Gość: aga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:22 witajcie, studiowałam w opolu politologię, jest ktos jeszcze? chętnie powspominam sobie, ledwie parę latek minęło... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ara Re: politologia IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 31.07.05, 23:53 hmm... i jak znalazłaś pracę? Ja mam pewne obawy. Jestem na 4 roku i koniec nieubłaganie się zbliża :( A miało być tak pięknie... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.05, 07:55 Ja wtej chwili studiuję na WSZiA. Lubię to Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 21:01 znalazłam, chociaż nie od razu... wykonywałam troche absurdalnych czynności :)) ale teraz mam super pracę, zresztą mój mąż , którego poderwałam na swoim kierunku, w Mrowisku ;))))też.Jemu udało się nawet szybciej, po zaraz po studiach. ale nie w Opolu. łatwo nie było ale teraz nie żałuje pozdrawiam studiujesz na UO? Odpowiedz Link Zgłoś
pozi Re: politologia 02.08.05, 00:07 nie kompromituj takimi wypowiedziami tego szacownego kierunku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryzykant Re: politologia IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.08.05, 03:17 powspominajmy naszych wykladowcow ! Grochal zostal dziekanem !!! Slyszalem, ze chce opublikowac po polsku swoja habilitacje, tekst 45 stronicowy !!! Ha,ha, ha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jawa14 Re: politologia 02.08.05, 10:50 czy to prawda że grochal lubi chlopczyków? na IV roku mialam egzamin u niego i na korytarzu czekal mój ex - bardzo piekny blondynek- a pan profesorek, który baaardzo pilnuje podczas egzaminów, srednio co 30 sekund wychodzil na korytarz... Ach fajnie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: politologia IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 02.08.05, 18:04 1) Zapewne mylisz tzw. autoreferat (obowiązkowy - do 2,5 ark. wyd.) z dysertacją (przy odpowiednim "dorobku" nie musi być pisana). 2) Uporczywie powracają pogłoski o skłonnościach pana G. - jakieś dowody? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rurka Re: politologia IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.05, 11:54 opowiadam sie za uniewaznieniem wszystkich moskiewskich habilitacji z politologii, bo to czysta lipa i skandal. Kto mial mocny uznany dorobek nie szukal tam dyplomow, stawal w szranki w Polsce. Drugi orzel opolskiej politologii, znany opolski marksista-filozof, ale nie ten jazzmen, stawal dwa razy bez powodzenia, wiec ostatnia deska ratunku plywala w rzece Moskwa:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 19:33 OOOOO,jak to miło powspominać,o awansie juz chyba prof Grochalskiego słyszałam, ale tak z persektywy to był jeden z konkretniejszych gości, i adrenalinę jakoś we mnie tak podnosił. wolałam jego niz masło maślane w wykonaniu znacznej cześci naszej szacownej kadry :)))a do dzis chylę czapkę m.in. przed dr Berlińską popowiadajcie coś jeszcze co robicie? myslę, że niejedna prace można by napisać o tym co robią absolwenci politologi opolskiej heheheh pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryzykant Re: politologia IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.05, 08:52 ok, ale co ty z tym maslem, myslisz o "tangu w Paryzu" :))) ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 19:37 ja juz stara jestem, musiałabyśmi cos bliżej :)) bo mam pewne wątpliwości jeśli chodzi o tę osobę, zresztą bądzmy szczerzy, takich, których można pod względem merytorycznym uznać a ok, było niewielu. mogę więc niekojarzyć tej gwiazdy o której wspominałeś ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berlińska Re: politologia IP: 213.17.147.* 05.08.05, 23:03 Dziekuję za pamięć, bo na politologii stawiałam swoje drugie (po wielu latach) kroki w zawodzie nauczycielki. Pozdrawiam serdecznie i cieszę się, ze znalazłaś w końcu prace, z której jesteś zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 23:17 To naprawdę Pani???? Jeśli tak to serdecznie pozdrawiamy - teraz juz z mężem- zresztą też Pani studentem ;)) Przyznam, że strasznie ucieszyłam się widząc Pani dopisek, ehhh Tak, naprawdę jestem zadowolona z pracy którą mam, teraz to ja jestem ta zła i "gnębię" innych, na szczęście dla nauki nie jako wykładowca, długo to trwało zanim sie udało, ale liczy się przecież efekt... wyjechalismy z Opola, z kotem oczywiście. pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaba Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 16:23 A w którym roku skonczyłaś studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 20:01 a dlaczego pytasz? jest ryzyko utraty mojej anonimowości?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 22:11 hej nikt sie nie odzywa? wątek umiera :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 22:36 Ciągle nie mogę dojść do tego kim jest tajemniczy jazzman:)Może ktoś przybliży? Zresztą na pewno nie jest to jedyna osoba, która miała różne wpadki, by wspomnieć tylko Machela- człowieka wiecznie zaginionego w akcji.Ale tak serio to uważam że politologia jest ok, a instytut ma swoja atmosferę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: politologia IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 06.08.05, 11:29 Jak na politologów to niezbyt jesteście wygadani! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 10:30 Czyżby ten Jazzman to profesor Tadeusz O.?Dobrze zna się na retoryce i erystyce oraz filozofii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 12:04 już nie chcecie wspominac??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plebiscytowa Re: politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 15:05 Wspominać:] w pazdzierniku zaczne 2gi rok:) Moze budynek obskurny, moze poziom nauki zadny, moze w ogole ten caly uniwesytet to powinien byc jedynie jakas akademia powiatową ale ekipa super, super imprezki i w ogole jest spoko;) Milo spedzam czas a ze te studia to raczej nic mi nie dadza? Coz wiedzialem to juz zanim skladalem papiery rok temu :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 15:49 To, co piszesz jest straszne. Na prawdę. Wiem, że jest Machel i Grochal i Tadzik Detyna i Jazzman i conajmniej jeszcze kilku oryginałów, ale jest też młoda kadra, o której ( przynajmniej o części) da sie powiedzieć dużo dobrego. Sęk w tym, że jak sami nie bedziemy od siebie wymagać to jakim cudem ma być lepiej. Nie zgadzam sie na takie stawianie krzyżyka na Plebiscytowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qra Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 15:54 Mam pomysł, wypiszmy przezwiska szacownej kadry ( moze bez nazwisk:)), od moich czasów na pewno dużo sie zmieniło:)choć pewnie nadal studenci z koszarów są bardzo pomysłowi:)Kto tam teraz wykłada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qra Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 16:28 Ok, ok, zaczynam: Prosiaczek, Pink i Mózg,Iceberg,Miki, Lubież, Matryca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: " Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 18:01 dr. Wiertara, wiadomo o kim:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 19:28 O rany! ja rozpoznałam tylko jedna osobę!!!! az tak sie pozmieniało??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 21:55 Pozmieniało:) Kogo rozpoznałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 22:48 ...tego pierwszego z wymienionych... swoja drogą jesteśmy okrutni z tym przezwiskiem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAS Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 21:47 www.wybieram.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.05, 22:52 może pana magistra Kamila Minknera?Uczy teorii polityki.Ostatnio widziałam,że w TV był w jakimś programie o filmach.Gratulacje,jestem pełna podziwu Jego wiedzy.A kolesiu z RAS nie spamuj tu,modi powinien to wywalic i po problemie polnisze niemcu,lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 23:03 ja pamiętam go jeszcze jako studenta ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 13:28 Nie chcę cie podpuszczać do rozsiewania plotek, ale jakbyś mogła kilka słów dla przyszłych pokoleń...:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 21:39 a o czym ja moge poplotkować, byłam sztandarowym przykładem kujona, który mało myślał a wiele sie uczył :) ale myślę, że te 5 lat jakkolwiek prowincjonalne wydawac się może Opole nauczyło mnie naprawde sporo.Czego? samodzielności, a tak mniej serio, zanlazłam w akademiku pięknego kota no i męża!!! Czego chcieć więcej :)) Ci, ktorych nie wspominałam zbyt dobrze z perspektywy nie wydają sie juz tacy źli, a jeśli teraz czuję się szczęśliwa i wręcz obrzydliwie zadowolona ze swojej pracy to wiem, że Opole także miało w tym swój udział. I jeszcze przyjaciele, po tym okresie udało mi sie spotkać jeszcze dwie takie osoby, z mojej perspektywy był warto, oby i za Waszej również... a co do plotek to trochę nie wiem o czym (o kim :)) miałabym plotkowac, jeśli juz to wolę odpowiadać na pytania o ile jaieś się pojawią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 12:30 Znalazłas kota w akademiku?!! Obawiam sie że teraz są tam tylko karaluchy:) Fajnie, że znalazłaś pracę z której jesteś zadowolona bo w jakimś sensie to wróży nieźle i mnie, a co do reszty... no coż, stara kadra chyba się niewiele zmieniła ( nadal chodza nieśmiertelne plotki o tym że Grochal jest gejem a rubisz prowadza sie z dziwkami)a co do młodej to ciężko sobie wyobrazić że kiedyś byli studentami, bo zazwyczaj zachowują grobową powagę. A poza tym fajny pomysł na forum:). NO dobra, to teraz konkurs na najdziwniejszą formę zaliczenia/egzaminu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politolozka Re: politologia IP: 83.238.214.* 09.08.05, 13:14 zawsze mozna powspominac bale politologa:-) Kadra jest srednia.Wszyscy sie opie..ja.Im wyzej na studiach sie jest tym mniej sie robi.Totalny luz.Prosciutkie studia.Grochal byl ciezki do przejscia no i Danka Kisielewicz tez nie za ciekawa a tak to luz.Najtrudniejszy egzamin to teoria prawa z Minknerem jako egzaminatorem.A teraz 1/3 studentow zostala i prowadzi zajecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DEF Re: politologia IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 15.08.05, 18:22 Minkner i teoria prawa? Ech chyba ci sie co nieco pozacieralo w pamieci :-). Ale egzamin trudny to fakt. Nie wiem jak ty ale ja "swiezych" asystentow widzialem tylko kilku. I ci z ktorymi mialem zajecia sa IMHO calkiem niezli (np. Choros). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emgieer Re: politologia IP: *.domain.com / *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:32 Co by nie powiedzieć to dla mnie największym naukowcem, bratnią duszą i swoim człowiekiem na studiach politologicznych był nieodżałowany prof. Wiesław Lesiuk, u którego miałem tę niesamowitą przyjemność pisać pracę magisterską. To był prawdziwy profesor-entuzjasta, który potrafił zarazić swoim entuzjazmem i fascynacją tematem innych. Szkoda że już go nie ma wśród nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rocznik nowszy Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 15:07 Ja już jestem z rocznika, który nie miał z nim zajęć, chociaż i do nas doszły słuchy, że był niesamowity. Dla mnie człowiekiem, który oddaje klimat instytutu jest Klimontowski, nie na darmo mówią o nim dziekan nieisniejącego wydziału:)Moja rada, żeby nie zostać przez niego niczym zaskoczonym jest prosta- należy sie spodziewac absolutnie wszystkiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 20:45 a co sie stało z prof. Lesiukiem? Ja tez miałam przyjemność mieć z nim zajęcia. Co do wtedy jeszcze magistra Klimontowskiego, wbrew pozorom nie był taki zły, terroryzowała mnie metodologia z dr Kamińską, logika z dr Mikołajewiczem, dr Śliz za całokształt (!), poranne wykłady obowiązkowe z prof Michalczykiem wymagały samozaparcia :), no i pani Ewa z sekretariatu, której juz nie ma brrrrrr.Najdziwniejsze zaliczenie to chyba z retoryki. Fajnie, że cos odpisujecie, z przyjemnością każdego dnia zaglądam tutaj!pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowszy rocznik Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:14 Profesor Lesiuk zmarł na zawał w zeszłym roku. Nie chodziło mi o to, że Klimontowski jest zły, tylko o to, że jest nieprzewidywalny. Tak serio, to chyba jest najsympatyczniejszym człowiekiem w instytucie. Co do Ślizowej to wyżywa sie teraz na socjologii a w ogóle to wydaje mi sie, że ona tak poprostu ma, że nie lubi ludzi i to jest cecha, którą dało by sie usunąć tylko operacyjnie. Natomiast Kaminska jest wciaz niezawodna i założe się że na wszystkich pokoleniach politologów robi takie samo wrazenie ( nie używając przy tym mimiki twarzy). A w ogóle to pisałaś, że jestes zadowolona z pracy, gdzie pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:52 w znienawidzonym przez poszukujących pracy HR,tak tak teraz ja siedzę po tej drugiej stronie stołu :)) z opisu wynika, że wszystko po staremu :)), ja studiując łączyłam dwie specjalności więc przekrój kadry miałąm szeroki...o rany, jak się ckliwie na sercu robi, nawet nie wiecie jak mi się miło wspomina i czyta wasze dopiski, jeszczeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, piszcie ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 18:14 Ja zaczynam w tym roku. Czego/kogo mam sie obawiac? Acha, i o co chodzi z tym systemem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magic Re: politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:48 Aga,co do retoryki to się zgodzę,a z kim miałaś,z prof.Olewiczem(słynnym jazzmanem,przez niektórych tutaj określanym)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:54 co to retoryki -taaaak!!! dostałam 5 ale zabijcie ale nie wiem na czym polegał ten egzamin czy tez zaliczenie!!!!nic nie pamiętam!!! i jeszcze jeden taki podobny na dziennikarstwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tnt Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 11:28 Drogie Dziecko, 1. Nie trzeba sie bać niczego/nikogo 2. Z systemem chodzi o to, że nie wiadomo o co chodzi z systemem 3. Witaj w naszych szeregach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosfor Re: politologia IP: 213.17.145.* 12.08.05, 23:58 dokladnia tak jak przemowca pisze :P a do zapachu jak ze szpitalnej piwnicy przy wejsciu przyzwyczaisz sie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 22:57 i musze jeszcze zapytać czy ktoś pamięta drużynę piłki nożnej reprezentująca politologie tzw. FC Keleris??? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 06:45 Obawiam sie ze jej pamieć nie przetrwała w młodszych pokoleniach:) Co to za drużyna?I skad ta nazwa w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:07 wino marki Keleris, aktualnie dostępne jeszcze w Biedronkach :)) nie pytaj skąd wiem, nie wracam juz do tej mrocznej przeszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kelerisy pany Re: politologia IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 22.08.05, 19:22 Kelerisy były niesamowite. Co z tego że strzelilismy im dwadzieściakilka bramek. Do histori przeszła ta jenda co oni strzelili nam. Juz takich zespołów niema, co graja dla hecy. Gdzies to wogóle zamiera w środowisku studenckim. Jak jeżdże na różne mistrzostwa akademickie to naprawde coraz mniej takich drużyn, zawodników, a również takie zespoły tworzą klimat akademockich rozgrywek :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 00:35 po przeczytaniu Twojego postu mam w domu szał radości, że ktos pamięta jeszcze o tej drużynie ;)) Mąż , który jest delikatnie mówiąc sportowym ignorantem, chodzi teraz dumny, że ktos pamieta jeszcze jego "piłkarskie" osiągnięcia, eeeeehhhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 20:42 no i nikt dzis nie napisał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d. Re: politologia IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 11.08.05, 08:18 spóźnione ale szczere gratulacje z okazji ślubu. Czy ten szczęśliwiec to Grzegorz S.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 09:06 ???? A kim jest pytający ?????? A samo pytanie jest juz z założenia nieprawdziwe, widział ktoś szczęśliwca po ślubie???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: politologia IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 11.08.05, 11:00 koleżanka z roku a czasem nawet z ławki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:09 aha i wszystko jasne! pozdrawiam, d!! upewniam się,chociaż tych koleżanek z ławki troche było... d to jeden z inicjałów? bo juz sie zaplątałam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: politologia IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 11.08.05, 11:45 trochę ich było... danka też pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e tam Re: politologia IP: 83.238.214.* 11.08.05, 12:34 a moim zdanie wcale poziom nie jest wysoki. Wykladowcy sobie olewaja(Rubisz, Klimontowski)Machelski chleje.Reszta tak jak Sliz i Kaminska sa antypatyczni. Mam srednia 4,8 i to prawie bez wkladu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szymon POLITOLOGIA - TAK IP: 156.17.16.* 11.08.05, 12:59 Studia na kierunku politologia w Opolu wspominam z wielką przyjemnością. Skończyłem w 2002 r. i to jeszcze na specjalności: socjologicznej (ale się Polskie Towarzystwo Socjologiczne musiało głowić, co to w ogóle za hybryda :)))) W trakcie studiów przyczytałem potężną ilość publikacji, ekspertyz, opracowań. Dla prawdziwego politologia, socjologa w Opolu czytelnia na Plebiscytowej, czytelnia Głównej Biblioteki na Strzelców Bytom. czy czytelnia Instytutu Śląskiego (a nawet czytelnia Biblioteki na Piastowskiej) powinny być ŚWIĄTYNIAMI WIEDZY. Opole w porównaniu do innych miast wojewódzkich ma poteżny atut. Na niewielkiej przestrzeni mieści się wiele instytucji, bibliotek. Korzyść - oszczędność czasu!!! Przecież na politologię we Wrocku na ul. Koszarową dojazd jest bardzo niedogodny. Dojazdy to godzina i to leciutko. A stanie w korkach!!!! Murowane dzień w dzień. W Opolu wygląda to o wiele korzystniej, a przekonać się można, gdy się już pracuje w innym mieście. Nasi wykładowcy, naukowcy w Opolu prezentują różny poziom (smutno mi było jak widziałem prof. R. w Wyborczej z zamazaną twarzą za ten plagiat (plagiaty), ale i tak dla dociekliwego mozna było zobaczyć zarys jego twarzy, brody, wąsów).Wiele u studenta zależy od tego autorytetu naukowego danego osobnika. Ale nie oszukujmy się, wiele zależy też od każdego studenta. Idzie się na politologię, ponieważ jest się humanistą, interesują mnie: stosunki międzynarodowe, NGO-sy, regionalizm, marketing polityczny, w ogóle polityka: samorządowa lub też ta ogólnopolska. No przecież każdy politolog ma być indywiduum, który sam wybiera co chce. Stypednium w Opolu to było splunąć, wysoka średnia, mało wysiłku. Tak w ogóle to w Warszafce na SGH-a też ma się prof. Balcerowicza w indeksie a widziało się go .... w telewizji, bo zajęcia to z jakimś tam przytumanionym doktorantem były. Na każdej uczelni są antypatyczne buzie i dziwne zachowania, tak jest raczej w calej Polsce, nawet na prywatnych. Szkoda, że ... Opole w połączeniu potencjału Uniwerku, Instytutu Śląskiego, a nawet mniejszości niemieckiej nie stało się najsilniejszym Ośrodkiem w Polsce badań nad regionalizmami, mniejszościami narodowymi, etnicznymi. Z łatwością można by było zdyskontować Instytut Zachodni w Poznaniu. "Mniejszości ci u nas dostatek" a w polskiej rzeczywistości (mało mniejszości narodowych, Opolszczyzna z dużą procentem mniejszości w ogólu ludności, władzach samorządowych) Opole miałoby dużą szansę w taki sposób zaistnieć (tym bardziej że UE daje na to kupe kasy, przy dobrych projektach, a to jest kupa roboty). Prawdziwym cudem Opole jest dla germanofilów (tak, tak!!!) Biblioteka Austriacka na pl. Piłsudskiego czy czytelnia Eichendorffa na ul. Szpitalnej, Dom Współpracy Polsko-Niemieckiej na 1-go maja, w ogóle pewne opracowania dorwać można tylko w Opolu w IŚ (no może jeszcze gdzieś w Niemczech czy Warszafce). Jedyny nacisk i to muszą władze jednak przypilnować. Lektoraty z językami. Nie było żadnych wykładowców, gości z zagranicy (oprócz "Złotych Wykładów w Bibil. Głównej albo w Instytucie Śląskim). Po studiach mialem problem co robić dalej, dokąd iść??? Pomogło to, że w trakcie studiów byłem aktywny, zaliczalem wszystkie konferencje, odczyty, szperałem non stop w bibliotekach, udzielałem się org. pozarządowej, dorabiałem robieniem ankiet w PBS-ie, OBOP-ie. Bardzo pomógł wyjazd do Niemiec do pracy, ale nie przez znajomości, na ale właśnie przez mniejszość niemiecką!!! (Fundacja Rozwoju Śląska i Wspierania Inicjatyw Lokalnych na Słowackiego). Pilnie wsłuchiwałem się w: dr Berlińską, dr Rubisza (pomimo że czerwony), prof. Frysztackiego, prof. Szczepańskiego. No ale też zaliczałem imprezy gdzie się da czy Kino Konesera w kinie "Kraków". A jak się mieszkało w centrum a nie na ZWM-ie czy którejś śląskiej wsi to już w ogóle było miodzio. Skończyłem w samorządzie, otworzyłem też swoją firmę. Teraz robię na uczelni we Wrocławiu, ale nie jako naukowiec :))) prowadze projekt unijny. Przydało się to co nabyłem na studiach w Opolu - wiedza (ale ta użyteczna) + empiria. Ale nie osiada się na laurach, trzeba myśleć co dalej (tak to chyba jest u wszystkich humanistów). Czy ktoś zabronił zostać mi biznesmenem, informatykeim albo robić na kontraktorce w USA :)))??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 17:34 witaj! jednak się domyśliłam, cieszę się , że się odezwałaś,buziaki i pozdrowienia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentki Re: politologia IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.05, 09:52 czesc!jestesmy już na finiszu i naszym zdaniem politologia jest super!! jasne zdaża sie jakieś dziwologi wśród kadry ale generalnie nie jest zle,jak ktoś chce to znajdzie cos dal siebie na zajeciach i poza;)) dla pierwszaków : SYSTEM WAS WCHŁONIE;)))!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GS Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.05, 21:56 Głupoty gadacie. Po politologii w Opolu? Piękna mądra żona i rudy kot, kilku gości, których warto zapamiętać i Berlińska. Od reszty wykładowców bardziej inspirujący był kac po każdej imprezie. Ale dla nich było warto. Zwłaszcza tej rudej przybłędy. Żona się nie obrazi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem Re: politologia IP: 213.17.147.* 14.08.05, 05:55 Grześ, postawiłeś pytanie retoryczne! Pewnie, że Twoja żona, chociaż wrażliwa i subtelna, się nie obrazi, bo też cieszy się z przygarnięcia tej rudej i ślicznej zagubionej istoty, ale nie przybłędy! Serdeczności dla Was obojga!!! P.S. Mam nadzieję, że kac po imprezie to przeszłość (durna i chmurna). :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 19:00 a ja nie "wiem" kim jestes... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: politologia IP: 213.17.147.* 14.08.05, 23:11 Ja skończyłem ten nieszczęsny kierunek w 1999. I już na studiach niczego nie żałowałem tak jak tego, że byłem na tyle dobry i się dostałem!!!A gdy zacząłem szukać pracy to już koszmar rozpętał sie na dobre.A plan awaryjny jakbym sie na politowania godną politologię nie dostał był taki, że miałem zostać inżynierem... Ech dlaczego tego nie zrobiłem, byłbym dziś budowlańcem!!!:)Ogólnie kadra profesorska na żenująco słabym poziomie. Kilka osób odbiegało od niego na szczęście jak Grochalski, Sarna i może ktoś jeszcze.Kierunek kompletnie nieprzydatny. Dzieci, które studiują na nim lub wybierają się szczerze przestrzegam!!! Nie popełniajcie błędów waszych starszych kolegów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: politologia IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 15.08.05, 18:16 Tak bywa czesto jak ktos nie ma zadnych zainteresowan, nie wie czego chce od zycia i nie nie wiem co chce w nim robic. Studia sa dla ludzi, ktorzy potrafia w trakcie nich dojrzec. Zadna ze znanych mi osob, ktora posiada pasje i zainteresowania nie miala zadnych problemow ze znalezieniem pracy. A tak najlatwiej zwalic wszystko na studia. Politologia jest kierunkiem bardzo szerokim i jesli jestes dojrzaly to pomoze Ci rozwinac skrzydla, ale jesli myslisze ze poprowadzi cie z reke i na koniec da "zawod" wraz z praca, to lepiej wybrac cos innego. Pozdro Calkiem niedawny absolwent politologii :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: politologia IP: 213.17.147.* 16.08.05, 19:45 Niestety, młody przyjacielu, dla mnie studia powinny dawać przede wszystkim konkretne wykształcenie i zawód. A jak potencjalny pracodawca widzi na dyplomie tajemniczo brzmiący tytuł i robi wielkie oczy... To co można o takim wykształceniu pomyśleć? Nie przeczę natomiast, że politologia daje szerokie horyzonty, tylko do tego nie trzeba pięciu lat studiowania, wystarczy samemu rozwijać swoje zainteresowania, bez pomocy wątpliwej jakości "autorytetów naukowych". A zapewniam Cię, że tej ciekawości i zainteresowań mi nie brak. Tyle, że to hobby, a nie sposób na życie zawodowe. I nie oceniaj, proszę, czyichś wyborów, bo to nie przystoi wykształconemu człowiekowi o szerokich horyzontach. A za takiego jak mniemam się uważasz. A zwłaszcza nie rób tego już w pierwszym, słabo zresztą skleconym zdaniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fox1 Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 19:23 a ja tez skonczylem ten kierunek i podzielam w całosci wypowiedzi osob o niskiej jakosci tego kierunku na UO w Opolu i słabej kadrze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.05, 21:38 To prawda. Jestem na 4 roku.Srednio mi sie podoba.Latwe studia.Mozna by oczekiwac czegos wiecej. Wykladowcy olewaja sobie studentow.Egzaminy latwo zdac.Czasem trzeba sie pouczyc ale jak dla mnie za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andzia Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 21:47 i spodziewalam sie czegos wiecej.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwentka Re: politologia IP: *.broker.com.pl 17.08.05, 21:53 Na WSP bylo lepiej, wowczas ksztalcono nauczycieli do WOS, a dzis? Chyba raczej bezrobotnych i ewentualnie kolesiow dla czerwonych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 00:19 Uprzejmie informuje, że równiez dzisiaj uczelnia umożliwia uzyskanie kwalifikacji pedagogicznych, oraz że kształci kolesi dla czerwonych, czarnych, pomaranczowych i wszystkich innych, bo politolodzy to na ogół oryginały albo ludzie do wynajęcia, ale przede wszystkim osoby o otwartych głowach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XY Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 00:15 Rzeczywiście. O tym, ze nie tylko ty spodziewałaś się czegoś więcej świadczy fakt, że na prawdę mnóstwo ludzi zaczęło jakiś inny kierunek po tym jak znaleźli się na politologii. Ale jak ich zapytasz czy chcą go jakos połączyć z politologią, to mówią że nie, że chcieli tylko mieć papier, który da im pracę. Wniosek z tego, że mamy samych idealistów i pasjonatów na tych studiach. Mówie oczywiście o studentach, nie o kadrze ( poza kilkoma chlubnymi wyjątkami). Zresztą jak ma być lepiej, spójrz na program. Na pierwszym i drugim roku jeszcze się cos robi ( wiadomo Grochal, Minkner, Rubisz) ale potem im dalej tym gorzej.Specjalności to już w ogóle kupa śmiechu.Ktoś tu pisał na forum o zaliczeniu z retoryki. Przecież my już nie mamy retoryki, na politologii nie ma retoryki! Zresztą nie tylko jej brakuje, mało mamy przedmiotów z kulturoznawstwa na przykład, a przedmioty, które powinny za przedmiot mieć świat współczesny mają na ogół tylko fajne nazwy np. śmiechu warte stosunki międzynarodowe z Sawczukiem albo albo wybór u Krachera WNP, który kończy sie na rozważaniach przeróżnych na temat Stalina. Jedyna fajna rzecz z merytorycznego punktu widzenia to czytelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 09:03 witajcie po weekendzie! napiszecie coś nowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franc Josef Re: politologia IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 22.08.05, 19:40 Bardzo duzo osób narzeka na poziom i kadrę w Opolu. Nie przejmujcie się gdzie indziej jest podobnie. Jak ktoś chce to u każdego (no prawie każdego) jest w stanie się czegoś nauczyć. Studia to samodzielne zdobywanie wiedzy, a kadra ma pomóc rozwijać pewne wątki, ale nie prowadzić za rączke. TO nie jest liceum. Na innych uczelniach jest podobnie. Te sławy, które pisza podręczniki, żadko bywają na zajęciach. Prace magisterskie często tylko firmują swoim nazwiskiem a pisze się je u adiunktów. Tak było i jest. Więcej, na tych renonmowanych uczelniach za cos normalnego uważa się, że wykład za profesora prowadzi asystent czy adiunkt!!! Oczywiście robi to w ramach czynu społecznego. Tam to się przyjmuje za zwyczaj. A czy opolska politologia jest taka zła?? Chyba nie. W rankingach powinna byc tak obiektywnie patrząc o jakieś dwa miejsca wyżej. No ale widac i do tego dojdzie. A więc nie przekreślajmy plebiscytowej bo studia w opolu w starych koszrach to naprawdę fajne przeżycie (również imprezowe, ale takie powinny być studia)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:04 W znacznej mierze sie z tobą zgadzam. Poniekąd Instytut to my. Ale z drugiej strony co z tego, że gdzie indziej jest tak samo albo jeszcze gorzej? Czy ta fajna atmosfera w koszarach ( na marginesie wielka szkoda że nas przeniosą na miejsce Kotła)nie zasługuje na więcej? Albo czy nie mam prawa wymagać, żeby osoba, która prowadzi zajecia była przynajmniej trzeźwa? Generalnie uważam, że wszystko jedno, czy moskiewska habilitacja, czy nie, od każdego można sie uczyć, ale to wymaga WSPÓŁPRACY. A skoro słowo sie rzekło, to co sądzicie o politologii nie w koszarach? Czy to nie dziwne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 22:37 A ja uważam, że to święta racja.Nie zamieniłbym jednego Minknera na dziesieciu Chmajów i Żmigrodzkich. Ale zamieniłbym czasem dziesięciu naszych studentów na jednego z Bardzo Znanej i Szanowanej Uczelni, po to tylko żeby pokazł jak można nie mieć głupich kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to nie ja Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:13 Oj, ciekawa jestem czy ktoś z kadry to czyta. I co z nami będzie w październiku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 21:57 mam nadzieję, że czyta i wyciąga wnioski ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 12:07 Spoko, nie będzie pogromów :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annnna Re: politologia IP: 83.238.214.* 23.08.05, 15:26 Przydaloby sie aby kadra wyciagnela wnioski.I wziela sie do roboty!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondi Re: politologia IP: 195.187.141.* 23.08.05, 15:44 skonczylam nasza szacowna politologie pare lat temu i nie narzekam. wykladowcy jak wszedzie: lepsi i gorsi. a dyplom UO jest tak samo dobry jak kazdy inny; przyszli pracodawcy (nawet ci warszawscy) szukaja ludzi z glowa na karku, nie intersuje ich temat pracy mgr i u kogo byla broniona; wszystko zalezy od NAS - nie ma co sie zaslaniac uczelnia a swoja droga slyszalam, ze minkner to swietny specjalista i juz go zadroszcza w innych miastach - wiec chyba nie jest tak zle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas Re: politologia IP: 83.238.214.* 23.08.05, 15:47 Jeden Minkner wiosny nie czyni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondi Re: politologia IP: 195.187.141.* 24.08.05, 12:41 maybe... nie czyni wiosny; nie wiem kto tam teraz jeszcze naucza; po prostu nawet do wawy dotarly opowiesci o minknerze. ja dobrze wspominam zajecia z grochalem, choc egzaminy u niego to byl horror i jeszcze merytorycznie dobry zuba, szkoda tylko ze taki znerwicowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weteran Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 13:38 Jak nie czyni, to pomyśl co by było gdyby go nie było. Jak się okazało, że w semestrze zimowym nie będzie prowadził wyborów to spora grupa ludzi w ogóle nie wiedziała co w zwiazku z tym wybrać. A poza tym wiosnę czynią moim zdaniem jeszcze Zuba, Świdrowa, Skrabacz, Choroś, Polusowa,Rubisz natomiast liderzy przedwiośnia to:Grochal ( kiedy nie jest złośliwy), Piątkowska ( jak ma dobry humor)i Kwiatek ( jak nie mówi do siebie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 20:56 ehhhh, ile nowych nazwisk! i ile znanych nazwisk! nie narzekajcie juz takna opolską politologię , skoro jest tak źle to po co tam studiujecie??? na siłę nikt nie trzyma prawda??? ja wiem, że można postawić wiele zarzutów kadrze, ale zawsze też należy zastanowić się jak Wy przykładacie się do swoich obowiązków;) Wasza udana lub nie przyszłosć nie zależy przecież od poł roku zajęć z wykładowcą, może otworzyc jakąć furtkę, do czegos zainspirować ale potem to juz Wasza kochani inwencja! ja naprawdę uważam, ze nauczyli mnie tam czegoś, i to, że teraz mam rogala błogiego uśmiechu na twarzy, gdy myśle o mojej aktualnej pracy po części zawdzięczam Opolu, pozdrawiam ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weteran Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 21:12 Ależ droga Ago! Ja wcale nie narzekam:) Wręcz przeciwnie.Bardzo cieszę się ze swojego wyboru, a osoby, które według mnie czynią wiosnę albo mogą ją czynić znalazły się tu ponieważ mnie zainspirowały i pokazały inny punkt widzenia niż mój dotychczasowy. To jest bezcenne i nigdy o tym nie zapomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 22:13 ok wybaczam ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: weteran Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 22:41 No. I żeby mi never ever :))). A tak serio to myślę, że każdy kto tutaj sobie ponarzekał lubi w głębi duszy te nasze koszary, bo to zupełnie abstrakcyjny świat. Ja już teraz wiem, że będę za nim tesknić. Ty pewnie też, stąd to forum.Może zorganizować jakiś zjazd absolwentów? Rozpoczął by sie honorowym meczem FC Keleris z drużyną kadry:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 00:29 ale FC Keleris mogłby juz okazac sie niedyspozycyjnym, to może wina i kobiet ;) a teraz kadra taka odmłodzona, no cóż podejrzewam , ze to byłby pogrom... wybacz Ukochany Mężu :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: politologia IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 28.08.05, 23:57 Czytaja i wyciagaja :-) Czesc postow czyta sie bardzo przyjemnie. Biorac pod uwage zwykla ostrosc i bezkompromisowosc studenckich sadow to nawet budujace :- ), ze wkladany wysilek zostaje doceniony. Szkoda, ze czesc tych brutalnych ocen jest prawdziwa, ale staramy sie (przynajmniej czesc) aby bylo lepiej :-). Pozdrawiam bylych i obecnych studentow oraz kolegow i kolezanki ze studiow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gniewny Re: politologia IP: *.zus.pl 24.08.05, 14:19 jeżeli masz takie poglądy jak supermen ''o tragedii na ozimskiej " to gratuluję wam magistrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 15:28 A co to ma wspólnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: politologia IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 26.08.05, 08:27 Niech żyje i rozkwita Opole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 21:04 i politologia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 22:56 Niieee, proszę, tylko nie mówmy jeszcze Amen :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 22:07 no właśnie podnoszę wątek, bo upada! a na kogo politolodzy opolscy pójda glosować w wyborach prezydenckich? w moim domu dochodzi do prawie-rozwodowych kłótni na ten temat, na dodatek w śmietniku znalazłam kolejnego kota, którego zamierzam zaadoptować, co też nie do końca (eufemizm :))podoba sie mojemu męzowi, ehhh i jak tu żyć w dobie kryzysów rodzinnych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.05, 23:47 No właśnie, to jest najdziwniejsze. Pamiętam świetne dyskusje o modelu pomocy społecznej czy konkretnych decyzjach politycznych, ale nigdy o konkretnych politykach. Nigdy otwarcie. Cóż tu dużo mówić..szewc bez butów chodzi? A mężowi wytłumacz, żeby się nie bał, że pójdzie w odstawkę :), a jakby co, to politologia pewnie chętnie zrzuci się na whiskas dla nowego rudzielca :). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 13:38 tym razem to będzie szaro- biała kotka, dosć rudego koloru koloru w domu... a mąż w odstawkę poszedł jak tylko zmieniłam pracę.): zresztą zdjęcia które wiszą w naszym domu jasno oddają hierarchię moich uczuc:najpierw pies, potem kot, potem jeszcze dwa psy. na męża mam ramkę ale jakoś czasu brak żeby zawiescic :)przepraszam Kochany- oczywiscie żartuję.... no i na kogo głosujecie? u nas 50% rodziny na Tuska, pozstałe 50% wstydzi sie przyznać, no i jeszzce trochę sie zastanawia, a jak u was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 16:23 Może nie przenośmy kłótni wyborczej na to Forum. Mówmy o tym jak było i jest na politologii, jak kierunku studiów. A tak za chwile będą wylewane pomyje i rzucane obelgi to na jedną osóbę, to na inną. W Polsce mamy problem z utrzymaniem dyskusji na cywilizowanym poziomie. A naprawdę szkoda tego wspaniałego Forum dla pomyj w stylu niektórych pseudopolityków co teraz chcą być posłami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)? Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 18:58 W zupełności się zgadzam. Chociaż czy to nie przykre, że my- bądź co bądź politolodzy, również mamy problem z poziomem dyskusji? Kto był na spotkaniu z Szyszkowską ten wie. A poza tym, to czy nie odnosicie wrażenia, że są w instytucie etatowi studenci od zadawania pytań po takich spotkaniach otwartych? I czy nie uwielbiacie tej chwili, kiedy zapada krępująca cisza a wy wiecie, że jeśli odezwą się te osoby, to będzie jeszcze gorzej:)? A tak na marginesie: który wykład gościnny pamiętacie najlepiej? Który był najfajniejszy, najciekawszy, najgłubszy, najbardziej abstrakcyjny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 21:28 dobrze , niech więc będzie apolitycznie :) z tymi etatowymi pytającymi to w moich zamierzchłych czasach sie zdarzało ;))) ja byłam niestety tą milczącą częścia. a tak zupełnie nie a propos - brak mi strasznie tych przyjaźni z opola, teraz brak czasu żeby zawierac nowe, a i miasto gdzie mieszkamy nie sprzyja zawieraniu nowych. ehhhh. dobrze mi tam było prze te parę lat. a co do Twojego pytania, najfajniejszy z mimem Ireneuszem Krosnym, najciekawszy z ks Twardowskim, a te pozostałę katergorie litościwie przemilczę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irn Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 22:17 Nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta, ale był kiedyś taki wykład z Czechem o Śląsku. Nie pamiętam jak ten pan się nazywał, ale to i tak nie ma większego znaczenia, bo wykład był w całości po czesku. Niby podobny język a tu proszę. Nic nie rozumieliśmy, ale przynajmniej śmiechu było sporo ( ach ta czeska Sprache :)). Z gatunku dziwnych to pamietam jeszcze spotkanie z jakimś urzędnikiem europejskim i opolską elitą polityczną. Poszliśmy tam właściwie z łapanki i co mądrzejsi zdążyli uciec zanim Pan Marszałek zaczął nas zwyczajnie rugać za nasze wagary :). Do najciekawszych zaliczam wykład nt. pojęcia Dżihadu ( przykro mi ale nazwiska również nie pamiętam). Wykład był w 112 i przyszło tak dużo ludzi że myślałam, że połowę to trzeba będzie wynosić. Ale warto było. Zasadniczo, to uważam, że takie spotkania to dobry pomysł i fajna tradycja (?) na opolskiej politologii. Acha, w pytaniu nie było kategorii "najbardziej żenujący" ale myślę, że tu bezsprzecznie królowała by ta dyskusja o popkulturze. Nawet ks. Lis niewiele pomógł :). Dobrze, że chociaż fajne czasopismo ( czy tak można powiedzieć o czymś, co liczy sobie jeden numer?)z tego wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary wiarus Re: politologia IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 29.08.05, 23:47 Najbardziej zenujacy!!! Zdecydowanie występ artystyczny Korwina-Mikke. Pan robi wokół siebie wiele szumu, ale to była tragedia. Najpierw sie spóźnił z pół godziny. Potem były jego wywody. Ale wiadomo, że on ma gadane, więc jeszcze to było w miare znośnie. Najciekawiej zrobiło sie przy pytaniach. Przy pytaniach studentów jeszcze Korwin jakos dyszał, ale i tak niezbyt odpowiadał na temat. Ale kiedy dr Rubisz mu wytknął błędy logiczne w jego rozumowaniu, a wiadomo, że Korwin to "wyśmienity logik", to po prostu faceta zmiotło. Wogóle nie odpowiedział i właściwie w tym momencie powinien był wyjśc, bo z każda chwila się tylko pogrążał, a i ludzi ubywało. Ale tez trzeba przyznac że sala, a było to w 112, pękała w szwach, oczywiście na początku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itd Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:24 Ja pamiętam Czecha ( ale też nie z nazwiska)a jedynym dla mnie zrozumiałym słowem było tego dnia "slesko". Niestety to przestało być śmieszne po około 10 minutach, a potem zaczał się exodus studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaLi Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 00:07 A pamiętacie Bieńka z tekstem "mieliśmy tam taką Miriam?" :-)))))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 17:32 jakie to czasy??? im więcej pioszecie tym bardziej starooooooooooooooooooooooooo sie czuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KaLi Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 19:57 Spokojnie, Bieniek był w minionym roku akademickim a cały żart polegał na tym, że mówił sensownie ( w granicach tego co chciał powiedzieć), natomiast o tym jak to brzmiało zorientował sie chyba jako ostatni, po tym jak sala wybuchła śmiechem:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inr Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.05, 22:18 Ale czasem są "spędy", na które nikt nie ma ochoty iść - nudne jak flaki z olejem prezentacje nowych książek, których nigdy nie przeczytamy. Ale co tam ;) Ogólna atmosfera na Plebiszczytowej jest ok i nie żałuję wyboru tych studiów (może czasami). Po I semestrze II roku względny luz i juz z górki wszystko się toczyło :) Pozdrawiam obecnych, byłych i przyszłych studentów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: september Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 13:19 No i zaczął się wrzesień, praktyki, poprawki i kampania wyborcza. Pracujecie w sztabach? Co robicie? Nie przenoszę tu kłótni wyborczej, tylko pytam czy politolog to poważne wykształcenie dla polityka? czy raczej dla sztabowca? Ktoś planuje w ogóle z tego żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: september c.d. Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 13:25 A skoro już taki podpis- september, to przyszła mi na mysl piosenka- wake me up when semptember ends- i stąd pytanie: co sądzicie o protestsongach? Artystyczna wizja społeczeństwa obywatelskiego czy popkultura z logo mtv? A może kojarzą wam się dobrze jakieś inne piosenki o lekkim zabarwieniu politycznym? Zróbmy nasze top 10 :-), zagramy na Balu Politologa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 20:08 Jak zycie pokazuje, zeby byc politykiem, nie trzeba byc politologiem! Nie trzeba nawet miec zadnego wyksztalcenia... Byli tez tacy co z podstawowka, byli elektrycy, byli z niepelnym wyzszym ;) Moze sie myle, ale prawdziwy politolog, mimo swych sympatii politycznych powinien na biezace wydarzenia patrzec obiektywnie i wyciagac odpowiednie wnioski. Bez skrzywien. A praktyki? Niekoniecznie w sztabach (choc to pewnie robia czlonkowie mlodziezowek) - w gre wchodza urzedy administracji publicznej, media, prywatne firmy. Zreszta... przeciez kazdy wie, ze te praktyki czesto, to zwykly pic na wode. Ksero, kawa, ksero, kawa, niszczarka, ksero, kawa... i tak przez 3-4 tygodnie! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: politologus Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.05, 20:11 He he... roznie to bywa z tym wyszktalceniem! Ciekawe kiedy na Plebiscytowej odpala cos z marketingiem politycznym, kreacja wizerunku i PR'em, bo chyba w tym przyszlosc lezy. Polityk jako "produkt", ktory trzeba stworzyc, skutecznie wypromowac i dobrze sprzedac. Co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kj Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 11:44 Marketing jest, ale niestety w wydaniu mało warsztatowym. Problem miał rozwiązać System, ale moim zdaniem był w stanie posłużyć jedynie za przedbiegi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antysystem Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 17:59 System to kicha. Od czasu "wyborów" nic o nim tak naprawdę nie słychać. Działacze zamknęli się w swoim gronie, nawet "organ prasowy" w postaci System Voice'a nikt nie czyta. Tak na dobrą sprawę angażują się w to tylko nieliczni. Wróżę szybką śmierć (projektowi, nie zaangażowanym oczywiście). Jak mówi przysłowie: Nosił System razy kilka, ponieśli i System. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czary Re: politologia IP: 83.238.214.* 08.09.05, 15:00 A co powiecie Panowie o naszych studentkach?Moja faworytka jest pewna sliczna blondynka z obecnego 5 roku.Asia to jej imie.I mysle,ze sporo mezczyzn zwrocilo na nia uwage:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-)) Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 15:27 Jak już wybieramy najładniejszą to może i najprzystojniejszego. Jak sądzicie który student jest najprzystojniejszy, a może włączymy w to i naszą kadrę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zeta Re: politologia IP: *.centrum.punkt.pl / *.centrum.punkt.pl 09.09.05, 17:56 Grochal, rzecz jasna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 22:08 a znam ,zanam:-)Sliczna i interesujaca sztuka.I lubi pilke nozna.Wiem nawet,ze prowadzi audycje sportowa w radio emiter:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 22:13 e tam, anajprzystojniejszy na politologii - moj maż, najładniejsza- moj rocznik też obfitował, a z kadry to chyba pani sekretarka obecna, jeśli chodzim o kadrę meską zdecydowanie pan Korzeniowski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: groch Re: politologia IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.05, 08:19 Aga przestan juz pieprzyc, napisz cos madrego wreszcie, bo uruchomilas to forum i je stale reanimujesz, a popatrz jaki plynie potok bzdur. Jest czas debaty politycznej w Polsce, daj sygnal ze Twoj mozg pracuje politycznie. A jak nie masz potencji to spadaj. Kot, maz, dom, najladniejsza, najladniejszy - totalny upadek !!! A jak tesknisz za politologia to zapisz sie na studia podyplomowe:))) Zrob cos, bo wyraznie kapcaniejesz !!! Nie sa to orgazmy i wytryski intelektu - raczej smetne zmazy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: politologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 18:51 "daj sygnal ze Twoj mozg pracuje politycznie. A jak nie masz potencji to spadaj"- pozwoliłam sobie zacytować choc wstyd mi, ze takie frazesy cytuję. Mozg pracujący politycznie??? Czy zdajesz sobie jakie to sa wydrenowane z glębszej treści slogany??? To było pytanie retoryczne, oczywiście, że sobie nie zdajesz... Odpowiedz Link Zgłoś