Dodaj do ulubionych

W Opolu alternatywy dla samochodu brak

IP: *.range86-166.btcentralplus.com 19.01.13, 09:07
Opole jest miastem idealnym wielkosciowo dla systemu 'Park & Ride', w dodatku powinno sie moim zdaniem zainwestowac w kolejke miejska, dwie linie:

Wawelno - PNW - Komprachcice - Dziekanstwo - Chmielowice - OPZ - OPG - Nowa Wies Krolewska - Groszowice - Grotowice - Przywory

Chroscice - Dobrzen Wielki - Dobrzen Maly - Elektrownia - Czarnowasy - OPW - Ozimska Wiadukt - OPG

kolejka jezdzaca co w jakichs rozsadnych odstepach czasowych, typu co 20 minut w godzinach szczytu, co 40 do godziny poza, mysle ze szynobusy by to spokojnie obrobily, zawsze mozna toto polaczyc wlasnie z systemem Park & Ride...

drozsze parkowanie w miescie z duzymi znizkami lub nawet darmocha dla niepelnosprawnych i po sprawie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Opolanka W Opolu alternatywy dla samochodu brak IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.13, 12:23
      Może zakup takiej ilości autobusów wygląda imponująco, ale należy pamiętać, że sporo z nich zastąpi stare rzęchy, które teraz jeżdżą. Przede wszystkim należałoby puścić większą ilość autobusów na kursy-pamiętam jak np. jeszcze z 15 lat temu autobus linii 9 jeździł co 15 minut, a w godzinach szczytu co 10-i często gęsto był przepełniony... Dziś bez względu na to czy to godz. 12 czy 15-16 jedzie tylko 2x na godzinę!!! Trudno oczekiwać, aby ludzie jeździli. Ja też jak muszę się dostać z centrum na ZWM i odjedzie mi 10 i 17 (bo jadą jeden za drugim w odstępie ok. 5 minut) to zamiast pół godziny czekać na następny autobus w tym kierunku-idę na piechotę. Spotykam się wtedy z autobusem w okolicach Małopolskiej, co jest kresem mojej ewentualnej podróży... Tak samo na Rejtana jadą chyba 3 linie autobusowe-i wszystkie przez Piastowską. Żaden z tych autobusów nie jedzie przez rondo i Ozimską, no bo po co...
      Tak więc trochę głowy w planowaniu rozkładu, dobra dostępność połączeń autobusowych, ZAMKNIĘCIE CENTRUM dla samochodów i tyle. Sporo samych Opolan będzie wtedy musiało szukać alternatywy dla samochodu jeśli nie będą mieli gdzie go zostawić. Tylko trzeba ją mieć-albo rower, albo autobus. Niestety ludzie się już tak rozleniwili, że najlepiej by albo do domu albo do samego sklepu wjechali, byle nie pokonać kilku kroków...
      • Gość: tata Re: W Opolu alternatywy dla samochodu brak IP: *.252.22.3.internetia.net.pl 19.01.13, 19:36
        Racja - zamiast stać i marznąć po prostu lepiej iść na piechotę. Alternatywą dla samochodów i autobusów są codzienne spacery do pracy i z pracy.
    • sokratovicz @SUGA3 19.01.13, 15:42
      kolejka miejska to najlepsze rozwiązanie, żeby odciążyć ruch uliczny. mieszkam niedaleko torów na Wrocław i widzę, że ruch pociągów nie jest aż tak intensywny, aby nie dało się zmieścić w rozkładzie miejskich szynobusów. a ich uruchomienie mogłoby przywrócić do życia np. dworzec w Groszowicach.

po drugie, nie wiem, jak toczy się sprawa z kolejką gondolową inż. Mikoszy, ale pomysł był wart zaangażowania. może w tym przypadku znowu zadziałała prowincjonalna obawa rządzących, żeby nie daj Boże zrobić coś pierwszemu, bo skoro inni pomysłu nie realizują, to znaczy, że musi być do bani?
      • opolak Jazda autobusów MZK 19.01.13, 20:05
        Niestety od lat MZK jeździ "jak sobie chce" - chyba tylko zależy na ilości zrealizowanych kursów a nie ilości przewiezionych pasażerów.
        Jeżdżą stadami - to dziecko z gimnazjum zrobiłoby porządny rozkład jazdy autobusów - ale MZK płaci "fachowcom z programami komputerowymi " i widać tego efekty.
        A co na to radni - maja w nosie , bo jeżdżą za darmochę.
        • opolak Re: Jazda autobusów MZK 20.01.13, 20:38
          Mniej przystanków MZK w Opolu
          \
          Zmniejszenie liczby przystanków wygląda zaskakująco zwłaszcza, że urząd miasta od dwóch lat zaczął mocniej wspierać komunikację autobusową i w ostatnim czasie przystanków przybywało.

Przeczytaj więcej

Obecnie na ulicach Opola jest 336 miejsc, w których mogą zatrzymywać się autobusy. W ubiegłym roku było ich 338.

- Ciągle przyglądamy się jak poprawić sieć przystanków w mieście i dlatego np. przy cmentarzu komunalnym zlikwidowaliśmy przystanek przed wejściem, a wszystkie autobusy zatrzymują się teraz na pętli przy ulicy Cmentarnej - tłumaczy Tomasz Zawadzki, naczelnik Biura Organizacji Transportu Zbiorowego w urzędzie miasta. - Podobnie stało się na Alei Przyjaźni, gdzie też połączyliśmy sąsiadujące ze sobą przystanki.

Oprócz tego zlikwidowano trzy przystanki na Bielskiej, Chełmskiej i Popiełuszki, które użytkowała linia dowożąca uczniów.

- Zmieniła jednak trasę i te przystanki straciły rację bytu - wyjaśnia Zawadzki.

W końcówce 2012 roku pojawiły się jednak trzy nowe miejsca służące zatrzymywaniu miejskich autobusów.

- Dwa przystanki zbudowaliśmy na Wspólnej, bo powstał tam nowy zakład przemysłowy, trzeci stworzyliśmy na ul. Wojska Polskiego - informuje Zawadzki. - Myślimy też o kolejnych i jestem pewien, że w tym roku liczba przystanków na ulicach wzrośnie.
    • gandharwa Expose 20.01.13, 02:14
      ste-silesia.org/opole/expose.pdf
      Warto powspominać nie tak dawne obietnice:

Aby poprawić zarządzanie opolskimi drogami, zmienię organizację pracy Miejskiego Zarządu Dróg i stworzę miejskie centrum sterowania ruchem ulicznym. Utworzenie takiego centrum będzie możliwe dzięki realizacji projektu OSTO, czyli budowie systemu sieci światłowodowych. Poprawa estetyki i jakości dróg, powinna obejmować równomiernie wszystkie dzielnice.

Niezwłocznie przystąpimy do budowy wiaduktu nad obwodnicą północną w ciągu ulicy Sobieskiego. Zostanie opracowany i przyjęty do realizacji wieloletni programu budowy miejsc parkingowych w Opolu. Zarządzę wykonanie ścieżek rowerowych tak, aby już istniejące trasy połączyć w system.
      • opolak Re: Expose 20.01.13, 20:35
        "Kocham Opole", to nie slogan wyborczy a prawdziwe uczucie, które każe mi zadać sobie
        pytanie, co mogę wspólnie z Wami Szanowni Radni i Drodzy Mieszkańcy uczynić, aby
        miasto rozwijało się jak najlepiej. Codziennie wszyscy powinniśmy zadawać sobie to pytanie.
        Ja dzisiaj mam następującą odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka