Dodaj do ulubionych

Architekt: Zyskując parking, stracimy plac

IP: 217.173.195.* 08.01.13, 08:17
Przestańcie pokazywać wizualizację od strony ul. Kośnego. Nie oddaje ona prawdy. Wystarczy spojrzeć na inne wizualizacje, żeby zobaczyć, że od strony Kośnego będzie widok jak od Grunwaldzkiej, czyli jednolita bryła Solarisa. A Uniwersytetu stamtąd się nie zobaczy.
Poza tym w końcu jakiś rozsądny głos w dyskusji.
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Architekt: Zyskując parking, stracimy plac IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 08:37
      Kolejny rozsądny głos w dyskusji, która - co ciekawe - została przeniesiona na jałowe pole. Wpierw musimy, jako mieszkańcy wymusić na władzach miasta, dyskusję dotyczącą pomysłu na plac.

Podstawowe pytanie:
      Dlaczego Ratusz upiera się przy budowie parkingu dla samochodów, skoro wszystkie fakty wskazują, iż nie powinien funkcjonować w tym miejscu?!

Osobiście uważam, iż plac Kopernika należy zwrócić mieszkańcom naszego miasta. Solaris może wykorzystać przestrzeń pod placem, ale tylko i wyłącznie w sytuacji, gdy powierzchnię ponad przeistoczy w miejsce dla wszystkich!
    • Gość: polanka Architekt: Zyskując parking, stracimy plac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.13, 08:43
      Nie przesadzajmy. Widok Solarisa w przyszłym kształcie i tak jest o niebo lepszy od tego parkingu zapchanego samochodami, że o cukierkowym aż flaki wykręca (nienaturalnym) kolorze budynków uniwersytetu nie wspomnę. Warunek jeden. Parking podziemny ma być za darmo, a wjazd na niego przyjazny dla klientów. Obecny parking w solarisie stoi pusty, bo kosztuje potworną kasę, no i wjechać na niego dla niektórych jest problemem (za stromy). Wszystko na ten temat. Mamy chętnego to nie kręćmy nosem. Do Opola z inwestycjami nikt się nie pcha drzwiami i oknami, więc lepiej niech architekci miejscy schowają swoje ambicje i siedzą cicho. Cieszmy się, że w ogóle ktoś chce tu coś budować.
      • g0sc Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 09:15
        Gość portalu: polanka napisał(a):

> Obecny parking w solarisie stoi pusty, bo kosztuje potworną kasę, no i wjechać na niego d
        > la niektórych jest problemem (za stromy).

Jak się nie potrafi jeździć, to się pisze, że podjazd za stromy <załamka> Wjeżdżają tam zarówno Daewoo Tico, jak i Audi Q7. Brakuje jeszcze tylko TIR'a z naczepą. Pierwsza godzina gratis, więc faktycznie drożyzna.
        • alanta1 Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 09:41
          g0sc napisał(a):

> Jak się nie potrafi jeździć, to się pisze, że podjazd za stromy <załamka

No to się załamuj. Parking ma jedną z najbardziej ostrych pochylni w kraju, ja się zwyczajnie tam boję wjeżdżać. A jak jest zima, to już w ogóle koszmar.

I co z tego, ze pierwsza godzina gratis? Każda następna jest droga, i to bardzo. A gdzie mają parkować studenci, szczególnie zaoczni, którzy na cały dzień przyjeżdżają spoza Opola?
          Że już o problemach osób późno wychodzących z kina nie wspomnę :P
          • g0sc Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 09:56
            No to się bój, Twoja sprawa i strata :) Jaki koszmar, że możesz stanąć pod dachem zamiast sprzątać śnieg z samochodu? Jedynym moim zdaniem problemem jest fragment łączący wyjazd z parkingu z jezdną - przejście dla pieszych, tam trzeba uważać.

Ale to wszystko dlatego, że mając duży van łatwiej i taniej jest mi stanąć w Solarisie, gdzie zawsze jest dużo miejsca za darmo, niż na zapchanym parkingu na placu, gdzie w ciągu dnia muszę płacić.

Jak bardzo drogo? Wciąż taniej niż na parkingu miejskim. Opłaty na parkingach w centrum są po to, żeby nie zostawiać tam samochodu na 8h - tylko załatwić co jest do załatwienia i zrobić miejsce innym. Są jeszcze autobusy, rowery, rolki, łyżwy, sanki ...
          • gandharwa Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 10:17
            A gdzie mają parkować studenci, szczególnie zaoczni, którzy na cały dzień przyjeżdżają spoza Opola?

Na ulicy Rataja, przecież nie wszyscy mają wykłady w rektoracie?

Że już o problemach osób późno wychodzących z kina nie wspomnę :P
            Ci akurat mogą (na razie) zaparkować na pl. Kopernika, opłaty są ściągane tylko do 20-stej.

W Dreźnie dla przykładu największe kino stoi w miejscu, gdzie łatwo dojechać może tramwajem, ale samochodem to ani się zatrzymać, ani zaparkować. Nie ma ani jednego "kinowego" miejsca parkingowego. I z tego co wiem, to popularne kino. Jakoś tam samochodziarze się aranżują.
            • przemo_opole Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 10:19
              opłaty są do 18, w soboty i niedziele jest za darmo
              • przemo_opole Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 10:19
                sorry, prostuję - do 17
                • gandharwa Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 10:31
                  przemo_opole napisał:

> sorry, prostuję - do 17

No sam widzisz...czyli jak ktoś przyjeżdża na film, który się kończy po 21, to chyba nie musi za pl. Kopernika płacić?
                  • przemo_opole Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 10:32
                    Ale ja akurat tego ktosia nie żałuję. Nawet jakby płacić musiał.
                    Uważam, że z placem trzeba coś inteligentnie zrobić.
        • przemo_opole Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 09:43
          Ja tam wjeżdżam bez problemu ale mimo to uważam, że wjazd może być niebezpieczny dla niektórych kierowców. Spaprali to i tyle. Ok, było mało miejsca, ale to nie zmienia faktu, że spaprali.
        • Gość: behemot Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 10:14
          Mądrzy ludzie, to co im przeszkadzało na powierzchni a bylo miejską infrastrukturą powsadzali w ziemię, zyskując wolną przestrzeń. Akwedukty, rynsztoki, linie z prądem, rury z gazem, ciągi komunikacyjne, wymyslili kolejkę podziemną itd. Czemu więc nie wepchać pod ziemię, parkingów zyskując tym powierzchnię do bardziej praktycznego z punktu widzenia mieszkańców miasta zagospodarowania? Nie zgadzam się z panem architektem. Gdyby miasto wysupłało kasę i pod plac upchało parking, to trudno mówić o utracie placu Kopernika. Wprost przeciwnie, zostałby on odzyskany z rąk zajmujących go dymiarzy i przywrócony ludziom i miastu. Ale to rozwiązanie drogie i ekskluzywne. O ile stać nas na wpychanie rur pod ziemię i drutów, to na parking, tunel czy metro jesteśmy za biedni. Biedę tę pragną wykorzystać Irlandczycy, prponujac dil, że zabiorą kawał placu rozbudowując swojego molocha a w zamian za to, pod mocno okrojony plac wsadzą parking. Taki barter, przypominający jak z tubylcami wymieniano złoto za koraliki i perkalik. No i na to tubylcy nie powinni się zgadzać mimo, że parking jak koraliki kolorowe kusi. I tu się zgodzę z panem architektem, że rozbudowa Solarisa rozwali proporcje tego miejsca, zaburzy dotychczasowy ład architektoniczny wyznaczany ciągami ulic, zaburzy perspektywę i linie widokowe a sam Solaris stanie sie dominantą tego miejsca. Przy rozbudowie galerii zalecałbym daleko idącą ostrożność choć jej całkowicie nie wykluczał. Obawiam się jednak, że władze spragnione sukcesu i to nie za swoje pieniadze, są gotowe przehandlować plac za parking
      • gandharwa Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 10:09
        Parking podziemny ma być za darmo, a wjazd na niego przyjazny dla klientów

He he, no jasssne, ja proponuję w ogóle każdemu, który doń dotarł, darmowy bon na 100 PLN za zakupy w Solarisie, by samochodziarzom humory bardziej dopisywały :-))
    • eliot_rosewater Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 09:41
      Gość portalu: Oki napisał(a):

Wystarczy spojrzeć na inne wizualizacje, żeby zobaczyć, że od strony Kośnego będzie widok jak od Grunwaldzkiej, czyli jednolita bryła Solarisa. A Uniwersytetu stamtąd się nie zobaczy.

A czy to znowu taka perełka ten uniwersytet, żeby tak go zewsząd oglądać? Gdyby jego twórcy mieli taki plan, to usypaliby wcześniej wielką górę i na jej szczycie postawili budynek, żeby górował nad miastem. Wszystko będzie lepsze w tamtym miejscu niż istniejący, dziurawy parking. Nie popadajmy w histerię - na pewno da się znaleźć takie rozwiązanie, żeby wilk był syty i owca zaspokojona ;)
      • alanta1 Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 09:45
        eliot_rosewater napisał:

> A czy to znowu taka perełka ten uniwersytet, żeby tak go zewsząd oglądać?

Ja bym wręcz go zasłoniła, te majtkowe kolory są obrzydliwe :P
        • przemo_opole Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac 08.01.13, 09:47
          Hehe, no właśnie... Ale niektórym się podoba.
      • Gość: Oki Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac IP: 217.173.195.* 08.01.13, 14:25
        Nie chodzi o to czy widok na Uniwersytet (jak i sam budynek) jest ładny bądź nieładny. Chodzi o to, że wszyscy wyrabiają sobie pogląd na podstawie obrazków które przedstawił inwestor. A na obrazkach tych świadomie/nieświadomie (niepotrzebne skreślić) inwestor zmienia rzeczywistość.
    • Gość: PapaSmerf Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Kope... IP: *.po.opole.pl 08.01.13, 09:45
      Inwestorów w Opolu trudno szukać. Plac od lat stoi pusty i zaniedbany. Takie miejsca w centrum miasta są wizytówką (nie mowieąc już o wartości). Powstanie parkingu podziemnego i rozbudowa Solarisa w niczym nie przeszkadza - o czym można się łatwo samemu przekonać. Budynek Solaris już stoi i przez najbliżesze lata będie stał. Co miało juz "zepsuć" to zepsuło. Na takiej inwestycji na pewno skorzystają mieszkańcy, inwestor i miasto Opole. Nie zmieni to znacząco widoków na otaczające budynki. Ale jaki interes jest wydawania negatywnej opinii przez architekta na tego typu przedsięwzięcie (budynek "okazały" już stoi w tym miejscu).
      Bez inwestorów miasto się nie rozwinie.
    • zb121 Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Kope... 08.01.13, 09:54
      Z tego wywiadu nie wyczytałem prawdziwych argumentów. Coś jest tylko o osi widokowej i to jest motto wszystkich wypowiedzi architektów. Mnie o wiele bardziej razi coś innego, -"oś" widokowa na budynek byłego U.S. na Kamiennej. jakoś to nie razi Panów architektów. Nigdy nie słyszałem ani też nie czytałem (może przeoczyłem) choćby o propozycjach "zneutralizowania tego pskudnego widoku. Czy ten widok Państwa architektów nie razi, zresztą tak samo jak "piękny" budynek Instytutu Śląskiego na Piastowskiej. Macie pole do popisu, to jest prawdziwe wyzwanie, które boicie się podjąć, czyżby problem przerasta Wasze umiejętności. Zaznaczam, że nie chodzi mi o wyburzenie, bo zapewne jest to nierealne. Szkoda też, że nie zakłócają Wam osi widokowej zarówno toaleta jak i stacja trafo.
      • przemo_opole Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Ko 08.01.13, 09:57
        A nie, nie. Trafo i kibel są zabytkowe i w związku z tym należy się napawać ich urokiem :)))
        • Gość: ah Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 10:31
          Też nie rozumiem tego z osią widokową. O jaki znów widok chodzi? Na plac kopernika nie chodzi się podziwiać jakikolwiek widok.
          Zrobić tam placyk parkowy, po co? Nie ma chyba w okolicy zbyt wielu mieszkańców cierpiących na brak miejsca do spacerów, sal wykładowych ze studentami też nie.

Ja jestem za rozbudową Solarisa.
    • gandharwa merytorycznie.. 08.01.13, 10:29
      1. Kto chce mieć realny wpływ na kształt placu, powinien napisać uwagi do projektu MPZP C60: www.opole.pl/miasto/artykuly/33957-34704-Article-OGLOSZENIE_o_wylozeniu_do_publicznego_wgladu_mpzp_plac_M_Kopernika__ulica_Studzi...#paragraph3344 - termin do 1.lutego 2013 - ja już napisałem :-)

2. Jutro o 14 jest publiczna dyskusja nt. pl. Kopernika. Wg mnie warto przyjść: www.opole.pl/miasto/artykuly/34035-35220-Dyskusja-nad-Placem-Kopernika#paragraph3344

3. Warto zwrócić uwagę, że wizualizacja Solarisa nie odpowiada jego rzutowi w projekcie MPZP - zgodnie z wizualizacją front od strony placu ma być półkolisty z wejściem centralnie od placu, gdy w projekcie MPZP front ma być prosty a na linii Kośnego.Collegium Minus ma być przejście dla pieszych. Na wizualizacji (widok od Kośnego) przejścia nie ma.

4. Wizualizacja też łamie perspektywę - zgodnie z projektem MPZP Solaris ma sięgać aż po drzwi rektoratu, ok 20 metrów za stacją trafo. doliczając wyjazdy z parkingu podziemnego z dwóch stron zostanie naprawdę maciupki placyk. Czy tego chcemy? Bo mnie się wydaje, że inwestor chce nam sprzedać wizualizację, gdzie Solaris powiększa się jedynie o tą półkolistą dobudówkę a w rzeczywistości chce zabudować plac.

5. Układ Solaris za parking nie polega wg mnie na tym, że inwestor się "dołoży" do niego, ale że go po prostu wybuduje za swoje.
      • przemo_opole Re: merytorycznie.. 08.01.13, 10:35
        Ad. 1 - a pochwalisz się swoim "dziełem"? ")

Ad. 5 - pozostaje jeszcze kwestia opłat - jak będą za wysokie to w dzień będzie tak sobie a w nocy pusto
      • Gość: behemot Re: merytorycznie.. IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 10:41
        O 14 to sobie ratuszowe podyskutują z emerytami i bezrobotnymi i pójdzie komunikat, że tak mało ludzi jest zainteresowanych sprawa, wobec czego miasto podjeło decyzję...
    • Gość: opolanin Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Kope... IP: *.252.16.123.internetia.net.pl 08.01.13, 10:41
      Panie Prezydencie rozpiszcie nowy konkurs na projekt placu wśród rodzimych, opolskich architektów. Będzie ładniej i taniej, bo oni czują Opole i rozumieją opolan
    • moharp Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Kope... 08.01.13, 10:52
      Pan Palej nie jest dla mnie żadnym autorytetem. Zobaczcie sobie jak wygląda np. stare cenytum Rzymu. Tam każde miejsce jest wykorzystane. Parking na placu Kopernika jest konieczny z co najmniej dwóch powodów. Aut w Opolu coraz więcej, a miejsca parkingowego w centrum w godzinach szczytu nie uświadczysz. Aby handel w małych sklepach w centrum Opola (z roku na rok coraz mniejszy) mógł istnieć to trzeba zapewnić w ich pobliżu miejsca parkingowe. Jak załatwić sprawę w urzędach ? Drugim powodem jest na pewno korzyść z tego parkingu dla studentów UO.
      • gandharwa Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Ko 08.01.13, 11:15
        Mądrze prawisz. Dlatego właśnie centrum Rzymu jest najgorszym miejscem dla kierowców - wieczne korki w Wiecznym Mieście mimo wysokich opłat. Chcemy tak w Opolu?
      • sokratovicz trzeba męskiej decyzji... 08.01.13, 16:03
        skoro aut w Opolu ma być coraz więcej, to może wreszcie trzeba podjąć męską decyzję o stopniowym zamykaniu centrum dla ruchu samochodowego? przestrzeń miasta nie jest rozciągliwa, od wieków jest jej tyle samo. więc jeśli Opole budowano z myślą przede wszystkim o pieszych i ewentualnie konnych i zaprzęgach z wołkami, którzy ze dwa razy dziennie śmignęli po glinie, to może po epoce masowej motoryzacji wrócimy do - chyba nieuświadomionej - idei dawnych budowniczych tego grodu i będziemy rozwijać nasze miasto przede wszystkim dla pieszych, rowerzystów, komunikacji zbiorowej i - w ramach wyjątku - taksówek? a parkingi budować poza centrum.
        inaczej będziecie, samochodziarze, dalej marnowali życie na sterczenie w korkach, szukanie wolnego miejsca dla bryki i dalej będziecie płacić za parking, zamiast wydać swoje pieniądze na tysiąc lepszych sposobów.
        • alanta1 Re: trzeba męskiej decyzji... 08.01.13, 17:15
          sokratovicz napisał:

> będziemy rozwijać nasze miasto przede wszystkim dla pieszych, rowerzystów
          > , komunikacji zbiorowej

Ale od tego trzeba zacząć, żeby ludzie sami chcieli się przesiąść z aut. Potem zbudować parkingi na obrzeżach, a na końcu zamknąć centrum.

> dalej będziecie płacić za parking, zamiast wydać swoje pieniądze na tysiąc lepszych sposobów.

A to akurat nie twoja sprawa, na co chcę wydawać swoje pieniądze :P
          • sokratovicz Re: trzeba męskiej decyzji... 08.01.13, 17:41
            alanta1 napisała:

"Ale od tego trzeba zacząć, żeby ludzie sami chcieli się przesiąść z aut. Potem zbudować parkingi na obrzeżach, a na końcu zamknąć centrum."
            zechcą, jak jeszcze troszkę wzrośnie liczba samochodów w mieście. w końcu dojdziemy do stanu, kiedy dojście pieszo z dowolnego punktu A do punktu B umiejscowionych w centrum Opola będzie trwało krócej, niż dojazd autem. tyle, że ja bym wolał myślenie perspektywiczne i przewidywanie, zamiast pchanie się w głąb ślepej uliczki, by sprawdzić, że kończy się ścianą.

"A to akurat nie twoja sprawa, na co chcę wydawać swoje pieniądze :P"

nie chcem, ale muszem :-)))
            • alanta1 Re: trzeba męskiej decyzji... 08.01.13, 18:54
              sokratovicz napisał:

> zechcą, jak jeszcze troszkę wzrośnie liczba samochodów w mieście. w końcu dojdz
              > iemy do stanu, kiedy dojście pieszo z dowolnego punktu A do punktu B umiejscowi
              > onych w centrum Opola będzie trwało krócej, niż dojazd autem

Nie. Wolę stać w korku niż dymać na piechotę z lapkiem i zakupami.

> ja bym wolał myślenie perspektywiczne i przewidywanie

Dlatego najpierw b.dobra komunikacja zbiorowa, potem parkingi, potem zamykanie.
            • Gość: stasiu Re: trzeba męskiej decyzji... IP: *.ip.netia.com.pl 08.01.13, 20:41
              > zechcą, jak jeszcze troszkę wzrośnie liczba samochodów w mieście. w końcu dojdz
              > iemy do stanu, kiedy dojście pieszo z dowolnego punktu A do punktu B umiejscowi
              > onych w centrum Opola będzie trwało krócej, niż dojazd autem.

nie zechcą, bo to Polacy - a w tym narodzie nadal pokutuje myslenie, ze tylko za kierownicą jesteś kimś. Ile ja znam osób, facetów w garniakach czy panienki w szpiluniach, które wiedzą doskonale, że korek, że szybciej by szły z buta, ale i tak biegną do auta.

Ja bym zaczął od zamykania centrum jak najszybciej, a nie dawać czas ludziom na
              zmądrzenie...
        • Gość: AutoKierowca_pl Re: trzeba męskiej decyzji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.13, 14:11
          Trzeba męskiej decyzji,ale ciekawe czy ktokolwiek ja podejmie,bo moim zdaniem nikt nie ma siły przebicia. co prawda zyskując parking tracimy plac,ale co jest bardziej opłacalne i praktyczne dla samych mieszkańców?

Pozdrawiam www.AutoKierowca.pl
    • gandharwa Propozycja alternatywna 08.01.13, 11:13
      To załącznik graficzny do naszych uwag do projektu MPZP C60
      ste-silesia.org/opole/MPZP_C60.jpg
      Kilka słów wyjaśnienia:
      a) przejście z Małego Rynku na parking niekoniecznie musi być podziemne, trzeba jednak mieć zgodę UO i chyba także siostrzyczek.
      b) wysokość Solarisa II oraz szklanego łącznika jak Solarisa dzisiejszego
      c) wjazd na parking tylko od strony pl. Kopernika, stąd możliwe "przysunięcie" Solarisa II do ul. Żeromskiego
      d) odwrócenie ruchu jednokierunkowego na Sempołowskiej (w dół)
      e) zamiast zamieniać pl. Kopernika w trawnik lepiej stworzyć koncepcję ciągu pieszego - zieleńca od skrzyż. Osmańczyka/Sienkiewicza aż do mini parku przy dworku przy ul. Kamiennej. Dziś ta wykostkowana przestrzeń wygląda smutnie, a to idealne miejsce na knajpki, miejsce spotkań etc.
      f) łącznik powinien mieć przeszklone elewacje oraz dach z zachowanym przejściem w kier teatru lalek.
      • przemo_opole Re: Propozycja alternatywna 08.01.13, 11:17
        Jedno co możesz być pewien: przez teren zakonu nic nie przeprowadzisz.
        Sam pomysł interesujący, wart dyskusji.
        Ale i tak tracimy tą słynną linię widokową :)
        • gandharwa Re: Propozycja alternatywna 08.01.13, 11:26
          Nie, dlaczego?
          Ja widziałem takie przeszklenia np. w Bremie lub w Dreźnie...nie wiem jak oni to budują, ale masz wrażenie, że jest tylko ze szkła, bez jakiś ciężkich dźwigarów - dobrze widać oś jezdni czy chodnika.

Sprawdź maila - tylko się nie śmiej - jako ekolodzy musieliśmy się skupić na tych kwestiach...
          • przemo_opole Re: Propozycja alternatywna 08.01.13, 11:46
            Bo Sisters nie pozwolą :)
            A z mailem (dziękuję) zapoznam się szczegółowo wieczorem.
          • najwyzszy80 Re: Propozycja alternatywna 08.01.13, 12:02
            Podoba mi się ta koncepcja z jednym wyjątkiem: czemu pchać ruch z solarisa w bardzo wąską i stromą ul. Sempołowskiej? Wyjazd na Żeromskiego jest trudny, ale co z tego? Ludzie postoją chwilę i nic się nie stanie.
            • gandharwa Re: Propozycja alternatywna 08.01.13, 12:42
              Masz rację - Sempołowskiej szkoda w ogóle na samochody, jednak chciałem zaoszczędzić ludziom wyjazdu jak z Turawa park na obwodnicę - można niby w prawo, ale wiele nielegalnie i niebezpiecznie będzie próbowało w prawo.

Inna możliwość to wjazd i wyjazd od strony skrzyż z Kośnego (niejako od strony szaletu) ale wtedy trzeba światła na Żeromskiego, nie wiem jak to wpłynie na ruch na tej ulicy. Do dyskusji.
      • sokratovicz Re: Propozycja alternatywna 08.01.13, 16:16
        z ty podziemnym przejściem może być kłopot. już paręnaście lat temu planowano wyjazd z parkingu pod pl. Kopernika na Mały Rynek i - jeśli dobrze pamiętam - koncepcja upadła z powodu osuwania się wzgórza. więc żadnego wiercenia tunelu pod uniwerkiem nie przewiduję. do 1945r. po małorynkowej stronie wzgórza stały zabudowania i one do pewnego stopnia stabilizowały teren.
    • Gość: Wizjoner Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac IP: 217.173.195.* 08.01.13, 11:25
      Zgadzam się !!! Niech mocniej pomyślą nasi autoprzy tego miernego planu bo inwestując taką kasę każdy racjonalny inwestor zakłada różne scenariusze rozbudowy. Inwestycja do linii stacji trafo i szletu jest juz jakimś kompromicem i można do dyskusji zaangazować kilka wizualizacji bo te koncepcje nie kosztuja 30 mln. Inwestor jeśli jest poważny to jest do tego lepiej przygotowany niż miastu się wydaje (nie od parady zamknął część swojego parkingu i być może chce go przerobic na m2 sklepów pod wynajem). A wygląd na to że ktoś straszy mieszkańców że jak nie dadzą zabudować miasta galerią (która i tak nie ma za zadanie konkurować z Wrocławiem - nie take jej rola !!!) to nie będzie budował (jak na chwilę obecną i tak nie może w tym miejscu więc po co straszyć !!!). A to że "inne" ekskluzywne marki odzieżowe nie maja tam miejsca ;-)))) to juz zakrawa na śmiech. Mnóstwo przestrzeni handlowe oferuje sklepom Opole więc nie przesadzajmy z takimi argumentami ;-)))) Na placu miał byc park juz od końca lat 90 tych (były także na to projekty) i do dzisiaj miasto sobie z tym nie poradziło a od 5 lat tłumaczy to niby-parkingiem. Kilkanaście lat Opolanie patrzą na ten nieudolnie zagospopdarowany najciekawszy pod tym względem do wykreowania plac miejski i smuca się każdego dnia tym co widzą. Nie róbmy z tego konfliku pomiędzy inwestorem a mieszkańcami bo TO MIASTO OPOLE rozdaje w tej chwili karty i jego szanowni państw radni. 1. Do tej pory nie wiemy po co zmieniami tak plan skoro co innego pisze się o rozbudowie galerii (tzn nie do stacji tylko do schodów uniwerku robi się linię zabudowy i to nie w półkolu tylko w prostokącie od chodnika do chodnika) !!! Albo oszustwo albo ktos tu kręcia. 2. Nie wiemy ile miasto dpołaci do tego interesu poza tym że pozbędzie się najlepszego gruntu jaki obecnie posiada i byc może straci obecne miejsca parkingowe (w części zamknięte przez Solarisa).
      3. Ile miasto dopłaci do tego moim zdaniem niepotrzebnego w tym miejscumolochowatego parkingu ??? Przypominam że robiło interes z Tesco przy Ozimskiej i za wiadukt który miał byc remontowany na koszt inwestora zapłaciło samo 27,5 mln, a Galeria Ozimska obecnie chyli się ku upadkowi.
      4. Nieopodal Opolanin stoi od ponad roku pusty i nikt nie przejmuje się budową w tym obszarze równie atrakcyjnym i łatwiejszym architektonicznie do opanowania ani miejsc parkingowych ani placem Jana Pawła II.
      5. Dlaczego nie bierze się pod uwage rozbudowy Solarisa w bok i pod ziemię w strone budynku szkoły i wejścia z drugiej strony wraz z przebudową wzjazdu na łatwiejszy i otwarciem wszytskich 360 miejsc parkingowych.
      6. Czy to nie MIASTO OPOLE, jego władze i radni powinni kreować przestrzeń na dziesiątki lub setki lat czy chciwość włascicieli jednego z kilku dużych sklepów wielkopowierzchniowych w Opolu ???
      7. Apeluję o poszanowanie obietnic wyborczych nie kosztem konfliktu inwestora i mieszkańców ale poprzez rozsadek i perspektywiczne myślenie naszych władz miasta.
      8. Apeluję o znalezienie najkorzystniejszego kompromisu ludzi kultury, architektów, sąsiadów, mieszkańców, inwestorów, klientów, radnych i urzedników a nie o forsowanie nienajlepszych i słabych rozwiązań które pogrzebia marzenia o ładnym mieście na dziesiątki lat.
      9. Dedykuję miejskim urbanistom i autorom planu szkielet biurowca przy ul Ozimskiej na przeciwko wyjścia z Solarisa jako pomysł który równie mocno wpisywał sie w epoke jak przedstawiony projekt.
      10.....
    • Gość: Wizjoner Stracimy pl Kopernika w zamian za wejście sklepowe IP: 217.173.195.* 08.01.13, 11:28
      To niech mocniej pomyślą autorzy planu bo inwestując taką kasę każdy racjonalny inwestor zakłada różne scenariusze rozbudowy. Inwestycja do linii stacji trafo i szletu jest juz jakimś kompromicem i można do dyskusji zaangazować kilka wizualizacji bo te koncepcje nie kosztuja 30 mln. Inwestor jeśli jest poważny to jest do tego lepiej przygotowany niż miastu się wydaje (nie od parady zamknął część swojego parkingu i być może chce go przerobic na m2 sklepów pod wynajem). A wygląd na to że ktoś straszy mieszkańców że jak nie dadzą zabudować miasta galerią (która i tak nie ma za zadanie konkurować z Wrocławiem - nie take jej rola !!!) to nie będzie budował (jak na chwilę obecną i tak nie może w tym miejscu więc po co straszyć !!!). A to że "inne" ekskluzywne marki odzieżowe nie maja tam miejsca ;-)))) to juz zakrawa na śmiech. Mnóstwo przestrzeni handlowe oferuje sklepom Opole więc nie przesadzajmy z takimi argumentami ;-)))) Na placu miał byc park juz od końca lat 90 tych (były także na to projekty) i do dzisiaj miasto sobie z tym nie poradziło a od 5 lat tłumaczy to niby-parkingiem. Kilkanaście lat Opolanie patrzą na ten nieudolnie zagospopdarowany najciekawszy pod tym względem do wykreowania plac miejski i smuca się każdego dnia tym co widzą. Nie róbmy z tego konfliku pomiędzy inwestorem a mieszkańcami bo TO MIASTO OPOLE rozdaje w tej chwili karty i jego szanowni państw radni. 1. Do tej pory nie wiemy po co zmieniami tak plan skoro co innego pisze się o rozbudowie galerii (tzn nie do stacji tylko do schodów uniwerku robi się linię zabudowy i to nie w półkolu tylko w prostokącie od chodnika do chodnika) !!! Albo oszustwo albo ktos tu kręcia. 2. Nie wiemy ile miasto dpołaci do tego interesu poza tym że pozbędzie się najlepszego gruntu jaki obecnie posiada i byc może straci obecne miejsca parkingowe (w części zamknięte przez Solarisa).
      3. Ile miasto dopłaci do tego moim zdaniem niepotrzebnego w tym miejscumolochowatego parkingu ??? Przypominam że robiło interes z Tesco przy Ozimskiej i za wiadukt który miał byc remontowany na koszt inwestora zapłaciło samo 27,5 mln, a Galeria Ozimska obecnie chyli się ku upadkowi.
      4. Nieopodal Opolanin stoi od ponad roku pusty i nikt nie przejmuje się budową w tym obszarze równie atrakcyjnym i łatwiejszym architektonicznie do opanowania ani miejsc parkingowych ani placem Jana Pawła II.
      5. Dlaczego nie bierze się pod uwage rozbudowy Solarisa w bok i pod ziemię w strone budynku szkoły i wejścia z drugiej strony wraz z przebudową wzjazdu na łatwiejszy i otwarciem wszytskich 360 miejsc parkingowych.
      6. Czy to nie MIASTO OPOLE, jego władze i radni powinni kreować przestrzeń na dziesiątki lub setki lat czy chciwość włascicieli jednego z kilku dużych sklepów wielkopowierzchniowych w Opolu ???
      7. Apeluję o poszanowanie obietnic wyborczych nie kosztem konfliktu inwestora i mieszkańców ale poprzez rozsadek i perspektywiczne myślenie naszych władz miasta.
      8. Apeluję o znalezienie najkorzystniejszego kompromisu ludzi kultury, architektów, sąsiadów, mieszkańców, inwestorów, klientów, radnych i urzedników a nie o forsowanie nienajlepszych i słabych rozwiązań które pogrzebia marzenia o ładnym mieście na dziesiątki lat.
      9. Dedykuję miejskim urbanistom i autorom planu szkielet biurowca przy ul Ozimskiej na przeciwko wyjścia z Solarisa jako pomysł który równie mocno wpisywał sie w epoke jak przedstawiony projekt.
      10.....
      • gandharwa Re: Stracimy pl Kopernika w zamian za wejście skl 08.01.13, 11:36

Dziwisz się? Społem nie wprowadziło tam żadnych ciekawych marek, jest też trudność z zaparkowaniem. No i bliskość Solarisa.

Wg mnie Opolanin ma przyszłość, ale trzeba zmiany myślenia o tej galerii. Może to zabrzmi dziwnie...ale ja bym tam przeniósł "Rzemieślnika" (na górne piętro) a przy okazji targowisko warzywne i kwiatowe (w przyziemie). Lub jakiś outlet center. Opolanin miałby szansę stać się takim Solarisem "low budget" - nie ukrywajmy, nie każdego stać na ciuch z Zary czy MeXX, co nie oznacza, że muszą kupować w szmateksie. Nie bez kozery targowiska nie chcą same zniknąć. Ucywilizujmy je więc w hali targowej pod nazwą "Opolanin"

Za to w "Rzemieślniku" dałbym większe sklepy, ostatni pomysł z drogerią nie jest zły.
        • przemo_opole Re: Stracimy pl Kopernika w zamian za wejście skl 08.01.13, 11:45
          Zamknięcie Cytruska pod dachem to pomysł, o którym myślę od wielu lat.
          Ale tylko art. spożywcze + kwiaty.
          To pozwoli na normalny handel i oferowanie dobrego towaru o każdej porze roku.
    • Gość: Zainteresowany Miasto sprzedało już jeden plac pod budowę hotelu IP: 217.173.195.* 08.01.13, 12:16
      Miasto sprzedało już jeden plac pod budowę hotelu i teraz jest tam "bułgarski" targ... - konkurencja dla cytruska - bo nawet parking okazał się dla "INWESTORA" niezbyt dobrym biznesem... To daje do myślenia !!!
    • Gość: Borkowski.K Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Kope... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 13:52
      Nie wiem gdzie bywał ten wybitny architekt i co widział, ale wiem że jego poglad na parking podziemny na pl.Kopernika jest idiotyczny!!! W 1974 roku w Grenoble stanąłęm jak wryty gdy zobaczyłem samochody znikające pod placem obok którego płynie rzeka. Prawie pół wieku później "genialny" architekt nie chce parkingu na wapiennej górce, który załatwiłby problem z parkowaniem w centrum Opola. Może się zgodzi, jak mu jakieś zleconko wpadnie! Opolanie zacznijcie myśleć! Jak nie gorliwe siostrunie zakonne trzymające ruinę to genialne pomysły architekta-doradcy. Ale czy ten zestaw ludzi w Ratuszu potrafi myśleć i robić coś dla Miasta i Ludzi?
      • alanta1 Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Ko 08.01.13, 14:39
        Gość portalu: Borkowski.K napisał(a):

> Może się zgodzi, jak mu jakieś zleconko wpadnie!

O to to, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Ewentualnie władzę ;)
        • przemo_opole Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Ko 08.01.13, 16:27
          Czasem jeszcze o to co dawniej miałaś w podpisie :)))))
    • Gość: opol Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Kope... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.13, 14:06
      ten plac w niezmienionym stanie jest już chyba od 10 lat. Oprócz pomysłu władz miasta aby był tam parking - NIC SIĘ NIE DZIEJE. Widać lepiej aby był tam parking w coraz gorszym z roku na rok stanie niż zrobic tam coś nowego. Proponuję architektom niech dalej garłują a plac w jeszcze gorszym stanie odziedziczą po nas nasze wnuki, bo opolska władza nic z nim nie zrobi przez nastepne 30 lat.
    • Gość: gość - fets Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Kope... IP: *.147.226.65.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.01.13, 17:25
      Temat bardzo istotny w kontekście dyskusji o kształtowaniu centrum miasta, układzie komunikacyjnym oraz w konsekwencji budowy mostu "bolkowskiego". Zgadzam się z architektem co do dania sobie spokoju z mitycznym "podziemnym parkingiem". Zgadzam się z propozycją realizacji w podziemiu, w jego miejsce, części handlowej, tej, którą inwestor chce postawić na powierzchni. Miasto nie może patrzeć się krótkowzrocznie na interes pt. "inwestor zrobi parking jak pójdziemy jemu na rękę", bo co ten parking spowoduje ???. Raz, że utracimy na wiele lat plac jako cenną przestrzeń publiczną w centrum miasta, przestrzeń, która służyć ma ogółowi mieszkańców w bardzo interesującym układzie urbanistyczno-architektonicznym (połączenie starego z nowym - Rektorat, Kościół MP na Górce, Solaris), dwa - dostaniemy ogromny pasztet pt. parking na kilkaset samochodów w totalnie zakorkowanym centrum. Nie muszę chyba uzmysławiać, co tam się będzie działo. Bo zaiste, przy obecnych problemach komunikacyjnych miasta, realizacja parkingu w takim centralnym miejscu sprawy niewątpliwie nie poprawi, a jeszcze bardziej pogrąży - dlatego dziwię się władzy, a i również Biuru Urbanistycznemu, które zapewne robi MPZP pod przymusem. I tutaj pojawia się problem zakorkowania centrum i dalszych pomysłów Miasta na ten problem. Może ktoś o zdrowych zmysłach wyjaśni, jak miasto zamierza rozwiązać tę sprawę - poprzez wprowadzenie do centrum dodatkowego ruchu dojazdowego sprawa niewątpliwie się pogorszy. Nie rozwiąże tego problemu budowa mostu przez Wyspę Bolko, gdyż po prostu jego realizacja nie rozwiązuje tego zagadnienia - obwodnica bolkowska nie będzie odciążać centrum, a przy koncepcji kierowania ruchu przez most na Struga otrzymamy dodatkowy strumień pojazdów na skrzyżowaniu 1 Maja i Reymonta (na a co na przedłużeniu Reymonta - ano nasz Solaris z dodatkowym parkingiem na kilkaset samochodów). W ten sposób za ok. 80 mln złotych fundujemy sobie przeprawę mostową, która przenosi korek z ul. Piastowskiej na Reymonta, Żeromskiego, Sienkiwicza i Rondo. Jakie wyjście - rozbudowywać Solarisa w podziemiu, na powierzchni zrealizować plac jako przestrzeń publiczną - pieniądze z nowej perspektywy 2014-2020 jako cel ogólnospołeczny, zgodny z wolą mieszkańców (podobnie jak zrealizowana Odra i Młynówka). Zgodnie z trendami światowymi (korzystajmy z mądrości innych, którzy podobne jak u nas rzeczy już przerobili) udostępnijmy centrum dla funkcji publicznych, ograniczmy natężenie ruchu w centrum i ścisłym śródmieściu (przecież jest projekt uspokojenia ruchy w centrum miasta sprzed 2 lat !!!), zróbmy parkingi poza centrum (do pracy nie trzeba podjeżdżać prawie że pod biurko), zapewniając sprawną, częstą i tanią komunikację (w tamtym tygodniu opisywano polskie przypadki fundowania darmowej komunikacji mieszkańcom, chyba Torunia). Pieniądze z chybionego pomysłu "bolkowskiego" przerzućmy, jeżeli ma to coś rozwiązać, na "trasę średnicową" i będzie lepiej. Wszystkim.
      • Gość: żuczek Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 18:11
        Tzw "miasto" to może inwestorom z Solarisa co najwyżej skoczyć i to wraz z opolskimi pięknoduchami co to mają wizje miasta, i to niczym nie zaburzone, chyba żeby tylko brakiem wyobraźni skąd sie kasa bierze.
        Miasto ma cała kupę dlugów i niezaspokojonych potrzeb komunikacyjnych, komunalno mieszkaniowych, remontowych i parę innych na zaspokojenie których kasy nie ma. Miasto z placem Kopernika może co najwyżej czekać tak jak czeka do tej pory albo zgodzić sie na propozycję Solarisa, która zagospodaruje plac z parkingiem i ..zapewni atrakcję w centrum do którego jeszcze coś oprócz ciucholandow na Krakowskiej będzie zachęcalo do przyjścia czy przyjechania. I tyle w temacie.
        • Gość: ratownik Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Ko IP: 81.219.4.* 08.01.13, 18:26
          Ciekawe tylko czy wielki inwestor płaci podatki od zysków w Poznaniu Dublinie czy jakichś Wyspach Dziewiczych bo z wyjątkiem gruntowego na pewno nie w Opolu i o to się sprawa rozbija włazimy w d... ludkom z Irlandii, którzy mają to miasto za krowę dojną ale nawet na paszę nie chce im się wybulić. Kto dla Prezydentów powinien być ważniejszy - mieszkańcy czy "inwestorzy" unikający płacenia podatków w Polsce ???. Więc trochę pokory nad chwaleniem tego co to niby mogliby zrobić bo póki co nie wiemy nawet ile z pieniędzy miejskich pójdzie na to dzieło a obawiam się że kwota pójdzie w dziesiątki milionów z kieszeni nas Opolan i to wydane na dodatkowe 100 miejsc parkingowych. !!!!
    • Gość: JaM Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Kope... IP: *.xdsl.centertel.pl 08.01.13, 19:31
      PANOWIE Z RATUSZA MIEJCIE WRESZCIE JAJA, BO Z ŁAWKAMI W AMFITEATRZE PRZEGIĘLIŚCIE BEZRADNOŚCIĄ !!!
      • opolak Biedne Opole 08.01.13, 19:43
        Mam olbrzymie wątpliwości do podziemnego parkingu na pl.Kopernika - najlepiej znajdźcie inne miejsce, bo po co maja do centrum zjeżdżać samochody, żeby potem był kłopot z ich wyjazdem.
        Jak zachowa się grunt pod budynkami w kierunku Rynku - obniży się poziom wód gruntowych - przykład kościoła na górce - zjeżdżał po zmianach klimatu. Plac Kopernika tylko dla opolan - bez Solarisa. Niech szuka sobie placu przy Turawie.
    • Gość: Strażnik Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Kope... IP: 81.219.4.* 08.01.13, 19:58
      Ile miejsc parkingowych powinna zapewnić taka galeria czy są na to jakieś przepisy ? Czy liczy się to od powierzchni, kubatury jakiejś innej liczby ? Bo jeśli są na to przepisy to parking jest w tym miejscu tylko i wyłącznie problemem Solarisa a nie miasta. Kto che parkować w Solarisie niech sobie wjeżdża na piętro a miasto ma za zadanie zagospodarować przestrzeń publiczną. Najlepiej na piękne i przyjazne wszystkim miejsce. Jeśli dobrze pamiętam kilkanaście lat temu rozstrzygnięto konkurs na to miejsce i jedna z koncepcji (leząca do dziś w szufladzie Ratusza) zakładała park, plac, fontannę i inne takie tam miłe dla oka i przyjemne do spacerowania dla wszystkich i nie budziła takich złych emocji. Dlaczego plan zakłada przesunięcie linii zabudowy ponad 30 m w stronę placu od końca stacji energetycznej i toalety ?? i to w prostokącie a nie półkolu- od ulicy do ulicy. Czy to nie fałszowanie w stosunku wizualizacji ?? Jeśli ktoś z merytorycznych forumowiczów ma dane ile miejsc powinna zapewnić taka galeria proszę o info na forum ??
      • gandharwa 30 miejsc na 1000 m2 08.01.13, 20:24
        Projekt MPZP C60: www.opole.pl/lavina/stored_files/download/21800 str. 6
        Karta Terenu nr 002 - 2UC- pkt. 9a: "minimum 30 miejsc parkingowych na 1000 m2 powierzchni"

Teraz chcą rozbudować o 2,5 tys m2 do 10 tys. m2
        • Gość: Jarosław Re: 30 miejsc na 1000 m2 IP: 81.219.4.* 08.01.13, 23:45
          Solaris więc obecnie i po rozbudowie spełnia te normy i nie ma potrzeby dobudowywać więcej parkingów dla tej galerii. Plac Kopernika mieści legalnie około 160 samochodów i kilka autokarów wiec gdyby otworzyć ostatnie pietra parkingowe i ułatwić parkowanie w Galerii okazuje się że budowa parkingu dla Solarisa na dodatkowe 460 miejsc to nieporozumienie !!! Obecny stoi pusty w liczbie około 150 miejsc w szczycie + nieczynny dach. Jeśli faktycznie nie zamkną obecnego parkingu to razem da 360 + 460 czyli 820 miejsc - niemożliwe do zapełnienia o jakiejkolwiek porze i paraliżujące ruch w centrum w przypadku faktycznego wykorzystania w 70%. Budujemy więc pustostan lub dajemy się kiwać inwestorowi który przy udziale miejskich pieniędzy wybuduje 460 ale sam zamknie 360 i przeznaczy na handel i swoje zyski - miasto zyska tylko 100 miejsc za ciężkie pieniądze i pozbędzie się połowy placu. Dodatkowo utrzymanie tego parkingu będzie kosmicznie drogie i nieopłacalne w stosunku do strefy (wentylacja, oczyszczanie, oświetlenie, kanalizacja, monitoring, ochrona, obsługa itp.:). Boje się że wyjdziemy na tym gorzej niż się na to zanosi, stracimy możliwość rewitalizacji placu z unijnej kasy i dostaniemy strupa architektonicznego na kolejne stulecie. Albo niech ratuszowi zdradzą więcej szczegółów albo podatnicy-mieszkańcy umoczą na tym interesie !!!
          • gandharwa Re: 30 miejsc na 1000 m2 09.01.13, 10:32
            Podejrzewam, że Miasto nie chce tego parkingu dla Solarisa, ale dla siebie, czyli parking ogólnodostępny, niezamykany w nocy, z opłatami ustalanymi przez radę miasta a nie Irlandczyka.

To by miało sens, gdyby rzeczywiście chciano realizować wizję TRAKO (uchwaloną przez radę miasta - ste-silesia.org/obwodnica/Trako/ ) zakładającą w perspektywie kilku lat wygonienie samochodów ze starówki poza tymi mieszkańców, parkującymi na własnych podwórkach ze szlabanem. Wtedy trzeba dać przyjezdnym możliwość zaparkowania by móc pójść do knajpek na rynku.

Podobnie jest w śródmieściu - Kośnego, Grunwaldzka czy Kościuszki po prostu pękają od samochodów, jedynym wyjściem jest zmiana strefy płatnego parkowania na wprowadzenie karty mieszkańca tak, by przyjezdni jednak parkowali pod ziemią a nie na tych ulicach.
            • przemo_opole Re: 30 miejsc na 1000 m2 09.01.13, 10:45
              Tylko opcja "miejskiego" parkingu ma sens.
              Zawsze się sprzeda trochę abonamentów. Garaż to 200-300 PLN miesięcznie (i zwykle daleko) to będzie warto płacić podobną sumę za parking. W dodatku strzeżony (dozorowany).
          • alanta1 Re: 30 miejsc na 1000 m2 09.01.13, 18:27
            Gość portalu: Jarosław napisał(a):

> nie ma potrzeby dobudowywać więcej parkingów dla tej galerii

Ale ten parking ma być miejski, a nie solarowski. Sama czasem parkuję na pl.Kopernika, gdy mam coś do załatwienia w centrum (np. na pl.Wolności), a wcale do Solarisa nie zaglądam.
    • mieszaniec-zopola Popatrzcie jak to zrobił Kijów 08.01.13, 20:33
      To o czym mówi pan Palej zostało praktycznie zrealizowane w Kijowie, na Majdanie Nezależnisti. Radzę popatrzeć jak to wygląda. Żeby było śmiesznie, to tam nie ma żadnych parkingów, a klientów jest mnóstwo.
    • Gość: behemot Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Kope... IP: *.dynamic.chello.pl 08.01.13, 23:50
      Mądrzy ludzie, to co im przeszkadzało na powierzchni a bylo miejską infrastrukturą powsadzali w ziemię, zyskując wolną przestrzeń. Akwedukty, rynsztoki, linie z prądem, rury z gazem, ciągi komunikacyjne, wymyslili kolejkę podziemną itd. Czemu więc nie wepchać pod ziemię, parkingów zyskując tym powierzchnię do bardziej praktycznego z punktu widzenia mieszkańców miasta zagospodarowania? Nie zgadzam się z panem architektem. Gdyby miasto wysupłało kasę i pod plac upchało parking, to trudno mówić o utracie placu Kopernika. Wprost przeciwnie, zostałby on odzyskany z rąk zajmujących go dymiarzy i przywrócony ludziom i miastu. Ale to rozwiązanie drogie i ekskluzywne. O ile stać nas na wpychanie rur pod ziemię i drutów, to na parking, tunel czy metro jesteśmy za biedni. Biedę tę pragną wykorzystać Irlandczycy, prponujac dil, że zabiorą kawał placu rozbudowując swojego molocha a w zamian za to, pod mocno okrojony plac wsadzą parking. Taki barter, przypominający jak z tubylcami wymieniano złoto za koraliki i perkalik. No i na to tubylcy nie powinni się zgadzać mimo, że parking jak koraliki kolorowe kusi. I tu się zgodzę z panem architektem, że rozbudowa Solarisa rozwali proporcje tego miejsca, zaburzy dotychczasowy ład architektoniczny wyznaczany ciągami ulic, zaburzy perspektywę i linie widokowe a sam Solaris stanie sie dominantą tego miejsca. Przy rozbudowie galerii zalecałbym daleko idącą ostrożność choć jej całkowicie nie wykluczał. Obawiam się jednak, że władze spragnione sukcesu i to nie za swoje pieniadze, są gotowe przehandlować plac za parking
    • Gość: Smart Architekt: Zyskując parking, stracimy plac Kope... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 19:06
      A dlaczego parking w solarisie na dachu jest zamkniety???

Podobno jest coś na rzeczy w kwestii pęknięć stropów. Dlaczego nikt tego nie sprawdzi!
    • Gość: E.P. Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 20:34
      Racja! Czy ludzie chodzą tylko ul. Kośnego? Mnóstwo ludzi przecież kroczy od centrum miasta, a nie od pobocznych uliczek. Jestem jak najbardziej za podziemnym parkingiem! Po 1. ochrona środowiska, zyskanie zieleni miejskiej, która pozwoli pochłonąć dym uliczny, po 2. park dla ludzi! Czyż nie chcielibyście wyjść w niedzielne popołudnie do parku w centrum miasta? Jego wizualizacja wygląda super. Po 3. większe bezpieczeństwo dla samochodów, lepiej żeby stały pod ziemią niż na tuż obok ulicy - większe ryzyko wypadku. Po 4. miasto musi się zmieniać, musi się rozwijać! Dlaczego mamy być zacofanym, małym miastem? Musi rosnąć w siłę, wszystko przecież idzie do przodu, dlaczego to drogie Opole ma zostać w tyle? Niech coś ma z nowych, innowacyjnych pomysłów. Ludzie mówią: a, bo historia. Prawda, jest ważna, ale czy ktoś chce burzyć ten kościółek, że tak się bulwersujecie? To już trochę przesada. Poza tym i tak widać tylko jego tył, o wiele większe wrażenie robi elewacja frontowa. Ponad to, kto chce do niego trafić to i tak trafi, więc nie rozumiem co Wam to przeszkadza. Ileż jeszcze można podać plusów? Bo minusy tu są raczej znikome.
      • Gość: E.P. Re: Architekt: Zyskując parking, stracimy plac IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.13, 20:36
        Ah, zapomniałam dodać bardzo ważnej rzeczy. Wykasowanie arterii ulicznej koło Uniwersytetu i Solarisa, przecież to jest udogodnienie dla ludzi! Kto by nie chciał się przewijać swobodnie, a nie pomiędzy samochodami? Chyba każdy o tym marzy. Bezpieczeństwo dla ludzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka