Dodaj do ulubionych

Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pieniądz...

IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 14:43
Ogólnie za mało asfaltu!
A poważnie, gdzie są domki legowe dla kaczek itp. ptaków? Powinny się podnosić i opuszczać zaleznie od poziomu wody. Wiosna już się zbliża więc pora je zamontować! Ekolog Pietrucha na pewno zareaguje!
Obserwuj wątek
    • Gość: behemot Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.13, 21:44
      Czy dobrze wydane pieniądze okaże się wiosną, gdy śnieg stopnieje. Teraz jest bajkowo,gdy śnieg przykrył wszystko. Jestem tam codziennie ze swoją dożycą. Nawet w czasach największej dewastacji park przykryty śniegiem zawsze był piękny. Dziś o 18 podczas spaceru spotkałem zaledwie 9 osób i coś koło 16 saren i lisa. Bolkowskie stadko liczące około ośmiu sztuk, pod wodzą dwóch dzielnych koziołków, znacznie się powiększyło, co świadczy o tym, że zwierzęta przyszły do miasta bo głód im dokucza. U mnie regularnie na balkon przylatuje sokół pustułka (taki jak ten www.google.pl/search?q=pustu%C5%82ka&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=h5YBUZHGC8T54QSS04HICA&sqi=2&ved=0CD4QsAQ&biw=1093&bih=548i , jest wielkości gołębia bo na zdjęciach nie widać skali) przez godzinę wyżera słoninę i wtedy żadne ptaszydło się nie zbliży. Choć jedna cwana kawka przysiadła niecały metr od sokoła, widać była młoda i głupia albo bardzo głodna, a ten tylko spojrzał nie schodząc z płata słoniny i kawka grzecznie odleciała. Kawki krążą i czekają aż ucztę skończy drapieżnik i później ucztują. Była też rybitwa ale nie przysiadła na karmidle tylko niczym koliber machając skrzydłami, starała się dziobnąć słoninę ale jej nie wyszło i odleciała. Podobno działa tam system, który po 22 godzinie wyłącza część oświetlenia tak, że pali się co druga latarnia. Przy okrywie śnieżnej można w ten sposób świecić począwszy od siedemnastej, bo śnieg odbija ciepłe światło latarni i aż oczy bolą bo jest tak jasno. Szkoda pieniędzy a i przyjemność wątpliwa spacerować w tak jasno oświetlonej przestrzeni. Spojrzysz w bok i nic nie widzisz a tam sarny o 10 m od ciebie. Gdy śniegu nie ma jest brudno i szaro to można rozświetlać czerń nocy, choć czy ja wiem? Latarnie stoją tam bardzo gęsto, co wpłynęło na koszt inwestycji i nagrodę za wydawanie unijnych pieniędzy. No i nie wiem kto wpadł na pomysł by zielony mostek wiodący na wyspę posypywać solą? Nowy mostek stojący w miejscu Camelbrucke tonie w śniegu i nikt go nie soli, choć odśnieżyć można.Park Nadodrzański i Wyspa Bolko powinny być wolne od chemicznego posypu jak to robią bracia Czesi. I rzeczywiście jest pięknie, warto wskoczyć w auto i nawet po 20 pochodzić, pobiegać, pospacerować w mrozie i cudownej scenerii.
      • men1972 Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią 24.01.13, 23:13
        @behemot

W przyszłym tygodniu sprawdzę osobiście, czy napisałeś nam tutaj prawdę.

A tak poza tym to: Może by kwestią dokarmiania saren i koziołków zainteresować dyrekcję ZOO ?
        Bo wybudowanie małego drewnianego paśnika, i podrzucenie raz na jakiś czas trochę siana, czy buraków dla saren, to chyba nie byłby aż taki problem?
        • Gość: behemot Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.13, 08:14
          Parę lat temu bolkowskie stadko było dokarmiane w ten sposób, że w różnych miejscach raczej dalej położonych od ścieżek spacerowych, chyba ludzie z ZOO wysypywali siano. I to wystarczało w zupełności. W tym roku jeszcze tego nie zauważyłem ale byc może robią to bardzo dyskretnie lub nie mają środków.
          • men1972 Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią 25.01.13, 11:43
            Gość portalu: behemot napisał(a):

> Parę lat temu bolkowskie stadko było dokarmiane w ten sposób, że w różnych miej
            > scach raczej dalej położonych od ścieżek spacerowych, chyba ludzie z ZOO wysypy
            > wali siano. I to wystarczało w zupełności. W tym roku jeszcze tego nie zauważył
            > em ale byc może robią to bardzo dyskretnie lub nie mają środków.

@behemot
            Wiesz, może i masz rację, że ZOO teraz jest bez środków finansowych. Bo niedawno w ZOO się jakiś budynek spalił, więc pewnie wszystkie środki przeznaczają na odbudowę tego budynku.
            Ale pomimo tego myślę, że podrzucenie sarnom i koziołkom z Bolko, niewielkiej kupki siana i 10 sztuk buraków raza na kilka dni - to nie byłby aż tak powalający wydatek.
      • przemo_opole Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią 25.01.13, 06:01
        U mnie ostatnio dzięcioł wykupił słoninkowy abonament :) Nic większego niestety nie chce przylecieć.
        Ale zakupiłem cale wiadro kul tłuszczowych z ziarnem - może się jakieś inne okazy pojawią.
        • men1972 Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią 25.01.13, 11:39
          przemo_opole napisał:

> U mnie ostatnio dzięcioł wykupił słoninkowy abonament :) Nic większego niestety
          > nie chce przylecieć.
          > Ale zakupiłem cale wiadro kul tłuszczowych z ziarnem - może się jakieś inne oka
          > zy pojawią.
          @przemo_opole
          Możesz mi powiedzieć gdzie w Opolu można kupić takie kule tłuszczowe z ziarnem ?
          Bo też bym chciał urządzić stołówkę dla ptaków na moim balkonie.

Bo widzę, że czasami, szczególnie teraz jak jest śnieg i mróz, przylatują na mój balkon piękne sikorki, rozglądają się za jakimś jadłem, więc chcę dla nich coś powiesić do jedzenia. No i właśnie taka kula tłuszczowa z ziarnem była by najlepsza :-)
          • przemo_opole Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią 25.01.13, 11:52
            Zamawiałem na Alldrogo. 30 kulek po 100g (dla małych ptaków) z kurierem wyszło 30 PLN. Są też kule na sztuki albo te większe (200-300g) pakowane po kilka.
        • Gość: PUMA Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią IP: *.free.aero2.net.pl 25.01.13, 15:52
          He he...to powieś całą półtuszkę, to może zbłąkany sęp płowy się zatrzyma u Ciebie :-P
          • przemo_opole Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią 25.01.13, 16:13
            A masz pułtuszkę na zbyciu ? :---)))
    • Gość: opolanka Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pieniądz... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.01.13, 09:42
      A kiedy pora na chodniki w miescie i podworka miejskie?
      • opolak Dobrze wydane nasze pieniądze 25.01.13, 11:02
        ..a kiedy będzie dojazd MZK do Wyspy Bolko dla mieszkańców odległych dzielnic : Malinki I,II,III, ZWM,...?????
        Powinno się dążyć, do przyjeżdżania komunikacją miejską a nie własnymi samochodami - to ma być strefa czystego powietrza , zwłaszcza dla ZOO.
        • przemo_opole Re: Dobrze wydane nasze pieniądze 25.01.13, 11:19
          A wiesz, że autobus będzie musiał dojeżdżać od ul. Krapkowickiej? Wątpię, że wymienieni mieszkańcy odległych dzielnic będą zainteresowani tak "turystycznym" połączeniem.
          • Gość: niszcza wyspe Bolk Re: Dobrze wydane nasze pieniądze IP: *.124.181.212.sioru.com 25.01.13, 13:09
            Ta tak zwana "witalizacja" i "ucywilizowanie" wyspy Bolko tylko ja zniszczy,a wyspa to nie miejsce dla saren.
            Dokarmianie ptakow na balkonach to szkodnictwo i zmora i uciazliwosc dla innych lokatorow.
            Ludzie maja dosc dokarmiaczy ptactwa z golebiami na czele,to zadna przyjemnosc ,zyc w smrodzie i z odchodami i cwierkaniem od 3-4 rano pobudka, w towarzystwie lokatora za sciana ktory na balkonie dokarmia ptactwo.
            • przemo_opole Re: Dobrze wydane nasze pieniądze 25.01.13, 13:33
              Idż się leczyć. Gołębie nie przylecą na słoninę ani na kule tłuszczowe. Odchodów prawie nie ma. Smrodu takoż.
              Poza tym wiele kulek porozwieszałem na okolicznych choinkach, których w naszym ogrodzie kilka jest.
            • Gość: behemot Re: Dobrze wydane nasze pieniądze IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.13, 13:58
              Oczywiście, jeżeli dokarmiają cały rok, to mają ptactwo cały rok na balkonie i to jest wcoorwiające. Ja od lat wystawiam żarcie zimą, gdy jest śnieg. I wiosną oraz latem ta zimowa klientela wpadnie może na sekunde lub dwie i jej wcale nie ma i nawet nie próbują mnie rankiem budzić. Spróbuj wystawić kulę tłuszczową latem i zobacz czy jakaś sikora przyleci? Z tymi sarnami na Bolko nie masz racji. 10-12 sztuk to wystarczajaca populacja uzupełniająca park.
              Men1972, nie kupuj zbyt duzo kul tłuszczowych, bo może sie okazac, że przylecą do nich sikorki, potem np. pojawią się kawki i wyprą sikory a z kul tłuszczowych kawka musi się namęczyć by wydobyć żarcie. Kulka zawieszona w siatce pozwala sikorkom wczepić sie w kulkę łapkami i dyndając zajadaja sobie pokarm. Kawka czy dzięcioł już tak nie zrobi, musi kulę oprzeć o coś twardego i kuć dziobem. Można więc słoninę przyczepić do poręczy balkonu opaskami do kabli elektrycznych w kilku miejscach i zarówno sikory jak i inne ptaki sie najedzą. Karma wystawiona w kilku miejscach balkonu spowoduje, że ptaki nie bedą sie biły o dostęp do jedzenia i może być tak, że uda ci sie ściagnąć na balkon w tym samym czasię ptaki rożnej wielkości i charakteru co bywa trudne ale zaczyna być mozliwe bo ta pustułka co wpad do mnie, pozwala już kawkom na jedzenie pokarmu oddalonego o jakieś 3 metry od niej. Kilka tygodni temu w grudniu, gdy spadł pierwszy śnieg, nad Młynówka na pomoście przy Żwirki i Wigury, zauważyłem niesamowitą kawkę. Otóż ptak nie miał jednej nogi i dziób tak zdeformowany jakby ktoś szczypcami skrócił mu go o połowę. Znakomicie sobie jednak radził w walce o pokarm z rybitwami i innymi kawkami.
              • przemo_opole Re: Dobrze wydane nasze pieniądze 25.01.13, 14:43
                Nikt mądry cały rok nie karmi.
                I w sumie w lecie to mało co przylatuje - chociaż wróble atakowały mi resztki chleba suszące się w koszyku (oddaję potem dostawcy jajek).
                A kulki są różne. Te po 100g to raczej tylko dla sikorek.
                Ale są też takie po 200-300g dla większych.
                Dzięcioł doskonale się łapie kawałka słoniny, bez żadnego podparcia.
                Poza tym mam jeszcze karmnik tradycyjny, ale umocowany na wyściółce z iglastych gałązek, co ułatwia ptakom oczekiwanie i skutecznie wyłapuje odchody.

A jak ktoś chce fajne towarzystwo pooglądać to polecam tu:

KAWKI, SIKORKI I ŻUBRY

Zgodnie z reklamowym sloganem - rano kawka, wieczorem żubr - kawki i inne są rano :)
                • men1972 Re: Dobrze wydane nasze pieniądze 25.01.13, 14:56
                  @przemo_opole

Fajną stronkę nam tutaj zapodałeś. Właśnie przed chwila ją oglądałem. Były dwa żubry białowieskie w ,,stołówce,, :-)

Wprowadziłem tą stronkę do ulubionych. Będę się przyglądał, kto tam jeszcze oprócz żubrów przychodzi jeść. Tym bardziej że leśnicy uruchomili kamerę w podczerwieni. Zobaczymy kto tam będzie jeszcze w nocy? :-)
                  • przemo_opole Re: Dobrze wydane nasze pieniądze 25.01.13, 15:00
                    Od wiosny 2012 były bieliki - od jajka do wielkiego ptaka :)
                    • Gość: behemot Przyroda łagodzi obyczaje IP: *.dynamic.chello.pl 25.01.13, 22:43
                      i powoduje, żeśmy ludzcy tak jakoś bardziej gdy śnieg maluje piękny krajobraz a mróz zbiera żniwo. Należę do nielicznych, którzy kochają taką zimę jaką mamy teraz w biegunie ciepła jakim jest Opole no i nieodległy Wrocław oczywiście. Kocham zimę bo jest z tysiąc sposobów by się docieplić a latem nie ma tysiąca sposobów by się schłodzić. W końcu urodziłem się w styczniu to jak mam nie kochać śnieżnej zimy. Gdy przyszedłem na świat nad miastem rozpętała się wichura, że najstarsi Niemcy łącznie z Panem Sylwestrem Świtałą ( dużo zdrowia w 104 urodziny) takiej nie pamiętają i krzyż z kościoła Franciszkanów runął w to miejsce gdzie dziś jest herb Opola z kostki bazaltowej wyłożony, a może w inne, ale runął. Kiedy to było to tylko Artur Janowski może sprawdzić. Ale nie o to chodzi. Dziś byłem o 20 na wyspie. Pojawił się zając bidaka samotny w okolicach górki nad stawkiem. Sarenki chodzą w grupkach po dwie, trzy, koziołki nie panują nad stadem. No ale jest pełnia i jak to mówią dzień świra, czy ta pełnia przekłada się na zachowanie naszych zwierząt? Pięć, sześć, sapiensów zauważyłem. Jutro zapraszam chętnych na 17.30 - 18;
                      • men1972 Re: Przyroda łagodzi obyczaje 25.01.13, 23:23
                        @behemot
                        Homo Sapiens w liczbie 5-6 sztuk było na Bolko około godziny 20 ? Heh. To jednak się chce ludziskom po parku, po nocach łazić :-)

A ścieżki ktoś odśnieża ? Jakiś spychacz z Remondisu albo i ZOO ? Czy są zasypane śniegiem ?

Heh :-) A ja przed chwilą byłem na tej stronie internetowej którą zapodał nam tutaj przemo_opole. Ta strona Lasów Państwowych z Białowieży.

I przed chwilą w oko kamery napatoczył się zając :-), było go dobrze widać :-). Leśnicy dobrą kamerę na podczerwień tam zainstalowali.
                        • Gość: behemot No i wszystko jasne IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 00:25
                          zapuszczam, klikam i mam żuberki i zajęce.
          • opolak Re: Dobrze wydane nasze pieniądze 26.01.13, 11:47
            przemo_opole napisał:

> A wiesz, że autobus będzie musiał dojeżdżać od ul. Krapkowickiej? Wątpię, że wy
            > mienieni mieszkańcy odległych dzielnic będą zainteresowani tak "turystycznym" p
            > ołączeniem.

a ile mniej samochodów osobowych przejdzie zamiast jednego autobusu ( 108 - 161 pasażerów)??? Wówczas mniej hałasu i smrodu spalin.Sami skorzystaja z dodatkowej komunikacji do Opola.
            • przemo_opole Re: Dobrze wydane nasze pieniądze 26.01.13, 12:09
              Ale mnie nie o to chodzi. Taką trasą nikt nie będzie chciał jechać. Za długo.
              • opolak Re: Dobrze wydane nasze pieniądze 26.01.13, 13:05
                MZK miało jechać trasą wzdłuż Kanału od Spychalskiego przed mostem - tak obiecał Ratusz, więc musi jechać Krapkowicką
                • Gość: Marek zle wydane nasze pieniądze IP: *.124.181.212.sioru.com 26.01.13, 18:41
                  Tak ,zrobcie jeszcze do wyspy Bolko linie tranwajowa,lotnisko dla helikopterow,i gondoli,powiekszczie Z.O.O kosztem wyspy ,sproadzcie na nia tlumy turystow i zadepczcie i zniszcie ja do reszty.
                  Z.O.O nalezy zlikwidowac,bo ma szkodliwy wplyw na wyspe Bolko,poza tym to oboz koncentracyjny i meczarnia dla zwierzat,ku zaspokojeniu niskich instynktow gawiedzi,Z.O.O to barbazynstwo przywleczone przez niemieckich kolonizatorow.
    • Gość: Marek Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pieniądz... IP: *.124.181.212.sioru.com 26.01.13, 18:58
      Asfaltu i betonu nie powinno byc na wyspie Bolko,za duzo tego jest,i jeszcze ta latarnie jedna przy drugiej aby zwierzeta nawet w nocy nie mialy spokoju,a ta kawiarnia i laweczki to dla maneli i malolatow aby na nich przesiadywaly i zaczepialy ludzi ktorzy przyszli na wyspe wypoczac,a beda mieli do czynienia z nieekologicznym otoczeniem i towarzystwem.
      Sarny sie mecza na wyspie,co roku jest znajdywane kilka martwych malutkich sarenek zagryzionych przez psy ,powinien byc zakaz przebywania psow na wyspie.
      Sarny nalezy wylapac na wyspie i wywiesc do lasu.
    • Gość: Marek Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pieniądz... IP: *.124.181.212.sioru.com 28.01.13, 22:11
      Z Z.O.O rozchodzi sie smrod na wyspe Bolko.
      • opolak Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią 29.01.13, 20:09
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Z Z.O.O rozchodzi sie smrod na wyspe Bolko.

Przenieść park na ZWM lub nowy przy Malince II
        • Gość: Marek Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią IP: *.124.181.212.sioru.com 30.01.13, 13:34
          >Przenieść park na ZWM lub nowy przy Malince II >
          Tak, sa zakusy na tereny parku na wyspie Bolko,aprk najchetniej by zlikwidowano,chce jego tereny Z.O.O,Zebaty chce tam budowac hotele i gastronomie,budowac obwodnice,amatorow pelno,po co ludziom park,niech zdychaja w betonach.
          Danie asfaltu ,betonu i "rewitalizacja"wyspy,to dodanie lyzki dziegciu do beczki miodu.
          • Gość: Marek Re: Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pienią IP: *.124.181.212.sioru.com 30.01.13, 17:03
            >Przenieść park na ZWM lub nowy przy Malince II >
            Tak, sa zakusy na tereny parku na wyspie Bolko,a park najchetniej by zlikwidowano,chce jego tereny Z.O.O,Zebaty chce tam budowac hotele i gastronomie,budowac obwodnice,amatorow pelno,po co ludziom park,niech zdychaja w betonach.
            Danie asfaltu ,betonu i "rewitalizacja"wyspy,trasy dojazdowe,to dodanie lyzki dziegciu do beczki miodu.
    • Gość: Zdzislawa Wyspa Bolko wypiękniała. Dobrze wydane pieniądz... IP: *.opole.hypnet.pl 06.02.13, 12:27
      Codziennie z mezem od godziny 5 rano chodzimy cwiczyc na przyrzadach prosze nie demolowac tych urzadzen i prosze dbac o czystosc
      • opolak Trasa dla niewidomych po wrocławskim zoo 15.10.13, 19:33
        www.tokfm.pl/Tokfm/1,103086,14784297,Grzybobranie_w_Niemczech__tylko_1_kg_na_glowe__inaczej.html
        A jak ma dojechać niewidomy do opolskiego ZOO ????
        • opolak Trasa dla niewidomych po wrocławskim zoo 15.10.13, 19:34

www.gazetawroclawska.pl/artykul/1017263,trasa-dla-niewidomych-po-wroclawskim-zoo-zobacz-zdjecia-film,id,t.html
          A jak ma dojechać niewidomy do opolskiego ZOO ????
          • Gość: niewiadomo Re: Trasa dla niewidomych po wrocławskim zoo IP: *.com 15.10.13, 23:54
            A po co niewidomy ma iść do Z.O.O,aby macać i wachać ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka