Dodaj do ulubionych

Antysemityzm w centrum Opola

IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.18, 10:21
Minęły Dni Opola. Tłumy ludzi zalały miasto. W dużej części byli też goście przyjezdni. Ukazała im się stolica polskiej piosenki w wiosennym anturażu. Tymczasem przy głównej arterii miasta Aspuffgasstrasse (Piastowska) stoi nieco ukryty ale widoczny denkmall z gwiazdą Dawida, upamiętniający Niemców, którym żli Niemcy rozwalili synagogę w 1938 roku. A pod kamieniem, czy raczej u jego stóp, leżą stare zgniłe, śmierdzące kwiaty, położone tam przez gojów i asymilatów nie wiadomo z jakiej okazji. Może z okazji rocznicy powstania w getcie?Może z okazji tzw. Marszu Żywych a może jeszcze z okazji nocy kryształowej? Brak utrzymania podstawowych zasad poszanowania porządku i czystości w miejscach pamięci, jest jawnym atakiem na...Brak szacunku dla mniejszości to jawny antysemityzm.
Obserwuj wątek
    • Gość: oxy genialne IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.18, 17:14
      Chłopie, tyś jest genialny. No szacun. Jak okrężną drogą, splatając Dni Opola z detalem zwiędniętych kwiatów dojść do wniosków przeciwnych z symboliką i intencją składania wiązanek w takich miejscach. Toż to trzeba mieć przynajmniej jakąś specjalizację z metodyki neobolszewickiej propagandy. Złóż podanie do TVP. W CV koniecznie takie teksty. Masz pracę od zaraz, hahaha!!!!!
    • Gość: . Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.43.10.102.ipv4.supernova.orange.pl 23.05.18, 22:24
      A może byś tak behemłotku, zamiast oddawać się grafomańskim popisom na tym forum, w ramach bezinteresownej troski o czystość i schludny wygląd miasta, sam w czynie społecznym posprzątał pod pomnikiem, położył świeże kwiaty, nawet ździebko wykosztował się na ten cel zamiast wydawać kasę na kolejną flaszkę berbeluchy? Oczywiście wskazane byłoby uprzednie powiadomienie stosownych władz o takich zamiarach ale kto ci broni pójść do ratusza z pomysłem takiej inicjatywy obywatelskiej? Rozumiem, że jako były nauczyciel z zawodowego przyzwyczajenia preferujesz prawienie nauk i morałów innym ludziom ale może od czasu sam wziąłbyś się do jakiejś pożytecznej roboty?
    • Gość: oxy Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.18, 23:07
      Na osiedlu ZMW/AK przy pomniku/kamieniu obok kościoła przez długi czas leżała zwiędnięta wiązanka kwiatów. A dalej przy popiersiu Fieldorfa widziałem stary przewróconych znicz. Zastanawiałem się dlaczego tak jest. A tu patrz! Facio dał wyjaśnienie … to przecież robota bojówek Mniejszości Niemieckiej! Jakie to proste i logiczne. Hahaha!!!!
      • Gość: behemot Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.18, 01:57
        Oxy jest, przykro mi to powiedzieć, bardziej głupszy niż ustawa przewiduje. Z kilku linijek wypowiedzi nic nie skapował. Poniał, jakobym miał coś przeciwko składaniu kwiatów pod upamiętnieniami. Bzdura totalna, godna leminga pierwszego sorta albo aktywisty KOD. Pan 43.10. orange, pojął w lot o co mi chodzi, co zawarłem w tych kilku linijkach. Chodzi o to, że pod pomnikami też trzeba dbać o czystość i sprzątać złożone tam kwiaty i znicze, gdy staja się zwykłymi śmieciami. Rozwścieczony Pan 43.10
        orange, zapewne podzielający moje zdanie w tej kwestii, każe mi samemu posprzątać miejsce pod pomnikiem a nawet za karę, kupić świeże kwiaty, w czynie społecznym i położyć pod kamieniem. A jak zwiędną to zapewne czynność powtórzyć. I wszystko to zrobić za własne pieniądze, których nie należy przeznaczać na zakup flaszki berbeluchy a na kwiaty za żydowską synagogę. Nakazuje mi powiadomienie stosownych władz przed oddaniem się czynności sprzątania. Sam nie wie co to są stosowne władze, czy gmina żydowska wyznaniowa, ambasada Israel, ale nakazuje iść do opolski ratusz. Musiał być skrzywdzony w dzieciństwie przez nauczycieli, bo mnie obrzuca tym epitetem i nakazuje sprzątanie pod denkmalem, uznając ową czynność jako pożyteczną.Jak zwrócę uwagę, że kosze na śmieci na Bolko, nad Odrą są brudne i przepełnione, to mi nakaże ich posprzątanie a nie perwollenie.Musi być ratuszowy. Tekst zrozumiał ale wnioski wyciągnął o - błędne.
        Po wpisie 43.10 orange zrozumiał dopiero o co chodzi, o co kaman, niejaki oxy. Zauważył, że pod innymi pomnikami np. AK, czy gen. Fildorfa Nila, też leżą syf kwiaty i wypalone znicze (czyli jest problem nieco szerszy), nawet się zastanawiał czemu tak jest. No i przywalił zupełnie bez sensu mnie i w moje usta wsadził fejknjusa, że to przez mniejszość niemiecką. Idiotyzm totalny, jak opozycja totalna. Chciał chłop błysnąć i per analogia chlapnął o MN i ich winie.Tymczasem żydzi, do których należy prawo nadawania tytułu antysemity według sobie uznanych i przyznanych kryteriów z palcem w doopie mogą za śmieci pod kamieniem jak i brak opieki np. nad kirkutem, okrzyknąć nas wrednymi antysemitami wypijającymi nienawiść do jude z mlekiem z cyca polskiej matki. Z zaistniałej sytuacji istnieją dwa proste wyjścia. Jak kładziemy kwiaty i znicze pod miejskimi pomnikami, to za czas jakiś śmieci zbieramy i to należy do władz miasta, jak sprzątanie ulic. W przypadku judaistycznych upamiętnień, nie składamy kwiatów i zniczy a wysypujemy wiaderko kamieni i niech sobie tam leżą jako wyraz pamięci nawet przez cały rok i niczego nie będzie trzeba sprzątać.
        • Gość: oxy Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.18, 21:22
          Aleś się chłopie napocił. A wszystko po to, aby dojechać Żydkom, ale nie wyjść na antysemitę. Ale spoko, ciemny lud kupi, hahaha!!!
          • Gość: juhas Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.hip-opole.pl 25.05.18, 12:32
            Wytyczne KC, czyli co np. taki behemot ma pisać:
            www.nto.pl/polska-i-swiat/a/aktualne-przekazy-dnia-pis-wiemy-co-beda-mowic-poslowie-o-stanie-zdrowia-kaczynskiego-i-cenach-paliw-dotarlismy-do-partyjnej,13205412/
            • Gość: piwo bulwarowe Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.18, 13:37
              No i co się pastuchu wcinasz nie na temat? Gdzie tam jest mowa o śmieciach pod pomnikami? Spamujesz bez pożytku wklejkami, bo sam niewiele masz do powiedzenia, czyli gadasz gazetą. Myślisz, że tylko ty czytasz gazety?
              • Gość: . Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.43.9.221.ipv4.supernova.orange.pl 25.05.18, 18:52
                Co, zabolało uchylenie rąbka tajemnicy? Bardzo dobrze, że juhas podał link do tekstu demaskującego metody działania propagandystów PiS. To metody stosowane także na tym forum przez takich osobników jak behemot czy cair. Dlatego wpis juhasa jest jak najbardziej ad rem.
                • Gość: behemot Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.18, 11:20
                  No niestety, pan 43.10 orange, miłośnik czynów społecznych i przeciwnik berbeluchy zrównał się intelektualnie z niezrównanym oxy. Zarzuciłem temat o śmietniku przy żydowskim pomniku a co za tym idzie okrzyknięciu mieszkańców antysemitami co nie sprzątają pod żydowskimi pomnikami, co jest bardzo prawdopodobne w czasach zrzucania przez Polaków z siebie rzekomej odpowiedzialności za holokaust. O dziwo, nawet niezbyt bystry oxy zauważył problem śmieci kwiatowych pod innymi upamiętnieniami na osiedlu AK. Można zatem powiedzieć, że jest coś na rzeczy w kwestii dbania o miejsca upamietnień, bo to buduje wizerunek miasta, ludzi, wspólnoty. Zwłaszcza jeżeli chodzi o upamiętnienie międzynarodowe.To samo dotyczy np pomnika żołnierzy sowieckich na cmentarzu i samego cmentarza. W porządnych domach już od wczesnych lat uczą młodzież,że kwiaty i znicze postawione na grobie bliskich za czas jakiś należy uprzątnąć.Pan cair, który zazwyczaj ma niewiele sensownego do powiedzenia a chcący zaistnieć w dobrym towarzystwie, wrzuca linka, niczym granat do szamba, by wszystkich goownem obryzgało,na temat ściśle tajnej instrukcji pisiorskiej pt. co i gdzie mówić i na jaki temat. To takie koło ratunkowe dla pana 43.10 orange, zupełnie nie mające związku z tematem wątku ale pozwalające mu zaczerpnąć powietrza i charknąć - O tak, tak, zabolało ujawnienie metody propagandowej wstrętnych pisiorów. I żeby się plwocina przykleiła to stosowanie się do instrukcji oczywiście przypisuje przeciwnikowi bo nie ma żadnych argumentów by sensownie i racjonalnie zaprzeczyć tezie, że pod pomnikami i upamiętnieniami należy utrzymywać czystość i porządek, co też, bez wątpienia, jest wyrazem szacunku dla tych czy dla tego czego są wyrazem owe kamienne formy.Amen
                  • Gość: . Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.43.9.78.ipv4.supernova.orange.pl 26.05.18, 22:15
                    Klasyczny przykład grafomanii. Dziadzio behemłotek traci więcej czasu na swoje tasiemcowe elaboraty niż wystarczyłoby na zrobienie porządku pod wszystkimi pomnikami w Opolu. Wybzdurzył sobie, że jestem przeciwnikiem prac porządkowych w takich miejscach. Gdzie to wyczytał, nie wiadomo ale znalazł sobie nowy pretekst do jałowej pisaniny. Oczywiście, że jestem za porządkiem i czystością. Jeżeli behemłotkowi też na tym zależy, to niech sam weźmie się do roboty. Niech przejdzie się do ratusza, porozmawia z kim trzeba, ustali do kogo należy robienie porządku wokół poszczególnych pomników, następnie uda się do właściwych gospodarzy terenu i również z nimi przeprowadzi stosowne rozmowy. Może zadeklarować swoją pomoc w ramach inicjatywy obywatelskiej. Na początku trzeba ustalić, kto jest właścicielem gruntu, na którym stoi dany pomnik, bo wcale nie jest tak, jak się wydaje behemłotkowi, że każdy pomnik stoi na gruncie komunalnym i robienie porządku należy do miasta. Np. niektóre pomniki stoją na gruntach należących do spółdzielni mieszkaniowych. Po wyjaśnieniu tego rodzaju kwestii można będzie przejść do konkretnych działań. Dziadzio behemłotek jako emeryt ma dużo wolnego czasu więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby rozwinął obywatelską aktywność w tej dziedzinie. Mógłby nawet skrzyknąć innych miłośników czystości i porządku w mieście i założyć jakieś stowarzyszenie o takim profilu. Kto wie, może nawet sam bym się zapisał. Tak czy siak lepiej wziąć się do konkretnej roboty niż wkładać całą swoją energię w anonimową pisaninę na forum. Zwróciłem na to uwagę już wcześniej ale niestety jak widać nie dotarło.
                    • Gość: zbig Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.netman.com.pl 26.05.18, 23:30
                      Ale jemu nie chodzi o czystość, tylko tzw. "czystość rasową". Tyle, że kręci, zawraca, manipuluje. Podła metoda i tyle.
                    • Gość: behemot Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.18, 00:39
                      Grafomania według pana orange 43.10 to objętość tekstu wypowiedzi. Z zadowoleniem przyjmuję fakt, że jego przemyślenia są coraz dłuższe, więc podpadają pod grafomanię, jego zdaniem oczywiście. Facio nie rozumie tego pojęcia i powinien sobie, o co kaman, wygoolgać co ono np. w wikipedii znaczy.
                      A to to już kuriozum cytuję:
                      <<< Oczywiście, że jestem za porządkiem i czystością. Jeżeli behemłotkowi też na tym zależy, to niech sam weźmie się do roboty. Niech przejdzie się do ratusza, porozmawia z kim trzeba, ustali do kogo należy robienie porządku wokół poszczególnych pomników, następnie uda się do właściwych gospodarzy terenu i również z nimi przeprowadzi stosowne rozmowy. Może zadeklarować swoją pomoc w ramach inicjatywy obywatelskiej. Na początku trzeba ustalić, kto jest właścicielem gruntu, na którym stoi dany pomnik, bo wcale nie jest tak, jak się wydaje behemłotkowi, że każdy pomnik stoi na gruncie komunalnym i robienie porządku należy do miasta. Np. niektóre pomniki stoją na gruntach należących do spółdzielni mieszkaniowych. Po wyjaśnieniu tego rodzaju kwestii można będzie przejść do konkretnych działań.>>> Ale dlaczego ja, buląc podatki mam za tym wszystkim chodzić , zaperwallać, pardon debilu?
                      No przecież to jest jakaś debilna teoria. Jak w bywszej komunie, jak ci zależy to zaperwalaj sam. Niedawno, niejaki Janusz Spiegel milicjant z awansu policjant z wyboru, rzecznik SLD z braku laku, w Opolu, formacji trupa politycznego ale wepchnięty do rady nadzorczej SM bez nazwy, proponował, jak chcecie porządku, ładu i czystości na blokowisku AK, to należy stworzyć z członków spółdzielni, coś na kształt ORMO (wygoolgajcie sobie co to byli za bandyci) . I sami mieszkańcy, niczym szeryfowie będą dbać o ład, porządek, spokój i czystość na osiedlu, patrolując jego ulice trójkami lokatorskimi i brudasom, zaśmiecaczom mówiąc stanowcze NIE. Chłopie kwiaty składają np. oficjele a sprzątać ma proletariat i to w czynie społecznym ustaliwszy do kogo należy grunt, pomnik? nO EBNIJ SIĘ W PAŁĘ BO JUŻ GONISZ W PIETKĘ Z TYMI CZYNAMI SPOŁECZNYMI. Mam dużo czasu to na przykład, powinienem sam, np. ścigać tych z amberu. czyscicieli kamienic, założyć różne stowarzyszenia i sam zaaperwallać w konkretnej robocie i wtedy może sam 43.10 orange się do mnie przyłączy, jak zobaczy, ze doopa zagrożona.Pan orange niczym wspomniany Spiegel ma jedną radę, solidną i postkomunistyczną albo turboliberalną. Jak ci się nie podoba, że jest brud, syf, trawa zarasta ulice, pijacy ryczą i spać nie dają,bulwary i parki zaśmiecone, pod pomnikami gniją kwiaty i znicze, to sam brachu zaperwalaj a zwłaszcza emerycie, bo masz dużo czasu. No ludzie to jest pardon ale jakiś poeeb z jurasic parku. Komunistyczna skamielina.
                      P.S. Był w PRL taki dowcip ekonomiczny. Wykładowca, taki Balcerowicz albo Rosati pyta studenta, o co oparte są waluty świata? Dolar na złocie . Funt szterling na platynie,...i złotówka na jakim kruszcu? Na cynie. Na cynie...? Na cynie społecznym.
                      • Gość: . Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.43.9.48.ipv4.supernova.orange.pl 27.05.18, 12:20
                        A ten znowu swoje. Dziadzio behemłotek znowu goni w piętkę. Zamiast podjąć jakieś konkretne działania, znowu pisze, pisze, pisze, pisze, pisze, pisze, pisze, pisze... na Berdyczów. Typowy syndrom grafomana w połączeniu ze starczą upierdliwością. Wydaje się głupolowi, że naczelnicy wydziałów w ratuszu, prezesi spółdzielni mieszkaniowych itp. itd. inne osoby, od których zależy wygląd miasta, nie mają nic lepszego do roboty niż codziennie śledzić i studiować wpisy dziadzia behemłotka. Każdy codziennie siada do kompa, googla na to forum i sprawdza co też nowego napisał dziadzio behemłotek. Stąd czerpią wiedzę na temat sytuacji w mieście oraz inspirację do działania. Tak sobie dziadunio wyobraża swoją rolę w życiu miasta. Kompletne fiksum dyrdum starego megalomana i grafomana. Niestety rzeczywistość ma niewiele wspólnego z tymi "snami o potędze" dziadzia behemłotka. Wbij sobie do swojej zwapniałej i przepitej łepetyny behemłotku, że jak nie ruszysz dooopska sprzed kompa, nie przejdziesz się do właściwych osób, nie pogadasz z kim trzeba, nie zaangażujesz do współpracy innych osób itd. to możesz sobie tak pisać, pisać, pisać, pisać, pisać, pisać, pisać, pisać... do ustraney śmierci i nie będzie z tego najmniejszego pożytku.
                        • Gość: behemot Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.18, 15:08
                          A Berdyczów ciągle gada,gada,gada..coraz dłuższymi a bardziej ubogimi w merytoryczną treść postami odpowiada...43.10 kompletnie odszedłeś od tematu antysemityzmu pomnikowego w stronę stosunków własności w mieście i sprawowania władzy. Nie na temat gadasz, bo na temat to nie masz nic do powiedzenia.Samemu - to ci życzę, żebyś jak najdłużej sobie tyłek podcierał a nie chodził po urzędach i odpowiednich ludziach, urzędnikach, w sprawach tak oczywistych jak sprzątanie miasta. Wbrew pozorom urzędniki, naczelniki a nawet prezes SM (chociaż ten ostatni najmniej) liczą się z głosem opinii publicznej wyrażanej w różnych miejscach, przez różne media.
                          • Gość: . Re: Antysemityzm w centrum Opola IP: *.43.9.48.ipv4.supernova.orange.pl 27.05.18, 15:37
                            Ten dalej w piętkę goni, dookoła Wojtek... Zapisze się na śmierć ale dooopska nie ruszy, żeby zrobić coś pożytecznego. Cała para w gwizdek, jak to u grafomana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka