Dodaj do ulubionych

Olimpiada czy Igrzyska

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.12, 16:35
Mam pytanie do wytrawnych znawców Igrzysk Olimpijskich.Która forma jest poprawna .Andrzej pojechał na Igrzyska czy też Andrzej pojechał na Olimpiadę i dlaczego jest ona poprawna.
Wybrałem ten temat ponieważ do rozpoczęcia igrzysk w Londynie pozostało już tylko 100 dni.
Obserwuj wątek
    • skautopolski Re: Olimpiada czy Igrzyska 18.04.12, 16:51
      Poprawna forma to Igrzyska Olimpijskie. Olimpiada to czteroletni okres pomiędzy Igrzyskami Olimpijskimi
      • Gość: gość Re: Olimpiada czy Igrzyska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.12, 18:18
        Oczywiście masz rację a ja tylko dodam ,że igrzyska to zawody a olimpiada\miara czasu\ trwa naprawdę cztery lata .I tak w Londynie rozegrane zostaną Igrzyska Olimpijskie dla uczczenia XXX Olimpiady ery nowożytnej.Igrzyska rozgrywane są zawsze w czwartym,ostatnim roku olimpiady dla jej uczczenia . Igrzyska ... Olimpiady noszą numer danej Olimpiady ,bez względu na to jakie okoliczności stanęły na przeszkodzie w przeprowadzeniu igrzysk olimpiady poprzedniej.Termin Olimpiada nie odnosi się do Zimowych Igrzysk Olimpijskich.Te i inne kwestie reguluje terminologia olimpijska której niestety nie przestrzegają w języku tzw. obiegowym a powinni ,nawet nasi najlepsi dziennikarze sportowi .Zacytowałem fragment nowego przepisu który obowiązuje do chwili obecnej a został zatwierdzony na 80 sesji M.K.OL. w Atenach w 1978r. .Przepis ten uściśla znaczenie i stosowanie określeń używanych w Karcie Olimpijskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka