Dodaj do ulubionych

Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 21:41
- Skandaliczna wypowiedź prezesa PiS o tym, że: "śląskość jest pewnym sposobem odcięcia się od polskości i przypuszczalnie przyjęciem po prostu zakamuflowanej opcji niemieckiej", jest wyrazem wzrastającego nacjonalizmu w szeregach PiS [...]Odbieranie Ślązakom prawa do polskości i nazwanie ich zakamuflowanymi Niemcami jest nie do przyjęcia i prezes PiS powinien jak najszybciej odwołać te skandaliczne słowa. W innym przypadku będzie traktowany w województwie śląskim jako persona non grata - napisał w oświadczeniu umieszczonym na swoim blogu Migalski.
Obserwuj wątek
    • Gość: jfsdjgk Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.dip.t-dialin.net 02.04.11, 22:20
      Kaczynski to jadowity nikt. Ale ten pseudoSlazak Migalski to taki drugi Kurski.
    • Gość: dominik Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.ip.netia.com.pl 02.04.11, 22:26
      Nigdy nie przypuszczałem, że podzielę kiedykolwiek pogląd Kaczyńskiego. Ale stało się. Z pierwszą częścią zdania, tj.: "śląskość jest pewnym sposobem odcięcia się od polskości" ... zgadzam się w zupełności. Ludzie deklarujący narodowość śląską chcą przede wszystkim powiedzieć, że nie są Polakami. Dodają przy tym, że nie są też Niemcami. Oczywiste, no bo dwie narodowości w jednym człowieku się nie zmieszczą. Nie wiem wiec, skąd to wielkie oburzenie byłych pisowców z pjn-u. Chyba próbują coś tam dla siebie ugrać. Ale tym razem chyba zupełnie pobłądzili, bo sami Ślązacy deklarujący narodowość śląską nie będą mieć tyle pretensji do Kaczyńskiego co jego niedawni poplecznicy. Kaczyński powiedział prawdę i dał niezdecydowanym jeszcze jeden argument by zadeklarować w spisie narodowość śląską.
      • Gość: jasio Re: Skandaliczna głupota naiwnych IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.11, 23:48
        Wyciągacie nieprawidłowe wnioski. Nie w PiS wzrasta nacjonalizm tylko w was szlezjerach! Kaczyński jako pierwszy to głośno wyartykułował! Sam pomysł wmawiania Śląskości przez szlezjerów jest bardzo chwytliwy. Dowcip polega jednak na tym że dla każdego to co innego znaczy! Jak niby nazwać mieszkańca Śląska oczywiście jest to Ślązak ale Ślązacy są różni. Są Ślązacy polscy, prześladowani i mordowani przez Ślązaków niemieckich czyli szlezjerów. Dziś deklarując Śląskość dajecie swoje głosy szlezjerom, jutro będziecie żałować żeście lekkomyślnie zaufali tym faszystowskin knowaczom, oni już waszą nieświadomość dobrze wykorzystają. Ślązakiem można będzie być gdy szwabów wysiedli się za Odrę i Nysę łużycką!
        • Gość: taki tam Re: Skandaliczna głupota naiwnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.11, 00:08
          Znasz dobrze historię ? Jeśli nie znasz to podpowiem, tylko przypadkowy zbieg okoliczności sprawił, że powstało za Mieszka państwo Polskie w którym dzisiaj żyjemy. Mówienie o kimś, że jest niemicem choć się nim nie czuje jest uwłaczające. Dzisiaj każdy z nas jest Europejczykiem o narodowości polskiej, śląskiej, francuskiej, estońskiej, holenderskiej lub innej. I tu wywody pana Migalskiego w kontekście tej dyskusji mają rację.
          • Gość: wit Re: Skandaliczna głupota naiwnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.11, 18:35
            O ile do tej pory się wahałem co napisać, to po słowach Kaczyńskiego jestem już pewien, że napiszę "Ślązak".
        • Gość: Hanys Re: Skandaliczna głupota naiwnych IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.11, 00:45
          Gość portalu: jasio napisał(a):

> Ślązakiem można będzie być gdy szwabów wysiedli się za Odrę i Nysę łużycką!

a ciebie hadziaju za Bug na ukrainskie stepy,
          ty zarazo
          • erka-4 Re: kameleon 06.04.11, 16:42
            Słuchaj hanys nie zachowuj się jak kameleon i ujawnij swoją twarz,skaczesz z forum na forum i co chwile pod innym niciem.
            Wierzę,że takim stwierdzeniem"Ślązakiem można będzie być gdy szwabów wysiedli się za Odrę i Nysę łużycką!" może każdy Niemiec zamieszkały na polskim Śląsku nieco się zdenerwować i czuć się zniesmaczonym bo są do tego powody,czytając takowe wypowiedzi ale zważ na to,że z przeciwnej strony tej polsko-śląsko-niemieckiej "barykady" nie takie są kierowane "granaty" w stronę Polaków a w tego rodzaju zagrywkach ty także gustujesz będąc tym forumowym bardzo aktywnym kameleonem.
            Na waszą czyli twoją akcję powodem jest innych reakcja.Głupich nie sieją oni po prostu są i to po obu stronach tej "barykady".
            Głupi jasio napisał swoje a głupi hanys w odpowiedzi to samo,możecie sobie obaj podać rąsie,żadnej między wami nie widzę różnicy.
      • oloros albo albo 03.04.11, 22:28
        albo sie jest Polakiem albo nie jest
        i jak ktos deklaruje inna narodowosc to jego sprawa
        dokladnie mi obojetnie ilu Slazakow powie ze nie sa Polakami
        mam tylko prosbe - nie wstawajcie jak beda grali Polski Hymn - nie wasza sprawa
        Polska sobie bez was i waszych dzieci poradzi - spokojna glowa
        • jureek Re: albo albo 03.04.11, 22:39
          oloros napisał:

> albo sie jest Polakiem albo nie jest
          > i jak ktos deklaruje inna narodowosc to jego sprawa
          > dokladnie mi obojetnie ilu Slazakow powie ze nie sa Polakami
          > mam tylko prosbe - nie wstawajcie jak beda grali Polski Hymn - nie wasza sprawa

Dlaczego mają nie wstawać, gdy grany jest hymn państwa, którego są obywatelami. Kulturalni ludzie wstają także wtedy, gdy grane są hymny państw, z którymi ich nic nie łączy, a przecież deklaracja narodowościowa Ślązaków nie sprawia, że przestają być obywatelami państwa polskiego.
          Jura
          • oloros Re: albo albo 03.04.11, 22:47
            jakie to ma znaczenie = w Unii Europejskiej ?
            hymny panstwowe przestaja laczyc sie z obywatelstwem - staja sie narodowe
            jak kto sie obudzi sie jutro Slazakiem nie ma prawa do hymnu polskiego - niech sobie napisze swoj hymn
            jezeli ktos wymysla takie historie - i odcina sie od Polski - nie podejrzewam go o cos takiego jak kultura
            czym predzej odetnijcie sie od Polski - Polska sobie da rad bez was i waszych dzieci - spokojna glowa
            • jureek Re: albo albo 03.04.11, 23:08
              A kim Ty jesteś, że będziesz odmawiał ludziom określonych praw? Kto dał Ci takie prawo?
              Jura
              • oloros Re: albo albo 03.04.11, 23:13
                jak masz prawo sie odciac od narodowosci polskiej to odetnij sie calkowicie - nie ma pol gwizdka - im predzej tym lepiej
                albo sie jest Polakiem albo sie niejest
                mozesz miec prawa w Polsce jako mniejszosc narodowa - i tylko tyle
                • jureek Re: albo albo 03.04.11, 23:23
                  oloros napisał:

> jak masz prawo sie odciac od narodowosci polskiej to odetnij sie calkowicie - n
                  > ie ma pol gwizdka - im predzej tym lepiej
                  > albo sie jest Polakiem albo sie niejest
                  > mozesz miec prawa w Polsce jako mniejszosc narodowa - i tylko tyle

No więc mniejszość narodowa ma te prawa, których Ty ludziom odmawiasz. Nikt mniejszości narodowej nie odmawia np. prawa do używania języka polskiego.
                  Jura
            • Gość: rudolf Re: albo albo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 09:01
              szanowny Panie Oloros!
              Pan sie myli. Polska bez Slaska i ich pracowitymi mieszkancami i bagactwem naturalnym stanie sie biednym krajem. Warszawa zostala zbudowana z cegiel Wroclawia, mosty warszawskie z stali z Slaska. Z Slaska budzet panstwa uzyskuje 80 % dochodow.Slazacy deklarujac narodowosc slaska chca sie wreszcie gospodarczo-finansowo usamodzielnic i nic wiecej.
              Pozdrawiam i polecam materialy statystyczne z GUS.
              Rudolf z Chorzowa
              • erka-4 Re: albo albo 08.04.11, 06:47
                rudolf napisał:Warszawa zostala zbudowana z cegiel Wroclawia,
                mosty warszawskie z stali z Slaska.

...gdyby gebelsy Warszawy nie zbużyli oraz tego Breslaua nie byłoby sprawy.
                A mam pytanie od kiedy to na Sląsku wydobywało się rudę żelaza,nic do tej pory o tym nie słyszałem,w jakichś małych ilościach może i tak ale,żeby na mosty warszawskie starczyło ? coś ty fanzolisz pierdoły jakieś,rudi.
    • Gość: taki tam Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 23:17
      Zawsze było jest i będzie to, że z pozycji warszaFki narodowość nierozumiana wywołuje zagrożenie.
    • Gość: Max Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.11, 23:41
      Nie jestem Niemcem ani Polakiem lecz czuję się Ślązakiem.
      Mam prawo do odrębności z której korzystam.
      Gdy ktoś nazywa mnie Polakiem to mnie obraża.
      • Gość: doc. priv. Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.11, 05:03
        Nawet gdybys byl Niemcem (niemeickim Slazakiem), to tez by nie bylo niczym zlym czy "podejrzanym". I w tym jest wlasnie jeszcze jeden, byc moze ten glówny skandal: ze sam fakt bycia Niemcem (albo kims innym - innym od polskiej narodowosci) uznaje za "niepewne" i beeee.

W innym kraju, takze w Niemczech, po takiej wypowiedzi zniknal by po 3 dniach z polityki na zawsze. Skandaliczna jest wiec tez ta nieprawidlowa interpreteacja i to !niedo-oburzenie" i odpowiednie potepienie, na które kaczka zasluzyla.

A reakcja Migalskiego i tej z podwójnym nazwiskiem, co byla w harcerzach i dzialala w gazetce mazowieckiej, to populistycznym idiotyzm. Chca wskoczyc na jadaca bane i zademonstrowac swoja (imho udawana) slaskosc, bronioc soie przed byciem obrazanym jako Niemiec. Wcale NIE SA LEPSI, powinni za ich wypowiedz takze zostac publicznie i parlamentarnie skrytykowani !
      • erka-4 Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 06.04.11, 16:50
        Gość portalu: Max napisał(a):

> Nie jestem Niemcem ani Polakiem lecz czuję się Ślązakiem.
        > Mam prawo do odrębności z której korzystam.
        > Gdy ktoś nazywa mnie Polakiem to mnie obraża.

...no to się cieszę,a gdyby cię nieopatrznie Niemcem nazwał,jakaby była twa reakcja ?
    • Gość: Martadella Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.11, 06:10
      Cele Ruchu Autonomii Śląska to:

* finansowa samodzielność regionu, byśmy godnie żyli za swoje

* nowoczesna edukacja, by skutecznie konkurować z innymi regionami Europy

* promocja górnośląskiej kultury, bo możemy być dumni ze swojego dziedzictwa

* nowoczesna infrastruktura, by nasz region rozwijał się i przyciągał inwestycje.
      • Gość: / Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.11, 22:34
        konieczny jest rowniez hymn - no i flaga
        jak juz to zrobicie to proponuje przestac pisac i mowic po polsku -
        nie macie do tego prawa
        i czym predzej - i do widzenia
        Polska sobie bez was i waszych dzieci poradzi - spokojna glowa
        • jureek Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 03.04.11, 22:40
          Gość portalu: / napisał(a):

> konieczny jest rowniez hymn - no i flaga
          > jak juz to zrobicie to proponuje przestac pisac i mowic po polsku -
          > nie macie do tego prawa

Instytut Adama Mickiewicza propaguje język polski w najdalszych zakątkach świata, a Ty chcesz odmówić prawa do mówienia po polsku polskim obywatelom?
          Chyba Cię pogieło.
          Jura
          • oloros Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 03.04.11, 22:49
            Polski Obywatel odcinajacy sie od narodowosci polskiej powoluje sie na Mickiewicza
            niech szerzy jezyk slasi na calym swiecie - a kto mu broni?
            • jureek Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 03.04.11, 23:06
              oloros napisał:

> Polski Obywatel odcinajacy sie od narodowosci polskiej powoluje sie na Mickiewi
              > cza
              > niech szerzy jezyk slasi na calym swiecie - a kto mu broni?

Czesi jakoś nie bronią swoim obywatelom deklarującym się jako Polacy używania języka czeskiego.
              Jura
              • oloros Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 03.04.11, 23:11
                prosta rada - odetnijcie i odp.. sie od Polski od narodowosci - bo od Panstwa to juz zadem problem dzisiaj
                im szybciej tym lepiej
                i piszcie najlepiej po slasku - nikt wam tego nie zabrania
                - albo sie jest Polakiem albo sie nie jest Polakiem
                mozecie sie jutro nazwac nawet Pieczyngami lub jeszcze inaczej
                Polska sobie bez was i waszych dzieci da rade - spokojna glowa
                • jureek Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 03.04.11, 23:25
                  Powtarzasz w kółko tę samą mantrę. Nie stać Cię na więcej.
                  Jura
                  • oloros Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 03.04.11, 23:41
                    zebys sobie to lepiej wbil do glowy
                    przylaczysz do mniejszosci niemieckiej, zydowskiej, ormianskiej, cyganskiej i ukrainskiej
                    dla Polski zaden problem
                    i dalej mam prosbe - Hymn Polski - nie jest juz wasza sprawa - to nie jest tylko hymn panstwowy - i juz nie jest wasz
                    to Slaska chcial do Polski - byl taki czas - tworzace sie Panstwo Polskie nie bylo tym specjalnie zainteresowane - Pilsudski nie udzielil nawet poparcia - i co w II wojnie to Polacy chcieli tzw Ziem Odzyskanych ? NIE - oni je dostali - w zamian za Polske ktora stracili , ktora wymordowali
                    zawsze mialem watpliwosci co do waszej tzw polskosci - no i wychodzi powoli
                    proponuje troche smielej - nikt was nie bedzie trzymal - mozecie sie nawet przylaczyc do Czech - smialo - droga wolna
                    • jureek Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 04.04.11, 00:04
                      Płaczesz jak jakaś obrażona dziewica. I nie powtarzaj w kółko, że nie jest to dla Ciebie żaden problem, bo tym powtarzaniem pokazujesz właśnie, że jest to dla Ciebie problem.
                      Jura
                      • Gość: oloros Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.11, 00:09
                        problem to bedzie mial niedlugo caly farbowany niemiecki slask - za ta hipokryzje i widoczne cechy zdrady Polski - Polacy potrafia odpowiedziec
                        i to nie sa juz czasy wegla i stali - Slask dla Polski to jest dzisiaj kula u nogi
                        a z tzw opcja niemiecka dadza sobie rade Polacy ktorzy mieszkaja na Slasku - kazdy znajdzie sie na swoim miejscu - choc wielu sie to nie bedzie podobalo
                        poki co odwalcie sie od Polski
                        • Gość: czytelnik Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 01:03
                          Cóż - Pan Kaczyński wypowiada się o historii ziemi której nie zna. To wychodzi mu najlepiej - wypowiadać się w tematach których tak naprawdę nie zna. Zresztą - on prawdziwy Polak, co to nawet hymnu - o którym tak dużo było w poprzednich wątkach - nie zna. Prawdziwy Polak to taki który czyta Nasz Dziennik lub Gazetę Polską, zamieszkuje Podkarpacie lub Warszawę (ale tylko niektóre dzielnicę), słucha Radia Maryja, ogląda TV Trwam, robi zakupy w sklepie osiedlowym, bo w Biedronce nie wypada (sklep dla biednych) oraz jest uprzedzony do Rosjan, Niemców. Tak to niestety wygląda.
                        • jureek Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 04.04.11, 07:32
                          Gość portalu: oloros napisał(a):

> a z tzw opcja niemiecka dadza sobie rade Polacy ktorzy mieszkaja na Slasku - ka
                          > zdy znajdzie sie na swoim miejscu - choc wielu sie to nie bedzie podobalo

Tak jak dawali sobie radę w 1945? Wywalając z własnych domów ludzi, którzy 25 lat wcześniej o Polskę walczyli? Gwałcąc ich żony i córki? Żadni germanizatorzy nie przyczynili się tak do odsunięcia się Ślązaków od Polski, jak ci "zdobywcy" z 1945 oraz tacy, jak Ty.
                          Jura
                          • oloros Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 04.04.11, 10:52
                            a kto ci powiedzial ze ja chcialem Slazakow w Polsce - pierw sami chcieli a juz cala reszte "podarowali" nam wielka trojka zwyciezcow
                            a co mial Slask z Polska - moze kilku patriotow chcialo - ale reszta - i to widac dzisiaj
                            wiec zabierajcie sie i do Czech - i to szybko
                            nie bedzie Polska za wami plakala
                            • jureek Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 04.04.11, 11:03
                              Nie będziesz, mały stalinku, nikomu dyktował, kto ma gdzie mieszkać. Te czasy przeganiania ludzi jak bydło z miejsca na miejsce już się skończyły (przynajmniej w tym miejscu Europy). Tak więc nie licz na to, że wystraszysz kogoś, żeby uciekał, i będziesz mógł zająć jego mienie. Żeby mieć, trzeba pracować, cwaniaczku.
                              Jura
                              • oloros Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 04.04.11, 11:16
                                jakos te wasze pierd.. zbiega sie z mowami waszych patronow w Heimacie - gdzie na ostatnim zjezdzie w obecnosci Merkel mowiono o powrocie Slaska do heimatu
                                czy to jest przypadek?
                                czy przypadkiem Stadion w Chorzowie nie bedzie w barwach polskich?
                                pisze po raz ostatni - albo ktos jest Polakiem i korzysta z tego prawa - albo nie jest
                                a ja nie podgrzewam - ktos kto wymysla te hasla - to nie sa Polacy
                                ktos kto chce sklocil ludzi wybral dobra metode - wiec bedzie za to placil - zostanie mu wystawiony rachunek
                                i nie wysilaj sie wiecej - zdecyduj sie
                                albo jestes Polakiem albo nie = tu nie ma albo/ albo
                                • jureek Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 04.04.11, 11:30
                                  Słuchaj stalinku, naucz się najpierw jezyka polskiego, zanim zaczniesz kogoś pouczać o patriotyźmie.
                                  Poza tym parę lekcji elementarnej logiki też by się przydało. Weźmy chociazby taką logiczną perełkę: "albo jestes Polakiem albo nie = tu nie ma albo/ albo "
                                  Nie Tobie, gnojku, bedę się tłumaczył, kim jestem, bo za cienki bolek na to jesteś, żeby mnie z patriotyzmu przepytywać.
                                  Tak więc nie licz, że jakieś gotowe gospodarstwa wpadną Ci w rączki, gdy wygonisz ich właścicieli. Żeby mieć, trzeba pracować, cwaniaczku, a nie tylko mieć gębę pełną patriotycznych frazesów.
                                  Jura
                          • nitro_gbm Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 05.04.11, 16:27
                            Widzę Panowie,że macie ciekawe podejście. Śląsk był niemiecki przed II WŚ między innymi dlatego,że większość plebiscytów które się odbyły wygrali Niemcy ! W związku z tym zastanawia mnie wypowiedź Jurka na temat "zdobywców" śląska w 1945. Gwałcili i niszczyli i wypędzali ok, prawdopodobnie tak było choć wielu nie chce tego zaakceptować ale ludzie którzy doświadczyli na własnej skórze dobrodziejstw III rzeszy chcieli sobie odbić na narodzie przez, który stracili tak wiele. Mnie to nie dziwi i nie wiem kogo takie zachowanie może dziwić ?! Trzeba jednak zaznaczyć,że to nie tylko Polacy ale także albo głównie Rosjanie dopuszczali się największych grabieży. Co do wypowiedzi Kaczyńskiego to standardowa sprawa - dzielenie ludzi na swoich i wrogów - pusta retoryka i populizm. Co innego Wasze wpisy : uważam,że nie powinno być autonomii śląska bo śląskość to nie narodowość to etniczność. Język śląski a właściwie gwara nie jest odrębnym językiem lecz mieszanką polsko-niemiecko-czeską. Losy historyczne tych ziem stworzyły taką hybryde a teraz kampania RAŚ chce autonomii. Na podstawie czego? Po co? Co to zmieni? Kaczyński od dawna kłóci ludzi ale po co to samo robi RAŚ ? Co chcą na tym ugrać? Władzę ?
                            • jureek Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 05.04.11, 16:45
                              "Zdobywcy" Śląska w 1945 roku tak samo traktowali niemieckich zbrodniarzy, jak i Ślązaków o polskiej orientacji, którzy sami ucierpieli od hitlerowców i jeszcze 25 lat wcześniej o Polskę walczyli. Czy może dziwić, że ludzie tak potraktowani odwrócili się od polskości?
                              Jura
                        • Gość: Slezak s Polska Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 05.04.11, 15:37
                          Mylisz obywatelstwo z narodowością. To typowe dla szowinistów.
                • Gość: rudolf Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.11, 20:47
                  W tym problem, Polska bez slaska i slazakow sie nie poradzi. Zaden region do kasy panstwowej tyle pirniazkow przekazuje. slaska wydajnosc mpracvy jest na poziomie europejskiej.Slask wybudowal warszawe,dostarczyl stal na mosty. Opolscy niemcy przywoza miesiecznie sto milionow euro do polski w niemczech zarobione.W przypadku autoniomii te pieniazki, wegiel, stal pozostanie na slasku. Tego sie Pan Kaczynski boi.On nawet wlasnego konta w banku niema, pensje trzyma jego mama.Ot nowoczesnosc made in poland.
      • Gość: okobar Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.opole.pl 04.04.11, 10:20
        pięknie ładnie tylko niech zmienią nazwę na Ruch Autonomii Górnego Śląska, bo co Wrocławianom do RAŚu?
      • erka-4 Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 06.04.11, 16:57
        Ale powinieneś uwzględnić pogląd Polaków w tej kwestii.A Polacy pragną,żeby nie tylko rozwijał się Śląsk ale cała Polska,dlatego też wszelkim autonomiom mówią wyrażne:NIE.
        Chcecie autonomii to ją sobie załóżcie ale bez pomocy Polaków.
    • Gość: Martadella Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.11, 06:39
      Jadowicie antypolski Kutz, czyli wszyscy jesteśmy Ślązakami

Nie ma takiej kalumni, po którą nie sięgnąłby PiS. Tym razem w tak zwanym raporcie o stanie państwa i później przed kamerami prawdziwi i jedyni patrioci opluli Kazimierza Kutza. Kutza! – autora ,,Perły w koronie” i innych filmów o powstaniach śląskich i ,,Śmierci jak kromka chleba” o pacyfikacji kopalni Wujek w stanie wojennym. Ja wiem, że PiS tak walczy o zwycięstwo wyborcze, ale walczy obrzydliwe.

Sądzę, że po tym wyskoku partia Kaczyńskiego ma na Śląsku przechlapane. Mieszkałem w Zabrzu długie lata do matury i coś śląskości liznąłem, choć rodzice nie byli Ślązakami. PiS chce rozgrywać napięcie między autochtonami a napływowymi i grać tą samą co zwykle kartą lęków przed Niemcami.

Jak zwykle PiS dzieli, straszy i obraża ludzi. Tym razem mieszkańców Śląska. Spora ich część czuje się jednocześnie Ślązakami i Polakami. Jedni w tej kolejności, drudzy w odwrotnej. Część czuje się tylko Ślązakami. Ich dobre prawo. Jakim prawem PiS insynuuje, że tak naprawdę kryje się pod tym zakamuflowana ,,opcja niemiecka”?

Co na to obywatele polscy narodowości niemieckiej? Czy bycie Niemcem obywatelem polskim jest czymś gorszym niż bycie etnicznym Polakiem? Albo bycie Ślązakiem przyznającym się do narodowości śląskiej i pragnącym autonomii? Przed wojną Śląsk ją miał, włącznie z regionalnym sejmem i skarbem. Czy oderwał się od Rzeczpospolitej?

Prezes Kaczyński pozazdrościł na dodatek Stalinowi kompetencji filologicznych. Wdał się w rozważania o wyższości mowy kaszubskiej nad śląską. Kaszubi tak elegancko wyróżnieni na pewno mu tego nie zapomną przy urnie wyborczej. Inne społeczności, np. łemkowska, też nie powinny. Bo tak naprawdę PiS zdaje się głosić wyższość Polaków nad ich współobywatelami innej narodowości. Co teraz mówi o Ślązakach takich jak Kutz, jutro może powiedzieć o każdej innej mniejszości w Polsce.

Niech pan się trzyma, Panie Kazimierzu. Dziś wszyscy jesteśmy Ślązakami.

szostkiewicz.blog.polityka.pl/2011/04/02/jadowicie-antypolski-kutz-czyli-wszyscy-jestesmy-slazakami/
      • Gość: tao szatanski wybory!!! IP: *.nyc.res.rr.com 03.04.11, 10:12
        za kilka miesięcy kartką wyborczą wymarzmy kaczyńskiego i jego piczke ze śląskiej ziemi. niech swoje gooowno mieszają w konkresówce i galicji.

tao szatanski
        • Gość: jarosław Re: wybory!!! IP: *.xdsl.centertel.pl 03.04.11, 20:56
          jako niedawny wyborca PIS tym razem muszę stanowczo powiedzieć "nigdy więcej"
          tyle nienawiści co jest u ludzi należących do tej partii nigdy nigdzie nie widziałem
          i oni chcą sprawować władzę?
          Niedoczekanie!!!
      • erka-4 Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 06.04.11, 17:25
        PiS chce rozgrywać napięcie między autochtonami a napływowymi i grać tą samą co zwykle kartą lęków przed Niemcami.
        ...nie wiem czego chce PiS ale,że obawy sa uzasadnione to nie ulega,żadnej wątpliwości.
        Cytat: POLITYKA nr 14 art."Słodki i słony"

Nieoficjalnie można sie dowiedzieć,że karty rozdało kilku wielkich unijnych graczy frabcuzkie i niemieckie koncerny,które są właścicielami także polskich cukrowni.To one zamykały stare fabryki kolejnych producentów cukru w naszym kraju.-Włascicielami niemieckich koncernów są niemieccy plantatorzy-tłumaczy analityk rynku cukru.-Oni nie chcą,żebyśmy z nimi konkurowali.Rekompensaty,jakie dostawali za to z Brukseli,były sporo wyższe niż ceny,jakie inwestorzy zapłacili za polskie cukrownie.Godzili sie na to nasi plantatorzy,skuszeni rekompensatami.
        A więc pora najwyższa przejrzeć na oczy,bo powolutku rzeczywiście będą Polacy ale w obcych rękach i tańczyć będą jak im inni grać będą,a podobno miała być unijna demokratyczna równość gospodarcza,polityczna a zwłaszcza równość konkurencji bez uprzywilejowania silniejszych.Byłem i jeszcze nadal jestem zwolennikiem UN-i ale w świetle tego co się dzieje jakoś moje poparcie ulega erozji.
        • Gość: / Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.11, 19:30
          sa rozne mozliwosci - kiedy nie ma mozliwosci wyslania wojska , sle sie bankierow
          efekyt jest podobny - tylko nieco wolniejszy
          za jakis czas Unia padnie - jak kazdy taki twor - tylko zostana po niej struktury wlasnosciowe - i moze sie okazac ze sprawdzi sie powiedzenie
          kamienice nasze ulice wasze
          glownym rozgrywajacym sa tutaj Niemcy
          i oczywiscie najwieksza baalia bedzie sie odbywala na Slasku - oni dobrze wiedza ze to jest najslabszy punkt Polski
          Polacy od dawna wiedzieli ze owa polskosc slaska zawsze byla podejrzana - i Kaczynski okazal sie katalizatorem uwolnienia owych " Polako- Slazakow" od wczoraj zwykle
          do czego sa zdolne mniejszosci w Polsce to Polacy dobrze wiedza - i nie popelnia tego samego bledu
    • mieszaniec-zopola Wpisujemy narodowość śląską 03.04.11, 19:27
      www.spis.gov.pl/
      Kaczor niech sobie wpisze narodowość kaczą.
    • Gość: coprofdatoprofda Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.dip.t-dialin.net 03.04.11, 23:27
      " [................] Graś podkreślił, że rozumie Ślązaków i to, że czują się obrażeni przez PiS, jednak - jak zaznaczył - nie sądzi, że stwierdzenie Kaczyńskiego "o zakamuflowanej opcji niemieckiej" w odniesieniu do tej społeczności było przypadkowe. Według niego, to element przemyślanej gry prezesa PiS.

"To jest tylko pierwszy akcent, to jest tylko otwarcie, granie na tych fobiach antyniemieckich i antyrosyjskich to będzie jeden z głównych elementów kampanii. Nie wierzę, że jakiekolwiek zdanie w tym tekście jest przypadkowe lub zamieszczone tam przez pomyłkę" - powiedział rzecznik rządu [....................] "
    • Gość: croissant Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 02:43
      www.radio.opole.pl/2011/kwiecien/wiadomosci/zakamuflowani-zwolennicy-opcji-niemieckiej.html
    • Gość: Rajmund Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.11, 11:35
      Tacy jak kaczynski nie kapuja zlozonosci materii - na przyklad :

www.jaskolkaslaska.eu/908/polska-jest-konglomeratem-regionow-z-rozna-historia
      • Gość: gość Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 16:27
        Prawdziwymi patriotami są za to członkowie obecnego rządu, ponieważ jeśli chodzi o Smoleńsk podlegamy rosyjskiej juryzdykcji i dlatego trumien przywiezionych już do Polski nie można było otworzyć.To jest państwo prawa według P.O. i elektoratu tej partii, który jak widać po wielu wypowiedziach na tym forum swoje oczy ma i to porządnie zarośnięte pi.dą o rozumie nie wspominając.

• Gość: opolanin Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 21:43
          Brawo Kaczyński.
          • Gość: zizi Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.11, 17:09
            Może by tak rząd RP i Platforma zajęły się swoją chroniczną nieumiejętnością rządzenia, a media chaosem, kryzysem i groźbą banktuctwa Polski?
            Czy potraficie robić tylko kolejne zadymy i widły z igły?
            Swoją drogą - BRAWO KACZYŃSKI.
            • oloros Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 05.04.11, 18:10
              powiedzial to co wiekszosc Polakow mysli = najlepsi sa ci wczoraj obudzeni jako slazaki
              szkodatylko tych ktorzy na slasku gineli za Polske
              bo sama Polska na slask ani po I ani po drugiej wojnie sie nie pchala - pierw do Polsiki chcieli owczesni slazacy aw II wojnie Slask - dolny kazali Polsce brac - po tym jak wympordowali kilka milionow Polakow na Wschodzie i zabrali 1/3 gterytorium Polski - tak gdzie ona byla - cale te iemioe Odzyskane - to jest sztuczna sprawa
              teraz kilku nawiedzonych od rana" slazkow chce sie odciac od Polski
              a odcinajcie sie i do widzenia- wielkamirzecz - Polska za wami plakac nie bedzie
    • Gość: POchanke Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.11, 20:30
      Brak umiejętności czytania tekstu ( raport PiS) ze zrozumieniem, wyklucza z grona osób inteligentnych. Na tych czekają TVNy GWyborcze Zetki i RMFy .
    • Gość: stan Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.11, 15:36
      nie było skandalicznej wypowiedzi , Pan Kaczyński powiedział prawdę no bo jak można inaczej nazwać sytuacje kiedy nazwy miejscowości są po niemiecku co drugi w kieszeni ma niemiecki paszport niech mi nikt nie mówi że to dla polskości............hipokryzja
      • Gość: gosc Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.11, 13:31
        A zabrania tego Polskie Prawo- bo jak tak to zabierz paszporty i zezlomuj napisy jezeli natomiast nie to Pan Kaczynski powinien odpowiadac przed prokuratura za sianie nienawisci i obrazanie grupy Polskich Obywateli w tym przypadku narodowosci Slaskiej.

• erka-4 Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 08.04.11, 07:15
          Ty pierwej posłuchaj co twoje ziomki gadają i tu i tam i jakoś nikt pod sąd ich nie stawia.Wybacz chopie kochany,jeszcze tego brakuje,żeby Polak we własnym kraju nie mógł mówić co myśli na jakiś temat.
          Czyżbyś miał zamiar Polakom gęby pozamykać,już tacy byli w przeszłości i gdzieś zniknęli.
          Czyżbyś zapomniał jak wasz Gorzelik kiedyś stwierdził,że sprawy Polski go nie interesują i nic nie obchodzą bo on nie czuje się związany z Polską a on dziś władzę dzierży i to w Polsce,i bez zainteresowania sprawami Polski,to po co tę władzę dzierży czyżby przeciw Polsce.
          Jakoś za to przeszłe gadanie nikt go pod sąd polski nie stawiał a jeszcze w nagrodę władzą z nim się podzielił.
          Zapomniałeś o demokracji i wolności słowa albo uważasz,że jest naród wybrany,który może mówić i robić co chce a inni mają siedzieć cicho i potakiwać,chłopie niedoczekanie,tak nigdy nie będzie.
          • Gość: gosc Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.dip.t-dialin.net 08.04.11, 13:50
            Tak sie sklada ze jestem Narodowosci Polskiej i zgadzam sie ze Polak we wlasnym kraju moze mowic co mysli tylko ze Polak polityk ma obowiazek myslec a potem mowci .
            A dlaczego Gorzelika nikt pod sad nie postawil za jego gadanie tez sie dziwie.
            Co do demokracji to akurat jatrzenie i sianie niezgody to zadna demokracja- w moim mniemaniu robi to i Gorzelik i Kaczynski.
            • erka-4 Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 08.04.11, 20:07
              Dlatego zawsze twierdziłem i twierdzę,że polityka to taka dziewczyna przydrożna z podopolskiego lasu,wszyscy,no raczej większość, ją oceniają negatywnie ale z usług jej wielu korzysta,chciałoby się ją pod sąd postawić ale jakoś do tego nie dochodzi.
              Podobnie jest z polityką i politykami,nie widzę różnicy.
    • wilhelm4 Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 05.05.11, 12:45
      Kochanowice: nadużycia rachmistrza
      29.04.2011.

Otrzymaliśmy informację, że w gminie Kochanowice jeden z rachmistrzów odmawia wpisania w formularzu opcji "narodowość śląska", dopuszczając śląskość jedynie jako wariant uzupełniający. Takie skandaliczne działania mogą doprowadzić do wypaczenia wyników spisu powszechnego, który odbywa się w całym państwie.

Ruch Autonomii Śląska podjął działania zmierzające do powtórzenia przez panią rachmistrz obchodu spisowego. W przypadku niezastosowania się do takiej możliwości, sprawę skierujemy do prokuratury.

• Gość: gość Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 16:20
        Rachmistrz postąpił zgodnie z prawem czego taki głąb kapuściany o nicku wilhelm4 nie jest w stanie pojąć.
    • wilhelm4 Re: Skandaliczna wypowiedż Jarosława Kaczyńskiego 06.05.11, 12:14
      > odbieranie Slazakom prawa do polskosci

To z jedenj strony.

Ale chodzi tez o odbieranie Slazakom prawa do normalnego, godnego itp. bycia innej narodowosci niz polskiej Codzi o uznanie przez taki "drób", ze takie sa, normalna, naturalna
      i piekna sprawa, fakty na Slasku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka