Dodaj do ulubionych

POLSKA-NIEMCY

IP: *.z.opola.pl 12.09.01, 10:40
Ludzie! Dlaczego na tym opolskim forum dużą popularnością cieszą sięwątki
polsko-niemieckie. Dajcie sobie już spokój...
Obserwuj wątek
    • Gość: LAP Re: POLSKA-NIEMCY IP: 192.109.142.* 15.10.01, 14:44
      Gość portalu: Brrrrrr napisał(a):

> Ludzie! Dlaczego na tym opolskim forum dużą popularnością cieszą sięwątki
      > polsko-niemieckie. Dajcie sobie już spokój...

Masz Brrrrrr RRRRRRRRRRAcje. Bylem w Opolu przed dwoma laty i miasto wydalo mi
      sie bardzo sympatyczne. Przede wszystkim mieszkancy wywarli na mnie duze
      wrazenie. Wiem, ze potraficie byc normalni. Po co wam ten belkot? W ten sposob
      cofacie sie w rozwoju i tracicie sympatie osob postronnych. Ja np. traktuje juz
      Opolskie z duza rezerwa. Zycze wam wielu ciekawszych tematow, a przede wszystkim
      zadowolenia z siebie i swej wielonarodowej historii. To moglo byc waszym walorem,
      jest jednak wasza najwieksza wada.
      • Gość: Fan Re: POLSKA-NIEMCY IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 15.10.01, 23:37
        Czemu jest tak duzo watkow niemieckich na tym forum? Dlatego, ze pisza tu
        ludzie, ktorzy teraz siedza w Bundesrepublice i patrza z pogarda na to co sie
        dzieje na Opolszczyznie. Przez to, ze im nie wychodzi w Niemczech, to odgryzaja
        sie na tym forum. Jesli jestescie madrzy i macie 1000 roznych pomyslow, aby
        pomoc temu regionowi to wroccie do Polski i na Opolszczyzne. Najlepiej sie
        wystawia cenzurki siedzac TAM a nie TU i nie majac prawdziwej rzeczywistosci
        przed oczyma...
        • Gość: LAP Re: POLSKA-NIEMCY IP: 192.109.142.* 16.10.01, 12:43
          Szczera prawda.
          Goscie z Bundesrepubliki sami sie jednak najczesciej osmieszaja. Uwazaja, ze
          znaja swoj jezyk, rzekomo ojczysty, a blad goni za bledem. Tyle warta jest ta
          niemieckosc. Opolskie dlugo kojarzylo mi sie z fajnym regionem- az boje sie
          powiedziec w Polsce. Z Opolskiego wywodzi sie moja zona. Ona naszczescie dla
          mnie zna inny obraz Opolszczyzny. Zreszta jesli taka perle mozna u was znalezc,
          nie jest u was az tak zle.
          pozdrowienia
          • Gość: mesco Re: POLSKA-NIEMCY IP: *.ub.uni-leipzig.de 19.10.01, 16:53
            no widzisz LAP, jestes jednak Polakiem
            • Gość: Zbigniew Re: POLSKA-NIEMCY IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 22:47
              Zdaniem mesco prawdziwy Polak musi nienawidzieć Niemców !?
              Ja natomiast jestem Polakiem i kocham naród Niemiecki, ponieważ dał mi poczucie
              wolności ,pracę i dostatnie życie .Tego wszystkiego nie doczekałem się od
              mojego kraju .
              Zbigniew K.

• Gość: MESKO Re: POLSKA-NIEMCY IP: *.pppool.de 20.10.01, 14:14
                Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Zdaniem mesco prawdziwy Polak musi nienawidzieć Niemców !?
                > Ja natomiast jestem Polakiem i kocham naród Niemiecki, ponieważ dał mi poczucie
                >
                > wolności ,pracę i dostatnie życie .Tego wszystkiego nie doczekałem się od
                > mojego kraju .
                > Zbigniew K.

molsz recht - jol tysz
                es lebe die deutsch-polnische Freundschaft!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: LAP Re: POLSKA-NIEMCY IP: 192.109.142.* 23.10.01, 09:05
                Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

> Zdaniem mesco prawdziwy Polak musi nienawidzieć Niemców !?
                > Ja natomiast jestem Polakiem i kocham naród Niemiecki, ponieważ dał mi poczucie
                >
                > wolności ,pracę i dostatnie życie .Tego wszystkiego nie doczekałem się od
                > mojego kraju .
                > Zbigniew K.
                >
                >
                Zbigniewie, zal mi ciebie. Pewnie rozkoszujesz sie w Niemczech wolnoscia w
                Sozialwohnung na Sozialhilfe i siejesz ferment. Pochal sie najpierw jak to z toba
                i ta twoja praca w Niemczech wyglada, a pozniej pogadamy. Moze nieslusznie
                ciebie oczerniam, ale wybacz, zupelnie nie rozumiem, co chciales powiedziec.
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >

• Gość: LAP Re: POLSKA-NIEMCY IP: 62.8.156.* 24.10.01, 08:49
                  Gość portalu: LAP napisał(a):

> Gość portalu: Zbigniew napisał(a):
                  >
                  > > Zdaniem mesco prawdziwy Polak musi nienawidzieć Niemców !?
                  > > Ja natomiast jestem Polakiem i kocham naród Niemiecki, ponieważ da
                  > 22; mi poczucie
                  > >
                  > > wolności ,pracę i dostatnie życie .Tego wszystkiego nie do
                  > czekałem się od
                  > > mojego kraju .
                  > > Zbigniew K.
                  > >
                  > >
                  > Zbigniewie, zal mi ciebie. Pewnie rozkoszujesz sie w Niemczech wolnoscia w
                  > Sozialwohnung na Sozialhilfe i siejesz ferment. Pochal sie najpierw jak to z to
                  > ba
                  > i ta twoja praca w Niemczech wyglada, a pozniej pogadamy. Moze nieslusznie
                  > ciebie oczerniam, ale wybacz, zupelnie nie rozumiem, co chciales powiedziec.

No, robisz postępy, LAP. Po raz pierwszy Ty, do tej pory wszystkowiedzący, przyznałeś się, że czegoś nie
                  rozumiesz. A przecież Zbigniew napisał jasno, zrozumiale i po polsku. Masz; LAP, jakieś problemy z tym językiem, czy
                  tylko przy "biglowaniu" popiłeś sobie za dużo i stąd Twoje kłopoty ze zrozumieniem prostych tekstów?
                  Jurek

P.S. Elementem kultury dyskusji na forach internetowych jest to, że odnosimy się do tego, co ktoś napisał, a nie do
                  tego kim jest. Przecież nie możesz wiedzieć, gdzie Zbigniew mieszka, ani z czego żyje, a mimo to nie odnosisz się do
                  treści jego listu, tylko czepiasz się jego osoby. Nikt nie ma obowiązku chwalić się tutaj, co osiągnął w życiu. A Ty
                  pochwaliłeś sie już nam, jaką to ważną personą jesteś, że domagasz się tego od innych?
                  • Gość: LAP Re: POLSKA-NIEMCY IP: 192.109.142.* 24.10.01, 10:16

> Gość portalu: LAP napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: Zbigniew napisał(a):
                    > >
                    > > > Zdaniem mesco prawdziwy Polak musi nienawidzieć Niemców !?
                    > > > Ja natomiast jestem Polakiem i kocham naród Niemiecki, ponieważ da
                    > > 22; mi poczucie
                    > > >
                    > > > wolności ,pracę i dostatnie życie .Tego wszystkiego nie do
                    > > czekałem się od
                    > > > mojego kraju .
                    > > > Zbigniew K.
                    > > >
                    > > >
                    > > Zbigniewie, zal mi ciebie. Pewnie rozkoszujesz sie w Niemczech wolnoscia w
                    > > Sozialwohnung na Sozialhilfe i siejesz ferment. Pochal sie najpierw jak to
                    > z toba i ta twoja praca w Niemczech wyglada, a pozniej pogadamy. Moze
                    nieslusznie ciebie oczerniam, ale wybacz, zupelnie nie rozumiem, co chciales
                    powiedziec.
                    >
                    > No, robisz postępy, LAP. Po raz pierwszy Ty, do tej pory wszystkowiedzący, przy
                    > znałeś się, że czegoś nie rozumiesz. A przecież Zbigniew napisał jasno,
                    zrozumiale i po polsku. Masz; LAP, jakieś problemy z tym językiem, czy
                    > tylko przy "biglowaniu" popiłeś sobie za dużo i stąd Twoje kłopoty ze
                    zrozumieniem prostych tekstów?
                    > Jurek
                    >
                    > P.S. Elementem kultury dyskusji na forach internetowych jest to, że odnosimy si
                    > ę do tego, co ktoś napisał, a nie do tego kim jest. Przecież nie możesz
                    wiedzieć, gdzie Zbigniew mieszka, ani z czego żyje, a mimo to nie odnosisz się do
                    treści jego listu, tylko czepiasz się jego osoby. Nikt nie ma obowiązku chwalić
                    się tutaj, co osiągnął w życiu. A Ty pochwaliłeś sie już nam, jaką to ważną
                    personą jesteś, że domagasz się tego od innych?

Jurku, dzieki ci za ostre slowa krytyki, choc uwazam, ze nie powinienes az tak
                    bardzo sie zacietrzewiac. Nigdy nie uwazalem, ze jestem, jak ty to mowisz,
                    wszystkowiedzacy. Osobiscie uwazam, ze Polska daje tyle samo poczucia wolnosci,
                    co Niemcy. Jesli ktos mowi, kocham Niemcy, to chyba cos jest nie tak. Mozna byc
                    chyba dumnym z tego, ze jest sie Niemcem, albo z tego, ze w tym kraju mozna
                    zrealizowac sie zawodowo. Poczucie dumy jednak nie ma nic wspolnego z
                    narodowoscia, gdyz w kazdym przypadku jest solipsystycznym przejawem wlasenj
                    osobowosci i wlasnego doswiadczenia zyciowego. Co naturalnie w niczym nie dotyczy
                    wlasnej narodowosci. Wy na Slasku mozecie byc cholernie dumni z waszego regionu
                    i waszej tradycji. Macie od dawna wszystko to, co dzis w Europie niekiedy na sile
                    stawiane jest za wzor. W przeciwienstwie do reszty swiata, wy z
                    wielonarodowosiowej tradycji robicie stek bzdurnych uprzedzen, animozji i wrogich
                    pomowien. Po piecdziesieciu latach rzekomego przesladowania niemieckiej kultury,
                    dzis u was z podziemia wychodza rzesze Niemcow, mowiacych tylko po polsku. Sa tez
                    tacy, ktorzy juz jezyk polski zapomnieli, choc nie poznali jeszcze jezyka
                    niemieckiego. Jaki masz stosunek do polskich Kazachow, ktorzy nie mowia po
                    polsku? Zaloze sie, ze potwornie oziebly. Z utrata jezyka swych przodkow utracili
                    wlasna polska tozsamosc. Dzis dla nas moga byc jedynie Kazachami. To samo dotyczy
                    bylych Niemcow na Slasku.
                    Faktem jest, ze w Niemczech latwiej jest zarobic wiecej pieniedzy niz w Polsce,
                    ale tylko w konfrontacji z polskimi uwarunkowaniami. Gdybys w Niemczech wydawal
                    przez siebie zarobione pieniadze na utrzymanie domu, rodziny itp. wcale nie bylo
                    by tak kolorowo, jak czesto na Slasku jest to powielane. Niemniej jednak jest to
                    w przypadku reaktywowanych Niemcow jedyny powod do wyrazenia bzdurnego komunalu:
                    kocham Niemcy. Czy jest to normalne? Chyba nie.
                    Zarzucasz mi brak elementarnych form w dyskusji na forum, bo rzekomo czepiam sie
                    osoby, a nie traktuje powaznie, tego, co dana osoba napisala. Jesli powiem, ze
                    tej wypowiedz tez nie pojmuje, to nie bij w najwieksze dzwony, bo ma wszechwiedza
                    rzekomo znow zawiodla. Zastanow sie lepiej nad logika swych wypowiedzi. Jesli
                    polski germanofil bruzdzi w polskie gniazdo i tobie to nie przeszkadza, to nie
                    zarzucaj mi braku kultury. Zastanow sie lepiej tez nad swym brakiem spolecznego
                    zaangazowania w rozwoj wlasnego regionu. Wkoncu jest ci obojetne, co sie wokol
                    dzieje. Nawet klaszczesz, gdy inni pluja w twoje gniazdo. To juz jest chyba
                    przesada?
                    Na koniec chcaialbym przatoczyc ci Twoje elementy kultury na forum:
                    "Masz; LAP, jakieś problemy z tym językiem, czy tylko przy "biglowaniu" popiłeś
                    sobie za dużo i stąd Twoje kłopoty ze zrozumieniem prostych tekstów?"

W naszej chrzescijanskiej kulturze nie przystoi chyba wydlubywac komus malej
                    drzazgi z oka, skoro samemu ma sie w galach belke!

Trzymaj sie cieplo Jurku

P.S. Nastepnym razem nie podpisuj sie moimi inicjalami.
                    • Gość: skipy Re: POLSKA-NIEMCY IP: *.dialup.optusnet.com.au 24.10.01, 16:28
                      Zalogowalem sie na te forum przez przypadek czytajac Gazete. Muze przyznac, ze
                      temat Niemcy - Polska mnie nieco zaintrygowal.

Dorastalem na slasku opolskim. Mialem kolegow posrod Polakow i Slazakow. Sam
                      pochodze z rodziny Mazurskiej i uwazam sie za Polaka. Ja nie mam zadnych
                      zludzen ze Mazurzy byli Niemcami. Tak samo jak Slazacy, Mazurzy przez wieki
                      byli obywatelami panstwa niemieckiego. Czesc z nich w sposob naturalny albo i
                      nie sie zgermanizowala ale wiekszosc uzywla gwary mazurskiej w domu. Troche
                      mnie to smieszy gdy teraz znakomita wiekszsosc Slazakow na Slasku Opolskim
                      deklaruje sie Niemcami. Zaloze sie, ze gdyby Polska wprowadzila podobne ustawy
                      pochodzeniowe jak Niemcy okazaloby sie nagle, ze dzisiatki milionow Polakow
                      mieszka za Bugiem. Absolutnie rozumiem tych ktorzy korzystajac z tych ustaw
                      wyjezdzaja do Niemiec bo jest tam lepszy poziom zycia. To jest naturalne, ale
                      zeby od razu robic z siebie Niemca !!!???

Moi rodzice za chlebem zamiast do Niemiec wyjechali na Slask. Swego czasu
                      mialem do nich o to pretensje. Przeszlo mi gdy poraz pierwszy wybralem sie do
                      Niemiec. To znaczy w pierwszym momencie chcialem jechac do Friedlandu ale
                      pozniej postanowilem sie najpierw troche porozgladac. Moze teraz sie zmienilo
                      ale pod koniec lat 80tych mialem wrazenie, ze ci ktorzy posluguja sie lamana
                      Niemczyzna, a nie daj Boze jezykiem polskim, sa traktowani jako obywatele
                      drugiej kategori. Do dzisiaj pamietam te nichetne spojrzania Niemcow gdy
                      slyszeli polski jezyk, albo tych Polakow, Slazakow czy tez Mazurow ktorzy
                      woleli uzywac pomiedzy soba lamanej Niemczyzny zamiast swojej rodzimej mowy
                      byleby tylko nie podpasc za bardzo Niemcom.

Dzisiaj mieszkam w Australi. Tutaj nikomu nie przeszkadza gdy posluguje
                      jezykiem polskim. Panowie, czy cos sie zmienilo pod tym wzgledem w Niemczech ?
                    • Gość: Eddie Re: POLSKA-NIEMCY IP: *.proxy.aol.com 23.11.01, 08:03
                      Ta bazgranina nie jest na temat,bowiem nie roztrzasamy tutaj postawy
                      Slazakow ,lub "reaktywowanych Niemcow" ,tylko postawe Zbigniewa,"czystego
                      Polaka",ktory jak sie wyrazil "kocha Niemcy" (panstwo!-dop.autor) za to,a za to,
                      a nie jak to niektorzy nieopatrznie wnioskuja,zmienia narodowosc.
            • Gość: LAP Re: POLSKA-NIEMCY IP: 192.109.142.* 23.10.01, 09:00
              Gość portalu: mesco napisał(a):

> no widzisz LAP, jestes jednak Polakiem

Mesco, powtorze to tylko dla ciebie. Wychowalem sie w Polsce i chyba mam prawo
              uwazac sie za Polaka. Jestem zadowolony z wlasnego ja i mego pochodzenia. Wkurza
              mnie jednak belkot rzekomych O'polskich Niemcow, ktorzy rzekomo nigdy nie mogli
              mowic w Polsce po niemiecku, bo byli w przerozny sposob przesladowani. Ja
              dementuje te bzdury. Moim znajomym w Polsce bylo zupelnie obojetne to, ze moja
              rodzina pochodzi z Niemiec i nikomu nie przeszkadzalo to, ze potrafie tez
              powiedziec cos po niemiecku. Moje niemieckie nazwisko wzbudzalo wprawdzie dziwne
              emocje, ale tylko dlatego, ze nikt nie potrafil tego napisac. To wszystko. Jesli
              ciebie dziwia moje koligacje, to ci tylko wspolczuje.

• leszekmiller Re: POLSKA-NIEMCY 24.10.01, 10:11
                Czytając posty tych zza zachodniej granicy odnoszę wrażenie, że to chyba są
                bardziej niemcy niż Polacy
              • Gość: mesco Re: POLSKA-NIEMCY IP: *.ub.uni-leipzig.de 24.10.01, 15:51
                > no widzisz LAP, jestes jednak Polakiem
                >
                >LAP, powtorze to tylko dla ciebie. Wychowalem sie w Polsce i chyba mam prawo
                > uwazac sie za Polaka. Jestem zadowolony z wlasnego ja i mego pochodzenia. Wkurz a
                > mnie jednak belkot rzekomych O'polskich Niemcow, ktorzy rzekomo nigdy nie mogli
                >
                > mowic w Polsce po niemiecku, bo byli w przerozny sposob przesladowani. Ja
                > dementuje te bzdury. Moim znajomym w Polsce bylo zupelnie obojetne to, ze moja
                > rodzina pochodzi z Niemiec i nikomu nie przeszkadzalo to, ze potrafie tez
                > powiedziec cos po niemiecku. Moje niemieckie nazwisko wzbudzalo wprawdzie dziwne
                > emocje, ale tylko dlatego, ze nikt nie potrafil tego napisac. To wszystko. Jesl
                > i > ciebie dziwia moje koligacje, to ci tylko wspolczuje.
                ------
                Skad tyle wiesz o moim zyciu?
                Podpisuje sie obydwoma rekami!

• Gość: LAP Re: POLSKA-NIEMCY IP: 192.109.142.* 29.10.01, 14:55

> > no widzisz LAP, jestes jednak Polakiem
                  > >
                  > >LAP, powtorze to tylko dla ciebie. Wychowalem sie w Polsce i chyba mam praw
                  > o
                  > > uwazac sie za Polaka. Jestem zadowolony z wlasnego ja i mego pochodzenia.
                  > Wkurz a
                  > > mnie jednak belkot rzekomych O'polskich Niemcow, ktorzy rzekomo nigdy nie
                  > mogli
                  > >
                  > > mowic w Polsce po niemiecku, bo byli w przerozny sposob przesladowani. Ja
                  > > dementuje te bzdury. Moim znajomym w Polsce bylo zupelnie obojetne to, ze
                  > moja
                  > > rodzina pochodzi z Niemiec i nikomu nie przeszkadzalo to, ze potrafie tez
                  > > powiedziec cos po niemiecku. Moje niemieckie nazwisko wzbudzalo wprawdzie
                  > dziwne
                  > > emocje, ale tylko dlatego, ze nikt nie potrafil tego napisac. To wszystko.
                  > Jesl
                  > > i > ciebie dziwia moje koligacje, to ci tylko wspolczuje.
                  > ------
                  > Skad tyle wiesz o moim zyciu?
                  > Podpisuje sie obydwoma rekami!
                  >
                  > A skad u ciebie takie pytania?
                  > Zupelnie nie wiem, o co ci chodzi
                  >

• Gość: Waldi Re: POLSKA-NIEMCY IP: *.pfleiderer.com.pl 25.10.01, 21:04

>Wkurza mnie jednak belkot rzekomych O'polskich Niemcow, ktorzy rzekomo nigdy nie
                mogli
                > mowic w Polsce po niemiecku, bo byli w przerozny sposob przesladowani.

W Polsce moze tak, ale na Slasku Opolskim bylo sie zaraz czlowiekiem drugiej
                klasy. W domu rodzice chcac jak najlepiej dla dzieci uczyli mowic czysto po
                polsku (ja jeszcz mowie po slasku, ale moja siostre, chcac ja ohronic przed
                klopotami w szkole (widzac jakie ja z bratem z tego powodu klopoty mielismy)
                uczyli mowic wylacznie czysto po polsku).
                W koncu lat 80-siatych, gdy nadchodzila juz "odwilz", rodzice probowali
                wprowadzic w naszej podstawowce niemiecki jako dodatkowy jezyk obcy. Dyrektor byl
                nawet jak najbardzej za tym. Niestety okazalo sie, ze nie wolno - opolskie bylo
                jedynam wojewodztwem, gdzie nauczanie j.niemieckiego bylo zabronione w szkolach.
                Wiem, ze w Wroclawiu, Katowicach i Warszawie uczyli sie niemieckiego, ale do tej
                pory nie slyszalem o zadnej szkole w opolskim gdzie by w tych czasach uczyli
                tegoz jezyka.
                Tak wiec nie dziwcie sie, ze wielu Niemcow ze Slaska nie wlada swoim ojczystym
                jezykiem. Jakos nikt nie neguje polskosci Polakom na wschodzie albo w Ameryce,
                mimo, ze czesto nie wladaja juz j.pol.

pozdrawiam was wszystkich

Waldi

• Gość: mesco Re: POLSKA-NIEMCY IP: 62.16.189.* 25.10.01, 22:16
                  najpierw piszesz o gwarze a potem o niemieckim jako ojczystym.
                  Slazaku zdecyduje sie w koncu, bo tego debilnego belkotu naprawde juz nie mozna
                  sluchac.
                  Ale ojczystym jest slaski albo niemiecki.
                • Gość: LAP Re: POLSKA-NIEMCY IP: 192.109.142.* 29.10.01, 14:51
                  Gość portalu: Waldi napisał(a):

> Gość portalu: LAP napisał(a):
                  >
                  > >Wkurza mnie jednak belkot rzekomych O'polskich Niemcow, ktorzy rzekomo nigd
                  > y nie
                  > mogli
                  > > mowic w Polsce po niemiecku, bo byli w przerozny sposob przesladowani.
                  >
                  > W Polsce moze tak, ale na Slasku Opolskim bylo sie zaraz czlowiekiem drugiej
                  > klasy. W domu rodzice chcac jak najlepiej dla dzieci uczyli mowic czysto po
                  > polsku (ja jeszcz mowie po slasku, ale moja siostre, chcac ja ohronic przed
                  > klopotami w szkole (widzac jakie ja z bratem z tego powodu klopoty mielismy)
                  > uczyli mowic wylacznie czysto po polsku).
                  > W koncu lat 80-siatych, gdy nadchodzila juz "odwilz", rodzice probowali
                  > wprowadzic w naszej podstawowce niemiecki jako dodatkowy jezyk obcy. Dyrektor b
                  > yl
                  > nawet jak najbardzej za tym. Niestety okazalo sie, ze nie wolno - opolskie bylo
                  >
                  > jedynam wojewodztwem, gdzie nauczanie j.niemieckiego bylo zabronione w szkolach
                  > .
                  > Wiem, ze w Wroclawiu, Katowicach i Warszawie uczyli sie niemieckiego, ale do te
                  > j
                  > pory nie slyszalem o zadnej szkole w opolskim gdzie by w tych czasach uczyli
                  > tegoz jezyka.
                  > Tak wiec nie dziwcie sie, ze wielu Niemcow ze Slaska nie wlada swoim ojczystym
                  > jezykiem. Jakos nikt nie neguje polskosci Polakom na wschodzie albo w Ameryce,
                  > mimo, ze czesto nie wladaja juz j.pol.
                  >
                  > pozdrawiam was wszystkich
                  >
                  > Waldi
                  >
                  Ach Waldi, przypadkowo moja zona pochodzi ze Slaska i jakos nie moze przypomniec
                  sobie jakiegos zakazu nauczania j. niemieckiego. W tamtych czasach tak samo
                  kulawo w calej Polsce nauczano niemieckiego, jak i francuskiego, angielskiego
                  itp. Cos o tym wiem, bo przez wzglad na swe pochodzenie bylem tym przedmiotem
                  nieziemsko zainteresowany. Przyjemnosci nauki niemieckiego nie zaznalem tez w
                  szkole sredniej, ale nie odwaze sie powiedziec, ze bylem przesladowany. Z
                  rosyjskim mielismy chyba lepiej. Nam w szkole rozdawano nawet za darmo Kraj Rad,
                  w ramach nauki jezykow bratnich. W tamtych czasach wszedzie sialo sie
                  komunistyczna indoktrynacje, szkoda jednak, ze u was slachac ciagle echo, tych
                  durnowatych czasow. Glupkow u wladzy w tamtych czasach nie brakowalo, dzis
                  nietety mamy te same problemy. Dla porownania przytoczyc mozna inny komunistyczny
                  fenomen. Z mojej szkoly podstawowej wyleciala nauczycielka, bo polecila nam
                  rekolekcje. Stosunek do kosciola, byl tak samo patologiczny, jak do innych
                  mniejszosci. W rodzinie mam nawet wujka policjanta, ktory zabranial swej calej
                  rodzinie chodzic do kosciola. Dzis jego syn, moj kuzyn, musi byc ministrantem. Ta
                  kwestie zostawia sie jednak na bok, bo nie przynosi takich samych profitow, co
                  niemiecki paszport. No moze w innym wymiarze, bo politycy juz dawno zeszmacili
                  religie dla swych wlasnych korzysci.
                  Dzis zamiast siac kolejne animozje, mozna chyba bez problemu zyc godnie i w
                  przyjazni z tymi, ktorzy jeszcze nie wyrobili sobie niemieckiego paszportu.
                  Szczerze wam tego zycze

• Gość: drach Re: POLSKA-NIEMCY IP: *.tnt10.me2.uunet.de 25.10.01, 01:24
      Gość portalu: Brrrrrr napisał(a):

> Ludzie! Dlaczego na tym opolskim forum dużą
      popularnością cieszą sięwątki
      > polsko-niemieckie. Dajcie sobie już spokój...

jak Ci sie niy podobou to idz nazod do GG (guwniany
      guberni)
      • leszekmiller Ty powyżej! Naucz się polskiego! 25.10.01, 17:33
        A dopiero później zabieraj głos!
        • Gość: drach Re: Ty powyżej! Naucz się polskiego! IP: *.arcor-ip.net 26.10.01, 02:52
          a ty myndo gorolsko sie naucz uopolskego, potyn pogodoumy

choć wolałabym, żebyś się wyniósł na swoje prapolskie tereny pomiędzy Brynicą a Bugiem
        • Gość: drach Re: Ty powyżej! Naucz się polskiego! IP: *.tnt3.me2.uunet.de 26.10.01, 02:59
          a ty sie naucz uopolskego, to pogodoumy.......

a jak nie to spadaj na prapolskie tereny pomiędzy Brynicą i Bugiem
          • Gość: mesco Re: Ty powyżej! Naucz się polskiego! IP: *.ub.uni-leipzig.de 26.10.01, 19:09
            ty zes gnoju zeszwabiony opolski juz sie wyniósl za Odre i Nyse.
            Mam nadzieje ze i jeszcze reszta tego opolskiego tam sie wyniesie przed wstapieniem do Unii.
            W koncu masa kryminalistów opolskich nie bedzie mogla pobierac renty w dwóch krajach.
            To tez sie skonczy.

• Gość: Silesian Re: Ty powyżej! Naucz się polskiego! IP: *.arcor-ip.net 29.10.01, 19:18

> ty zes gnoju zeszwabiony opolski juz sie wyniósl za Odre i Nyse.
              > Mam nadzieje ze i jeszcze reszta tego opolskiego tam sie wyniesie przed wstapie
              > niem do Unii.
              > W koncu masa kryminalistów opolskich nie bedzie mogla pobierac renty w dwóch kr
              > ajach.
              > To tez sie skonczy.

A pan to kocha Polske, czy tylko - jak wielu samozwanczych "prawdziwych Polakow" -
              nienawidzi ludzi, ktorzy w niej zyja ?

Silesian

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka