Gość: !! IP: *.chello.pl 05.01.10, 15:18 dobrze ze nie na niemiecki !! to jest chore co sie dzieje w naszym woj. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: No właśnie.. Zmiana nazw miejscowości na Opolszczyźnie IP: *.xdsl.centertel.pl 05.01.10, 16:18 a nie lepiej od razu bylo zmienic na jakieś "Regierungsdorf" / "Ordnungsdorf" oraz "Echte-Wespen-Dorf" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowcami?!! IP: *.dip.t-dialin.net 05.01.10, 23:16 tak jak spolszczono juz "Langlieben" na "Dlugomilowice"? :)))))))) chociaz wczesniej miwjscowosc nazywala sie "Krzanowitz" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loki Re: trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowca IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.10, 08:57 Wcześniej ci pamięć już nie sięga kto nazwę zniemczył. Typowe dla waszej nacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waldi Re: trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowca IP: *.dip.t-dialin.net 06.01.10, 11:50 Polacy sa tu dopiero od 1945! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franio Re: trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowca IP: *.chello.pl 06.01.10, 20:29 a Niemcy od 1871! Odpowiedz Link Zgłoś
rzewucki @franio 07.01.10, 00:23 Gość portalu: franio napisał(a): > a Niemcy od 1871! a to ciekawe! czyzbys te madrosci na spowiedzi w czestochowei albo w thorn sie dowiedzial?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franio Re: @franio IP: *.chello.pl 07.01.10, 06:24 skoro mój szanowny przedmówca kategorycznie twierdzi iż Polacy są tu od 1945 roku (wiem wtedy oficjalnie ziemie te zostały włączone w skład Polski) to na tej samej zasadzie ja mogę twierdzić iż Niemcy są na Śląsku dopiero od 1871 - cczyli od momentu powstania de facto Cesarstwa Niemiec.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIK Re: trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowca IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.10, 10:22 Alojzy Liguda z Winowa, zamordowany przez Niemców w Dachau mieszkał tu już przed 1945 a jego rodzina jeszcze dłużej. Niemcy zamordowali go bo nie chciał wyrzec się polskości i podpisać "folksdojczowskiej" listy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jura Re: trzeba spolszczac nazwy!!!! Polacy hitlerowca IP: *.elopole.bot.pl 08.01.10, 12:41 Skoro się czują Niemcami, to niech będą Niemcami. Niestety 99 procent Slązaków na Opolszczyźnie nie utożsamia się z Polską. Można tylko ubolewać, ale i też nie można ich za to winić. Polacy powinni to uszanować, jeśli chcą być narodem tolerancyjnym, czyli prawdziwie europejskim. Mnie osobiście nazwy niemiecjojęzyczne nie przeszkadzają, zaś zamalowywanie ich sprayem jest pospolitym łobuzerstwem. Tutaj na Śląsku Opolskim - taka jest prawda - to Polacy uczą się porządku i gospodarności od ŚLĄZAKÓW. Na marginesie: Żaden ze Ślązaków w okresie II wojny nie musiał podpisywać volkslisty, ponieważ Śląsk był obszarem III Rzeszy, a jego obywatela - czyli Ślązacy - byli automatycznie Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: h Zmiana nazw miejscowości na Opolszczyźnie IP: *.punkt.pl 06.01.10, 10:24 jeszcze trzeba zmienić "Głupota" na G"łupota Turawska" Odpowiedz Link Zgłoś