Dodaj do ulubionych

Opolskich ślązaków coming out [reportaż]

IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.12, 09:27
Moja babcia zakładała mniejszość niemiecką - Ten cytat wyjaśnia wszystko! Ze szlezjerskim bydlactwem nie rozmawiam i tyle, co najwyżej mogę zagadać do Iwana - "Iwan podrzuć paru szlezjerów bo po nogach zimno wieje"
Obserwuj wątek
    • Gość: janek Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 09:34
      ARTYKUŁ JEST SUPER ! Pewnych spraw nie rozumiałem np. Co to jest RAŚ a co WY.Życze Wam powodzenia
      • Gość: Ślązak Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 16:29
        No i co zrozumiałaś o RAŚ? Już wiesz wszystko? RAŚ to zło bo dzieli ludzi a nie łączy!
        • Gość: Schlesien freiheit Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.02.12, 19:43
          oddzielenie od ludności z Priwislinia nie jest raczej złem.... Azja piękna jest ale z daleka.
    • Gość: Hans Klos Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.play-internet.pl 11.02.12, 09:57
      Boże niech ten Długosz w końcu zmieni płytę. Ten facet chyba nie ma co robić tylko wypłakiwać się w mediach jak go to Niemcy (zarówno ci opolscy jak i ci za zachodnią granicą) skrzywdzili.

"Ale kiedy miałem 18 lat i pierwszy raz wyjechałem do Niemiec, poczułem, że z tymi Niemcami to ja nie mam nic wspólnego [...] I oni też nie postrzegali mnie jako Niemca. Dla nich byłem kimś gorszej kategorii"

Biedaczek... ale jak widać po jego wiszącym podbródku, to niemieckie czekolady mu smakowały aż za dobrze. Jakby były śląskie to by pewnie jadł śląskie, ale w czasach jego młodości nie było. 30 lat temu jak widzieli marki to wszyscy byli wielkimi Niemcami, a teraz krzyczą, jak to z Niemcami nie mają nic wspólnego. Czysta hipokryzja.

I w ten sam sposób, krytykują polskość. "Spraw polskich też do końca nie rozumiem. Bo jak można ginąć w powstaniu, które z góry skazane jest na klęskę?" Piotrusiu D. powstańcy polscy przynajmniej wierzyli w to o co walczą i za co giną. A ty w co wierzysz? Że krupniok i brołtzupa wystarczy na kulturę śląską? Spytajcie się bezpośrednio w SONSiu czy ŁOŚiu jak to się tam nazywa, jaki mają konkretny pomysł na projekty kulturalne 2012, biedna dziołszka kreowana na przewodniczącą nie będzie wam w stanie odpowiedzieć. To stowarzyszenie to tylko wydmuszka, część politycznego planu sterowanego z Katowic przez pana Jerzego Bimbrownika. Tyle w tym temacie.
      • svatopluk Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 11.02.12, 10:48
        Gość portalu: Hans Klos napisał(a):

> Boże niech ten Długosz w końcu zmieni płytę. Ten facet chyba nie ma co robić ty
        > lko wypłakiwać się w mediach jak go to Niemcy (zarówno ci opolscy jak i ci za z
        > achodnią granicą) skrzywdzili.
        >
        > "Ale kiedy miałem 18 lat i pierwszy raz wyjechałem do Niemiec, poczułem, że z t
        > ymi Niemcami to ja nie mam nic wspólnego [...] I oni też nie postrzegali mnie
        > jako Niemca. Dla nich byłem kimś gorszej kategorii"
        >
        > Biedaczek... ale jak widać po jego wiszącym podbródku, to niemieckie czekolady
        > mu smakowały aż za dobrze. Jakby były śląskie to by pewnie jadł śląskie, ale w
        > czasach jego młodości nie było. 30 lat temu jak widzieli marki to wszyscy byli
        > wielkimi Niemcami, a teraz krzyczą, jak to z Niemcami nie mają nic wspólnego. C
        > zysta hipokryzja.

Pan Dłgosz stwierdzil tylko roznice i pewna innosc wlasnej osoby wzgledem Niemcow i Polakow. Dla ciebie innosc drugiej osoby musi byc zapewne katorga. Jakie ty meczarnie na tym Slasku przezywasz. Prawie chce mi sie tobie wspolczuc.
      • wilhelm4 Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 11.02.12, 11:13
        Sluchaj, nie tylko ty czytales ten artykul.
        Wiec sie musisz liczyc z tym, ze twoje przeinaczenia zaraz podpadna, ty podpadniesz - i przepadniesz.

Nawet nie chce mi sie polemizowac z "argumentami" twojej interpretacji.

Tylko jedno ci powiem: ani nikt z tej Tróji nie krzyczal, ani nikt dotychczas tu w tej dyskusji nie krzyczy. Jedynym krzykaczem jestes ty. Hopie, poprow sie !
      • Gość: emig Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.12, 12:19
        Strasznie sfrustrowany jesteś.
    • Gość: Rokoko Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.superkabel.de 11.02.12, 10:11
      Niech każdy Polak sobie to uświadomi że jak będą się odnosić do Ślązaków i innych mniejszości w Polsce tak będą traktowani za granicą.
      • Gość: Antyhipokryta Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.akademiki.punkt.pl 11.02.12, 15:17
        Poczytaj jak się traktuje Polaków w przygranicznych miejscowościach w Niemczech. Może słyszałeś o tych antypolskich plakatach, nawoływaniach do zwiększenia kontroli granicznych.
        • Gość: lord Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.252.48.38.internetia.net.pl 11.02.12, 17:57
          a dziwisz się Niemcom, skoro po otwarciu granic Polacy przyjechali tam kraść i cwaniakować? dokładnie tak samo traktują tam Polaków jak Polacy np. Cyganów
    • svatopluk Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 11.02.12, 10:23
      Gość portalu: Ślązak tradycjny napisał(a):

> Moja babcia zakładała mniejszość niemiecką - Ten cytat wyjaśnia wszystko! Ze sz
      > lezjerskim bydlactwem nie rozmawiam i tyle, co najwyżej mogę zagadać do Iwana -
      > "Iwan podrzuć paru szlezjerów bo po nogach zimno wieje"

Zawsze wydawalo mi sie ze my wszyscy urodzilismy sie z IQ robaczka i z czasem te IQ roslo.
      Ale dzieki tobie moja teoria legla w gruzach.
    • wilhelm4 bravissimo Karlusy/'anki' !!! 11.02.12, 11:06
      Panie Dlugosz i Koledzy/zanki:

Zgadzam sie ze wszystkim w 200%,
      nie: w 300% - tylko z jednym wyjatkiem:
      nie z tym "mnie" zamiast "mi" ! :))))))

----------------------------------------------------------------------------------
      Vivat Silesia Superior - polaczeni w jednym, wspólnym,
      autonomicznym Województwie Górnoslaskim !
    • wilhelm4 Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 11.02.12, 11:10
      Noja: jakby akurat zakladala tow.Moniuszki, zastep wolodyjowskich harcerzy, klub wycinaniania kurpiowskich wycinanek albo mlodziezowy kacik malowania bialo-czerwonej fany, to by ci nie przeszkadzalo, no nie ? Czy "kali" to polskie slowo ? :)
      • Gość: do wilusia Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 11:32
        wilhelm jak czytam twoje "dowcipne" wypowiedzi, to od razu wiem co znaczy tępy jak śląski wic. Łozprowiania wiców w szkole nie uczą to sie ma albo ni. IQ bliskie zera.
    • Gość: Walenty Fojkis Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 11:44
      "Jaki marzy mi się Śląsk? Autonomiczny, ale nie oderwany od państwa, lecz na zasadach podobnych jak w Hiszpanii czy Niemczech, gdzie w regionach zostaje prawie połowa wypracowanych tam pieniędzy i można tym zarządzać. Nie chcę odrywać Śląska od Polski, ale marzy mi się Śląsk, gdzie wspólnota regionalna jest ważniejsza od tożsamości narodowej."

A mi się marzy Śląsk na zasadach zcentralizowanych podobnie jak regiony Francji. Autonomia w dzisiejszych czasach to wygodna forma praktycznie niezależnego państwa, które nie ponosi żadnej odpowiedzialności i zdecydowanie za małe koszty związane z funkcjonowaniem suwerennego państwa, a korzysta z pełni praw i "ochrony" państwa goszczącego. Opowiastki o dobrowolnym odprowadzaniu odpowiednich pasujących do potencjału gospodarczego funduszy przez niezależne autonomiczne regiony na potrzeby państwa można włożyć między bajki. Autonomiczny Górny Śląsk w polskich warunkach oznacza, że ten obdarzony surowcami i uprzemysłowiony region zaczął by żyć kosztem pozostałych regionów Polski. W Polsce nie ma tradycji "Rzeszy Niemieckiej", ale jest tradycja "Solidarności" i na takiego pasożyta w Polsce Polacy nigdy się nie zgodzą. Kryzys gospodarczy dobitnie pokazuje, że małe struktury gospodarcze jakimi są hiszpańskie zadłużone ponad wszelką miarę autonomie najgorzej sobie z nim radzą. Hiszpanski rząd pozbawiony kompetencji jest zupełnie bezradny w tej sytuacji.

"Nie robimy z siebie Schlesierów za pieniądze Steinbach, jak mówią Polacy. Ani ani ze Ślązoków na siłę Polouków, co wmawiają nam z kolei Niemcy"

Czekam tylko aż sprawy zajdą tak daleko, iż "prawdziwi Ślązacy" zalegalizują swoją "mniejszość narodowa" i zaczną domagać się sutych milionowych dotacji z budżetu państwa. Przecież zgodnie z normamii Unii Europejskich mniejszością się należy...

• Gość: emig Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.12, 12:23
        "mniejszością się należy" - najpierw naucz się polskiego w piśmie a potem produkuj posty na forum.
        • Gość: Walenty Fojkis Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 12:34
          Znalasł sie nofy prowesor Miodek od polszczysny...
          • Gość: RRRR! Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 13:01
            Cos w tym jest: krytykowany powyzej blad, to typowe pomylenie przypadków, spotykane glównie w Polsce centralnej, a szczególnie na Mazowszu, gdzie.... jest nawet standardem/standartem. :)
          • Gość: emig Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.12, 17:53
            Nieudaną złośliwością nie pokryjesz swoich błędów.
    • Gość: Schwabenschlesier Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 12:07
      > Większość polska jest tu u siebie, za mniejszością niemiecką stoi państwo, a za nami kto?
      > Nikt. Oświadczenie, że jest się narodowości śląskiej, naprawdę nie przynosi żadnych profitów.
      > A ile nienawiści wobec nas jest internecie? Wystarczy wejść na jakieś forum i poczytać.
      > Oto pierwsze z brzegu:
      > "Przebrane lisy podające się za Ślązaków, a w rzeczywistości będące
      > szlezjerami, szwabami i RAŚ-istami. Zamiast wyjechać do Niemiec, siedzą na zagrabionej
      > ziemi i coś knują".

Wiekszosc polska jest dzisiaj u siebie.
      Mniejszosc niemiecka byla i jest do dzisiaj u siebie i naturalnie stoi pod ochrona UE i
      Niemiec.
      Osoby narodowosci slaskiej byly i sa od zarania dziejow do dzisiaj u SIEBIE
      Zaden Slazak obojetnie jakiej opcji nie siedzi na zagrabionej ziemi.

Oswiadczenie, ze sie jest Slazakiem rodowitym, nieprzynosilo nigdy zadnych "profitow"
      i w zadnej Polsce, obojetne ile ich bylo.
      Jako "profit" uwazam bezwzgledne praworzadne uznanie Slazaka, jego prawa do tej ziemi, jego tozsamosci,jego multikultury, jego sposobu zycia i jego myslenia, dostepu do nauki, do samorzadu itd.
      Polacy im tego nigdy nie dali w calosci,nigdy wszystkim i nigdy dobrowolnie.
      Przez to ze chcieli sie dorwac do europejskiego koryta, musieli chociaz dla pozoru pare "prawek" im dac.
      Jak sie Slazak lasi sie do Polaka, to ten go "akceptuje", ale w ramach swoich potrzeb np. do falszowania historii w aspekcie polskiej racji stanu.
      Ten zarzad SONS, zamiast zalic sie na forum, powinien juz dawno zdemaskowac tego wielonikowego jasia, tutaj jako "Ślązak tradycjny" i pozwac za obelzanie i sianie nienawisci.
      "Niezrozumienie" dzisiejszego Niemca jest wynikiem narzuconego i zaakceptowanego polskiego sposobu myslenia i niezauwazania uplywu czasu, w ktorym swiat sie coraz szybciej zmienia.
      Natomiast niemieckie pozostalosci mentalne przeszkadzaja mu do calkowitej integracji z Polakiem.
      Poza tym Polacy potrzebuja wroga jako ogniwa spajajacego, aby miec na kogo swoje niepowodzenia zwalac. Niemiec nadaje sie najlepiej do tej roli. Ten polski Niemiec, albo Slazak, czyli zakamuflowany
      Polakoniemiec jest jeszcze lepszy, bo zawsze pod reka.

• Gość: Panna Johanna Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 12:22
        Popieram, szczególnie poczatek. Brawo.

A wuuuj z jakimis tam biednymi jasiami !
      • Gość: Polak Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 19:12
        Ale bzdety piszesz. O zawsze? To konkretnie od którego roku :-) A co o celtach? A co wcześniej?
        Historia jest tu i teraz! Ja byłem tu, jestem tu i będę tu u siebie!
    • erka-4 i w tym tkwi problem... 11.02.12, 12:26
      cytat:

Spraw polskich też do końca nie rozumiem. Bo jak można ginąć w powstaniu, które z góry skazane jest na klęskę? Polski romantyzm jest mi zupełnie obcy. I jeszcze na dodatek sami Polacy nigdy nie uważali Ślązaków za prawdziwych Polaków, to mnie raziło.

...jeśli się tych spraw nie rozumie to trudno być Narodem.
      Nie po to kiedyś Polacy powstania robili aby w nich wyginąć a po to aby Naród przy życiu utrzymać i to jest,i było sednem sprawy.Dziś obserwuję wtórne podejście do sprawy i tak jak ten Ślązak myśli myślą i inni a także Polacy.Myśleć tak ewentualnie można jak jest spokój i prosperity na odpowiednim poziomie,można zapomnieć,że się jest takim lub innym a jedynie Europejczykiem,ale czasami można obudzić się z ręką w nocniku,bo nagle się okaże,że zniknął gdzieś Naród no i brak Ojczyzny.
      Mamy obecnie europejski kryzys,czyli to prosperity jest zagrożone poważnie i ta europejska solidarność także,pożyjemy zobaczymy czy rzeczywiście dorośliśmy do tego,aby nazywać się Europejczykami,no i czy mamy szansę utworzyć Naród europejski.
      • erka-4 post scriptum... 11.02.12, 12:34
        I jeszcze na dodatek sami Polacy nigdy nie uważali Ślązaków za prawdziwych Polaków, to mnie raziło.

...trudno kogoś takiego przyjąć do klubu,jeśli jest zdania,że walka o własne istnienie jest głupotą.
        Tego dla odmiany ja nie jestem w stanie pojąć,że można tak myśleć a zatem po co Ślązacy idą do sądu w swojej sprawie,czy to nie jest walka ? dziękujćce Bogu,że w ten sposób może uda się wam wywalczyć swój naród,Polakom nie było to dane,myśmy musieli walczyć z bronią w ręku bo inaczej to już by nas dawno nie było.
        • Gość: Klara Re: post scriptum... IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 13:06
          Jestes w 99% po prostu nacjonalista, zeby nie powiedziec: nazista.
          Nie musisz sie wstydzic. Wystarczy sie leczyc.
          • Gość: Zdziwiony Re: post scriptum... IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 16:50
            To żenująca i skandaliczna wypowiedz! Jaki naziści? Ślązacy jak chcą dzielić i rządzić to muszą wywalczyć swoje państwo i naród. A żeby to zrobić muszą stąd wygonić Polaków. A to jest możliwe tylko i wyłącznie w drodze konfliktu zbrojnego, wojny totalnej bo sąsiad będzie walczył z sąsiadem, żona z mężem itd. Tysiące trupów po wsiach i miastach. Rowy pełne rozstrzelanych sąsiadów, masowe mogiły, smród trupów w lasach. Tak powstają narody, państwa! (Pojedz do byłej Jugosławii i poczuj jak to było w latach 90 jak powstawały nowe państwa i jednoczyły się narody!) Jesteście na to gotowi? Naprawdę już jesteście na to gotowi?
            • Gość: emig Re: post scriptum... IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.12, 18:04
              O czym ty piszesz? Jaka walka zbrojna? Ślązacy po prostu chcą żyć na swojej ziemi, na której żyli ich przodkowie. Jeśli twoi przodkowie mieszkali za Bugiem i czujesz się niepewnie na Śląsku, to już twój problem, ale zapewniam cię, że nikt (włącznie z mniejszością niemiecką) nie chce cię stąd wyganiać.
              • Gość: Zdziwiony Re: post scriptum... IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 18:31
                Ja tu jestem na ziemi, którą mój ojciec kupił od Ślązaka i to jest moja ziemia i moje miejsce na ziemi i czuję się tu doskonale. Mam sąsiadów i Niemców i Ślązaków i w niczym mi to nie przeszkadza! Ale gadanie o autonomii jest właśnie takim rozumowaniem. Autonomii od czego? Od Polski, a na to się nie zgadzam! I takie będą tego konsekwencję, wiec ci bredzący o autonomii Ślązacy muszą mieć tego świadomość. Ja też jestem u siebie! No powiedz mi od kiedy zaczyna się historia? Kiedy ktoś jest u siebie, a kiedy jeszcze nie? A ci co byli przed Ślązakami co z nimi? A z Niemcami sprzed 45 roku? Więc historia jest mój drogi tu i teraz i my ją tworzymy! I będzie jak będzie, będzie tak jak będzie musiało być! Więc myślmy żeby nie było jak w Jugosławii i nie niszczmy tego co mamy w imię cudzych chorych ambicji (myślę konkretnie o RAŚ i innych pokrewnych)
                • Gość: Schlesien freiheit Re: super post scriptum... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.02.12, 19:49
                  a mnie się marzy kraj ze stolycom na mazowszu zredukowany do granic Kraja Priwislinskiego - to dla Ciebie i ludzi twego pokroju wlaściwa perspektywa. nikt za "patriotami" zabrynicznymi nigdzie nie tęskni. Poczekamy. Czas robi swoje. siadam na brzegu rzeki i czekam.
                  • Gość: Opolak Re: super post scriptum... IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 20:11
                    No i git, tak trzeba pisać od razu! Ja jestem za Polską a ty masz to gdzieś. I teraz wiem kim ty jesteś a ty wiesz kim jestem ja i około 37 mln reszty obywateli Rzeczpospolitej.
                  • Gość: Zdziwiony Re: super post scriptum... IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 20:13
                    Siedź i czekaj. Ja też mam czas.
                • Gość: Walenty Fojkis Re: post scriptum... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 20:44
                  Amen. Właściwie nic dodać, nic ująć. A w razie czego to w bojach jesteśmy zaprawieni od pokoleń... Przeżyliśmy najazdy germańskie, szwedzkie, tureckie, rozbiory, najazdy sowieckie, hitlerowskie..., to przeżyjemy i RAŚ.
          • erka-4 Re: post scriptum... 11.02.12, 19:28
            No tak zapewne nazistą jestem i nacjonalistą polskim,bo Ślązakom życzę aby ustanowili swój naród,oczywiście jeśli to uczynić potrafią i do tego dorośli.
            Raczej o poradę lekarską tyś winien zabiegać i to u jakiegoś psychiatry,żeby wyleczył cię z zakamuflowanego kameleonizmu,straszna choroba cię toczy,jak ty z nią życ jesteś w stanie ?
      • Gość: Klara Re: i w tym tkwi problem... IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 13:04
        > ...jeśli się tych spraw nie rozumie to trudno być Narodem.

No tak, wiec Polacy sa jedynym narodem w Europie, hehe.
        Nawet Wlosi, Irlandczycy, Hiszpanie itd. nigdy nie wylaczali mózgu przed i podzcas swoich narodowych "zrywów". A przynajmniej dobrze zjedli. I sie nie klócili. DDD
        • Gość: Ślązak Polak Re: i w tym tkwi problem... IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 17:00
          Więc jeśli wyciągniemy wnioski ze swojej (ale też naszej wspólnej) historii to może rozwiążemy te błahe spory! Śpiewajcie kolędy po Niemiecku, kibicujcie komu chcecie, recytujcie i śpiewajcie po Śląsku i git! Przecież możecie to robić od 23 lat 24h/ dobę 7 dni w tygodniu prze cały rok?
          O co więc chodzi? Tak kawa na ławę?
        • Gość: D. Re: i w tym tkwi problem... IP: *.punkt.opole.pl 11.02.12, 17:15
          Urodziłem się w Wałbrzychu, pół życia zeszło mi we Wrocławiu, zahaczyłem też o inne regiony Polski (Wielkopolska, Mazowsze, Kraków) i ostateczne trafiłem do Opola. Tu se żyjemy z żoną i dziećmi (ona jest spod Krakowa) i tu jest mi najlepiej. Czemu? Bo to jest inaczej niż w całej reszczie kraju. Nie ma tu tego całego bogoojczyźnianego polactwa, cepelii religijno - narodowej, martyrologiczno - patriotycznego bełkotu i wszystkich tych pozostałych ułomności Polaków, które od zawsze mnie drażniły, a też wywoływały wstyd i zażenowanie... Bo tutaj, w Opolu, Polska jest, ale taka w innej, bardziej strawnej wersji. Polska taka bardziej nowoczesna, europejska, otwarta. Czyli w istocie NIE - Polska, bo Polska taka po prostu nie jest... Co więc tu jest? No właśnie Śląsk. Nie Niemcy, nie Polska, ale Śląsk właśnie. Ten inny, odmienny, z ludźmi o innej mentalności. Śląsk, który mi odpowiada. No i chociaż nie jestem tu urodzony, tu mi dobrze, tu jestem u siebie, tu pewnie zostanę... A na Śląsku mieszkają Ślązacy - właśnie tacy nie Polacy i nie Niemcy. Kompilacja dwóch narodów, która w swojej mądrości utartej przez wieki współistnienia z obu narodów przyswiła sobie co najlepsze, a wyrzuciła skazy. Z Niemców na przykład pracowitość i porządek, a z Polaków spontaniczność i kreatywność... Dlaczego więc mamy dzisiaj zaprzeczać istnieniu Ślązaków, skoro oni na pewno istnieją? Oni? Nie! Raczej: MY istniejemy! Bo dzisiaj mówię z pełnym już przekonaniem: mentalnie jestem bardziej Ślązakiem niż Polakiem! Z wyboru, z przekonania...
          Fakt - są tu gnidy różne, szumowiny nacjonalistyczne, faszyści i inne podobne parchy, które tej lokalnej inności nie potrafią tolerować (po co oni tu więc są? Po co się męczą? Niech sobie wyjadą pod Ciechanów na przykład - do tej swojej Polski wzorcowej...), ale to jest mniejszość. Fakt - głośna, ale mniejszość. Poza wrzaskiem jedynym przejawem aktywności jest chyba tylko zamalowywanie dwyjęzycznych tablic miejscowości (zwróćcie uwagę, że te tablice są zamalowane zawsze w ten sam sposób, tą samą farbą. Jechało ze dwóch takich frustratów swoim starym polonezem ciemną nocą przez pół powiatu i wprowadzało tu, wbrew wszystkim, swoją wymarzoną Polskę... Żenada...). Czy oni są w stanie zakrzyczeć tą opolską, lokalną inność? NIE! Psy zatem szczekają, a karawana jedzie dalej...
          • Gość: Opolak Re: i w tym tkwi problem... IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 17:34
            Ale bzdety piszesz. Ja się tu urodziłem, wychowałem i ludzie tu są tacy sami jak w innych rejonach Polski. Jedni mądrzy inni głupi, jedni pracowici inni lenie, jedni religijni inni nie itd.
            Twoje uogólniania są nieupewnione i płytkie. A że są tu Ślązacy no to fakt nad morzem ich nie ma to jest różnica ale banalna! Czy Opole jest takie jakie jest bo rządzą nim Ślązacy i ich wyjątkowa tylko im przypisana "super zdolność"? A co w takim razie z Brzegiem, który wygląda jakby wojna się w nim skończyła w zeszłym roku? A co z innymi miejscowościami brudem i syfem opływającym? A byłeś w Gliwicach, Bytomiu i widziałeś ten "śląski ład i porządek"? Tam jest syf jakich mało a rządzą się sami. To są stereotypy i gnuśne uogólnienia które przytaczasz i nie mają wiele wspólnego z realiami opolskimi!
            • Gość: emig Re: i w tym tkwi problem... IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.12, 18:16
              Jeśli chodzi o Brzeg, to jest zaludniony przez ludność napływową (przesiedleńców - z góry zaznaczam, że nic do nich nie mam), więc twój argument jest chybiony. A Gliwice i Bytom - mówi ci coś nazwisko Gierek i hasło "rabunkowa gospodarka"?
              • Gość: Opolak Re: i w tym tkwi problem... IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 18:51
                Nie obraź się ale nie wiesz o czym piszesz. A w Opolu mieszkają "ortodoksyjni Ślązacy"? Nie, a jest przyjemnie. Gierka nie ma już tak dawno, że żal o nim nawet wspominać. Na Śląsku rządzą się "prawdziwi Ślązacy", gadają gwarą, górnicy właśnie od czasów Gierka zarabiali krocie a widziałeś familoki? Jakie to slamsy? Mówię tylko o płytkich stereotypach, które zupełnie nie odzwierciedlają realiów, a przez to nie pomagają objaśnić istotnych problemów. Jak ktoś mówi, że jest Ślązakiem ale wstępował do mniejszości niemieckiej bo tylko tam można było się spotykać to żal słuchać! Śpiewał po niemiecku bo chciał promować kulturę Śląska? Wyrabiał paszport niemiecki bo czuł się Ślązakiem? A teraz nie śpiewa hymnu polskiego? Bo co? Za mało mu płacimy? Jakim on jest obywatelem? Ja widzę totalny brak korzeni, brak wspólnoty i poszukiwanie tożsamości, ale takie płytkie i powierzchowne. Teraz Śląskość, za chwile będzie czuł się Czechem a z dwa lata jeszcze kimś innym. Ja nie mam nic przeciwko niech szuka, drąży ale niech nie dzieli i nie opowiada głupot jak to przyznawanie się do Śląskości w naszym regionie jest ciężkim krzyżem! To po prostu obraża moją inteligencję, a ludzie z reszty kraju wyobrażają sobie, że tu jakieś prześladowania trwają. Że nie mogą mówić po Śląsku, myśleć po Śląsku a w pracy ich prześladują! Tacy ludzie napawają mnie obrzydzeniem!
          • Gość: RRRR! Re: i w tym tkwi problem... IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 17:37
            Tylko jak jestes urodzony we Walbrzychu, to powinienes wiedziec, ze Walbrzych tez jest na Slasku. :)

• Gość: RRRR! Re: i w tym tkwi problem... IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 17:40
            Ale reszta wypowiedzi i opisu - super, wszystko sie zgadza.
            Wiem, oczym piszesz, teraz siedze w Niemczech (ale mam tez adres na G.Sl.),
            a z poowdów zawodowych zmuszony bylem spedzic ok. 2 lat
            na Mazowszu, ojjeeeeejjjjjjjjjjjjjjjjjjj.

Gdyby nie potrójna kasa, to bym uciekl po tygodniu.
          • Gość: emig Re: i w tym tkwi problem... IP: *.ip.netia.com.pl 11.02.12, 18:12
            Pierwszy rozsądny post w tej dyskusji. Masz 100% racji - na Opolszczyźnie mieszkają Polacy, śląscy Polacy, śląscy Niemcy i Niemcy. Nie przeszkadza im to a nawet ubogaca tą krainę.
            • quamtsa Re: i w tym tkwi problem... 11.02.12, 18:36
              i Cyganie, i Żydzi, i Ukraińcy (przynajmniej w Opolu), i Wietnamczycy, i Chińczycy, a wczoraj widziałem Murzyna w sklepie. tyle, że to się nijak ma do treści artykułu.
          • erka-4 masz pełną rację... 11.02.12, 19:49
            ...i ładnie to wszystko opisałeś tak z pełnym mniemam nawet,że polskim uczuciem.
            Oświadczasz,że urodziłeś się w Wałbrzychu,to możesz być takim przyjezdnym Ślązakiem,żonę masz spod Krakowa więc czy się zastanowiłeś nad tym gdzie ty byś był wraz z tą swą żoną Krakuską,gdyby niegdyśiejsza postawa przodków twych i twej żony,czyli Polaków.
            Dobrze jest korzystać z tego co wypracowali a nawet wywalczyli inni.
            Masz to szczęście,że jesteś normalnym czlowiekiem a nie jakimś niewolnikiem a jesteś nim czyli tym człowiekiem wolnym dlatego,że miałeś takich a nie innych swych polskich przodków.
            • Gość: ha, ha, ha taaak?.... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.02.12, 19:55
              "a nawet wywalczyli inni" - te płonące stodoły "polskich partyzantów' a la Jedwabne nazywa się teraz walką?
              • Gość: Opolak Re: taaak?.... IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 20:16
                Sam nie wiesz jak sr..sz na groby swoich przodków. Rób tak dalej a twoje dzieci cie ocenią i też nasr..ją na twój. Powodzenia!
              • erka-4 Re: taaak?.... 11.02.12, 20:23
                Byłeś w tym ówczesnym Jedwabnem i widziałeś tam innych prócz tych Żydów w stodole i Polaków z kłonicą oraz bańką benzyny w ręku.
                Bo ja wiem z opowiadania tamtejszego mieszkańca,że tam byli jacyś Niemcy i pejczemi oraz karabinem poganiali do "czynu" tych "wolnych" Polaków,no i niechby oni poczuli się tak prawdziwie wolni to ci Niemcy co tam stali z tyłu i nadzorowali całą tą "polską akcję" w mig by tych "wolnych" Polaków uwolnili dokładnie od życia.
    • quamtsa Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 11.02.12, 17:05
      widać, jak ogon próbuje machać psem. wg przecieków z wyniku zeszłorocznego spisu narodowość śląską zadeklarowało ok 400 tys. osób. wszystkich Ślązaków-autochtonów jest ze 2-2,5 mln. więc o jakiej "narodowości" mówimy?
      po drugie. nie ma opozycji Polak-Ślązak. jest Wielkopolanin-Ślązak. Mazur-Ślązak. Małopolanin-Ślązak. nie ma wzoru Polaka-nie-Ślązaka, któremu można by przeciwstawić wzór Ślązaka. to się nazywa różnice regionalne. że Polacy robili beznadziejne powstania? noooo, a 1. i 2. powstanie śląskie to przykład geniuszu organizacyjnego... a strajki w kopalniach w stanie wojennym to działanie całkowicie zaprzeczające "samobójczym" powstaniom polskim!
      po trzecie. rodzinność śląska. jakoś arbajt w Rajchu jej nie zaprzecza... ile małżeństw tak funkcjonuje: mąż na saksach, żona w domu?... ile się z tego powodu porozpadało?... nawet abp. Nossol zabrał głos na ten temat parę lat temu.

mnie osobiście mało obchodzi, czy pan Długosz ma się za Polaka, Niemca, czy za "naród śląski". jest polskim obywatelem, jest winien polskiemu państwu szacunek i lojalność, a polskie państwo jemu. ale działa w organizacji, której szef publicznie zdeklarował, że "nic Polsce nie przysięgał" i że czuje się zwolniony z tego powodu z lojalności wobec Polski. jak ja mam się odnosić do działalności tego człowieka, który toleruje (a może i akceptuje) taką postawę?
      • Gość: Hans Klops Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 17:20
        No mosz rycht hopie! Też tak myślę, nikomu się zabronimy się czuć kim tylko chce, to nie problem i nie w tym rzecz. Mogą kibicować Niemcom i śpiewać kolędy po niemiecku i nawet babcia z wermacht nie jest problemem. Problemy się rodzą jeśli podważa się legitymizację państwa polskiego i działa na jego szkodę. Tacy ludzie są nielojalni a lojalność względem wspólnoty, która tworzy państwa to podstawa jakichkolwiek relacji. Takich ludzi w przeszłości określano mianem sprzedawczyków (jeśli działali z pobudek ekonomicznych) lub zdrajcami (jeśli podłożem działania była ideologia). A te ruchy służą do wypowiedzenia lojalności Polsce, którą tworzą obywatele o różnych przekonaniach, różnej wierze i różnej narodowości!
        • Gość: RRRR! Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 17:44
          > Problemy się rodzą jeśli podważa się legitymizację państwa polskiego i działa na jego szkodę. Tacy ludzie są nielojalni

A znasz takich ? Kto ? - RAS, SONS, Ruch Chorzów ?????
          A moze Bolek i Lolek z Bielska ?

Dowej nom sam nazwiska, profesor.
          • Gość: Opolak Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 18:00
            A byłeś na spotkaniu szefa RAS w Opolu. Ja byłem, chciałem posłuchać o co mu chodzi, czego mu państwo polskie zabrania. Dowiedziałem się że zabrania mu oderwania "jego śląska" od Polski. A jak? On proponuje referendum lokalne, tak aby większość mogła się wypowiedzieć. On zakłada, że wszyscy się z nim zgodzą. Więc świetnie, ale co jeśli np. jeden powiat będzie Polski a drugi obok Śląski i tak na całym wielkim Śląsku od Wałbrzycha, Wrocławia do Katowic? Jak przemieścić tych z "nie Śląskich powiatów"? A co z gminami, jedna polska, druga niemiecka, trzecia śląska? A co z wioskami i ich wymieszanymi mieszkańcami, a jak się podzielimy na ulicy? Oflagujemy się? A jak Polak wejdzie do śląskiego lasu to co się stanie? itd. Jego pomysły są idiotyczne i żałosne i byłyby śmieszne gdyby nie ludzie, którzy tak poważnie myślą w RAS i innych pochodnych organach. I postawił nawet termin tych zmian 2020 rok. To jest właśnie to co nazywam zdradą państwa Polskiego i działanie na szkodę jego pomyślności i przeciw obywatelom państwa polskiego! To moim zdaniem nawoływanie do nienawiści na tle narodowościowym!
            • twiej Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 11.02.12, 18:19
              Skoro słyszałeś na własne uszy, że ktoś nawołuje do popełnienia przestępstwa, to twoim psim obowiązkiem jest zgłoszenie tego faktu na policję bądź do prokuratury. I oczywiście powinieneś zostać świadkiem w tej sprawie. Zgłosiłeś to już, czy też postanowiłeś ukrywać to przestępstwo przed wymiarem sprawiedliwości? A może po prostu zmyślasz, hę?
              • Gość: Opolak Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 19:05
                A gdzie ja napisałem, że jest to przestępstwo? Czytaj ze zrozumieniem! Mówię tylko o idiotycznej idei (referendum) i jej absurdalnym konsekwencją, a nawet możliwym zagrożeniom.

Spotkanie odbyło się w dnia 25 lutego 2011 roku w Instytucie Historii Uniwersytetu Opolskiego z przewodniczącym Ruchu Autonomii Śląska dr Jerzym Gorzelikiem nt. „Polak - Ślązak - Niemiec. Dylemat lokalny czy narodowy?”

i nie nazywaj mnie kłamcą bo mnie nie znasz a to hańbiące pomówienie!
                • twiej Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 11.02.12, 22:09
                  Zdawało mi się, że pisałeś coś o zamiarze popełnienia przestępstwa przez RAŚ *. Ale źle cię zrozumiałem, RAŚ nie robi nic nielegalnego, tak? Skoro tak, to w czym masz problem?

* Próba oderwania Śląska od Polski byłaby przestępstwem. Mówiono na spotkaniu czy nie?
                  • Gość: Opolak Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 22:29
                    Ale tylko ślepy nie widzi jaki jest cel działań RAŚ. Hitler też doszedł do władzy legalnie, tak działa demokracja, ze perfidnie wykorzystując jej dobrodziejstwa można zgotować piekło swoim współobywatelom. Najpierw autonomia, później kolejne cele, które już mogą być właśnie przestępstwem. Odnoszę się do idei, która jest anachroniczna i służyć może tylko garstce osób finansowo w to zaangażowanych. Część ludzi to pożyteczni idioci, wspierający tą hucpę na swoją i innych szkodę. Jaka korzyść dla regionu z zaognienia i podziału narodowego? Jakie znaczenie w dzisiejszym świecie interesów mocnych organizmów państwowych odgrywałby taki kadłubowy byt? Jaki jest jego cel? Czy wtedy żyłoby się nam lepiej? Ja nawet podejrzewam, że za tym może stać wywiad obcych państw np. rosji, chin, które chciałyby aby tego typu problemy były w europie, wtedy ich przewiny, prawdziwe tragedie narodów byłyby "usprawiedliwione".
                    • twiej Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 11.02.12, 22:33
                      Mówiono czy nie? Pytałem, nie odpowiedziałeś.
                      • Gość: Opolak Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 23:05
                        Ty nie odpowiedziałeś na ani jedno z 8 pytań, które zadałem w poprzednich postach do których się odnosiłeś. Ale ci oczywiście odpowiem. Pan J.G. jest sprytnym człowiekiem i nie mówi wprost słów, które naraziłyby go na odpowiedzialność karną. Więc kamufluje swoje cele, ale nie na tyle aby słuchacz ich nie dostrzegł. Pytany wprost nie zaprzeczył takiej ewentualności jak oderwanie od Polski autonomicznego regionu, zaznaczając, że na drodze legalnej. Potwierdził to także bardzo jasno w wypowiedzi, że nie czuje żadnego związku z Polską! Powiedział to wprost. To mnie zszokowało! Jak ktoś urodzony i tu wychowany tak może mówić? Ano może, ale to dyskredytuje tego pana w moich oczach. Więc ty powiesz więc o co mi chodzi. O to, że tacy ludzie i ludzie popierający jego ideę są moim zdaniem, mówiąc delikatnie, zagrożeniem dla nas jako społeczeństwa, obywateli polskich i mojej wizji naszego państwa. Czy mają prawo działać - mają, jesteśmy wolnym państwem, państwem wolnych ludzi, ale ja też czuję w obowiązku głośno o tym mówić i się sprzeciwiać tej wizji!
                        • twiej Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 12.02.12, 00:01
                          Do czego mam się odnosić? Do tego pomieszanie faktów i mitów, które przedstawiłeś w poprzednich wypowiedziach? Po co mam komentować coś czego nie ma? Mało tego, parę razy czytałem wypowiedzi Gorzelika wykluczające coś takiego, a ostatnio pojawił sie nawet pomysł happeningu pod hasłem "zasypywania Brynicy". Rok 2020 rzeczywiście pojawiał się w jego wypowiedziach i dotyczył daty, gdy ustanowienie autonomii miałoby stać się możliwe. (Oczywiście rozumiesz znaczenie słowa autonomia, prawda?) Referendum? Czemu nie? To jest szczyt demokracji. Zresztą takiego głosowania nie powinieneś się obawiać, bo zdaje się ktoś tu pisał, że poparcie dla tego pomysłu jest nikłe, prawda? Czego się boisz? A może nie jest nikłe? Niech obywatele zagłosują.

Okazuje się, że jednak Gorzelik niczego o odłączaniu Śląska nie powiedział. Skoro nie powiedział, a napisałeś wcześniej, że powiedział, to znaczy że kłamałeś. I tyle.

Pisałeś też o nawoływaniu do nienawiści na tle narodowościowym, co również jest w Polsce karalne. Zgłosiłeś to do prokuratury?

Sprawa autonomii nie nie obchodzi i mam do tego prawo. Ale wkurza mnie operowanie takimi mniejszymi bądź większymi kłamstewkami i półprawdami, by zamącić, by oczernić.
                          • Gość: Opolak Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 12.02.12, 01:32
                            "Mało tego, parę razy czytałem wypowiedzi Gorzelika wykluczające coś takiego,"

jesteś tak naiwny czy co? Czytałeś a ja z nim rozmawiałem i słuchałem jego pożalsięboże wykładu, pełnego sprzeczności, niekonsekwencji i niedopowiedzeń oraz jawnej nienawiści do Polski. Jeśli taki jest punkt wyjścia zmian to jaki będzie ich finał? Człowieku ucz się krytycznego myślenia i wyciągaj wnioski.

"Do czego mam się odnosić? Do tego pomieszanie faktów i mitów, które przedstawiłeś w poprzednich wypowiedziach? "

Dziękuje za tą recenzję ale pomijasz istotne pytania dotyczące referendum. Odnieś się do nich! To nie mity jak piszesz ale właśnie realne problemy, które powstaną po referendum!

"Referendum? Czemu nie? To jest szczyt demokracji. Zresztą takiego głosowania nie powinieneś się obawiać, bo zdaje się ktoś tu pisał, że poparcie dla tego pomysłu jest nikłe, prawda? Czego się boisz? A może nie jest nikłe? Niech obywatele zagłosują."

Świetnie, ale właśnie o to chodzi! Zmuś się do myślenia!!! On proponuje referendum lokalne, tak aby większość mogła się wypowiedzieć. On zakłada, że wszyscy się z nim zgodzą. Więc świetnie, ale co jeśli np. jeden powiat będzie Polski a drugi obok Śląski i tak na całym wielkim Śląsku od Wałbrzycha, Wrocławia do Katowic? Jak przemieścić tych z "nie Śląskich powiatów"? A co z gminami, jedna polska, druga niemiecka, trzecia śląska? A co z wioskami i ich wymieszanymi mieszkańcami, a jak się podzielimy na ulicy? Oflagujemy się?

No odpowiedz na te pytania. Przecież struktura ludnościowa jest różna na całym wielkim Śląsku. Na pewno w niektórych gminach wygra RAŚ ale także na pewno w niektórych przegra. Nie wiem w ilu, w tym momencie to nie istotne. Uzyskamy strukturę sera szwajcarskiego (dziury będą albo polskie albo śląskie albo niemieckie). Jaki organizm administracyjny zostanie stworzony? Będzie efektywniejszy od obecnego?

"Okazuje się, że jednak Gorzelik niczego o odłączaniu Śląska nie powiedział. Skoro nie powiedział, a napisałeś wcześniej, że powiedział, to znaczy że kłamałeś. I tyle."

I nie zarzucaj mi po raz kolejny kłamstwa bo nigdzie nie napisałem że powiedział!!!
                            Celem twojej aktywności jest wykazanie, że kłamię czy co? Poczytaj moje posty i znajdź fragment, że mówię iż on powiedział!!! W przeciwnym razie sam jesteś tym za kogo mnie pomawiasz! Odnoś się do cytatów! Konkrety człowieku a nie bezpodstawne obelgi!

Dobranoc :-)
              • Gość: Schlesien freiheit Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.02.12, 19:59
                ja także nic temu krajowi nie przysięgałem i nic mi winien nie jestem. a jak chcesz lojalności - droga do Korei i na Białoruś stoi otworem.
        • erka-4 Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 11.02.12, 20:05
          Gość portalu: Hans Klops napisał(a):
          Problemy się rodzą jeśli podważa się legitymizację państwa polskiego i działa na jego szkodę.

...no i są tacy u władzy.których nie obchodzą sprawy Państwa w imieniu,którego władzę dzierżą.
          Zatem spytać należy: dokąd zmierza to Państwo ?
      • Gość: RRRR! Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.dip.t-dialin.net 11.02.12, 17:42
        A panstwo Jemu - wlasnie.......
    • Gość: 875m Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 18:44
      Cytat z reportażu:
      "Moja babcia zakładała mniejszość niemiecką w Kotorzu Małym"

Więcej... opole.gazeta.pl/opole/1,35086,11122839,Opolskich_Slazakow_coming_out__REPORTAZ_.html#ixzz1m623QvxO

Ten cytat wystarcza za wszystko.
    • Gość: D. Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.punkt.opole.pl 11.02.12, 19:36
      Wałbrzych jest na Śląsku, to prawda bez wątpienia - może dlatego właśnie łatwiej mi utożsamiać się ze śląskością niż z polactwem. Baba moja natomiast to Polka w 100% - spod Krakowa. Nikt, kto nie żył w tamtych okolicach (albo innych równie głęboko polsko-polskich) nie widzi i nie zrozumie różnicy, o której napisałem wyżej. Nawet w tej dyskusji to widać! Są tu Polacy, są Ślązacy i pewnie Niemcy także, ale nie ma tego jadu skrajnego, jaki jest w podobnych dyskusjach polsko-polskich! Owszem - jest trochę mięsa i pomyjów, ale nie ma tej zajadłości i nienawiści, którą tylko Polacy między sobą potrafią operować. Poczytajcie sobie fora innych wydań lokalnych Gazety i teksty, jakie tam padają w różnych, lokalnych sporach. Tu po prostu jest inaczej!
      • Gość: Walenty Fojkis Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 20:13
        Ja, znam, widzę i rozumiem mentalne różnice..., pewnie jeszcze lepiej niż Ty. Co nie przeszkadza mi zaliczyć Ciebie do najgorszej kategorii ludzi. Ludzi którzy wypierają się swoich korzeni, historii, pochodzenia. Ludzi którzy potrafia tylko pogardzać swoją może niedoskonałą, może ułomą, ale ojczyzną. Ludzi którzy potrafią tylko pogardzać, może niedoskonałymi, może ułomnymi, ale jednak rodakami. Ludzi którzy nie mają w sobie miłości do ziemii na której się urodzili i wychowali. Ludzie, którzy próbują zapisać się do innej społeczności, innej nacji, patrząc na nację swojego pochodzenia z pogardą sami narażają się na pogardę i tej wybranej społeczności i tej z której pochodzą.
      • Gość: Opolak Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 20:20
        Więc kochajmy się, po polsku, po niemiecku i po śląsku, a nawet po francusku :-)

I tak będziemy tu mieszkać koło siebie wiec po co się podniecać!
    • Gość: Schlesien freiheit Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.02.12, 19:41
      a ja ci Iwanie kilku "powstańców" podrzucę...
      • Gość: D. Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.punkt.opole.pl 11.02.12, 20:53
        Pojedź sobie, drogi Panie Walenty, pojedź i zamieszkaj gdzieś tam pod Krakowem albo innym Ciechanowem - w tamtej prawdziwej Polsce, o którą tak tutaj walczysz. Pożyj tam choćby kwartał, wytrzymaj chociaż tyle... Już tylko za Twoje imię, za pochodzenie opolskie zostaniesz dla nich tam, miejscowych - Niemcem, czyli parchem najgorszym. No może prawie najgorszym, bo niżej są jeszcze Ruski wszelkie... Ale i tak poczujesz pogardę, ksenofobię i wszystko to, czego oni, przyjeżdżając tutaj, nigdy nie doświadczą. Uwierz mi - nie przekonasz ich nigdy, żeś Ty PRAWDZIWY POLAK - KATOLIK jest, bojownik zawzięty o Polskość Opola. Dla nich Niemcem byłeś, jesteś i będziesz. Wtedy, jak już wrócisz do nas po tym kwartale (a pewnie wcześniej nawet), gdy poczytasz swoje wpisy w tej dyskusji, zaczniesz się zastanawiać, jak je wykasować, a choćby zmienić...
        My z rodziną wybraliśmy Opole tak trochę przypadkiem - mniej więcej w połowie dorgi między Krakowem a Wałbrzychem (liczę czas przejazdu, nie odległość), ale jak to w życiu często bywa: przypadki potrafią uczynić wiele dobrego. Stąd właśnie Opole jest i już pewnie zostanie...
        Druga rzecz natomiast, drogi Walenty, to próba obrażania mnie - dość, niestety, niefortunna. Otóż ja się urodziłem na Śląsku - fakt, że Dolnym, ale to też Śląsk. Jestem więc z urodzenia Ślązakiem, chociaż nie opolskim. Mieszkam na Śląsku i z tym regionem się identyfikuję, tu mi jest dobrze, tu jestem u siebie. Nie odcinam się więc od moich prozdków, od moich korzeni, ani też nie pluję na moją małą ojczyznę. A że, wbrew Twojemu oczekiwaniu, nie jestem przekonany, że moją ojczyzną jest Polska. Nie martw się jednak - nie są nią też Niemcy. Jest nią Śląsk. A co wyżej? Europa, może po prostu Europa... Taka ponadnarodowa, regionalna... Bez Polski, bez Niemiec, a za to z Małopolską, Śląskiem czy inną Brandenburgią. Dlaczego tak miałoby się nie dać?
        • Gość: Os Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 21:17
          Mówisz jakby inne państwa i ich obywatele byli wyzuci z tożsamości i wspólnoty. Ale tak nie jest, nie ma europejczyków (chyba, że chcesz powiedzieć głupiemu Amerykaninowi skąd przyjechałeś) . Narody wywalczyły sobie miejsca na ziemi, nowe narody muszą same postarać się o miejsce a konkurencja jest duża wiec łatwo nie będzie :-) Większość małych narodów ulega wynaturzeniom i kryminalizacji itd. Pozbędziecie się znienawidzonym, krwiożerczych polaków to poczujecie co to niemiecka pycha i buty pokrzywdzonych ala Schteinbach wspaniałych europejskich Niemców. Każda zmiana granic w europie to wojna i niekończące się pretensje. Ciekawe gdzie byli ci Śląscy nacjonaliści w czasach PRL? Bohaterzy siedzieli cicho i pragmatycznie się dekowali? A w 1989 mieli szansę stworzyć swój kraj wolny od pogardzanych Polakow. Gdzie byli? A potem siedzieli z niemieckimi paszportami w Niemczech. Szkoda słów dla takich współobywateli, żadny z nich pożytek.
        • Gość: Walenty Fojkis Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 21:44
          Bo nie. Ani Niemcy, ani Francuzi, ani Brytyjczycy, ani Ukraińcy, ani Białorusini, ani Rosjanie... nie podzielą swoich krajów na niezależne autonomiczne regiony. W Unii Europejskiej nie rządzą (a właściwie spieraja się) regiony, tylko państwa. I nie widać jakoś tendencji do zmiany tego stanu rzeczy. Nic nie będzie z rozbijania peryferii Unii Europejskiej na jakieś regiony przy zachowaniu spoistych krajów "pierwszej prętkości". Nie martwi mnie Twój konformizm, kosmopolityzm, ani tym bardziej glupota. Polskę zjeździłem wzdłuż i wszerz i mam jak najlepsze zdanie o ludziach których spotkałem. Obdarzyli mnie tym samym czym ja ich obdarzyłem: szacunkiem i sympatią. Widocznie jesteś "innym" człowiekiem... A źli ludzie znajdą się wszędzie na świecie i w Polsce i w Niemczech i w Ameryce. Zaliczasz się do grona ludzi o wręcz chorobliwej antypolskości, życzących mojemu krajowi (przecież nie Twojemu) jak najgorzej. Wiemy to, znamy to, nie robi to już na nas żadnego wrażenia, życie biegnie dalej swoim torem. Polska istnieje już ponad 1000 lat i będzie istnieć następne 1000 lat. Nie można tego powiedzieć o "zjednoczonej Europie", która tak się zachwycasz...
          • Gość: Opolanin Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 21:47
            Brawo, tak samo uważam!
          • Gość: D. Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.punkt.opole.pl 11.02.12, 22:12
            Stany Zjednoczone Ameryki Północnej, czyli popularna USA to kraj złożony ze zdecydowanie większej różnorodności cudaków i dziwaków, od Indian zaczynając (tych półdziko żyjących w rezerwatach i tych całkowicie zasymilowanych), przez Murzynów, Żółtych, Europejczyków i całą resztę ludności świata - jeśli kogoś pominąłem. Skrajności między mormońskim UTAH a skrajnie rozspustą NEVADĄ są tak dalekie, że w Europie z pewnością takich nie ma. I wszyscy Ci ludzie potrafią żyć razem w potężnym kraju, silnym własnie tą swoją totalną różnorodnością. Europa już podążą tą samą drogą, tylko ulepszoną, bo budowaną także na amerykańskich doświadczeniach. Czy się to ksenofobom i faszyzującym nacjonalistom podoba, czy nie - za kilkadziesiąt lat będziemy żyć w Stanach Zjednoczonych Europy, chociaż pewnie nie będzie się to tak nazywać - zostanie po prostu Unia Europejska, albo raczej: Unia Narodów Eurpoy. Nie wierzycie? Zobaczcie sami: wspólna waluta już jest (i zapewne przetrwa), granice wewnętrzne znikają, już tworzona jest wspólna armia. Pracuje się nad wspólną polityką zagraniczną, gospodarka jest zintegrowana bardziej nawet, niż amerykańska (jest spójna polityka celna i fiskalna). Sądownictwo się integruje, system administracyjny zbliża w podstawowych rozwiązaniach.
            Europa narodów - to dzisiaj już relikt przeszłości, wizja Europy XIX wiecznej, która po Napoleonie żyła w miarę spokojnie (nie licząc wojenek i konfliktów lokalnych), aż owe narody zrobiły sobie jedną wojenkę światową, a wkrótce potem drugą. Takiej Europy nikt nie chce, bo prowadzenie jakichkolwiek konfliktów wewnętrzynych po prostu byłoby politycznie i ekonomicznie nieopłacalne. Zamiast więc granice wytyczać i zmieniać - likwiduje się je po prostu. Płaszczyk Europy narodów pozostaje zaś po to tylko, by "wsteczniactwo" (piękne słowo!) miało karmę, by nie wierzgało przesadnie... Już niedługo jednak całkiem normalne będzie mówienie, że jesteśmy ze Śląska, w środkowej Europie...
            • Gość: Opolanin Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 22:43
              Unia europejska to zupełnie nowy twór w historii świata, i jego wartością będzie różnorodność. Tu zgoda. Ale unifikacja tak dalece jak mówisz na pewno nie zapanuje za naszego życia. Czy Niemcy będą mówić po angielsku, a francuzi, a włosi itd. Państwa narodowe nie znikną a skoro tak to i Polska istnieć będzie i działać ale sprawnie tylko wtedy jako spójny organizm. Przykład Belgi pokazuje, że ta "twoja" nowoczesna europa nie jest taka zupełnie regionalna. Tkwią w państwie dwa narody mówiące różnymi językami bo mają w tym interes! Taka jest racja stanu! Nie jestem eurosceptykiem, pomysł silnej współpracy, otwartych granic szerokiej wymiany jest wspaniały. Ale tak jak istnieją gospodarstwa domowe (też przecież nie prowadzisz wspólnego budżetu z sąsiadem), miasta, regiony to o ich dobro dbają większe byty takie jak państwa i to się szybko nie zmieni. A już na pewno nie my powinniśmy być awangardą tych zmian. Niech się rozpadnie Francja, Niemcy, Austria itd. wtedy ok, ale wcześniej samemu się rozpaść to głupota której by nam nasi przodkowie nie wybaczyli.
              • Gość: D. Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.punkt.opole.pl 11.02.12, 23:11
                Państwa narodowe zostaną zapewne - tak jak istnieją poszczególne stany w USA. Zachowają się nawet pewne odrębności - w sprawach mniej ważnych, chociaż społecznie chwitliwych (związki partnerskie, aborcja itp.) Nie będzie z tym problemu, bo to co zakazane w państwie A uda się bez problemu załatwić tuż obok (np. czeski kliniki ginekologiczne tuż za polską granicą, czy też nawet podobne kioski z marichuaną...) Znosić języki lokalne? Po co, wystarczy wprowadzić swoiście nadrzędny (angielski) - taki uniwersalny, jako co najmniej drugi obowiązkowy dla wszystkich obywateli.
                Rozpadu państw nie będzie - one po prostu stracą na znaczeniu, zejdą w cień.
                No i jeszcze historia wspólna pozostanie - śmieszna, dziwna i ciekawa zarazem. Będzie trochę tak, jak w praPolsce z czasów Piasta Kołodzieja: różni Wiślanie, Polanie, Goplanie i inne plemiona walczące ze sobą zaciekle, by potem jednak ostatecznie zjednoczyć się i razem żyć przez wieki...
            • Gość: Walenty Fojkis Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 23:17
              Widziałeś Amerykanów, wszystkich i różnych: białych, czarnych, żółtych, katolików, muzułmanów, wyzania mojżeszowego... jak z dłonią na sercu śpiewają hymn Stanów Zjednoczonych Ameryki ? Wyobrażasz sobie taką sytuację wsród obywateli Polski lub Europy ? Stanów Ameryki nie można porównywać do krajów Unii Europejskiej. Różnice są kolosalne. Stany Ameryki nie konkurują ze sobą, nie walcza ze sobą o swoje interesy tak jak muszą to robić państwa w Unii Europejskiej. Unia Europejska to jest nie ulepszona wersją USA. Unia Europejska została w głównej mierze zorganizowana przez Niemcy i na modłę niemiecką. UE jest zbudowana na ogromnej dysproporcji, która jeżeli nie zostanie usunięta to zagrozi jej istnieniu. Niemcy to hegemon na kontynencie, a słabsze kraje nie wytrzymują gospodarczo takiego niemieckiego "zorganizowania" i maja kłopoty. Nastroje antyniemieckie, antyfrancuskie będą rosnąć. Póki co to zapędy rządów i nastroje społeczne są jeszcze pacyfikowane. Grecja, Hiszpania, Portugalia, Wegry... Zasada jest prosta: jest pieniądz, jeżeli nie ma go jeden, to musi mieć ten pieniądz drugi, przecież nie wyparował. Jeżeli jedne kraje tak straciły, to kto zyskał. Jeżeli jedni są tak potwornie zadłużoni i tak ogromne pieniądze muszą oddawać, to powstaje pytanie komu, dlaczego i za co? Ułatwię Ci: pieniądze muszą oddać głównie Niemcom, za niemieckie towary... I to ma być podstawą do zbudowania trwałej, solidarnej i efektywnej w świecie Unii Europejskiej ? Egoizmy narodowe i dyktat silniejszego wygrywają... Rozpadu twojej Unii Eurpejskiej nikt już nie może wykluczyć, a Polska będzie nadal trwać... Nie ogladaj polskiej, niemieckiej, czy europejskiej telewizji. Włącz sobie np. Al Jazeera, to się dowiesz więcej o zamieszkach w "zjednoczonej Europie", nie tylko w Grecji, ale już i w Hiszpanii, Portugalii, na Węgrzech, Rumunii...
          • Gość: D. Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.punkt.opole.pl 11.02.12, 23:28
            Wybacz Pan, Panie Walenty, nie zrozumiał Pan zbyt wiele z tego, co napisałem. Nie chodziło mi o jeżdżenie po Polsce. Polacy, ze swojej natury, są spontanicznie gościnni - przybysza przyjmą, nakarmią, napoją... Od wieków tak było... Chodziło mi o życie w Polsce, między Polakami. W tamtej Polsce, prawdziwej - między prawdziwymi Polakami - patriotami bogobojnymi. Ja kilka miesięcy tam między nimi żyłem - stąd teraz jestem tutaj, w Opolu. To właśnie tamte doświadczenie zmusiło mnie do rewizji orientacji narodowej. Bo ja po prostu nie jestem taki, jak oni tam. I - UWAGA! - Pan też pewnie taki nie jest. Czy przeszkadzałoby Panu, gdyby obok w sąsiedztwie zamieszkał jakiś Niemiec, czy nawet Ruski? Ot, człowiek jak człowiek, uczciwie pracuje, żyje spokojnie, nikomu nie wadzi. To u nas norma, w naszej rzeczywistości. A tam u nich - NIE! Tam obcy dziwi, przeszkadza, niepokoi... Bo co on tu robi, po co, skąd, czemu... Cała polackość wyłazi - ta, której tutaj u nas, w Opolu nie ma po prostu. My tu jesteśmy inni, śląscy właśnie. W tym cała rzecz. Ale żeś tam, Panie Walenty, nigdy nie mieszkał dłużej, więc tego nie znasz i tego nie zrozumiesz... A prawda jest taka, że żeś Ślązak pewnie jeszcze bardziej jak ja, tylko przez lata słusznie minione zindoktrynowany Polską jako ukochaną ojczyzną, która obroni biednych Polaków przed tymi germańskimi parchami... Parchów już dzisiaj prawie nie ma, ale Polska została... Ino po co?
            • Gość: D. Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.punkt.opole.pl 11.02.12, 23:32
              Drobna korekta po ostatnim Pana wpisie: parchy jednak nadal żyją. Przynajmniej w Pana świadomości...
            • Gość: Walenty Fojkis Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 23:57
              "Cała polackość wyłazi", te słowa mówia wszystko o Tobie, Twoim poczuciu wyższości, Twoim braku pokory i szacunku do innych ludzi. Przyjmując Twoje kryteria oceniania ludzi, śmiem twierdzić, że tzw. "polactwo" to chyba jednak nie najgorsza jeszcze kategoria ludzi na świecie. Zastanawiam się jak pogardliwy stosunek musiał byś mieć do "zapitych Iwanów", czy biednych półdzikich "Negrów" z chat na sawannie... Słowem, używając Twojego języka wyłazi z Ciebie cała szlezjerskość...
              • Gość: Schlesier Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.12, 00:08
                Gość portalu: Walenty Fojkis napisał(a):
                >>> Słowem, używając Twojego języka wyłazi z Ciebie cała szlezjerskość...

wytlumacz czym charakteryzuje sie "szlezjerskosc" !??
                bardzo ciekawa sprawa.
    • pawel.nn Super reportaż!!! 11.02.12, 21:17
      Macie u mnie 5 z plusem za tekst. Wspaniale oddaje poszukiwanie przez Ślązaków swojej tożsamosci: nie Niemcy, ale i nie Polacy.
      Sądząc po poziomie dyskusji (inwektywy) to większość dyskutujących żyje wizją narodu z początku XX wieku. Ślązacy szukaja swojego miejsca. Podobnie jak jeden z bohaterów reportażu tez nie rozumiem sensu organizowania powstań bez szansy na zwycięstwo (nie robili tego też Czesi ale i nie rozumiął np. gen Anders - czyżby ukryty Ślązak?). A ta męcząca retoryka o Patriotyzmie (przez duże P), Bogu i Honorze, to ciągłe przeżywanie w dyskursie publicznym narodowych tragedii zraża mnie coraz bardziej do mojej niegdyś ukochanej historii Polski.
      P.S. Jesli ktoś chce mnie obrazić, to ułatwię mu zadanie, przyznajac sie od razu iż jeden z moich dziadków walczył jako Ślązak w Wermachcie. Drugi był też Ślązakiem ale polskim.
      • Gość: Opolanin Re: Super reportaż!!! IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 21:35
        Dziwi mnie twoje generalizowane, które już się pojawiło w kilku wypowiedziach. Polacy to katolickie oszołomy, świętujący klęski i każdą bitwę przegrywają tak dla jaj :-) A inne narody są całe wspaniałe :-) Odważny jak Czech :-), Bitny jak Ślązak :-) Humanitarny jak Niemcy :-) można tak dalej ... :-)
        Dajcie spokój z tymi płytkimi stereotypami. Trzeba mówić wprost o co chodzi bez owijania w bawełnę. W trzech zdaniach czego brakuje w naszym pięknym kraju kochanym Ślązakom?
        • Gość: Walenty Fojkis Re: Super reportaż!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.12, 22:05
          Kochanym Ślązakom brakuje "narodu śląskiego" i nie napiszę czego jeszcze... Ale każdy naród jak pokazuje historia chcąc nie chcąc musi walczyć, użerać się z sąsiadami, spiskowcami wewnatrz, prowadzić wojny zaborcze i obronne. Przeżywać zwyciestwa i klęski. Mieć swoje wspaniałe i przykre momenty w historii, mieć swoj patryjotyzm i patryjotów... Nie słyszałem Ślązaków mówiacych o patryjotyzmie, co najwyżej o tożsamości... :)
          • Gość: Opolak Re: Super reportaż!!! IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 22:12
            A wtedy będą jak Polacy :-) Będą rozpamiętywali przegrane bitwy, nieudane powstania, będą religijni bo tylko w bogu będzie nadzieja i staną się ksenofobami, nielubiącymi swoich krwiożerczych sąsiadów :-) A w tedy zrozumieją nas Polaków :-)
            • quamtsa Re: Super reportaż!!! 11.02.12, 22:30
              przeca większość Ślązaków to są Polacy :-)
          • pawel.nn Walenty Fojkis 11.02.12, 23:13
            Mam gdzieś w domu kilka zdań napisanych odręcznie przez Walentego Fojkisa - taki jakby list polecający. Ten mój "polski" dziadek służył pod jego rozkazami w III Powstaniu Śląskim. Kiedy dostawali ordery to tym z pierwszego rzędu (Fojkis) Virtuti Militarii wręczał podobno sam Piłsudski. Mój dziadek stał w drugim (Krzyż Walecznych).
        • pawel.nn Czego chca Ślązacy? 11.02.12, 22:50
          Ależ ja uważam że w historii Polski (podobnie jak Czech czy też Niemiec) były wspaniałe, ale i też wstydliwe karty. Zawsze mnie np. fascynował okres piastowski, budowy państwa. Ciekawy jest też okres prób współżycia pod berłem Jagiellonów wielu narodowości.
          A czego chcą Ślązacy? Uznania swojej odrębności. Tylko tyle, ale i aż tyle. Niby mało, ale jak widać dla wielu Polaków to za dużo.
          • Gość: Opolanin Re: Czego chca Ślązacy? IP: *.adsl.inetia.pl 11.02.12, 23:20
            Więc ja was uznaję (dla mnie to oczywiste) i sprawę uważam za zakończoną :-)
            Pozdrawiam wszystkich Ślązaków, choć przyznam, że nie wiedziałem, że tak nas
            nie lubicie i tak się męczycie w moim kochanym kraju (piszę w moim bo niektórzy z was
            nie uznają go za swój, ale nie dlatego żeby kogoś obrazić).
      • quamtsa Re: Super reportaż!!! 11.02.12, 22:35
        a rozumiesz, po co górnicy w Wujku strajkowali w 1981 r.? jakie mieli szanse na zwycięstwo?
        tu nie ma co rozumieć. tu trzeba wiedzieć, jak w danej krytycznej sytuacji reagować.
        a Czesi to są szczęśliwcy, bo nie graniczą z Rosją.
        • pawel.nn Re: Super reportaż!!! 11.02.12, 23:02
          Górnicy w "Wujku" nie atakowali dubeltówkami i kosami regularnych oddziałów wojskowych czy też nie szli "z visami na Tygrysy" tylko zorganizowali wzorem swoich ojców i dziadów strajk okupacyjny. To nie było powstanie. Natomiast Powstania Śląskie (jak i Wielkopolskie) były dobrze przygotowane, z dużymi szansami powodzenia i co najważniejsze - wybuchały w SPRZYJAJACYCH okolicznościach.
          • quamtsa Re: Super reportaż!!! 11.02.12, 23:24
            1. i 2. powstanie śląskie wybuchło w sprzyjających okolicznościach? czy może spontanicznie jako reakcja na m.in. terror niemieckich bojówek? a Wielkopolanie rozumiem - nie Polacy ;-)
            ja wolę nie uogólniać, każde polskie powstanie było inne i inne były bezpośrednie przyczyny ich wybuchu. ale np. listopadowe to nie była beznadziejna ruchawka zważywszy na siłę polskiej armii i kontekst międzynarodowy.
            przywołuje się takie stereotypy, że Polacy szli z szablami na czołgi, żeby pokazać, że Polak może odważny, tyle że głupi. a "naród śląski" niby taki rozważny... taa...
            • pawel.nn Re: Super reportaż!!! 12.02.12, 00:13
              I Powstanie Sląskie wybuchło właściwie samorzutnie, bez rozkazu dowództwa POW i z uwagi na NIEMOŻLIWOŚĆ sukcesu zostało prze to dowództwo WYGASZONE. Natomiast II Powstanie osiagnęło swój cel - udział Polaków w administracji i policji na Sląsku.
              Powstanie Wielkopolskie i Powstania Śląskie (a i odzyskanie niepodległości przez Czechy) nastąpiły w sprzyjajacych okolicznosciach. Niestety nie moge twego powiedzieć o Powstaniu Listopadowym (Rosja u szczytu potęgi militarnej, współpraca zaborców, armia Polska bez zaplecza technicznego - fabryki broni!, brak wsparcia ze strony chłopów - uwłaszczenie). O braku wiary w jego skuteczność najlepiej świadczy zachowanie polskich generałów.
              Nie wiem czy Ślązacy są narodem (zakładając że ustalilibyśmy jakąś definicje tego pojęcia) natomiast różnice kulturowe są spore. Wracając do powstań to Ślązacy bardziej przypominali pozytywistów niż romantyków. Zamiast "umierać za ojczyznę" lepiej budować jej gospodarczą siłę.
              • Gość: D. Re: Super reportaż!!! IP: *.punkt.opole.pl 12.02.12, 00:37
                Nikt zdrowo myślący nie chce zabierać Polakom Polski, a Niemcom Niemiec. Rewidować granic, tworzyć nowego państwa. Po co? Chodzi tylko o to, aby i Polacy (zwłaszcza Polacy) i Niemcy uznali i uszanowali naszą tutejszą, lokalną inność - naszą Śląskość. Oraz prawo do życia w naszej "małej ojczyźnie" - na Śląsku po prostu. Nie chcemy też, my Ślązacy, być stawiani przed koniecznością wyboru: Polska czy Niemcy? Polak czy Niemiec? Tak wybierać nie chcemy, bo to nie jest dla nas żaden wybór. Chcemy mieć prawo i możliwość iść własną, trzecią drogą. Wybrać Ślązak i Śląsk. Nie Śląsk Polski lub Śląsk Niemiecki. Po prostu Śląsk. Śląsk w Środkowej Europie. Formalnie w Polsce, ale faktycznie w Europie. Jak przykładowo - Katalonia. Formalnie w Hiszpanii. Bez wątpienia tylko formalnie...
    • Gość: 875m Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.12, 08:03
      Śmiać mi się chcę, kiedy słyszę o narodowości śląskiej. Takiej narodowości nie ma, jest jedynie grupa etniczna, której nikt nie zabrania kultywowania swojej tradycji czy też dialektu. Warto tutaj zaznaczyć jakimi językami posługiwano się na Śląsku w zależności od tego gdzie ludność zamieszkiwała posługiwano się językiem czeskim, niemieckim i polskim. Były także używane dialekt śląski języka niemieckiego, dialekty laskie, dialekt śląski języka polskiego.
      Warto czasem poszerzyć swoje horyzonty i poczytać o historii Śląska, która była bardzo różna.

TO TAK SAMO JAKBY, O TYROLCZYKACH POWIEDZIEĆ, ŻE SĄ NARODEM. SĄ JEDYNIE GRUPĄ ETNICZNĄ ZAMIESZKUJĄCY OBSZAR TYROLU, KTÓRY PODZIELONY JEST PRZEZ GRANICĘ NA DWIE CZĘŚCI AUSTRIACKĄ I WŁOSKĄ.

TAK SAMO JEST Z GRUPĄ ETNICZNĄ HUCULI, KTÓRZY ZAMIESZKUJĄ RUMUŃSKĄ I UKRAIŃSKĄ CZEŚĆ KARPAT WSCHODNICH.
    • angrusz1 Autor pisze : 12.02.12, 08:53
      "... jeszcze na dodatek sami Polacy nigdy nie uważali Ślązaków za prawdziwych Polaków, to mnie raziło ... "

A ilu tych Polaków zostało ?

A czy to Polacy ?

Hmm, przecież Śląsk odpadł na rzecz zniemczonych Czech już w 13 wieku . Wtedy nie było takiego pojęcia jak Polak . Wtedy były jeszcze żywe liczne plemienne więzi .
      Na Śląsku mniejsze , bo miejscową ludność bardzo przetrzebiły tatarskie najazdy .
      Na miejsca po ludności słowiańskiej przybywali niemieccy osadnicy i oni powoli niemczyli Śląsk .
      A potem , kiedy po testamencie Krzywoustego , jego najstarszy syn związał się politycznie z Niemcami i przeciwstawił się swoim braciom to ta germanizacja szybko przebiegała .
      i tak przez kilkaset lat .

Ale żeby było jasne : plemiona germańskie żyły tu na tej ziemi zanim można było mówić o jakichś państwa , granicach .
      Dopiero Mieszko i jego syn Chrobry stworzyli państwo słowiańskie pod ich przywództwem .
      Ale to i tak nie było państwo Polaków , bo wtedy takiego pojęcia nie było .
      Wtedy na Śląsku mieszkali Ślązacy - a nawet nie tylko luźne plemiona jak Ślężanie , Dziadoszanie itp . Ale wszyscy o słowiańskich korzeniach .
      To chyba jasne .

• Gość: slazak z NRD-fenu Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.12, 10:51
      Hmm, wiec kto jest dzisiaj wiekszym Slazakiem, ten z MN ,RAS czy SONS...a moze zaden z nich ?
      Pisze Pan ze nie wszyscy ktorzy wpisywali sie do MN czuli te rzekoma niemieckosc.Pan to ze Niemcem jednak nie jest odkryl dopiero po przyjezdzie do Niemiec , przypuszczam wiec ze gdyby Pan do Niemiec nie pojechal , bylby dzisiaj zapewne zagorzalym czlonkiem MN . Znam srodowisko MN tych ludzi takze z terenow Turawy, Kotorza i prosze mi wierzyc ze gdyby nie obiecane marki to zdecydowana wiekszosc z nich by sie do MN nigdy nie zapisala. RAS na tym terenie ma poparcie bliskie zeru ,takze nacjonalistyczne hasla Gorzelika nie trafiaja do tutejszych ludzi , stad zapewne pomysl stworzenia SONS i kolejna proba zdobycia poparcia dla idei autonomii .
      • Gość: Hans Klos Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.play-internet.pl 12.02.12, 15:14
        Przynajmniej jedna osoba to rozumie. Dzięki za ten wpis. Może więcej ludzi zrozumie, że SONŚ to tylko próba manipulowania ludzmi z Opolszczyzny i pozyskania kolejnych zwolenników dla seperatystycznego ruchu Pana Jerzego Bimbrownika z Katowic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: OBSERWATOR Trzeba to wreszcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.12, 16:44

Trzeba to wreszcie zrozumieć....?
      Mieszkańcy "Nadodrzańskiego Kraju"(Opcji Śląskiej) zwracają się do mieszkańców "Nadwiślańskiego Kraju" aby rozróżniali sprawy obywatelstwa od spraw narodowościowych i przynależności do grupy etnicznej. Im szybciej to pojmiecie tym więcej Państwo będzie miało pożytku i z tych, którzy mają odmienne od Was poglądy na te dwie sprawy. Państwo i Obywatelstwo to jedno, a narodowość i przynależność do grupy etnicznej to sprawa odrębna. Narodowość lub przynależność do grupy etnicznej(np. Ślonsoków)wysysa się z "cycka" matki.Obywatelstwo się nabywa -w miejscu urodzenia, lub jak się jest dobrym piłkarzem , obrotnym biznesmenem ze "wschodu" lub się kupuje, jak to musiało uczynić w 1945 roku wielu Ślązaków(ówczesna cena 25 złotych)!!!
      PS:Urodziłem się Ślązakiem i umrę jako Ślązak-z jakim Obywatelstwem? o to jest pytanie???
      Najchętniej Europejskim!!!

PS:PUTIN ZROZUMIAŁ!!!
      Premier Władimir Putin, który po marcowych wyborach prezydenckich chce wrócić na Kreml, przestrzegł przed propagowaniem nacjonalistycznych idei i nawoływaniem do budowy monoetnicznego państwa, podkreślając, że "jest to najkrótsza droga do unicestwienia narodu rosyjskiego i państwowości rosyjskiej".
      Szef rządu Rosji pisze o tym w artykule programowym, poświęconym polityce narodowościowej, który opublikował w "Niezawisimej Gaziecie". Tekst ten ukazał się również na stronie internetowej Putina jako kandydata na prezydenta Federacji Rosyjskiej.
      - Nasze problemy narodowościowe i migracyjne są bezpośrednio związane ze zburzeniem ZSRR, a w gruncie rzeczy - wielkiej Rosji, która ukształtowała się w XVIII wieku - oświadczył premier.
      - W wyniku rozpadu kraju znaleźliśmy się na krawędzi wojny domowej, a w niektórych regionach ją przekroczyliśmy. Przy czym - właśnie na gruncie etnicznym. Ogromnym wysiłkiem, kosztem wielu ofiar ogniska ta zdołaliśmy ugasić. Nie oznacza to jednak, że problem został rozwiązany - dodał szef rosyjskiego rządu.
      Putin zastrzegł, że występuje przeciwko nacjonalizmowi. - Jestem głęboko przekonany, że próby propagowania budowy rosyjskiego, »narodowego«, monoetnicznego państwa są sprzeczne z naszą 1000-letnią historią. Co więcej - jest to najkrótsza droga do unicestwienia narodu rosyjskiego i państwowości rosyjskiej - oznajmił.
      Putin przyznał jednocześnie, że problem narodowościowy w Rosji jest tematem bolesnym, przede wszystkim z powodu kosztów społecznych, związanych z masową migracją. Szef rządu opowiedział się w związku z tym za sformułowaniem polityki narodowościowej, opierającej się na obywatelskim patriotyzmie.
      - Każdy człowiek żyjący w naszym kraju nie powinien zapominać o swojej wierze i przynależności etnicznej. Jednak przede wszystkim powinien być obywatelem Rosji i czuć dumę z tego powodu. Nikt nie ma prawa stawiania specyfiki narodowej i religijnej ponad prawem państwa - wyjaśnił.
      Premier zaprosił społeczeństwo do - jak to ujął - szerokiego dialogu na temat dróg rozwoju kraju.

• Gość: hg Re: Trzeba to wreszcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.12, 22:33
        Czy obserwator nie potrafi zaobserwować, że Polska to nie Rosja, ani inny kraj ? Guzik nas obchodzi co rzekomo powiedział, czy nie powiedział Putin w Rosji. Z Was nieboraków i tak żaden pożytek w Polsce..., tacy dywersanci. Lepiej, żebyscie się udali tam, gdzie bez problemu uznaja Waszą narodowość i tożsamość. Nam tu w Polsce nie potrzeba kolejnych narodów, mniejszości, tożsamości, ksenofobicznych grup i państwowych dotacji dla nich. Tym bardziej, że musimy się przygotowować na najazd obcokrajowców w przyszłości. Niepotrzebne są nam w Polsce problemy, konflikty, podziały etniczne i społeczne jakie można obserwować obecnie w Zachodniej Europie.
        • Gość: Obserwator Do hg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.12, 08:38
          Pan swoje a my swoje.Pyrsk
      • erka-4 zgadzam się w pełni... 13.02.12, 10:39
        cytat z Putina:
        "- Każdy człowiek żyjący w naszym kraju nie powinien zapominać o swojej wierze i przynależności etnicznej. Jednak przede wszystkim powinien być obywatelem Rosji i czuć dumę z tego powodu. Nikt nie ma prawa stawiania specyfiki narodowej i religijnej ponad prawem państwa - wyjaśnił.
        Premier zaprosił społeczeństwo do - jak to ujął - szerokiego dialogu na temat dróg rozwoju kraju. "

...i tak spytam jedynie,czy przykładowo taki pan Gorzelik i jemu podobni autonomiści z podobnymi poglądami siedliby do stołu dialogu,nie sądzę,bo ktoś taki co mówi,że sprawy polskie go nie interesują to zadnego dialogu nie pragnie.
        • Gość: Rokoko Re: zgadzam się w pełni... IP: *.superkabel.de 13.02.12, 11:22
          Jeżeli państwo w którym mieszkamy odmawia nam prawa do swojej tożsamości i traktuje jak zakamuflowaną opcje albo ludzmi z czarnymi podniebieniami do widocznie nie dostrzega potrzeby dialogu.
          PS.Niestety Panie erka tych stodół było więcej wiadomosci.onet.pl/kraj/jedwabne-w-kazdej-wsi-polacy-wciaz-milcza,1,5024024,wiadomosc.html
          • erka-4 panie kolego... 13.02.12, 13:05
            ...pan prezes Kaczyński to nie jest cała Polska.
            A co niby Polacy mają uczynić,założyć lnianą siermięgę z napisem: Jam,Polak,morderca.
            Nie widziałem,żeby Niemcy biegali z czymś takim na plecach,a powód mają tysiąckrotnie poważniejszy ku temu.
            • Gość: Rokoko Re: panie kolego... IP: *.superkabel.de 13.02.12, 23:00
              Pewnie że prezes to nie jest cała Polska tylko w Warszawie tak myślącym o Śląsku jak Kaczyński jest większość.katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11137618,Michal_Smolorz__Jak_udowodnic__ze_nie_jest_sie_wielbladem_.html
            • Gość: Rokoko Re: panie kolego... IP: *.superkabel.de 14.02.12, 14:17
              Ja nie patrze nacjonalistycznie morderca jest dla mnie mordercą obejętnie czy to Polak,Ślązak czy Niemiec,nie staram się relatywizować zbrodni jak to niestety ty czynisz.
        • Gość: OBSERWATOR do erka-4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.12, 12:02
          "Cytat...nie sądzę,bo ktoś taki co mówi,że sprawy polskie go nie interesują to żadnego dialogu nie pragnie".
          PS: Do" tanga trzeba dwojga"? Oceniając z perspektywy czasu -od lat 1920 do aktualnych-wkład Śląska i Ślązaków w rozwój Państwa Polskiego był nie mały! I to nie myśmy umów nie dotrzymali?
          Nikomu nic nie wypominamy o swoje się upominamy, gdyż w testamentach rodziciele nam zakodowali przekaz dbania o swą tożsamość i dobro tej ziemi. Im szybciej to pojmiecie tym więcej Państwo będzie miało pożytku i z tych, którzy mają odmienne od Was poglądy na te dwie sprawy. Państwo - Obywatelstwo a utożsamianie się z określoną grupą etniczną, której odmawia się prawa do bycia sobą i do somookreślania-a to już czystej postaci nacjonalizm.
          Przeżyliśmy "Kulturkampf Bismarcka przeżyjemy i polonizację".

• erka-4 koń by się uśmiał ! 13.02.12, 13:41
            O czym ty mówisz,jaką polonizację ? szybciej ja jako Polak mógłbym mówić gdybym pragnął się cofnąć w rozwoju i wrócić do życia plemiennego,że nie chcę mieć nic wspólnego z plemionami śląskimi z których to m.in.wygenerował się naród polski.

cytat:
            Ślązacy z takich wsi jak: Rozmierz, Grodzisko, Centawa, Kadłub i Płużnica zdecydowali więc wyjechać do Teksasu w poszukiwaniu lepszego życia. Namówił ich do tego, pochodzący z Płużnicy misjonarz, Leopold Moczygemba.

polska.regiopedia.pl/wiki/slazacy-w-teksasie-usa

...spytam cię jedynie,kim dla ciebie są ci amerykańscy Ślązacy opuszczający wówczas wrogi im i obcy Śląsk i nie "uciekali" oni do Niemiec jak za Gierka a do Ametyki ?
            A zatem,który to Ślązak to Ślązak prawdziwy ?

cytat:
            Nowi osadnicy budowali w tym czasie swoje domy oraz organizowali życie w miasteczku. Jednym z pierwszych budynków, który powstał w Banderze był kościół katolicki św. Stanisława. Z archiwalnych zdjęć i dokumentów wiadomo, że rodzina Długoszów (Dugosh) wybudowała w miasteczku pierwszy sklep i pocztę.
            Ślązacy nie byli na tej ziemi sami. Już wcześniej pojawiła się na niej grupa mormonów. Mieszkali tu także emigranci m.in. z Niemiec, Włoch, Irlandii oraz Meksyku.

...może to rodzina tego pana spod obecnego Opola ?
    • Gość: Slezak s Polska najbardziej zumiewa mnie polska hipokryzja: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.12, 12:35
      każdy Niemiec to faszysta, ale te 3 mln Polaków w PZPR to już nie komuniści?
      • erka-4 to była polska zmyłka względem... 13.02.12, 13:54
        ...Wielkiego Brata ze wschodu.
        Jam Polak "wolny" tu mam legitymację czerwoną a tu Drogę do Nieba,cóż takie były realia,a wszystko z winy Hitlera,austriaka rodem,czyli takiego półNiemca,którego normalni Niemcy poparli gremialnie.
        A czemu wina Hitlera ? jasne jak słońce gdyby nie Hitler na Śląsku i w Polsce całej nie byłoby potrzeby stosować polskiego kamuflarzu z tą legitymacją czerwoną.
        Widziałeś komunistę z Drogą do Nieba w ręku ?
        • Gość: Slezak s Polska Re: to była polska zmyłka względem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.12, 14:15
          Tak, podobnie jak członka NSDAP z Weg zum Himmel
          • erka-4 Re: to była polska zmyłka względem... 13.02.12, 14:36
            Podobieństwa nie widzę.
            Niemcy swój system sami wymyślili i poparli gremialnie a system sowiecki Polakom był obcy i dodatkowo wjechał do Polski na czołgach sowieckich.
            Co ? może Polacy mieli pod czołg nogę włożyć,żeby się wywrócił ? znależli inny sposób,piach sypali w łożyska gąsienic,łozyska się zatarły i czołg stanął w miescu,i było mu koniec.
            • Gość: Slezak s Polska Re: to była polska zmyłka względem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.12, 15:32
              A ja widzę.

Hitlera poprało tylko 38% wyborców a potem dokonał zamachu stanu (na Śląsku wygrała partia Centrum). Polacy nie wybrali komunizmu ale chętnie do PZPRu wstępowali. I nie było to 3 mln. konradów wallenrodów, ale 3 mln. koniunkturalistów. Tak samo jak ci z NSDAP.
              • erka-4 Re: to była polska zmyłka względem... 13.02.12, 19:09
                Slezak s Polska napisał
                Hitlera poprało tylko 38%

...nie liczyłem,może tak było ale wyszło o tych 38 % za dużo,skoro ujrzał takie poparcie to i urósł w siłę,która mu skrzydeł dodała no i potem skrzydła wyrosły u większości Niemców,co widać na załączonym obrazku:
                pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Germans_at_Polish_Border_(1939-09-01).jpg&filetimestamp=20111103100728

Nadal nie widzę żadnego podobieństwa,nasi polscy zakamuflowani "komuniści"mieli prawie 50 lat czasu na to aby świat zawojować i jakoś nie zdecydowali się na to,różne robili podchody ale u siebie w domu,raz się jedynie wychylili za czechosłowacką granicę w 68.no ale nadal szefostwo w Moskwie było nad tą "Polską Armią" a Niemcy szefoswo mieli we własnym Berlinie.
                • Gość: Slkezak s Polska Re: to była polska zmyłka względem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 11:27
                  ...nie liczyłem,może tak było ale wyszło o tych 38 % za dużo,skoro ujrzał takie
                  > poparcie to i urósł w siłę,która mu skrzydeł dodała no i potem skrzydła wyrosł

Zajmij się poezją, taką z Naszego Dziennika - "wybitną". Dobrze Ci pójdą rymy częstochowskie. Treść: nie istotna bo pitolisz byle pitolić.

,nasi polscy zakamuflowani "komuniści"miel
                  > i prawie 50 lat czasu na to aby świat zawojować i jakoś nie zdecydowali się na
                  > to,różne robili podchody ale u siebie w domu,raz się jedynie wychylili za czech
                  > osłowacką granicę w 68.no ale nadal szefostwo w Moskwie było nad tą "Polską Arm
                  > ią" a Niemcy szefoswo mieli we własnym Berlinie.

Tacy "zakamuflowani" jak Gembarowski kapo z obozu w Łambinowicach (100% Polak z kieleckiego)???? Nawet gdyby przyjąć nadreprezentację polskich Żydów w UB (szczególnie do 68') do 40% (choć to i tak cyfra zawyżona, prof. Paczkowski ocenia że było to ok.29%) to pozostali byli twoimi rodakami, Prawdziwy Polaku. Bojownikami o socjalizm (czerwony czy czarny to już wtórne). Zresztą bez różnicy czy ludzie zeszmacili się w PZPR czy NSDAP. To jakby licytować się co lepsze: Kołomyja czy Auschwitz. Moralnie to to samo bagno.
                  • erka-4 Re: to była polska zmyłka względem... 14.02.12, 14:02
                    Nie o morderców chodzi,bo każdy naród od nich nie jest wolny,lecz o stosunek tegoż Narodu do nich.
                    A zatem jakbyś nie kombinował to nie udowodnisz tego w żaden sposób,że Polacy swych morderców kochali tak jak uwielbiali i miłowali swoich Niemcy.

p.s.
                    czemóż to miałbym się licytować co lepsze i tak wyjdzie na niemiecki rachunek,i sowiecki:

Z Kołomyji Rosjanie miejscowych Polaków w większości deportowali na wschód w latach 1939-41, a miejscowych Żydów Niemcy zamordowali we wrześniu-październiku 1941 r. w lesie w Szeperowce.
                    • Gość: Slezak s Polska Re: to była polska zmyłka względem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 14:14
                      Nie o morderców chodzi,bo każdy naród od nich nie jest wolny,lecz o stosunek te
                      > goż Narodu do nich.
                      > A zatem jakbyś nie kombinował to nie udowodnisz tego w żaden sposób,że Polacy s
                      > wych morderców kochali tak jak uwielbiali i miłowali swoich Niemcy.

Ależ bez trudu udowodnię:

Oto co Prawdziwy Polak (Stroński) czyli endek pisał po egzekucji Eligiusza Niewiadomskiego, mordercy demokratycznie wybranego Prezydenta św. pamięci Gabriela Narutowicza: stwierdził, że złożył on ofiarę „która może stanie się w tym smutnym zdarzeniu i wśród zła dokonanego, ziarnem uszlachetniającym umysły i serca”. Jeszcze długo po pogrzebie ludzie przychodzili na grób, a w kościołach odprawiano msze za jego duszę.

czemóż to miałbym się licytować co lepsze i tak wyjdzie na niemiecki rachunek,i
                      > sowiecki:

oraz ich pomagierów:

niemcy (faszyści) + GRANATOWI POLICJANCI/SZMALCOWNICY (POLACY)
                      rosjanie (komuniści) + PZPR (POLACY)
                      • erka-4 Re: to była polska zmyłka względem... 14.02.12, 14:34
                        Oto co Prawdziwy Polak (Stroński) czyli endek pisał po egzekucji Eligiusza Niewiadomskiego,
                        ...jednakże ten "prawdziwy Polak"władzy nad Polakami normalnymi nie uzyskał,bo umieli oni odróżnić normalnego od idioty,czego nie można powiedzieć o tych Niemcach z lat trzydziestych
                        ubiegłego wieku.

niemcy (faszyści) + GRANATOWI POLICJANCI/SZMALCOWNICY (POLACY)
                        ...nie jest moim zamiarem wybielać "pomagierów" lecz zaznaczyć muszę,że ich pomoc służyła obcemu przeciwko swojemu a zatem zasługują na podwójną szubienicę,

rosjanie (komuniści) + PZPR (POLACY)
                        ...w miejsce PZPR winno być UB i też z nimi na szubienicę a tych z PZPR na białe niedżwiedzie po stosownej weryfikacji bo wielu pośród nich było takich zakamuflowanych krecików co ryli pod tym sowieckim systemem w tej "wolnej" Polsce.
                        • Gość: Slezak s Polska Re: to była polska zmyłka względem... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.12, 15:19
                          Oto co Prawdziwy Polak (Stroński) czyli endek pisał po egzekucji Eligiusza N
                          > iewiadomskiego,

> ...jednakże ten "prawdziwy Polak"władzy nad Polakami normalnymi nie uzyskał,bo
                          > umieli oni odróżnić normalnego od idioty,czego nie można powiedzieć o tych Niem
                          > cach z lat trzydziestych
                          > ubiegłego wieku.

Otóż uzyskał czego najlepszym przykładem są Prawdziwi Wolacy czyli 25% tego społeczeństwa.

> niemcy (faszyści) + GRANATOWI POLICJANCI/SZMALCOWNICY (POLACY)
                          > ...nie jest moim zamiarem wybielać "pomagierów" lecz zaznaczyć muszę,że ich pom
                          > oc służyła obcemu przeciwko swojemu a zatem zasługują na podwójną szubienicę,

Zasługują ale się niedoczekali (podobnie jak naziści w NRF). Ich pogrobowców widać było w 68' a dziś to 1/4 polskiego społeczeństwa.

...w miejsce PZPR winno być UB i też z nimi na szubienicę a tych z PZPR na biał
                          > e niedżwiedzie po stosownej weryfikacji bo wielu pośród nich było takich zakamu
                          > flowanych krecików co ryli pod tym sowieckim systemem w tej "wolnej" Polsce.

Postpezeterowskie poglądy ma też ok. 25 proc ludzi w tym kraju.

Wygląda na to że chciałbyś powywieszać pół Polski :)
                          • erka-4 nie będę się spierał ... 15.02.12, 08:31
                            ...o dzisiejsze cyfry jedynie spytam skąd wziąłeś tę statystykę.
                            A tych postpeztperowców,którzy przeszliby weryfikację negatywną to nie na szubienicę wysyłałem a na białe niedżwiedzie,czytaj uważnie i ze zroumieniem.
                            Wyjaśnij mi dzisiejsze pojęcie,co znaczy "prawdziwy Polak",bo ja za takiego się uważam i wyobraż sobie,że jestem zwolennikiem tej naszej wspólnej europejskiej rodziny i nie byłem w Warszawie krzyża pod pałacem prezydenckim stojącego bronić,bo uważam,że ten krzyż winien stać na miejscu tragedii,a nie pod pałacem,wszystko winno być na właściwym miejscu, a to mi nie przeszkadza w Boga wierzyć.
                            Zatem co ? czyzbym był nienormalnym Polakiem.
                            Chłopie ! wsadż se w doope te swoje cyferki.
                            • Gość: Slezak s Polska Re: nie będę się spierał ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.12, 10:58
                              Nic nie będę sobie w "doope" wkładać bo tego nie lubię - w przeciwieństwie do ciebie jak widać.
                              Moje cyferki to proste preferencje wyborcze i grupy twardego elektoratu.
                              Kto to jest "parwdziwy Polak" jak ty? To neoendek i postfaszysta.
    • Gość: seksista Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: 213.139.155.* 13.02.12, 17:22
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11133719,Sondaz__litewskim_Polakom_Litwa_jest_blizsza_niz_Polska.html
      czytejcie, uczcie sie
      • erka-4 Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 13.02.12, 18:49
        Polski wieszcz narodowy pisał:
        Litwo,Ojczyzno Moja !
        ...i pisał to po polsku,i ja Go kocham za to,że on był Litwinem polskim.
        • Gość: gosc Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.12, 20:37
          A co na to Litwini ?.
          • Gość: Out of Time Re: Opolskich ślązaków coming out IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.12, 21:51
            jeden dzien w zyciu pracowitego erka-4
            ...zamiast zajac sie czyms pozytecznym np. opieka nad jakas potrzebujaca osoba, poczytac komus , zalatwic cos w urzedzie itd.itp. siedzi przed ekranem, wynokwio i swady szuka

zgadzam się w pełni...
            erka-4 13.02.12, 10:39

Ho! ho! coś mi to przypomina...
            erka-4 13.02.12, 12:27

czyżby to samo ?
            erka-4 13.02.12, 12:36

post scriptum
            erka-4 13.02.12, 12:52

panie kolego...
            erka-4 13.02.12, 13:05

koń by się uśmiał !
            erka-4 13.02.12, 13:41

to była polska zmyłka względem...
            erka-4 13.02.12, 13:54

Rasch ma racje...
            erka-4 13.02.12, 14:05

o kurde !
            erka-4 13.02.12, 14:16

Sienkiewicz i Henryk zarazem...
            erka-4 13.02.12, 14:19

żal masz wielki,że tak nie...
            erka-4 13.02.12, 14:24

Re: to była polska zmyłka względem...
            erka-4 13.02.12, 14:36

Re: Niemcy stanowczo: nasza wersja lub żadna
            erka-4 13.02.12, 18:34

Re: Rasch ma racje...
            erka-4 13.02.12, 18:42

Re: Opolskich ślązaków coming out
            erka-4 13.02.12, 18:49

Re: to była polska zmyłka względem...
            erka-4 13.02.12, 19:09

Re: Chylińska: "W Gdańsku po niemiecku?" Minister
            erka-4 13.02.12, 19:30
            • erka-4 o mój czas się nie martw kameleonie 14.02.12, 09:15
              ...a cóżeś tak się przejął czasem wolnym erki,to jest mój czas i nic tobie do niego,zajmij się lepiej i zlicz wystąpienia tego zakamuflowanego kameleona ukrytego pod pseudo oto takim: *.dip.t-dialin.net,który pod zmieniającą się twarzą występuje dziennie dzisiątki razy.
              • Gość: out of time Re: o mój czas się nie martw kameleonie IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.12, 11:14
                erka-4 napisał:
                > ...a cóżeś tak się przejął czasem wolnym erki

Udajesz Slazaka, ale nim nie jestes bos leniwy. Zamiast marnowac czas na wypisywanie bzdur, pozamiatal bys przed familokiem, tak jak to robia rodowici Slazacy. Jestes bardzo jednostronny i powtarzasz sie do znudzenia nic nowego nie wnoszac, bez jakiejkolwiek empatii. Zacznij liczyc wszystkich kameleonow z zakamuflowanymi duszami, to dowiesz sie ile ich jest, bo jest ich troche, ale najpierw musisz sie dowiedziec co to jest provider.

"Wir leben alle unter demselben Himmel, aber wir haben nicht alle denselben Horizont."
                Konrad Adenauer

www.youtube.com/watch?v=8BVRKG37-WE&feature=related
                • erka-4 no to masz nowości... 14.02.12, 14:14
                  ...skoro historia uwiera twe serce:
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,4561140.html
                  wyborcza.pl/1,75477,10665570.html
                  p.s.

Adenauera nie musisz mi za wzór podawać,połowa jego gabinetu to byli byli członkowie byłej NSDAP a nawet i gestapowcy byli tam byli w jego strukturach władzy policyjnej.
                  • erka-4 c.d. 14.02.12, 14:44
                    cytat:

"Jest też inny jeszcze wątek. Gdy w 2006 r. członkowie grupy zamordowali w Kassel tureckiego właściciela kawiarni, w pobliżu znajdował się Andreas T., pracownik Urzędu ds. Ochrony Konstytucji zajmującego się m.in. ściganiem neonazistów. Podobno przed morderstwem odwiedził kawiarnię zamordowanego Turka.

Był też w innych miastach, w których członkowie Podziemia mordowali imigrantów, i to w momencie, gdy popełniano zbrodnie.

T., który nie pracuje już Urzędzie, twierdzi, że to przypadek, ale śledczy już pięć lat temu znaleźli u niego neonazistowską propagandę. Na wsi, gdzie się wychowywał, koledzy nazywali go "małym Adolfem". Prasa podejrzewa, że mógł pomóc neonazistom zatrzeć ślady zbrodni. "

Więcej... wyborcza.pl/1,75477,10665570.html#ixzz1mManpRqw

...a zatem faszyści niemieccy obecni pomału zaczynają sięgać legalnej władzy.
          • erka-4 ich spytaj... 14.02.12, 09:18
            ...no cóż,niech się uczą czytać po polsku,jeżeli pragną poznać mickiewiczowską litewską poezję.
    • palec1 Polacy i tak wszystko wiedza lepiej : 14.02.12, 11:24
      katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11137618,Michal_Smolorz__Jak_udowodnic__ze_nie_jest_sie_wielbladem_.html
    • palec1 Opolskich ślązaków coming out [reportaż] 14.02.12, 13:11
      Fajny cytat "z aktualnego Kutza" :

" [...] Historia Śląska szła innym tokiem, my, tu na Śląsku, byliśmy jako szczep biernymi świadkami polskiej historii, co sprawiło naszą inność, którą dziś z coraz większym uporem nazywamy tożsamością śląską. I słusznie, bo jesteśmy produktem swojego odmiennego losu, całkiem osobnego od polskiej epoki jagiellońskiej i czasów saskich. Nie uczestniczyliśmy w nich. Żyliśmy przez wieki w swoich etnicznych enklawach pośród obcych. Usiłowano nas przerabiać na różnych kopytach, nacjonalizować i przemieszczać na pozycje drugorzędne. I do dziś, niby demokratyczne państwo polskie, nie jest w stanie pogodzić się ze śląskim fenomenem z pogranicza wielu nacjonalizmów i kultur. Górny Śląsk przystaje do kultury polskiej i do kultury niemieckiej, ale jest ciągle sobą, bo jego historyczny los - jego wielowiekowe osamotnienie - opiera się na własnej pamięci dziejowej, umożliwia swoje widzenie świata, i domaga się szacunku do swojej historycznej odmienności. Nie można mieć pretensji do żółwia, że nie jest rybą. [...]

Więcej... katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,11137631,Kazimierz_Kutz__Nowa_sila.html#ixzz1mMD7QyLJ
      • Gość: Janusz Sawczuk Re: Opolskich ślązaków coming out [reportaż] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 08:51
        Nie można mieć pretensji do żółwia, że nie jest rybą. [...]
        ---------------------------------------------------------------------

To fajne, bardzo literackie, ale czy trafne? slaskie żólwie które wyjechały do Niemiec dawno pływają jak ryby w wodzie, dlaczegóż by tu miało byc inaczej? To proces obiektywny, a Kuc na siłę trzyma się jakiegoś wewnętrznego oporu, mimo ze calym cialem i dusza przynalezy tym co stworzył do kultury polskiej. Może to być jakiś starczy klik, z całym szacunkiem dla wieku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka