Dodaj do ulubionych

Bo wolą samochód

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 23:28
Wg mnie czas jazdy nie jest taki ważny, bo tak naprawdę autobusem (wliczając to przejście na przystanek) jedzie się tylko kilkanaście minut dłużej niż samochodem. Powodem przesiadania się ludzi do samochodów nie jest też jest cena (szczególnie ceny biletów miesięcznych są bardzo niskie w porównaniu z CAŁKOWITĄ ceną eksploatacji samochodu, czyli nie tylko kosztem benzyny).

Głównym powodem rezygnacji z komunikacji miejskiej jest jej CZĘSTOTLIWOŚĆ. Prosty przykład- jeśli wychodzę z pracy to chcę aby autobus podjechał na przystanek w ciągu 5-10 minut, bo jeśli mam stać 30 minut to czas dojazdu z pracy do domu wynosi około 50 minut, natomiast samochodem 20 minut (czyli tyle samo co autobusem, odejmując pół godziny stania na przystanku). Mieszkałem jakiś czas w Warszawie i tam tylko dlatego 70% mieszkańców korzysta z komunikacji miejskiej, bo większość linii tramwajowych jeździ co 2 minuty, więc NIE TRZEBA CZEKAĆ- dzięki temu można swobodnie dojechać w każdy zakątek miasta nawet z kilkoma przesiadkami. Moim zdaniem gdyby główne linie w Opolu jeździły co 5-10 minut to naprawdę sporo ludzi przesiadłoby się do autobusów, bo czas jazdy wcale nie jest tragiczny, a cena jest naprawdę bardzo konkurencyjna w porównaniu do dojazdów samochodem.
Obserwuj wątek
    • Gość: Egon Bo wolą samochód IP: *.adsl.inetia.pl 16.02.12, 23:39
      Ludzie wybierają samochód, bo szybciej nim dotrą do celu
      Nie tylko szybciej, ale i taniej.
      Koszt biletu - 2,60 (3 zł u kierowcy) - niby nie dużo, ale...
      Miesięczny 88 zł (dwie linie - 77 zł).
      Policzmy - jedziemy z Metalchemu np. na Witosa. Pielęgniarka, więc ma 14 zmian.
      Czas jazdy - około 45 minut (bez czekania).
      Kupujemy bilet za 88 zł - pod dworcem nie zdąży na 10, będzie 15...
      Samochodem (FIAT panda - zużycie w mieście 7 l/100 km) - ok. 11 km, czyli 0,77 litra. Razy 5,70 za litr, razy 28 - 122 z groszami. Czyli autobusem taniej. Ale już we dwie - 122 za auto, 176 za autobus. A przy krótszych trasach samochód opłaca się bardziej.
      A w przypadku przyjezdnych - brak parkingów P+R uniemożliwia korzystanie z MZK
      • Gość: ign Re: Bo wolą samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 23:54
        Egon- jeśli liczysz tylko koszt benzyny to albo nie masz samochodu, albo zarabiasz gruuuubo ponad średnią krajową.
        • Gość: opolczyk Re: Bo wolą samochód IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 10:57
          obstawiam że nie ma auta :P
          dolicz koszt ubezieczenia, amortyzacji, przeglądów i serwisu, ba, sam koszt zakupu jeszcze trzeba dodać. plus parkowanie, oleje, płyny i inne duperele. Bardziej opłaci się chyba taksówlką jeżdzić niż autem...

ja zrezygnowałem z mzk, bo mi zlikwidowali przystanek na pętli w szczepanowicach pod pretekstem budowy wiaduktu na ozimskiej. i obiecywali, ze po remoncie przystanek przywrócą. i co? i dupa!
          • przemo_opole Re: Bo wolą samochód 17.02.12, 11:18
            Jak masz samochód to opłaty stałe i tak ponosisz. Więc jazda kosztuje tyle co paliwo. oczywiście - dochodzą przeglądy, naprawy itp. Komfort jednak ma swoją cenę a ta nie jest aż tak wysoka. Tym bardziej, że nasza komunikacja miejska takowego nie oferuje.
            • Gość: opolczyk Re: Bo wolą samochód IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 14:35
              przemo_opole napisał:

> Jak masz samochód to opłaty stałe i tak ponosisz.

sęk w tym, że dopóki był przystanek i w miarę regularne kursy samochodu nie miałem. a za darmola nikt mi go nie dał :P
        • Gość: mbb Re: Bo wolą samochód IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 14:13
          prawdziwe koszty jazdy autem mniej więęj benzyna razy trzy

ci co liczą tylko benzyne to tacy ekonomiści jak ci co tankują za 50,- żeby oszczędzić

• alanta1 Re: Bo wolą samochód 17.02.12, 14:43
        Gość portalu: Egon napisał(a):

> Policzmy - jedziemy z Metalchemu np. na Witosa. Pielęgniarka, więc ma 14 zmian.

28*11km*0,8358zł/km=257,4zł
        rzeczywiście, taniej jak cholera :>
        • Gość: Egon Re: Bo wolą samochód IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.12, 17:09
          28*11km*0,8358zł/km=257,4zł

Oczywiście - tylko że są to kwoty rozliczenia do delegacji. Uśrednione - i dla Maibacha ojca dyrektora i dla UNO 1,4.
          Powtarzam - samochodem wychodzi taniej już w dwie osoby (oczywiście zakładając, że ktoś samochód już ma, a w tym kraju ma go zdecydowana większość pracujących) i zdecydowanie szybciej - 15 minut autem, 45 autobusem + co najmniej drugie tyle na czekanie, przesiadkę itp.
    • Gość: mbb Bo wolą samochód IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.12, 23:47
      A jak tam ten nowy superzasdtępca ? Zdziałał co ciekawego. Redaktorzy ! Pytać!
      • tiresias Re: Bo wolą samochód 16.02.12, 23:50
        Małgorzata Jazłowiecka, główny specjalista spółki ds. ekonomicznych,
        --
        pytać;)
    • Gość: PUMA Bo wolą samochód IP: *.pools.arcor-ip.net 17.02.12, 00:37
      sprzedaż gó...e biletów jednorazowych

No skoro te bilety są obtytłane w gó...e to ja się nie dziwię, że ludzie stronią od ich posiadania we własnych portfelach :-)
      • Gość: do celu Re: Bo wolą samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.12, 08:41
        a może być tak zreformowac trasy autobusów? bo jak z Malinki mam na Szczepanowice to wycieczkę krajoznawczą 15 mam zapewnioną, szkoda, że przez brudne okna nic nie widać, no i autem prosto do celu, jeżdżą te autobusy takimi zakolami, że człowiek sie dziwi co za geniusz to wymyslił i dla kogo? większe spalanie benzyny, mniej pasażerów - jednak czas się liczy, przystanki na obrzeżach dzielnic więc walisz te 400-500 metrów dodatkowo.
    • xyz_play MZK zwiększa straty bo ludzie wolą samochód 17.02.12, 09:50
      Te dane dotyczące liczby samochodów w Opolu nie są do końca rzeczywiste. Przecież ile ludzi mieszka w mieście na czarno (np. wynajmują mieszkania bez umów). Nawet spółdzielnie mieszkaniowe nie wiedzą ilu mają mieszkańców bo Pan/-i Kowalsk-a/-i wynajmuja swoje mieszkanie 5-6 studentom a zgłoszonych do spółdzielni jest np 2 lokatorów (za pozostałych płacą sąsiedzi niestety). Większość z tych ludzi ma swoje samochody i stąd liczba pojazdów jest napewno w mieście znacznie większa. Przecież wystarczy popatrzeć na osiedlowe parkingi wieczorem skąd te rejestracje składające się m.in. z 3 literek? No chyba że ludność mieszkająca w okolicznych powiatach parkuje w mieście a do pracy jeżdzi PKS`em :-).
    • Gość: dsa Re: Bo wolą samochód IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 10:25
      dokladnie, 3ka ma dobra trase i keidys jezdzila co kilka minut a teraz co kwadrans jak dobrze pojddzie, a w 15 minut to na piechote jestem w centrum, wiec mysle, ze w takim miscie jak opole sporo mozna zalatwic pieszo, lub na rowerze, dystanse sa male raczej, a jak autobusy jezdza tak rzadko np linia nr 7? raz na godzine czy dwie? to po co ona w ogole jest i dla kogo? zaczeli od ciec lini, tras, ceny w gore, anie policzyli ze to wszystko sie na nich odbije, i beda zarabiali coraz mniej,i wtedy si eobudza z reka w nocniku.
      jak jeszcze mieszkalam w opolu, to pamietam, ze zawsze kolezanki z metalchemu mialy jeden wyznacznik- autobus na metalchem, jak nie zdazyla to sie potem naczekala, czy w sniegu, deszczu, upale, to samo z dalszymi dzielnicami.
    • Gość: Metalchemiak MZK zwiększa straty Pan Wach informatyk zaradzi IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 11:13
      MZK zwiększa starty bo przede wszystkim jest śnieg i ludzie nie mogą w ogóle dojść do przystanku. W opolu potrzebne jest metro, a chwilowy kryzys MZK zostanie naprawiony przez Pana Wacha, który niedawno został zatrudniony jako członek zarządu za 12 tys. zł.
      Co więcej nastąpi wzrost przychodów MZK, ten spadek jest tymczasowy.
    • Gość: Marek CENY! IP: 194.251.119.* 17.02.12, 11:30
      No to niech MZK podniesie ceny biletów, proponuje 5 zł normalny 4 zł ulgowy.

Oczywiście to żart. Tak samo żartem jest obcna cena biletów, które kosztują wiecej niż w Warszawie czy Wrocławiu. Taboru w tych miastach również nie ma co porównywać.

Kto normalny będzie płacił 7 zł za nocny bilet. Skoro taksówką wygodnie dojedzie za neiwiele więcej. Kto normalny będzie płacił 3 zł za bilet u kierowcy, za podróż w śmierdzącym autobusie, mając alternatywę w postaci samochodu.

konto dla dziecka

• Gość: kika Re: CENY! IP: *.punkt.opole.pl 17.02.12, 11:54
        Stanowczo za mało kursów. Jak moje dzieci mają wracać ze szkoły w Opolu do Komprachcic autobusem, gdy muszą czekać czasami ponad godzinę na przystanku? Na dodatek przystanek mają przy Solarisie, a szkołę zupełnie gdzie indziej. W takiej sytuacji powrót do domu zajmuje im czasem nawet 2 godziny. To już wolę wsiąść w auto i po nie pojechać, przyczyniając się do powstawania korków w mieście. Gdyby trasa autobusu była bardziej urozmaicona, więcej kursów, nie widzę problemu w dojazdach. Ale tak jak teraz... To nie ma sensu.
    • Gość: AD MZK zwiększa straty bo ludzie wolą samochód IP: 217.173.195.* 17.02.12, 12:33
      Zbyt mało kursów - to jest główna przyczyna
      Mieszkam pomiędzy Tesco a ul. Głogowską.
      Odkąd kilka lat temu zabrali z tej trasy 17 przesiadłem się na samochód bo nie ma tam autobusów (nie licząc 14 raz na godzinę). Po co mam iść na Horoszkiewicza czy Malinkę, jeżeli w tym samym czasie (czasie dojścia, nie przejazdu) dojadę do pracy w centrum samochodem. A jeśli po drodze zostawiam dziecko w przedszkolu to już kompletnie się to nie opłaca. Niech miasto zwiększy liczbę kursów to wtedy rozważę komunikację miejską. Podkreślę: rozważę.
    • Gość: olo MZK zwiększa straty bo ludzie wolą samochód IP: *.play-internet.pl 17.02.12, 14:38
      Za mało kursów 15 i za długie trasy.Z Ozimskiej na Zaodrze 15 jadę w "szczycie" 40-50 min.Bilety miesięczne wcale nie są tanie!.Dla emerytów i studentów to jedyny środek lokomocji.
    • najwyzszy80 MZK zwiększa straty bo ludzie wolą samochód 17.02.12, 20:46
      Kiedyś "3" jeździła częściej niż co 10 minut w szczycie, teraz co 15.
      Linia "15" w dni wolne co 20, teraz co 30, kto będzie tyle czekał na autobus?
      Z linii "11" nie da się w zasadzie korzystać (co pół godziny poza szczytem).
      Kiedyś było więcej linii (np. 1, 2, 4, 6, 20, B...), potem je zlikwidowano obiecując częste kursowanie pozostałych. A teraz mamy mało linii kursujące co pół godziny.

Tu nie chodzi o zatłoczenie, tu chodzi o czas oczekiwania na przystanku. Ludzie nie chcą czekać, wybierają samochód.
    • Gość: Zawodowiec MZK zwiększa straty bo ludzie wolą samochód IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.12, 22:45
      Ja pracuje w jednym z marketow w Karolince. Podam przyklad: mam na 7 rano do pracy i jedyny autobus ktory dojezdza na ta godzine jest "9". Z koncowego przystanku tez trzeba dojsc do Karolinki. Wiec zamiast tracic czas, wole doplacac do kosztow utrzymania samochodu, bo dzieki temu oszczedzam ok 1,5 godziny dziennie.
    • sszota3 MZK zwiększa straty bo ludzie wolą samochód 17.02.12, 23:17
      Dobry autobus jest jak część ciała, charakterystyczna dla mężczyzn.
      Jest dobry jak często staje, (to znaczy jak często ma przystanki)
      Jest dobry, gdy nie trzeba długo czekać by można było z niego skorzystać.
      No rozumiem, poczekać 5-10 minut. Ale pół godziny? Kto wytrzyma tyle czekania?
    • Gość: autobuser MZK zwiększa straty bo ludzie wolą samochód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 07:13
      Zgadza się, ja również rezygnuję z autobusów z powodu zbyt małej liczby kursów i, co się z tym wiąże, długich czasów oczekiwania na przystankach. Kiedy chodziłem do ogólniaka, jeździłem dość często spod dworca na Ozimską, okolice obecnego Tesco. Autobusy były co ok. 10 minut. Teraz w Opolu bywam okazjonalnie, przyjeżdżam pociągiem i próbuję pokonać tę samą trasę. Czas oczekiwania w weekend to często 20-25 minut, bo 2 autobusy przyjeżdżają jeden za drugim a potem dziura rozkładowa. Późnym wieczorem jeszcze gorzej - dwa razy szedłem piechotą i docierałem szybciej niż gdybym musiał czekać na autobus. Teraz, jeśli mi się spieszy, jadę taksówką. Autobusem w Opolu ostatni raz podróżowałem w 2010 roku, a parę lat wcześniej jeździłem przecież codziennie. Wystarczy spojrzeć na rozkłady jazdy na przystankach - 2,3, czasem 4 kursy na godzinę to stanowczo za mało dla jednej linii.
    • alanta1 Re: Bo wolą samochód 18.02.12, 09:38
      No i wyszło szydło z worka.
      MZK zwala winę na auta, a samo do takiej sytuacji doprowadziło likwidując wiele kursów.

Trzeba być durniem, żeby polikwidować kursy i sądzić, ze ludzie na to nie zareagują. Czas to pieniądz, nikt nie będzie marnował cennych minut na czekanie w często paskudnych warunkach atmosferycznych na przystankach.
      Nawet studenci zaczęli kupować stare auta i jeżdżą z akademików w kilka osób na kampusy, bo jest taniej i szybciej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka