Gość: Keysha IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 23.02.06, 18:11 Chciałabym bardzo aby moje dziecko wychowywało się z psem. Doradźcie proszę czy warto brać pieska ze schroniska (szczeniaka)czy lepiej gdzieś kupić psa z rodowodem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: behemot Re: Pies ze schroniska IP: 217.153.196.* 23.02.06, 19:12 Pies ze schroniska to jak dziecko z adopcji.Weżmiesz szczeniaka i mimo Twoich starań w wychowanie i ułożenie nie wiadomo co z tego wyrośnie.Oczywiście pozostaje Ci satysfakcja, że uratowałaś biedne zwierzę, stworzyłaś mu warunki i dobry dom i czasami te mieszańce potrafią odpłacić piękną miłością i przywiązaniem a także wielką mądrością, którą może się pan lub pani pochwalić. Każda rasa to odpowiedni typ charakteru psa.Bo to ludzie wychodowali rasy by zaspokajały ich konkretne potrzeby.Decydując się na psa musisz mieć świadomość tego, czego od niego oczekujesz.Jeżeli ma to być przyjaciel dziecka razem z nim się wychowujący, a dzieckiem jest chłopiec to musisz mu wybrać psa łagodnego usposobienia i raczej większego bo chłopcy nie lubią chodzić z jamnikami bo to za mały dla nich pies.MUsisz też wziąć pod uwagę warunki w jakich mieszkasz i przede wszystkim potrzeby danej rasy.Czy będziesz w stanie dać psu to co mu jest potrzebne jako rasie do życia. Powinnaś przeczytać książkę z rasami psów i wcale nie trzeba jej kupować, gdzie opisana jest każda rasa, jej charakter, potrzeby i wymagania chodowlane i wybrać optymalną do Twoich potrzeb i warunków.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Keysha Re: Pies ze schroniska IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 24.02.06, 09:54 Dzięki za podpowiedź. Już zaczęłam przeglądać fora poświęcone psom i wychowaniu dzieci razem z tymi czworonogami. Jeśli chodzi o rasowe psy, to przyznam że jedynym minusem jest cena tego zwierzaczka. Jedno wiem na pewno, bardzo chcę by moje dziecko (dziewczynka - jedynaczka) miała świadomość że jest odpowiedzialna nie tylko za siebie ale i za innych ( w tym przypadku za psa). I żeby nie czuła się samotna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aa Re: Pies ze schroniska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 14:36 Fajnie, że podchodzisz do sprawy odpowiedzialnie, a nie jak wiele osób po prostu bezmyślnie. Pies ze schroniska to pewne ryzyko. Jeżeli nie masz doświadczenia w wychowywaniu psa i ma być on dla dziecka, to polecam psa z hodowli. I to sprawdzonej! Jeżeli już zdecydujesz się na rasę to przeszukaj fora internetowe, zadzwoń do związku na pewno trafisz na jakąś dobrą. Pies z rodowodem jest droższy - to fakt, ale jednocześnie rodowód gwarantuje Ci, że pies nie będzie miał agresji przekazanej w genach. Psy z peudohodowli kupione na aukcjach i na targach, są bardzo często chore, za szybko odbierane od suk i często wymagają natychmiastowego kosztownego leczenia :( To pewnego rodzaju loteria, możesz trafić na zdrowego psa ze spokojnym charakterem, a możesz na chorego agresora :/ Poza tym nie masz żadnej gwarancji co z tej małej kulki Ci wyrośnie, a sprzedawcy wcisną każdy kit! :/ Jeżeli nie planujesz wystawiania psa, to popytaj w hodowlach - często trafiają się psy z np. wadą zgryzu lub jakąś cechą wykluczającą z wystaw, a absolutnie nie mającą wpływu na psi charakter - a cena będzie niższa. Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań :) Odpowiedz Link Zgłoś