IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 04.10.04, 20:17
Dlaczego z duzymi, agresywnymi psami wychodza na spacery dzieci, ktore nie
potrafia ich utrzymac? Jak juz musi wyjsc z tym psem malolat, to niech pies
choc w kagancu bedzie! Niedawno wlasnie taki pies, ktory wyrwal sie swojej
maloletniej wlascicielce, pogryzl mojego psiaka. Niektorzy mowia, ze powinnam
byc szczesliwa, ze nie rzucil sie na mnie. I jak tu spokojnie chodzic z psem
na spacer czy chocby po ulicach?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mambo nr 7 Re: Skandal! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.10.04, 20:20
      a jak twój pies nasra za przeproszeniem to sprzątasz po nim?
      zanim zaczniesz krytykować zadbaj o siebie!
      • Gość: Mx Re: Skandal! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.10.04, 20:48
        Do "Zbulwersowana"
        Co Ty sama zrobiłaś w tej swojej konkretnej sprawie (oprócz próby wywołania
        kolejnego antypsiego i antydziecięcego tematu)? Czy zgłosiłaś ten fakt komuś ?
        Czy byłaś u weterynarza żeby ocenił stan Twojego psa i oszacował koszty
        leczenia ? Czy zwróciłaś się do rodziców tego dziecka ze skargą i o zwrot
        kosztów ?
        To, że dzieci nie powinny wychodzić z dużymi psami jeżeli jeszcze nie potrafią
        nad nimi zapanować, to prawda. Prawdą jest również to, że w piaskownicach nie
        srają psy, tylko koty (codziennie obserwuję to z okna).
        Pozdrawiam
        Mx
    • Gość: zbulwersowana Re: Skandal! IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 04.10.04, 21:33
      --> Mambo sorry, ale chyba jest roznica miedzy wdepnieciem w psie gowno a
      byciem pogryzionym...? chyba, ze u Ciebie nie ma. ja nie mam nic przeciwko
      posiadaniu psa. jakiejkolwiek rasy. tylko, do cholery!, pies chyba powinien byc
      posluszny wlascicielowi? ja nad swoim psem panuje.
      --> Mx rzecz nie wydarzyla sie w Opolu i cala sprawa zalatwiona zostala
      polubownie (wlasciciele owego psa oplacili koszty leczenia). Ale mnie zupelnie
      nie o to chodzi, a o to, ze taki pies moze nastepnym razem rzucic sie np. na
      jakies dziecko. Malo to takich sytuacji w naszym pieknym kraju?
      • Gość: Mx Re: Skandal! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.10.04, 21:52
        To całe szcęście, że skończyło się polubownie. Jeszcze raz powtóżę - dzieci nie
        powinny prowadzić dużych psów, jeżeli nie potrafią nad nimi zapanować (utrzymać
        na smyczy). Co do zakładania kagańców, to mam mieszane uczucia. Po pierwsze
        kagańcem też można boleśnie uderzyć. Po drugie przypuśćmy, że mam wyszkolonego
        obronnego psa. To na cholerę mi pies obronny w kagańcu, skoro w tym namordniku
        nie będzie mógł bronić ani mnie przed napastnikiem, ani siebie przed agresywnym
        puszczonym samopas przez nieodpowiedzialnego właściciela innym czworonogiem ?
        • Gość: Mariusz Gronowski Re: Skandal! IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 04.10.04, 22:24
          Szanowni Państwo !
          Zgodnie z obowiązującymi w naszym kraju przepisami należy obowiązkowo prowadzić
          psa na smyczy. Co do noszenia kagańców, to całkowicie zgadzam się z poprzednim
          postem. Jednak każdemu właścicielowi dużych psów zalecałbym zakładanie kagańca
          jeżeli poruszamy się z nim w dużym ruchu miejskim. To nie zaszkodzi, a reakcja
          zwierzęcia nie przyzwyczajonego do gwaru i tłumu ludzi może być różna (stres).
          Jednocześnie pragnę Państwa poinformować, że w ciagu ostatnich kilku lat nie
          zarzył się ani jeden(!) przypadek pogryzienia przez:
          1. Psa rasowego, którego rodowód to nie tylko dokument z imionami przodków.
          Rodowód, to również (a może przede wszystkim) dokument, że ten konkretny pies
          posiada wszystkie cechy fizyczne i psychiczne(!) przynależne danej rasie.
          Owszem, jak Państwu doskonale wiadomo tragicznych wydarzeń z udziałem psów było
          nie mało. Media je szczegółowo przedstawiały. Jednak za każdym razem brały w
          nich udział psy nierasowe, co najwyżej bardzo podobne do jakiejś rasy.
          2. Psa, który przeszedł szkolenie i zdał egzamin zorganizowany przez Związek
          Kynologiczny w Polsce.
          Z wyrazami szacunku
          Mariusz Gronowski
          Przewodniczący Komisji Szkolenia Psów Związku Kynologicznego w Polsce Oddział w
          Opolu
          mariusz.gronowski@xl.wp.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka