Dodaj do ulubionych

Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska

25.02.11, 14:08
Dobrzy ze my Slazacy "autochtoni" mama wybór miedzy RAS i MN.
Ja wybieram oczywiscie MN als sympatyzuje rowniez z RAS, bo polskim partia przyszlosci Slaska nie mozemy powierzyc !!!
Man nadzieje ze oba stronnictwa beda w demokratyczny sposob konkurowac ze soba i walczyc (jezeli potrzeba to równierz wspolnie) o przyszlosc naszego heimatu!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: hans Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 14:23
      nikt was Niemców o zdanie w sprawie naszego Polskiego Śląska o zdanie nie pyta. Jesteście mniejszością u nas która powstała najpierw za niemieckie marki a później za euro. To takie sprzedanie się "za miskę soczewicy i parę srebrników ". w 1945 i później za komuny wszyscy byliście Polakami ale później "mareczki" w głowach wam poprzewracały. cała wasza niemieckość nie jest nic warta i wy dobrze o tym wiecie ale działacie zgodnie z prawem przechrzty - jesteście w waszej niemieckości bardziej papiescy niż sam Papierz!
      a tak powiedzcie jak to jest sprzedać się za pieniądze? :)
      • Gość: adolf h Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 14:40

to ty musisz polaczku wstretny najlepiej wiedziec jak to jest sie sprzedac za kase,4 rozbiory polski a 5 wisi w powietrzu
        • Gość: Martadella Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.11, 21:50
          "Prawdziwy Polak" akurat nazwal sie Hans, hahaha.
          Reszty nie ma sensu komentowac, na polemike z takim kaczkowsko-rydzykowsko-pilsudsko-dmowsko-grazynizskim importowanym i zdezorientowanym talatajstwem zycie za krótkie.
          Vivat Silesia Superior.
          • Gość: śląski Polak Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: 80.50.134.* 26.02.11, 06:29
            Wypowiedż poślednia ja ta martadela na półce w sklepie.
      • Gość: papież Do hansa IP: *.147.236.192.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.02.11, 15:24
        A ty (pożal się boże) Janku, naucz się pisać po polsku. I nie obrażaj ludzi którzy tu chcą zgodnie mieszkać.
        A papież był nasz (tera będzie święty) i jest nasz... Śląsk górą... ;)))
      • Gość: migrator Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: 213.158.217.* 25.02.11, 15:38
        Typowy Polak - nawet nie umie napisać poprawnie "Papież". Przyjmij do wiadomości, że ludzie, którzy w 45 roku zostali tutaj chcieli Polski. Wiem, bo mój dziadek przyjechał tu w marcu 1945 i jako organizator polskiej administracji spotykał się z bardzo dobrym przyjęciem. Ale potem wy "Polacy z centralnej Polski" zaczęliście traktować Ślązaków jak obywateli drugiej kategorii. Przypomnij sobie szkołę, jeśli w ogóle chodziłeś do niej na Opolszczyźnie - jak traktowaliście tych, co gadali gwarą? "Wieśniaki" to chyba najłagodniejsze określenie.
        Ślązacy, niemieccy czy polscy byli tu od setek lat, nie zmienisz tego.
        • Gość: Zorro Re: Nowy Lenin? czy Adlof Hitler IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 15:49
          Ale my tego nie kwestionujemy. Stwierdzamy jedynie że szwabstwo było tu jako okupant i tak się zachowywało mordując sąsiadów a dziś wmawiajać że żyło się zgodnie i wielokulturowo. Że tak nie było śwaidczą najlepiej 3 powstania i samorzutna obrona przed hitlerowcami w 1939!
          Ja chcę jedynie żebyście się podciągnęli umysłowo bowiem przy tym poziomie opowiadacie głodne kawałki - prymitywny umysł wierzy w kompletne bzdury! Zwłaszcza o wyższości - U Niemców zawsze zamiataliście ulice i robiliście za mięso armatnie. Skąd u was ta w wiara w nadzwyczajne zdolności? Ani niemieckiegfo ani polskiego! Tej głupoty nie widać jedynie przy szambonurkowaniu.
          • Gość: mario Re: Nowy Lenin? czy Adlof Hitler IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 16:09
            oj a niech Ci język uschnie od tych obelg
          • Gość: RR Naucz się najpierw historii. IP: 109.197.186.* 25.02.11, 21:01
            "Stwierdzamy jedynie że szwabstwo było tu jako okupant"

Nie kompromituj się. Śląsk Opolski został włączony do Polski w 1945 roku.
            • Gość: Zenek Re: Naucz się najpierw historii. IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 22:22
              Nie masz racji! Śląsk został włączony do Polski za Mieszka a Łużyce za Chrobrego! Nie pchaj się na nieswoje bo zaczniemy kampanię o odzyskanie granicy na Łabie! Radzę samoograniczenie!
              • Gość: srogo omama Re: Naucz się najpierw historii. IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.11, 11:56
                I jak to dobrze, ze i Chrzescijanstwo
                Slask od Polski dostal, no nie ? :)
                (uwaga: pulapka !)

Tak jak "kaganek oswiaty i oswiecenia" w 1922.
                Do dzisiaj jestesmy wdzieczni.
            • Gość: GoBo Re: Naucz się najpierw historii. IP: *.252.24.133.internetia.net.pl 27.02.11, 22:39
              A do Niemiec raptem 200 lat wcześniej. Uprzednio należał do państw czeskich i austriackich (co z resztą wcale nie znaczy, że był ziemią zamieszkałą przez Czechów, czy Autro-Niemców, tlyko należał jako własność do ich władców). Na początku okresu historycznego zaś Śląsk należał do Polski, podarowany jej przez wcześniejszych zdobywców z Pragi.
        • Gość: Gross Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 16:05
          Święta racja. Moi Oupowie tyż z nadzieją pozostali tu po 1945 bo przed wojną Niemcy wcale jakoś super ślązaków nie traktowali.Slazacy byli przez niemców nazywani rozwodnionymi polakami. Niestety szykany które spotykały ślązaków po wojnie w tym obozy pracy ( w którym był też mój dziadek który de facto był polskim powstancem) szybko ostudziły zapał do kraju nad wisłą. Gdyby ktoś musiał się z swoją sląską mową i tożsamością ukrywać całe zycie też by w koncu jakoś musiał odreagowac. i Takim wentylem był 89 rok kiedy mozna było okreslic sie jako Niemcem. Wpradzie rola finansowa była też znaczna....ale ilu Polaków pouciekało do Irlandii na zmywak ? Jak ktoś obraża ślązaków lub polaków na tym forum sam nie zasługuje na szacunek. tak wiec szanujmy drugą stronę a piszmy merytorycznie. szkoda ze niewielu na to stać.
          • Gość: śląski Polak Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: 80.50.134.* 25.02.11, 18:21
            Gross napisał:"ale ilu Polaków pouciekało do Irlandii na zmywak"...
            taki los życia Polaków w pierwotnym polskim kapitalizmie ale jadąc przykładowo do tejże Irlandii pozostają nadal Polakami z polskim obywatelstwem a nie jak wielu Ślazaków przyjęło niemieckie obywatelstwo w celu możliwośći zbierania pietruszki w Niemczech,pietruszke można i bez niemieckiego obywatelstwa zbierać a więc wasza wartość jako narodu śląskiego jest bliska zeru,oczywiście nie wszystkich a tych,którzy przeszli na niemiecką wiare za dojczemarki.
          • Gość: Martadella Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.11, 21:56
            "Wasserpolnisch" - ten terminus nie pochodzil od rozwodnienia i innych tym podobnych bzdur,
            tylko powstal na Dolnym Slasku jako okreslenie (glównego) jezyka Górnego Slaska,
            z ktorym sie Dolnoslazacy najczesciej spotykali w osobie flisaków na Odrze.

I stad ta "woda", wy skosnoocy profesorzy.
            • Gość: theo Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.netcologne.de 26.02.11, 11:06
              Rację ma Martadella (25.02.11, 21:56) pisząc, że Wasserpolen, to nie są "rozwodnieni Polacy", lecz raczej "wodni", co należy rozumieć nieprawdziwi, inni od tych co zamieszkiwali "pola". Pochodzenie i znaczenie terminu "Wasserpolnisch" nie jest dotychczas całkowicie wyjaśnione. Przypuszcza się, że jest to tłumaczenie używanego w XVII wieku określenia "aquatico polonica", stosowanego do określenia języka gwarowego pracujących na wodzie flisaków i wskazującego na jego inność od dopiero co skodyfikowanego języka polskiego. Nie od dziś wiadomo, że dialekt Górnoślązaków przyprawia polskich estetów językowych o ból głowy. Latem roku 2010 znajoma z Wrocławia (rodzice ze Lwowa), nasłuchawszy się moich opowiadań o naszej inności postanowiła sama sprawdzić jak to ze Slązakami jest, lecz przede wszystkim chciała poznać nasz język. Pojechała więc ze mną na Sląsk Górny i pierwsze na co zwróciła uwagę, to były tablice z podwójnymi nazwami miejscowości. Wydawała się być wstrząśnięta, ale od komentarzy się wstrzymała. Z moimi krewnymi rozmawiałem "po naszymu", a ona słuchała i milczała. Po powrocie z wizyty powiedziała do męża: "Wiesz, ja niewiele z tego co oni mówili rozumiałam". Nic dziwnego, tak było przecież zawsze. Lwowski historyk Henryk Schmitt pisał do swojej żony w 1862 roku "lud tutejszy mówi wprawdzie quasi po polsku, lecz ten polski jest dla nas prawie niezrozumiały", cytował Herbert Matuschek w opracowaniu "Das Polnisch der Oberschlesier", opublikowanym w periodyku Oberschlesisches Jahrbuch z 1997 roku.
        • Gość: hans Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 19:50
          ty jesteś Polakiem? ja jestem i jestem z tego dumny a ty to jesteś chyba kosmopolitą bez kręgosłupa. ja mam rodzinę mieszaną. tak chodziłem do szkoły w Opolu. miałem w klasie kilku Ślązaków o czysto niemieckich nazwiskach..... SZYM..., SYM..., PYK..., CHUD..., :)....niestety niektórzy to wnukowie powstańców.... po niemiecku mówili tak jak ja po mongolsku:) nagle w 93 - 94 poczuli swoje niemieckie pochodzenie i wraz z rodzinami wyjechali do "ukochanej" ojczyzny.
          co do gwary - nigdy z GWARY się nie śmiałem bo mi się podoba ale GWARA!!!!!! to nie wiejskie używanie języka polskiego i niestosowanie reguł gramatycznych które wynika z niedbałośći lub braku wykształcenia. w większości przypadków to co raś i mn nazywa gwarą to koło prawdziwej gwary nawet nie leżało :)
          PRAWDZIWA GWARA ŚLĄZKA JEST JAK MUZYKA I NIE PRZYPOMINA JĘZYKA NIEMIECKIEGO choć zawiera słowa i określania z niego pochodzące - jeżeli się mylę to proszę poprawcie mnie! co nie możecie? :)))))
        • Gość: Martadella Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.11, 21:52
          > Ludzie, ktorzy tu zostali chcieli Polske.
          > Spotkal sie z dobrym przyjeciem.

Natepny zdezorientowany koles, choc niby "dobrze chce".
          Za to pochwalam, ale pozatym mocno wspolczuje.
        • Gość: GoBo Mam szczęście IP: *.252.24.133.internetia.net.pl 27.02.11, 22:36
          Mam to (nie)szczęście być z rodziny mieszanej - śląsko-nieśląśląskiej.
          Nieszczęście: Przez "stuprocentowych" Ślązaków uważany za Gorola.
          Szczęście: Przez przyjaciół i rodzinę uznawany za Hanysa.
          Ale mieszkając na Górnym Śląsku od urodzenia i - jak to mieszańcy - interesując się ciutkę historią mojej małej ojczyzny, zastanawia mnie jeden drobiazg z tą naszą mniejszością niemiecką. Nie kwestionuję faktu, że POJEDYNCZE rodziny Niemców się ostały, bo sam znam takie i mam w rodzinie. Ale oni i za komuny wiedzieli, że są Niemcami. Natomiast cała śląska część mojej rodziny uważa się za Polaków. Wiem, zaraz mnie "śląscy patrioci" zwyzywają, albo w najlepszym przypadku wysnują tezę, że ja jestem z jakiejś szczątkowej mniejszości polskiej wśród Ślązaków. Moją wątpliwość można sprowadzić do uproszczenia w postaci takiego oto pytania:
          - Dlaczego osiadli na Śląsku Niemcy - niemieccy Ślązacy, którzy zamieszkiwali miasta (jak choćby Opole) wyjechali i nie wrócili do swojego hajmatu, odkąd tu nastała znowu Polska, podczas gdy wiejscy Ślązacy, rzekomo Niemcy - nie opuścili tej ziemi nawet, gdy mogli się repatriować do Niemiec po wojnie?
          Dla przypomnienia, masa ludności ewakuowała się z miast jeszcze zanim przyszedł front, więc nie zwalajcie na zarządzenia władz, które dotyczyły tylko mieszczuchów.
    • Gość: lasvegas Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 15:21
      Ino autonomia całego Ślunska od Zielonej Góry po Bielsko, ze stolicom we Wrocławiu. Autobahn już momy, stolica piękna, gospodarka lepsza niż w Polsce.
    • svatopluk Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska 25.02.11, 15:52
      ciekawy argument ONRu.

czy w zdecentralizowanym panstwie bedziemy klepali biede jak w Szwajcarii a panstwo bedzie takie slabe jak Kanada?
    • Gość: Marek Autonomia Terytorialna IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.11, 15:56
      Zwolennicy ONR skandowali hasła o decentralizacji. Ich zapał ostudził dr Honka z Instytutu Politologii mówiąc, że po reformie administracyjnej w 1999 mamy już w pewnym stopniu zdecentralizowane państwo, w którym postawiono nacisk na rolę samorządu. Rozumiem ONR`owców że bronią insteresu i integralności Państwa Polskiego. Pewnie i oni w końcu zrozumią, że autonomia regionalna służy lokalnym społecznościom w tym im. Nikt przecież nie narzuca w autonomii unifikacji narodowej. Przeciwnie, dr. Gorzelik podkreśla że jesteśmy regionem wielokulturowym i prawo do określenia tożsamości przysługuje ślązakom, zagłębiakom jak i potomkom przyjezdnych z kresów.
      • Gość: śląski Polak Re: Autonomia Terytorialna IP: 80.50.134.* 25.02.11, 18:29
        Mamy i autonomię i pełnię swobód a i wielokulturowość również.A to jest dowód na istnienie autonomii oraz pełni swobód nawet dla idioty:forum.gazeta.pl/forum/w,65,122529250,122529250.html?f=65&w=122529250&a=122529250&wv.x=2
    • Gość: Opole Zdrój Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: 213.158.217.* 25.02.11, 15:57
      Ciekawe kto chce by powstała Autonomia Sląska? Oprucz kilku kilku oszołomów nikt inny o tym nie rozmawia nawet.
      • svatopluk Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska 25.02.11, 17:11
        Gość portalu: Opole Zdrój napisał(a):

> Ciekawe kto chce by powstała Autonomia Sląska? Oprucz kilku kilku oszołomów nik
        > t inny o tym nie rozmawia nawet.

ostatnie wybory samorzadowe z 2010
        woj. slaskie: 8,5% (w czesci gornoslaskie powyzej 10%)
        pow. opolski: 5,2%
        • erka-4 Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska 25.02.11, 18:44
          Jeżeli te procenty osiągną poziom 50 + jeden to wówczas będziecie mieli prawo do swoich praw ale 10 % w dodatku przy totalnej mobilizacji to żaden wynik,gdyby do urn poszli wszyscy Polacy to te 10 % zamieniłoby się w 2 %.Autonomia wymaga poparcia większości mieszkańców regionu a nie jakiejś jej wąskiej grupy.Jest demokracja działać może każdy oczywiście w granicach prawa lecz niepotrzebny wysiłek,który nic nie daje jedynie dużo dymu.
          • svatopluk Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska 25.02.11, 23:26
            erka-4 napisał:

> Jeżeli te procenty osiągną poziom 50 + jeden to wówczas będziecie mieli prawo d
            > o swoich praw ale 10 % w dodatku przy totalnej mobilizacji to żaden wynik,gdyby
            > do urn poszli wszyscy Polacy to te 10 % zamieniłoby się w 2 %.Autonomia wymag
            > a poparcia większości mieszkańców regionu a nie jakiejś jej wąskiej grupy.Jest
            > demokracja działać może każdy oczywiście w granicach prawa lecz niepotrzebny w
            > ysiłek,który nic nie daje jedynie dużo dymu.

i tu sie z toba zgadzam.
            poko wiekszosc mieszkancow Gornego Slaska nie bedzie przekonana do autonomii to jej nie bedzie.
            ale z drugiej strony liczba zwolennikow tej idei wzrasta.
    • Gość: okobar Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 16:37
      polskim partia? - chyba polskim partiom (czyli i RAŚowi)
      rówierz? - chyba również...

uważam się za Polaka, uważam ze nie ma narodowości śląskiej (dla wszystkich krzykaczy - piszę wyraźnie - ja uważam... jeśli ktoś uważa że jest inaczej to proszę bardzo, każdy może mieć swoje zdanie)

jeśli już rozpatrywać jakąkolwiek autonomię Śląska... to całego Śląska, od Jeleniej Góry po Bytom, w Zagłębiu i Częstochowie darować - to nie jest Śląsk
    • Gość: myślący Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.dynamic.chello.pl 25.02.11, 19:30
      widzę że Ślązacy i Nimecy mieli dzisiaj w Opolu swoje obchody z okazji obchodzonego dzisiaj Dnia Masturbaccji!!!!!;)))) brawo dla potomków "bohaterów" z ss i wermachtu - zapomnieli jakie lanie dostali w ostaniej wojnie i ile z nich ma obecnie domieszkę rosyjskiej krwi.... znów chcą powtórki.... historia znów zatoczyła koło i niektóre narody nic nie rozumieją wciąż prą do konfrontacji. 66 lat spokoju dla nich to stanowczo za dużo...
    • Gość: przajacz mowy śl. Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.11, 20:28
      Ciekawe kto zaprosił tego oszoloma Gorzelika? Przed takim najlepiej zamykac dzrzwi, by nie mącił w głowach. Sam Gorzelik to miękkim ciulikiem robiony przez nieszczesliwego ojca głupek choć z doktoratem. Oszołomstwo idzie w parze z głupotą, bo tylko głupek nie zrozmiał istoty tamtej autonomii po 1921 r. Wtedy byla sposobem na aklimatyzację bylych obywateli niemieckich w Polsce. Teraz jest funta klaków warta, bo każdy region, a nawet subregion, ma swoją decentralizację jak chce Hlinka, pardon Honka.
      Oczywiscie jest w idei autonomii sens. Ale tylko w jednym przypadku: jak sie myśli o wyrwaniu Śląska z Polski. Wtedy tak, autonomia jest pierwszym krokiem. Można się przysięgać, że tak nie jest, ale to kłamstwo. Śląscy Polacy bądźcie mądrzy, nie dajcie sie na to nabrać. Gorzelikowie to zdrajcy, zaprzańcy, głupcy.
      • Gość: śląski Polak Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: 80.50.134.* 26.02.11, 06:37
        My to wiemy i nabrać się nie damy.
        Niech żyje polski Górny Śląsk i Dolny Ślask.
    • Gość: Martadella Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.dip.t-dialin.net 25.02.11, 21:47
      Autonomia "kulturalna" ? A nie przypadkiem autonomia kulturowa, Autorze ? :)
    • erka-4 Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska 26.02.11, 11:59
      friedersdorf napisał:
      Ja wybieram oczywiscie MN als sympatyzuje rowniez z RAS, bo polskim partia przyszlosci Slaska nie mozemy powierzyc !!!

... a czy to jest jeden za sposobów budowania przyszłej przyszłości autonomicznego Śląska a może całkiem "wolnego",ciekawa perspektywa nie sądzisz ? nie boicie się,że was przepuszczą przez komin ?opole.gazeta.pl/opole/1,35114,9156173,Na_swastyke_nie_ma_mocnych.html
      • Gość: Hans Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska IP: *.pool.mediaWays.net 26.02.11, 18:48
        erka -4-przez komin to SS przepuscilo Zydow-przy wielkiej pomocy polaczkow-jeszcze teraz
        caluja ich za to po nogach.
        Ta historia jeszcze bedzie od nowa napisana.
        • erka-4 Re: Szef RAŚ opowiadał o wizji autonomii Śląska 27.02.11, 07:21
          To prawdopodobnie całe SS to byli polscy przebierańcy,niektórym Niemcom się to marzy a więc spróbują to odpowiednio przemalować a głupki uwierzą tylko niewielu ich będzie.
    • Gość: gosc Do friedersdorf IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 11:40
      Takiego Niemca jak Ty to ja mam w rozporku.
      On po niemiecku mówi jak cała M.N.
    • Gość: zigi Kto lądował na lotnisku w Kamieniu Śląskim??? IP: *.punkt.opole.pl 27.02.11, 15:25
      Szukam informacji, kto lądował na lotnisku w Kamieniu? Ktoś wie coś więcej?
      www.youtube.com/watch?v=KYHeOfvNqNg
      • Gość: a może Re: Kto lądował na lotnisku w Kamieniu Śląskim??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 19:44
        To był ktos kto bardzo nie chciał być witany. Tylko skąd się ty tam wziąłeś nicponiu?
    • Gość: Polak <a href="http://www.e-sarmatia.pl/2011/02/z-pamietnika-sarm" targe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 20:06
      www.e-sarmatia.pl/2011/02/z-pamietnika-sarmaty-xxi-wieku/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka