Gość: Pudelek IP: 188.33.2.* 07.01.11, 23:32 gdybym był kresowiakiem, to też bym się wstydził - bo i z czego tu być dumny? że moich przodków przywieźli w bydlęcych wagonach do cudzych domów, w których nie umieli korzystać z kibla i kuchni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Polak Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.srv.az.pl 07.01.11, 23:47 Potomkowie kresowiaków to ostoja patriotyzmu i prawdziwej polskości na tych ziemiach zarojonych od volksdojczowych bękartów takich jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po 10.01.11, 13:31 Ty importowany "prawdziwy" palancie i jak widac absolwencie 3 klas gierkowskiej szkoly: na Górnym Slasku Opolskim NIE BYLO bylo tzw. volksdeutsch-y/ów. To slowo G.Sl.Opolskiego i w ogóle zachodniej czesci G.Sl. nie dotyczylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ah Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: *.dynamic.chello.pl 07.01.11, 23:56 zebrano 32 wywiadów..., w sondzie obok artykułu jest juz 20 "wywiadów" i 75% osób twierdzi że nie wstydzi sie swojego pochodzenia. wiec jaka jest mariodajnośc tych "badań"? jakiś cel? sens? to przecież jest oczywiste że na "emigracji" zatraca się swoją tradycję, asymiluje się. to przecież śmieszne żebym ja w 3 pokoleniu kreskowiak jeszcze sliedzikował na przyklad. i na to idą nasze europejskie pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolega Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.11, 08:39 Również, ująłbym to samo, te wyniki nie są miarodajne :), również mam po części Kresowe pochodzenie i nie uważam żeby był to powód do wstydu. Swoją drogą, trzeba sobie zadać pytanie dzięki komu ci kresowiacy przyjechali na te ziemie w bydlęcych wagonach i osiedli w nie swoich domach.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.11, 23:57 Szczerze powiem, że gdybym uzyskał takie wyniki "badań" to raczej nie upowszechniałbym ich. Zwłaszcza teraz, gdy daje się zauważyć wzrost zainteresowania losami kresowiaków osiadłych wśród tych nieszczęsnych ludzi, którzy nie wiedzą kim są. Środowiska kresowe mają się przecież czym chlubić, oczywiście kaganiec komuny skutecznie zatarł pewne rzeczy z pamięci, ale zawsze można powiedzieć, że mój ojciec (dziadek) nie współpracował z hitlerowcami, nie okradał, nie gwałcił, nie mam w domu rzeczy pożydowskich, itd. Już to jest dużą wartością. Gdy dodamy jeszcze godną postawę w czasie wojny, to tylko z wysoko podniesionym czołem chodzić można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szlachcic Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.182.77.136.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.01.11, 07:16 Zmieńcie tytuł panowie i panie redaktorzy GW gdyż obrażacie nim tych dumnych potomków polaków którzy ginęli za naszą i waszą wolność na ziemiach polskich i nieważne czy były to tzw. kresy czy śląsk , gdzie tutaj polacy -ślązacy również walczyli z hitleryzmem=złem. Osobiście dumny jestem z pochodzenia z tzw. kresów i nie mam żadnej nienawiści w sobie do tych co mieszkają na tych starodawnych ziemiach piastowskich i czują się niemcami. Taka już kolej rzeczy była i będzie.A paniom z instytutu radzę lepiej przeprowadzać badania a nie tylko na sztukę poprzez jeżdżenie po wioskach i przeprowadzanie nieudolnych rozmów ze staruszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 10.01.11, 15:02 osiadłych wśród tych nieszczęsnych ludzi, którzy nie wiedzą kim > są - na pewno nie jesteśmy polskimi faszystami. mó > j ojciec (dziadek) nie współpracował z hitlerowcami, nie okradał, nie gwałcił, > nie mam w domu rzeczy pożydowskich, itd. Już to jest dużą wartością - 100% zgoda. Jak na Prawdziwych Polaków to rzeczywiście niebotycznie dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytajnik! Nareszcie! Poczucie przyzwoitości się odezwało... IP: 93.159.164.* 08.01.11, 07:29 Dopiero w drugim pokoleniu odezwało się poczucie przyzwoitości - wszka tzw. kresowiacy przybyli na te ziemie z łaski sowieckiej i reprezentując okupanta. Jednocześnie z ich przybyciem wygananow dotychczasowych mieszakńców. Z czego tu być dumnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza Buga Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: *.phlapa.east.verizon.net 08.01.11, 09:44 "Naukowcy"( manipulatorzy historii) - jezeli interesuje was prawda o tych ludziach, a nie obrazanie POLAKOW to przewertujcie - dwie cienutkie ksiazeczki : 1) Wanda Kociecka - Oddajcie mi Swietego Mikolaja ! wyd."W drodze" poznan 1999r 2)Ewa Kurek - Ucieczka z zeslania i troszeczke -nie za duzo racjonalnie pomyslcie, to nie bedziecie publikowac stek bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poldek Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.11, 09:47 moja rodzina pochodzi z Kresów... jaki ze mnie jednak kresowiak, skoro ja urodziłem się w Opolu, moi rodzice urodzili się w Opolu? ja juz drugie pokolenie opolanin..... ale nie wstydzę się tego że rodzina pochodzi spod Lwowa... dane przedstawione w tych badaniach, ilość ankietowanych itp. powoduje jedno Instytut Śląski w opolu należy chyba rozwiązać, nie mają zielonego pojęcia o robieniu badań, ani nawet poczucia wstydu za takie coś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.11, 10:41 Powiedzialbym tak- jedni chca zbic potencjal polityczny tematem" kresowiacy" bo zblizaja sie wybory a inni pisza na zamowienie -ten temat jest manipulowany od zawsze.A ostatnie manewry opolskich palitykow najlepiej o tym swiadcza.Nie mozna sie ludzic ze zarowno partie jak i polityczni"spadochroniarze" robia wszystko aby na Slasku atmosfera byla podgrzewana sporami narodowosciowymi-gdyby Slask byl ekonomicznie niezalezny(uchowaj Boze politycznie ) bylby najwiekszym zagrozeniem dla politycznej centrali. Odpowiedz Link Zgłoś
grubyfacio Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po 08.01.11, 10:49 "Kresowiacy ,zabużanie,lwowiacy,przesiedleńcy" A dlaczego nikt ich nie nazywa "wypędzeni"? Niemcy swoich tak nazywają ,a my boimy się tego słowa. Strach przed ZSRR nadal żywy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mobber Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.11, 14:00 Niemcy są "wypędzeni" bo nie uczestniczyli w żadnych konferencjach o swoim przesiedleniu. Polacxy brali i sie zgodzili dlatego są " przesiedleni" Niemcy wyszli do interioru a polacy na " ziemie odzyskane A więc te slowa nie aż tak ze strachu przed ruskimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Do mobber IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 18:27 Kiedy czerwoni z angolami i amerykanami ustalali granice naszego państwa to polak stał w kącie i podawał herbatę.Minęło blisko 70-lat i nic się w tej kwestii nie zmieniło. Co do Niemców to wszyscy wypędzeni z terenów tzw. odzyskanych przez Polskę dostali odszkodowania od państwa niemieckiego. Swoją drogą olbrzymia część Niemców\ludność cywilna\ sama uciekała przed Armią Czerwoną bojąc się odwetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theo Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.netcologne.de 10.01.11, 18:51 grubyfacio, 8.01.11, 10:49, pyta: Dlaczego Kresowiaków nikt nie nazywa wypędzonymi? W układach repatriacyjnych pomiędzy ówczesnym rządem polskim zwanym Komitetem Lubelskim, a radzieckimi rządami Ukrainy i Białorusi z dnia 6 września 1944 roku i radzieckim rządem Litwy z dnia 21 września 1944 roku nie ma słowa "przymus". Repatriacja była akcją całkowicie dobrowolną. Kto chciał wpisywał się na listę i otrzymywał miejsce w wagonie towarowym. Chętni mogli zabrać bydło, narzędzia i maszyny rolnicze, pieniądze do 1000 zlotych lub rubli i pamiątki rodzinne. Dlatego repatriowało się również 76 000 koni, 169 000 bydła, 70 000 świń i 800 000 owiec. Liczono, że przybędzie do Polski 3-4 miliony chętnych, lecz do końca akcji przesiedleńczej (1 lipca 1947) zgodnie z Rocznikiem Statystycznym z 1949 roku przybyły 1 239 853 osoby. W tym samym okresie przymuszono do emigracji na wschód mieszkających pomiędzy Sanem i Bugiem 524 706 Ukraińców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cargool Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 11:05 No fakt, nie ma się czym szczycić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienia Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.11, 11:06 No proszę, mały chruściński kundelek, jego przodek jeszcze uczył się polskiego bo mu Międzysojusznicza Komisja Plebiscytowa na to pozwalała, później został hitlerowcwem klasy III, po niemieckim wysiedleniu wrócił sam, bez rozkazu i 60 lat żył szczęśliwie w PRLu a teraz jego syn-Pudelek czyli kundel z II pokolenia poczuł się volksdeutschem I klasy i jest dumny z tego! No ale co się dziwić jago kumplem jest niejaki Gorzelik - Ślązak wykształcony we Wrocławiu i chcący zarabiać w niemieckich ojro. Nie mówi tego głośno (ze strachu że wszyscy to zrozumieją i też tak będą chcieli) ale marzy mu się zostać szlezjerskim furerem! W porządnym kraju takich się wiesza! a u nas rząd myśli o dotacjach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyjaś Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 12:13 Spieprzaj jasiu przygłupie! Zmieniłeś płeć i teraz występujesz jako Gienia? Naprawdę obciąłeś sobie to i owo? Bardzo bolało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kresowianka Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: *.dclient.hispeed.ch 08.01.11, 13:23 Jestem duma ze sowich rodzicow kresowiakow.Sa to ludzie uczciwi,pracowici zostali wygnani ze swoich domu majatek zostal im zrabowany.Nie mieli na to zadnego wplywu gdzie ich przesiedlono.A tu na ziemiach odzyskanych taki farbowany lis sie uwaza,ze my komus cos zabralismy.Przywlaszczaja majatek po Obywatelach III Rzeszy Niemieckiej i uwazaja,ze im sie dzieje krzywda.Po co wracaja tutaj z powrotem.Bardzo duza winie za niesnaski narodowosciowe np. w Opolu ponosi Urzad Miasta nie precyzyjnie interpretowane przepisy powoduje spory,klotnie zupelnie nie potrzebnie wystarczy postepowac zgodnie z prawem i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc ! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.01.11, 13:57 Najbardziej sie wstydza swojego pochodzenia mieszkancy wsi gdzie wypedzono Evangelikow, sami Warszawiacy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Potomek Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.11, 21:21 Gość: kresowianka 08.01.11, 13:23 Odpowiedz - Jestem duma ze sowich rodzicow kresowiakow. A dlaczego mialabys nie byc dumna z rodzicow ? - Sa to ludzie uczciwi,pracowici zostali wygnani ze swoich domu majatek zostal im zrabowany. Przeciez nikt nie nie mowi ze kazdy z conajmniej miliona przybylch tu ludzi to nieuczciwy len i obibok. Kto ich wygnal i okradl z domu i dlaczego ? Dlaczego Ukrainiec nie chcial Polaka u siebie ? Pomysl troche. -Nie mieli na to zadnego wplywu gdzie ich przesiedlono. Acha, bardzo ciekawe stwierdzenie. - A tu na ziemiach odzyskanych taki farbowany lis sie uwaza,ze my komus cos zabralismy.Przywlaszczaja majatek po Obywatelach III Rzeszy Niemieckiej i uwazaja, ze im sie dzieje krzywda. Jak mozna odzyskac cos co do kogos nigdy nie nalezalo? Do 1945roku prawie wszyscy tu zyjacy byli obywatelami Rzeszy Niemieckiej (Deutsches Reich) Jaki majatek przywlaszczyli sobie po obywatelach III Rzeszy bedac jednoczesnie obywatelami tejze Rzeszy.? O krzywdzie nie chce wspominac, bo nie chce 100 postowej pyskowki. Jakim prawem obrazasz tych ludzi nazywajac ich "farbowanymi lisami" ktorzy tu zawsze byli, a dzis smialo moga powiedziec mimo tego ze sa obywatelami Polski,- "nie bylismy, nie jestesmy i nie bedziemy Polakami " -Po co wracaja tutaj z powrotem. ? Maja widocznie potrzebe takich jak ty troche podenerwowac. Robia to samo co ty, wyjezdzajac z Polski i mieszkajac w Szwajcarii. - Bardzo duza winie za niesnaski narodowosciowe np. w Opolu ponosi Urzad Miasta nie precyzyjnie interpretowane przepisy powoduje spory,klotnie zupelnie nie potrzebnie wystarczy postepowac zgodnie z prawem i tyle. Napisz cos o tych zle interpretowanych przepisach urzedu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niontko Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: 81.219.4.* 08.01.11, 13:50 Wcale sie nie wstydzę, ze jestem w czwartym pokoleniu kresowianką. Moi pradziadkowie przyjechali jak kazdy Kresowiak w wagonie bydlencym nie zwłasnej woli. Ukraiccy zabrali caly majatek w Polskim miescie Lwów. a za śpiewanie piosenek o Ulubionym i Straconym Lwowie wujek odsiedział tzw 48 godzin. Zastanwaiam sie skąd P. Gwiżdż wzieła rodziny do badań na temat potomków kresowiaków. po przeczytaniu artykułu mam wrażenie ze badała rodziny śląskie a nie kresowe. zapraszam do poszukania prawdziwych rodzin w Opolu i pod Opolem a jest ich pełno i są to rodziny wielopokoleniowe i dumne ze swoich korzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po 10.01.11, 13:38 > i pod Opolem a jest ich pełno Bzdury. Na wyspie o nazwie Opole jest ich pelno. A "pod Opolem", to tak jak "pod Lwowem" ukrainski zywiol/element: w wioskach pod opolem dominujacym elementem sa autochtoni, kulturowo, tozsamosciowo, swiadomosciowo, ekonomicznie, samoorganizacyjnie itd. Odpowiedz Link Zgłoś
k100 Ja nie wstydze sie kresowego pochodzenia 08.01.11, 14:40 Ciekawe badania potwierdzaja jedynie to co oczywiste i wszyscy wiedza. Nie potrzeba bylo robic badan i konczyc studiow zeby stwiedzic ze kresy byly zacofane w porownaiu do rozwinietego i uprzemyslowionego Slaska. Woda w Odrze plynie czas ucieka a Slask pomalutku staje sie jak kresy. Policzcie ile padlo fabryk, kopaln itd... Jakie wielkie bezrobocie, ludzie wyjezdzaja za chlebem do Niemiec. Likwiduje sie kolej. Wszystko pomalu okazuje sie niepotrzebne albo nieoplacalne. Przynajmniej na opolszczyznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do k100 Re: Ja nie wstydze sie kresowego pochodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 16:13 O tym, jakie były Kresy, a jaki Śląsk najlepiej można się przekonać porównując mieszkańców obu regionów. Autochtoni niestety wypadają beznadziejnie słabo. A nawet ci Niemcy, co wyjechali zaraz po wojnie też żyli z dala od cywilizacji. Domy łączyły się bezpośrednio ze stajnią, na środku podwórka gnojownik, wszechogarniający smród. Taki był obraz zapamiętany przez przybyłych na śląskie wsie. Jeśli była tu jakaś wyższa cywilizacja, to tylko za sprawą tych, którym wy ślunzoki, paśliście krowy, czyścili buty itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Ja nie wstydze sie kresowego pochodzenia 10.01.11, 13:41 Chory czleku: z jakiego brudnego palca ta wersje wyssales ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theo Re: Ja nie wstydze sie kresowego pochodzenia IP: *.netcologne.de 10.01.11, 19:12 "do k100", 8,01.11, 16:13, uważa, że: Niemcy, którzy wyjeżdżali po wojnie, żyli z dala od cywilizacji, domy łączone ze stajnią, gnojownik na podwórku, wszędzie smród. Proponuję przeczytanie pierwszego rozdziału książki Ludwika Stommy pt. "Polskie złudzenia narodowe", Poznań 2006, gdzie też o brudzie i smrodzie. Cytatu nie będzie, bo tekst zbyt obszerny, a o tym jak mieszkali Polacy na Kresach pokazują pierwsze sentencje filmu "Sami swoi". Zacytuję natomiast fragmenty z innych prac: Ryszard Pacułt w swym szkicu "Osadnictwo rolne repatriantów w powiecie kozielskim w latach 1945-1948", pomieszczonym w periodyku "Ziemia kozielska", studia i materiały, tom III, Opole 1974, pisze nie tylko o tym co otrzymali repatrianci na Sląsku, lecz także o tym co pozostawili za Bugiem, a to, cytuję: "Budynki będące w posiadaniu repatriantów znajdowały się w przeważającej mierze w złym stanie. Były to przeważnie budynki drewniane, często bardzo stare, z reguły kryte słomą lub gontami. Budynki gospodarcze, to często różnego rodzaju niewielkie szopy, chlewiki czy stałe zadaszenia. Regułą było, szczególnie w gospodarstwach małych, użytkowanie jednego budynku przez dwu, a nawet kilku właścicieli". Stanisław Srokowski w miesięczniku społeczno-kulturalnym "Sląsk" nr 12 z 1997 roku w artykule "Oswajanie krajobrazu" pisze, "Na kresach pozostawili repatrianci słomą kryte gliniane domy, a na Sląsku oczekiwały ich pałace". Wprawdzie wycofuje się później z "pałacy", to jest jednak zdania, że "natknęli się repatrianci na zupełnie nieznany im świat. Na nieznane, budzące niepewność urządzenia sanitarne, jak wodociągi, kanalizacje, toalety, centralne ogrzewanie, łazienki, na zaskakujący i obcy im świat". A Marcel Reich-Ranicki, alias Marceli Ranicki w książce "Mein leben" (Moje życie) wspomina o ucieczce przed narodowymi socjalistami i czasowym zatrzymaniu się w byłej Polsce wschodniej. Wspomina też swoje zaskoczenie tym, że "na Kresach czas zatrzymał się na poziomie średniowiecza". Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny do k100 : 10.01.11, 13:40 > Przynajmniej na opolszczyznie. Widze, ze jestes lokalnym partyjota. Ale dlaczego uzywasz propagandowego, nienaturalnego i a-historycznego okreslenia "Opolszczyzna" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klik Re: do k100 : IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 07:31 A- historyczne są twoje brednie o odwiecznej niemieckości Opolszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opolanka Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.11, 16:40 Moja mam i jej cała rodzina przyjechali do Opola z Kresów. wpajali mi miłość do ojczyzny, opowiadali o tamtych czasach, mam wiele pamiątek z tego okresu (zdjęć, itp.). To co piszecie, że młodzi się wsydzą to bzdura. Bardziej wstydzą się przyznać że są Ślązakami. Ja osobiście czuję się jednym i drugim. Moim mężem jest Ślązak, a dzieci odziedziczyły obie tradycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczepcio Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 17:49 To prawda,niewielu epatuje swoimi kresowymi korzeniami i nie dlatego,że się wstydzą.nie wstydzą się lecz są dumni.Stali się tutejszymi i rzeczywiście noże nawet bardziej niż Ślązacy są przywiązani do historii tego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
dar54 Potomkowie Kresowiaków nie wstydzą się 08.01.11, 18:05 Ja wcale się nie wstydzę. Często organizowałem wycieczki "dla nie kresowiaków też ", żeby zobaczyli ten piękny Lwów. Tam będąc , a zwłaszcza wśród mieszkańców - polaków nie wstydzących się , że uważają się za polaków pomimo nacisków poprzedniej władzy - od Nich można poznać prawdę historyczną. Żeby rozmawiać o jakiejś społeczności należy być wśród niej , obcować, widzieć problemy zycia , ale tez widzieć ich gościnność jakiej już w Polsce nie ma - im dalej na wschód tym jeszcze spotykamy się z ludzkimi odczuciami. Wiele wypowiedzi forumowiczów świadczy o ich kulturze, sposobu życia jaki wynieśli z własnego domu. " O wartości człowieka świadczy nie to,co posiada,lecz to kim jest". Jedni jeździli zdobywać "Marki i OJRO" drudzy wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po 10.01.11, 13:43 > Stali się tutejszymi i rzeczywiście noże nawet bardziej niż Ślązacy są przywiązani do historii tego regionu. Dlugo sie tak nie usmialem. :))))))) Szefie dialektyków (no i "historyków"): popracuj jeszcze nad logika. :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.11, 18:44 Wy potomkowie kresowian, może by który napisał jak to dziadziuś szabrował a po latach mówił swoim wnukom ,że to przywieżliśmy do Opola w 1945r. Ja miałem sąsiada\już nieżyjący\ ,który szczycił się w swoim domu pięknym fortepianem . Nie lubił tylko kiedy przypominano mu ,że ten fortepian ostał się po Niemcach. Przed laty opowiadano mi jak to weszli w stan własności min. i kresowiacy odnośnie pięknych starych poniemieckich domków na wyspie Pasieka w Opolu przez kilka pierwszych lat po wojnie.Wśród pokolenia\min. kresowiacy\ które przyjechało na Śląsk min. do Opola w 1945r. było mnóstwo szabrowników i pospolitych bandytów.Pomijanie tego ważnego aspektu z tamtych lat to jakby opowiadanie kolorowych bajek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do gość Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 05:02 Mam nagrania, ludzie wspominają, wsie były rozszabrowane, przez r5uskich i przez ślunzokóww, którzy wiedzieli , że niemieccy sąsiedzi już tu nie wrócą. Mam nagrania, achymy i manfredy cicho sza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 12:21 A to ciekawe ,Ślązacy okradali samych siebie. Te cicho sza do do wszystkich powojennych kresowych złodziei \być może dotyczy to także Twoich dziadków\tak jak napisałem w pierwszym zdaniu mojego poprzedniego wpisu .Widzę ,że porządnie wcisnęli Tobie ciemnotę no bo co mieli powiedzieć. Ty i Twoi dziadkowie jesteście gorsi od Armii Czerwonej!! Oni już dawno wyjechali a Was tu pełno jeszcze jak stonki.Znasz to powiedzenie -Gość tak jak ryba ,po trzech dniach śmierdzi. Ktoś tu napisał o Śląskiej przedwojennej biedzie.Owszem była bo jakże mogło być inaczej.Tylko tą prawdziwą o wiele większą widać min. na polskich przedwojennych filmach kiedy akcja dzieje się szczególnie na wsi.Gorzej żyli i mieszkali chyba w tamtych latach tylko rosjanie w kołchozach. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po 10.01.11, 13:46 W latach 70tych z ojcem bylem w Opolu u pewnego pana, u którego w piwnicy lezaly dziesiatki starych dywanów, wszystkie juz splesniale. No, "speszyl sie" troche, jak je przypadkowo zobaczylismy, wiec szybko wyemitowal taki tekst: "to jeszcze po moich dziadkach". D Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman jakoś się nie wstydzę, a do przodu i tak idę 08.01.11, 20:23 chociaż oczywiście pamiętam ale nie tak zapiekle, wybiórczo i nierzetelnie jak Gross Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: *.uni.opole.pl 08.01.11, 20:53 Jestem częściowo potomkiem Kresowiaków. I jestem z tego dumny. Kresowiacy mają serce, czyli nie są tak zimni emocjonalnie jak niektórzy Niekresowiacy. Kresowiacy spożywają wigilię razem. Niektórzy Autochtonii według rodzin, czasami nawet w sąsiednich pokojach, ale razem nie usiądą. Ciągle słyszę, że My Polacy mamy szanować mniejszość niemiecką, ale jakoś nie umiem usłyszeć, że Mnijeszość niemiecka ma sznować Polaków. I ubolewam, że w rozgłośniach radiowych są programy gdzie kultywuje się śląską mowę, a nie ma takich (chyba, że sie mylę), w których mówiło by się polszczyzną kresową. Dodam, że kuchnia Kresowiaków smakuje mi o niebo lepiej, niźli kuchnia Autochtonów. Język Autochtonów jest czasami taki mało elegancki. Używają słów "pierdoły", "chamie" itp. Polaków to razi. Mam wrażenie, że Autochtonii nie umieją wczuć się często w mentalność Ludności napływowej. Często uważają się za lepszych. Operują łatwo stereotypami. Oczywiście nie wszyscy. Są i ci zacni, uczciwi, pobożni. Znam rzeszę autochtonów, którzy nie umieją słowa dobrego powiedzieć o Polsce. Zostali na Śląsku, ale mimo upływu lat nie umieją asymilowac się z Polską. Tak na prawdę to mi ich żal albowiem w Niemczech wcale nie są uważani za Niemców. Tak wiele jeszcze do przełamania barier między nami. Brakuje rzetelnej, także naukowej dyskusji o relacjach Autochtonów i Kresowiaków. Jedni fanatycznie bronią jednych, drudzy drugich. Nawet Kościół za mało robił aby pojednać jednych z drugimi. Za mało, zdecydowanie za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Do Peter IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.01.11, 21:09 Mysle ze caly problem jest jeszcze aktualny bo mozna sie zachowac zle ale kiedys zrozumiec swoje slabosci i powiedziec przepraszam ,szczegolnie jak sie jest przyjezdnym.A jesli sie ciagle kultywuje obraz, ze sie od historii dostalo to co sie juz zawsze nalezalo to jest sie chamem pospolitym.To ze sa ludzie nieokrzesani po obydwu stronach to jedno ale jak sie zyje dziesieciolecia na jakiejs ziemi to interesuje sie troche prawdziwa przeszloscia a nie z podrecznika malego nacjonalisty.Mysle ze nic tak nie denerwuje jak ktos przyjezdny mowi kim sie jest i jak ma sie patrzec na przeszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klik Re: Do Peter IP: *.citymedia.pl / 192.168.7.* 08.01.11, 22:29 Akurat ty masz najmniejsze prawo pouczać innych na temat nacjonalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Do Peter 10.01.11, 13:58 > Mysle ze nic tak nie denerwuje jak ktos przyjezdny mowi kim sie jest i jak ma sie patrzec na przeszlosc. DOKLADNIE, GYNAU, to je to. Normalne, to w siódmej dekadzie po przybyciu przybyszów nie powinno byc zadnych "dwóch stron". Bo jak "jesz chleb" tej Ziemi, to jestes albo STAD - albo (tylko) GOSCIEM. No, ale jesli chcecie byc Turasami jak w Rajchu abo Wietnamczykami jak w Polsce, to ok, nie starajcie sie wintegrowac czy zasymilowac, celebrujcie te wasze orientalne szabelki i wycinanki (i oczywiscie cale Wasza mase stereoptypów, awersji, uprzedzen i intryg, tez). Ale nie fulejcie nom tukej o braku wintegrowania i zasymilowania Slonzoków w Polsce. Bo to niygrzeczno goscie zescie som: to Polska przylazla na Slonsk, a niy naopak ! Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po 10.01.11, 13:50 > Używają słów "pierdoły", "chamie" itp. Polaków to razi. BUAAAAAHAHAHHHHHHHHHHAAAAAAAAA-HA-HAAAAAAAAA !!!!!!! :) Facio: ciepnij sam jesze kilka wiców, gipko, padej ino: skond masz taki kuriozalny humor ? tysz lwowski ? Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po 10.01.11, 13:52 Peter von der Oppelner Universität: > Mam wrażenie, że Autochtonii nie umieją wczuć się często w mentalność Ludności napływowej. Bo nie musza. To Wy powinniscie sie wczuc, wzyc, wintegrowac. Przy czym "powinniscie" to po 65 latach, przyznaj sam - jeszcze bardzo grzeczne + dyplomatyczne slówko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAN Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.11, 21:31 Też bym się wstydził... Uzasadnienie -> "Sąsiedzi", "Gorączka złota". AAA... i apertheid - na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAN Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.11, 21:36 Ps: forum.gazeta.pl/forum/w,904,120486190,,Holandia_chce_Polakow_do_pracy_Ale_bez_zobowiazan.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NGO.OPOLE.PL Link do artykułu o niemcach IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.11, 22:40 Trochę prawdy o sytuacji na Opolszczyźnie ngopole.wordpress.com/2011/01/08/waszego-hajmatu-tu-nie-ma/ Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Link do artykułu o niemcach 10.01.11, 14:04 Znam cala maaaaaase propolskich Slazaków, ale......wiekszosc z nich nawet nie czytaj tych szowinistycznych wypocin, przy facecie nazywajacym sie Kordian Brzezinski automatycznie skrzywila by sie: a) bo nie potrafilaby tego nawet dobrze wypowiedziec b) bo ma swoje doswiadczenia z takimi "skimi" c) gdy taki udaje Slazaka d) gdy taki próbuje Slazakom tuplikowac Slonsk > kwestie rozwodnionych Polaków – Wasserpolen Co za skosnooki pacan na kurbke: "Wasser-" to od flisaków na Odrze, z którymi mieli kontakt (glównie ino niem.jez.) Dolnoslazacy ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: batiarska upinia Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... IP: *.252.18.35.internetia.net.pl 09.01.11, 00:02 ja jako batiar tam urudzony buleji nad tym, ali , Pani, co zrobić. Zakałapućkowału si to wszystku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dupek Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 05:06 A temtyn Lwów? Porównać gu z Upolim? I co? Nawyt toi Upoli dzisiejsze, toż to grajdół straszny w porównaniu zy Lwowym sprzyd lat usimdzisiemciu. Tamtu miastu! Tam czuć byłu Europe, tam jiżdzili trambaji, byłu dużyu miszkańców. A Upoli teraz, zadupi, ni ma co porównywać. Amyn! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.11, 09:49 Bez zlosliwosci - sentyment nie idzie w parze z rzeczywistoscia-moge tylko powiedziec jak komus jest tak zle niech bierze paszport i wyjezdza -swiat stoi otworem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kola Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.11, 10:44 Świnte słowa. Rzesza czyli ch.jmat szlezjerstwa potrzybuje junaków do arbejt! Koszula zęby i na rukcug! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potomek Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.11, 11:02 Gość portalu: Jasio napisał(a): > Świnte słowa. Rzesza czyli ch.jmat szlezjerstwa potrzybuje junaków do arbejt! K > oszula zęby i na rukcug! jasio.Zawrzi ta gamba paskudnou ty zgniyluchu zgniouly. Dockej ty tysz pojedziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: potomek Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.11, 10:54 Gość portalu: gosc napisał(a): > Bez zlosliwosci - sentyment nie idzie w parze z rzeczywistoscia-moge tylko powi > edziec jak komus jest tak zle niech bierze paszport i wyjezdza -swiat stoi otwo > rem. No, tak jak ty gosciu. Dobrze zrobiles ze wyjechales. Paszportu tez nie potrzebujesz, wystarczy Personalausweis, ty sentymentaly "znafco" na obczyznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego po IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.11, 12:26 W dzisiejszych czasach akurat na polskim dowodzie osobistym tez mozesz podrozowac po calej EU. Co do wyjazdu to akurat nie byl dobrowolny -ale gdybym sie zaparl nie musialem emigrowac(przetrwalbym i w Polsce)-zawsze bylem dobry w swoim zawodzie. A zele tez prawda jest na zachodzie przyszlo mi latwiej sie przebic niz w Opolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Do wszystkich "dumnych kresowian" IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 10.01.11, 10:38 Statystyka to statystyka, wiem, że "prawdziwym Polakom" trudno to zrozumieć ale 2+2 =4. Z całym szacunkiem, ale Wy i szwagier to jeszcze nie "wszyscy". Skoro badania pokazały że to wstyd przyznawać się do zabużaństwa potomkom Zabużan to znaczy, że wstyd. Koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
brons08 Co Instytut Śląski powinien badać ? 10.01.11, 10:46 30 lat temu Instytut Śląski wykazywał jako to pełna integracja ludności nastąpiła na Śląsku Opolskim, a koń jaki jest każdy widzi. Może lepiej niech Instytut zajmie się badaniami, ile to wazeliniarzy niemieckich i użytecznych idiotów dla polityki niemieckiej pojawiło się na Śląsku (a także od Chicago do Tobolska) po zjednoczeniu Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Potomkowie Kresowiaków wstydzą się swojego poch... 10.01.11, 13:28 > tzw.grupa zanikajaca > nie chca pielegnowac Jesli sie urodzili na Slasku, jesli ich rodzice sie urodzili na Slasku, jesli nawet ich dziadkowie sie czesciowo urodzili na Slasku, to chyba jasne i naturalne i porzadane, ze czuja sie stad czyli ze Slaska - i sa przynajmniej czesciowymi Slazakami, choc moze w róznej mierze w prawdziwym sensie. Ale "czucie sie Kresowiakami" byloby chore i indywidualnie niedobre i spolecznie nawet niebezpieczne. > chcą żyć przyszłością Wlasnie, slaska przyszloscia, tak sie akurat sklada, ze G.Slask jest aktualnie w Polsce. I to jest jedyna rzeczywistosc. Górnoslaska rzeczywistosc. Tutejsza. I bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slazak z NRD- fenu Czyj Opa mo ganba ? IP: *.dip.t-dialin.net 11.01.11, 14:45 A moze to wlasnie nasi dziadkowie przewracaja sie w grobach , widzac co wyprawiaja ich dzieci . Mniejszosc niemiecka (haha) tablice, Kotysie, RASie , konca nie widac. Odpowiedz Link Zgłoś