pamejudd 01.03.12, 09:30 Bardzo dobra inicjatywa! Szkoda ze sluszna sprawe musza w Polsce promowac ludzie, ktorym kiedys reki bym nie podal. Coz, czasy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
firiduri Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 10:17 Gość portalu: Pytam napisał(a): > Dzisiaj jest jakieś święto morderców? Ciebie to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Mój dziadek walczył do 46 roku 01.03.12, 10:21 Dla mojego dziadka II WŚ skończyła sie śmiercią w 46 roku, walczył z aktywistami wprowadzającymi siłą "równość społeczną" tak bliska sercu dzisiejszych polityków kato-bolszewickiej "prawicy"... Odpowiedz Link Zgłoś
dl.s Re: Mój dziadek walczył do 46 roku 01.03.12, 10:46 a mój dziadek aktywnie włączył się w odbudowę Polski ze zniszczeń , walczył z biedą,wszawicą i gruźlicą. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Mój dziadek walczył do 46 roku 01.03.12, 11:16 > a mój dziadek aktywnie włączył się w odbudowę Polski ze zniszczeń , walczył z > biedą,wszawicą i gruźlicą. ---------------------------------------- Mam nadzieję, że nie aż tak aktywnie jak Rajmund Kłamczyński, który kształcił aktywistów i wuj Kłamczyńskiego Wilhelm Światkowski, który bardzo aktywnie rozliczał żołnierz AK... ;) pl.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_%C5%9Awi%C4%85tkowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zw Re: Mój dziadek walczył do 46 roku IP: *.8-1.cable.virginmedia.com 01.03.12, 14:51 Gratuluję dziadka. Mój do 50 roku. Z bandami. Chyba nie muszę tego terminu wyjaśniać. A swoją drogą, ciekawe, kiedy nastąpi w końcu precedens. Kto się nie przelęknie i wystąpi do sądu o odszkodowanie za mordy dokonane przez AK i NSZ. Jeżeli aktualny reżim polski uważa się za spadkobiercę tych oprawców to niech ponosi konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.12, 10:42 A mnie ciekawi to, czy Karbowiak udzielał wywiadu w czasie swej pracy, czy poza jej godzinami. Bo - jeśli w trakcie pełnienia obowiązków służbwowych - to czas poświęcony niepełnieniu tychże obwiązków - do których został powołany przez prezydenta - wienien być mu odliczony od jego "pensum". Dyrektor MZD nie jest od czczenia żołnierzy podziemia, ani kogokolwiek, a wyłącznie od dbania o drogi w mieście. Jest tym, czym dupa dla klozetu. Swoje prywatne sądy i opinie może wydawać, ale poza godzinami pracy. Ja mu za to nie zamierzam płacić. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Mój dziadek walczył z po 45 roku z bandytam 01.03.12, 10:51 Przez wiele lat w rodzinę nie mówiło się kim był ten dziadek, to był temat tabu, bali się, że będą napiętnowani przez system "równości społecznej"... Odpowiedz Link Zgłoś
matanzas Re: Mój dziadek walczył z po 45 roku z bandytam 01.03.12, 10:57 hans_close napisał: > Przez wiele lat w rodzinę nie mówiło się kim był ten dziadek, to był temat tabu > , bali się, że będą napiętnowani przez system "równości społecznej"... Znaczy był bandytom.??? Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Mój dziadek walczył z po 45 roku z bandytam 01.03.12, 11:02 matanzas napisał: > Znaczy był bandytom.??? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Mój dziadek walczył z po 45 roku z bandytam 01.03.12, 11:10 Pewnie i pisali rownie poprawnie co nasz kolega;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz Re: Mój dziadek walczył z po 45 roku z bandytam 01.03.12, 12:32 matanzas napisał: > Znaczy był bandytom.??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPT1313 Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.12, 10:55 Niedawno prezydent Komorowski ogłosił, że 1 marca będzie świętem Żołnierzy Wyklętych. Pisanych z dużej litery. Kim określa się tym mianem, o kim mówi się o żołnierzach wyklętych? Są to najogólniej rzecz biorąc ci, którzy nie uznali ówczesnej władzy tylko nadal uznawali rząd londyński i walczyli o niepodległość kraju, o to by "komuniści zostali przepędzeni". Były tam także hasła o kolejnej wojnie czy wypędzeniu Żydów. Skąd się wzięła w ogóle taka dychotomia? Jak gdzieś wspominałem rząd londyński był powołany z naruszeniem prawa, zaś sama konstytucja kwietniowa uchwalona w sposób jaki łamał ówcześnie istniejące prawo. Sam rząd, zaś chodził "na pasku" Londynu i Churchilla, a wcześniej Paryża. Sikorski w '41 r. nawiązuje stosunki dyplomatyczne z ZSRR, co oznacza, że Wielka Brytania uznaje, iż to my mamy rozwiązywać wszelkie problemy, także graniczne ze Stalinem. Po odkryciu zwłok oficerów w Katyniu, po wyjściu Andersa z ZSRR, stosunki zostają zerwane. Od tego czasu w kwestiach polityki względem ZSRR rząd londyński żyje na jakiejś niewyobrażalnej pozaziemskiej orbicie. Stalin tworzy potem, z komunistów [zarejestrowanych jako ZPP] rząd swój, który popiera jego działania. Kościuszkowcy, wyzwolenie i tak dalej. Manifest PKWN, zapowiedź reform, siedziba początkowo w Lublinie potem w Warszawie. Zostają ustalone nowe granice, także to, że Polska pozostaje w orbicie wpływów ZSRR. Rząd przyciąga część opozycji [PSL m.in.] i w pierwszym okresie jest to formalnie rząd koalicyjny. W połowie '45 r. rząd londyński przestaje być uznawany przez USA, Francję i Wielką Brytanię. W tzw. międzyczasie rozwiązywane są struktury AK, partyzanci się ujawniają, jedni idą do więzień inni spokojnie żyją. Część osób nie zgadza się na to co się dzieje, na zmiany jakie następują i idą do lasu. Odnawiają kontakty, wykopują broń , organizują się. Zaczynają działać. Hasła w teorii są szczytne: nie chcemy narzuconej władzy, komuniści są be i tak dalej. Działania mniej... KWP czyli Konspiracyjne Wojsko Polskie, okolice Radomska, w zasadzie od Śląska po Łódź. Bardzo szybko tworzą się struktury terenowe. Niestety z realizacją tych haseł jest gorzej Wystarczy wziąć do ręki jakiekolwiek pozycje by przekonać się, że walka była monotonna: rabunki kas gminnych, spółdzielczych czy tych zgromadzonych w bankach. Zabójstwa, pobicia czy wyroki na sołtysów i wójtów, na tych co wierzyli w zmiany, co przeprowadzali parcelację ziemi. O milicjantach czy żołnierzach nie ma co wspominać, a nie daj Boże który ma gwiazdę na szynelu a nie orzełka. Wyrok szybki, wykonywany natychmiast. Wygląda to nieco makabrycznie: napad - rabunek - rabunek - napad - mord - pobicie - pobicie - rabunek - napad i tak w kółko. Czasem opanowywane jest jakieś mniejsze miasteczko. Cierpią ludzie którzy chcą żyć w nowej rzeczywistości, którzy chcą zmieniać kraj. Władza wysyła najpierw oddziały milicji, potem KBW czy regularnego wojska Po roku czy dwóch w ręce speców od bezpieczeństwa wpadają najważniejsi, ich epigoni za jakiś czas. Dalej na południe - działa Ogień. Kolejny wyklęty. Tylko wówczas ludzie wyklinali napady, rabunki, mordy, bali się powiedzieć bo byli zastraszeni, bali się coś zrobić bo zabić dla takich to nic. Co ciekawe zresztą Ogień był w UB miejscowym, w Nowym Targu. Potem zmienił poglądy i zaczął bić nową władzę. Złapanych milicjantów, żołnierzy, sołtysów, czy urzędników gminnych czekał najszybszy sąd na ziemi i najbrutalniejsze wykonanie wyroku... Szybsze niż w KWP. Oczywiście wszyscy wystawiali pokwitowanie, oczywiście były to akcje ekspriopracyjne, oczywiście był to sąd niezależnej, oczywiście była to walka z okupantami, nie wspominając o tym, że współpraca z wrogiem... Wszystkie te górnolotne sformułowania mają zatrzeć wrażenie, ze były to rabunki, rekwizycje, mordy, zabójstwa z premedytacją i tak dalej. Ale, przecież to żołnierze, walczący z cywilami, ze zwykłymi ludźmi chcącymi mieć spokój po trudnych wojennych czasach, przecież to wyklęci - bo traktowali ich wszyscy jako morderców i zbójów... Bo to wredne PRL tępiło ich pod Wadowicami, pod Radomskiem, Olkuszem, Miechowem, na Podhalu, na wschodniej ścianie. Bo przecież bezpieczeństwo się nad nimi znęcało. A oni nawet muchy nie skrzywdziliby .... Przecież te wyroki więzienia, nie były za nic, nie były za to że byli harcerzami... Czemu zostali nazwani wyklętymi? Między innymi dlatego, że dla obecnie rządzących, dla ludzi z "S" wszystko co PRL to złe, a jeśli ktoś walczył ze złem, to z urzędu jest cacy. Jeżeli jest cacy - to wszelkie te brednie pisane w dawnych czasach przez Wałacha można między bajeczki włożyć, zaś jeśli oni cacy - to na słowo należy przyjmować każe słowo tych co chcieli widzieć Polskę bez komunistów [zabić najlepiej], chcieli nie widzieć połowy świata [III wojna światowa], byli głupsi niż ustawa nakazuje [wiara w rząd londyński] i ślepi [bo nie widzieli konieczności reform].... Argumentacja o żołnierzach wyklętych przypomina anegdotyczne pytanie o tanie wina. Pytanie brzmiało: "Czemu tanie wina są dobre?" - "Bo są dobre i tanie". Taki też sposób myślenia jest dziś prezentowany... Dobry i Tani... Taki wpis zamieściłem w zeszłym roku na swoim blogu - i zdania nie zmieniam i nie zmienię. [mpt1313.blog.onet.pl/] Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 11:09 Miej szacunek dla faktów i przyznaj, że to co wtedy wyprawiali komuniści było często bardziej "bandyckie" niż metody "Żołnierzy Wyklętych". Taka brutalna jest wojna a dla nas Polaków wojna nie zakończyła się 9 maja 45 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 11:36 Bardzo ładna opowieść. Tak mogłoby wyglądać opracowanie dla lektorów WUML. (dla młodych, którzy nie mogą tego pamiętać - to był Wieczorowy Uniwersytet Marksizmu i Leninizmu dla funkcjonariuszy PZPR) Dlaczego tak twierdzę? W twojej opowieści Żołnierze Wyklęci walczą z sołtysami i milicjantami, rabują chłopów...itd. Więc "władze" wysyłają przeciw nim KBW a potem wojsko. Proste i prawie eleganckie. Gdzieś zginął z twojej opowiastki terror UB (w owym czasie przybudówki NKWD), działalność ŚMIERSZ`a, więzienia, obozy, tortury i masowe mordy nie tylko ujętych z bronią ale tych, którzy nie wrócili do lasu i dali się nabrać na "amnestię", palenie lub wysiedlanie przez KBW całych wsi "za współpracę".... To z tym walczyli Żołnierze Wyklęci. A "banda nie przebacza..." Nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 12:01 Mieszkam na Orawie, te wioski były regularnie nachodzone nocą przez "partyzantów" z ziemi żywieckiej, zwyczajny rabunek prostych chłopów kilkanaście km od swoich chałup, po drugiej stronie Babiej Góry. Z kim ci "partyzanci" walczyli? W miejscowości gdzie mieszkam w tej całej zawierusze najlepiej wspominają (o ile można dobrze okupanta wspominać) żołnierzy wermachtu, to był okupant który specjalnie krzywdy nie robił (swoje tutaj mógł robić fakt że górna Orawa to tereny niejednorodne narodowościowo a Słowacja zachowała się jak zachowała w IIwś), czerwonoarmista rabował, gwałcił i czasem mordował, "partyzant" co najmniej rabował. Piszę to z pozycji prostych chłopów którzy specjalnie mocnej świadomości narodowościowej nie mieli a chcieli przeżyć te czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 12:09 krzysiozboj napisał: > Mieszkam na Orawie, te wioski były regularnie nachodzone nocą przez "partyzantó > w" z ziemi żywieckiej... ---------------------------------------- Tutaj tez apeluję o obiektywizm. W całej naszej historii (naszej, czyli ludzkości) chłopi utrzymywali armie, które akurat w tym miejscu stacjonowały, taki już podły los chłopów... Partyzanci musieli coś jeść a chłop wszędzie słyszał, że "koniec wojny" a w lasach tylko "bandyci" więc raczej nie był skory dobrowolnie utrzymywać "bandytów". W tamtych czasach również istniał PR, chociaż nazywał się inaczej a czerwoni doskonale potrafili używać propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 12:21 O czym Ty bredzisz? Pytam o konkretną sytuację, uzbrojony bandzior idzie nocą kilka wiosek dalej by rabować prostego chłopa a czasem mu jeszcze żonę czy córkę przelecieć, jak się nie stawiał to przeżył. Więcej "obiektywizmu" to miał syn jednego z tych bandziorów którego znam dość dobrze, on przynajmniej w latach 80tych gdy się poznaliśmy i luźno padł temat tych "partyzantów" to przynajmniej uczciwie powiedział że wstyd mu za swojego ojca bo też brał w tym udział. Partyzantów którzy nie byli zwyczajnymi bandziorami a walczyli o idee (tacy też byli) to pewnie mały odsetek powojennej "partyzantki. Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 12:26 Jasne. Jeszcze przed wojną propaganda radziecka zrobiła bohatera z pewnego chłopaka, który potępił i zadenuncjował swojego ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 12:29 kpinki sobie możesz robić, net pozwala na to, ja kawałek historii własnego regionu znam z nieco innej strony niż netowe bredzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 12:49 Najgorzej z tymi "naocznymi świadkami". Często oni naprawdę wierzą w to co mówią i piszą Przez cała wojnę jednym z zadań i problemów AK i innych ugrupowań Państwa podziemnego było zwalczanie pospolitego bandytyzmu. A było co zwalczać ! Małe grupki bandytów likwidowano a członków najczęściej rozstrzeliwano. Ale bandy rabunkowe czasem były liczne i dobrze uzbrojone. No i rabując np. wieś z reguły podawały się za "partyzantów ! Niektórych nie zlikwidowano do końca wojny. Członkowie ich najczęściej po wojnie wrócili do domów, ustatkowali się i wstąpili np. do milicji lub UB. A UB często stosowało proste sposoby walki propagandowej - chodziło o odcięcie partyzantów od ludności, czyli od zaopatrzenia w żywność. Więc przebierało się paru funkcjonariuszy, dodawało im trochę jakichś meneli, napadali na wieś, rabowali, gwałcili, kogoś zawsze zastrzelili lub powiesili ale zawsze z tekstem "W imieniu Rzeczpospolitej" i zaznaczając że są np. od "Ognia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPT1313 Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.12, 13:12 A po cóż SB miało się przebierać? Przybywałą grupka ludzi Ognia czy Warszyca i zabierała wkładkę mięsną w postaci krów i świń, gotowizny, ubrań i zboża... W międzyczasie pokazali władzę sołtysowi i milicjantowi, jeśli nie zdążył takowy zwiać na rowerze... Nienawiść rodziła się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 12:34 Ale z drugiej strony to nawet jestem w stanie zrozumieć logikę twojego rozumowania. Pokaż mi dzieci ubeckich katów które pełnią dzisiaj eksponowane stanowiska a jednocześnie chwalą się swoimi rodzicami. Wyjaśnij mi za co ostatnio sponiewierano pewnego AKowca i wywalono z organizacji. Przecież uderzyć się w pierś i powiedzieć ze nie wszystko co w mojej rodzinie, w moim środowisku było jest święte to tak nienaturalne że aż niemożliwe. Za to zupełnie naturalne są łgarstwa do upadłego nawet jeśli dowody/historia jaskrawo pokazuje że było inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 12:34 krzysiozboj napisał: ... > Partyzantów którzy nie byli zwyczajnymi bandziorami a walczyli o idee (tacy też > byli) to pewnie mały odsetek powojennej "partyzantki. ----------------------------------------- Tutaj częściowo sam sobie odpowiedziałeś w każdej armii są degeneraci i być może w tym konkretnym przypadku o którym pisałeś wieśniacy mieli pecha i trafili na tych złych. Zauważyłeś zapewne na forum, że staram się kategorycznie nie obwiniać ani partyzantów, ani komunistów, krew już dawno zaschła i nie zmartwychwstanie ani mój dziadek, ani Twoi ziomkowie (o ile ktoś zginął podczas wizyty partyzantów) staram się obiektywnie patrzeć na obydwie strony. Fakty sa natomiast takie, że my Polacy przegraliśmy dwukrotnie II WŚ, raz w 39 roku a drugi raz w Jałcie... Nasz kraj popadł w kolejna okupacje sowiecką która była zdecydowanie bardziej agresywna i uciążliwa niż Niemiecka na Zachodzie Europy. Faktem jest tez, że partyzanci po 9 maja 45 roku nadal walczyli z okupantem sowieckim i kolaborantami polskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 12:43 > > Faktem jest tez, że partyzanci po 9 maja 45 roku nadal walczyli z okupantem sow > ieckim i kolaborantami polskimi. Faktem jest tez to że spora część z nich to zwyczajne bandziory które grabiły prostych ludzi. Ten kawał historii nie jest w jednym kolorze, Ogień oddaje to dość dobrze, tu masz dwa w jednym, walczącego z UB który czasem był zwyczajnym zwyrodnialcem. Tego nie da rady jednoznacznie zaszufladkować, nie można ani jednoznacznie potępić (jeśli idzie o partyzantkę po 45) ani nie można gloryfikować bezkrytycznie. Zakładam że wiesz kim był Samuel Morel, poczytaj jak bronił się gdy nawiał do Szwecji i jak później bronił go Izrael. Zobaczysz pięknie jak ze sk...na, bandziora, kata i zwyrodnialca można zrobić bohatera i ofiarę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 12:45 Uzupełnię - historii nie można przekłamywać "dal świętego spokoju" bo wtedy Bandera będzie krystalicznie czystym bohaterem, wręcz wzorem. Historii nalezy uczyć z pokorą, także tej mniej ciekawej, tez tej haniebnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPT1313 Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.12, 12:48 Przegrać - to sami na własne życzenie przegraliśmy. To, zaś że zapanował inny ustrój wprowadzając część koniecznych reform i zmian, nie oznacza tego, że należy stosować podwójną moralność. Kolaborantami można nazwać i jednych i drugich. Tak gwoli ciekawostki - rząd londyński, wtedy jeszcze, we Francji, został był zaakceptowany po tym jak Francuzi wyznaczyli premiera i prezydenta, który to został zaakceptowany przez prof. Mościckiego, który zaraz potem nielegalnie wyznaczył owe persony na odpowiednie stanowiska. Hip hip hura hura hura! Hura! Niezależny rząd emigracyjny i kolaboranci ze wschodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmatan Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: 195.116.30.* 01.03.12, 12:50 > Partyzantów którzy nie byli zwyczajnymi bandziorami a walczyli o idee (tacy też > byli) to pewnie mały odsetek powojennej "partyzantki. to cecha każdej armii, nie tylko partyzanckiej. normalny człowiek nie zabije innego człowieka, nawet w obronie własnej może mieć problemy Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta.kusmider Przeciwnikom 01.03.12, 12:26 Pisząc "żołnierze wyklęci" tak naprawdę zaklinamy rzeczywistość. Stajemy się wahadłem które z jednego maksimum niczym rakieta idzie w drugie maksimum. Tak naprawdę, kilka rzeczy, kilka ważnych kwestii wyszła na światło dzienne przy okazji owych "żołnierzy": 1. Legalność rządów. Zgodnie z duchem i literą prawa rząd sanacyjny nie miał glejtu i podstawy prawnej by rządzić, samo zaś przekazanie władzy na zachodzie odbyło się z rażącym naruszeniem prawa. Zaś sam rząd chodził na takim samym pasku jak ten na wschodzie, z tym, że ci na wschodzie dostali jakby coś więcej w ramach podziękowań. Coś więcej dla kraju. Realnie uznanie pozycji Stalina, zachowanie Churchilla, idiotyczne wyskoki i filipiki wszystkich z Mikołajczykiem na czele, zostało podsumowane w połowie roku '45 uznaniem za jedyny legalny rząd - warszawski. 2. Co to znaczy - to co napisałem w pkt. 1 oznacza mniej więcej tyle, że legalnymi przedstawicielami byli i organami kraju była milicja, sołtysi, i ten cały aparat który sprawiał że kraj działał. Napady, mordy, pobicia - oznaczały złamanie prawa i walkę z "cywilami" w znacznej części. A to nie są żołnierze... 3. Żołnierze - żołnierzami nie byli. Bo to co robili to były bandy, które by przeżyć rabowały, kradły, zabijały, wymuszały datki na rzecz. Wypisując kwity - pytanie rodzi się kolejne - może ci którzy dziś ich wielbią zapłacą, zwrócą, wypłacą - zrabowane rzeczy, kasę, odszkodowanie tym których to dotknęło, lub ich potomkom - taka durna sprawiedliwość [ale to brzmi] dziejowa. 4. W momencie kiedy jakiś teren jest terenem przyfrontowym, oznacza zwykle [tak samo działo się w WH] że toi dowódcy wojskowi przejmują władzę cywilną i każdą inną na danym terenie - dodatkowo obowiązuje tam prawo wojenne, znacznie surowsze od cywilnego, przewidujące za wiele przestępstw jedną karę - śmierci. Występując z bronią w ręku - z tym należało się liczyć. 5. Brutalność tzw. żołnierzy tzw. wyklętych oznaczała zwykle także brutalizację działań drugiej strony tym bardziej i tym mocniej im częściej znajdywali swoich kolegów zabitych, nieraz w bardzo brutalny wręcz rzeźnicki sposób, im częściej zwykłe osoby z ich rodzin cierpieli za to, że pełnili taką a nie inną służbę. To nie były lata kiedy stwierdzano, że takie zaangażowanie osobiste jest czymś złym. Wręcz przeciwnie. 6. Oprócz IPN-owkich tekstów ku czci, warto czasem poczytać to co owi leśni, czy partyzanci - stworzyli. Niejaki Warszyc może być uważany w zasadzie za zdolnego ucznia samego Hitlera i sp. Stwierdził, że jeśli nową władzę popiera ok 40 procent ludności, to nie ma siły trzeba przeciąć ten wrzód. Ogień - jakoś nie miał problemów z manifestami antysemickimi... Jeśli spytać się Słowaków co oni sądzą o Ogniu - to usłyszy się głównie epitety, i chęć powieszenia go za zbrodnie. Wypowiedź jednej z osób zajmującą się Ogniem: opinie o nim są albo na tak albo na nie i zawsze skrajnie. Nie ma co do nich zgody na samym Podhalu. Często wsie obok siebie mają skrajnie różne opinie. Przy okazji jakiś oddział ŚZŻAK mocno protestował przeciw pomnikowi dla Ognia.. 6. Pomysły i to co opisywali walczący w podziemiu [vide III wojna światowa] po tym co działo się przez sześć wcześniejszych lat, sprawiały, że sami stawali się niepoważni - po dziesiątkach milionów ofiar nikt, naprawdę nikt nie myślał o wojnie na taką skalę. Kolejne lata to potwierdziły. 7. To, że jakiś system się komuś nie podoba - nie oznacza, że trzeba i należy wziąć karabin do ręki i strzelać do wszystkiego co się rusza i jest z owym systemem kojarzone. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Przeciwnikom 01.03.12, 14:10 > 7. To, że jakiś system się komuś nie podoba - nie oznacza, że trzeba i należy w > ziąć karabin do ręki i strzelać do wszystkiego co się rusza i jest z owym syste > mem kojarzone. W zasadzie Polska Podziemna tez nie powinna byla przemoca walczyc z niemieckimi wladzami okupacyjnymi... O, tempora... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Przeciwnikom 01.03.12, 14:31 Ja zacytowałbym po raz któryś Tischnera wypowiadającego się o Ogniu - "czasy były parszywe ale pewnych rzeczy się nie robi". Nie robi bo człowieczeństwo na to nie pozwala albo (to od siebie) można inaczej by przeżyć. Ciężko jednoznacznie oceniać co sie powinno a co nie, gdzie są granice których przekraczać nie wolno. Czesi zachowują się nieco inaczej niż my i w dłuższej perspektywie chyba wychodzą na tym nieco lepiej, czy to co oni robią jest lepsze czy nie to też jednoznacznie nie oceni. Nasz zryw w Warszawie w 1944 też nie potrafimy ocenić jednoznacznie, dla jednych to będzie bohaterska walka o wolność a dla drugich skrajna głupota która doprowadziła do wyrżnięcia Warszawiaków i zrównania z ziemią Warszawy. Tu sporo zależy jak kryteria przyjąć - można uznać że bronimy własnej wolności i honoru do ostatniej kropli krwi i wtedy musimy dopuścić taką możliwość że jak przegramy to znikamy albo w jakiś sposób spuszczamy głowę i czekamy na czasy które pozwolą się odbudować. Temat przerabialiśmy choćby i pod rozbiorami, po kilku krwawych powstaniach przyszedł okres tzw "pracy u podstaw", walki o swoją tożsamość bardziej w domu poprzez kultywowanie własnej tożsamości, bez walki zbrojnej która w tamtym czasie byłą skazana na porażkę. I nie zawieram tutaj żadnych ocen takich czy innych postaw bo moim zdaniem nie ma jedynie słusznej postawy, jedynie co potępię to bezzasadną przemoc nad drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MPT1313 Re: Przeciwnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.12, 15:37 Czym innym jest Polska od r. '44 a czym innym GG w latach '39 - '45. To pierwsze było krajem uznawanym w świecie, mającym w taki czy inny sposób uznany rząd, a przynajmniej rządy, z którymi podpisywano pełnoprawne i obowiązujące państwowe umowy. GG była uznawana przez Rzeszę, jej rząd był zależny od Berlina, zaś nikt z tzw. zachodniego świata nie traktował tego tworu jako samodzielny i niezależny w polityce. Co więcej ów rząd Franka nie miał nawet prawa podpisywania jakichkolwiek umów poza tymi z Berlinem. Jego pozycja odpowiadała czemuś w rodzaju wojewody czy nawet niżej - starosty który administruje danym terenem i w zasadzie poza pewnymi wąskimi sprawami prawa podjęcia decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheyenne Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 01.03.12, 12:16 Ładnie to streściłeś, ale zapomniałeś dodać ,że wybory były sfałszowane, że pacyfikowano PSL. Władza narzuciła system siłą, terrorem i zwykłymi morderstwami Milicjanci, ubowcy to zwykli przedwojenni złodzieje i łotry. Którzy pod płaszczykiem pochodzenia zwyczajnie niszczyli ludzi. Kradli oszukiwali bili, i zabijali. Ich zabijano wyrokami wojskowymi za pospolite przestępstwa i walce. Nie dziwię się Żołnierzom wyklętym ze walczyli. Ktoś kto przez 6 lat walczy o Polskę a otrzymuje podległe innemu państwo co ma robić? pamięta o kolegach którzy oddali życie, o bliskich których stracił. W imię czego walczył. By teraz byle łajza, byle łachudra go poniewierał? Nie mogli się z tym pogodzić, sam bym się nie pogodził. wiedzieli, że USA ich zdradziły Anglia - o Francji nie warto wspominać zawsze to były tchórze i sprzedawczyki. Ale walczyli, wiedzieli że przegrają. ale lepiej zginąć niż żyć w upodleniu. CHWAŁA TYM CO WALCZYLI GODNIE, HONOROWO I PO MĘSKU GINĘLI ! CZEŚĆ ICH PAMIĘCI NA WIEKI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpt1313 Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.12, 12:42 Uzupełnienia: a. PSL nie jest bez winy - nikt inny jak Mikołajczyk głosował za pozbawieniem obywatelstwa dla Andersa, zaś sama "ucieczka" Mikołajczyka można przyjąć, ze była wiadoma dla odnośnych służb. Jemu i kilku innym pozwolono uciec. Efekt prosty, a Mikołajczyk naiwny jak żołtodziób - w kraju i za granicą był zdrajcą... b. Referendum i jego wyniki - można potłuc, zwłaszcza te szacowane. Wystarczy liznąć co nieco statystyki by wiedzieć, że nie da się na podstawie kilku wyników z jednego województwa czy kilku powiatów szacować wyników na cały kraj. To nie jest jak się nazywa obiegowo - próbka reprezentacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 11:00 Gdzie tam. To by im darowano. Ale "zamordowali" też trochę Żydów z NKWD. A to już nie mogło być wybaczone. Nigdy ! Nawet po pół wieku, jak nie można im nic zrobić fizycznie to przynajmniej opluć nagrobki. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 11:33 123456ag napisał: ... > Ale "zamordowali" też trochę Żydów z NKWD. A to już nie mogło być wybaczone. ... --------------------------------------------------- Żydzi byli po każdej stronie okopów II WŚ ponieważ są tacy sami jak my Aryjczycy... Z moich obserwacji wynika, że największymi antysemitami są kato-bolszewicy i ich familie kreujące sie teraz na "prawdziwą prawicę". Żydzi są takimi samymi ludźmi jak my jak my Aryjczycy, są wśród nich tacy ludzie: host26.pl/2010/12/11/kim-sa-kaczynscy-fakty-mity/ ale są również wspaniali ludzie tacy jak Arkady Fiedler. Dla mnie, człowieka o zdecydowanie prawicowych poglądach, bezmyślna nienawiść do żydów jest niepojęta a Izraelczyków traktuję jak przyjaciół i sojuszników. Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 12:21 Żaden katolik nie może być z zasady antysemitą bo całe chrześcijaństwo zaczęło się od Żydów Ale Żydzi to nie tylko wspomniany Fiedler czy Korczak i cała plejada innych, którzy będąc Żydami byli czasem lepszymi obywatelami Polski od Polaków. Żydzi, którzy powodują nastroje antysemickie, nie tylko w Polsce to przede wszystkim prekursorzy komunizmu a potem, stanowiący wręcz "większość etniczną" w tej organizacji, wyżsi funkcjonariusze UB i całego aparatu represji. To np. Berman, Światło, Wolińska czy Morel, (żeby wspomnieć tylko najbardziej znanych). Żydzi bezwyznaniowi, bezideowi, oddani bez reszty idei osiągnięcia sukcesu. A dzisiaj nastroje antysemickie usiłują wywołać na nowo żydowscy hucpiarze jak Gross, Avi Weiss czy Szamir ("Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki") Nie masz racji - nie byli po każdej stronie okopów. Nie byli po niemieckiej . To Niemcy wymordowali 6 mln Żydów i to im środowiska żydowskie najszybciej wybaczyły - okupili się. "Holokaust business" czyli pecunia non olet. Więc teraz robi się antysemitów z Polaków. A banda o której mówię nie przebacza nigdy ! Czy to Trocki czy Litwinienko, musimy cię dorwać a potem jeszcze napluć na twój grób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: java Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.griffin.com 01.03.12, 12:59 Nie masz racji, byli po kazdej stronie okopow: www.amazon.co.uk/Zydowscy-zolnierze-Hitlera-Bryan-Mark/dp/8360682178 Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Mój dziadek walczył z po 45 roku z bandytam 01.03.12, 11:06 Pokaż mi religię, której wyznawcy wymordowali tyle ludzi co wyznawcy "materializmu dialektycznego" i jego proroka Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
grupanietrzymajacawladze Re: Mój dziadek walczył z po 45 roku z bandytam 01.03.12, 11:49 Katolicyzm...? Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Mój dziadek walczył z po 45 roku z bandytam 01.03.12, 11:51 Daj broń jądrową jakimkolwiek fanatykom religijnym a zmienią Świat w zgliszcza. Fanatyzm religijny to potencjalnie największe zagrożenie naszej Zachodniej Cywilizacji. (głównie islamiści) To prawda, że komunizm odpowiada za śmierć znacznie większej liczby ludzi, niż zwyrodniały nazizm, nie wspomnę już o faszystach, którzy maja mniej krwi na rekach niż tylko Brytyjczycy z okresu II WŚ... Odpowiedz Link Zgłoś
123456ag Re: Mój dziadek walczył z po 45 roku z bandytam 01.03.12, 13:06 Coś ty się tak uczepił tego fanatyzmu religijnego ? To jakieś Twoje hobby? Fanatyzm to fanatyzm ! Czy to religijny czy narodowy, rasowy czy ideowy. Fanatyzm narodowy Niemców czy Japończyków, fanatyzm ideowy Czerwonych Khmerów, skutki chyba wszyscy znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Mój dziadek walczył z po 45 roku z bandytam 01.03.12, 13:27 Odpowiedz jest prosta, największe zgorzenie naszej Zachodniej Cywilizacji upatruję w agresywnym Świecie Islamu, który już wielokrotnie groził nam białym Europejczykom masakrą. Przedstawiciele islamu grozą nam otwartym tekstem a do czego są zdolni pokazują newsy. Widze tez poważną groźbę wprowadzania tylnymi drzwiami (emigracja), płodnej islamskiej dziczy z Bliskiego Wschodu i Afryki do gett w bogatych miastach europejskich. Może to w przyszłości doprowadzić do tego co stało sie w Kosowie. Na naszym lokalnym podwórku drażni mnie rozpasanie KK i agresja fundamentalistów katolickich tzw "katoli" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: /dev/null Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.12, 11:07 Obchody juz byly: www.nop.org.pl/2012/02/23/hold-dla-zolnierzy-wykletych-we-wroclawiu-inne-miasta/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeb za co Kiszczak ma urodziny? IP: 80.50.234.* 01.03.12, 11:11 czy inny człowiek honoru? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 11:12 Aleza oczywiscie, ze skazywano ich "za konkretne rpzpadki". A jesli juz przypadki wydawaly sie zupelnie niewiarygodne, to skazywano za zdrade, ogolnie pojeta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pippa co to Żołnierz Wyklęty? puste hasło IP: *.205.3.125.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.03.12, 11:27 Ideologia się nie zmieniła ani na jotę. Do 1989 r. z bandami walczyli ZBOWIDOWCY, a teraz z komuną walczyli ŻOŁNIERZE WYKLĘCI. Ani nie było Zbowidowców ani nie było Żołnierzy Wyklętych. Wprowadzanie takich haseł ma ukryć fakt, że wśród jednych i drugich byli psychopaci, bestie, zwyrodnialcy i zwykli bandyci oraz złodzieje. I jednych i drugich nie rozliczono i nie ukarano. Ja się domagam jednego - PRAWDY o tamtych czasach, a odpowiednio ocenić i osądzić sama potrafię. Ale ta prawda jest rozmywana właśnie takimi hasłami jak "ŻOŁNIERZE WYKLĘCI", bo to jest nazwa pusta. Czcijmy pamięć konkretnych ludzi, którzy na to zasłużyli swoją postawą i swoimi czynami, bez względu "gdzie oni stali" i nie wstydźmy się wymieniac ich imiona i nazwiska. Oni zasłużyli sobie na to. A my gardłując "Bóg, Honor, Ojczyzna" jesteśmy im to winni. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Mój dziadek walczył do 46 roku 01.03.12, 11:44 Absolutnie nie zapomniałem:) Jednak prawa część rodziny Szechterów odcięła się oficjalnie od lewej nogi i nie prubuje zakłamywać historii i tworzyć wyimaginowanej martyrologi. Taka postawę szanuję inie widzę powodów do piętnowania niewinnych członków rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Mój dziadek walczył do 46 roku 01.03.12, 14:16 Ja rwneiz nie jestem fanem grzebania w koligacjach rodzinnych. Z tym, ze kiedy gazeta probuje systematycznie naginac fakty, przedstawiajac w zlym swietle jeden narod, przy rownoczesnym ignorowaniu innego, z ktorym przypadkowo zwiazany jest szef tejze gazety... mozna zaczac sie zastanawiac... Co do meritum: pamietaj ze zolnierze NSZ i AK po wojnie czesto stawali sie ofiarami wyssanych z palca zarzutow, czesto czekala ich smierc a z reguly: tortury i wiezienie. Nie wiem czy mozna w takim razie dziwic sie ich zawzieciu w walce z - bylo nie bylo - okupantem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Dla mnie tacy "bohaterowie" jak Ogień na Podh 01.03.12, 11:51 Kurasia chyba najlepiej Tischner podsumował - "Czasy były podłe ale pewnych rzeczy się nie robi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POL Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.mlawa.vectranet.pl 01.03.12, 13:11 W dupie to ty masz trochę słomy co ci z butów wystaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rew 30 marca kolejny dzien wyketych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.12, 13:19 www.facebook.com/events/156524524466897/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nati NSZ to nie zawsze bohaterowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 13:29 mają na sumieniu zbrodnie popełniane na ludności cywilnej(i nie jest to bynajmniej wymysł propagandy PRL) i to polskiej ludności cywilnej. Atakowali np ludzi nie będących Katolikami i w wielu przypadkach po odmowie pozdrowienia krzyża katowali ludzi na śmierć. Jest co najmiej kilkaset udokumentowanych przypadków takich napaści. Odpowiedz Link Zgłoś
hanklo Czlonek PIS Bohater 01.03.12, 13:44 Czyli jeżeli dziś będąc w opozycji do panującego systemu będę mordował członków PO czyli Partii rządzącej. Będę napadać na służalcze tej władzy policje i prokuratorów. Będę napadać na transporty pieniędzy aby moc kopic bron. Będę zabijać rodziny członków władzy. Palic domy członków koalicjanta PSL czy pacyfikować cale wsie. Jeżeli będę napadać na biura okopujących nas sil np. USA czy UE to w przyszłości jak PIS przejmie władze zostanę bohaterem i żołnierzem wyklętym ????. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Czlonek PIS Bohater 01.03.12, 13:58 Nie, to oznacza coś innego, mianowicie to że już dzisiaj jesteś skończonym idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilo Nie tylko jesteś idiotą, ale również terorystą IP: *.128.68.42.static.crowley.pl 01.03.12, 14:12 ponieważ próbujesz wykorzystywać zastraszenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabrze3 Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 14:15 Czcijmy bandytów, czcijmy. Komuś się teraz nie spodoba władza PO, to będzie strzelał. Strzelał do polityków. Strzelał do tych, którzy ich popierają. Piękny i wolny kraj chcieli nam ci Żołnierze Wyklęci zgotować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giena Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.12, 14:24 Nie gadaj, oni współpracowali z Niemcami. Tych teraz się rehabilitowało bo mają kasę i są naszymi przyjaciółmi! Tylko komunistów można potępiać bo nie są ulegli wobec potrzeb Kościoła i nie maja papieża z hitlerjugend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilo Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.128.68.42.static.crowley.pl 01.03.12, 14:27 Smutne jest głównie to, że nie rozumiesz, że w 45 roku nie było żadnej demokratycznie wybranej władzy, a Ci żołnierze walczyli głównie po to, aby ratować życie. Rozumiem, że porównujesz władzę komunistów do władzy PO i to jest bardzo ciekawe porównanie Odpowiedz Link Zgłoś
tomekk46 Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 14:49 nie porownuj PO do ppr,jaki jest tusk co mozna powiedziec o nim zlego ale zostal on demokratycznie wybrany a nie dzieki mordom politycznym i przy pomocy sowieckich wojsk,terroru i strachu.Zolnierze wykleci chcieli wolnej i niezaleznej polski,czy anoda i pilecki to wedlug ciebie mordercy?co masz do anody powiedz mi polglowku?czy to morderca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zabrze3 Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.12, 15:28 Oni nie chcieli "niezależnej" Polski. Oni chcieli Polski "zależnej od siebie". Niektórym wojna tak bardzo zryła mózgi, że po wojnie chcieli dalej zabijać. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekk46 Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 15:54 anoda chcial polski zaleznej od siebie?poczytaj sobie kamienie na szaniec to dowiesz sie jakiej polski oni chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Jestem za ACTA 01.03.12, 14:17 Widzisz idioto, ja nie mam powodów ukrywać się, jeśli namierzyłeś tyle to wiesz także że nie jestem nastoletnim szczylem. A jak wklepiesz nazwisko to natychmiast wyskakuje na pierwszych stronach google. Natomiast gó...arzeria którą próbujesz tutaj uprawiać będzie wymagała z Twojej strony uciekania w anonimowość. Odpowiedz Link Zgłoś
hanklo Re: Jestem za ACTA 01.03.12, 14:28 a tak poza tym jesteś zwykłym prostakiem i chamem. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Jestem za ACTA 01.03.12, 14:32 dokończ to co zapowiedziałeś, pokaż że potrafisz, zobaczymy co na to prawnicy powiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysiozboj Re: Jestem za ACTA 01.03.12, 14:47 Widzisz, jesteś najzwyczajniejszym gó...arzem który chciał kogoś postraszyć podaniem jego danych w necie, strach przed odpowiedzialnością sprawia że tylko na głupawych groźbach skończysz. A ja bynajmniej nie staram się ukrywać swojej tożsamości, kilka razy już podawałem wystarczające dane do namierzenia mnie, w googlach po podaniu choćby jednej z kilku danym mnie tyczących natychmiast wyskakuję na pierwszej stronie z pełnymi danymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Ż Składam hołd polskim bohaterom. IP: *.elk.mm.pl 01.03.12, 15:01 DZIŚ MAMY ŚWIĘTO POLSKICH PATRIOTÓW tz.ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH Mordowanych przez Żydowskie UB i polskich konfidentów razem z NKWD i użytecznych durni . Na www.wp.pl jest artykuł P Prezydent .Komorowski mówi że jego ojciec był żołnierzem wyklętym .Pytam się p.Komorowski to dlaczego ty robisz wszystko na ODWRÓT niszczysz Polskę razem z Agentura Okrągłostołową -Bolkową. LEWACTWU ze wschodu i ZACHODU UE ty im liżesz i lizałeś tyłek .Jak to się ma do pamięci ojca .Dlaczego P Komorowski jesteś uwikłany w sprawy WSI.Prawdziwym ŻOŁNIERZOM i ich rodzinom składam Wyrazy SZACUNKU,PAMIĘCI,oraz by ich walka o suwerenna Polskę się spieniła. Ich miejsce jest wśród Sprawiedliwych oraz z Panem Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekk46 Re: Składam hołd polskim bohaterom. 01.03.12, 15:56 to tacy zydzi byli,prawdziwi zydzi to pojechali walczyc o swoje panstwo Odpowiedz Link Zgłoś
totapis500 Re: Składam hołd polskim bohaterom. 01.03.12, 18:38 Cała solidarność z Bolkiem i Lolkiem to banda nieuków i kretynów myśleli że w kapitalizmie się nie pracuje.Najwybitniejszego patrioty ojciec sprzedawał chłopaków z AK jak ciepłe bułeczki aby gnomowi Jarusiowi i jego bratu nieudacznikowi żyło się lepiej wyrosło dwóch błaznów. Odpowiedz Link Zgłoś
dazheng Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym... 01.03.12, 15:48 ...a na blogu szambo! Odpowiedz Link Zgłoś
totapis500 Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym 01.03.12, 18:33 Czy ktokolwiek zastanawiał się ilu takich ludzi musiał sypnąć Rajmund Kaczyński aby dostać tytuł jednorocznego inżyniera i apartament na Żoliborzu w którym wychowali się dwaj jedyni patrioci naszego narodu reszta to dziady zgodnie z określeniem profesora byłego prezydenta nieudacznika chyba też dostał dyplom tak jak tatuś "spie...j dziadu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a taki sobie Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym???? IP: *.dip.t-dialin.net 01.03.12, 19:15 Hallo !!! Hmmm, ci zolnierze wykleci walczyli o Polske niezalezna od Rosji - i sa bohaterami !!! Hmm, a ten tez walczyl o wolna Ukraine i jest przez nas uznany jaka bandyta !!!! pl.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia , dla wielu ukraincow jest on tez bohaterem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rokoko Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym???? IP: *.superkabel.de 01.03.12, 20:54 www.tvn24.pl/-1,1677326,0,1,bylem-gorszy-od-zwierzecia-bylem-zolnierzem-ak,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a taki sobie Re: Dziś składamy hołd Żołnierzom Wyklętym???? IP: *.dip.t-dialin.net 03.03.12, 21:18 Hmmm Czytajac ten zalinkowany artykul dalej twierdze , ze dla jednych to zolnierze wykleci , a dla innych to zolnierze przekleci !!!! Odpowiedz Link Zgłoś