02.06.06, 20:33
Bardzo mądry i przewidujący człowiek napisał kiedyś : "moment w którym Niemcy
zaczynają robić z siebie ofiary jest odpowiednim momentem do dokonania
ostatecznego rozbioru tego destabilizującego Europę tworu"

Jest to wolne tłumaczenie przytacząjace wiernie (mniej lub więcej) wypowiedź
oryginalną.

Prosiłbym bardzo o podanie namiarów na autora tej wypowiedzi ... jako że wedle
mego skromnego zdania wydaje się na wskroś aktualna.

Bye!
Against fascism!
HENRY MORGENTHAU jr. jr.
Obserwuj wątek
    • oskar44 Re: Pytanie 02.06.06, 20:57
      Nie masz pojęcia kto to powiedział, ale wiesz, że to bardzo mądry i
      przewidujący człowiek. Musisz to chyba jeszcze przemyśleć :)

• henry.morgenthau_jr.jr Re: Pytanie 02.06.06, 21:11
        Widzisz Oskarze ... pamięc ludzka zawodna jest ... tak jest i w moim przypadku ...
        Dlatego poprosiłem o przypomnienie na szerokodostępnym forum :)

A nóż widelec znajdzie sie ktoś ... kto mi to przypomni ... może Ty Oskarze ? ...

No to nara Oskarze ...
        ... z blaszanobębenkowym i zielonoświątkowym pozdro ...

Bye!
        Against fascism!
        HENRY MORGENTHAU jr. jr.
        • oskar44 Re: Pytanie 02.06.06, 21:43
          Niestety, muszę Cię rozczarować. Nie znam autora tego przewrotnego
          stwierdzenia. Moją uwagę zwróciło natomiast Twoje podejście do zagadnienia :
          nie pamiętasz kto, ale skoro mówi o rozbiorze Niemiec, to musi być mądry i
          przewidujący człowiek. To chyba nie grzeszy obiektywizmem :)

podro dla Ciebie i Grassa (przy okazji)
          • henry.morgenthau_jr.jr Re: Pytanie 03.06.06, 12:02
            Oskarze ... nie chciałbym tu pisać, że piszą z tzw. "autopsji".

Niemcy są naszym największym i najważniejszym sąsiadem (pomijam tu celowo Rosją)
            Zajmuję się Niemcami i "zawodowo" i "hobbystycznie" ponaddto mam z nimi (jako
            ludźmi) wiele do czynienia i zawodowo i towarzysko. Znam w miarę dobrze
            północnoniemiecką mentalność i same Niemcy w sobie (przynajmniej te północne)
            ... i mogę Cię uspokoić, że także moim zdaniem raczej nie odbiegają od normy
            tzw. europejskiej jako ludzie.

Mimo tego "coś" w tym jest ... jestem zwolennikiem tzw. "szerokich swóbod
            obywatelskich" i widząc pałowanych przez policję niemiecką (krótko przed
            mundialem ... w ostatnią środe) studentów niemieckich na dworcu głównym w
            Hamburgu ... to po prostu włosy mi się jeżą. Oni (ci studenci) protestowali
            przeciwko wprowadzeniu słonych opłat (czesne) za studia.

Czesne, czesnym ... można by powiedzieć ... jednak w takim Hamburgu finansuje
            się tzw. "prestiżowe projekty" z kasy tzw. "publicznej" są to jakieś
            ponaddymensjonale projekty typu "Filharmonia Nadlabska" i dzielnica dla tylko
            nowobogackich tzw. "Hafen City" z cholernie drogim połączeniem kolejki
            podziemnej przez przyłabianskie grzęsawiska ... a plebs z blokowisk niech się
            dusi w autobusach

OK ... do czego zmierzam ... jak wiadomo Niemcy mieli olbrzymi problem (przez
            prawie 20 lat) z terrorystami ... historia lubi się powtarzać (niestety) ...
            obecnie w Niemczech rządzi ponownie wielka koalicja ... coraz wiecęj ludzi
            (szczególnie młodych i bez perspektyw) nie znajduje w obozie tzw. "rządzącym"
            żadnej reprezentacji.

Totalna frustracja (na wybory nie chodzi już ponad 40%) olbrzymi wpływ "prasy"
            brukowej (gazeta BILD z wydawnictwa Axel Springer) manipulującej tą "większością
            jeszcze się udającą na wybory"

Rosnąca gwałtownie gotowość do głośnych wypowiedzi rasistowskich i antysemickich.

Obawiam sie niestety eskalacji ... szczególnie ze strony rosnących w siłę
            środowisk nacjonalistyczno-nazistowskich a także lewackich (właśnie z nich może
            wyjść nowa fala terroru)

Można by powiedzieć ... "a co cię to obchodzi" ... a abochodzi ... obchodzi ...
            jesteśmy w jednej unii i sąsiadami do tego najbliższymi ... nie chciałbym żeby
            obozy tzw. rządzące coraz bardziej poprzez manipulacje ograniczały swobody
            obywatelskie ... a do tego to zapewne doprowadzi ... czy widzieliście już nowe
            zdjęcia do paszportów (między innymi niemieckich ?) ... tam nie wolno się już
            usmiechnąć ... każdy wygląda jak zbrodniarz najgorszy ... niestety znajomi mają
            już ten paszport ... i doprawy powiadam wam "o zgrozo"

OK ... wracam do "sedna" ... jak wiadomo logistyczna baza terrorystów z 11
            września znajdowała się w tym (no znowu) nieszczęsnym Hamburgu ... pamiętam (to
            było z dwa-trzy lata temu) jaka wybuchła tam panika gdy ktoś w ichnim MSW
            pomylił (celowo ?!) ostrzeżenie terorystyczne dla Homburga z Hamburgiem
            (chodziło o szpital wojskowy Bundeswehry obsługujący ponoć US-Army)

Boję się tego (znając Niemców) że lubią popadać z jednej skrajności w drugą ...
            ... obojętnie co dyżurni Niemcy forumowi tu piszą ... tam jest poważny kryzys
            ... nie tylko gospodarczy lecz także kryzys wartości ... ekstrema zbiera już
            powoli żniwa ...

Coraz bardziej skłaniam się ku temu, że kryzys ten spowodowany jest masowym
            wycofywaniem kapitału amerykanskiego (od prawie już 20-stu lat) z terenu RFN)

Boje się, że "biedniejsza demokracja" nie będzie w stanie obronić swóbod
            obywatelskich.

Olbrzymim faktorem "niepewności" jest niemiecka polityka ...
            ... że napomknę tu tylko tzw. "gazociąg", interesy z Chinami, stanowisko w
            sprawie Saddama Husseina (OK ... to, że na wojnę nie poszli to zapisuję im na
            plus) ... stanowisko wobec naszej Solidarności z lat '80-81, podłożenie ognia w
            byłej Jugosławii (niejaki Genscher bez konsultacji z Unią Europejską doprowadził
            do uznania przez Niemcy Chorwacji co tylko rozsierdziło stojących z karabinem u
            nogi Serbów doprowadzając ostatecznie do jeszcze większej ilości ofiar)

O ironio ... dziś 15 lat po tym wszystkim cały Bałkan chce do unii ... jako
            nic-nie-znaczące mikropanstewka ... z całym szacunkiem dla Malty i Cypru ... o
            takim właśnie znaczeniu ...

Obawiam się niemieckiej polityki ... i tej wewnętrznej i zewnętrznej ... tak jak
            one dziś wygladają ... no właśnie daleko mi do optymizmu ... niestety

... jako przestroga nich służy tu wybór partii sędziego Schilla z Hamburga do
            współrządzenia i udział w rządach (na szczeblu landów) pokomunistycznych partii
            populistycznych w dawnym NRD ... na wiele lat przed Lepperem i Giertychem w Polsce

Dlaczego Niemcy ... ? Tak jak pisałem znam je lepiej od innych ... i dlatego
            bardziej mnie interesują ... i napawają smutkiem ... i dlatego ten wątek ...

PS

A pana Grassa chętnie pozdrowię ... gdy będę ponownie w Danii

Pozdrowionka

Bye!
            Against fascism!
            HENRY MORGENTHAU jr. jr.

PS.
            Zabierając wiatr z żagli ewentualnym malkonentom ... oświadczam, że w Polsce pod
            względem gospodarczym jest dalej gorzej niż w Niemczech ...

... co wcale pod tym względem Niemiec nie usprawiedliwia ...

Niemiec oczywiście nikt nie ma zamiaru rozbierać ... to była taka mała
            prowokacja ... skłaniająca do dyskusji ...

... tylko kto to powiedział ? ... serio zapomniałem :(
            • sss9 Re: hello ! 03.06.06, 12:36
              witaj Henry,
              miło cię znowu trafić. ;)
              bierzesz się za tutejszych nieprzemakalnych?
              jeśli tak - czeka cię huk roboty.
              pozdrawiam serdecznie! :)
              • henry.morgenthau_jr.jr Re: hello ! 03.06.06, 12:46
                Witam :)

Hi hi ... mam ciut ciut wolnego ...

Ostatnio rodzinka .... przede wszystkiem ... w "suchych" i wolnych chwilach
                grzebałem cały czas pod moim zabytkiem ... dobrze, że lało i leje ... nie szkoda
                tak ... czasu na grzebanie ...

PS.
                Zamierzam załozyć "u Was" wirtualny Bedeker po "moich stronach" tylko, że z
                waszym miastem nie ma on zbyt wiele wspólnego ... ale z wakacjami tak ... jak
                najbardziej.

No to "pozdruffka"

Bye!
                Against fascism!
                HENRY MORGENTHAU jr. jr.
                • sss9 Re: hello ! 03.06.06, 12:48
                  zawsze chętnie zapraszamy! :)
    • zbanowany_hayski_hans Re: Pytanie 05.06.06, 14:33
      Skwuli tego ize niychca brac´ pszikuadu ze WSZECHPOLAKÓW, wszyske woontki z tego
      forum pszenosza na FGGG a samo forum zostawioom do dyskusji we godce richtich
      wysoko po polsku Tak stoji w nazwie i opisie tego forum!

pyrskznanowany_hayski_hans
      • sss9 Re: Pytanie 06.06.06, 12:28
        przestawiły ci się literki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka