Gość: opolanin IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.11, 23:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obserwator Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 08:32 Roszczeń /koncert życzeń/ ciąg dalszy i zakusy coraz większe na nasz koszt, a w końcowym etapie autonomia pod skrzydłami U.E. i Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwała Habsburgom! a co w tym złego? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 20.10.11, 09:38 reszta, a zwłaszcza Galicja będzie wam zazdrościć. Lata "opieki" z Kongresówki i Warszawy od 1918 to nie tylko obciach ale i postępujące dziadostwo z nieudolnym zarządzaniem i administracją. Czego się tzw. stolyca tknie to sp*** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZH Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.centertel.pl 23.10.11, 13:08 To helmuty jeszcze nie mają swojego radia??? A Radio Opole? Co załączę to szwargoczą tam w tym pięknym, miękkim, seksownym języku :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: August Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.204.117.56.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.10.11, 08:40 Machts gutt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 09:24 Żebyś ty jeszcze umiał poprawnie pisać po niemiecku, a tak to tylko kompromitujesz siebie i swoich pobratymców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.11, 08:58 Podobno jest kryzys. Dlaczego wyciągają ręce do polskiego budżetu po pieniądze ? Niech finansują to sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dytylius Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.centertel.pl 20.10.11, 09:24 zaczyna się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinus Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.11, 09:25 ... nie pomoże już nic, ani tablice, ani radio, ani gazeta - pozostał wam tylko skromny, ok. 8. procentowy margines zainteresowań ... bay, bay ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.com 20.10.11, 09:37 No a potem chcemy swoją TV,niech polaczki płaczą i płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qaz A niech sobie robią swoje radio. IP: *.252.28.177.internetia.net.pl 20.10.11, 10:29 Mają gazetę, chyba też po części TVS i nic się złego nie dzieje. Lepiej wroga znać i wiedzieć co robi niż mieć konspirę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.11, 10:38 polskie naziolstwo jest gorsze od litewskiego. i tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slazak z NRD-fenu Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.11, 15:55 Do Slazaka s Polska. Glupi, naiwny czlowieku , nigdy nie widziales i obys nie zobaczyl prawdziwych nazioli! Ja miale okazje "podziwiac " tych ludzi(?) ktorzy maszeruja od czasu do czasu w niektorych wschodnioniemieckich landach , 2008 na berlinskim pomniku ofiar Holocaustu wymalowali kilkanascie swastyk, maja swoj bank i rosnace poparcie niemieckiego spoleczenstwa. Wracajac do mniejszosci ktora widac nie zna umiaru , oraz te ciagle skargi...panowie, Polacy w Niemczech pomimo tego ze kultywuja tradycje jak i mowe polska, musza wszystko organizowac we wlasnym zakresie , oraz co sie z tym wiaze za wlasne pieniadze. Telewizja, gazety,szkoly, RADIO pozostaja w swerze marzen, ale nikt z tego powodu nie nazywa Niemcow, naziolami . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Telefunken Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.11, 20:42 Autor: Gość: Slazak z NRD.fenu IP: *.dip.t-dialin.net 17.10.11, 21:25 Autor: Gość: slazak z NRD-fenu IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.11, 15:55 Ktory jest ktory. Zrob haczyk do rozpoznawania. > Wracajac do mniejszosci ktora widac nie zna umiaru,oraz te ciagle skargi...panowie, Polacy w Niemczech > pomimo tego ze kultywuja tradycje jak i mowe polska, musza wszystko organizowac > we wlasnym zakresie , oraz co sie z tym wiaze za wlasne pieniadze. Telewizja, > gazety,szkoly, RADIO pozostaja w swerze marzen Nie musisz sobie nic organizowac. Mozesz repatriowac tam skad przyszedles. Opolscy Niemcy nie sa ani z Nadrenii ani z Bawarii, ani z Berlina czy Drezna, sa z Opola, na swoim opolskim miejscu od zarania tzn. conajmniej od 1335 r. Trudne dla ciebie do zrozumienia, ale tak jest. Musisz akceptowac. Odpowiedz Link Zgłoś
okobar79 Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie 21.10.11, 08:57 " na swoim opolskim miejscu od zarania tzn. conajmniej od 1335" hahahahahahahahahahaha - to chyba z Czesi a nie Niemcy a wracając do tematu - radio MN - proszę bardzo nie widze przeciwskazać - z tego co widzę w rozmowie mowa o komercyjnym a nie publicznym to jeszcze lepiej - niech mniejszość zakłada swoje radio, pomysłowi mogę tylko przyklasnąć... moze dzięki temu w Radiu Opole bedzie ciut mniej audycji po niemiecku :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: 217.173.195.* 20.10.11, 10:38 Następny będzie Instytut Naukowy w celu udowodnienia niemieckości tych ziem. Im mniejsze poparcie w wyborach tym większe żądania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Modelem nie jest chyba Białoruś i Litwa IP: *.182.87.50.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.10.11, 10:57 a zasadzie polityka tych państw wobec mniejszości ? Bo jedno jest pewne, wiele w tej polityce kompleksów niższości, udowadniania na siłę swojej tożsamości negatywnie i flagowego *patriotyzmu* ( bo możeń *powiedz mi jak płacisz podatki, a powiem coś o Twoim patriotyzmie!*). Wiem, wiem nie można tego porównywać. A jednak wiele dotychczasowych wypowiedzi jakby zasadność tego porównania potwierdzało... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radio gaga Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.dip.t-dialin.net 20.10.11, 10:57 www.youtube.com/watch?v=ylWuvPkF3xU&feature=mfu_in_order&list=UL www.youtube.com/watch?v=dI70MXvKoPs&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loko Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.11, 12:29 Nareszcie się coś dzieje w tym kierunku!!!! Polacy na Litwie juz od lat maja swoje radio... Mniejszosc wiec tez moze miec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.play-internet.pl 20.10.11, 12:43 jeżeli mają do tego prawo zgodnie z polskimi przepisami - to co w tym złego? jak Polacy się upominają o swoje na Litwie czy w Czechach to jest ok, gorzej jeśli trzeba upomnieć się w Polsce. Jak zwykle moralność Kalego... Problem jest inny - kto tego będzie słuchał? Przedstawiciele MN nie umieją po niemiecku - dowodzą do tego choćby plakaty wyborcze i wszelkie wypowiedzi tej społeczności, również między sobą - wyłącznie po polsku. Robić radio, którego mało kto będzie rozumiał, może poza najstarszym pokoleniem, bo tylko tam została znajomość Muttersprache? na miejscu MN zacząłbym jeszcze bardziej inwestować w edukację ojczystej godki, a nie kompromitować się np. kampanią w języku polskim (już widzę jak np. Węgrzy na Słowacji robią kampanię tylko po słowacku - przecież ich by wyśmiali). W dzisiejszych czasach niemal każdy ma możliwość albo posłuchania audycji po niemiecku przez internet albo przez satelitę (dostępna w niemal każdym śląskim domu), więc jeśli radio ma tylko przedstawiać politykę MN (która jest coraz gorsza, patrząc na spadek liczby głosów) to mija się to z celem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel Co, nie tylko w jakim języku IP: *.146.224.168.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.10.11, 12:51 W założeniu radia nie chodzi wyłącznie i formalnie o język (w stylu: uczmy się niemieckiego z radia mniejszości), choć i ta funkcja jest ważna, ale chodzi również - a może przede wszystkim - o to tematykę, czyli informacja o inicjatywach MN, zamierzeniach, tym co się udało, itp. Całkowicie się zgadzam, że MN (szczególnie ta młodsza) zna język niemiecki słabo. Ale to przecież jej nie dyskwalifikuje, bo wielu Polaków ze Wschodu też polskiego nie zna a słusznie domagamy się ich repatriacji i godnego przyjęcia w Polsce. Moim zdaniem problem MN to problem tożsamości i wykształcenia. Tu chyba słabo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek Re: Co, nie tylko w jakim języku IP: *.play-internet.pl 20.10.11, 14:17 ale problemu tożsamości i wykształcenia radio nie rozwiąże, skoro sami opolscy Niemcy nie chcą tego rozwiązać. Z kolei radio mniejszości nadające głównie w języku polskim (aby wszyscy zrozumieli) to jakieś nieporozumienie. Może nie wszyscy Polacy na Kresach posługują się doskonale polskim, ale z własnego doświadczenia wiem, że litewscy Polacy mówią po polsku znacznie lepiej niż polscy Niemcy po niemiecku. To co będzie odróżniać Niemca od Polaka, jeśli nawet nie język? wielu młodych zaczyna się czuć po prostu tylko Ślązakami, a to dla polityków MN śmiertelne zagrożenie - dlatego tak opcję śląską zwalczają Radio które ma głosić co MN zrobiła, co jej się udało, a co nie, byłoby praktycznie radiem partii politycznej - bo MN, zwłaszcza w woj. opolskim, ma formę partii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślaski Polak Re: Co, nie tylko w jakim języku IP: 80.50.134.* 20.10.11, 17:29 nauczyciel napisał: bo wielu Polaków ze Wschodu też polskiego nie zna a słusznie domagamy się ich repatriacji i godnego przyjęcia w Polsce. ...no to jesli tak twierdzisz to może ci Niemcy z Niemiec zamiast tych z Polski namawiać do utworzenia tego radia niemieckiego tu na tym Śląsku polskim załatwili tym Niemcom z Polski repatriację do Niemiec niemieckich i zniknie problem z radiem niemieckim w Polsce. A zatem niech godnie przyjmą tych polskich Niemców ci niemieccy Niemcy tam w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauczyciel śląskiemu Polakowi IP: *.146.138.246.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.10.11, 06:48 Tak, należy wysyłać jak najwięcej. Tych zaś, którzy nie potrafią zrozumieć prostego wywodu (w którym podaje się przykład nieznajomości języka jako mało istotne kryterium w orzekaniu o narodowości i konsekwentnie o obywatelstwie) należy wysłać do szkoły. Tych spośród tych bidoków, którzy są śląskimi Polakami wysłać do Sosnowca))) Odpowiedz Link Zgłoś
okobar79 Re: śląskiemu Polakowi 21.10.11, 09:01 czemu do Sosnowca? nie lepiej do Katowic? oczywiście mówiąc na serio - głupi pomysł... na Śląsku kazdy ma prawo mieszkać i czuć się jak u siebie, czy to niemcy, czy to Polacy, czy to śląscy niemcy czy śląscy Polacy nikt nie ma prawa do określania kto tu może a kto nie może żyć i mieszkać i czuć się jak w domu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Telefunken Re: śląskiemu Polakowi IP: *.dip.t-dialin.net 21.10.11, 10:13 okobar79 napisał: > czemu do Sosnowca? nie lepiej do Katowic? Smiejesz sie glupkowato bo nic nie wiesz. Jezeli nie wiesz dlaczego do Sosnowca a nie do Katowic to nie wiesz o Slasku, jego historii i duszy nic. Jestes tylko polskim migrantem ignorantem. > oczywiście mówiąc na serio - głupi pomysł... na Śląsku kazdy ma prawo mieszkać > i czuć się jak u siebie, czy to niemcy, czy to Polacy, czy to śląscy niemcy czy > śląscy Polacy Jakis ty dobroduszny i protekcjonalny. Oh. Niemcy i slascy Niemcy piszemy z duzej litery ty wyksztalcony Polaku. > nikt nie ma prawa do określania kto tu może a kto nie może żyć i mieszkać i czuć się jak w domu Ty tez nie, wiec nie zaprzeczaj samemu sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: śląskiemu Polakowi 21.10.11, 17:07 Gość portalu: Telefunken napisał(a): > okobar79 napisał: > > nikt nie ma prawa do określania kto tu może a kto nie może żyć i mieszkać > i czuć się jak w domu > > Ty tez nie, wiec nie zaprzeczaj samemu sobie. W którym miejscu Okobar określa, kto gdzie może mieszkać i czuć się jak u siebie? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
okobar79 Re: śląskiemu Polakowi 21.10.11, 20:54 ech widzę ze muszę tłumaczyć jak małemu dziecku po pierwsze to o słaniu to był tekst ironiczny do przedmówcy poza tym tekst do którego "piłem" jest o śląskich Polakach, nie Polakach z Małopolski... akurat mój drogi Telefunken wiem o Śląsku więcej od Ciebie - zacznijmy od tego że na nim, w przeciwieństwie do Ciebie, mieszkam sorki za małe n w słowach Niemcy - to nie było zamierzone...ot zwykła pomyłka...ale pewnie i tak wiesz lepiej ode mnie co chciałem napisać :) a i nigdzie nie napisałem kto ma prawo a kto nie ma prawa mieszkać na Śląsku. W przeciwieństwie do kilku faszyzujących moich przedmówców - zarówno Niemców jak i Polaków. dla Twojej wiadomości - jestem Ślązakiem narodowości polskiej :P więc możesz o mnie myśleć co tam sobie chcesz, ogólnie mi to tam zwisa i powiewa, nie pisz jednak o mnie nieprawdy :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: theo Re: śląskiemu Polakowi IP: *.netcologne.de 23.10.11, 10:32 Re: śląskiemu Polakowi Autor: okobar79 21.10.11, 20:54 -"ech widzę ze muszę tłumaczyć jak małemu dziecku..." -"akurat mój drogi Telefunken wiem o Śląsku więcej od Ciebie - zacznijmy od tego że na nim, w przeciwieństwie do Ciebie, mieszkam..." -"sorki za małe n w słowach Niemcy - to nie było zamierzone...ot zwykła pomyłka..." Po pierwsze, nie musisz. Wystarczy jak będziesz zrozumiale pisać i logicznie argumentować. Po drugie, jeśli, jak twierdzisz, wiesz o Sląsku więcej niż inni, to zacznij wreszcie pisać prawdę o jego dziejach. Lecz aby ją znać, nie wystarczy mieszkać na Sląsku, trzeba jeszcze poczytać rzetelnych historyków. A za to małe "n" w nazwie Niemcy nie musisz przepraszać i tak nikt nie uwierzy, że to przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: śląskiemu Polakowi IP: 80.50.134.* 22.10.11, 09:52 Telefunken a dokładnie opcjonalny kameleon napisał: Jakis ty dobroduszny i protekcjonalny. Oh. Niemcy i slascy Niemcy piszemy z duzej litery ty wyksztalcony Polaku. ...o co ci chodzi ? wszak on tak pisze jak myśli a myśli on tak : Polaka kocham a Niemca toleruję więc musiał on jakoś swe myśli przekazać tobie,aleś ty niedomyślny albo masz niski poziom ......cji,żeby czasami grzecznie przekazać swe myśli to trzeba pominąć pewne zasady w tym przypadku ortograficzne,żeby kogoś nie urazić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: śląskiemu Polakowi IP: 80.50.134.* 22.10.11, 09:39 A Ty mój drogi nauczycielu nie pokazuj mi drogi bo ja ją mam prosto i od urodzenia prawidłowo wytyczoną czego bym nie mógł powiedzieć o Tobie,gdyż ona często zmienia kierunek zależnie jak wiatry wieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: 80.50.134.* 20.10.11, 17:16 Niech im tam będzie,masz palec dostaniesz rękę. Tylko mam taką uwagę,że nie życzyłbym sobie,żeby to szło z moich podatków,jak zechcę to sam im oddam dla wsparcia ten swój jedyny procent,dobrowolnie a nie,żeby ktoś moje pieniądze bez mojej zgody obcemu przekazywał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pudelek Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.play-internet.pl 20.10.11, 21:05 analogicznie nie-Polacy z Polski nie powinni płacić na obcych-Polaków, np. na polską telewizję publiczną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: 80.50.134.* 22.10.11, 09:29 No,ale skoro oni mieszkają na tej polskiej ziemi i polskim powietrzem oddychają oraz chleb polski jedzą a więc są polskimi obywatelami to te t.zw.publiczne media czyli obywatelskie zobowiązani są utrzymywać przy życiu aby mogły te media publiczne i obywatelskie zarazem swą polską misję a także międzynarodową a więc i niemiecką przy okazji pełnić w pełnym zakresie. Utrzymanie publicznych mediów jest zaszczytem i obowiązkiem obywatelskim,to jeśli ktoś nie uważa tego za zaszczyt to pozostaje mu obowiązek a obowiazek to także poważna sprawa. Dlatego też nie widzę powodu,żeby ci nie-Polacy wykręcali się sianem od utzrymywania tych polskich publicznych mediów oraz nic nie mam przeciw ,żeby to swoje niepubliczne na własny koszt sobie uruchomili a ja im dorzucę do ich kasy swój 1 procent z własnego polskiego podatku bo lubię niemieckie piosenki słuchać mimo,żem ja jest Polak jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.superkabel.de 20.10.11, 17:16 Nie obchodzi mnie tam jakieś radio MN ale te polskie naziolskie wpisy przekonały mnie aby Polaków na zachodzie traktować tak jak na to zasługują. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie 20.10.11, 17:33 Gość portalu: Nauczyciel napisał(a): > Nie obchodzi mnie tam jakieś radio MN ale te polskie naziolskie wpisy przekonał > y mnie aby Polaków na zachodzie traktować tak jak na to zasługują. Stosowanie odpowiedzialności zbiorowej wyssałeś już z mlekiem matki? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.superkabel.de 20.10.11, 17:39 Nie nauki pobierałem u Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie 20.10.11, 17:55 Gość portalu: Nauczyciel napisał(a): > Nie nauki pobierałem u Polaków. Aha. A dlaczego akurat u Polaków? Czyżby tylko Polacy byli mistrzami w stosowaniu odpowiedzialności zbiorowej, tak jak Ty chcesz to robić? Inne narody (w tym także ten naród, do którego deklarujesz przynależność) takich barbarzyńskich praktyk nie stosowały? Dlaczego więc wolisz pobierać nauki u obcych, a nie u swoich? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nauczyciel Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.superkabel.de 20.10.11, 18:11 Kto jest obcy kto jest swój,mój dziadek od strony ojca był Polakiem dlatego te sprawy są bardzo zagmatwane.Do jakiego narodu deklarowałem przynależność ?Masz racje żeby nie stosować odpowiedzialności zbiorowej ale dla faszyzujących wyborców PISu moje nastawienie będzie delikatnie mówiąc nieprzychylne. Odpowiedz Link Zgłoś
okobar79 Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie 21.10.11, 09:20 la faszyzujących wyborców jakiejkolwiek partii, czy jakiejkolwiek nacji moje też bedzie nieprzychylne, dotyczy to Polaków, Niemców, Francuzów czy Rosjan czy jakiejkolwiek innej nacji dla mnie nie jest ważne jakiej ktoś jest narodowości, tylko co robi co mówi i jakie ma poglądy... ale pisząc o Polakach generalizujesz wszystkich ćmoków pod jedną nację - to lekkie faszyzowanie jak to określasz:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śląski Polak Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: 80.50.134.* 22.10.11, 10:11 Ja jestem Polak nie z P i S - u i powiem ci to co ci powiem a więc : Niemców oceniam za czyny a nie za słowa bo słowo u Niemców ulotnym bywa i to jest ten dylemat,że jednych się szanuje a drugimi gardzi a na pogardę tą sobie kidyś skutecznie zapracowali,lecz weż pod uwagę moje,czyli Polaka ze Śląska,że ja nie gardzę Niemcami ja ich szanuję jeżeli na to zasługują,narazie mam mieszane uczucia,poczekam z pełną oceną jak już to niemieckie radio w Polsce usłyszę i jakie tam piosenki będą leciały,no bo ja lubię niemieckie piosenki mimo żem ja jest Polak jedynie. p.s. chociaż dodać muszę,że kiedyś słowa niemieckie były zgodne w pełni z ich czynami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 16:16 Wy wszyscy Górnoślązacy w opolskim jesteście takimi Niemcami jak z koziej doopy trąba. Niemieckie paszporty możecie sobie wcisnąć do swojego zadku bo tyle są warte jeśli chodzi o was. A co do radia to jego hejnałem powinna być krótka melodyjka Roty. Jak praktycznie wymarło pokolenie pamiętające lata 20 i 30 z autopsji to się idiotom w makówkach poprzewracało i robią z siebie Niemców.\pajaców\Niemcy zawsze posługiwali się swoim językiem a Wy Górnoślązacy jedynie swoją gwarą śląską a jeżeli już to rzadko od czego bolały uszy.A tej swojej młodzieżówce tzw. m.n. powiedzcie lepiej jak to niemało przecież Górnoślązaków chodziło na tej ziemi na wiele lat przed ostatnia wojną do polskiej szkoły zamiast wciskać im bzdury o niemieckim pochodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie 21.10.11, 17:06 Gość portalu: Gość napisał(a): > Wy wszyscy Górnoślązacy w opolskim jesteście takimi Niemcami jak z koziej doop > y trąba. A co Tobie do tego, za kogo kto się uważa? Ktoś identyfikuje się z narodem niemieckim - jego sprawa, ktoś uważa się za Polaka - też nie Twoja sprawa. Jeśli dziadek czuł się Polakiem, to wnuk nie może czuć się Niemcem? A odwrotnie? Czy taki np. Juliusz Bursche miał prawo mówić o sobie, że jest Polakiem, jeśli dziadkowie byli Niemcami? pl.wikipedia.org/wiki/Juliusz_Bursche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Do jureek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 19:57 Czy Ty człowieku jesteś aby przy zdrowych zmysłach z tym czuciem ? To bardzo modne od pewnego czasu powiedzenie na tym forum nie mające niestety nic wspólnego z życiem Dziadek Polak a wnuk Niemiec !!!. Większej bzdury nie słyszałem jak żyje.Biskupa w to nie mieszaj bo to Niemiec który urodził się w Polsce i w niej funkcjonował.O takich się mówi Polak niemieckiego pochodzenia.Nie słyszałeś człowieku o amerykanach w USA niemieckiego pochodzenia.A jak myślisz ? biskup którego wymieniasz z rodzinnego domu wyniósł polskie wychowanie czy też niemieckie i to w tamtym kresie ? Nie wiem ile masz lat ale szczególnie ludzie młodzi uważaja ,że historia ich rodzinnych stron sprzed kilkudziesięciu i więcej lat nie ma żadnego związku z ich obecnym życiem\nic bardziej mylnego\ dlatego piszą banialuki o jakimś czuciu nie rozumiejąc tematu.Ty lepiej zastanów się kim Górnoślązak jest dla Niemca bo niemiecki paszport o niczym jeszcze nie świadczy jeśli przypomni się gdzie by dziś mieszkali Górnoślązacy gdyby Adolf wygrał wojnę\ na Ukrainie\ No tak w internecie nie pisze ,opa nie powiedzieli ani oma to przecież bzdury.\ Twoje rozumowanie\A tak na marginesie -piszesz co mi do tego za kogo kto sie uważa ? Miałbyś racje gdyby moja rodzina od pokoleń nie pochodziła z tej ziemi czego nigdy nie pojmiesz bo Tobie od najmłodszych lat w przeciwieństwie do mnie wbito bzdury które teraz takim jak Ty wprost eksplodują w mózgownicach z ogromna siłą.Zawsze i wszędzie będę mówił głośno -jakim prawem tacy ludzie jak Król i jemu podobni z tzw. m.n. robią z moich nieżyjących już przodków Niemców tylko dlatego ,że byli Górnoślązakami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Do jureek 21.10.11, 20:24 Gość portalu: Gość napisał(a): > Dziadek Polak a wnuk Niemiec !!!. Większej bzdury nie słyszałem jak żyje. A może być dziadek Niemiec, a wnuk Polak? Czy to też po prostu wielka bzdura? > Biskupa w to nie mieszaj bo to Niemiec który urodził się w Polsce i w niej funkcjonow > ał.O takich się mówi Polak niemieckiego pochodzenia. No to w końcu Niemiec, czy Polak? W pierwszym zdaniu piszesz, że Niemiec, a w drugim już, że Polak. Przecież ten biskup uważał się za Polaka, więc jakim prawem Ty kwestionujesz to jego samookreślenie się i nazywasz go Niemcem, który urodził się w Polsce? On zapłacił śmiercią za to, że nie wyrzekł się polskości, a tu jakiś forumowy anonim będzie nazywał go Niemcem. Jakim prawem? > Nie słyszałeś człowieku o a > merykanach w USA niemieckiego pochodzenia.A jak myślisz ? biskup którego wymien > iasz z rodzinnego domu wyniósł polskie wychowanie czy też niemieckie i to w ta > mtym kresie? Nie wiem, jakie wyniósł wychowanie, dla mnie ważne jest, za kogo sam się uważał. > Nie wiem ile masz lat ale szczególnie ludzie młodzi uważaja ,że Wystarczy zajrzeć w wizytówkę i będziesz wiedział. Mam 54 lata, więc do młodzieży raczej się nie zaliczam. > historia ich rodzinnych stron sprzed kilkudziesięciu i więcej lat nie ma żadn > ego związku z ich obecnym życiem\nic bardziej mylnego\ dlatego piszą banialuk > i o jakimś czuciu nie rozumiejąc tematu. Mylisz się bardzo. Właśnie z powodu historii mojej rodzinnej i moich rodzinnych stron uważam się za Polaka i wkurza mnie, gdy wszelkiej maści nacjonaliści, czy to z polskiej, czy niemieckiej strony próbują mi wciskać, kim mam być. > Ty lepiej zastanów się kim Górnoślązak > jest dla Niemca bo niemiecki paszport o niczym jeszcze nie świadczy A co mnie obchodzi, co myślą Niemcy. Ja nie kieruję się tym, co pomyślą sąsiedzi, czy jacyś Niemcy. Może dla Ciebie Niemcy są najwyższą wyrocznią, ale nie dla mnie. Nie wstydzę się tego, że jestem Ślązakiem i Polakiem i mam głęboko gdzieś, co inni o tym myślą. > A tak na marginesie -piszesz co mi do tego za kogo kt > o sie uważa ? > Miałbyś racje gdyby moja rodzina od pokoleń nie pochodziła z tej ziemi czego n > igdy nie pojmiesz bo Tobie od najmłodszych lat w przeciwieństwie do mnie wbito > bzdury które teraz takim jak Ty wprost eksplodują w mózgownicach z ogromna siłą Sorry, możesz mieć coś do mnie, ale odpi...ol się łaskawie od mojej rodziny, której nawet nie znasz. Jakie to niby bzdury wbijano mi od najmłodszych lat? > .Zawsze i wszędzie będę mówił głośno -jakim prawem tacy ludzie jak Król i jemu > podobni z tzw. m.n. robią z moich nieżyjących już przodków Niemców tylko dlate > go ,że byli Górnoślązakami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No proszę, jak się oburzasz, gdy ktoś inny definiuje za kogoś jego narodowość. A co sam robisz? Dlaczego sam nie respektujesz tego, kim kto się czuje? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Do jureek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.11, 20:54 Tylko gołodupiec umysłowy i to w wieku 54 lat !!! robi z siebie głupka na forum będąc zdziwiony określeniem -Polak niemieckiego pochodzenia.Ile Ty masz człowieku klas szkoły podstawowej ,że zadajesz pytanie jak dziecko w piaskownicy -kim był Niemcem czy Polakiem. A kim mógł być skoro urodził się w niemieckiej rodzinie .bo oto tu chodzi i nic więcej. Jesteś takim analfabeta wtórnym z jakim się z swoim życiu jeszcze nie spotkałem dlatego pisanie z Tobą na forum to zwykła strata czasu. THE END Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Do jureek 22.10.11, 00:10 Zabrakło argumentów, to zaczęły się wyzwiska. Nie jestem zdziwiony określeniem Polak niemieckiego pochodzenia, tak samo jak nie będę zdziwiony określeniem Niemiec polskiego pochodzenia. Zdziwiony jestem za to Twoim sprowadzaniem narodowości do tego, kto w jakiej rodzinie się urodził. To mogło być dobre w epoce chłopów pańszczyźnianych przywiązanych do ziemi, ale nie we współczesnym świecie, w którym np. jest dużo więcej mieszanych małżeństw, niż kiedyś było. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Do jureek IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.11, 03:00 Jureek,to jest ta twoja polskou rzeczywistosc. Historia chciala tak a nie inaczej. Opolski Niemiec zostanie Niemcem. Opolski Slazak zostanie Slazakiem.Opolski Polak zostanie Poloukym. A ty zostaniesz moechtegern Pole,ktory musial wyjechac do Niemiec zeby podkresic ze jest slaskim Polakiem, bo na Sloonsku je jyno , no takim eben slaskim Slazakiem z pochodzeniem niemieckim, wedlug prawdziwych Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Do jureek 22.10.11, 09:42 Gość portalu: gosc napisał(a): > Jureek,to jest ta twoja polskou rzeczywistosc. > Historia chciala tak a nie inaczej. Opolski Niemiec zostanie Niemcem. Opolski S > lazak zostanie Slazakiem.Opolski Polak zostanie Poloukym. A ty zostaniesz moec > htegern Pole,ktory musial wyjechac do Niemiec zeby podkresic ze jest slaskim Po > lakiem, bo na Sloonsku je jyno , no takim > eben slaskim Slazakiem z pochodzeniem niemieckim, wedlug prawdziwych Polakow. I następny anonimowy gościu, który chciałby mi mówić kim jestem i kim mam być. Te dwa goście, jeden z polskiej, a drugi z niemieckiej strony prezentują dokładnie tę samą ideologię. I tak dla tego drugiego gościa najwyższą wyrocznią w sprawach narodowościowych są Niemcy, tak Ty z kolei przejmujesz się, co o tym sądzą prawdziwi Polacy. A ja zdanie jednych i drugich mam głęboko gdzieś. Dla mnie liczy się to, co ja czuję. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Do jureek IP: *.dip.t-dialin.net 21.10.11, 21:43 Gość: Gość 21.10.11, 19:57 Ty lepiej zastanów się kim Górnoślązak jest dla Niemca bo niemiecki paszport o niczym jeszcze nie świadczy jeśli przypomni się gdzie by dziś mieszkali Górnoślązacy gdyby Adolf wygrał wojnę\ na Ukrainie\ ...... Zawsze i wszędzie będę mówił głośno -jakim prawem tacy ludzie jak Król i jemu podobni z tzw. m.n. robią z moich nieżyjących już przodków Niemców tylko dlatego ,że byli Górnoślązakami !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gosc czyli dawny J-23, uwazaj zebys sie nie przegrzal, bo dostaniesz udaru i pomylisz ksiazke do nabozenstwa z paszportem. Tobie niezle grzeje z ta Ukraina. Powtarzasz te bzdury na okraglo. Twoj Opa ze swietlicy w Nakel naosprawiou ci gupot, bo go mozno jakis sasiad Oberschlesier w rzic kopnal, bo mial dosc jego pyskowania.Twoja rodzina i jej ustosunkowanie sie, nie jest i nie bedzie miara do przynaleznosci narodowej Gornoslazakow albo Oberschlesier. Nie rycz, bo nikt nie chce twoich przodkow jako Niemcow. Ciekawe jednak ile twojego pokrewienstwa ucieklo do Niemiec na niemieckie pochodzenie jak w Polsce nie bylo co zryc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slazak z NRD-fenu Do wielonikowego goscia z Niemiec...Oberschlesiera IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.11, 09:31 A dlaczego w Polsce nie bylo co zryc ? Twoimi durnymi wpisami , przynosisz nam wszystkim Slazakom tylko wstyd . Jestes Niemcem , tam wszyscy Cie akceptuja ,dobrze Ci z tym , to po jaka cholere prowokujesz na polskim forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 18:02 Po co i dla kogo radio w j.niemieckim skoro oni nie znają tego języka !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dla wszystkich rozporkowych za takim pomysłem Nobel z głupoty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jesteście THE BEST !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Czekamy na więcej bo Polski kabaret już dawno zszedł do podziemia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRRR! Re: Niemcy chcą swojego radia na Opolszczyźnie IP: *.dip.t-dialin.net 23.10.11, 23:44 Zajs tyn psychol z tym rozporkiem, ojej te Lopoule, jedna dupno wyspa hadziajstwa, lobcy (ely)mynt, pjerombol! Hopie nudzisz sie, nudzisz nos. Idz se na basyn, jak jusz zes je arbeitslos, boroku-iwaniczu. Odpowiedz Link Zgłoś