Dodaj do ulubionych

Prezentacja Strzelec

08.03.05, 00:49
www.mlodziezgornoslaska.org/
Jakiś czas temu do Starostwa Powiatowego Strzelec w tym Wydziału Promocji Regionu oraz do Urzędu Miasta i Gminy Strzelce Op. a nawet na adresy mailowe gmin naszego starostwa wysłany został list, którego nadawcą była Młodzież Górnośląska i którego najważniejszą cześc podaje ponizej:
"(...)Jesteśmy organizacją młodzieżową z Górnego Śląska o nazwie Młodzież Górnośląska, której podstawowym zadaniem jest promowanie pozytywnego wizerunku Górnego Śląska (w jego historycznych granicach).
Oznacza to między innymi szerzenie wiedzy o Śląsku wśród innych (również na forum europiejskim - jesteśmy członkami EFA Youth, czyli Młodzieży Wolnego Sojuszu Europejskiego) oraz promowanie naszych terenów a więc również powiatów, gmin, sołectw i miejscowości. Więcej na temat naszej działalności można przeczytać w internecie pod adresem www.mlodziezgornoslaska.org.
Niedawno pojawiła się inicjatywa promocji naszego regionu na naszej witrynie internetowej jako informatora o najciekawszych miejscach, obiektach czy wydarzeniach z danego obszaru. Dlatego rozpoczęliśmy gromadzenie informacji o każdym regionie Górnego Śląska. Jednakże wiadomym jest, że instytucja taka jak Państwa posiada niemalże całą niezbędną wiedzę o swoim obszarze. Proponujemy więc Państwu umieszczenie na naszej witrynie informacji a więc reklamy Państwa regionu w ramacha naszej akcji. Oczywiście nie jest to odpłatne, gdyż będziemy bardzo zobowiązani za udzielone informacje. Z chęcią zamieścimy linki do Państwa stron internetowych, przekażemy adresy mailowe oraz zamieścimy podane numery telefonów.
Cennymi będą wiadomości na temat imprez kulturalnych, sekcjach sportowych, akcjach społecznych, czy innych imprez okazjonalnych (np dożynki)możliwościach spędzania wolnego czasu a więc np: kręgielnie, pływalnie, lodowiska, kina, skate-parki, hale Gokardów, sekcje PaintBalla, kluby wspinaczkowe, sekcje nurkowania, hale sportowe itd. ;nie ma tutaj żadnego znaczenia czy dana rozrywka jest odpłatna oraz czy jest to własność prywatna czy publiczna. Jeżeli okaże się, iż jakiś przedsiębiorca np. właściciel klubu bilardowego zechce dołączyć szerszą informację na swój temat również będziemy zobowiązani.
Jeżeli zechcą Państwo stworzyć folder do umieszczenia na naszej witrynie, chcielibyśmy zwrócić uwagę na fakt, iż w naszym regionie często występują obiekty historyczne (np. kapliczki, zameczki, dworki itd.) lub po prostu wyjątkowe (np. krzywe wieże), jest wiele obiektów wodnych (stawy, jeziora, rzeki) oraz jest wiele szlaków rowerowych, o których warto wspomnieć. Warto również poinformować o faunie i florze. Cennymi będą informacje o bazie noclegowej oraz o lokalach gastronomicznych. Mapka regionu mogłaby znakomicie zobrazować opisywane lokacje.
Są to jedynie sugestie mogące pomóc w stworzeniu opisu.
Jesteśmy również zaintersowani każdą wskazówką na temat innych instytucji, organizacji i/lub firm, do których wartoby się zwrócić z powyższą incjatywą(...)"

Podobny list trafił też do innych gmin np Czerwionki-Leszczyny i efektem był materiał na stronie www.mlodziezgornoslaska.org. Pewna gmina odpowiedziała że wszystko czego potrzeba znajduje się już na stronie gminy co zawsze jest jakąś odpowiedzią. Natomiast nasze strzeleckie władze ... całkowicie zignorowały zaproszenie udając że go nie było - widać sami najlepiej potrafią promować siebie nawzajem. Materiał o Strzelcach powstał mimo wszystko bez udzialu wladz strzeleckich i został opublikowany
na www.mlodziezgornoslaska.org

Proszę o ocenę na łamach forum.

Ważna informacja: w materiale dominuje teamt z gminy strzeleckiej gdyż pozostałe gminy powiatu mają własne pole do popisu o sobie.
Obserwuj wątek
    • broneknotgeld Re: Prezentacja Strzelec 08.03.05, 08:44
      Piyknie - promocji tego co ślonske nigdy za wiela.
    • stefan_ems Re: Prezentacja Strzelec 08.03.05, 12:20
      Trudno w to uwierzyć, by zignorowano ten list. Tym bardziej, że to żadna prośba,
      tylko zaproszenie do współpracy we wspólnym celu, jakim jest promocja regionu.
      Widocznie jakieś niekompetentne osoby pracują w tym Wydziale Promocji Regionu.
      Tak czy siak, poradzono się świetnie! Tekst naszpikowany jest odnośnikami,
      dzięki którym czytelnik może poszerzyć sobie wiedzę w wybranej tematyce. Np.
      jest tam link do pięknych zdjęć z Annabergu, na których utrwalono m.in. kult Św.
      Anny pielęgnowany przez wiernych – tak charakterystyczny dla naszego regionu i
      bliski mojemu sercu.
      Nie ukrywam, że najbardziej spodobało mi się ostatnie zdanie tej prezentacji ;-))
      Gratulacje dla autora!
      Pozdrawiam.
    • maras_l Re: Prezentacja Strzelec 13.03.05, 17:57
      Idea jaknajbardziej słuszna. Brawa dla autora:D.Co do naszych władz powiatowych
      to wydaje mi się ze niestety ich przedstawiciele jak widac nie dojrzeli do
      wspólczesnego świata. Zamiast promować tego rozdaju pomysły, wywala sie je w
      śmietnik. Niestety w naszym ciągle brak poczucia wspólnego interesu.
      Ale wlasnie dzieki takim pomysłom jak ten da sie to zmienic.
      Pozrawiam
    • synziemi Re: Prezentacja Strzelec 15.03.05, 19:33
      Na stronie tej znajduje sie przynajmniej jedna niedokladnosc jezeli chodzi o
      fakty. W sekcji o granicach Gornego Slaska jest napisane, ze ludzie myla GOP z
      Zaglebiem Dabrowskim. Faktycznie, nie caly GOP to ZD. Jednak czesc Zaglebia, z
      miastami takimi jak Sosnowiec czy Dabrowa Gornicza znajduje sie w granicach GOP-u.
      • farys_stop Re: Prezentacja Strzelec 16.03.05, 19:18
        co do komentarza SYNAZIEMI. Być może autor tego fragmentu strony Młodzieży Gornośląskiej nieco niefortunie się wyraził - ale przypisywanie Sosnowca do Oberschlesien jest dla niego nie do zniesienia a w tym opisie, chodziło mu poprostu o uwypuklenie różnic pojęć, a przynajmniej przestrzenne ograniczenie Górnego Śląska. Temu kawałkowi można akurat coś innego zarzucić: zbytnie koncentrowanie się na granicy z Małopolską, a pominięcie granicy z Dolnym Śląskiem. Nasza strona nie pretenduje do miana strony naukowej. Tworzą ją poprostu młodzi ludzie, którzy w wolnym czasie chcą coś dla regionu zrobić. Dlatego uwagi o jakichs nieścisłościach są cenne i ich nie ignorujemy.
        Jesli ktoś chce porozmawiać na temat Młodzieży Górnośląskiej zapraszam tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=16235406&a=16235406&wv.x=2
    • stefan_ems Re: Prezentacja Strzelec 09.07.05, 20:09
      Ta sama prezentacja naszego powiatu po angielsku!
      www.mlodziezgornoslaska.org/english/b_01_mg_artykuly_01.htm
      • xylooo Re: Prezentacja Strzelec 21.01.06, 22:42
        lepiej szybko ja schowajcie !!!
        tyle bledow ze wstyd !!!!!!!!!!!
        • farys_stop Re: Prezentacja Strzelec 23.01.06, 09:48
          jasne bo w miedzyczasie pozmieniały sie strony do ktorych sie odwołuje.
          zostanie po czesci jako przeszłość.
          • xylooo Re: Prezentacja Strzelec 25.01.06, 20:07
            mialem na mysli bledy w jezyku angielskim
            znajomy anglik czytajac to mial niezly ubaw
            • farys_stop Re: Prezentacja Strzelec 13.02.06, 12:35
              No cóz zrobil to czlonek MG nie bedacy anglicysta wiec skoro potrafisz wskazac
              błedy to prosze o KONKRETNE uwagi albo proponuje samemu napisac tekst po
              angielsku, dać znajomemu anglikowi do korekty i opublikować. Na obu
              rozwiazaniach Strzelce zyskają.
    • capretta Re: Prezentacja Strzelec 12.07.05, 12:16
      Świetny pomysł Młodzieży Górnośląskiej i warto z niego skorzystać.
      Strzelce wyglądają niepozornie jak się przez nie przejeżdża trasą przelotową,
      ale jak się poszpera w necie.....można znaleźć ciekawe rzeczy, które mogą
      przykuć uwagę wielu osób. No tak, ale te wiele osób, które przejeżdżają
      Strzelce nie zawsze maja ochotę i czas siedzieć przed kompem i szukać. Jedna
      stronka, na której znajdziesz "wszystko" o regionie to dobre rozwiązanie, ale
      istnieje jedno "ale", które mogło spowodować, że prośba współpracy została
      zignorowana przez władze miasteczka. A mianowicie to, że nazwa Młodzieży
      Górnośląskiej dla wielu jednoznacznie kojarzy się z inną organizacją
      mlodzieżową, wzbudzającą bardzo często negatywne nastroje.Powstanie tej
      organizacji tłumaczą sobie: Polacy swoje utworzyli no to Ślązacy w odwecie
      swoją. Nie chce im się zaglądać na strony internetowe by poczytać i dowiedzieć
      się czegoś więcej o Młodzieży Górnośląskiej, a nawet jak tam zaglądną to
      przejrzą pobierznie z odpowiednim nastawieniem na "nie".
      Skąd ja znam to nastawienie osoby, która nic nie wie na temat Młodzieży
      Górnośląskiej... (choć sama doniedawna byłam ignorantką w tej materii, a teraz
      przyglądam się z boczku).
      • farys_stop Re: Prezentacja Strzelec 12.07.05, 22:46
        skoro juz porównujemy Młodzież Górnośląską do tej innej organizacji (mówienie
        o niej jako o reprezenacji Polski to obraza wielu Polaków moim zdaniem)-
        niedawno byłem na stronie rewiru opolskiego i co ta inna organizacja robi?
        wydaje oswiadczenia, skanduje na manifestacjach, wydaje oświadczenia, popiera
        manifestacje, potępia manifestacje, odpowiada na oświadczenia innych - tyle
        widać na ich stronie internetowej a wiadomo ze na swojej stronie każdy chce się
        przedstawić w jak najlepszym świetle: Młodzież Górnośląska nie zajmuje się
        polityką i mam nadzieje że na stronie www.mlodziezgornoslaska.org to widac w
        działalności.
        Co do skojarzeń to faktycznie zdarzyło mi sie nawet lekko przerazić szefa gdy z
        koszulką młodzieży górnośląskiej (zdjęcia są na stronce)chodziłem w pracy -
        "Młodzież" zauważył ale "Górnośląska" mu umykała więc mnie pyta do czego ja
        należe z lekkim przerażeniem, na co ja mu poleciłem odwiedzenie strony - i
        dopiero wówczas doczytał :-).
        Nie potrafię sobie niestety wyobrazić jak może zostać odebrana MG przez osobę
        nastawioną wstępnie na "nie" a bardzo jestem ciekaw co taka osoba zauważa np.
        na stronce. Dla władz regionu miała to być okazja do poznania organizacji, ale
        skoro władze są bojaźliwe to MG bedzie musiała zachowywać się dojrzalej i nie
        zrażać się pierwszymi niepowodzeniami. Mimo wszystko pozdrawiam Urząd Miasta i
        Starostow Powiatowe a w szczególności Wydział Promocji Powiatu.
        • capretta Re: Prezentacja Strzelec 13.07.05, 10:38
          Ta osoba nic nie zauważyła na stronce MG. Ludzie wolą informacje przekazywane
          ustnie (bo czytać im się nie chce), a informacja przekazana ustnie (przeze mnie
          znajomej, dyrektorce szkoły) to: Młodzież Górnośląska organizuje bezpłatne
          wycieczki dla młodzieży szkół średnich, by poszerzać wiedzę na temat własnego
          regionu. Pierwszy moment był bardzo entuzjastyczny, ale później...prośba o
          powtórzenie kto to organizuje, no i...usłyszałam "Żeby to nie była taka
          organizacja jak MW, bo wiesz, to taka zbierzność nazw. (Osoba ta otrzymała ode
          mnie harmonogram wycieczek i wymogi. Otrzymałam również zapewnienie, że skopro
          na tej kartce jest adres stronki to się zobaczy co i jak). Po tygodniu pytam
          jak wycieczki, no i słyszę "No wiesz, nie wiemy co to za organizacja jakoś nie
          przemawia to do mnie, żeby jechać na wycieczkę, we wrześniu trzeba im pomagać w
          organizowaniu imprezy, a co oni sobie będą życzyć? Pewnie teraz wypisują takie
          rzeczy, a jak przyjdzie co do czego nie wiadomo co nasze dzieciaki będą musiały
          robić. Pięknie zawsze można pisać, a rzeczywistość...". No i odechciało mi się
          słuchać, bo tak ciągnęła i ciągnęła. Wydaje mi się, że tylko przeglądnęła to co
          dostałam jej do ręki, a reszta została pominięta. Może trzeba wszystko podać na
          tacy i wyjaśnić. No ale tej miny po usłyszeniu Młodzież Górnośląska i
          natychmiastowe odniesienie do MW nigdy nie zapomnę.
          Nie wiem w czym tkwi problem, może MG jest jeszcze za mało widoczna dla
          zwykłego szaraczka, który nie interesuje się lub raczej ignoruje sprawy Śląska,
          twierdząc, że tak jak jest, jest dobrze i tak ma zostać.

Pozdrawiam. Mam nadzieję, że moimi wypowiedziami nie podniosłam nikomu
          ciśnienia, bo tego nie miałam na celu.
          • farys_stop Re: Prezentacja Strzelec 13.07.05, 13:28
            Popieram wtepną nieufność dyrektorki szkoły, która nie musi zajmować się
            promocją a jedynie skupiać na edukacji podopiecznych. Jednak w tym przypadku
            gwarantem czystych intencji jest sponsor: Program Młodzież czyli jeden z 3
            programów UE przeznaczonych dla edukacji młodzieży (obok programu Socrates i
            Leonardo: www.mlodziez.org.pl ). Jego logo przy GDD (
            www.mlodziezgornoslaska.org/b_02_a_gdd_wycieczka.htm )
            zobowiązuje również do monitorowania przebiegu GDD więc obawy są nieuzasadnione.
            • capretta Re: Prezentacja Strzelec 13.07.05, 14:28
              Masz świętą rację, że pewne rzeczy zobowiązują, ale....
              1.Gdyby zaglądnęła na tą stronkę, znalazłaby info na temat MG.
              2.Gdyby nie zraziłyby jej dwa wyrazy (tylko dwa, ale jak się okazuje aż dwa,
              wywołyjące taką a nie inną referencję)i wykazała troszkę determinacji by
              dzieciaki pojechały na bezpłatną wycieczkę (a przecież teraz tak trudno znaleźć
              ekipę by gdzieś pojechać), przejrzałaby dokładnie co jest napisane na temat
              wyjazdu i skąd taka organizacja jak MG ma pieniądze by to robić.
              ...w rezultacie "laury" od rodziców spłynęły by na nią...
              3.Pani dyrektor szkoły czy innej placówki owszem ma dużo pracy, ale to nie
              znaczy, że nie mogła dać tych materiałów do sprawdzenia komuś innemu (no cóż
              może znów sprawka złych odnośników).

Ciekawe ile osób tak reaguje...przyznaję wiele osób z mojego otoczenia spogląda
              na MG niepewnym spojrzeniem (felerne podobieństwo nazw) i nie mają ochoty
              zgłębić swej wiedzy by wyprowadzić się z bęłdu.

Pozdrawiam
              • farys_stop Re: Prezentacja Strzelec 13.07.05, 17:31
                To daje do myślenia. Dziekuje za cenne uwagi.
                Pozdrawiam i zapraszam do wątku MG:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=65&w=22099154
                • capretta Re: Prezentacja Strzelec 13.07.05, 22:03
                  Dzięki za zaproszenie :)
                  Może gdyby MG była bardziej widoczna wśród "zwykłych ludzi", nieinteresującymi
                  się sprawami Śląska, a nie tylko samorządy, info na stronce (ja tylko o tym
                  wiem). Zbliża Wam się spora impreza wrześniowa...to być może dobry czas na
                  WŁASNĄ reklamę, a nie tylko samego świętowania.Trzeba jednak być świadomym, że
                  to tylko początek i na tym nie można zakończyć. Po prostu, trzeba wymyśleć
                  sposób na obcowanie wśród innych spoza "kręgu zainteresowanych" (czyli tych,
                  którzy nie siedzą w "tym wszystkim" po uszy).
                  Czas wyrabiać markę, to trudne, wiem, ale jeśli chcecie być pozytywnie
                  postrzegani przez społeczeństwo nie ma wyjścia.
                  Pozdrawiam
                  • farys_stop Re: Prezentacja Strzelec 28.07.05, 21:53
                    organizacja jest nie nastawiona na korzyści a wszystko co realizuje to za
                    pomocą wkładu własnego członków i grona sympatyków, którzy czasem w czymś
                    comogą lub cos sami przygotują. Aby stać się widocznym faktycznie najlepiej
                    znaleźć sposób by być stale widocznym. Ale wszystko z czasem mam nadzieje się
                    dotrze. Górnośląskie Dni Dziedzictwa na pewno sie do tego przycznią bo o MG
                    będzie dość głośno biorąc pod uwagę media które zajęły się patronatem.
                  • farys_stop jest juz forum 28.07.05, 21:56
                    dodam jeszcze ze działa od niedawna forum na MG:
                    www.mlodziezgornoslaska.fora.pl/

Pozdrawiam
    • capretta ???? 03.12.06, 22:14
      Co się dzieje z MG?
      • stefan_ems Re: ???? 04.12.06, 21:18
        capretta napisała:

> Co się dzieje z MG?

Jak to co? Szykujom sie do meczu! ;-)

W najbliższą sobotę, 9 grudnia 2006, na stadionie Ruchu Chorzów (ul. Cicha 6)
        zostanie rozegrany towarzyski mecz piłki nożnej pomiędzy reprezentacjami GÓRNEGO
        ŚLĄSKA i POLSKI. Bilety w cenie od 10 do 100 złotych. Całkowity dochód z meczu
        przeznaczony będzie dla ofiar tragedii w Halembie.

www.rasopole.org/index.php?option=com_content&task=view&id=169&Itemid=2
        • capretta Re: ???? 04.12.06, 23:11
          Tak, tak to wiem, ale chodzi mi o ich stronkę, która... chyba sam zauważyłeś.
          • farys_stop stronka... 31.12.06, 12:59
            Stronka jest w przebudowie - aktualnie planowale njest przejscie na nowszą i
            bardziej elastyczną platforme a przez to ze osoby zajmujące sie stroną
            posiwecają energie i czas na wdrozenie nowszej platformy aktualna stronka kuleje
            nad czym ubolewam :(.Ale mam nadzieje ze juz niedługo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka