł jest formą powrotu do praktyk płatnych odpustów, które stały się przyczyną rozłamu w kościele. Grzech będzie miał swoją cenę - tyle, że wirtualną, a nie materialną. Bardzo interesujący jest ranking spowiedników, który świadczy o tym, że spowiedź jest dość luzacko traktowana przez wiernych. Przez wieki nie zmieniła się postawa wobec grzechu, który można odkupić po możliwie najniższej cenie. Zaskakujące jest infantylne podejście (kościoła i samych wiernych) do tej kwestii - katechizacja 9-letnich dzieci przystępujących do pierwszej komunii kładzie nacisk na uwarunkowanie relacji petenta i urzędnika. Urzędnik, katechizując, określa listę przewin i formę i ich załatwienia. W efekcie otrzymujemy petenta, który nie frasuje się własnymi niegodziwościami, bo ma od tego urzędnika. Spotkałem się z następującą realizacją tej zależności. Kiedyś, na imprezie firmowej, wzorcowy mąż, ojciec i uczestnik procesji, zbałamucił koleżankę. Rano poszedł do spowiedzi i następnie do komunii. Wrócił do domu i żony z czystym, jak nowonarodzone dziecię, sumieniem. Nie jest tematem ewentualnej polemiki jego hipokryzja, ale istnienie mechanizmu, który go tak uwarunkował, że on owej sprzeczności nie dostrzega. Wszak zlecił załatwienie sprawy urzędnikowi... Swego czasu relacja urzędnik-petent otrzymała nawet stosowną formę - kartki do spowiedzi, czyli czegoś w rodzaju podania. Brakowało na niej tylko znaku opłaty skarbowej. Pomysł spowiedzi przez internet był już chyba rozważany - zaznaczamy ile i czego, a program zadaje ileś zdrowasiek. W przypadku cięższych przewin brakuje już tylko przetargu bądź zapytania ofertowego do spowiedników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjjupiter Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.stk.vectranet.pl 19.01.07, 10:09 Dziwie sie ze jeszcze ktos chodzi i truje do ucha Odpowiedz Link Zgłoś
premier_hiacynt_wielki Grzech 1. pycha 2. gigantomania 3.chec wzbogacenia 19.01.07, 10:10 sie za kazda cene 4. chec posiadania wplywow 5. brak misji w szerzeniu religii - misji szeroko rozumianej a nie misji jako dbania o swoje dobra \ To grzechy glowne kosciola katolickiego w Polsce - na swiecie podobnie jest w ameryce poludniowej, w innych panstwach bywa roznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atokilomasoniko Ja myślałem ,że Bóg widzi wszystko i jest wszędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:15 I widzi każdy mój ruch . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m1337 Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:22 czarne zboczone postacie powinny ustalic katalog wyłącznie dla własnych grzeszków a owieczki same doskonale dadzą sobie radę bo nikt inny nie jest tak zakłamany i grzeszny jak oni sami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fhf Niech zaczna od swoich-hipokryci z Watykanu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:24 j/w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzyndzello No to jak? Zmiana religii? IP: *.rtk.net.pl 19.01.07, 10:38 Katalog grzechów, heh, co za pomysły mają Ci "władcy" kościoła, za niedługo wyjdzie ustawa, że 25% swojego dochodu musisz przeznaczyć na kościół... Już chyba muzułmanie nie mają aż tak źle w głowie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Watykan chce przygotować katalog grzechów 19.01.07, 10:47 Samo wymyślenie pojęcia grzechu było błędem, ponieważ nie jest ono konieczne do rozróżnienia między dobrem a złem, a tylko mąci ludziom w głowach i z drobiazgów robi problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drako Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 10:54 Proponowałbym opracować taryfikator i pobierać stosowne opłaty. Człowiek nie jest maszyną,jak można uznać za grzech to że ktoś się trochę "poobijał" w pracy lub złamał nieznacznie przepisy drogowe.To jakiś absurd. Proponuję :"kto jest bez winy niech pierwszy Rzuci kamieniem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nobo zawsze mozna zmienic wiare ;) IP: *.feather.net 19.01.07, 10:55 mozna wierzyc np. w horoskopy. Podobno mozna tez nie wierzyc, ale ja w to nie wierze. Jesli nie w Boga, to w jakas rzecz, sile, nauke itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shimon33 Re: Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: 80.48.86.* 19.01.07, 10:57 hehehe, to się uśmiałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 to po co ludzim klechy? zajrzą sobie w tabelke i.. 19.01.07, 10:59 pozamiatane:) oj zabawne te gusełka.. zabawne ateista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hmmm Watykan chce przygotować katalog grzechów IP: *.resetnet.pl 19.01.07, 11:10 A co jest złego w mieszkaniu z dziewczyną? Czy ktoś z wyjątkiem księdza widzi tu grzech? Swoją drogą nie wiem dlaczego religia katolicka stara się pozbawić ludzi seksualności Odpowiedz Link Zgłoś