gandharwa
17.11.09, 00:21
Projekt uchwały jest TUTAJ
Wg mnie, projekt jest rewolucyjny. Nie znam miasta, które by w tak odważny sposób podeszło do zachęcania mieszkańców do recyklingu poprzez instrumenty finansowe.
Chodzi mi o rozgraniczenie opłat za "odpady niesegregowane" oraz "odpady pozostałe po recyklingu"...różnica w cenie jest duża, co bardzo zachęci do selektywnej zbiórki.
Przykład: 4 osobowa rodzina, domek jednorodzinny z ogrodem:(ceny bez VAT)
Dotychczas: 1 pojemnik na 240 litrów = 44 PLN
teraz ma być cena podniesiona do 56% ( wzrost o 27% )
Jednak dzięki nowej pozycji "odpady po segregowaniu" obciążenie będzie następujące:
4 worki na opakowania 120l = 6 PLN (4 x 1,5 PLN)
1 pojemnik na BIO 120 litrów = 11 PLN
1 pojemnik na pozostałe 80 litrów = 11 PLN
SUMA: 28 PLN (obniżka o 36%)
Czyli segregowanie będzie prowadziło do obniżenia kosztów za odbiór odpadów. Brawo!
Są jednak pewne ALE:
1) trzeba będzie bardzo wzmocnić kontrolę, co gdzie tak naprawdę wrzuca. Dobrze będzie, jak w uchwale da się firmom wywozowym prawo do przekwalifikowania odpadów z "odpady pozostałe po segregacji" czy "bioodpady" na "odpady niesegregowane" w momencie, gdy ilość błędnych wrzutów w pojemniku wynosi ok 10% objętości a zarządca/użytkownik nie zareagował na wezwanie (czerwona nalepka na pojemniku) do doczyszczenia odpadów przez tydzień.
2) Ten system będzie tani i promujący recykling jedynie w przypadku, gdy mieszkaniec produkuje "zwykłe" odpady bytowe. Problemy zaczną się, gdy do usunięcia będą odpady ponadmiarowe, typu opony, z remontów, gruz budowlany, z wycinki drzew i krzewów w ogrodzie, AGD.
Wtedy z uwagi na małe pojemniki własne jest niewykluczone, że takich odpadów będzie się pozbywać nielegalnie, np na dzikich wysypiskach lub w osiedlowych kontenerach. Dlatego ważną sprawą jest promocja i jak najszybsze powstanie stałego "centrum recyklingu" gdzie za drobną opłatą lub za darmo będzie się przyjmować odpady pod warunkiem, że będą posegregowane.
Dlatego warto wpisać do tej uchwały punkt regulujący maksymalne stawki za przyjmowanie odpadów do centrum recyklingu. Te stawki powinny być różnicowane nie tylko od typu odpadu (np AGD darmo, wielkogabarytowe za opłatą) ale także od ilości (do 2 m3/pół roku darmo, do 2 m3/transport niższa opłata, powyżej 10 m3/transport wyższa lub ceny składowiska)
3) Problemem w Opolu może być moc przerobowa instalacji. Mam na myśli zarówno dla bioodpadów (kompostownia) jak i opakowań (sortownia Remondis). Mam nadzieję, że Miasto Opole jest tego świadome.
4) Mam też nadzieję, że Miasto Opole jest świadome, o ile wzrosną stawki za odpady wtórne (balast) poczynając od 2010 roku (LINK)