Dodaj do ulubionych

Skok na OFE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.13, 11:52
„Zamysł propagandowy, realizowany już dwa lata temu i dziś powtarzany, zwłaszcza przez ministra Rostowskiego, polega na tym by zdemonizować fundusze, tak żeby ludzie nie dostrzegli, że prawdziwym celem tej akcji jest zabranie im emerytalnych pieniędzy lub dalsze ograniczenie wpłat, powiększających ich oszczędności. Interesujące będzie, ile ludzi da się na to nabrać.”

„Te zabieranie pieniędzy też ma się realizować pod fałszywym hasłem, że to jest tylko „przekaz" z II filaru, czyli z OFE, do I filaru, czyli ZUS. To ma sugerować, że w I filarze też są inwestowane jakieś pieniądze. Tymczasem w ZUS, w odróżnieniu od OFE, niczego się nie inwestuje, tylko natychmiast wydaje.”

wpolityce.pl/wydarzenia/51777-wojenka-o-skok-na-ofe-balcerowicz-straznikiem-rostowski-rabusiem-tylko-emeryt-zawsze-stratny
Obserwuj wątek
    • Gość: mbb Re: Skok na OFE IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.13, 19:28
      Tak jest : natychmiast się wydaje na emerytury już brane
      Odpowiedz mi mądralo z czego je płacić
      • Gość: lalecznik Re: Skok na OFE IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.13, 21:38
        Z pieniędzy uzyskanych przez likwidację pozostałych przywilejów emerytalnych oraz skuteczniejszego ograniczania szarej strefy, mądralo.
        • Gość: mbb Re: Skok na OFE IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.13, 21:55
          HA HA HA !
          Przywilei do tyłu nie cofniesz a do przodu ? Sam sobie odpowiedz niby kto to zrobi
          A szara strefa ? Będzie sie rozrastać a nie ograniczać . Na tym etapie kryzysu i niedorozwoju ograniczanie szarej strefy w rachunku ciągnionym przynosi wieksze straty niz zyski

Obie propozycje utopijne

Ja stoję na stanowisku, ze obciążanie obecnie pracującego pospólstwa składkami na obecnych emerytow i na siebie samych jest nie do udźwignięcia a większośc moich znajomych po opublikowaniu wyników OFE biegiem poleci do ZUS jeśli tylko będzie taka możliwość
          • Gość: lalecznik Re: Skok na OFE IP: *.dynamic.chello.pl 07.07.13, 23:33
            Ja to rozumiem, ale jednocześnie nie chcę zrozumieć. Przykładowo, nie chcę zrozumieć dlaczego mój kumpel z podstawówki, który sam siebie określa „trepem” po 15 latach cyt. „opie...nia się po koszarach” dostaje emeryturę i państwo jako nasz reprezentant nic z tym nie robi. Ja się po prostu nie zgadzam. Nie chcę też zrozumieć dlaczego córka sąsiadki mojej teściowej, płaci KRUS od 1,5 h ugoru (ok.350zł/kwartał) i będzie miała emeryturę, a mieszka w bloku i robi na czarno u prywaciarza w meblach (jak jej się chce). Nie rozumiem też, dlaczego nikt się jeszcze nie dobrał do skóry ogrodnikowi z podopolskiej wsi, który notorycznie „zatrudnia” ludzi aby po ok. 2-3 tygodniach ich wywalać nie płacąc. Mam wymieniać dalej? Nie rozumiem też bierności Twojej i pozostałych. Ludzie potrafią na 5 minut wstrzymać kolejkę u piekarza, bo sprzedawczyni nie może wydać 2 groszy. Potrafią przejechać pół Opola i spalić litr benzyny aby wybrać stację gdzie jest 2 grosze taniej. A tutaj mają składki OFE, których wykaz co roku przychodzi im do domu (tudzież mają podgląd na założonym koncie), średnio statystycznie uzbierało im się już po parędziesiąt tysięcy złotych, co już teraz przy najniższym nawet zwrocie daje im około kilkunastu złotych miesięcznie – i nic. Zero reakcji.
            Pokazuję, że są rząd ma pewne pole manewru. Jedne politycznie trudniejsze, inne trudniejsze systemowo, ale ma. Gdyby powiedział: „no tutaj podejmujemy działania, ale nie wiadomo czy wystarczy, dlatego poddajemy to pod ogólną debatę”. Inna sprawa.
            A tak poza tym co się do diabła dzieje z ludźmi jak już ich własny interes nie interesuje? I co to w ogóle za hasło „przywilejów nie cofniesz”? Nauczycielom przecież cofnęli.
    • jureek Re: Skok na OFE 07.07.13, 21:54
      Gość portalu: lalecznik napisał(a):

> To ma sugerować, że w I filarze też są inwestowane jakieś pieniądze. Tymczasem
      > w ZUS, w odróżnieniu od OFE, niczego się nie inwestuje, tylko natychmiast wydaj
      > e.”

A w co inwestuje OFE? Przede wszystkim w obligacje skarbu państwa, które państwo wypuszcza, żeby mieć środki między innymi na wypłatę emerytur. I kółko się zamyka.
      Jura
      • Gość: lalecznik Re: Skok na OFE IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.13, 21:28
        OFE inwestuje w obligacje ponieważ politycy zasadniczo do tego ich zakup ograniczyli, to raz. Dwa, nawet jeżeli inwestuje w obligacje przynajmniej masz zwrot inflacji. Trzecie, nie widzę tutaj sprzeczności, czy też niczego złego aby państwo pożyczało pieniądze z II filaru pod postacią obligacji na finansowanie emerytur obecnych. To nie jest to samo, co obecnie proponowane.

Przypomnijmy zatem myśl, która legła u podstawy założenia OFE. Chodziła właśnie o to, aby część naszych emerytur NIE ZALEŻAŁA od decyzji polityków i zmieniającego się układu politycznego. Chodziło o to, aby politycy nie mieli łatwej kasy do osiągnięcia. To były nasze pieniądze, chociaż obligatoryjnie składane, obywatel miał w założeniu nimi dysponować. To on miał decydowaćw jakim przedziale czasu środki te miały być wypłacane. Przykładowo, dożywotnio czy w przeciągu 10 lat po przejściu na emeryturę. Te środki miały być przekazywane w testamencie, bądź to współmałżonkowi, bądź to dzieciom. W ten sposób pozostający przy życiu małżonek/małżonka miał/a otrzymywać większą emeryturę i w ten sposób nie odczuć w taki sposób spadku poziomu życia. Te środki miały też być przekazywane dzieciom na ich składki emerytalne, tak aby nie startowały od zera, lub w przypadku przeciągającego się okresu bezrobocia, miały szansę na wyższą emeryturę. Co więcej, system ten zabezpieczał w pewien sposób przed zapaścią solidarności pokoleniowej, co jest obecnie realnym zagrożeniem. Teraz jest tak, że środki które ja odprowadzam do ZUS idą na uposażenie obecnych emerytów. Nie mam gwarancji, że ja dostanę emeryturę, a przynajmniej taką jak obecnie wylicza mi ZUS. W przypadku OFE przynajmniej ta część środków pozostawała zachowana. Chodziło zatem o poczucie bezpieczeństwa obywatela. Wreszcie, środki zbierane przez OFE miały służyć jako czysto polski rezerwuar finansowy, który pod postacią właśnie obligacji czy też innych papierów dłużnych miał służyć dokapitalizowaniu polskiej gospodarki i przeprowadzaniu koniecznych inwestycji bez proszenia się o środki z zewnątrz. Ustawa emerytalna była jedną z czołowych osiągnięć polskich przemian i mało który kraj europejski mógł się taką poszczycić.
        Zdziwienie budzi zatem brak jakiejkolwiek dyskusji zarówno wśród ludzi jak i przede wszystkim w mediach. Jedynym dziennikarzem, który pokusił się o artykuł był Tomasz Lis z Newsweeka, który w artykule „Populizmem w paranoję” (opinie.newsweek.pl/tomasz-lis--populizmem-w-paranoje,105822,1,1.html) zastanawia się, że cyt. „być może demontaż OFE jest lepszy niż demontaż państwa”.

• Gość: lalecznik Dług publiczny generują przywileje emerytalne IP: *.dynamic.chello.pl 09.07.13, 20:16
      KRUS 15,9 mld zł
      emerytury mundurowe 15,1 mld zł
      emerytury górnicze 8 mld zł

„Sama dopłata do świadczeń górniczych odpowiada wartością składce przekazanej do OFE w zeszłym roku, a dopłata do KRUS była dwa razy wyższa.”

emerytury.wp.pl/kat,104496,title,Gornicy-kosztuja-budzet-tyle-samo-co-OFE,wid,15729552,wiadomosc.html?ticaid=110ea4
    • Gość: lalecznik Jarosław Gowin IP: *.dynamic.chello.pl 10.07.13, 17:33
      „Najbardziej drastyczna kontrreforma, jaką proponuje rząd, to skok na 300 mld złotych ulokowanych na prywatnych kontach w II filarze emerytalnym - skomentował Jarosław Gowin rządowe plany reformy OFE”.
      polska.newsweek.pl/gowin-ostro-krytykuje-tuska--reforma-ofe-to-skok-na-kase,106219,1,1.html
      Polityka to jednak popieprzona sprawa. Akurat ten polityk PO, którego bardzo nie lubię, ma podobne zdanie. Pytanie co jest ważniejsze, geje plus in vitro, czy forsa na koncie.
    • Gość: lalecznik jest pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.13, 21:33
      Wprowadzić zapis ustawowy, który uwłaszczy ludzi na składkach. Innymi słowy, składki emerytalne wpłacane do II filara stałyby się prywatną własnością ubezpieczonych i od momentu wejścia w życie tych przepisów powstałyby prawa nabyte, blokując tym samym politykom dostęp do składek emerytalnych Polaków

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100897,14393856,Uwlaszczmy_ubezpieczonych_na_skladkach.html?biznes=opole#BoxBizTxt#ixzz2bDeWBdy2

• Gość: mbb Re: jest pomysł IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.13, 06:47
        Taki zapis musiałaby wprowadzić tzw większosć sejmowa która akurat chce wprowadzic zupełnie co innego
        Nie rozumiesz ustroju państwa i tego jak ten mechanizm działa ?
        • Gość: lalecznik Ależ rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.13, 20:23
          Rozumiem, że większość sejmowa jest wybieralna. Także przez Ciebie.
          Nie pozwalam na zapomnienie tematu OFE. Dzięki temu przynajmniej w jakiejś części, mam taką nadzieję, stanie się kryterium w przyszłych wyborach. Może być elementem tzw. publicznego nacisku. A jeżeli temat czyta jakiś polityk regionalny, co prawdopodobne, będzie musiał wziąć to pod uwagę. W przyszłych wyborach mam plan przeegzaminować kandydatów na parlamentarzystów pod tym kątem, a wyniki publicznie ogłosić na niniejszym forum. Będzie ciekawie :)
          • Gość: mbb Re: Ależ rozumiem IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.13, 06:50
            Na razie jest jak jest i za chwilę będzie uchwalone, a przepytani przez ciebie szybko zmienią zdanie po wyborach, zrezta w Polsce to nie ma znaczenia gdyż jak to ktoś powiedział przypadkowi ludzie wybierają przypadkowo cbdo
            • Gość: lalecznik Swiadomy wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 19:36
              To jest właśnie to. A nie tylko wybór partii ze względu na lidera. Jak widać z ostatnich przykładów, chociażby z PO, poseł może wcale nie mało zamieszać w szeregach jeżeli ma wolę działania. No, warto do tego celu zmierzać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka