Dodaj do ulubionych

Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają pracę

28.08.12, 10:13
ciekawe czy za wakacje tez im zapłacą jak w Polsce.. ???
Obserwuj wątek
    • Gość: inż. Re: Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają p IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.08.12, 10:33
      za urlop jełopo sie płaci, taki kodeks pracy i u nas i w niemczech,
      zarobią tam po 2000-3000 euro,
      jedyny problem to język, gdyby nie to wielu dobrych nauczycieli wyemigrowało by z tego polskiego syfu
      • Gość: miki Re: Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają p IP: *.xdsl.centertel.pl 28.08.12, 10:48
        chyba język będzie tutaj największa barierą. młodzi n-le jeżeli znają biegle jakiś język obcy - to angielski głównie. z niemieckim raczej starsza kadra jest bardziej za pan brat, ale ci chyba niechętnie wyjechaliby za granicę do pracy.
        • Gość: miki2 Re: Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają p IP: *.wroclaw.vectranet.pl 28.08.12, 11:33
          Niekoniecznie.
          Ja jestem takim "nauczycielem w średnim wieku" i niestety, biegle angielski, uczyłam juz po angielsku... Znać język a uczyć (!) danego przedmiotu w tym języku to dwie różne sprawy. Można naprawę dobrze znac język (i w mowie i w piśmie) i być nauczycielem (w języku rodzimym), a z uczeniem w tym drugim języku jest problem (efektywnym uczeniem, rzecz jasna, nie odklepywaniem regułek i dyktowaniem z notatek)....
      • Gość: xxx Re: Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają p IP: *.toya.net.pl 28.08.12, 20:50
        I tu wychodzi wszechstronne wykształcenie nauczycieli. Hi hi
    • jwarenn Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają pracę 28.08.12, 10:56
      Kolejny cud Tuska.
    • Gość: Kris Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają pracę IP: *.pools.arcor-ip.net 28.08.12, 11:13
      Co za ... to napisał ? Po pierwsze ! W Niemczech mają wystarczająco dużo bezrobotnych niemieckich nauczycieli ! Po drugie ! Trzeba znać naprawdę dobrze język. Po trzecie ! żeby zostać w Niemczech nauczycielem potrzebne jest spełnienie licznych wymogów.15 lat temu też mogłem zostać w Niemczech nauczycielem.Jak mi przysłali papiery z ministerstwa to mi się odechciało.Mimo że mój dyplom i wykształcenie zostały uznane to musiałbym uzupełniać wykształcenie bo w Niemczech jest zupełnie inny system nauczania niż w Polsce. Po czwarte ! W Niemczech polskie dyplomy i wykształcenie nauczycielskie są nieuznawane ! Był taki okres że były (lata 90).Po piąte ! jeszcze niewidziałem takiego spotu reklamowego w niemieckiej TV !
      • Gość: vera Re: Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają p IP: *.mkf.de 28.08.12, 13:49
        masz racje. od czasu do czasu czytam takie bzdury nt rynku niemieckiego, ze zastanawiam sie jak mozna pisac o czyms, o czym nie ma sie nawet bladego pojecia???
        nauczycieli na wschodzie niemiec jest za duzo i o pensji 2000-3000 to moga sobie pomarzyc. tyle dostaja starzy wyjadacze z umowani zawartymi lata temu. mlodzi maja polowe tej stawki i to bez gwarancji zatrudnienia. poza tym egzamin 1 stopnia, egzamin 2 stopnia i DWA przedmioty do nauczania. powodzenia. ciekawe czy wyjedzie ich choc 5 z calej polski. stek bzdur
        • Gość: Franek Re: Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają p IP: *.static.qsc.de 29.08.12, 01:46
          Bredzisz. Chyba od tygodnia jestes w Niemczech. Zaden nauczyciel w Niemczech nie zarabia 1000 euro. W ogole malo kto ma tyle na reke, chyba ze Polak zbierajacy owoce. Osoba z kwalifikacjami zawsze zarobi powyzej 1500 euro, a wiec 6 tys. zl na reke.
    • Gość: 102 Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają pracę IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.12, 12:26
      I bardzo dobrze, no bo po co Polakom nauczyciele? Aby kolejne burdy, strajki i marsze wyczyniali? Starczy że się nauczą gotować, zmywać i rowy kopać i na roboty do UE pojadą.
    • Gość: Jan Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają pracę IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 28.08.12, 12:41
      Jaki nauczyciel z Polski może znać "Biegle" język niemiecki.przecież wszyscy uczyli się tylko angielskiego. Przecież nawet dobrze polskiego nie znają.
      • Gość: nn Re: Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają p IP: *.in.net.pl 28.08.12, 13:18
        Kolejny mędrek się odezwał. Angielskiego "wszyscy" uczą się dopiero od '89. Na studiach miałam właśnie j. niemiecki i oczywiście rosyjski (ten był obowiązkowy).
    • Gość: krzych Nauczyciele wyjeżdżają do Niemiec. Tam mają pracę IP: *.pools.arcor-ip.net 28.08.12, 13:51
      Pozamykac wszystkie zaklady, szkoly i cala Polske i bedzie po sprawie.
    • Gość: RRRR! Ach, to/te "województwo" ! .......... IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.12, 14:39
      www.dziennikzachodni.pl/artykul/645659,watroba-do-smolorza-nie-winilbym-tylko-buzka-za-ksztalt-woj,id,t.html
      To bol lod poczontku megadupny feler.

Vivat Silesia Superior (wszyskie czi konski).
    • Gość: wrocamy Nauczyciele zostaja w Polsce; tu mają wiele do zro IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.12, 15:37
      Praca w Polsce. Blisko swojej rodziny. Blisko swojego kosciola rodzinnego. Blisko meza, zony, dzieci, dziadkow, babc !
    • angrusz1 Biegła znajomość 29.08.12, 08:24
      niemieckiego .
      Hmm, ilu nauczycieli ma biegłą znajomość niemieckiego , angielskiego .
      Głównie filolodzy.
      Oni i w Polsce zarobią i dorobią korepetycjami .

Ale na zmywak można pojechać . Zawsze to jakiś dochód i utrzymanie i możliwość przeczekania kryzysu i ciężkich czasów .
      Ale te ciężkie czasy - nie tylko w oświacie - zapowiadają się na długotrwałe .
    • Gość: uiuiui 99,9% IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.12, 08:40
      99,9% nauczycieli w Polsce nie zna niemieckiego. W zasadzie to tylko nauczyciele niemieckiego mogliby tam wyjechać. Tylko czego by tam uczyli???
      • Gość: k Re: 99,9% IP: *.dynamic.kabel-deutschland.de 02.09.14, 16:30
        niemieckiego np i jakiegos drugiego przedmiotu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka