Dodaj do ulubionych

Ruch Autonomii Śląska idzie w wyborach do powia...

• mr.superlatywny Ruch Autonomii Śląska idzie w wyborach do powia... 14.02.11, 15:20
      www.radio.opole.pl/gosc-poranka/prof-marek-stanislaw-szczepanski-szef-rady-naukowej-instytutu-slaskiego-w-opolu.html
      • palec1 Re: Ruch Autonomii Śląska idzie w wyborach do pow 17.02.11, 01:20
        www.youtube.com/watch?v=vwxRGP1-0Bw&feature=related
        www.youtube.com/watch?v=gX1iJUdSWJI&feature=related
    • Gość: Zefl Ruch Autonomii Śląska idzie w wyborach do powia... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.02.11, 18:24
      www.dziennikzachodni.pl/slask/rybnik/371376,slabikorz-niy-dlo-bajtli-pokaza-dzis-w-sejmiku,id,t.html
    • Gość: prawde mówiac : polecam lekture artykulu : IP: 213.139.155.* 21.03.11, 16:17
      www.dziennikzachodni.pl/slask/382363,poplebiscytowe-zyski-slaska-i-polski-czyli-bilans-autonomii,id,t.html
    • Gość: Elwira Co profda to profda ! IP: *.dip.t-dialin.net 22.03.11, 15:35
      www.youtube.com/watch?v=YbT7mES-FCc&feature=player_embedded#at=23
    • Gość: Wilimowski Akcja w Katowicach 17.04. IP: 213.139.155.* 11.04.11, 15:02
      Utwórzmy żółto-niebieskie serce!

Termin 17 kwietnia · 17:00 - 18:00

--------------------------------------------------------------------------------

Lokalizacja Plac przy Pomniku Powstańców Śląskich
      Aleja Korfantego, Katowice, Poland

--------------------------------------------------------------------------------

Stworzone przez: Ruch Autonomii Śląska

Więcej informacji Jesteśmy regionalistami, są wśród nas ludzie o zróżnicowanej tożsamości, łączy nas wzajemny szacunek i miłość do Górnego Śląska. Aby to wyrazić, spotkajmy się w niedzielę 17 kwietnia o godz. 17 i wspólnie utwórzmy żółto- niebieskie serce! Pokażmy wszystkim, że nie jesteśmy czarnym ludem o niecnych zamiarach, ale pogodnymi i ambitnymi ludźmi- Górnoślązakami! Sfotografowane z nieodległego wieżowca serce w barwach Górnego Śląska niech będzie tego symbolem!

Kartony w stosownych barwach zapewnia organizator

Szczegóły akcji na Facebooku

• Gość: Wilimowski do niejakiego Marka, podobno profesora : IP: 213.139.155.* 11.04.11, 17:47
      To jest przyklad prawdziwego profesora :

wyborcza.pl/1,76498,9402219,Zeby_Polska_byla_Polska__powinni_byc_w_niej_Slazacy.html
      • erka-4 Re: do niejakiego Marka, podobno profesora : 14.04.11, 18:49
        Skoro mają taką duchową potrzebę nie należy im przeszkadzać.
        • Gość: no comment Re: do niejakiego Marka, podobno profesora : IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.11, 22:27
          www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,9437821,Prof__Czapinski__Sposob_myslenia_Kaczynskiego_ma_zwolennikow.html
          NC :(
          • erka-4 Re: do kamaleona może też profesora : 15.04.11, 07:55
            z komentarzem:
            - Jeśli w najbliższych miesiącach nie spadnie inflacja i z portfeli Polaków zacznie ubywać pieniędzy, jeśli nie zmniejszy się wskaźnik bezrobocia wśród absolwentów szkół wyższych, to zdesperowani wyborcy staną się podatni na hasła zmiany systemu politycznego, konstytucji, porządku społecznego, czyli idei IV RP - pisał Czapiński w "Rz".

Patriotyzm i miłość do ojczyzny jest ważna i istotna lecz nie jest to monopol jakiejś tam partii,jest to moja sprawa osobista,do miłości nikt nikogo zmusić nie jest w stanie ale sprawa grubości mojego portfela to już jest także sprawą jakiejś tam partii a zwłaszcza tej,która władzę dzierży a więc obawy pana profesora Czapińskiego,że fotel królewski ktoś inny może objąć są całkowicie realne.
            A więc panie Tusk i tuskowi koledzy coś róbcie cokolwiek aby mój porfel nie chudl w tak zastraszającym tempie jak do tej pory bo może się okazać,że nie Irlandia a Grecja w Polsce się ujawni.

• Gość: hubertowo Renata multi-slaskosc .......... IP: 213.139.155.* 14.04.11, 15:24
      wyborcza.pl/1,87648,9419165,Chce_lezec_pod_moja_gora.html
      wyborcza.pl/1,87648,9433596,Kaj_jest_moj_tata_.html
      wyborcza.pl/1,87648,9428198,Uderzeni_palcem_Stalina.html
      wyborcza.pl/1,87648,9413594,Walter_zwyciezca.html
    • Gość: hartmut Re: Ruch Autonomii Śląska idzie w wyborach do pow IP: *.dip.t-dialin.net 14.04.11, 23:56
      Gość portalu: Vovo napisał(a):
      > Odłączenie Śląska od Polski jest działaniem niezgodnym z konstytucją.

kazda konstytucje mozna zmienic. jezeli nie wierzysz, zyjzyj do ksiazek!
    • fyrlok Autonomia !!! Silesia Superior - VIVAT ! 15.04.11, 18:47
      Autonomia !!! :
      www.dziennikzachodni.pl/fakty24/392404,slazak-chcialby-autonomii-jak-katalonczyk-albo-szkot,id,t.html
    • Gość: Maria Cunitz "dobrze powiedziane" : IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.11, 21:14
      Wklejam kawalek wpisu w "Polityce", bo swietnie sformulowane :

Utożsamianie ojczyzny z państwem (jeśli w ogóle) jest uprawnione zaledwie od dwustu lat. Państwa narodowe powstawały w wyniku wielu różnorodnych procesów, które w dużym uproszczeniu miały swe źródła w reformacji, w rozwoju nauki i technologii, we frustracji bogacącej się klasy średniej, która pozbawiona przywilejów szukała wpływów i udziału we władzy. W wyniku bardziej lub mniej burzliwych przemian powstawały monarchie lub republiki parlamentarne scalając dotychczasowe królestwa i księstwa.

Innymi słowy - pewnej grupie społecznej potrzebna była organizacja państwowa, aby dotychczasową przemoc króla i jego wasali zastąpić przemocą instytucjonalną. Obie formy przemocy uzasadniały i uzasadniają do dziś swe istnienie potrzebą obrony interesów poddanych lub obywateli. Obie też karmiły i karmią się bezwstydnie czerpiąc z kieszeni rządzonych.

Dlaczego uważasz, że Twoja lojalność wobec państwa winna mieć źródło w emocjach związanych z ojczyzną, miejscem urodzenia, miejscem które zmieniasz swoją pracą, o które dbasz i zabiegasz razem ze swoimi rodzicami, braćmi i sąsiadami?
      Dlaczego źródłem owej lojalności wobec państwa nie może być zwykły pragmatyzm? Rozumienie konieczności poddania się prawu i organizacji państwa.

Jest to duża różnica. Gdy przeniesiesz swe bogoojczyźniane ciągoty na tę prawdziwą małą ojczyznę, to twój stosunek do państwa stanie się zdrowy. Zaczniesz widzieć przyczyny jego złej organizacji nie w „zdradach o świcie”, ale w interesie owej grupy społecznej, która z niego żyje. Wtedy zamiast oglądać spektakle z D. Tuskiem i J.Kaczyńskim w rolach głównych, zacząłbyś kombinować, jak zrobić, aby tego państwa było jak najmniej.
    • Gość: Maria Cunitz "dobrze powiedziane" : IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.11, 21:15
      Utożsamianie ojczyzny z państwem (jeśli w ogóle) jest uprawnione zaledwie od dwustu lat. Państwa narodowe powstawały w wyniku wielu różnorodnych procesów, które w dużym uproszczeniu miały swe źródła w reformacji, w rozwoju nauki i technologii, we frustracji bogacącej się klasy średniej, która pozbawiona przywilejów szukała wpływów i udziału we władzy. W wyniku bardziej lub mniej burzliwych przemian powstawały monarchie lub republiki parlamentarne scalając dotychczasowe królestwa i księstwa.

Innymi słowy - pewnej grupie społecznej potrzebna była organizacja państwowa, aby dotychczasową przemoc króla i jego wasali zastąpić przemocą instytucjonalną. Obie formy przemocy uzasadniały i uzasadniają do dziś swe istnienie potrzebą obrony interesów poddanych lub obywateli. Obie też karmiły i karmią się bezwstydnie czerpiąc z kieszeni rządzonych.

Dlaczego uważasz, że Twoja lojalność wobec państwa winna mieć źródło w emocjach związanych z ojczyzną, miejscem urodzenia, miejscem które zmieniasz swoją pracą, o które dbasz i zabiegasz razem ze swoimi rodzicami, braćmi i sąsiadami?

Dlaczego źródłem owej lojalności wobec państwa nie może być zwykły pragmatyzm? Rozumienie konieczności poddania się prawu i organizacji państwa.

Jest to duża różnica. Gdy przeniesiesz swe bogoojczyźniane ciągoty na tę prawdziwą małą ojczyznę, to twój stosunek do państwa stanie się zdrowy. Zaczniesz widzieć przyczyny jego złej organizacji nie w „zdradach o świcie”, ale w interesie owej grupy społecznej, która z niego żyje. Wtedy zamiast oglądać spektakle z D. Tuskiem i J.Kaczyńskim w rolach głównych, zacząłbyś kombinować, jak zrobić, aby tego państwa było jak najmniej.
    • Gość: stary Norbert stare, ale madre : IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.04.11, 19:46
      W 1997 roku na fali dyskusji nad dziejami Ślązaków ukazał się artykuł pióra profesora Krzysztofa Kwaśniewskiego – uznanego w kraju i za granicą znawcy zagadnień narodowościowych i wieloletniego badacza pogranicza polsko-niemiecko-śląskiego, który uważa, że „o istnieniu narodowości może się wypowiedzieć, a i to w ograniczonym stopniu, tylko socjologia. Nie można w tym opierać się tylko na niczym nie popartych subiektywnych deklaracjach, ani tylko na obiektywnych, ale sprzecznych z wolą ludzi kryteriach. [...] Każda grupa etnograficzna w sprzyjających lub właśnie niesprzyjających warunkach może aspirować do utworzenia narodowości, a nawet politycznej odrębności jako narodu. Czy Ślązacy stanowią odrębną narodowość, może się okazać właśnie teraz, w warunkach całkowitej swobody opcji zarówno polskiej, jak i niemieckiej. Opcja śląska nie może być z góry administracyjnie dyskryminowana tylko dlatego, że nie stoi za nią żadne państwo.
    • fyrlok Piersze wyrazne "nieregularnosci" :(( 21.04.11, 17:23
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,9477240,RAS_bedzie_zglaszal_nieprawidlowosci_przy_spisie_do.html

• Gość: Robertka Re: Piersze wyrazne "nieregularnosci" :(( IP: *.dip.t-dialin.net 22.04.11, 15:13
        Gorzelik grozi (obiecuje konsekwencja) :
        www.silesia24.com.pl/blog/silesia24/1/nieprawidlowosci-wspisie-brak-narodowosci-slaskiej-video/1411.html#com2833

I MO RECHT - ZERO TOLERANCJI DLA MANIPULACJI !
    • amoremio Statut 22.04.11, 16:59
      autonomia.pl/download/statut_organiczny.pdf

---------------------------------------------------
      "Czuję się Ślązakiem, to moja narodowość,
      to moja religia." Horst Eckert (Janosch)
    • Gość: cycato landryna wywiad z marszalkiem Gorzelikiem : IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.04.11, 02:02
      www.youtube.com/watch?v=0wv9VVB1whw
    • wilhelm4 "The Guardian" o Górnym Slasku i o RAS : 24.04.11, 02:47
      www.guardian.co.uk/world/2011/apr/08/upper-silesia-flags-up-independence
      • erka-4 Re: "The Guardian" o Górnym Slasku i o RAS : 24.04.11, 09:14
        cytat z "The Guardian":
        Jako lider RAS, Gorzelik jest za ochroną interesów niszowych Górnego Śląska, regionu w południowo-zachodniej części Śląska z własnym dialektem,niemieckim wpływem, historią i tożsamością kulturowową .

...no to jednak jest coś na rzeczy z tym odrywaniem Śląska pod tym obcym wpływem.To jak ta przyszła autonomia ma wyglądać,bo chyba nie o krzesełka jedynie chodzi ?
        • Gość: Waldemar Re: "The Guardian" o Górnym Slasku i o RAS : IP: *.dip.t-dialin.net 24.04.11, 16:05
          Tak - idzie tez o Opla, Audi, BMW, Volkswagena, Mercedesa.
          A jakie polskie wplywy nam oferujecie - polski krem Nivea i krówki ?
          • erka-4 Re: "The Guardian" o Górnym Slasku i o RAS : 25.04.11, 11:17
            Miałem wczeniej Renault-a teraz mam Fiata syn jeden Citroena drugi Honde i jakoś pomału jedziemy do przodu a ja osobiście mógłbym mieć jedynie rowerek na dwóch kołach i też do szczęścia by mi wystarczył.
            A Wam oferujemy jak sam powiedziałeś ten krem,krówki i czerwone mrówki.
    • Gość: arbiter madre slowa, wazne pytania : IP: *.dip.t-dialin.net 25.04.11, 19:09
      www.polityka.pl/historia/1514724,1,slaskie-powstania-domowe.read
    • erka-4 do wszystkich ukrytych kameleonów 26.04.11, 06:45
      Rasch odkrył Ameryke.
      Rasch skierował do marszałka obszerny list, w którym protestował przeciwko skostniałym poglądom na historię powstań, przypomniał, że była to w istocie wojna bratobójcza, w której podziały przechodziły w poprzek śląskich rodzin.

...a jaka niby wojna czy jakakolwiek bitwa nie była i nie jest bratobójcza,czyżby człowiek z drugiej strony "barykady" był jakimś Marsjaninem albo innym Kosmitą,TOŻ TO TAKI SAM CZŁOWIEK JAK KAŻDY INNY CZYLI BRAT.
    • Gość: specman dobry tekst, bardzo dobry IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.04.11, 15:51
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,9520345,Tylko_slaba_Polska_boi_sie_silnego_Slaska.html
    • Gość: szwargotek Górny SLASK Cieszynski : IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.11, 11:22
      Uglorz: Sami się margimalizujemy

Będąc ewangelickim duchownym nie godzę się na bezkrytyczne powielanie XIX-wiecznego modelu narodu, który nie liczy się z tożsamością jednostki – mówi nam ks. Marek Uglorz.

Łukasz Grzesiczak: Jaką narodowość ksiądz zadeklaruje w spisie powszechnym? Dlaczego?

ks. Marek Uglorz: Już zadeklarowałem śląską - to jest oczywiste, jeśli uwzględni się mój wcześniejszy apel. Będąc ewangelickim duchownym nie godzę się na bezkrytyczne powielanie XIX-wiecznego modelu narodu, który nie liczy się z tożsamością jednostki. Otóż dziwi mnie, że chrześcijanie pozwalają sobą manipulować. Cóż co to za wolność w Chrystusie, skoro skorumpowani władzą politycy albo księża, reprezentujący ciasną i wcale nie katolicką wizję chrześcijaństwa nacjonalistycznego, uzurpują sobie prawo do określania przynależności narodowej ludzi, którym służą? Każdy z nas ma prawo do rozpoznania i rozwijania własnej tożsamości, którą określa doświadczenie religijno-kulturowe, język i historia.

Moja odezwa jest w pewnym sensie zaprzeczeniem, bliskiej mi wizji chrześcijaństwa, które zachowując wolność, nie służy politycznym celom. Jednak z powodu nasilających się w Europie tendencji nacjonalistycznych, których politycznym ukonkretnieniem w Polsce jest PIS, odezwałem się w obronie wartości nadrzędnej, a mianowicie prawa człowieka do określenia własnej tożsamości, także narodowej. A że sam czuję się Ślązakiem, więc nie powinien dziwić mój apel, aby wszyscy czujący podobnie, mieli odwagę zadeklarowania narodowości śląskiej.

Ślązacy Cieszyńscy powinni także zadeklarować narodowość śląska?

Z mojego punktu widzenia pytanie jest źle postawione. Jestem teologiem i sługą Boga, który czyni człowieka wolnym podmiotem religijnym i politycznym. Nie realizuję politycznych celów i nie służę żadnej partii. Pytanie o powinność jest więc w tym przypadku nie na miejscu. Moim zdaniem Ślązacy z dawnego Księstwa Cieszyńskiego mogą zadeklarować śląską narodowość, ponieważ istnieją ku temu geograficzne, historyczne i kulturowe przesłanki. Niech każdy określa samego siebie; niech przebija się przez nacjonalistyczną skorupę egoizmu do żywego jądra swojej osobowości, aby stać się wartościowym podmiotem wspólnoty, zamieszkującej śląską ziemię.

Księdza deklaracja odbiła się szerokim echem. Niektórzy podnoszą argument, że Śląsk Cieszyński nie ma ze Śląskiem nic wspólnego...

Ten argument nie wytrzymuje krytyki, bo jak może Śląsk Cieszyński nie mieć nic wspólnego ze Śląskiem, skoro ma tę samą nazwę? Czy nieco ponad 200-ście lat różnej przynależności państwowej może niwelować tysiące lat historycznej, kulturowej i językowej wspólnoty?

Osobiście uważam się wpierw za Cieszyniaka, co nie oznacza, że nie jestem Górnoślązakiem. Potem rozpoznaję siebie jako Górnoślązaka, co nie oznacza, że nie jestem Ślązakiem. Czy Śląsk Cieszyński nie jest najwyższą częścią, a więc górną, Górnego Śląska? Nazwa Górnego Śląska wzięła się od położenia geograficznego, a nie od gór, w których ludzie, czyli górnicy, kopią w górotworze. I tylko nieszczęśliwe dla Śląska wojny śląskie między Prusami i Austrią, w wyniku których Górny Śląsk został podzielony pomiędzy dwa cesarstwa, doprowadził do tego, że najwyższa część Górnego Śląska stała się kulturowa nieco odmienna od reszty. Nie mniej, jak Górny Śląsk, ze swoimi historycznymi stolicami: Opolem i Raciborzem, jest częścią Śląska, którego stolicą jest Wrocław, tak Śląsk Cieszyński, ze swoją historyczną stolicą Cieszyna, jest częścią Górnego Śląska i mojej śląskiej ojczyzny.

Czy silne Katowice są w interesie silnego Cieszyna? Nie boi się ksiądz, że w ramach śląskiej autonomii grozi nam marginalizacja?

Ironizując odpowiem, że wolę marginalizację z perspektywy Katowic, aniżeli Warszawy. Bo cóż znaczy 50 kilometrów wobec 350? Marginalizują nas zresztą nie tylko w Warszawie. Sami się marginalizujemy, uważając się za wyjątkowy i niepowtarzalny szczep, skoro nieustannie podkreślamy wyjątkowość cieszyńskiej historii i kultury. To jest wyraz kulturowej pychy i ksenofobii, pojawiającej się zawsze przed upadkiem. Chociaż muszę przyznać, że mogę zrozumieć jej powody. Historycznie bowiem Cieszyn jest trzecim po Opolu i Raciborzu polityczno-kulturowym ośrodkiem Górnego Śląska, zaś Katowice nie są reprezentatywne dla górnośląskiej tożsamości. Mieszkańcy Katowic i okolicznych miejscowości muszą pojęć, że nie reprezentują górnośląskiej kultury i tradycji w takiej mierze, jak cieszyniacy czy opolanie. Nie dyskredytuję i nie dyskwalifikuję Katowic jako górnośląskiego miasta. Po prostu wyrażam nadzieję, że zaczniemy się szanować i zrozumiemy, że w naszym interesie leży pielęgnowanie kulturowej i narodowej wspólnoty, a nie po
      dkreślanie różnic, które nic nie znaczą w porównaniu z pozostałymi ludami środkowej Europy. Nie tylko w interesie Cieszyna, ale wszystkich miejscowości pomiędzy Ostrawą i Bielskiem-Białą leży silny Górny Śląsk, zaś w interesie Górnego Śląska leży silny Śląsk, ze stolicą we Wrocławiu.

Na ile postulaty RAS-iu są w obecnym i najbliższym czasie możliwe do wprowadzenia? Niektórzy zwracają uwagę, czy to, aby nie zwykłe "bicie piany"?

Postulaty Ruchu Autonomii Śląska są wołaniem o zwykłą uczciwość. Jakim prawem Górny Śląsk pozbawiono autonomii? Wiadomo, prawem wojny, a więc bezprawia i niesprawiedliwości.Jestem pewien, że prawa człowieka do określenia tożsamości i pielęgnowania swojej kultury nie można nazwać "biciem piany". Niech polscy politycy pamiętają, że skoro są ochrzczeni, są sługami, a nie władcami. W tym wypadku wszystko jest do zrealizowania, jeśli tylko w Polsce zacznie się szanować prawo do bycia sobą.
      • Gość: brawo! Re: Górny SLASK Cieszynski : IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.11, 21:30
        Jerzy Gorzelik w Bielsku
        13.06.2011.

Śląsk Cieszyński to niewątpliwie teren znacznie różniący się od reszty Górnego Śląska, a zarazem teren na którym do tej pory poparcie społeczne dla Ruchu Autonomii Śląska było dość znikome. Ostatnie spotkanie z przewodniczącym RAŚ, dr. Jerzym Gorzelikiem, które odbyło się 10 czerwca w sali bielskiej Wyższej Szkoły Administracji, pozwoliło odnieść wrażenie, że ten stan już uległ zmianie.

Wypełniona sala niemal w całości popierała poglądy głoszone przez Jerzego Gorzelika, który najpierw naświetlił główne idee RAŚ, a następnie odpowiadał na pytania zebranych bielszczan. Jedynym zgrzytem było pojawienie się Rajmunda Pollaka, byłego radnego wojewódzkiego z ramienia Ligi Polskich Rodzin, który usiłował storpedować wydarzenie, nie dopuszczając do głosu nikogo z zebranych, jednak zdecydowana reakcja prowadzącego spotkanie księdza Marka Uglorza i pozostałych uczestników, zmusiła go do rezygnacji z tych planów.

Po zakończeniu spotkania członkowie Koła RAŚ na Śląsku Cieszyńskim rozdali ulotki zachęcające do deklarowania narodowości śląskiej w trwającym spisie powszechnym, zaś ci z uczestników, których przekonały wypowiedzi Gorzelika, wypełnili deklaracje członkowskie RAŚ. Bielszczanie z radością zareagowali na zapewnienie szefa RAŚ, że bardzo lubi Bielsko i chętnie wróci tu w niedługim czasie.
      • Gość: o ks.Uglorzu : Re: Górny SLASK Cieszynski : IP: *.dip.t-dialin.net 13.06.11, 21:35
        katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,9772568,Wybory_2011__Ksiadz_zostanie_senatorem__Chce_go_wystawic.html
    • wilhelm4 Lepiej historycy niz politycy ! 05.05.11, 12:30
      O powstaniach w Czarnym Lesie
      03.05.2011.

W dniu 3 maja w pałacu w Czarnym Lesie* (gm. Woźniki) odbyło się spotkanie poświęcone 90. rocznicy wybuchu powstania 1921 roku, zorganizowane przez Urząd Gminy Woźniki, Starostwo Powiatowe w Lublińcu oraz spółkę Era.

Wykłady wygłosili historycy: dr Kazimierz Miroszewski oraz Bernard Szczech. Pierwszy z prelegentów swe wystąpienie zatytułowane "Kto wygrał III powstanie?" zakończył konkluzją: "Militarnie powstanie pozostało nierozstrzygnięte, jednak w momencie przerwania walk w ofensywie była strona niemiecka. Strona polska zrealizowała swoje cele polityczne. Dla Górnoślązaków była to natomiast wojna domowa, a z tej nie wychodzi się zwycięsko".
      Bernard Szczech, który omawiał sytuację w powiecie lublinieckim, zaznaczył, że dla mieszkańców tej ziemi walki były tragedią, wprowadzały bowiem bolesne podziały.

Obecny na spotkaniu przewodniczący RAŚ, Jerzy Gorzelik, na zakończenie dyskusji powiedział: "Dziś miałem okazję posłuchać historyków, wczoraj, podczas oficjalnych obchodów w Katowicach, słuchałem polityków. I mówię z pełnym przekonaniem, że zdecydowanie bardziej warto słuchać tych pierwszych. Jeżeli zastanawiamy się nad przyczynami braku zainteresowania historią Górnego Śląska, w tym także powstaniami, wśród młodych ludzi, zastanówmy się nad tym, jak nieatrakcyjny i niewiarygodny jest obraz naszych dziejów przekazywany przez polityków, którzy wciąż tkwią w zużytych schematach minionej epoki".

* - Pałac w Czarnym Lesie był w roku 1921 miejscem spotkania, na którym z udziałem Wojciecha Korfantego omawiano kwestię wszczęcia powstania.
      • erka-4 Re: historycy także tak mówią! 07.05.11, 12:25
        do wilhelma4:
        "Prof. Zygmunt Woźniczka z Uniwersytetu Śląskiego mówił o autonomii Śląska w okresie II RP i jej obecnym postrzeganiu. Jak stwierdził, autonomia nadana Śląskowi ustawą Sejmu RP w dniu 15 lipca 1920 r. była aktem politycznym mającym na celu przyciągnięcie jak największej liczby uczestników plebiscytu do głosowania za Polską. Tak naprawdę jej rozwiązaniom był przeciwny zarówno Wojciech Korfanty, jak i Narodowa Demokracja. Jednak po 1926 r. sytuacja radykalnie się zmieniła – obrona autonomii stała się formą walki z sanacją i jej zapędami autorytarnymi. A po roku 1933, kiedy w Niemczech zaczęło funkcjonować państwo totalne – na Śląsku, dzięki autonomii, swobodnie działały organizacje niemieckie zdelegalizowane w III Rzeszy. Formalnie autonomię zniosły najpierw władze hitlerowskie, a potem, 6 maja 1945 r., Krajowa Rada Narodowa.

Dzisiaj – jak podkreślił Woźniczka – autonomia jest idealizowana. Są środowiska, które uważają, że przywrócenie autonomii rozwiąże wszystkie bolączki Śląska. Jest to złudzenie – podkreślił mówca. Zauważył jednocześnie, że glebą, na której wyrósł Ruch Autonomii Śląska było poczucie tzw. śląskiej krzywdy. Ma ona swoje źródła już w II RP – niektóre posunięcia rządu w Warszawie odbierane były jako „kolonialne”. Np. reforma walutowa Władysława Grabskiego była postrzegana jako przeprowadzona kosztem Śląska. To samo miało miejsce w okresie PRL. Według opinii prof. Woźniczki władze centralne w Warszawie nigdy nie miały do końca „pomysłu na Śląsk”. Jako przykład nienormalności sytuacji podał fakt niemożności sprzedawania w okresie II RP śląskiego węgla w Polsce – stąd tak szybka decyzja budowy portu w Gdyni w celu ułatwienia jego eksportu. Śląsk w tym czasie nigdy nie zintegrował się gospodarczo z Polską – ocenił Woźniczka.
        Duże zainteresowanie wzbudził referat dr. Sebastiana Fikusa z Politechniki Opolskiej na temat stosunki historiografii niemieckiej do powstań śląskich. Jak wynika z badań autora historiografia ta nie przyjmuje do wiadomości faktu, że zbuntowani przeciwko Niemcom mieszkańcy Śląska biorący udział w powstaniach – byli Polakami. Niemieccy autorzy uważają, że byli to zbałamuceni propagandą „komunistyczną” Niemcy, którzy zwrócili się przeciwko własnemu rządowi z przyczyn socjalnych. Lansuje się też tezę, że cały ruch powstańczy był importem z zewnątrz (z Polski i z Wielkopolski). Niemcy przywołują też dane z głosowania plebiscytowego z okręgu Lubliniec i Kluczbork, gdzie 90 proc. mówiących po polski zagłosowało za przynależnością do Niemiec. Co to ma jednak udowadniać? Że Niemcy mówili po polsku? Według Fikusa niemieccy autorzy popadają często w groteskowe sprzeczności. Jak bowiem nazwać głoszenie tez, że bitwa o Górę Świętej Anny toczyła się między Niemcami?

Mocnym akcentem konferencji był głos dr. Józefa Musioła, prezesa Towarzystwa Przyjaciół Śląska. Mówił on o wielkim zaniepokojeniu członków Towarzystwa. „Dzisiaj zmienia się kolor krzesełek na Stadionie Narodowym w Chorzowie z biało-czerwonych na niebiesko-żółte, fałszuje się historię Śląska, dopuszcza do władzy w województwie siły wprost kwestionujące lojalność wobec państwa polskiego. Budzi to w nas, potomkach powstańców śląskich – wielkie zaniepokojenie”.
    • wilhelm4 Auschwitz (Oswiecim) 05.05.11, 12:46
      Relacja z Oświęcimia
      29.04.2011.

Dziś w Oświęcimiu pan Jerzy Gorzelik jako przedstawiciel Marszałka Województwa Śląskiego wziął udział w odsłonięciu tablicy pamiątkowej upamiętniającej istnienie w latach 1945-46 obozu pracy przymusowej zarządzanego przez NKWD i UB.

Gospodarzem uroczystości był pan Prezydent Miasta Oświęcim Janusz Marszałek. Głos zabrali także pan Jerzy Gorzelik, pan Sebastian Rosenbaum z katowickiego oddziału Instytutu Pamięci Narodowej oraz inicjator upamiętnienia ofiar obozu pan Józef Jancza. Obecne były poczty sztandarowe miasta Oświęcimia i Ruchu Autonomii Śląska.

Mówcy podkreślali przede wszystkim, że ten moment w historii przez lata nie był w ogóle znany, a do dziś nie jest w pełni zbadany. Jak zauważył pan Jancza, obóz w Oświęcimiu nie był jedynym obozem tego rodzaju, a trafiało się do nich po wojnie na podstawie plotek i posądzeń, nawet za samą znajomość języka niemieckiego.
      Panowie wskazywali również, że fakt wmurowania tablicy jest przejawem działania społeczeństwa obywatelskiego: na inicjatywę osób prywatnych odpowiedział lokalny samorząd we współdziałaniu z innymi instytucjami.

Po wspólnym odsłonięciu tablicy przedstawiciele władz złożyli kwiaty.

• Gość: Menschenfresser BRAWO! IP: *.dip.t-dialin.net 05.05.11, 23:49
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,9548053,RAS__Nie_tylko_powstancom_nalezy_sie_chwala.html
    • wilhelm4 Ten tekst warto sobie zapamietac (zapisac) : 06.05.11, 19:17
      Mówic o historii w sposób dojrzaly to mówic jezykiem wywazonym. Pozbawionym pretensjonalnego patosu, wlasciwego halasliwej propagandzie, która krzykiem pokrywa intelektualna mialkosc.

By mówic o historii w sposób dojrzaly, dostrzegac trzeba dramaty zwiazane z ludzkimi wyborami. Tragedie, jaka niesie ze soba kazde, nawet uzasadnione, uzycie przemocy. Trudno dojrzec ja za jaskrawymi etykietami, przydzielanymi niczym w grze wyrostków, bawiacych sie w wojne.

By mówic o historii w sposób dojrzaly, trzeba wreszcie umiec sluchac. Sluchac róznych racji. Najwiekszy falsz kryje sie bowiem pod przekonaniem, ze posiadlo sie prawde - jedyna i niepodwazalna.

Proponowanej rezolucji brak owej dojrzalosci. Brak refleksji nad trudnymi wyborami Górnoslazaków i dramatem podzielonego regionu. Czy nie czas, by wzniesc sie ponad frontowe linie 1921 roku i pelna szacunku pamiecia objac wszystkich, którzy w swym przekonaniu walczyli o lepsza przyszlosc Górnego Slaska? Bez wzgledu na to, w jakim panstwie oczekiwali spelnienia swoich nadziei. Pamietajmy, ze wsród nas zyja potomkowie tych, którzy stawiali na polska karte, tych, którzy wybrali strone niemiecka, a takze tych, którzy nie identyfikowali sie z zadna opcja. Jak pisal Stanislaw Bieniasz "integracja, oparta na poczuwaniu sie w pierwszym rzedzie do czlowieczenstwa, a dopiero potem do polskosci czy niemieckosci, powinna stac sie podstawa myslenia europejskiego". Nie zapominajac o zaslugach, jakie dla polskiej sprawy polozyli powstancy, winnismy pamietac o cierpieniach, które narodowy konflikt przyniósl Górnoslazakom.

Ubolewamy, ze tekst rezolucji nie uwzglednia owej uniwersalnej perspektywy, o która apelowal Stanislaw Bieniasz. Perspektywy, w oparciu o która budowac mozna wielowymiarowy obraz trudnych dziejów naszego regionu. Liczymy jednak niezmiennie, ze w przyszlosci jednostronne holdy zastapione zostana przez dojrzale, dopuszczajace rózne punkty widzenia upamietnienie. Takie, które nie bedzie dzielic, lecz umozliwi spotkanie mieszkanców Górnego Slaska na gruncie wspólnych, ogólnoludzkich wartosci.

• Gość: Magda-Lena Fajny artykul o Slasku i o RAS w Frankf.Allg.Zeit. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 03:16
      tinyurl.com/3g244re
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka