Dodaj do ulubionych

Droga przez wyspę Bolko- arogancja władzy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.11, 10:46
Z mojej subiektywnej oceny z podróży po Polsce, Opole zaliczam do dziesięciu najładniejszych polskich miast. ( druga piątką). To bardzo wysoko. Ponadto Opole ładnie zostało skrojone na ludzką miarę, nie za małe, nie za duże. Takiego terenu zielonego otoczonego wodą jak wyspa Bolko, niedaleko od centrum miasta, mogą i nam zazdroszczą tysiące polskich miast. Dlatego jak od dwóch tygodni słyszę o trasie bolkowskiej nie mogę uwierzyć, że, to prawda. Chcemy sami, z własnej nieprzymuszonej woli zmniejszyć i przyciąć obiekt zazdrości tak wielu. Gorąco zachęcam do podróży po Polsce, dla poznania samego siebie. Cudze chwalicie, swego nie znacie. Brak świadomości własnego miasta to główny grzech tego księżycowego pomysłu. Reszta w tym pozorne oszczędności, to jego popłuczyny. Ponadto absurd tkwi także w tym, że upiększamy miasto za ciężkie miliony, czyli robimy inwestycje niepraktyczne a teraz mamy brać pod uwagę argumenty czysto praktyczne. Coś tu śmierdzi. Dostaliśmy tę wyspę nienaruszoną od poprzednich pokoleń i zostawmy ją niezmienioną naszym dzieciom i wnukom. Pamiętajmy, że urbanizacja to proces nieodwracalny. Nikt tych mostów i dróg nie zburzy przez wiele pokoleń. Mamy ładny zwarty ekosystem a obok szczere pole. Jeśli właścicielem tych terenów byłaby osoba fizyczna nigdy nie poprowadziłaby sobie drogi przez wyspę tylko, za nią. Dlaczego przy decyzji zbiorowej ten rozsądek nie obowiązuje, następuje rozmycie odpowiedzialności i wmawianie ludziom, że to dla ich dobra? Cały czas mam wrażenie uczestnictwa w powieści Franza Kafki: uczestnictwa w absurdzie, który staje się prawdą. Opolanie nie pozwólmy na to!!!
Obserwuj wątek
    • gandharwa Olsztyn, Wrocław 25.09.11, 12:27
      Wczoraj byłem w Olsztynie. Miasto mniej więcej jak Opole, super starówka, wiele knajpek, praktycznie same wybrukowane deptaki, strome uliczki, mini-amfiteatr, zamek....tylko czegoś mi tam brakowało. Po zasnanowieniu - brak w Olsztynie dużej rzeki otwartej na miasto, brak szumiącej wody na jazach i szumu drzew. To właśnie ma Opole, to nasz atut, którego każdy nam zazdrości.

We Wrocławiu jest ok 80 mostów, mimo tego miasto to długo było traktowane jako zawalidroga. Dopiero otwarcie mostu milenijnego na obwodnicy śródmiejskiej i mostu autostradowego rozwiązuje problem. Jednak proszę zauważyć, że nikt, ale to nikt tam nie planuje budowy mostu między Brochowem a Szczytnikami przez Niskie Łąki. Taka obwodnica komunikacyjnie byłaby jak najbardziej wskazana: zamyka od wchodu obwodnicę śródmiejska (między Hallera a Grunwaldzką) i odciąża most Grunwaldzki. Jedno ale: ta trasa rozcina oazę zieleni na Niskich Łąkach, Lasie Rakowieckim i w Szczytnikach. I we Wrocławiu to ma priorytet a nie wygoda kierowców.
      • opolak Tak problem ... 25.09.11, 21:34
        Tak problem na co wydać te wielkie pieniądze , których nie mamy w planie na najblizsze 10 lat.
        Żeby pozyskiwać pieniądze muszą być realne plany a nie wizje,warianty bo karawana jedzie dalej a my wciąż w ogonie.
        Niestety Opole nie dba o miejsca zieleni - nie tworzy nic nowego tylko chwali się Bolko , którego nie potrafi zrewitalizować do stanu lat 70-tych XX wieku.
        Każde nowe osiedle powinno mieć własny park , miejsce do odpoczynku a nie spęd wszystkich do jednego miejsca.
        Czy ktoś sobie wyobraża, co by się działo gdyby w niedzielę na Bolko dotarło 5 % mieszkańców Opola?
        Walczcie o modernizację obwodnicy północnej bo wkrótce miasto dostabnie czkawki komunikacyjnej.
        • gandharwa Re: Tak problem ... 25.09.11, 22:08
          Jakbyś przypomniał sobie stronę internetową ryszardzembaczynski.pl sprzed roku, sprzed wyborów, to byś odkrył stwierdzenie kandydata na ponowny urząd prezydenta, że on bardzo sobie ceni tereny zielone i w dalszej części wypowiedzi wskazał trzy miejsca na nowe parki czy ogrody w Opolu.

To nie żart, choć brzmi z perspektywy jednego roku trochę komicznie. Wystarczy pogrzebać dobrze w sieci. Ja mam dobrą pamięć do takich rzeczy :-))
          • Gość: tata Re: Tak problem ... IP: *.punkt.opole.pl 25.09.11, 22:37
            Ryszard Zembaczyński

O MNIE
            AKTUALNOŚCI
            KOCHAM OPOLE
            MÓJ PROGRAM
            INWESTYCJE
            BLOG

Moja wizja dla Miasta Opola

Zielone Opole:

Nasze miasto było postrzegane, jako miasto pełne zieleni. Postępująca urbanizacja i degradacja środowiska to przyczyny niszczenia drzew rosnących przy ulicach. Parki na osiedlu Armii Krajowej i na Wyspie Bolko to za mało.

Zainicjowałem dwa lata temu rozpoczęcie nasadzeń drzew na terenie położonym między torami kolejowymi, rzeką Odrą i Kanałem Ulgi. Roboczo nazywam ten obszar parkiem Wińskim, bo dotyka on resztek koryta Kanału Wińskiego. Koncepcja urządzenia tego parku już istnieje.

Kolejny park, moim zdaniem, może powstać wokół akwenów wodnych położonych po obu stronach ulicy Olimpijskiej. Roboczo nazywam go parkiem Olimpijskim. Tam powinien być zlokalizowany hotel typu SPA. Teren dla takiej inwestycji ma miasto do sprzedania. Na terenie parku można zlokalizować liczne obiekty sportowe i rekreacyjne.

Trzecim nowym parkiem może być park Wodny zlokalizowany na terenach zdewastowanych przy ulicy Teligi, na północ od torów kolejowych i na wschód od projektowanego cmentarza komunalnego przy ulicy Przeskok. W tym parku woda doprowadzona pompami z Odry spadałaby licznymi kaskadami do istniejących już tam jeziorek. Ścieżka dydaktyczna o znaczeniu wody w technice oraz miejsca zabawowe dla dzieci, to pomysł na przyciąganie do tego parku licznych gości.

Wreszcie "Góra Portowa" w Zakrzowie - to wyjątkowe miejsce dla spacerów i wycieczek. Punk widokowy położony 13 metrów nad poziomem wody w porcie, daje możliwość oglądania sylwetki miasta, ujścia Kanału Ulgi do Odry i jej biegu na północ.
    • Gość: tata Droga przez Pasiekę wraz z przebudową dworca IP: *.punkt.opole.pl 25.09.11, 22:42
      Cytuję stronę pana Prezydenta Ryszarda Zembaczyńskiego www.ryszardzembaczynski.pl/infrastruktura.html . Dwa punkty można ze sobą połączyć: budowa trasy wzdłuż torów i przebudowa terenów przed dworcem.

Moja wizja dla Miasta Opola

Infrastruktura:

Oczywistą koniecznością jest budowa obwodnicy południowej, która połączy w pierścień obwodowy układ drogowy Opola. Pilniejsze jest poszerzenie o dwa pasy obwodnicy północnej, szczególnie ze względu na bliskie już wprowadzenie opłat na autostradzie.

Wielkim udogodnieniem dla Opola byłoby spięcie w rejonie Wójtowej Wsi obwodnicy południowej miasta z nowym odległym tylko o 8 kilometrów węzłem autostradowym. Powinno to nastąpić jak najszybciej.

Bardzo potrzebna jest budowa kolejnej przeprawy przez Odrę w strefie centralnej miasta. Obliczenia rozkładu ruchu wykażą, czy to ma być trasa biegnąca obok torów kolejowych czy trasa południowa.

Musi nastąpić generalna przebudowa kompleksu: dworzec kolejowy, dworzec autobusowy i centralny peron dla autobusów komunikacji miejskiej. To jest trudne i kosztowne zadanie, ale bardzo potrzebne.

Atrakcją turystyczną może być pociąg retro, który w okresie letnim z Dworca Wschodniego ruszałby w trasę po województwie.

Dla odblokowania centrum z nadmiaru samochodów, powinny powstać parkingi dobrze skomunikowane autobusami z centrum. Takie parkingi mogą powstać vis a vis Skansenu i przy ulicy Arki Bożka.

• dar54 Kierunki rozwoju komunikacji w Opolu-plany i wizje 26.09.11, 10:14
        bu.um.opole.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=86&Itemid=114

bu.um.opole.pl/images/stories/GRAFIKA/Stu/05a.jpg
      • gandharwa Przez Bolko R.Zembaczyński przegrałby wybory? 26.09.11, 10:54
        Wyjątkowo pozwolę sobie na nieekologiczny, bo polityczny komentarz:

Jak pamiętamy, R.Zembaczyński wygrał w Opolu o włos, przewagą ledwie 300 głosów.
        Jestem przekonany, że już wtedy planował budowę trasy bolkowskiej, wskazuje na to uchwalenie MPZP dla wyspy w dniu 28 października 2010 roku, tuż przed wyborami samorządowymi, gdzie przewidziano obwodnicę przez wyspę Bolko.

Dlaczego Prezydent się przed wyborcami wtedy do tego nie przyznał? Czyżby czuł, że taka decyzja byłaby bardzo niepopularna? W takim razie naprawdę nie można przyjąć za szczere słowa prezydenta, że "przekazuje mieszkańcom dobrą wiadomość" m.in. o tym, że ruch na ulicy Jagiellonów w NWK zwiększy się o 30% a Bolko zostanie oszpecona ekranami akustycznymi odcinając widok na Odrę od południowej strony? Ze zostanie stracony dla wypoczynku teren przy Kąpielisku Bolko wraz z nowo otwartym szlakiem pieszo-rowerowym, używanym też przez rolkowców? Ze zostaną zniszczone ogródki działkowe przy Struga, pięknie położone, tuż nad Odrą?

Jestem przekonany, że Bolko kosztowałby na wyborach R.Zembaczyńskiego stanowisko Prezydenta, a PO w RM zepchnęłoby do roli opozycji. Dlatego podczas kampanii mówił o nowych parkach oraz o obwodnicy południowej czy północnej i parkingach podziemnych.

A po wyborach? Nagle okazuje się, że cieszy go trasa przez Bolko a własne projekty budowy parkingu podziemnego nazywa "mrzonkami" ....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka