Dodaj do ulubionych

Umowa promująca Śląsk

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 19:09
I z czym woj. opolskie - dziwaczny zlepek Dolnego i Górnego Śląska wystartuje
do ludzi? Z milionem ludzi, z rachitycznym przemysłem i chorym na manię
wielkości politykami o których poza ich miastem nikt nie słyszał?
Obserwuj wątek
    • Gość: Schlesien Re: Umowa promująca Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 07:23
      No tak - przylepiło się g. do okrętu i mówi - PŁYNIEMY!!!!
    • Gość: GoBo zyzna Opuszczyzna IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 19.04.04, 09:18
      Po pierwsze Opolszczyzna to połowa Górnego Śląska, z jego historyczną stolicą,
      a nie - jak napisał przedmówca - "woj. opolskie - dziwaczny zlepek Dolnego i
      Górnego Śląska".

Po drugie, takze podzielam obawy co do tego, co zostanie wypromowane. Widząc
      jakość dotychczasowej oferty i nasilenie promocji oraz poziom zainteresowania
      gmin i powiatów, przypuszczam, że będzie promocja Śląska wygladała jakoś tak:
      >>Zgorzelec - witamy na Śląsku, Dolny Śląsk - tygiel kultur, Wrocław - miasto
      europejskie, Kotlina Kłodzka, Wałbrzych, Sudety - wspaniały wypoczynek i
      turystyka, Górny Śląsk: Opolszczyna... przepraszamy, brak ofert, zapraszamy o
      dalsze 100 km na wszchód, witamy w Gliwicach - mieście przemysłu i hostorii,
      Racibórz - płuco "Czarnego" Śląska, zapraszamy nad Olzę, jedziemy dalej Bytom,
      Zabrze, Pszczyna, Cieszyn - perły Śląska.<<

No, może w najlepszym przypadku pojawiłyby się oferty zrujnowanych ośrodków nad
      śmierdzącym Jeziorem Turawskim, oferta odwiedzenia sanatorium dla chorych
      psychicznie w Mosznej, czy zakładów drożdżarskich w Wołczynie. ;-)

Pozdrawiam.

GoBo Opolanin (już nie optymista)

• Gość: Oopt Re: zyzna Opuszczyzna IP: *.citymedia.pl 19.04.04, 14:54
        Nie ma co zwiedzać? A Nysa(piękna Katedra, rynek, ratusz), a Opole(rynek,
        ratusz, Muzemu Wsi Opolskiej, Katedra, nawet Amfiteatr), a Brzeg(zamek, rynek,
        Ratusz). Moszna jest jednym z najpiękniejszych polskich zamków! Co do Turawy to
        na nieszczęście musze sie zgodzić. Oprócz tego zostaje jeszcze - Otmuchów,
        Prudnik, Kopice(szkoda że ruina), Dobra, Paczków, Niemodlin. Oczywiście że nic
        nie ma, bo póki będą tacy ludzie którzy tylko narzekają, to wtedy nic nie
        będzie!
        • Gość: opolanin_x Re: zyzna Opuszczyzna IP: 213.25.85.* 19.04.04, 17:48
          Ludzieeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!
          NIe narzekajcie. Moze trzeba sie wziąć do roboty. Czasu mamy niewiele. Kiedy
          się udało obronić województwo, to można było myśleć, że: "my trudności
          wszystkie pokonamy". Tymczasem wała! Może nie mamy szczęścia do liderów. Może
          sami się pomęczyliśmy, a to powodzią, a to obroną województwa. Pewnie jesteśmy
          troche zmęczeni. Ale może czas na jeszcze jedną próbę. Może trzeba się
          skrzyknąć. Nie wiem jak. Nie wiem, czy jeszcze jest po co? Ale może kto
          MŁODY!!, sprobuje. To jest całkiem niezły kawałek tego kraju, czyli Polski. Ja,
          starszy innego nie mam. Moze jeszcze warto powalczyć?
          • Gość: Frelka Re: zyzna Opuszczyzna IP: 213.199.238.* 20.04.04, 03:51
            Ci, co piszą, ze nie ma czego promować tak naprawdę nie znaja swojego regionu.
            W woj. opolskim jest chyba najwięcej w kraju zabytków na km kw. Nigdzie w
            Polsce nie ma tak ładnych wsi, tonacych w kwiatach i to nie tylko tam, gdzie
            mieszkaja Ślazacy. Część chadziajów też potrafi zadbać o swoje zagrody i
            otoczenie.
            Problem w tym, ze dzisiaj nikt nie idzie do Centrum Informacji Turystycznej,
            tylko szuka ich w Internecie. Powinny byc jak w Europie Zachodniej drogowskazy
            i tablice na brązowym tle informujace o interesujacych obiektach, a przy
            motelach, na parkingach, koło zabytków należałoby umieścić mapy wskazujace
            kierunki do innych ciekawych miejsc. W hotelach i pensjonatach przy recepcji
            powinny czekac na gości foldery i mapy. Może wtedy, ktoś kto przyjechał
            słuzbowo wybrałby się później na urlop czy wycieczkę.
            Mam wątpliwosci, czy w ratuszu o tym wiedzą. Tym bardziej, że nie ma nadal
            strony miasta Opola po angielsku, a należałoby chociaż przetłumaczyć bardzo
            dobre strony poświęcone walorom turystycznym miasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka