Dodaj do ulubionych

Kremacja? Ciało lepiej pochować

IP: *.com 12.11.11, 10:56
Kremacji nie wolno dokonywać wcześniej jak po 3 dniach od zgonu (72 godzinach) ,najlepiej po 4 dniach.Jeśli kremacji dokona się wcześniej ma to negatywne skutki dla duszy,dusza w tym czasie odczuwa ból,są jeszcze inne negatywne skutki wcześniejszego spalenia ciała.
Kremacja po 4 dniach jest lepsza jak pochówek,z tym ,że prochy należy złożyć w ziemi,nie zaleca się dawanie prochów do ściany .

Obserwuj wątek
    • mieszaniec-zopola To jest dorabianie wytłumaczenia post factum 12.11.11, 11:27
      Kościół przez długie lata nie był przeciwny kremacji. Nagle ni z gruszki ni z pietruszki zmienił zdanie w tej sprawie, więc należy to jakoś uzasadnić. Angażuje się zatem zarówno kościelnych pseudonaukowców, którzy mądrymi słowy to uzasadnią, jak i prymitywnych biskupów, którzy metodą cepą będą odsądzali od wiary ludzi o przeciwnych opiniach.
      A tak naprawdę kościół rozumiany jako instytucja, poszukuje kolejnych pól konfrontacji, po to, aby móc umacniać swoją władzę. Po prostu musi mieć pole walki, bo inaczej zginąłby.
      Załóżmy, że takie sprawy jak aborcja, homoseksualizm itd. nie wywołują żadnych kontrowersji, to znaczy nie ma homokseksualizmu, nie ma aborcji itd. w jaki sposob kosciół mógłby sprawdzać swoje wpływy? Nie byłoby by jak powiedzieć sprawdzam.
      Ponieważ potencjalnych kontrowersyjnych kwestii jest coraz mniej ze względu na małą społeczną akceptowalność, wyciąga się już takie kwestie jak pochówek.
      Ksiądz profesor etyk niech mi lepiej odpowie na pytanie co wspólnego mają ekscesy kościoła w Polsce po 1989 roku? Moim zdaniem kościół to jedna wielka demoralizacja, upadek wartości i zaprzeczenie chrześcijaństwa. Co ksiadz na to ?
      • Gość: PUMA Re: To jest dorabianie wytłumaczenia post factum IP: *.pools.arcor-ip.net 12.11.11, 11:34
        Ty tam cicho siedź, szwedzki heretyku jeden :-)
        • mieszaniec-zopola Takie riposty rzekomych katolików 12.11.11, 13:45
          to właśnie dowód, że polski rzymski katolicyzm chrześcijaństwem nie jest.
          • mnbvcx Bo to jest pogrzeb osoby... 12.11.11, 22:05
            "Bo to jest pogrzeb osoby [...] Integralną częścią mszy pogrzebowej jest obrzęd ostatniego pożegnania ciała." to chodzi o osobe, czy cialo? osoba przestaje istniec z chwila smierci, zostaje cialo. przejawiamy szacunek do ciala, przez pamiec po osobie, z ktora wczesniej bylo integralnie zwiazane. nie nalezy jednak zapominac, ze to jest juz tylko cialo. nie ma nic zlego w pobieraniu organow z ciala po zmarlej osobie, kremacji itp. o ile traktuje sie je z szacunkiem.
          • adamp_314 Re: Takie riposty rzekomych katolików 13.11.11, 07:31
            > Takie riposty rzekomych katolików
            > to właśnie dowód, że polski rzymski katolicyzm chrześcijaństwem nie jest.

Człowieku, wyluzuj! Nie widzisz, że PUMA kpi sobie.
            • mieszaniec-zopola Re: Takie riposty rzekomych katolików 13.11.11, 21:38
              Późno, ale zauważyłem sam.
              Żółta kartka dla mnie za brak spostrzegawczości.
              Pozdr.
      • abad01 Re: To jest dorabianie wytłumaczenia post factum 13.11.11, 10:08
        Bardzo madry wpis, obawiam sie ze Cie zaatakuja "prawdziwi Polacy". Ja osobiscie zebralem doswadczenia w tej sprawie bo dokonalem wpisu ze mieszkam w Niemczech. Takiego wylewu inwektyw pod moim adresem jeszcze nie przezylem.
        Do sprawy! Wlasnie mielem smutna okolicznosc wziasc udzial w pogrzebie mego przyjaciela. Mimo ze nie zyczyl sobie pochowania w trumnie, mimo ze cala rodzina (z wyjatkiem matki) chciala kremacji, zostal pochowany w trumnie bo tak chciala matka - katoliczka. U katolikow nic sie nie liczy, tylko oni maja racje. Jak ta religja zmienia ludzi w narzedia kleru!
    • Gość: Hania Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.com 12.11.11, 11:32
      Przed upływem 72 godzin nie zaleca się także pochówku,gdyż dusza nie odłączyła się jeszcze od ciała i odczuwa duszenie i zakopywanie w ziemi.
      • Gość: do Hania Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.11, 11:35
        Hi, hi, hi...
      • Gość: emig Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.ip.netia.com.pl 12.11.11, 17:18
        Dusza się dusi? No to dobre jest. I jak brzmi...
      • ju-li1 Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować 12.11.11, 19:21
        Gość portalu: Hania napisał(a):

> Przed upływem 72 godzin nie zaleca się także pochówku,gdyż dusza nie odłączyła
        > się jeszcze od ciała i odczuwa duszenie i zakopywanie w ziemi.

To dusza ma płuca, Haniu? Bo uczucie duszenia pojawia się, gdy tlen nie dochodzi do płuc.
    • Gość: Hania Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.com 12.11.11, 12:12
      Ja wybieram kremację po 4 dniach i pochowanie urny z prochami w ziemi.
      Tylko jaką mamy pewność ,że w krematorium spalą po 4 dniach? a nie wcześniej,czy oddane prochy są tymi z ciała, mogą dać inne prochy,może to być mieszanka prochów z kilku ciał,i naszego tam może nie być,lub być wymieszane z prochami z innych ciał.
      • Gość: emig Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.ip.netia.com.pl 12.11.11, 17:21
        A jaką masz pewność, że po śmierci trafisz do nieba? Zapewnienia powtarzane przez duchownych przez ponad dwa tysiące lat? Jakoś mnie to nie przekonuje.
    • Gość: hania-bania Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 13:54
      A skąd Ty to wiesz, co ta dusza czuje?????
      Z opowieści dziwnych treści ,opowiadanych przez nieomylnych katechetów?
      • rilian Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować 12.11.11, 14:05
        pomyśl. hania / beata / malwina nie lubi katechetów jak ty. nie lubi też uniwersytetu i jego studentów (w ogóle studentów nie lubi). nie lubi też obcych spoza ślunska. jej wpis to taka ironia, kpina. jak na trolla nawet ambitnie.
        • Gość: Hania Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.com 12.11.11, 16:45
          @!rilian
          Nikt chyba nie chce doświadczać zła i głupich ludzi, zwłaszcza z tytułami naukowymi , bo oni są bardziej skuteczni w czynieniu zła.
          Gdyby studenci,kler,itd.itp nie czynili zła, nie miałabym nic przeciw nim a jeszcze pomagała.
          Więc nie jest tak,że nie lubię studentów czy kogo innego,ale to co robią i sobą reprezentują,grzechem jest wiedzieć i nie podzielić się wiedzą ,uświadamiając ludzi, aby nie byli narzędziem manipulowanym przez zło ,głupotę i niewiedzę.
          Człowiek z tytułem naukowym, może być głupszy od człowieka po podstawówce.

• rilian Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować 12.11.11, 17:04
            dwie prośby:

1) zdecyduj się na jeden nick
            2) wskaż proszę, gdzie czynię zło. obiecuję to przemyśleć.

jedno pytanie:

1) co wiesz o moich postawach i zajęciach, że twierdzisz, że nie uświadamiam młodych ludzi, by nie byli manipulowani przez zło, głupotę i niewiedzę?
    • alanta1 Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować 12.11.11, 16:07
      Nie wiem jak xsiędza, ale moje ciało powstało z żywej komórki jajowej i żywego plemnika, a nie jakiegoś prochu :P
      • Gość: emig Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.ip.netia.com.pl 12.11.11, 17:24
        Tego profilaktycznie w seminarium nie uczą.
        • Gość: Hania Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.com 12.11.11, 18:04
          @rilian
          To ,że nie należy ciała,palić i grzebać przed upływem 3 dni ,bo ma to negatywny wpływ na duszę, dowiedziałam się z literatury ezoterycznej, a nie od księży,którzy nie znają dobrze tego zagadnienia.Kpiłeś z tego ,i jeśli ktoś by Cię posłuchał odniósłby wrażenie że to nieważne i by sobie zaszkodził, a Ty jemu,jeśli by to było nieprawdą te 3 dni,bo może tak być, nie jestem pewna na 100 %,ale lepiej poczekać te 3 dni niż pużniej żałować.Więc jeśli by mnie ktoś posłuchał nie wyrządził by sobie szkody,jeśli Ciebie mógłby ,a Ty jemu.
          Nie napisałam,że na zajęciach masz taki,czy owaki wpływ na młodzież,bo tam nie byłam,pisałam ogólnie.Nie tylko mnie się nie podoba ta cała otoczka studencka w Oplu,wiele osób twierdzi,że opolskie środowisko akademickie ma zły wpływ na młodzież i miasto Opole.

• rilian Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować 12.11.11, 19:02
            "I takie bydło naucza młodzież na opolskich uczelniach,były wychowanek dawnej WSP (wsyp),przemianowanej na UO (Uniwersytet Opolski) który ma niższy poziom jak dawna WSP(Wyższa Szkoła Pedagogiczna) "

to o mnie, twymi usty w innym wątku. pospołu z błaznem i pajacem.

koniec tematu. miałem cię za kogoś innego, wartego uwagi. pomyliłem się, bywam głupi.
            • Gość: Hania Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.com 12.11.11, 19:58
              Niech internauci sami Ciebie ocenią,to ty pierwszy nazwałeś mnie bydłem i innymi wyzwiskami.
              Zmanipulowałeś ten wpis i jak to oszust, zrobiłeś z siebie aniołka.
              Ostatnio dzieje się z Tobą coś niedobrego,jesteś bardzo agresywny, kobita ci nie daje czy co.
              Postąpiłeś jak ostatnia świnia.
              • Gość: exactly Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.12, 01:00
                Dokładnie tak Haniu! To straszne, że ktoś taki wychowuje studentów. Nadęty bufon i pyszałek, dobrze, że utarłaś mu nosa. Niestety tytuł naukowy to za mało, żeby być dobrym nauczycielem akademickim. Zresztą tytuły u nas dawno się zdewaluowały. Przydałoby się jeszcze trochę kultury osobistej, szacunku dla ludzi no i odrobina pokory.
    • kluska11 Generalnie mi to wali, 12.11.11, 19:16
      choc ksiedzu profesorowi wcale nie zazdroszcze tych spasionych robali co to go przez przewod pokarmowy prrzepuszcza.
      Wolna wola
    • Gość: Hania Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.com 12.11.11, 19:32
      "Szczególnie zaniechane powinno być spalanie zwłok w pierwszych trzech dniach po zgonie,gdyż ogień niszczy ciało życie (nie utożsamiać z ciałem fizycznym),ciało życia powinno zostać nienaruszone do chwili wpisania panoramy z ubiegłego życia do ciała uczuć.
      Cmentarz dla ezoteryka jest miejscem potwornego widoku.Gdyby i inni mogli to zobaczyć, to niepotrzebne były by spory na temat ,czy grzebać czy też palić zwłoki zmarłych i obecnie niezdrową metodę grzebania zastąpiono by bardziej rozsądną metodą palenia zwłok,które przywraca elementy do ich stanu pierwotnego,bez potrzeby wywoływania powolnego i obrzydliwego ich rozkładu".
    • wiedzacy_ziemianin Z prochu powstałeś ? Ktoś był chyba na prochach !! 12.11.11, 19:41
      • Gość: Hania Re: Z prochu powstałeś ? Ktoś był chyba na procha IP: *.com 12.11.11, 19:46
        "Szczególnie zaniechane powinno być spalanie zwłok w pierwszych trzech dniach po zgonie,gdyż ogień niszczy ciało życiowe (nie utożsamiać z ciałem fizycznym),ciało życia powinno zostać nienaruszone do chwili wpisania panoramy z ubiegłego życia do ciała uczuć.
        Cmentarz dla ezoteryka jest miejscem potwornego widoku.Gdyby i inni mogli to zobaczyć, to niepotrzebne były by spory na temat ,czy grzebać czy też palić zwłoki zmarłych i obecnie niezdrową metodę grzebania zastąpiono by bardziej rozsądną metodą palenia zwłok,które przywraca elementy do ich stanu pierwotnego,bez potrzeby wywoływania powolnego i obrzydliwego ich rozkładu".
    • Gość: Rop Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 19:47
      Jedna baba drugiej babie,
      Wsadziła do dupy grabie,
      A chary żyją, żyją,
      I gorzałę piją, piją,
      Z góry spoglądają,
      Wszystko w dupie mają.
    • antobojar Haniu milutka, dawno temu,miał miejsce romans..... 12.11.11, 19:47
      Fizyki z Chemią...

W wyniku tego romansu, w kosmosie, narodziła się Biologia.. i ja się od niej wywodzę..

A kiedy nadejdzie mój czas, chcę być spopielony.. kiedy to będzie wygodne dla tych którzy się tym zajmują.. i mała ekstrawagancja.. chcę żeby moje prochy były rozsypane lub złożone w Kanale la Manche, ewentualnie w Atlantyku..

Idzie o to żeby mieć codzienny kontakt z moimi dziećmi.. kiedy będą oglądały prognozę pogody...

I to wszystko..

Uśmiechnij się Haniu..

"WZGLĘDNOŚĆ MA ZASTOSOWANIE W FIZYCE.... NIE W ETYCE.."
      "Relativity applies to physics, not ethics"
      Albert Einstein
      • jabmax Re: Haniu milutka, dawno temu,miał miejsce romans 12.11.11, 23:05
        antobojar napisał:
        (...)chcę żeby moje prochy były
        rozsypane lub złożone w Kanale la Manche, ewentualnie w Atlantyku..

---
        I tu jest pies pogrzebany.;)
        Firma dostrzegła zagrożenie. Kolejny obszar "życia"( oraz po) wymyka się z pazernych łap KK. Większość cmentarzy w Polsce (komunalnych) jest jednocześnie parafialnymi. Skorzystanie z kremacji, niesie ze sobą niebezpieczeństwo, że wiele osób wybierze miejsce poza jurysdykcją proboszcza(rozsypanie prochów w ulubionym miejscu ogrodzie, morzu, itp.).Cały wywód pana etyka to zwyczajne mydlenie oczu(raczej sypanie prochami) i dorabianie ideologii do ...ideologii.
        P.S.
        Ciekawe jak ma wyglądać pożegnanie z ciałem motocyklisty, z którego pobrano większość części ciała do transpl.(kończyny, oczy) wg pana klechy - "mono" etyka?
        A co z tzw. relikwiami? Rozsypywanie prochów to "ckliwy romantyzm", a procesje z fragmentami ciała lub płynami ustrojowymi to "szczyt uduchowienia"? Baju baju, klecho.
        • adamp_314 Relikwie 13.11.11, 07:42
          Właśnie to chciałem napisać. Dziwię się, że tylko jeden forumowicz to zauważył - cały wywód nabiera pełniejszego sensu gdy kremację i prochy zastąpić ćwiartowaniem zwłok i relikwiami. To dopiero są "makabryczne pomysły", "To jest emocjonalność, chora bo chora, ale za tym wszystkim kryje się potrzeba bliskości, żeby po zmarłym pozostało coś namacalnego".
    • Gość: Czaro Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.nycap.res.rr.com 12.11.11, 19:48
      Wypraszam sobie aby jakis pajac w purpurach decydowal o moim ciele.
      Swoim dzieciom juz zapowiedzialem, ze chce byc spalony, prochy moga rozsypac lub zachowac, wedlug ich uznania.
      Nie zycze sobie pochowku z ksiedzem . Chyba , ze zrobi to za darmo w co szczerze watpie.
      Pieniadze sa im potrzebne do otworzenia furtki do niebios.
    • apostata99 To są teologiczne brednie. 12.11.11, 19:48
      To są teologiczne brednie.
      Skoro zbawieniu podlega dusza a nie ciało, to nie ma żadnego powodu aby po śmierci ciało spalić i jako szczątki zmarłego z celebrą pochować. Natomiast odprawienie mszy nad gnijącym i rozkładanym przez mikroorganizmy ciałem jest teologicznie słuszne. Tak samo jak teologicznie słuszne jest po upływie 25 lat opróżnienie grobu - usunięcie resztek i pochowanie kolejnego ciała. Bardzo ciekawa jest ta teologia
    • Gość: Lise-Lotte Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.adsl.inetia.pl 12.11.11, 19:49
      taty sraty d...pa w kraty
      jeżeli nie wiadomo o co chodzi - chodzi - o kasę.
      Fałszywe wieprze w Waticanu łaknĄ KASY KASY KASY!!!
      Zapłacicie - będzie po bożemu - czyli z pokropkiem tych świń w komżach. A nie - paszli won. Zrozumieli?
      A po co wam pokropek? I inne szamańskie brednie? Bo - dusza do nieba się nie dostanie? A tych grzesznych wieprzy w komżach dostanie się? Zboka Paetza, papieża Borgii? I innych zboków? Oni jakoś nie boją się potępienia...?A pytam się gdzie są dusze inkwizytorów palących ludzi na stosie, łajdackich papieży i biskupów?Jakoś święty kościół milczy o tym? A straszy się biednych prostaków?
      • Gość: ks.ks. Re: Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.pools.arcor-ip.net 12.11.11, 20:05
        Dodam jeszcze, że większść cmentarzy jest pod zarządem parafii. A tradycyjne miejsce pochówku daje więcej dochodu niż ustawienie urny w kolumbarium. Ot, co!
      • Gość: Zka "Lise-Lotte" - masz 100% racji, to mamona BOGIEM IP: *.ngm.net.pl 13.11.11, 00:31
        Ci czarni oszuści mają w oczach tylko MAMONĘ - te celebry, krętactwa, sprowadzają się do jej wyrwania /im więcej tym lepiej - zwykli złodzieje/.
        TE RELIGIE TO Z Ł O D Z I E J S K I BIZNES.
    • jurber1 Kremacja? Ciało lepiej pochować 12.11.11, 20:01
      "potem jednak trzeba urnę pochować ! Bo inaczej zaczynają się pomysły "co by tu z prochami zrobić ?". Nonsens ! Przecież gdyby ktoś "miał pomysły", to by pochował (z asystą księdza) urnę z grudką popiołu a z prochami postąpił zgodnie z "pomysłem" ! Tu chodzi - jak zwykle - o kasę ! I jak zwykle - obłuda przykryta argumentami na poziomie babć - słuchaczek Radia Maryja !
    • drakaina Kremacja? Ciało lepiej pochować 12.11.11, 20:06
      Ten wywiad dostaje niniejszym moją osobistą nagrodę Bełkotu Roku.

Wyróżnienie specjalne: zdanie "Ciało (nie popiół) ma wrócić do ziemi, z której powstało." Znaczy się jajeczko i plemnik to grudki ziemi?
    • locomotion1977 Kremacja? Ciało lepiej pochować 12.11.11, 20:19
      A JA MAM W CZTERECH LITERACH PRZEPISY KLERU ODNOŚNIE POCHÓWKU I ZAPOWIEDZIAŁEM RODZINIE ŻE MAJĄ MNIE SKREMOWAĆ PO ŚMIERCI A PROCHY ROZSYPAĆ OCZYWIŚCIE BEZ ASYSTY CZARNEGO NIEROBA Z KK
    • 6.smiech Kremacja? Ciało lepiej pochować 12.11.11, 20:50
      Kosciol nie popiera kremacji bo nie ma korzysci z tego. Spoznili sie z inwestycjami w krematoria to musza wysysac pieniadze z glupich wierzcych w dotychczasowy sposob.
      Gdy rozwinal swoj wlasny przemysl krematoryjny to zobaczycie zaraz inne spiewki
      z ich strony. Tylko kasa sie liczy.
    • Gość: Eugeniusz Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.tczew.vectranet.pl 12.11.11, 21:00
      Oto krótka fotorelacja z umieszczenia prochów bliskiej mi osoby w nadzwyczjnie przyjemnych okolicznościach przyrody.... picasaweb.google.com/dyliwo/Miejce2#

• Gość: latko Biedni papiści. IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 21:03

Żal mi papistów. Czego oni się nie muszą nawysłuchiwać od swoich wyzyskiwaczy. I stojo i słuchajo jak barany wciąż nowych bajek. I noszo pieniądze tym oszustom, którzy bioro i pokładajo sie ze śmiechu, że znaleźli tak liczny tak głupi naród w samym środku dwudziestopierwszowiecznej Europy.

Może powinniśmy zrobić w Polsce skansen religijny. Bo islamem wszyscy się straszą, a tu pod nosem odradza się religia, która zabiła znacznie więcej jednostek, państw i kultur niż Islam.
      • Gość: Zka A co spaślaki powiedzą o palonych na stosach? IP: *.ngm.net.pl 13.11.11, 00:46
        Wtedy im nie przeszkadzało?? - wtedy nie, bo chcieli pozbyć się ludzi światłych /którzy nie kupowali ich bajek/.
        KK to firma dla głupich, bo;
        - teologia nie jest nauką, w ścisłym rozumieniu tego słowa;
        - wiara nie jest wiedzą;
        - biblia, ewangelie - to legendy, mity, przekazy ludowe, bajki.
        KTO UWAŻA, ŻE WARTO - NIECH PŁACI /tylko za co?/.
    • Gość: iskram Kremacja? Ciało lepiej pochować IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.11, 21:07
      Kogo to interesuje poza mną ,Ja już wybrałam i żaden ksiądz nie jest w stanie tego zmienić.Połączę sie z tym z czego powstałam -dziękujęęęę !!!!!!!!!!!!!
    • dupciaszek Kremacja? Ciało lepiej pochować 12.11.11, 21:13
      Ale wszyscy mądrzy ! Jak zgnijesz to wstaniesz z martwych ? No i do nieba iść chcą wszyscy (prawie) ale raczej zdechnąć czy tam umrzeć to raczej nie chce żaden katabas !
    • sjm.b Kremacja? Ciało lepiej pochować 13.11.11, 03:15
      to co tu napisane w tym artykule jest prawda i zarazem nieprawda. niezaleznie od tego czy ciało podane jest kremacji czy nie i wystawione - w czasie mszy pogrebowej nic nie przeszkadza w sprawowaniu liturgii pogrzebowej , nawet te słynne słowa " z prochu ..." w wierze chreścijańskiej w kościele powszechnym - katolickim szacunkiem nalezy otaczac i ciało lub prochy a pózniej grób osoby zmarłej - a nie "cudowac " ze urne mozna postawic w domu do teogo jest odpowiednie miejsce - cmentarz. w wielu krajach w kościele powszechnym sprawuje się liturgię pogrzebwą przy trumnie lub urnie i nikt nie robi z tego " ceregieli". niestety w polsce do głosu doszło tzw. lobby firm pogrzebowych które porozumiało sie z ksieżmi - a wiedomo o co chodzi o kas..... .
    • wiedzacy_ziemianin ... tak rzecze agent watykanika - bękarta mussolin 13.11.11, 07:38

ka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • wiedzacy_ziemianin Kremacja to mniej kasy dla agentów watykanika - bę 13.11.11, 07:39

karta mussolinka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka