Dodaj do ulubionych

WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE

IP: 80.51.222.* 19.05.05, 15:24
Czy pojdzie to likwidacji???
Obserwuj wątek
    • tiresias Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 15:27
      oj żebyś Jasiu sam nie poszedł
      • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 15:42
        "d) ja jestem za wrocławiem z następujących powodów:
        i)......"

... bo przyjechali tu Twoi rodzice, a Ty historię i tradycję tej górnośląskiej
        ziemi masz gdzieś i interesuje Cię tylko przyszłość.
        Masz do tego święte prawo, ale dla niektórych to pewnie przykre.

• tiresias Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 15:53
          tego nie wiesz więc nie wyciągaj pochopnych wniosków, ślęzanie.
          myślę, że moja postawa jest jednak bardziej zdroworozsądkowa i oparta na
          racjonalnych przesłankach. Rozumiem, że możesz mieć inną ale
          skoro piszesz, że : 'Ty historię i tradycję tej górnośląskiej
          > ziemi masz gdzieś i interesuje Cię tylko przyszłość;
          to uważasz, że stanie sie cos tej historii i tradycji przez likwidację słabej
          jednostki administracyjnej (bo przeciez z faktami bił sie nie będziesz?)?
          - zobacz, przez wiele lat póbowano ja wykorzenić, granice administracyjne sie
          zmieniały a śląsk jest nadal śląski.
          łączysz dwie zupełnie różne rzeczy więc nie gorączku sie tylko pomyśl
          i jak najszybcie ptrzedstaw rzeczowe argumenty bez histerii.
          pozdrawiam
          pyrsk
          • Gość: już niedługo... Re: WOJEWÓDZTWO OPOLSKIE IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 19.05.05, 19:15
            mój projekt: województwo dolnośląskie bierze sobie Brzeg który już w tej chwili
            jest całkowicie podporządkowany stolicy regionu-wrocławowi. reszta czyli opole
            i wschodnia część województw wchodzi w skład nowego województwa górnośląskiego
            lub po prostu śląskiego. przemawiają za tym nie tylko względy historyczne
            (granice) ale także kulturowe(język śląski, podobne zwyczaje). mam szczerą
            nadzieję ze nowa ekipa rządzaca zrobi wreszcie porządek z opolskim bublem i
            nawet wobec sprzeciwu i agitacji niemiecko-polskich aktywistów doprowadzi tą
            sprawę do końca. czyli podzieli bo samo woj. opolskie jest regionem bez szans.i
            każdy potencjalny inwestor wam to powie.
            • Gość: do_goscia_z_zzaodr Re: WOJEWÓDZTWO OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 19:25
              Jak Ci sie nie podoba (a nie jest to Twoj pierwszy watek w podobnym temacie) to
              spakuj juz teraz walizy i jedz do swojego ukochanego wojewodztwa slaskiego.
              Pociagi w kierunku Gliwic i Katowic jada co 2 godziny. Zafunduje Ci nawet bilet
              w jedna strone, abys juz takich glupot wiecej tu nie pisal.
              • Gość: mi to lotto Re: WOJEWÓDZTWO OPOLSKIE IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 19.05.05, 19:53
                przepraszam bardzo ale ja autorem tego postu nie jestem więc proszę łaskawie ze
                mnie zejść. dziękuję za uwagę.
          • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 19:49
            Jestem za likwidacja opolskiego i stworzeniem górnośląskiego z Opolem i
            Katowicami. Podłączenie Opola pod Wrocław to zanegowanie tradycji i historii.
            Oczywiście nie raz takie rzeczy się zdarzały. Często były racjonalne, ale w tym
            przypadku mam poważne wątpliwości. Wrocław dominuje w dolnoślaskim tak jak
            Kraków w Małopolskim. Śląskie jest policentryczne. Dla Opola to większa szansa.
            • k100 Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 20:09
              To racja ze tzw. opolskie nie ma racji dalszego bytu. Czerwona pajeczyna
              zniszczyla swoje wlasne dzielo. Potrafila wykorzysta atuty wladzy wylacznie dla
              swoich prywatnych interesow. Ile bylo obietnic ze stony MN o naplywie
              inwestorow jak tylko dojda do wladzy? Wszystkie te obiecanki cacanki okazaly
              sie wielkim niewypalem. Dlatego wojewodztwo musi zniknac. Przylaczenie do
              slaskiego jest zasadne z racji powiazan historycznych. A Brzeg i Nysa jak chca
              niech sobie ida do dolnoslaskiego.
              • stefan_ems Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 20:12
                k100 napisał:

> To racja ze tzw. opolskie nie ma racji dalszego bytu. Czerwona pajeczyna
                > zniszczyla swoje wlasne dzielo. Potrafila wykorzysta atuty wladzy wylacznie dla
                >
                > swoich prywatnych interesow. Ile bylo obietnic ze stony MN o naplywie
                > inwestorow jak tylko dojda do wladzy? Wszystkie te obiecanki cacanki okazaly
                > sie wielkim niewypalem. Dlatego wojewodztwo musi zniknac. Przylaczenie do
                > slaskiego jest zasadne z racji powiazan historycznych. A Brzeg i Nysa jak chca
                > niech sobie ida do dolnoslaskiego.

Właśnie chciałem to samo napisać ;-) Zgadzam się.
                • Gość: obserwator Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 19.05.05, 20:24
                  czas na wielki społeczny akcent wszystkich zwolenników przedstawionych tu
                  rozwiązań. zbudujmy łańcuch dezaprobaty dla obecnego układu i podobnie jak w
                  1998 roku zmobilizujmy wszystkie siły aby projekt miał rację bytu czego sobie i
                  wszystkim zwolennikom w tym temacie życzę. pozdrawiam realnie myślących.
                  dziękuję za uwagę. ps. prosze moich oponentów o opanowanie agresji a jeżeli i
                  to nie pomoże o ewentualne pozbycie się nadmiernej ilości jadu. rozmawiajmy w
                  miarę możliwości w pokojowej atmosferze. dziękuję za uwagę. pozdrawiam.
            • Gość: do slezana Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:30
              Prosze, nie osmieszaj sie z ta wieksza szansa dla Opola w slaskim. Czestochowa
              tez miala dostac szanse, ze jest w slaskim. Poki co, to ludzie z Czestochowy
              narzekaja, ze Katowice po utracie przez Czestochowe bycia miastem wojewodzkim
              dokonaly masowej wywozki wszelakiego dobra, ktore zostalo po urzedach. I prosze
              nie mow mi o racjach historycznych, tylko prosze merytorycznie uzasadnic, ze pod
              panowaniem Katowic bedzie Opolanom lepiej. Ludzie nie patrza teraz przez pryzmat
              historii a tradycja moze istniec nadal, nawet w innym niz slaskie wojewodztwie.
              Bo wybacz, ale ja nie widze w razie czego przyszlosci pod 'skrzydlami Katowic'.
              Jesli juz, to pod Wroclawiem widze miejsce dla Opola z kilku wzgledow: bliskosc,
              powiazania komunikacyjne: drogowe, kolejowe czy nawet wodne. I jeszcze do
              policentrycznosci Slaskiego: przyklad Czestochowy jest doskonalym przykladem, ze
              nie masz racji.
              • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 20:34
                A może napisz coś o Gliwicach i Rybniku. Częstochowa lubi narzekać, ale ona po
                prostu była zadupiem i zadupiem pewnie długo będzie, choć zmienia się na
                korzyść. A że urzędasy płaczą? Śmiej się z nich.
                • silesia7 Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 21.05.05, 15:01
                  Przykro to mowic, ale Slazacy to nie aniolki i nieswoje tereny po prostu wyciskaja do konca, tak jak Polska Slonsk. Dlatego Czestochowa i Zaglebie ma sie zle u nas. Natomiast woj. gornoslaskie ze stolica w Opolu i Sejmem w Katowicach to szansa dla Opola.
                  • Gość: senk Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.uni.opole.pl / *.uni.opole.pl 04.06.05, 11:28
                    Opole musi istrnie samosdzielnie
                    • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 21:30
                      Ostro powiedziałeś - przeczytaj wypowiedź Adama - tochę przesadzona, ale jednak
                      sporo prawdy: struktury województwa są pożywką dla korupcji, kolesiostwa i
                      nepotyzmu. Latwiej się będzie pozyć struktur województwa, niż plugawych przywar
                      rządzących ekip
              • k100 Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 20:38
                A jakie masz argumenty zachecajace do dolnoslaskiego oczywiscie procz
                komunikacyjnych? Tam tak samo jak gdzie indziej niektorzy umieraja po to zeby
                mogl zyc ktos inny.
                • Gość: do k_100 Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.05, 20:57
                  Argumentow jest coraz wiecej. Mlodzi ludzie wybieraja Wroclaw jako osrodek
                  akademicki i nie widzialem, zeby poranny pociag w kierunku Katowic byl oblegany
                  przez studentow, tak jak pociag w kierunku Wroclawia. Kilka razy poruszany tu
                  watek: Opolanie jezdza do Bielan Wroclawskich na zakupy. Wroclaw to takze
                  miejsce duzych imprez kulturalnych i sportowych. Wiem, za chwile pojawi sie
                  argument, bo Katowice maja Spodek - i niech maja. Proponuje, by glos swoj
                  przedstawiali w tym watku osoby mlode, ktore decyduja i zadecyduja o przyszlosci
                  kraju. Prosze przy okazji, by sentymenty historyczne odstawic na bok.
                  • k100 Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 21:11
                    Zaczac nalezy od tego ze faktycznie Wroclaw jest osrodkiem akademickim wiekszym
                    od Katowic ale Katowice jest zaglebiem przemyslowym wiekszym od Wroclawia.
                    Wlasnie praca, produkcja i zatrudnie daje szanse rozwoju i dostatku. Ludzie
                    zyja nie tylko zakupami i rozrywka. Sentymenty historyczne wbrew pozorom maja
                    istotne znaczenie bo lacza ludzi. Opolskiemu blizej do Katowic niz do Wroclawia.
                    • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 21:12
                      Poza tym, co charakterystyczne, w śląskim siedziba politechniki jest w
                      Gliwicach, a nie w Katowicach. To też o czymś świadczy.
              • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 20:40
                A oto jak Częstochowa dostaje w dupę:
                - zlikwidowano ośrodek doradztwa rolniczego w Mikołowie i główny dla całego
                województwa zorganizowano pod Częstochową
                - polikwidowano dyrekcje parków krajobrazowych w dawnym katowickim i
                zorganizowano jedną w Złotym Potoku pod Częstochową
            • Gość: senk Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.uni.opole.pl / *.uni.opole.pl 04.06.05, 11:28
              calkiem ci odbilo!
    • Gość: rob. Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.pl / 80.48.252.* 19.05.05, 20:58
      Witam wszystkich, jestem mieszkancem Częstochowy ale znam też Opolei bardzo lubię Wasze miasto, zróbcie wszystko aby ocalic woj. opolskie, widzęjak bardzo zmienia się Wasze miasto, i szkoda mi że moje podupada. Katowice dbają o swoją najbliższą okolicę inne regiony traktujajak dojną krowę.
      • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 21:01
        A co niby z Kongresówy można wydoić:-).
    • Gość: rob Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.pl / 80.48.252.* 19.05.05, 21:05
      mało wiesz slezan.
      • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 21:11
        Przedstawiłem konkretne przykłady dowartościowania Częstochowy wbrew interesowi
        katowickiej części województwa.
    • shygay Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 21:05
      A mi tam bliżej do Wrocławia... i pomyśleć, że kiedyś walczyłem o Opolszczyznę.
      W razie podziału moje miasteczko w powiecie brzeskim i tak trafi do Wrocka :-)
    • miejscowy2 Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 19.05.05, 22:21
      dla wielbicieli wrocka czy jak wy to tam mówicie polecam cofnąć sie wstecz i
      obiektywnie spojrzeć na sprawę przyłaczenia opolskiego do dolnośląskiego.
      argument pod tytułem jest bliżej do mnie osobiście nie przemawia bo to jedna
      wielka bzdura. niedługo autostrada będzie płatna i problemy z cotygodniowymi
      wycieczkami na zakupy sie skończą więc taki argument również do mnie nie
      przemawia. studia to też nie żaden argument bo na polibudę śląską w gliwicach
      również wielu ludzi dojeżdza. a według regularnie prowadzonych rankingów z
      poziomem nauczania kształtuje sie w pierwszej czołówce. to by było na tyle. tak
      więc radzę zwolennikom "wrocka" bardziej sie postarać w szukaniu sensownych
      argumentów.
    • Gość: slonzak Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.elsat.net.pl 20.05.05, 00:40
      Jeżeli chodzi o spór dziwię się, że tak dużo rzeczy przypisujecie województwu i
      jego organom. Większość zadań leży na barkach gmin i powiatów i to od nich
      zależy jak wygląda Wasze miasto. Więc jeśli narzekacie na województwo to nie
      macie racji-możecie być w superwojewództwie, a i tak Wasze miasto będzie
      podupadało.
      Z racji tego, że mieszkam w śląskim, dziwi mnie że niektórzy tu przemawiający
      widzą moje województwo tylko przez pryzmat Katowic. To zbyt proste. Nie
      wszystko w Katowicach zlokalizowano-GZE w Gliwicach, Stadion Śląski w
      Chorzowie, WPKiW w Chorzowie, CSRG w Bytomiu, GOZG w Zabrzu, Politechnika
      Śląska i Uniwersytet Śląski poruzrzucane po całym terenie. Zresztą jeżeli
      chodzi o życie towarzyskie to już bardziej życiem tętnią Gliwice, a i w każdym
      mieście są uroki. Nawet komunikacja jest zdecentralizowana bo mamy KZKGOP, MZK
      Tychy,MZKP Tarnowskie Góry,PKM Jaworzno. A do bycia w KZK GOP nikt nikogo nie
      zmusza (co pokazał przykład Świętochłowic, które to uczyniły na kilka lat).
      Także jeżeli chodzi o media to nie ma dominacji Katowic. Bo jest Radio Piekary,
      Plus Gliwice, Fan z Knurowa.
      Co do województwa opolskiego-władzom naszego województwa nie zależy na
      przyłączaniu opolskiego do śląskiego (ani całego ani w częściach), zresztą
      nikogo nie zmuszali do bycia w województwie. A jednak taki Sławków chciał do
      nas. Tak samo myślą ludzie. Byliśmy oburzeni, jak któryś z radnych Opola
      postulował by w woj. opolskim znalazły się Racibórz czy Gliwice-pamiętam, że
      wtedy rozdzwoniły się telefony do studia Radia Katowice ludzi z tych
      miejscowości, którzy powiedzieli co o tym sądzą. Tak więc jak się komuś nie
      podoba w woj. śląskim to ma możliwość wyjścia z tego woj.- co za problem zrobić
      referendum, skoro tyle niezadowolonych.
      Na koniec: ironia losu jak sobie przypomnę, że na Opolszczyźnie mówiono "Wolę O
      niż K" - mamy S, K jest w Krakowie.
      • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 20.05.05, 07:50
        No i o to chodzi. Od władz wojewódzkich zależy lokalizacja niektórych
        instytucji - i tu śląskie nie popełnia grzechu centralizmu. Jest kilka mocnych
        ośrodków rywalizujących z Katowicami.
        • silesia7 Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 21.05.05, 15:07
          Daleko szukac - Gliwice slezan :PPPPP, :DDDDD.
    • Gość: Madzia z Lublińca Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: 80.51.222.* 20.05.05, 16:27
      Wiecie Lubelskie ma być prawdopodobnie likwidowane więc Opolskie.... no cóż, a
      ludzie z Częstochowy to tak bredzą ze juz nie mozna naprawde słuchać ich
      pierniczenia o tym co K-ce zrobiły Cze-wie....
      Osobiście mam nadzieje ze Woj. opolskie przetrwa i ze L-c zostanie do niego
      przyłączony!
      • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 20.05.05, 16:31
        Gość portalu: Madzia z Lublińca napisał(a):

> Osobiście mam nadzieje ze Woj. opolskie przetrwa i ze L-c zostanie do niego
        > przyłączony!

Podobno każdą matkę należy szanować:-).
      • Gość: Rob/Lublin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 21:31
        Madziu. Przestań opowiadac głupoty na forach, od Rzeszowa po Opole...
        Lubelskie w likwidacji...
        No cóż, twój mózg chyba opustoszał.
        Bez komentarza.
    • Gość: Madzia z Lublińca Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: 80.51.222.* 20.05.05, 16:43
      bez komentarza
      • Gość: obiektywny Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 20.05.05, 20:13
        jeszcze lubliniec nam potrzebny .wy się cieszcie z tego śląskiego bo w opolskim
        to gralibyście w 2 lidze pod względem powiatów. my różnych wioch mamy aż nadto.
    • Gość: Madzia z Lublińca Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: 80.51.222.* 20.05.05, 20:25
      Nie wiem o co ci chodzi, ale wy gracie w 3 :P
    • Gość: ewa Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 20.05.05, 21:31
      Zaczynam czytać katowickie forum...tak dla wprawki...
      • Gość: do_ewy Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 21:58
        Czytaj forum Silesiana, bo osobnikow takich jak slezan czy stefan_ems pogoniono
        z forum Katowice i to chyba w miare skutecznie. Najlepsze na Silesianie sa watki
        podwazajace historie a najlepsze jest w tym wszystkim to, ze pisza to osoby z
        Niemiec. Ubaw po pachy :)) Lepsze niz najlepsze komedie Machulskiego.
        • Gość: rob Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.pl / 80.48.252.* 20.05.05, 22:23
          jak wejsc na forum Sileziana? Pozdrawiam.
          • Gość: odpowiedz Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 23:01
            Oto link forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=639
            Zycze udanej zabawy :))
        • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 20.05.05, 23:10
          A co to znaczy "wątki podważające historię"? I co to znaczy "pogoniono"?
          • Gość: do_slezana Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.05, 23:44
            Slezan masz chyba pomrocznosc jasna. Dopoki nie bylo admina, w postaci
            bartoszcze, forum Katowice brylowalo w pluciu na Polske i tzw gorolow.
            Podwazanie histori to watek o wiezy spadochronowej, wiec nie sciemniaj tu, ze
            nie wiesz co sie dzialo na forum katowickim.
            • stefan_ems Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 20.05.05, 23:56
              Gość portalu: do_slezana napisał(a):

> Slezan masz chyba pomrocznosc jasna. Dopoki nie bylo admina, w postaci
              > bartoszcze, forum Katowice brylowalo w pluciu na Polske i tzw gorolow.
              > Podwazanie histori to watek o wiezy spadochronowej, wiec nie sciemniaj tu, ze
              > nie wiesz co sie dzialo na forum katowickim.

Pojawianie się Bartoszcze jako moderatora FK nastąpiło z inicjatywy wszystkich
              użytkowników tegoż forum a szczególnie ci tzw. "śląskiej opcji" mieli w tym
              szczególny udział, więc nie pisz proszę bzdur.
              A co z tą wieżą? Jaki to wątek?
              • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 21.05.05, 08:56
                Pomylił nas z Gołbą - ten autor powieści "Wieża spadochronowa" podważył
                historię tworząc mit zaciętej obrony Katowic we wrzesniu 1939 r.
        • Gość: ewa Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.gress.com.pl / 80.55.200.* 21.05.05, 01:24
          Gość portalu: do_ewy napisał(a):

> Czytaj forum Silesiana, bo osobnikow takich jak slezan czy stefan_ems
          pogoniono
          > z forum Katowice i to chyba w miare skutecznie.

Dziekuję za podpowiedź. Chociaż nie rozumiem wątku ze slezanem i stefanem_ems w
          kontekście mojego zainteresowania FK. Wynika ono z wieszczonego tu rychłego
          wcielenia opolskiego do Katowic. Nic więcej.
          Przy okazji, pozdrawiam obu Panów.
        • Gość: Tarnowitz Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 21.05.05, 13:09
          Gość portalu: do_ewy napisał(a):

> Czytaj forum Silesiana, bo osobnikow takich jak slezan czy stefan_ems
          pogoniono
          > z forum Katowice i to chyba w miare skutecznie.

KŁAMIESZ
    • Gość: rob. Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.pl / 80.48.252.* 20.05.05, 22:07
      Taaaak, Częstochowa marudzi, sami zobaczycie jak to jest jak Katowice rządzą, wiecie co to jest AGLOMERACJA KATOWICKA/
      • Gość: Olo Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: 62.233.185.* 22.05.05, 00:22
        jakoś Bielsko rozwija się bardzo dobrze

pzdr
    • Gość: rob Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.pl / 80.48.252.* 20.05.05, 22:08
      Spytajcie ludzi z Bielska.
      • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 20.05.05, 23:09
        Niech nas oświecą. Dotąd istniała jedynie konurbacja.
    • Gość: Slazak Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 20.05.05, 23:17
      Ty moze pojdziesz do likwidacji gorolu ?
    • Gość: slonzak Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.elsat.net.pl 20.05.05, 23:37
      Poprawnie powinno być Konurbacja Śląsko-Dąbrowska bądź Górnośląska (choć
      pierwsza jest ładniejsza) i tak uczy się na geografii, że zbiór miast bez
      jednego silnego centrum tak się nazywa. A że tak jest podam przykład ze
      Skarbówki-Urząd Skarbowy w Bytomiu podlega kontroli pod Urząd Skarbowy w
      Sosnowcu.
      Do osoby z Lublińca-proszę podać argumenty za tym, żeby to miasto znalazło się
      w Opolskiem? Jestem ich ciekaw. Jeżeli będą racjonalne nie widzę przeszkód by
      26 tys. mieszkańców znalazło się w innym województwie. Do Opola 53 km, Katowic
      54 km, Częstochowy 33 km (wszystko w linii prostej).DK 46 na Opole,DK 11 na
      Katowice (a dokładniej Bytom, bo tam DK11 się kończy). W Częstochowie masz
      [url=www.katowice.uw.gov.pl/urzadkatowice.php?urzad/uw_plac_zamiejsc]
      Placówkę Zamiejscową Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego [/url] na ul. Sobieskiego
      7, gdzie raczej załatwisz większość spraw bez konieczności wyjazdu do Katowic.
    • Gość: Madzia z Lublińca Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: 80.51.222.* 21.05.05, 08:18
      Nie wiem czy wiesz, ale jesli chodzi o ludnośc Lublińća to Lubliniec jest juz
      pod 40, gdyz w tym roku przyłączono do niego Lisowice, Zawade, Sadów,
      Jawornice, Andrzejó i chyba coś jesszcze. I Lubliniec ma drugi co do wielkości
      powiat na śląsku (po częstochowskim) jesli L-c pojdzie do opola do cały powiat
      tez będzie chciał iśc, gdyz on od początku trzyma sie przy Lublińcu.
      Jednym z argumentów moze być to ze K-ce nic nie dokąłdają na drogi w okol. L-ca
      i na kolej, to wszytsko upada! Co one zrobiły dla Lublińca? NIC wlk g****
      A Cze-wa tylko narzeka bo chce miec swoje woj, ale nie będzie miec bo jest ono
      zbędne! A ludziska z Bielska, Rybnika czy Jastrzębia wogole nie narzekają tylko
      ci w Medalowie mają anse!
      • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 21.05.05, 09:00
        Na kolej i drogi nie dają? No to popatrz co się stało z koleją w opolskim.
        Miasta powiatowa mają tu świetne połączenia - np. takie Krapkowice. Bez
        problemów dojedziesz też do takiej Leśnicy, czy np. do Głubczyc od strony
        Raciborza.
        • Gość: Afrik Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.zaw.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.05, 20:26
          Apropo's Wrocławia... najlepsza w kraju klinika kardiologiczna znajduje się w Zabrzu. Szpital leczący oparzenia (który stanowi klasę jedynie sam dla siebie) jest w Piekarach Śląskich. Uważana za najlepszą w Polsce; onkologia jest w Gliwicach. Klinika okulistyczna nie mająca sobie równych w Polsce znajduje się w Katowicach. Jeżeli chodzi o służbę zdrowia, Dolnyśląsk w porównaniu do województwa Śląskiego to istne dno. Jeżeli chodzi o liczbę klinik, Śląsk jest regionen który ma ich najwięcej w kraju.
          • Gość: Olo małe sprostowanie! IP: 62.233.185.* 22.05.05, 00:29
            oparzeniówka jest w Siemianowicach Śląskich, a w Piekarach Śl. jest urazówka
            też zresztą ze świetną renomą.
      • Gość: slonzak Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 13:33
        Na drogi powiatowe łoży powiat, na gminne gmina, a na wojewódzkie łoży
        województwo. Miasto Katowice łoży na swoje drogi. Więc województwo łoży na DK11
        i DK 46 w Twoim przypadku. Reszta dróg to sprawa powiatu.
    • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 22:20
      Czytam posty i zastanawiam się czy dobrze się stało, że powstało!
      Koszty utrzymywania tego województwa są olbrzymie - bierze zdecydowanie więcej
      niż daje (oczywiście mam na myśli podatki). Urzymanie województwa (inspirowane
      w części przez obecnych lokatorów z ul. Sądowej + ZK w Strzelcach Op.)
      przynisoło więcej złego. Odwiedziłem w ciągu minionych 18 miesięcy miasta,
      które utraciły stastus województwa np. Bielsko-Białoa, Tarnów, Płock, Kalisz,
      Nowy Sącz, Wałbrzych. Wszystki pod względem ludności są porównywalne z Opolem.
      Jedźcie zobaczyć i nie będziecie mieć wątpliwości. Myślę, że jak
      zlikwodujemy "mafię urzędniczą" to w końcu pojawią się u nas inwestorzy. I
      wszystkim będzie się żyło lepiej! Żyjemy w Polsce i nie ma znaczenia czy będzie
      to woj śląskie, dolnoślalie czy podlaskie :), byleby tylko nastąpiło
      przełamanie wszechobecnego amrazmu!
    • miejscowy2 Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 21.05.05, 23:12
      może wreszcie dało by sie wspólnymi siłami wystosować jakieś pisemka do
      odpowiednich władz w warszawie(myśle tu głównie o posłach z PO) żeby taka
      sprawą wyrazili zainteresowanie bo miejscowi prominenci napewno nie bedą takową
      zainteresowani ( w końcu poleci parę stołków ).
      • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.05, 23:21
        Zdecyduj się jesteś za utrzymaniem, czy też likowdacją województwa opolskiego?
        • miejscowy2 Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 22.05.05, 21:17
          jestem zdecydowanie za likwidacją opolskiego bubla który nie czarujmy sie ale
          przez te 6 lat w większości spraw sie nie sprawdził czego ewidentnym dowodem
          jest m.inn.opublikowany ostatnio europejski ranking regionów w którym opolskie
          znalazło sie w grupie 5 najbiedniejszych województw.
          • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.05, 22:26
            Chyba masz rację! Zawsze w końcu rankingów!
            A propos dyskusja na tym forum rozwija się tak jak województwo :(
    • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 13:53
      Jestem za dużym województwem śląskim łączącym trzy województwa ze stolicą w
      OPOLU.
      • Gość: prawdziwy opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 18:42
        Ja jestem za samodzielna Opolszczyzna. Katowice maja wlasne problemy. Jak
        dojdzie Opolszczyzna, to bedziemy szostym kolem u wozu, bo piatym jest
        Czestochowa, ze o Bielsku nie wspomne.
        • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 19:06
          Mało Ci afer?
          Jedź do Częstochowy i/lub Bielska i zobacz jak te miasta się rozwijają. Jeżeli
          nadal przeszkadza Ci, że nasze Opole będzie miastem powiatowym to polecam
          wyjazd do Rybnika - miasto zwala z nóg!
          Rozbudowana aministracja państwowa i samorządowa tylko hamuje w naszym mieście
          rozwój przedsiębiorczości. Jeżeli masz dalej wątpliwości to zobacz ile dla
          Łodzi zrobił tamtejszy Prezydent miasta i porówanj to Prezydentem
          Zembaczyńskim, który już się sam siebie boi...
          • Gość: prawdziwy opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 20:01
            Poczekajmy, az wyjda w wojewodztwie, tak gospodarnym i nieskazitelnym, czyli
            slaskim afery zwiazane z gornictwem i hutnictwem. Na razie nikt nie chce tym, co
            zostalo sprzatniete pod dywan sie zajac, bo wiele osob straciloby stolki a
            ludzie prace. Poczekajmy i wtedy dopiero bedzie powod do wstydu ale dla
            oredownikow woj. slaskiego.
            • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 21:10
              Spiskowa teoria dziejów? Chuyba nie piszesz poważnie? Tak czytam Twoją
              wypowiedź: "Zaczekaj zobaczymy jakie są afery u sąsiadów". Kiedyś się mówiło w
              Związku Sowieckim nt. USA "a u Was Murzynów biją" :)

Opole jest ładnym prowincjonalnym miasteczkiem - niestety z wszechobecną władzą
              urzędników, hamujących przedsiębiorczość. Przeczytaj moje poprzednie posty
              i ...bądź obiektywny.
              • slezan Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE 23.05.05, 21:34
                Oczywiście, że hutnictwo i górnictwo jako państwowe branże są skorumpowane. Nie
                zmienia tojednak faktu, że potencjał gospodarczy śląskiego i możliwości rozwoju
                tego województwa, wielokrotnie przewyższają możliwości opolskiego.
                • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 22:01
                  Slezan, masz rację - państwowe branże są skorumowane, rządza nami skorumpowani
                  urzędnicy - wniosek jest prosty - sprywatyzować resztki państwowych firm i
                  ograniczyć samowolkę urzędników!
                  Myślę, że nikt nie ma wątpliwości nt. perspektyw woj. śląskiego i opolskiego.
                  To tak jak porównywać efektywną gospodarkę amerykańską z eurosocjalem :)
      • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.05, 18:59
        Przepraszam, ale kolega posługuje się moim nick'em!
        Stanowczo podkreślam, że jestem przeciwny umieszczaniu jakichkolwiek władz
        województwa w "gnieździe" korupcji. Wystarczająco już mamy afer!
    • Gość: Madzia z Lublińca Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: 80.51.222.* 24.05.05, 07:08
      Ale wy chyba zartujecie z tym zeby połączyć woj a stolice ich dac w Opolu????
      Bo to mało realne.
      • Gość: Pytek WOJEWÓDZTWO GÓRNOŚLĄSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 07:58
        A pojakymu?

Niy mjes'ci sie to Woom we gowje?

Przeca Opole zouwdy boouo Naszoom goornouszloonzkoom stolicoom!
        • Gość: slonzak Re: WOJEWÓDZTWO GÓRNOŚLĄSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.05, 13:25
          Historycznie stolicą Górnego Śląska może być Cieszyn, Bytom, Gliwice i Opole.
          Patrząc z punktu widzenia komunikacji najgodniej by było w Gliwicach. Ale
          wątpię czy takie województwo by powstało. Zresztą nie zależy mi by na siłę
          opolskie włączać do śląskiego.
          Co do Lublińca-nie martw się, droga koleżanko, wiem gdzie jest te miasto, parę
          razy widziałem na własne oczy. Jednej rzeczy nie lubię i powiem wprost. Gdy
          ktoś wypowiada się za kogoś innego. Chodzi mi o Twoją pewność, że inne gminy
          powiatu lublinieckiego zechcą się przyłączyć do opolskiego. Może warto ich o to
          zapytać. To mi przypomina sytuację z woj. opolskiego kiedy to początkowo tylko
          Opole głośno krzyczało, że chce być w opolskiem, a nie śląskiem.
          Koledzy podali bardzo ładne przykłady ze śląskiego, które udowodniają, że nie
          wszystko się kręci wokół Katowic. Ja dodam Operę Śląską w Bytomiu (mam do niej
          500m), dawną Operetkę Śląską w Gliwicach (teraz pod inną nazwą).
          Kolega podał przykład Krapkowic, ja podam przykład Grodkowa-PKP tam już nie
          jeździ, pozostał PKS. A połączeń coraz mniej. W weekendy mogę zapomnieć o
          przyjeździe do Jędrzejowa bo po południu połączeń z Grodkowa po prostu nie ma.
          • Gość: do slonzaka Re: WOJEWÓDZTWO GÓRNOŚLĄSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 15:18
            Do Grodkowa, drogi slonzaku pociagi znow dojezdzaja. Potraficie tylko negowac
            Opolszczyzne, pomijajac informacje pozytywne. Od lutego pociagi znow jezdza na
            tej linii (Brzeg - Nysa p. Grodkow). Popatrz do rozkladu PKP i www.pkp.pl i
            sprawdz rozklad jazdy, wpisujac Grodkow a nie bez zastanowienia wypisuj tu
            bzdury. Widocznie dawno na Opolszczyznie nie byles a Twoje informacje sa wziete
            z sufitu.
            • Gość: slonzak Re: WOJEWÓDZTWO GÓRNOŚLĄSKIE IP: *.elsat.net.pl 25.05.05, 01:47
              Ostatni raz dworzec w Grodkowie widziałem w listopadzie tamtego roku i w
              rozmowie z rodziną dowiedziałem się, że nie mają tam połączenia PKP -
              informacji z sufitu nie biorę, a rzeczywiście mogłem dokładniej sprawdzić.
              No i faktycznie znalazłem połączenie o 6:39 do Brzegu, 15:11 do Nysy, 16:41 do
              Brzegu, 18:14 do Nysy. Ale dobrze pamiętam, że ten dworzec PKP nie tak dawno
              był jeszcze zamknięty.
              • Gość: do slonzaka Re: WOJEWÓDZTWO GÓRNOŚLĄSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 05:23
                No i od razu inaczej piszesz. Co do kolei to wojewodztwo opolskie jest jednym z
                wyrozniajacych sie wojewodztw na tle Polski. Tylko w opolskim zwiekszyly sie
                wplywy z biletow ( co za tym idzie, jezdzi wiecej ludzi) i prowadzona jest
                polityka tzw taktow, czyli pociagi odjezdzaja co godzine w danym kierunku. Druga
                sprawa: wladze wojewodztwa przywracaja polaczenia, zawieszone przez PKP kilka
                lat temu. Wrocila linia Nysa - Brzeg a od 1 wrzesnia powroca pociagi na trase
                Opole - Kluczbork.
    • Gość: Madzia z Lublińca Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: 80.51.222.* 24.05.05, 14:28
      Wiesz ja jeszcze nie spotkałam osoby któa by nie wiedziała gdzie jest Lubliniec
      (a juz szczególnie ze śląska) ale Opole ejst lepiej postrzegane niz K-ce,
      bardziej lubiane itp. A gminy pow. l-c zawsze trzymają sie przy L-cu więc teraz
      pewnie tez.
    • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 19:02
      Formu zamiera?
      Cisza, nic się nie dzieje :(
      Przecież internet dotarł już do Opola :)
      Zachęcam do nowych wpisów - czy będzie lepiej/gorzej po likwidacji województwa?
      • Gość: wizjoner Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 20:11
        Połączyć z wrocławskim pod nazwą "Śląsko-Lwowskie"
        • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.05, 21:15
          Dałeś "do pieca" :)
    • Gość: slonzak Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.elsat.net.pl 25.05.05, 01:56
      No to teraz przewrotnie. Czy gdyby Gliwice były by stolicą województwa
      śląskiego to też byście ich tak nie lubili? Bo widzę, że coś nie lubicie tego
      miasta nad Rawą. Co Wam się aż tak nie podoba?
      Do zainteresowanych-macie możliwość zmiany granic województwa. Wystarczy że
      zwołacie referendum, które będzie ważne, no i w nim wygracie. Wtedy po mniej
      więcej 1-2 lat Rada Ministrów zadecyduje o Waszym losie.
    • Gość: kierownik Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 25.05.05, 09:02
      Dziwna ta dyskusja o polaczeniu wojewodztw. Ta dyskusja podobna jest do takiego
      powiedzenia "co by bylo jakby babka miala wasy czy bylaby dziadkiem?".
      Ludzie moga sobie pogadac o polaczeniu wojewodztwa i na tym zakonczy sie ich
      rola. Zeby polaczenie nastapilo nalezy wystapic z konkretna inicjatywa a takiej
      nie widac i nie zapowiada sie w najblizszym czasie. Tak ze pisanie o tym na
      forum to stracony czas. Proponuje zajac sie czyms lepszym i bardziej
      odpowiednim i porzyteczniejszym. Niepotrzebnie forumowicze sie podniecaja i
      taraca energie.
      • Gość: ziomekzk Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.05, 17:06
        JAKO STARY PRYK I BYŁY MIESZKANIEC OPOLSZCZYZNY I OPOLA Z PEWNEGO DYSTANSU
        SPOGLĄDAJAC NA WYDARZENIA OSTATNICH LAT UWAŻAM IŻ ISTOTĄ TAKIEJ SYTUACJI
        POCZĘSCI JEST WYBÓR JAKI DOKONALI MIESZKANCY OPOLSZCZYZNY.NIEISTOTNE JEST
        WOJEWÓDZTWEM CZY POWIATEM LECZ KTO JAK I CZY UCZCIWIE KIERUJE TYM REGIONEM
        POLSKI.KIERUJCIE SIĘ PRZY NASTEPNYCH WYBORACH KOMPETENCJA I UCZCIWOŚCIA
        KANDYDATÓW.PRZYZNAJE NIE JEST TO ,SZCZEGÓLNIE NA OPOLSZCZYZNIE ŁATWE .
        • Gość: Opolanin Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 07:00
          Witam, cenna uwaga, ale ... w ostatnich wyborach na Prezydenta miasta
          kierowałem się uczciwością kandydatów i jaki mamy wynik. Może i Prezydent jest
          uczciwy (może w świetle oskarżeń dot. wyłudzeń w BOŚ nie do końca :), ale z
          pewnością jest skrajnie nieudolny. Kilka lat temu powiedzino mi, że
          przekleństwem Opola (i województwa) jest profesor ekonomii (socjalizmu) we
          władzach miasta. Dzisiaj profesor za kratkami (chociaż wciąz na Uniwersytecie),
          a jego duch pozostał...
    • Gość: chris Re: WOJEWÓDZTOW OPOLSKIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 14:31
      www.parade.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka