Dodaj do ulubionych

Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kostus...

IP: *.xdsl.centertel.pl 23.02.13, 12:53
To jest dobre z tym brakiem skarg do pracodawcy, który ma oznaczać że wszystko jest ok.
Ludzie się skarżą ale między sobą. Bo po co się skarżyć pracodawcy skoro ten nic z tym nie zrobi? Poskarżyć się do sądu? Ok, tylko że jeśli sąd nie uzna skargi pracownika w odpowiednim zakresie, to co wtedy? Chyba łatwo się domyśleć.
Tak więc dziękuję postoję! A w razie czego zdecyowanie wolałbym żeby media się tym zajęły.
Obserwuj wątek
    • 23141a Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kostus... 23.02.13, 21:56
      Wygląda na to, że marszałek sądził iż sprawa "rozejdzie się po kościach" i chciał grać na przeczekanie. Ale jak na razie temat nie umiera i pan Sebesta będzie musiał zająć jakieś stanowisko. Pod tym względem całkiem interesująca może być najbliższa sesja sejmiku opozycja raczej nie odpuści sobie takiego tematu (i nie powinna) i powinna zażądać wyjaśnień od wicemarszałka Kostuśa i głównego marszałka Sebesty. Ciekawe czy będą czekać na sesję czy podejmą jakieś działania przed nią aby wyciszyć temat? Tylko, że takim działaniem może być zawieszenie lub odwołanie Kostusia - przed czym sam zainteresowany będzie się bronił jak może. Pan wicemarszałek jest "z zawodu politykiem" i wszystkie dotychczasowe stanowiska miał po linii partyjnej. Jak przestanie być marszałkiem to zostanie mu tylko dieta radnego.
      Biedaczek....
      • Gość: Pekao Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 00:19

Oświadczenie majątkowe Kostusia

Jak przestanie być marszałkiem to zostanie mu tylko dieta radnego.
        Biedaczek....

Własnie, a kredyt budowlano-hipoteczny na budowe domu trzeba spłacać, partia pomoże?
    • Gość: Temida Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kostus... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 22:53
      A cóż to PAni Quasi dziennikarz wisi na podbudowie dużej głowy ?? kamienie nerkowe ? te wypociny zapewne rodzone były w bólach ;)
    • basia-lind Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kostus... 23.02.13, 23:09
      Wicemarszałek Kostuś jest największym zagrożeniem marszałka. W ogóle nie zdziwiłoby mnie, gdyby to właśnie marszałek zaaranżował tą całą zupełnie dla mnie niezrozumiałą aferę. Po prostu stek bzdur... Nie ma w Województwie Opolskim Osoby prężniej i efektywniej działającej. Nikt nie zdobył dla naszego regionu tylu pieniędzy z UE. Dlaczego o TYM gazety nie piszą?! Tylko o tym jak zjadł pączka? Jak można coś takiego w ogóle publikować?! Świadczy to TYLKO o tym, że Wicemarszałkowi Kostusiowi nie ma faktycznie NIC do zarzucenia. Mało jest tak UCZCIWYCH i oddanych Opolszczyźnie Ludzi jak On.
      • Gość: Ale ma Kota Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.citymedia.pl 23.02.13, 23:30
        On załatwił? On????? No co za bezczelność!!! Niedługo jego pieski (ale te, ktore warują bez komendy) napiszą tu, że dał tę kasę ze swoich oszczędności.
      • Gość: MML Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.13, 23:31
        Padłem na kolana ...
    • basia-lind Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kostus... 24.02.13, 01:50
      Po tym PROPAGANDOWYM i TENDENCYJNYM artykule straciłam jakikolwiek szacunek do NTO. Po prostu stek bzdur... Nie ma w Województwie Opolskim Osoby prężniej i efektywniej działającej niż Wicemarszałek Tomasz Kostuś. Nikt nie zdobył dla naszego regionu tylu pieniędzy z UE. Dlaczego o TYM gazety nie piszą?! Tylko o tym jak zjadł pączka? Jak można coś takiego w ogóle publikować?! Świadczy to TYLKO o tym, że Wicemarszałkowi Kostusiowi nie ma nikt faktycznie NIC do zarzucenia. Mało jest tak UCZCIWYCH i oddanych Opolszczyźnie Ludzi jak On. Jestem z Pana dumna. Gloria Victis Panie Wicemarszałku!
      • Gość: mbb Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.13, 03:51
        To ja Jarzombek !!! NBiech pan pamieta panie Fł ce marszałku to ja Jarzombek dobrze o panu piszę
      • Gość: popis Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.play-internet.pl 24.02.13, 05:27
        Strata szacunku (i wizerunku) wiąże się bardziej z brakiem reakcji przełożonych, piśmie do podwładnego i ..... odpowiedzi.
        Magna est veritas et praevalebit

• Gość: Prof. Sawczuk Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 09:26
      Szanowna Pani Redaktor,
      pasja z jaką próbuje Pani "ubrać" Marszałka Wojewodztwa w odpowiedzialność za krytykę jaka spadła na Pana Kostusia ze strony konkurenta prasowego GWwO musi zdumiewać. O co tu chodzi, zada pytanie wnikliwy obserwator i czytelnik? Skąd gorliwość, by poszerzyć zakres krytyki i przenieść domniemane czy prawdziwe winy na głównego sternika wojewodzkiej nawy samorządowej? Czy frustracja i złość "za wszystko, do wszystkich" były aż tak wielkie, że musi Pani z nieumiarkowaniem i wielką werwa tropicielki atakować Bogu ducha winnego p. Sebeste, który z jak mi się wydaje wielkim taktem i wyczuciem do całej sprawy sie odniósł?
      Przeciez Pani dokonale wie, że zarząd województwa to nie jest szkółka, w której wśród grona pedagogicznego prym wiedzie dzierżymorda kierownik, że zarząd to jest struktura samorządowej władzy, w ktorej każdy członek zarządu na własną odpowiedzialność polityczną buduje swój polityczny autorytet i kształtuje relacje z podległym zespołem współpracownikow. Prosze zatem nie łączyć na siłę i nieco demagogicznie odpowiedzialności p. Sebesty za p. Kostusia, bo to jest chwyt niżej pasa, mocno tabloidalny w stylu i treści. Pan Kostuś to młody dynamiczny polityk, z perspektywami na przyszłość, wschodząca gwiazda opolskiej sceny politycznej, który świadomie za siebie umie odpowiadać, i, jak widać, te jego obiektywne walory musiały kogoś mocno zaniepokoić. Wszak zbliżają sie przetasowania przedwyborcze, zbliża sie okres podsumowań i wyciagania wniosków co do dalszej przyszłości, czyż zatem brutalny atak ad personam w mediach to nie jest zagranie na destrukcję, na podeptanie, na ubrudzenie, by wzbudzić wątpliwości i odebrać możliwe szanse? Na tle marazmu niektórych osobistości, niewidocznych w regionie z racji pobytu na warszawskim zesłaniu, dynamiczna sylwetka p. Kostusia do czasu ataku odbierana była pozytywnie, z sympatią, co dawało mu szanse i otwierało perspektywy. Wcale bym się nie zdziwił, gdyby sie okazało, że inspiracja do tego brutalnego faulu, zamaskowanego troską o sprawy pracownicze, wychodzi z koleżeńskich szeregów. Żyjemy w warunkach upadku autorytetow, wartości, gwałtownych przemian obyczajowych, wszechwładzy mediów odwołujących się do niskich instynktow i świadomie bądź nieświadomie je budzących, niechże zatem Pani Redaktor, urocza, sympatyczna i bojowa nie przykłada swej pieknej rączki do niecnego procederu pognębiania i tytłania. Zostawmy p. Marszałka w spokoju. Ma się o co troszczyć. Region toczy wielką walkę o przyszłość województwa, o utrzymanie dobrej pozycji, o lepsze szanse rozwojowe, o dostep do dobrych pieniędzy. Proszę mieć zaufanie do mechanizmów wewnętrznej demokracji, do kultury osobistej i politycznej naszych reprezentantów u władzy.
      Z poważaniem
      Janusz Sawczuk
      PS: zdjęcie rewelacyjne, spojrzenie rozmarzone, lekki zezik jeszcze bardziej zaciekawia...
      • Gość: studencina Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.citymedia.pl 24.02.13, 10:56
        Pan Profesor znów walnął łbem o beton. Brutalny atak prasowy sterowany z zewnątrz, bo się zbliża czas ocen i ktoś chce uwalić młodego geniusza.... Ojej, ojej... Panie Sawczuk, a jakieś dowody na poparcie tej tezy? Jak w taki sposób pisał pan doktorat i zdobywał szlify naukowe, to może pan taki trochę Docent Marcowy?
        • Gość: studentka + grupa Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 11:12
          co ty wiesz o sprawach marcowych nieuku, wracaj do książek, bo sesji poprawkowej też nie zaliczysz i wylecisz na zbity pysk ze studiów, co pewnie podniesie średnią wyników grupy.. spadaj żłobie :)
        • Gość: pmuła Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 11:13
          Bez wątpienia P. Kostuś dał plamę, która w krajach o ugruntowanej demokracji i wzorcach już by się zakończyła. Opinia publiczna, prasa i autorytety by o to zadbały. Nasz P. profesor, ktory ma odwagę występować pod wlasnym nazwiskiem w tym przypadku raczej nie nawiązuje do tradycji, skąd inąd dobrych, państw dawno demokratycznych, a raczej do tradycji sobiepaństwa wschodnio europejskiego. Szkoda. Tym bardziej szkoda, że w Opolu nie jest to jednorazowy wyskok tylko też już prawie tradycja /choćby Prezydenci z obecnym włącznie/. Dobrze zatem, że na placu boju pozostał red. Z. Prędzej czy później to znowu obronę właściwych wzorców wspominać będziemy, a nie gości z ponoć dobrymi perspektywami na karierę.
          • Gość: Prof. Sawczuk Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.13, 08:17
            Nie wiem, może masz rację. Ale moim zdaniem w ugruntowanych demokracjach media bardziej niż we wschodnioeuropejskich potrafią rozróżniać i oddzielać sprawy błahe od istotnych. Tam powodem do akcji prasowej są grube przewinienia dużego kalibru: korupcja, związki ze światem przestępczym, naruszenie kodeksu moralno-etycznego. W naszym przypadku mankamenty savoir vivru to nie jest jeszcze powód, by osobę publiczną od razu mieszać z błotem i dyskwalifikować. Należy się zatem umiar w ocenie, domniemanie niewinności, chrześcijańska cnota wybaczania i roztropności, by nie czynić krzywdy, wzgląd na czystość intencji. Optuje za tym bynajmniej nie wiedziony sobiepanstwem, lecz własnie tymi cnotami. Pan Kostuś przeprosił publicznie, co się bardzo liczy. Jeśli sa powody do rozgrywki przed obliczem Temidy, to na pewno i to nastapi.
            • jureek Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost 25.02.13, 09:06
              Gość portalu: Prof. Sawczuk napisał(a):

> Nie wiem, może masz rację. Ale moim zdaniem w ugruntowanych demokracjach media
              > bardziej niż we wschodnioeuropejskich potrafią rozróżniać i oddzielać sprawy bł
              > ahe od istotnych.

Masz na myśli program telewizyjny z 4 lutego, w którym pan wicemarszałek Kostuś porusza szalenie istotną społecznie sprawę zbyt wolnej jego zdaniem jazdy jego kierowcy?

> Tam powodem do akcji prasowej są grube przewinienia dużego ka
              > libru: korupcja, związki ze światem przestępczym, naruszenie kodeksu moralno-et
              > ycznego.

Pewien niemiecki minister komunikacji musiał pożegnać się ze swoim stanowiskiem, bo dziennikarze wyniuchali, że zatrudniał w swoim mieszkaniu polską sprzątaczkę na czarno.

> W naszym przypadku mankamenty savoir vivru to nie jest jeszcze powód,
              > by osobę publiczną od razu mieszać z błotem i dyskwalifikować.

Nie histeryzuj, jakie mieszanie z błotem? Chyba, że za mieszanie z błotem uznasz samo to, że ktoś ośmielił się o tym napisać.

> Należy się zatem
              > umiar w ocenie, domniemanie niewinności, chrześcijańska cnota wybaczania i roz
              > tropności, by nie czynić krzywdy, wzgląd na czystość intencji. Optuje za tym by
              > najmniej nie wiedziony sobiepanstwem, lecz własnie tymi cnotami. Pan Kostuś prz
              > eprosił publicznie, co się bardzo liczy.

My chyba inne teksty czytaliśmy, jeżeli Ty widzisz jakieś przeprosiny. Po samym artykule w NTO nie miałem zdania, dopiero "wyjaśnienia" pana Kostusia spowodowały, że nie wytrzymałem i musiałem zareagować. Rozumiem, że może się zdarzyć, że w nerwach powie się dwa słowa za dużo. U pana Kostusia jednak nie widać w ogóle, żeby żałował takiego postępowania. Wręcz przeciwnie - uważa, że to nic takiego, bo taki ma styl, i jeszcze grozi procesami tym, którzy to opisali, chociaż faktom nie zaprzecza.

> Jeśli sa powody do rozgrywki przed obliczem Temidy, to na pewno i to nastapi.

A jakie powody, skoro pan Kostuś faktom nie zaprzecza? Czy wystarczającym powodem miałoby być to, że o tak wysoko postawionej osobie w ogóle nie można niczego złego napisać?
              Jura
              • Gość: Ciekawski Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.205.63.240.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.02.13, 10:00
                Jura, czytuję tu Twoje wpisy i coraz bardziej mi imponujesz. Lubię Cię. Mądry z Ciebie gościu. Serio. Można spytać, czym się zajmujesz na co dzień? Tak pi razy drzwi...
                • jureek Re: OT 25.02.13, 10:16
                  Gość portalu: Ciekawski napisał(a):

> Jura, czytuję tu Twoje wpisy i coraz bardziej mi imponujesz. Lubię Cię. Mądry z
                  > Ciebie gościu. Serio. Można spytać, czym się zajmujesz na co dzień? Tak pi raz
                  > y drzwi...

Dziękuję za połechtanie mojej próżności :)
                  Z wykształcenia jestem matematykiem, ale na co dzień zajmuję się adresowymi bazami danych w dużej, sieciowej agencji reklamowej, oprócz tego (ale to już bardziej dla sportu) czasem coś przetłumaczę z niemieckiego na polski.
                  Jura
            • Gość: MMF Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.opole.pl 25.02.13, 14:44
              Czyli krótko mówiąc Pan Prof. rozróżnia świństwa mniejsze i większe. Ciekawe jaki klucz zastosować- jednych poddać karze a inni przeproszą i jest cacy.
      • Gość: JK Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 11:04
        Broń nas Boże od takiego "dynamizmu".
      • Gość: nieprawdę pisze Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.252.23.186.internetia.net.pl 24.02.13, 11:09
        Akurat marszałek Sebesta nie milczał, tylko odniósł się do afery NTO:

"Jestem zniesmaczony takim stylem pisania". I dalej:
        "Nadanie temu rozgłosu jest na poziomie afery kolorowych domów, ten sam poziom, ale dwie różne kategorie spraw"
        20 lutego 2013 r., tvp3Opole

A pani redaktor sama pisze:
        "nie było żadnych skarg. Nie było, bo nie było do nich powodu, czy nie było, bo pracownicy bali się je złożyć?"
        Pani red. Zwykle najprostsze rozwiązania fungują, a pani szuka dziury w całym. Szykuje pani sobie posadkę w NTO, czy co, niech pani porzuci tę fałszywą solidarność zawodową, niech pani spojrzy na "aferę" obiektywni i chłodnym okiem. Kupa śmiechu :)))
        • Gość: tvp3opole Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.252.23.186.internetia.net.pl 24.02.13, 11:40
          6 min. 40…

www.tvp.pl/opole/rozmowa/rozmowa-dnia/wideo/20-lutego-2013-r/10153125

• Gość: studencina Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.citymedia.pl 24.02.13, 12:18
            A o czym ma swiadczyć ten link do TVP Opole? Chyba o wlazidupstwie gwiazdeczki TVP Opole, nieomal mu wtórowała w oburzeniu na nto. Inna rzecz, że dla widza, ktory nie zna sprawy, jest to materiał bezwartosciowy, z ktorego dowiaduje się tylko, że gazeta coś nabroiła i że marszłaka to niesmaczy. Sebesta wyraźnie powiedział, co sądzi o publikacji nto, ma do gazety uprzedzenie, należy się zatem spodziewać, że nie oceniu Kostusia należycie. Może pora zmienić nazwę z Opola na Biełgorod?
          • Gość: opinia Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.252.23.186.internetia.net.pl 24.02.13, 12:43
            Przepytaliśmy kilkanaście osób. Niektórzy nasi rozmówcy odmówili oficjalnych wypowiedzi. W tym także rozsądni politycy PiS-u, którzy nie chcieli ulec łatwej pokusie „przywalenia” leżącemu już przeciwnikowi politycznemu i to podczas Wielkiego Postu. W rozmowie z nami przyznali jednak, że nie wierzą w bezinteresowność NTO, a tekst „Odlot Marszałka” oceniają jako jednostronny i żenujący.

www.ngopole.pl/2013/02/21/nasz-temat-wojna-w-po-niezalezne-media-a-sprawa-kostusia/
      • Gość: zezowate szczęście @Sawczuk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.13, 15:48
        Ale z Pana psora wnikliwy obserwator, dopatrzył się Pan nawet lekkiego zezika na rozmarzonym obliczu red. Anity. Uff, jak dobrze, że nie dopatrzył się Pan małego... Zyzika. To by dopiero była afera
        :)
    • Gość: cooper Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 24.02.13, 12:16
      Skarżyć się na złe traktowanie / mobbing / w UMWO w tam tejszych kadrach, czy bezpośrednio do maeszałka lub komisji kierowanej przez panią KB to jak włożenie głowy pod gilotynę. Wbrew pozorom, ludzie mają rozum i innstynkt samozachowawczy.
      • Gość: anonim Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.13, 12:30
        ja wolałam zwolnić się z pracy niż poskarżyć się na mobbing, nie pracowałam bezpośrednio w UMarszałkowskim ale w jednostce podległej temu urzędowi
        • Gość: kuba Re: Marszałek nie powinien milczeć w sprawie Kost IP: *.252.23.186.internetia.net.pl 24.02.13, 13:02
          na pewno wicemarszałek Kostuś nie odpowiada za mobbing w całym urzędzie marszałkowskim, może po prostu jest coś nie tak z tym urzędem
          podaj więcej danych, mogą być inicjały i nazwa jednostki, niech będą konkrety
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka