havaa 03.02.05, 10:06 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25695 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nadinaleila Re: -******************Zapraszam na nowe forum JU 03.02.05, 11:30 Miło mi, że powstało nowe forum,m tym bardziej,że ja również jestem zapoaloną fanką kultury żydowskiej. Poznałam wielu ludzi mieszkających w okolicy, którzy podkreślają swoje żydowskie pochodzenie, jednak nie widzę w nich żadnych odmienych zachowań czy też innych cech. Są to ludzie wtopieni od pokoleń w nasze obywatelskie społeczeństwo. Zyją tak samo jak my, mają te same potrzeby, mają zalety jak i wady. Myślę, że nikt z nich nie potrzebuje specjalnych przywilejów, ani też obnoszenia się ze swoim pochodzeniem. Oni są obywatelami Polski i jak każdemu obywatelowi należą sie prawa i obowiązki wynikające z naszej koinstytucji. Inną rzeczą jest jednak kultura żydowska. Praktycznie, ta z klimatów austerii czy kupca z Lublina w polsce już nie istnieje.Najprędzej można ją dostrzec w Nowym Yorku. Bezpowrotnie zniknął tamten świat, a odtworzenie jego jest nie jest możliwe przy poltyce polskich rządów (zarówno tych z lewa jak i z prawa ). Myślę tutaj o zwrocie majątków ( lub też zastosowaniu odpowiedniej polityki wobec wszystkich obywateli polskich )obywatelom polskim, którzy z różnych przyczyn je utracili. Rozdzielanie obywateli polskich na Polak óów i tych pochodzenia żydowskiego jerst nie na miejscu i stanowi ogromną przeszkodę w unormowaniu tej sytuacji. Wracając doi judaiców, polecam Kazimierz w Krakowie. jest taką małą namiastką '' austerii '' - Pozdrawiam Wszystkich życzliwych :) NADINA Odpowiedz Link Zgłoś