Dodaj do ulubionych

Debata wyborcza

19.10.15, 21:38
Debata Szydło – Kopacz. Tak na szybko. Debata nie była w żadnej mierze merytoryczna, ale w mojej opinii wygrała Szydło. Wygrała przede wszystkim w kwestii wizerunkowej. Jest opanowana i kierowała się bardziej w kierunku prostych ludzi. To zapunktuje. Dobry był też chwyt z tą teczką na koniec. Ja mam nawet dwie takie teczki w domu i szybko mogę sobie zrobić kolejne. Ale uważam, że ludzie to kupią.

Co mnie zdziwiło u Szydło, to uznanie naszej akcesji do Unii Europejskiej, jako jednego z najważniejszych sukcesów Polski. A przecież PIS było w referendum w 2004 przeciw. Podpucha pod umiarkowany elektorat? Po drugie to utrzymywanie tej deklaracji 500 złotych na dziecko. Ciekawe, kiedy się z tego wycofają. Bo Duda już rakiem z emerytur się wczoraj wycofał – jak będzie wcześniejsza to będzie mniejsza, czyli to co przewidywał Komorowski.

Jeżeli chodzi o Kopacz to słabo. Uważam, że mimo prób nowego elektoratu nie zdobędzie, a swoich raczej nie umocni.
Obserwuj wątek
    • erka-4 Re: Debata wyborcza 20.10.15, 08:09
      Pan Duda nigdy nie twierdził,że jeśli ktoś pójdzie na emeryturę wcześniej będzie miał ją tak samo dużą jakby popracował dłużej.
      Przecież on nie jest durny i wie,że KAPITAŁ pracą się tworzy,oczywiście cudzą ,nie swoją,ale też wie,że nie każdy chce być kapitalistą,no bo cóż to za kapitał,za pięć lat pracy ewentualnie 100 złotych polskich do tego kapitału dołożą,oczywiście jeśli kapitalisty wcześniej do ziemi nie złożą,co bardziej jest pewne.
      Zatem trzeba być idiotą durnym,żeby nie wiedzieć o co to chodzi tym KAPITALISTOM mądrym.
    • Gość: behemot Re: Debata wyborcza IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.15, 09:45
      DEbaty nie oglądałem, bo wiedzę na temat tej ustawki miałem. Podobnie jak nie rozumiem, jak można się ekscytować walką lasek w kisielu, chyba żeby sobie cycki i pośladki pooglądać, które spod stanika albo majtek się uwolnią podczas udawanych suplesów i dźwigni. Tu nawet tego , z góry wiadomo było, że nie będzie. Szczerze też nie rozumiem tych spectatorów, którzy wrestlingiem się podniecają. Szkoda czasu i atłasu. Bardziej ciekawy i pouczajacy był lecący na innym kanale dokumentalny odcinek serii Śmierć na 1000 sposobów. Za to po debacie i serialu, gdy palec omsknął się na pilocie na TVN24 , oczy przecierałem ze zdumienia. Ło Matko Bosko z którego bądź kościoła, TVN bojkotują czy jaK? W roli komentatorów wystąpiło trzech...nie muszkieterów, nie tenorów, ale bankrutów politycznych: Miro (mąż malzonki co weszła w posiadanie czapki z lisa w Kaliforni zapominajac o zapłaceniu), bardziej znany z afery wyciągowej i stadionowej, Rozenek ministrant Palikota i przyboczny Urbana, który w proteście przeciwko PiS owi do sejmu nie kandyduje i cudowne dziecię Unii i innych partyjek, ten co kilkaset razy pod rząd trafiał na numerki w ruletce, prezydent wawy, Piskorski. Brakowało tylko Aleksandry Jakubowskiej, by choć trochę zfeminizować to zmaskulinizowane towarzystwo bankrutów politycznych, którzy vulgo, bruzdę lizali a komu to jest pytanie za 100 zlotych.
    • Gość: czytacz Re: Debata wyborcza IP: *.252.16.3.internetia.net.pl 20.10.15, 11:47
      Ja oglądałem jednym okiem, sam nie wiem po co, może po to, żeby mi nikt nie zarzucił, że mam wszystko w d.pie. Nudy na pudy, ale fajny był ten skoroszyt-szydłoszyt. Ten nadruk na okładce!! Powiało latami 90-tymi:) W sumie jedyna rzecz godna uwagi.
      Może więcej się będzie można pośmiać dzisiaj, skoro w studio będą panowie Korwin i Kukiz.
    • lalecznik-7 Debata 8 reprezentantów 20.10.15, 22:11
      Na początku, dlaczego oglądamy takie debaty, skoro już niby wszystko wiemy. Mniej więcej z tego samego powodu jak umawia się np. zatrudniany – z zatrudniającym. Na papierze jest treść, ale w dyskusji widać charakter, a to jest istotne, bo można ocenić jak się współpraca będzie układać.

Debata o niebo lepsza niż ta poprzednia Kopacz – Szydło. Mam dwie uwagi. Przede wszystkim dowiedzieliśmy się jak PIS zamierza ratować górnictwo i wspomóc swoich w KGHM. Nie wyciągną ze wspólnej kasy na górników. Po prostu górnicy nie dołożą się do wspólnej kasy. Niby to nie to samo, a to samo. Cwane. Po drugie, jak ktoś miał jakieś nadzieje na rozwiązanie problemów służby zdrowia to bez względu na to kto wygra czeka go przykre rozczarowanie. Na pocieszenie, to nie tylko problem Polski. Bardzo ciekawie wypadła formacja Razem. Wiem, nie dostaną się do sejmu, ale rzeczywiście mówią zupełnie inaczej niż reszta. Kopacz jest pediatrą i ma głos pediatry, niestety. Ponoć nie ma wojny światopoglądowej w Polsce i relacja państwo-kościół to jest sprawa drugorzędna. Taa …, a Pawłowicz, Gowin, Żalek, rozdają na zebraniach lizaki, przebrani za teletubisie.

Mój osobisty ranking po debacie jest następujący: Razem, Zjednoczona Lewica, Petru, potem PO, PSL, potem długo nic i PIS. Kukiz, Korwin poza klasyfikacją. Jakbym miał do wyboru jedynie Kukiz, Korwin, PIS, to poszedłbym głosować na PIS, a ręka by mi nawet nie drgnęła. Jak to dobrze, że ci panowie KK wylosowali miejsca obok siebie! Było na co popatrzeć. Teraz już zaczynam rozumieć, czemu Kaczyński tak naciska na rządy jednopartyjne. Kukiza nie da się kontrolować. Jest możliwy za to wariant a la Korwin, kiedy go inni wykopią z własnej partii. Jeżeli PIS nie uzyska ponad 230 posłów, będzie musiał kupować stanowiskami posłów z Kukiz, PO lub też układać się z PSL, a to twardy orzech nawet dla Jarka. Będzie się działo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka