Dodaj do ulubionych

Ul. Kolejowa - magiczne miejsce Michała Grochol...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.10, 17:24
Na podwórkach Kolejowej zdzierałem pierwsza skórę z kolan. Zawsze było tam bardzo swojsko i przyjaźnie, podwórka tętniły życiem. Napis 'Klub Sandakan' na budynku nr.10 pochodzi jeszcze z lat 70 (pamiętam jak był malowany przez wujka mojej mamy) i niemalże sie nie zmienił od tamtego czasu. Ja również mam nadzieję, że nikomu prędko nie wpadnie do głowy pomysł 'modernizacji' tego zakątka Opola.
Obserwuj wątek
    • Gość: xyz Ul. Kolejowa - magiczne miejsce Michała Grochol... IP: 81.210.61.* 02.08.10, 21:28
      ulica Drzymały tez jest malownicza, polecam.
    • Gość: Wilga Re: Ul. Kolejowa - magiczne miejsce Michała Groch IP: *.adsl.inetia.pl 02.08.10, 22:48
      Uwielbiam Kolejową, zapraszam na mój film
      www.youtube.com/user/LadyMackbet#p/u/20/IDfP-SveMkk
      lub
      eko.opole.pl/?page_id=2483
      w którym umieściłam APEL o ochronę Kolejowej jako jednolitego założenia
      architektonicznego.
      Proszę o ochronę Kolejowej! Proszę Panią Konserwatorkę Zabytków z MIasta Opola,
      by zechciała działać na rzecz takich obiektów jak Kolejowa oraz kompleks
      Warsztatowej-Przemysłowej-Drzymały
      eko.opole.pl/?p=7225
      • Gość: vito74 Re: Ul. Kolejowa - magiczne miejsce Michała Groch IP: *.chello.pl 03.08.10, 08:29
        fakt, że Kolejowa ma klimat. Mieszkałem prawie 30 lat na Drzymały (bywam tam jeszcze bardzo często) i cała ta dzielnica (Kani, Warsztatowa, Przemysłowa) ma coś w sobie. Martwi tylko to, że jest tak strasznie zaniedbana i zapomniana przez miejskie władze. Wilgo droga, proponuję abyś następny materiał zrobiła właśnie w tym rejonie, wejdź na koszmarnie zaniedbane podwórka, na miejsce naszego dzieciństwa czyli boisko na dawnej osiemnastce, zrób zdjęcia walącym się szeregówkom starego poniemieckiego osiedla i nowszym (ale także już w ruinie) blokom z lat 60-tych itp. Może wtedy ktos w tym mieście zrozumie, że Opole to nie tylko centrum, rynek, Ozimska, Reymonta, Krakowska i jeszcze kilka ulic ale takze zapomniane, oddalone od ratusza dzielnice
        pzdr
    • Gość: baba Ul. Kolejowa - magiczne miejsce Michała Grochol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.10, 02:19
      Kto uznał ten bełkot za wartościowy? Błędy gramatyczne i składniowe - wstyd!!!
      • Gość: kl.8c Re: Ul. Kolejowa - magiczne miejsce Michała Groch IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.10, 23:17
        Drzymały, Kolejowa, Warsztatowa, Przemysłowa - ulice mojego
        dzieciństwa. Oczywiście, podstawówka osiemnastka. Czy wiecie, że
        szkoła kryje w podziemiach schron? Wejścia do schronu broniły
        potężne żelazne drzwi, jak do sejfu. Pamiętam te intrygujące komórki
        na podwórkach Kolejowej. Na Warsztatowej pewien młodzieniec miał
        gołębnik... Pozdrawiam wszystkich z dzielnicy i przyłączam się do
        apelu. To naprawdę dzielnica z klimatem.
        • Gość: opolanin Re: Ul. Kolejowa - magiczne miejsce Michała Groch IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.10, 23:30
          Brednie ! Ten syf i bardak nazwać "magicznym klimatem" - to tyPOwe dla
          dzisiejszych czasów; przestańcie się egzaltować tymi zaszczanymi ruderami, gdzie
          żulia na murkach pije piwko, dziurawymi i krzywymi ulicami gdzie tydzień po
          deszczu ciągle są kałuże.Budynki nie remontowane od wkroczenia sowietów.
          "Idylliczny obrazek" pasujący do władzy nieudzczników z PO. Przenieść tam US
          przy braku parkingu i pozamykaniu ulic... Pojedźcie do Europy i zobaczcie jak
          ludzie żyją, bo wam we łbach juz całkiem się POmieszało w tej "zielonej wyspie".
    • Gość: ja Ul. Kolejowa - magiczne miejsce Michała Grochol... IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.10, 15:19
      Kolejowa to moja ulica ,wychowalam sie tam i mam bardzo mile wspomnienia z dziecinstwa...place zabaw na Telesfora i hustawki ktorych juz nie ma......Pozdrawiam wszystkich z Kolejowej!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka