Dodaj do ulubionych

Związkowcy z politechniki proponują uczelniane ...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.12, 07:51
Szary człowiek się nie liczy - zrobią przedszkole na Prószkowskiej to jak osoba z Malinki na tam dziecko dostarczyć jak nie posiada samochodu i o której musiała by jechać. Podobnie jeśli przedszkole powstanie na Mikołajczyka a ktoś pracuje na Prószkowskiej a mieszka np. na Dambonia - nierealne pomysły. Politechnika nie jest zakładam posiadającym jedną lokalizację - niestety jest ich wiele rozsianych po całym mieście, dlatego jeśli powstanie przedszkole to tam gdzie będzie wygodniej pewnej tylko części osób. Natomiast pytając studentkę która ma dziecko czy chciała by mieć możliwość pozostawienia dziecka w przedszkolu PO w ciemno odpowie że tak, ale pytając czy chciała by je przewieść autobusem w zimę na drugi koniec miasta - już nie koniecznie odpowie tak.
A jeśli ktoś mieszka poza Opolem to już jest przegrany - to ma być myślenie o pracownikach i studentach. Chyba nie o to do końca chodzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: to jest demokracja Związkowcy z politechniki proponują uczelniane ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.12, 07:54
      co prawda to nie reprezentacja całej społeczności, ale chyba jednak związkowcy mają rację - Rektor jak chcial to najpierw powinien porozmawiać a nie biec do mikrofonu, bo to w końcu nie jego pieniążki. Ale cóż cały czas wydawało mu sie że żyje w matrixie.
      A symulacje w wydaniu Pani Kanclerz lepiej ne komentować - ale się napracowała.
    • Gość: Wykładowca Re: Związkowcy z politechniki proponują uczelnian IP: *.adsl.inetia.pl 02.03.12, 08:26
      Pan Skubis zapuscił uczelnię. Ludzie zwalniaja sie jeden za drugim. Czy tego instytucje nie widzą. Moi synowie idą na uczelnie do wrocławia. Nasza politechnika to mina....... czy ktos mysli o młodych ludziach ??????
    • Gość: asystent Związkowcy z politechniki proponują uczelniane ... IP: *.po.opole.pl 02.03.12, 12:12
      To całe zamieszanie to tylko kiełbasa wyborcza, jak życie pokaże związkowcy będą się spierać z Panią Kanclerz, a rzeczywistego wsparcia jak nie było tak nie będzie. Jestem pracownikiem uczelni i zapis o tym że świeżo upieczeni rodzice już dostają zapomogi jest nieprawdziwy. No chyba że Panie w administracji się mylą.
      • Gość: a. korzystałem z zapomóg IP: *.po.opole.pl 02.03.12, 14:09
        Możesz pisać wnioski o zapomogę bezzwrotną, ze względu na chorobę, gdy musisz wydać więcej niż zwykle na podręczniki dla dzieci, na kupno węgla itp. Czujesz że potrzebujesz wsparcia, zwróć się o pomoc i uzasadnij prośbę i przedstaw swoją sytuację losową i materialną. Czas po urodzeniu dziecka jest trudnym okresem i kwestii pomocy materialnej nie załatwi jednorazowa zapomoga w zależności od dochodów na członka rodziny. To są indywidualne sprawy. Wiem jak to jest zdecydować się "iść z pismem po prośbie" i być może w tej sprawie chodziło o "bezstresową" "pomoc".

Ten fundusz jest od wielu takich spraw i z zasady każda zapomoga jest na wniosek. Nawet na uczestnictwo w balu możesz dostać dofinansowanie aby chociaż przez chwilę oderwać się od szare rzeczywistości. :)

Przeczytaj najnowsze wiadomości uczelniane ( wu.po.opole.pl ), jest tam trochę na ten temat.

Warto wiedzieć, że oprócz zapomóg bezzwrotnych jest też możliwość skorzystania z pożyczki mieszkaniowej. Szczegóły są w regulaminie dostępnym dla każdego pracownika poprzez stronę inet.
        • Gość: do a. Re: korzystałem z zapomóg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.12, 15:40
          w tej firmie ostatnimi czasy szara rzeczywistość była jeszcze bardziej szara niż piszesz.
    • Gość: emeryt Związkowcy z politechniki proponują uczelniane ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.12, 12:40
      Proponuję sprzeddawać na uczelniach cebulę, marchew, karpia itp. Będzie to wspaniały powrót do czasów minionych.
      Wstyd mi za Solidarność!!!
    • Gość: paragraf Związkowcy z politechniki proponują uczelniane ... IP: *.ip.netia.com.pl 02.03.12, 14:22
      Pani Kanclerz ,, d z i w i się ", bo nie zna prawa !
    • staszek.paluch Związkowcy z politechniki proponują uczelniane ... 03.03.12, 14:18
      Jest w tym, co piszecie wiele racji... Należy zauważyć, że aby złagodzić skutki wystarczy trochę grosza, np. pieniędzy na pokaz, jeżeli natomiast chciałoby się zmierzyć z problemem to nie wystarczy pokazać tylko pieniędzy, ale zastanowić się nad rozwiązaniem systemowym. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie zmieni się sposób zarówno sprawowania władzy jak również traktowania ludzi. Powinniśmy myśleć o przyszłości jako o stanie możliwie najbardziej korzystnym dla nas, dlatego warto nie dywagować nad pojedynczym rozwiązaniem ale lepiej zastanowić się nad tym czy co jest dla nas najbardziej pilne i równocześnie ważne z punktu widzenia rozwoju. Dziś ta uczelnia jest spostrzegana jako miejsce, gdzie najsilniej rozwijają się zarówno budynki, administracja i dobre samopoczucie "świętych", może warto zastanowić się, nad tym aby uczelnia postawiła na wsparcie ludzi, ale nie tych przy władzy ale tych, dzięki którym ona istnieje. To zwykli szarzy ludzie sprawiają, że jeszcze utrzymuje się ona na powierzchni i jeżeli nie zostanie zrealizowany program naprawczy, to myślę, że rychło pójdzie na dno.
      • Gość: turysta Re: Związkowcy z politechniki proponują uczelnian IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.12, 14:34
        Myślę, że aluzja marynistyczna jest jak najbardziej na miejscu, nawiasem mówiąc obecny kapitan tego statku bardzo mi przypomina Francesco Schettino, z powszechnie znanego statku Costa Concordia, nie za to, że wybrał zły kurs, ale za to, że mimo tego dalej z uporem wszystkich przekonuje, że wszystko gra, choć wciąż statek kieruje się na skały (NSJO). Mam nadzieję, że ten kto podejmie się w tym momencie akcji ratowniczej będzie równie równie twardy i stanowczy jak Gregorio De Falco (słynny kapitan straży przybrzeżnej), aby jeszcze za w czasu uratować ten okręt!
        • Gość: statek nabrał wody Re: Związkowcy z politechniki proponują uczelnian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.12, 15:50
          Ależ już dość wyraźnie widać że jednak epoka Wach-Skubis i Skubis sam, która trwałą od 1990 roku na szczęście kończy się. Była co prawda mała przerwa na prof. Suchego.
          Sytuacja nie jest dobra, bo jak piszecie statek mocno zboczył i nabrał sporo wody. A był to okres gdzie płynięcie ostrym kursem do przodu było niezwykle ważne. Oby się okazało że nie za bardzo jesteśmy z tyłu. Najgorsze że wiele złych decyzji nie bęzdie właściwie można odkręcić.
          • olgierdpapa Re: Związkowcy z politechniki proponują uczelnian 03.03.12, 16:24
            POdajcie Panowie marynarze parę przykładów takich fatalnych decyzji, żeby nie wyszło, iż nie chodzi wam o dobro PO.
            • Gość: do olgierdapapy Re: Związkowcy z politechniki proponują uczelnian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.12, 18:16
              zupełnie nie zrozumiałem twojego pytania.
              interesujesz się, czy chcesz tylko wiedzieć - otóz to się już stało.
              jest jeden kandydat od pewnego czasu w wyraźnej opozycji, a dla każdego którego wytypował by obecny JM byłby to pocałunek śmierci - nikt się w końcu nie zgodził.
              • olgierdpapa Re: Związkowcy z politechniki proponują uczelnian 03.03.12, 18:43
                Rozumiem, Ale bez nerw.
                To Twoim zdaniem dobrze, że jest tylko T., czy źle?
                Jeśli ten pewien kandydat nie zaistniał wcześniej, to z T. nie miał żadnych szans (nawet z całowaniem). I ta obecna sytuacja - moim zdaniem - jest lepsza, niż ta na UO. Bo tam kandydatów jest dwóch, ale zwycięzca nie wyjdzie z tego pojedynku mocniejszy, a może nawet nie wyjdzie zupełnie mocny.
                Nie wiem, czy S. był na tyle ślepy (mocny, słaby, itd), by nie wychować następcy.
                Co sądzisz, kolego?

Gość portalu: do olgierdapapy napisał(a):

> zupełnie nie zrozumiałem twojego pytania.
                > interesujesz się, czy chcesz tylko wiedzieć - otóz to się już stało.
                > jest jeden kandydat od pewnego czasu w wyraźnej opozycji, a dla każdego którego
                > wytypował by obecny JM byłby to pocałunek śmierci - nikt się w końcu nie zgodz
                > ił.
                • Gość: do o...papy Re: Związkowcy z politechniki proponują uczelnian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.12, 20:32
                  widze że jednak trochę się orientujesz.
                  Dośc długo był silny słaobością reszty, ale w gruncie rzeczy słaby tym, że wyłączył wszystkie elementy, które mogły dać mu sygnał - przesadzasz.
                  Ale tak kończą autorytarni szefowie - jakich ma swoich wychowanków każdy widzi: wierni, mierni, bierni.
                  Już od pewnego czasu było widać, że ten jeden mu się urywa ze smyczy.
                  W gruncie rzeczy teraz jest to reakcja na pozbycie się w uczleni wiele lat temu byłego szefa przyszłago rektora - takich rzeczy sie nie zapomina. Ja to rozumiem, nawet się dziwiłem że wszedł mw ten układ - widać tylko na 7 a właściwie 6 lat.
                  a czy dobrze czy żle, to czas pokarze i nie powiem abym był spokojnym dopóki nie usłyszę jakich chce mieć prorektorów. Potem dalej bedę nieksokojnym ale może już nieco mniej. A w podsumowaniu to tak jak w tym starym żydowskim kawale - mamy to czego chcieliśmy: dobrze mi tu, dobrze mi tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka