Dodaj do ulubionych

Eurowybory 2014

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.14, 20:03
No to na kogo głosujecie? I przede wszystkim dlaczego? Albo też, na kogo nie głosować. I też dlaczego.
Opolskie jest razem z Dolnośląskim. Jest sens aby opolskie miało swojego w UE, czy nie ma to znaczenia?
Tutaj jest wykaz kandydatów: ewybory.eu/wybory-do-parlamentu-europejskiego-2014/kandydaci-do-europarlamentu/dolnoslaskie-opolskie/

Co się rzuca w oczy, to generalnie problemy z informacją o kandydatach. Mało z nich ma swoje strony internetowe. Z tych które są, niewiele wynika. O ile ci z pierwszych miejsc jeszcze są jakoś widoczni, co wcale nie jest regułą, to ci z dalszych miejsc w ogóle nie istnieją. A szkoda. Dziwi mnie takie podejście do sprawy. Rozumiem, że nie liczą oni na wygraną. Są zasadniczo do wypełnienia listy. Tym niemniej, można taki start potraktować jako inwestycję w przyszłość. Pokazać się na rynku. Można to potem wykorzystać w przyszłości. A tutaj nic z tych rzeczy. Nie mówię już o tym, że jak ktoś się bawi aktywnie w politykę, to powinien mieć coś do powiedzenia. To chyba pokazuje jak małą bazę mają nasze partie.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość 2014 Przyzwoity człowiek na wybory nie idzie! IP: *.internetia.net.pl 21.04.14, 21:46
      Przecież prawie wszyscy Polacy wiedzą, że takie wybory w Polsce to jedna wielka ściema. Zero informacji o kandydatach. Partie polityczne rozdają miejsca wyborcze jak stanowiska "przy korycie". 6000 zł emerytury po jednej kadencji!!! Wielu nie zna podstawowego języka w stopniu wystarczającym do swobodnego zabrania głosu. Polacy nie bardzo wiedzą jakie co ta Unia dobrego nam daje oprócz bezrobocia, oszałamiającej propagandy sukcesu, gigantycznych możliwości przekrętów finansowych. I tak można wymieniać w długiej liście "plusów".
      Jedyna korzyść to możliwość wyjechania z kraju. Nie dziwię się, że niektórzy liczą frekwencje na 17-25%. Niech partyjniacy i ich rodziny sami się wybierają. Tak będzie normalnie i uczciwie.
      • Gość: czytacz Re: Przyzwoity człowiek na wybory nie idzie! IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 22.04.14, 09:41
        Popieram. W fałszywej demokracji brak głosu liczy się bardziej niż głos oddany.
        Nie biorę udziału w ściemie.

• Gość: cair Re: Przyzwoity człowiek na wybory nie idzie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.14, 15:37
          Ludzie !!! mi na to gowno jak euro-duupooowaty szkoda moczu !!!!!!!!!!!!
          Odpowiedz jest banalnie prosta !!! dlaczego do tej pory wszyscy cwaniacy z brukselskiego koryta nie robią spotkań z wyborcami. Coż to takiego\tzn. wielkie góó...\ zrobili dla nas poza swoimi co miesięcznymi dochodami brutto \50 zł. tyś miesięcznie na rączkę i glupim peerdoleeeniem przed kamerami tv.!!!!!
          Te wybory można śmiało porownać do komunistycznego góówna - 3x tak !!!

• lech.junosza Przyzwoity kandydat nie oszukuje wyborców oraz 22.04.14, 15:54
            nie obiecuje czegoś, czego w żaden sposób i przy nawet najlepszych chęciach nie będzie w stanie spełnić. To nie są wybory ani do samorządu ani do parlamentu. I tu jest pies pogrzebany a nie w tym jaka jest nasza wiedzą o kandydatach. To sprawa wtórna.
            • Gość: cair Re: Przyzwoity kandydat nie oszukuje wyborców ora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.14, 16:12
              lech.junosza napisał:

> nie obiecuje czegoś, czego w żaden sposób i przy nawet najlepszych chęciach nie
              > będzie w stanie spełnić. To nie są wybory ani do samorządu ani do parlamentu.
              > I tu jest pies pogrzebany a nie w tym jaka jest nasza wiedzą o kandydatach. To
              > sprawa wtórna.

a pod czyim adresem te slowa, bo chyba nie do mnie człowieczku.
              • lech.junosza Re: Przyzwoity kandydat nie oszukuje wyborców ora 22.04.14, 16:43
                Gość portalu: cair napisał(a):

> lech.junosza napisał:
                >
                > > nie obiecuje czegoś, czego w żaden sposób i przy nawet najlepszych chęcia
                > ch nie
                > > będzie w stanie spełnić. To nie są wybory ani do samorządu ani do parlame
                > ntu.
                > > I tu jest pies pogrzebany a nie w tym jaka jest nasza wiedzą o kandydatac
                > h. To
                > > sprawa wtórna.
                >
                > a pod czyim adresem te slowa, bo chyba nie do mnie człowieczku.
                Pod adresem kandydatów, więc nie rozumiem tego chamskiego zwrotu z Twojej strony.
                • Gość: lalecznik wasz wybór IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.14, 18:49
                  Szanuje Wasza decyzję. Będzie mi Was brakowało w dniu wyborów :) Jednocześnie oznacza to również, że mój głos będzie wart więcej. Też przewiduję, że frekwencja będzie mała, jakieś 25%. Zatem mój głos będzie wart razy 4. To ja będę podtrzymywał ten system. Wybiorę za Was kandydata, który będzie utrzymywany także z Waszych podatków. I ewentualnie, to ja będę się za niego wstydził. Ale to jest Ok. W przeciwieństwie do wielu, w tym gościa2014, wiem jak ważna jest UE i co nam daje. Odczuwam to każdego dnia mojej pracy. Na pewno nie daje bezrobocia, a wręcz przeciwnie. Również w przeciwieństwie do caira, nie uważam żeby można było porównać UE do komunistycznego … . Zapewne jednak tak by było, gdybyśmy w UE nie byli.
                  Co do Waszego wyboru, czyli jego braku, pojmuję go zupełnie inaczej. Jak już kiedyś napisałem, istotą demokracji nie jest możliwość wyboru najlepszego kandydata (chociaż taka opcja istnieje), ale możliwość pozbawienia władzy danej osoby w sposób możliwie dla społeczności bezbolesny. Inne systemy takiej opcji nie mają. Zatem, jeżeli nie idziecie na wybory, to oznacza nie tyle, że nie macie takiego kandydata, który by Wam odpowiadał, co żaden z obecnie pełniących funkcję nie wkurzył Was do tego stopnia, aby Was ruszyć z domu i byście zagłosowali w sposób tajny, anonimowy przeciwko niemu.
                  • Gość: czytacz Re: wasz wybór IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.14, 19:09
                    Gość portalu: lalecznik napisał(a):

> To ja będę podtrzymywał ten system.

No właśnie o to chodzi. Mnie demokracja nie leży, zwłaszcza w takiej formie, gdzie nie ma już prawie żadnej widocznej styczności pomiędzy wrzuceniem kartki do urny, a tym co się dzieje następnie.
                    Chcesz to podtrzymuj system. Mnie zależy na jego upadku:) Na razie, jak słusznie zauważyłeś, podtrzymuję go swoimi podatkami. Ale to muszę - pod rygorem mamra. Na wybory nie muszę iść. To i nie idę.

pozdrawiam
                    • Gość: cair Re: wasz wybór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.14, 19:50
                      Szanowny Panie laleczniku przed pojściem do urny radzę najpierw dowiedziedzieć się co też pański kandydat sprzed pięciu lat zrobił dla Polski.Bycie eurodeputowanym to praca za pożądną gażę a z pracy trzeba się rozliczyć tak jak robimy to my.Wybory tuż,tuż a slyszal pan by któryś cwaniak spotykal się z wyborcami na powyższy temat do czego jest w końcu zobowiązany niczym doopa do sraania.Wsumie jesteśmy ludzmi doroslymi i oboje wiemy w jak pooopierdoolonym krąju żyjemy gdzie cenzura ma się dobrze.Demokracja odnosi się jedynie do tego i to też nie do końca że wybory to nie przymus prawny bo np. w Australii nie pojście na wybory jest karane z mocy ustawy.Dlatego napisalem wcześniej ,że na taki cyrk jaki ma miejsce w Polsce to szkoda mi wlasnego moczu jesli już przed wyborami elektoratowi pokazuje się cztery litery, ktorych niestety wszyscy nie chcą dostrzec a szkoda. Kiedyś przed laty slyszalem takie powiedzenie - Z Polaka możesz zrobić 100 razy durnia a on i tak będzie głupi.To pasuje idealnie do wszystkich ktorzy wybierają się na majowe wybory.
                      • Gość: lalecznik Re: wasz wybór IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.14, 21:21
                        Szanowny Panie Cair. Nie zgadzam się z Pana podejściem do sprawy. Tym niemniej właśnie po to otworzyłem ten wątek abyśmy sobie pogadali na temat potencjalnych kandydatów, w szerszym gronie. Może i nie wybieracie się na wybory, Wasza wola, tym niemniej mojej woli nie zmienicie, a ja się na wybory wybieram. Pewnie inni też. Liczę, w myśl przysłowia „co parę głów, to nie jeden półgłówek”, że przynajmniej wskażecie, na jakich kandydatów zdecydowanie nie warto głosować, a zatem pomożecie zminimalizować potencjalne straty. Tym samym pokierujecie nieco przepływem, jakby nie było, i Waszej kasy, do kieszeni wybranych delikwentów.
                        • Gość: czytacz Re: wasz wybór IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.14, 21:34
                          Oj, jaki wybór, nic tylko przebierać jak w ulęgałkach.
                          Teza: wchodzą "jedynki".
                          Robert Kwiatkowski - znam tego pana w kontekście innego pana, pewnego Lwa. Przedstawiać nie trzeba. Pytanie, co imć Kwiatek ma wspólnego z naszym regionem????
                          Potem jakiś Iwaszkiewicz. Z tych to znam jedynie Jarosława, a ten to jakiś Robert. Nie znam.
                          Zdrojewski Bogdan - 26 baniek na Opatrzność (wniosek oceniony na jakieś 70-parę procentów), a jeszcze im z odwołania dołożył bodaj 200 tysiów. Dziękuję, postoję.
                          Dalej jakieś Kempy i inne dziwadła.
                          Większość nazwisk nic mi niestety nie mówi.

Panie Laleczniku - z ręką na sercu: stawiasz pan krzyżyk na LISTĘ, czy na kandydata?

• Gość: lalecznik na osobę - oczywiście IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.14, 22:20
                            Na pewno na kandydata, nie na listę. Jak mam klnąć, to personalnie :) Oddawanie głosu na listę, to oddawanie pełnej władzy w ręce lidera partyjnego. To taki „feudalizm demokratyczny”. Niby wybierasz człowieka, a de facto rządzi partyjny władyka. Kiedyś tak głosowałem, przyznaję, ale to jest złe i trzeba to zmienić. Teraz uważam to za podstawowy błąd. Tak robią ludzie, którym nie chce się zastanawiać. Robią na chybcika. Najczęściej pierwszy z listy i do domu. Dlatego w naszych wyborach numeracja jest tak istotna dla polityków i tak o miejsce walczą. Jedynka ma od razu bonus. To ewidentna wina wyborców.
                            Oczywiście, mam pewne preferencje odnośnie list. Nie otwierałem jednak tego wątku w celu agitacji na rzecz danej opcji. Mam nadzieję, że po prostu ustalimy tutaj kilku co sensowniejszych kandydatów z różnych opcji. A potem każdy zagłosuje wedle swojego uznania.
                  • Gość: gość 2014 Przyzwoity człowiek na wybory nie idzie! IP: *.internetia.net.pl 23.04.14, 18:45
                    Lalecznik, ja także szanuję twoją decyzję aby iść na wybory. To faktycznie twoja sprawa a potem twój wstyd za tego wybranego człowieka. Nie wiem co to znaczy, że twój głos jest wart razy 4. Przecież na wybory chodzą ludzie z różnych powodów. Jedni muszą (rodzina, znajomi, podwładni itd) a inni idą siłą rozpędu owczego, nie znając nawet możliwości przydatności takiego kandydata do UE. Co o nim wiemy? Nic oprócz propagandowej ściemy w TV lub w gazetach, które coraz mniej kupujemy. Piszesz, że odczuwasz oddziaływanie UE na co dzień. Przekonaj o tym bezrobociu matkę co wysyła syna na poniewierkę do Anglii lub Niemiec. Nie każdy tam robi karierę zawodową. Przekonaj górników, którzy drżą o swoja pracę jak Kampania Węglowa wysyła ich na przymusowy postój, bo węgiel z Rosji i Ukrainy jest tańszy od naszego. Dziwnie pojmujesz pojęcie demokracji (istotą demokracji nie jest możliwość wyboru najlepszego kandydata (chociaż taka opcja istnieje), ale możliwość pozbawienia władzy danej osoby w sposób możliwie dla społeczności bezbolesny.)
                    Dla mnie istotą demokracji jest możliwość wyboru (a nie pozbawienie władzy) najlepszych ludzi i rozwiązań służących społeczeństwu a nie partiom politycznym, które realizują własne partyjne cele, które nic nie maja wspólnego ze społeczeństwem.
                    Dlaczego w UE raz w miesiącu przewożą pociągami tony materiałów do Strasburga na posiedzenie sesji parlamentu europejskiego. Dlaczego we wszystkich urzędach UE nie ma 2-3 języków urzędowych, które wszyscy parlamentarzyści MUSZĄ ZNAĆ. Ta cała armia tłumaczy dla matołków europosłów powinna być zlikwidowana. To są olbrzymie oszczędności. Nie chce podawać kolejnych głupot UE, bo szkoda czasu i miejsca na forum.To jest powód i dziesiątki innych dla których nie będę głosował na system antyunijny w UE. Przecież obecny system jest po prostu ZGNIŁYM KOMPROMISEM WIELU NAJWAŻNIEJSZYCH PAŃSTW. Ciekawe, że wszyscy to wiedzą ,nikt nie mówi ale propaganda do głosowania wprost będzie szalała żeby te miliony owiec zapędzić do urn. Dopóki nie przekonam się, że UE służy ludziom a nie wielkim korporacjom (rura z ropą po dnie Bałtyku dla Niemiec z Rosji po śmiesznych pieniądzach), a poziomy życie seniorów z Polski ( w tym służba zdrowia) będzie podobny do np Francuzów- emerytów w Maroku), to na wybory nie będę chodził. I KAŻDEGO, KTÓRY NA WYBORY NIE PÓJDZIE BĘDĘ UWAŻAŁ ZA CZŁOWIEKA PRZYZWOITEGO.
                    • Gość: lalecznik nie ma przyzwoitych IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.14, 22:20
                      Uważam, że źle się posługujesz pojęciem uczciwy/przyzwoity. Skoro przyzwoity człowiek to ten co nie idzie na wybory, co oznacza to tym samym, że ten co idzie na wybory jest nieprzyzwoity. Czyli na przykład ja. A jeżeli również i tych co na wybory idą uznasz za przyzwoitych to takie określanie nie ma sensu.
                      Jeżeli około ¼ wyborców pójdzie na wybory to każdy oddany głos jest wart razy 4. Jest tak, ponieważ nie ma znaczenia jaką liczbą głosów eurodeputowani zostaną wybrani. Po to rozmawiamy aby wybrać optymalnych kandydatów, a zatem najlepszych z tych co są. Na tyle, na ile będziemy potrafili, oczywiście :) Masz zatem ten warunek spełniony. Pozostałe argumenty uważam za mylne. Przykładowo, bezrobocie występuje też na Ukrainie i w Serbii i w Turcji, które nie należą do UE. Oni też jeżdżą na zachód. Gdyby Polska nie należała do UE, też nie uchroniło by ją to od tych przypadłości. A można dowodzić, że wręcz przeciwnie, ponieważ stawki w Polsce byłyby niższe a i tak ceny podobne do obecnych. Uważam, że dobrze rozumiem po co jest demokracja. Trzeba wiedzieć skąd przybyliśmy, aby docenić gdzie jesteśmy i dostrzec w jakim kierunku mamy zmierzać. Polecam książkę Europa Normana Daviesa. Historia wyraźnie pokazuje jakim dorobkiem kulturowym jest demokracja w porównaniu do poprzednich systemów władzy. To tak jakby przesiąść się z konia do samochodu. Piszesz, że obecny system służy partiom. A kim są ci ludzie? A komu służą lub służyły pozostałe nam znane systemy władzy? Tak na to popatrz. To tak jakby narzekać, że samochody są be, ponieważ śmierdzą i zanieczyszczają środowisko. Zmień proszę pojazd na konia. Nie doceniasz tego, co masz. Ty chcesz cudu. Systemu idealnego od razu. Nigdy tak nie było i nie będzie.

Zatem albo poprawiasz to co jest, albo proponujesz coś nowego. Ja proponuję poprawić i wybrać w miarę sensownego posła. Małymi krokami do przodu. A że może mnie zrobić w jajo? No cóż, nie on jedyny. Taką mam refleksję. Co przeprowadzam jakiś remont domu, wymianę dachu, instalację c.o., oczyszczalnie ścieków, itd. zawsze „fachowiec” mnie wykiwa :) Walnie na fakturze, użyje tańszego badziewa, zrobi ekstra koszta, odwali fuszerkę a potem bazując na mojej niewiedzy wciska mi kit, że tak trzeba, rżnie głupa, że się tak umawialiśmy. No nie mam już siły. A przecież to nie politycy, tylko ludzie pracy, których tak tutaj zaciekle przed tymi politykami bronisz. To ja też mogę przez analogię do Ciebie ogłosić – przyzwoity człowiek remontów nie przeprowadza :) (tylko siedzi tak jak jest) Nie powinienem dać cwaniakom zarobić. Niech się wszystko zawali i już. Nie. Staram się wyeliminować tych co gorszych. I w polityce mam podobną postawę.

• Gość: lalecznik Zdrojewski Bogdan Andrzej IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.14, 22:37
      Co o nim myślicie? Zaczynamy od partii najsilniejszej w regionie. Umówmy się, że nie będziemy mieszać wątków dla różnych kandydatów, tylko otwierać dla każdego z osobna.

Jeżeli o mnie chodzi, nie będę na niego głosował. Głównie dlatego, że jest jedynką na liście najsilniejszej w regionie partii. Zatem to polityczny pewniak. Mandat posła ma już w zasadzie w kieszeni. Skoro z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że się dostanie, to głosowanie na niego jest stratą okazji aby wesprzeć innych. Druga kwestia wciąż nie rozstrzygnięta: głosujemy na swojego z Opolszczyzny, czy nie? Czy warto mieć swojego przedstawiciela w UE? Albo też pytanie postawione inaczej. Czy to istotne żeby na polskiej scenie politycznej była świadomość, że my jako region mamy swojego przedstawiciela? Czyli nie tylko promocja na zewnątrz, ale i do wewnątrz. Jeżeli tak, to Zdrojewski z naszej bajki nie jest.
      • sedaluk Re: taka uwaga.... 23.04.14, 08:41
        Sama idea wybierania kandydatow do euopejskiego parlamentu przez wszystkich
        to jakies nieporozumienie. Powinien byc jakis klucz, i z kazdego krajowego parlamentu
        wysylaloby sie tam jego przedstawicieli. W koncu ten europejski to niejako parlament tych krajowych. Bo w gruncie rzeczy na to samo wychodzi.I kiedys tak bedzie-jestem pewny.
        Chocby z samego faktu,ze ludzie nie chca brac udzialu w tym kicie.
        Nawet w wyborach do krajowych parlamentow duzo ma watpliwosci, czy ich glos sie liczy-
        a tu naprawde warto sie angazowac........
      • Gość: lalecznik co o tym myśleć ? IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.14, 21:52
        film.onet.pl/wiadomosci/zbigniew-rybczynski-sprzedaje-swoja-kolekcje-dziel-sztuki/fqsf9
        sprawa w sądzie, ale tym niemniej warto mieć ją jednak na uwadze oddając głos na kandydata.
    • jureek Re: Eurowybory 2014 23.04.14, 17:37
      Gość portalu: lalecznik napisał(a):

> No to na kogo głosujecie? I przede wszystkim dlaczego?

W moim przypadku sprawa jest prosta. Zagłosuję na Huskowskiego. Dlaczego? Dlatego, że go znam już od lat siedemdziesiątych i wiem, że to porządny człowiek. Innych nie znam, więc nie będę ryzykował.
      Jura
      • Gość: czytacz Re: Eurowybory 2014 IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 23.04.14, 18:35
        Ciekawość, a poza tym, że jest porządny to jakie ma ów kompetencje?

• Gość: cair Re: Eurowybory 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.14, 18:51
          Jak można głosować po raz drugi na kandydata na euro duupowaatego na jego drugą kadencję nie wiedząc co zrobil w pierwszej.Ludzie tu piszący w wiekszości sa pozbawieni rozumu najwyrazniej nie wiedząc o tym.Powtarzam po raz wtory,ze by dyskutować nad kandyturami na kolejne lata najpierw muszą obecni ,kończący swoją kadencje rozliczyć sie szczegolowo ze swej pracy na rzecz swojej Ojczyzny jaką wykonali przez minione 5 lat.To jest punkt wyjścia do dyskusji na temat zawarty w tezie lalecznika jak robi się to w państwach starej Unii.Piszę te slowa choć wiem że predzej zrozumie mie ściana niż ludzie ktorym logiczne myslenie wypalił poprzedni ustrój.
          • jureek Re: Eurowybory 2014 23.04.14, 19:21
            Gość portalu: cair napisał(a):

> Jak można głosować po raz drugi na kandydata na euro duupowaatego na jego drugą
            > kadencję nie wiedząc co zrobil w pierwszej

Huskowski nie był eurodeputowanym.
        • jureek Re: Eurowybory 2014 23.04.14, 19:29
          Gość portalu: czytacz napisał(a):

> Ciekawość, a poza tym, że jest porządny to jakie ma ów kompetencje?

A jakich kompetencji oczekujesz od kandydatów? Dobrej retoryki? Tu Huskowski nie wypada najlepiej. Umiejętności logicznego i nieszablonowego myślenia? Piątka z plusem. Poza tym cechuje go umiejętność szukania kompromisów, ma swoje zdanie, nie jest lansiarzem, potrafi słuchać.
    • Gość: lalecznik Kwiatkowski Robert (E+TW) IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.14, 19:42
      Kolejna „jedynka”, tym razem na liście Europa Plus Twój Ruch. W mojej opinii raczej strzał w stopę. Na pewno osoba znana, jednak w kontekście afery Rywina i „grupy trzymającej władzę”. Nie wiem na jakiej podstawie uznano, że ma to być lokomotywa wyborcza. Raczej odkurzacz wyborczy, który ma zassać głosy głosujących na listę. Druga rzecz, to jakie są jego związki z regionem dolnośląskim/opolskie? Typowy spadochroniarz w Warszawy, który przybędzie zebrać polityczny trybut dla stolicy. „Igrzyska śmierci”, czy co? O jego kompetencjach trudno też cokolwiek powiedzieć. Niżej na liście są inne, całkiem ciekawe osoby. Jak dla mnie, nie.
      • Gość: gość 2014 Przyzwoity człowiek na wybory nie idzie! IP: *.internetia.net.pl 23.04.14, 22:27
        Kolejnym, skromnym argumentem aby nie iść na głosowanie jest informacja z TV od obecnego przewodniczącego Solidarności, że ponad 100 obecnych parlamentarzystów startuje do parlamentu UE. Idą głównie po to by mieć nowe, większe gaże poselskie. Prawdopodobnie uciekają przed odpowiedzialnością za to co zrobili oficjalnie i nieoficjalnie. Ponoć od 3 maja będą podawać w TV nazwiska tych "cwaniaków" z Wiejskiej, którzy przyczynili się do upadku polskiego przemysłu i stworzenia śmieciowego zatrudnienia Polaków.
        A w tej dyskusji brakuje konkretów i przykładów. Czasami myślę, że to piszą zdolni uczniowie propagandy sukcesów z epoki późno gierkowskiej. Dlatego bardzo szanuję tych (a jest ich zdecydowana większość), którzy na wybory nie idą.
      • Gość: behemot Re: Kwiatkowski Robert (E+TW) IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.14, 22:34
        (E+TW) Europa + Tajny Współpracownik? No lalecznik o to bym cię w życiu nie podejrzewał. Ale, że syn pułkownika Kwiatkowskiego (to nie ten od Kutza grany przez Marka Kondrata z prześlicznym biustem Grażyny Dancewicz w scenografii) był TW, KO..lub co innego, to całkiem możliwe, bo to przeciez służba ojczyźnie a nawet partiotyzm. Facet jest tępy jak tatowy polsilver, co nie wyklucza, że równie mu tępi oddadzą głosy na niego.
    • Gość: lalecznik Jackiewicz Dawid IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.14, 20:59
      Kolejna jedynka. Tym razem z Prawa i Sprawiedliwości. Czytając to, co można o nim znaleźć to ma trzy zasadnicze atuty. Jest stosunkowo młody jak na polityka. To dobrze, ponieważ jadąc do Brukseli można założyć, że będzie mu się chciało chcieć, a nie tylko odliczać lata do emerytury. Jest też na tyle młody, że się tam szybko zaadaptuje. Ma duże doświadczenie polityczne. Jest posłem od trzech kadencji. Był radnym we Wrocławiu, szefem komisji ds. promocji. Był sekretarzem stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa. Jednak strasznie krótko, bo niecałe 3 miesiące. Warto byłoby poszperać o co chodziło. Trzecim atutem jest to, że jest stąd. Na pewno związany z regionem, szczególnie z Wrocławiem. No, dla Opolan może to nie być atutem. Jednak z pewnością lepsze to niż spadochroniarz ze stolicy.
      Nie znam charakteru. Z tym może być różnie. Może ktoś coś dorzuci. Uważam jednak, że kandydatura zasługuje na rozważenie. To może być nowe pokolenie, które potencjalnie może przejąć władzę w PIS po nieszczęsnym duecie Kaczyński-Macierewicz. Głosowanie za nim można uważać za pewną inwestycję w przyszłość. Odsunięcie od lokalnych jałowych roszad politycznych, tak aby nie podpadł prezesowi i spółce. Jednocześnie wyjazd do Brukseli da mu szerszą perspektywę europejską, co by było cenne dla takiej partii jak PIS. Jako minus, nieco złośliwie nadmienię, że doświadczenie ostatniej kadencji pokazuje, że PIS ma tendencję do utraty takich ludzi. Nie jest zatem pewne, czy nie zmieni politycznych barw. Mechanizm jest dosyć prosty. Dopóki jest w lokalnym prawicowym klimacie to wszystko jest OK. Ale jak pojedzie w świat, i zobaczy go, to zmienia mu się sposób myślenia. Jak teraz porówna to co tam jest do tego tutaj u nas, to ciężko mu się to składa razem, zwłaszcza jak trafi na krajowy beton partyjnych 60-70-latków.
      • Gość: czytacz Re: Jackiewicz Dawid IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 25.04.14, 12:29
        Dla porządku: polska.newsweek.pl/tato-go-zmiksowal,91007,1,1.html
        • Gość: gość 2014 Przyzwoity człowiek na wybory nie idzie! IP: *.internetia.net.pl 25.04.14, 12:55
          Nie ma co. Super kandydat. Czysty krystalicznie. Szkoda, że lubi popychać człowieka w obronie własnej (szukając człowieka) i rodziny, którą skutecznie broni. Jestem za a nawet przeciw - jak mawia polityczny klasyk.
        • Gość: lalecznik Re: Jackiewicz Dawid IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.14, 19:13
          Na miejscu Jackiewicza postąpiłbym podobnie. I nie miałbym przy tym żadnych moralnych wyrzutów. Spałbym spokojnie. Prawdopodobnie tak bym nawet powiedział dziennikarzom. Dlatego raczej nie nadaję się na polityka. Bardziej mnie martwi jego smoleńska aktywność. Między innymi dlatego PIS nie jest z mojej bajki.
          • Gość: gość 2014 Przyzwoity człowiek na wybory nie idzie! IP: *.internetia.net.pl 26.04.14, 13:17
            Postąpić PODOBNIE a TAK SAMO to jest duża różnica. Gdyby nie był posłem to nie byłby tak pewny siebie szukając sprawcy bez sprawdzenia i popychając go. Tak może postąpić tylko silny poseł, zdecydowany, rzutki i pewny swojej bezkarności. A jeśli go rozgrzeszasz z tego czynu to znaczy aprobujesz wybuchowe emocje przyszłego europosła. Mam nadzieję, że w Brukseli nikogo nie będzie popychał. Tego mu życzę.
            • Gość: lalecznik Przyzwoity człowiek na wybory idzie IP: *.dynamic.chello.pl 26.04.14, 20:18
              W moich oczach jest rozgrzeszony. Tak postępuje człowiek, któremu zaatakowano rodzinę. Nie wmówisz mi, że szarpał się z pijanym w celu zabicia go. A Ty przyczyniasz się do atmosfery tolerowania pijanych, którzy w Polsce mają status świętych krów. Przedmiotem dyskusji nie powinien być facet, do którego rodziny dostawiał się pijany, dlaczego pijany facet dostawiał się do rodziny i się szarpał. Mógł zaczekać w autobusie na policję. Charakter oceńmy w innej sytuacji. Ocenianie go w takiej sytuacji jest w moim przekonaniu nieprzyzwoite.
              • Gość: gość 2014 Re: Przyzwoity człowiek na wybory idzie IP: *.internetia.net.pl 26.04.14, 22:53
                Czytałem tekst o tym kandydacie i nic nie było o faktach które przytaczasz. Może to ja się mylę?
              • Gość: gość 2014 Re: Przyzwoity człowiek na wybory nie idzie. IP: *.internetia.net.pl 26.04.14, 22:56
                Czytałem ten tekst i nie znalazłem potwierdzenia faktów, które przytaczasz. Może ja się mylę?
                • lech.junosza Re: Przyzwoity człowiek na wybory nie idzie. 27.04.14, 14:43
                  Ruch Palikota został wymyślony w kancelarii premiera Tuska i miał być koniem trojańskim , który będzie siał dezorientację i zamieszanie na lewicy. Zasada sprawowania władzy polskich liberałów jest prosta i sprawdzona od czasów starożytnego Rzymu „DZIEL I RZĄDŹ”.
                  • Gość: czytacz ? IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.14, 16:20
                    A co to ma wspólnego z Jackiewiczem?
                    No i jeśli się wstawia cytat, to się podaje źródło.
    • Gość: lalecznik Woźniak Piotr Jan IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.14, 16:47
      Dwójka na liście SLD-UP. Przewodniczący Rady Wojewódzkiej SLD w Opolu. 35 lat, doktor nauk ekonomicznych SGH Warszawa, nauczyciel akademicki, radny powiatu nyskiego. Zatem swój, młody, wykształcony. Co o nim sądzicie?
      • Gość: figo Re: Woźniak Piotr Jan IP: *.aggregate2.citymedia.pl 28.04.14, 06:41
        Nie nadaje się. Wart tyle samo, co jego poprzednicy i koledzy z tej formacji.
        • angrusz1 Dzisiaj policja 28.04.14, 19:25
          fotografowała przyczepę wyborczą jednego kandydata . Przyczepa była na trawniku na Fieldorfa , koło cmentarza .
        • Gość: lipa z ottmachau Re: Woźniak Piotr Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.14, 00:12
          rodzinne klany przyssały się do struktur partyjnych i samorządowyvch i doją

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka