Dodaj do ulubionych

Znamy harmonogram odbioru śmieci [ZOBACZ]

IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.13, 20:26
Co to ma znaczyć "udostępniła"? Z jednej strony nie będą odbierać śmieci nie wystawionych na granicę posesji, a z drugiej strony nie informują mieszkańców? O ile mi wiadomo jak na razie nie ma obowiązku posiadania dostępu do internetu i sprawdzania kto gdzie udostępnił jakieś informacje.
Obserwuj wątek
    • jkredman zastanawiam gdzie jest ten ZWM 01.07.13, 20:58
      na smieciopolis.pl te wykazy są czytelniejsze, są harmonogramy dla gabarytów [co za niespodzianka], ile ten sposób segregacji ma wspólnego z tym co było w pierwszych miejskich ulotkach [szkło, makulatura i plastik miały być razem],
      • Gość: loop Re: zastanawiam gdzie jest ten ZWM IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.13, 21:20
        "na smieciopolis.pl te wykazy są czytelniejsze" - tylko że nie, bo ja tam widzę plik DOC. Mogę sobie go polizać ewentualnie.
        • gandharwa Harmonogram w PDF 01.07.13, 21:48
          Gość portalu: loop napisał(a):

> "na smieciopolis.pl te wykazy są czytelniejsze" - tylko że nie, bo ja tam widzę
          > plik DOC. Mogę sobie go polizać ewentualnie.

OK, wstawiłem na ste-silesia.org/opole/odpady/ także w PDF, z rozbiciem na poszczególne frakcje.
          • Gość: loop Re: Harmonogram w PDF IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.13, 22:07
            No bardzo ciekawe jak Remondis zamierza odbierać makulaturę oddzielnie, jak nie ma już obowiązku jej oddzielnie segregować (tylko razem z plastikiem i metalem). Oraz u mnie był 1 pojemnik na plastik + 1 na papier na 2 bloki (oba pojemniki wiecznie przepełnione), a teraz będzie pewnie 1 na wszystko i odbierany raz na 2 tygodnie? Hahahaha. To się poprawi...
            • gandharwa Re: Harmonogram w PDF 01.07.13, 22:59
              wrony ze składowiska donoszą, że ta makulatura to tylko w lipcu - mają jeszcze pojemniki niebieskie powystawiane i uznali, że będą je nadal wypróżniać.
    • Gość: baad Znamy harmonogram odbioru śmieci [ZOBACZ] IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.13, 21:11
      K..wa, co to ma być ?!
    • gandharwa Harmonogram 01.07.13, 21:26
      Harmonogram jest też na naszej stronie tematycznej w formacie DOC:

ste-silesia.org/opole/odpady/
      A tak ogólnie....zauważyliście Państwo, że w harmonogramie nie ma słowa o wywozie odpadów BIO (brązowy pojemnik?) Czyżby nas czekał festiwal tańcujących szczurów w lipcu? :-))
      • alanta1 Re: Harmonogram 01.07.13, 22:32
        gandharwa napisał:

> A tak ogólnie....zauważyliście Państwo, że w harmonogramie nie ma słowa o wywoz
        > ie odpadów BIO (brązowy pojemnik?)

Może im się z makulaturą pomyliło :P
    • Gość: ???? Znamy harmonogram odbioru śmieci [ZOBACZ] IP: *.airmax.pl 02.07.13, 07:42
      A gdzie jest harmonogram zbiórki segregowanych dla zabudowy jednorodzinnej? Podane są tylko terminy dla zabudowy wielorodzinnej!!! A dlaczego nie ma jednej rejonizacji - przy każdym rodzaju odpadów inny system ( Rejon I, II, III ; dzielnica taka owaka).
      Nie lepiej było utworzyć tabelkę: Ulica +i terminy dla wszystkich rodzajów - wszystko w jednym miejscu?!?!
      • alanta1 Re: Znamy harmonogram odbioru śmieci [ZOBACZ] 02.07.13, 14:36
        Gość portalu: ???? napisał(a):

> A dlaczego nie ma jednej rejonizacji - przy każdym rodzaju odpadów inny system ( Rejon I, II, III ; dzielnica taka owaka).

Ktoś w remondisie najwyraźniej w ogóle Opola nie zna, ulice są pomieszane, niektóre powędrowały do innych dzielnic :D
    • Gość: berenika Znamy harmonogram odbioru śmieci [ZOBACZ] IP: 217.173.202.* 04.07.13, 21:22
      Harmonogram harmonogramem a życie życiem.Dziś u nas miał być opróżniony pojemnik z żółtą klapą. Miał być !!! Jest przepełniony , obok pełno worków z odpadami do "żółtego " a odbioru niestety nie było . Jutro w.........lam wszystko do czarnego i niech sobie Remondis włącznie z UM Opola segreguje śmieci i niech mi głowy nie zawraca . Ja się staram , segreguję i co ??? Ile czasu mam trzymać w mieszkaniu posegregowane śmieci ? Miesiąc ? Może rok ?
      Debilizm władzy aktualnej jest porażający .Najprostszej sprawy załatwić nie umie. Wdaje się w dyskursy czy Duda powiedział coś dobrze czy źle . Śmieci pilnujcie ,żeby mieszkańców nie wqrwiać !!! Duda niech sobie żyje. On nie jest od śmieci ! To wy załatwiajcie sprawy śmieciowe
      jak należy.
      • gandharwa Re: Znamy harmonogram odbioru śmieci [ZOBACZ] 04.07.13, 23:52
        Nie wiem co się pani denerwuje.
        Mieszkańcy mają instrument, o którym już tu wielokrotnie pisałem - to artykuł 6s ustawy o udostępnianiu czystości i porządku w gminach.

Brzmi on tak:

Art. 6s.
        W przypadku gdy gmina nie realizuje obowiązku odbierania odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości, właściciel nieruchomości jest obowiązany do przekazania odpadów komunalnych, na koszt gminy, podmiotowi odbierającemu odpady komunalne od właścicieli nieruchomości, wpisanemu do rejestru działalności regulowanej, o którym mowa w art. 9b ust. 2.
        (czyli firm wywozowych mających zezwolenie)

Z prawnego na ludzkie przepis ten oznacza, że
        1. Należy zapłacić opłatę za odpady do kasy gminy
        2. Nie czekać na usługi gminy tylko zamówić samemu kontener wraz z wywozem w prywatnej firmie działającej już na rynku.
        3. Zapłacić tej firmie i wziąć fakturę VAT
        4. Na podstawie art 6s ucpg wezwać pisemnie gminę do zwrotu tych kosztów.

Co prawda, gminy się zobowiązały, że przyjmą każdą ilość odpadów komunalnych, to jednak z tym zamawianiem prywatnym usług komunalnych nie należy przesadzać - powinno się np zamówić kontener w takiej objętości czy o takim cyklu wywozu, jaki zamówiliśmy w deklaracji DOGO. Jak się np okaże, że w DOGO chcieliśmy kubełek 120litrowy a u prywatnego na koszt gminy zamówiliśmy wielki kontener na gruz to mogą być kłopoty.

Jako podstawa do zastosowania art 6s służy
        a) harnomogram wywozu odpadów za lipiec w Opolu (jest tu: ste-silesia.org/opole/odpady), gdzie wynika, że np w domkach nie będzie odbioru worków a w blokach odpadów BIO
        b) zapisy uchwały nr XL/643/13 Rady Miasta Opole z dnia 25 kwietnia 2013 r. w sprawie określenia szczegółowego sposobu i zakresu świadczenia usług (jest także tu: ste-silesia.org/opole/odpady) - w niej jest m.in. napisane, że pojemniki dostawia miasto. Nie ma pojemników = miasto Opole nie wywiązuje się z obowiązku.

W przypadku pytań proszę o kontakt mailowy, mail poniżej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka