Dodaj do ulubionych

List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obniży...

07.08.13, 09:02
Płacimy więcej,ale do Urzedu Miejskiego.Ciekawy jestem ile albo jaki procent naliczonej opłaty/podatku/ otrzymują zakałdy świadczące usługii wywozu odpadów.????
Obserwuj wątek
    • Gość: berenika List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obniży... IP: 217.173.202.* 07.08.13, 10:06
      Brak słów na ocenę tego co teraz dzieje się w sprawie śmieci. Nadal nie ma pojemników jakie zostały zamówione. Został ogłoszony nowy harmonogram obowiązujący od sierpnia. W Opolu na ulicy Kościuszki w tym tygodniu miały być wywiezione odpady zmieszane - w poniedziałek , środę , żołty pojemnik - wtorek . Ani jeden nie został wywieziony.Znów są przepełnione poza klapę.
      Odpady bio miały być wywiezione 1 sierpnia ; niestety stoi pojemnik przeładowany do granic , śmierdzi w tym upale nieziemsko.
      Przed tą idiotyczną " rewolucją " smieciową nigdy takie sytuacje nie miały miejsca.
      Nikt nie ponosi za to odpowiedzialności. Znowu winni są albo mieszkańcy albo procedury.
      • gandharwa Re: List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obni 07.08.13, 13:37
        No i? Skoro nikt nie reaguje, nie zleca wywozu na koszt gminy to co się mają przemęczać? Jeszcze pod koniec roku nagroda za to będzie. Zakład? :-)
        • alanta1 Re: List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obni 09.08.13, 20:16
          gandharwa napisał:

> Skoro nikt nie reaguje, nie zleca wywozu na koszt gminy to co się mają przemęczać?

To poradź jak technicznie zlecić wywóz bio, skoro nie mam ich gdzie włożyć.
          Kubła ni ma, bio leży z tyłu ogrodu i gnije od miesiąca...
          • gandharwa Re: List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obni 16.08.13, 23:04
            alanta1 napisała:
            > To poradź jak technicznie zlecić wywóz bio, skoro nie mam ich gdzie włożyć.
            > Kubła ni ma, bio leży z tyłu ogrodu i gnije od miesiąca...

Tutaj jest lista firm, które w Opolu mają prawo "prywatnie" wywozić odpady na koszt Miasta:

Rejestr działalności regulowanej w zakresie odbierania odpadów komunalnych

Wybierasz jedną z nich, zlecasz jednorazowy odbiór, prosisz o fakturę, potem na podstawie art 6s ucpg przedkładasz Miastu prosząc o zwrot kosztów.
            Więcej tutaj: ste-silesia.org/opole/odpady/art6sucpg.pdf
            • alanta1 Re: List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obni 18.08.13, 11:03
              gandharwa napisał:

> Wybierasz jedną z nich, zlecasz jednorazowy odbiór, prosisz o fakturę, p
              > otem na podstawie art 6s ucpg przedkładasz Miastu prosząc o zwrot kosztów.

A ty czytać umiesz? Ja sie pytam gdzie mam se te bio pozbierać zanim zlecę wywóz. Przecież kupy z tyłu ogrodu mi nie zbiorą, przez płotem hałdy też nie będę trzymać, grrr
              • Gość: volksterier Re: List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.13, 19:25
                trzymałem cierpliwie śmieci bio w domu od początku lipca, oczekując na kubeł.
                nawet tak bardzo nie śmierdziało.
                tydzień temu szlag mnie trafił i wszystko w plastikowym worku poszło do czarnego kubła - brązowego nie ma do dziś.
    • jkredman nie zapominaj że płacisz niezależnie od tego czy 07.08.13, 14:02
      wytwarzasz śmieci czy nie i niezależnie od tego ile ich produkujesz, tak już drzewiej było w PRL-u i na pewno nie było ekologicznie,
      a miasto będzie rozliczane z sortowania ale nie z zagospodarowania i przetwarzania odpadów, i już na pewno nikt nie pomyśli o spalarni,
      • belferbiolog Re: nie zapominaj że płacisz niezależnie od tego 16.08.13, 15:37
        Co to znaczy "ekologicznie"?
        Czy piszący to zna definicję ekologii, czy tylko ją powtarza po nieznających i nadużywających tego pojęcia niedouczonych dziennikarzynach?
        Proponuję poszukać choćby w internecie lub podręcznikach gimnazjalnych...
    • Gość: Andrew Re: List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.13, 14:44
      Panie Andrzeju - Pan listy swe pisz do prezydenta, bo to z miastem ma Pan umowę na wywóz śmieci...
    • Gość: upierdliwy List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obniży... IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.13, 22:24
      Klepacz teraz w Remondis?
      Bez komentarza
      • Gość: cube666 Remondis nie ma kubłów!!!!!! IP: *.mis.com.pl 09.08.13, 12:12
        Od kliku dni walczę z Urzędem Miasta i z Remondisem. Na moim osiedlu(ulice: Komara,Deyny,Górskiego itd) Remondis wogóle nie zjawił się żeby wymienic kubły na nowe. Po wielu telefonach i próbach zbycia mnie przez osoby pracujące w Remondisie dowiedziałem się że np. Remondis nie posiada wogóle kubłów 360 L i nie wie kiedy będzie takie miał. Dano mi dobrą rade abym składował odpady w workach 120 l.
        Na moje pytanie dlaczego mam dodatkowo kupowac takie worki skoro płacę za wywóż śmieci, odpowiedni kubeł itd nikt mi nie umiał odpowiedzieć. W końcu uparłem sie aby dowieźli mi dodatkowy kubeł 240. Zgodzono sie na to ale jednocześnie dano mi do zrozumienia ze byc może nie ma mnie na liście osób które sa objęte wymianą kubłów, którą wysyła Urząd Miasta do firmy Remondis. Mimo moich zapewnień że na takiej liście jestem (uzyskałem taką informację dzień wczesniej z Urzedu Miasta) pracownik Remondisu skierował mnie do innego pracownika który taka listę posiada. Okazało się że jednak jestem na liście którą posiada Remondis. Dodatkowego kubła nie dostałem, totalna kpina.
        Sytuacja jak z filmu "Miś" Stanisława Barei.
        Zamiast szatniarza pracownik Remondisu który mówi:
        "NIE MAM DLA PANA KUBŁA i CO NAM PAN ZROBI"
        Ręce opadają,

• belferbiolog List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obniży... 16.08.13, 15:33
      Jak dla mnie to Remondis się skompromitował wykazując brak elementarnej wiedzy chemicznej - na poziomie gimnazjum - umieszczając na kuble informację: "puszki aluminiowe i metalowe"! Ha, ha - pracownik Remondis aluminium nie uważa za metal - czyli jest niemetalem. Tylko stal jest metalem (chyba) - bo jak to inaczej rozumieć? Zresztą o stalowych puszkach na kubłach nawet nie ma słowa.
      • Gość: kolo Re: List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 07:08
        Ul. Książęca w dzielnicy Nowa Wieś Królewska - Remondis przyjechał, śmieci nie zabrał. Proponuję śmieci składać pod ratuszem, jak będzie śmierdziało, a będzie, to może władze ratusza zajmą się problemem.
        • Gość: bubek Re: List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obni IP: 217.173.202.* 19.08.13, 09:12
          a nie lepiej pod Remondisem? Boisz sie prywatnej firmy z Niemiec? Chłop zawinił a cygana powiesli...
          • Gość: kolo Re: List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.13, 09:23
            Może być i pod remondisem, byle się zmieściło. Za niewykonanie usługi żądać zwrotu opłaty. Zbiorowy pozew byłby chyba skuteczny.
            • gandharwa Jest legalna metoda - art 6s ucpg 19.08.13, 11:03
              Takiego artykułu nam w Opolu trzeba:
              Info jak legalnie się pozbyć odpadów jest tutaj:
              krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425,14457083,Gmino__zaplac_mieszkancowi_za_wywiezienie_smieci.html
              lista firm, którym mieszkaniec może zlecić prywatnie wywóz odpadów w Opolu na koszt Miasta, jest tutaj:
              www.opole.pl/miasto/artykuly/32741-57-Article-Rejestr_dzialalnosci_w_zakresie_odbierania_odpadow_komunalnych#paragraph3344

dalsze info:
              ste-silesia.org/opole/odpady/art6sucpg.pdf
              Osoba odpowiedzialna nadal nie widzi problemu:
              www.24opole.pl/12539,Wiceprezydent_Opola_poszukiwany_listem_gonczym.,wiadomosc.html
              Dla wiceprezydenta ważniejsze jest to, że ktoś mu na plakacie przeszacował trzynastkę niż sam powód rozlepiania przez mieszkańców plakatów. Mnie osobiście tłumaczenia, że w innych miastach jest gorzej, nie przekonuje. Jakbym palił śmieci w piecu to raczej nie uniknąłbym kary tłumacząc się, że moi sąsiedzi też palą.....
              • alanta1 Re: Jest legalna metoda - art 6s ucpg 19.08.13, 17:57
                gandharwa napisał:

> Takiego artykułu nam w Opolu trzeba:
                > Info jak legalnie się pozbyć odpadów jest tutaj

Ojacieżpierdzielę, ale się zrobiłeś nudny z cytowaniem w kółko tego samego :/

Czy szanowni "ekolodzy" nie zauważyli jeszcze, że w Opolu nie sam wywóz śmieci jest problemem, tylko brak kubłów???

Śmieci odbierają, ale nie mamy ich w czym składować! Aaaaaaaaaaaaaaaaa!!!
                • gandharwa Re: Jest legalna metoda - art 6s ucpg 19.08.13, 20:56
                  Alanto, ale to przecież to samo....Miasto zobowiązało się do dostarczenia pojemników, jednocześnie zakazało (regulamin) zbierania w workach czy czymkolwiek poza pojemnikiem.

Jak nie masz kubła własnego - musisz zamówić na koszt miasta. Stąd te cytowanie w kółko Macieju
                  • alanta1 Re: Jest legalna metoda - art 6s ucpg 20.08.13, 08:44
                    gandharwa napisał:

> Alanto, ale to przecież to samo....Miasto zobowiązało się do dostarczenia pojem
                    > ników, jednocześnie zakazało (regulamin) zbierania w workach czy czymkolwiek po
                    > za pojemnikiem.
                    >
                    > Jak nie masz kubła własnego - musisz zamówić na koszt miasta. Stąd te cytowanie
                    > w kółko Macieju

Goowno prawda, art. 6s ucpg mówi tylko o przypadku gdy gmina nie realizuje obowiązku odbierania odpadów komunalnych. U nas realizuje, odbiera, tylko my się gimnastykujemy z workami.
                    Za kubły na pewno nie zwrócą, powiedzą "myśmy zlecili remondisowi, wywiązaliśmy się, trzeba było w okresie przejściowym worki kupić" I będą odsyłać od annasza do kajfasza, a kubły niemało kosztują...

Wy faktycznie tylko na ekspertyzki liczycie, jak piszą na forum, mieszańcy nie mają co na was liczyć :/
                    • gandharwa Re: Jest legalna metoda - art 6s ucpg 20.08.13, 14:13
                      A czego oczekujesz? Ze Ci oddam własny pojemnik? Jeden 360-litrowy mogę Ci pożyczyć na kilka miesięcy, skoro oczekujesz bezpośredniej pomocy. Serio, napisz na maila.

Co do tego "gó... prawda" - plastiki przesypują się na starówce, w wielu miejscach nie odbiera się wielkogabarytów, nie są też dotrzymywane terminarze wywozów. Ustawa mówi też (art 6r ust. 3) że gmina szczegółowo określi w uchwale, za co płacisz. W Opolu płacisz także za pojemniki, które dostajesz (powinnaś) w zamian za uiszczoną opłatę.

Jeżeli nie dostałaś, tzn że miasto nie realizuje pełnego "zakresu świadczonych usług w zakresie odbioru odpadów komunalnych" bo, jak już pisałem, zgodnie z regulaminem odpady mogą być odbierane tylko w pojemnikach o określonej pojemności i kolorze. NIE w workach.
                      • alanta1 Re: Jest legalna metoda - art 6s ucpg 20.08.13, 17:42
                        gandharwa napisał:

> A czego oczekujesz?

A co zrobiliście do tej pory?
                        • gandharwa Re: Jest legalna metoda - art 6s ucpg 20.08.13, 18:12
                          Doprowadziliśmy do zmiany regulaminu utrzymania czystości (tego z listopada) u Wojewody, pisaliśmy też wnioski do RIO, ale nam odrzucili pisząc, że wszystko jest OK, nie ma drogi odwoławczej.

Tu się kończą możliwości prawne stowarzyszenia, teraz tylko ja sam, z imienia i nazwiska, mogę wystąpić przeciw gminie z art 101 ustawy o samorządzie terytorialnym...

W jednym punkcie już wystąpiłem - jako najemca kamienicy odmówiłem wypełniania deklaracji DOGO, poinformowałem o tym zarządcę i miasto, nie płacę też opłaty (zadeklarowałem, że będę ją płacił w czynszu). Na razie cisza, czekam na ich reakcję, chciałbym uzyskać sądowy precedens w sprawie przymuszania do składania deklaracji członków spółdzielni czy dużych wspólnot mieszkaniowych....ale takie rzeczy robi nie STE, bo tu nie mamy po prostu podstawy prawnej.

jako STE mogę apelować do mieszkańców z art 6s ucpg, to narzędzie, jakie dano samym obywatelom.
                • Gość: dollar Re: Jest legalna metoda - art 6s ucpg IP: 217.173.202.* 19.08.13, 21:38
                  czego sie spodziewales po gosciu, ktory chwalil sie, ze blokowal rozbudowe elektrowni? albo w swieto zmarlych straszyl ludzi, ze buduja autostrada przez cmentarz? pomyslec, ze jeszcze dwa lata temu ten typek uchodzil za lokalny autorytet w sprawach ekologii.
    • gandharwa Rozmowa z Remondisem w sprawie śmieci 20.08.13, 18:19
      Niektórzy mieszkańcy wzięli już sprawę we własne ręce...i nie mam na myśli akcji wlepkowej:
      www.nto.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20130820%2FPOWIAT01%2F130829956
      • alanta1 Re: Rozmowa z Remondisem w sprawie śmieci 20.08.13, 18:39
        gandharwa napisał:

> Niektórzy mieszkańcy wzięli już sprawę we własne ręce...

Zrobię to, jeśli mi do następnego terminu odbioru nie dostarczą kosza na bio.
        Tylko nie wiem komu zawieźć wory pełne śmierdzącego bio, ratuszowym czy remondisowi? :P
    • gandharwa List mieszkańca do Remondisu ws. śmieci: obniży... 20.08.13, 23:19
      Zadzwoń do Klepacz i obwieść, że jak kosza nie będzie do jutra to z prasą przyjedziesz do niej, tym razem z bio :-) Podziała :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka