Gość: A Re: PODZIEMIA Góry św. Anny IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 14.05.05, 23:04 A gdzie wtedy był Ewa Braun??? zapomniałeś o tym?? Odpowiedz Link Zgłoś
k100 Re: PODZIEMIA Góry św. Anny 15.05.05, 00:35 czajnakluczbork napisał: Przed wojna w miejscu gdzie stoi dzisiaj pomnik Czynu Powstanczego byl niemiecki pomnik o podobnej tresci. Kiedy po wojnie wysadzano dynamitem ten niemiecki pomnik naruszono te tunele oraz kanaly odwadniajace. Dzisiaj stanowia zagrozenie dla calej gory sw.Anny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fun.club1 Kolejny dowód, że Adolf był psycholem IP: *.dip.t-dialin.net 15.05.05, 08:55 Adolf na na świętej polskiej górze??? Facet miał rzeczywiście nie po kolei pod grzywką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: PODZIEMIA Góry św. Anny IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 15.05.05, 10:54 A nie zauważyłeś,że to była wtedy święta niemiecka góra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czajna Re: PODZIEMIA Góry św. Anny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 15:29 Oj chyba pomyliłem forum widze, że to forum gazeta.pl humor Odpowiedz Link Zgłoś
tiresias Re: PODZIEMIA Góry św. Anny 16.05.05, 09:01 jako harcerz w latach 75-78 schodziłem do tych korytarzy nałogowo. jedno wejście jest koło sceny (do ewakuacji 'Adolfa') i prowadzi pod całym amfiteatrem a wyjście jest około 500 m dalej w lesie. jest jeszcze pare innych ale tak naprawdę to nic ciekawego. w Nysie, tam podobno sa korytarze aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czajna Re: PODZIEMIA Góry św. Anny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 10:34 Dla mnie napewno ciekawe. Historia nyskich podziemi jest znana już doskonale. Każdy mieszkaniec Nysy wie, iż są to po pruskie forty. A z Górą św. Anny jest inaczej. Nikt nie wie kiedy i po co wybudowano te tunele. Niektórzy twierdzą iż już w latach I w. św inni , że powstały dopiero w latach 30. Dlatego tym się interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: PODZIEMIA Góry św. Anny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 12:31 może ktoś jeszcze wie coś ciekawego o tych tunelach kiesy i po co zostały wybudowane np Odpowiedz Link Zgłoś